Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Γιαυτό το πάρτι θα γίνει μασκέ



Μεγάλη απογοήτευση  του κόσμου που δεν θα μπορέσει να ακούσει το θρυλικό τραγούδι  πάγωσε η τσιμινιέρα και απέξω από την πύλη εργάτες ενωμένοι.........που θα μας θύμιζε εποχές επανάστασης και εργατικών διεκδικήσεων .Τελικά φαίνεται η  επανάσταση δεν τους ταιριάζει ούτε με την καλλιτεχνική της μορφή. Γιαυτό το πάρτι θα γίνει μασκέ 

ΟΑΕΔ: Πώς οι άνεργοι θα ανανεώνουν ηλεκτρονικά την κάρτα ανεργίας τους


Nέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ.

Έτσι, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών, πλην της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για όλες τις λοιπές παροχές χωρίς να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού, αλλά με απλά «βήματα» μέσω της ιστοσελίδαςwww.oaed.gr.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του Οργανισμού μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, στις νέες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας τα εξής «βήματα»:

1.Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ από οποιονδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης και στη συνέχεια,

2.Επιλέγουν το πεδίο «e–Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους.

Επισημαίνεται ότι όσοι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ δεν έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μπορούν να προσέλθουν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να πιστοποιηθούν και να παραλάβουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης.

Μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι καθώς και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ μπορούν:

1. οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι να ανανεώνουν τα δελτία Ανεργίας (μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών πριν ή 5 ημερών μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ανανέωσης τους).

2. Οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά τιςαιτήσεις τους για τη λήψη των σχετικών παροχών.

3. Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας.

Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, οι άνεργοι μη επιδοτούμενοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με δύο τρόπους: είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα αρμόδια ΚΠΑ2 του Οργανισμού.

Από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη διαδικασία της εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΟΑΕΔ μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού, θα μπορεί να γίνεται και με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του Taxis.

Για τη δυνατότητα αυτή, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

Ποιες εταιρείες έχει επηρεάσει η βουτιά του «μαύρου χρυσού»

Ποιες εταιρείες έχει επηρεάσει η βουτιά του «μαύρου χρυσού»
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται ορισμένες ισχυρές βιομηχανίες πετρελαίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης στις τιμές πετρελαίου.

Ήδη η Shell ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στις επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα ενώ ματαιώθηκε ένα μεγάλο deal με την Qatar Petroleum, ύψους 6,5 δισ. δολ.

Με τη σειρά της η BP αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας στα 20 πεδία πετρελαίου που κατέχει στη Βόρεια Θάλασσα - απέναντι από την ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, η αγγλο-ολλανδική πολυεθνική Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κλείσει την κατασκευή ενός νέου συγκρότηματος πετροχημικών στο Κατάρ.

Στον τομέα της εξερεύνησης, η πρώτοι που θα πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου  είναι η Tullow Oil που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει μια ζοφερή προοπτική για τα επόμενα χρόνια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη, με διαγραφές 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, και προειδοποίησε ότι «λαμβάνονται σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της επιχείρησης ώστε να προσαρμοστεί στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς».

Η Premier Oil με τη σειρά της ανακοίνωσε, επίσης, 300 εκατομμύρια δολάρια απομείωσης του χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Βλέπουμε μαζικές υποβαθμίσεις στον τομέα της ενέργειας. Εντελώς αναμενόμενο δεδομένης της  τιμής του πετρελαίου» δήλωσε ο παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Coutts, James Butterfill, στο CNBC. Παρ 'όλα αυτά, όπως είπε κάποιες μεγάλες εταιρείες θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα στην σύντομη αυτή  καταιγίδα με την περικοπή των κεφαλαιουχικών δαπανών τους.

Η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης και η αλματώδης αύξηση παραγωγής σχιστόλιθου πετρελαίου στις ΗΠΑ, θεωρούνται ως δύο βασικοί λόγοι πίσω από τη βουτιά των τιμών, καθώς και η απροθυμία του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) να μειώσει την παραγωγή του.

Αμφότερες οι τιμές του αργού WTI και Brent συνετρίβη κατά περίπου 60% από τα μέσα Ιουνίου του περασμένου έτους και τα αποθέματα πετρελαίου έχουν συνθλιβεί, χαμηλές επιδόσεις των ευρύτερων στόχων αναφοράς.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Συνταξιοδότηση έως και 5 χρόνια νωρίτερα για 100.000 ασφαλισμένους

Συνταξιοδότηση έως και 5 χρόνια νωρίτερα για 100.000 ασφαλισμένους
Μέχρι και πέντε χρόνια ταχύτερα θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου 100.000 ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν τη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και σε ορισμένες κατηγορίες πενηντάρηδων, που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, μειωμένη σύνταξη -όπου αυτή προβλέπεται- δίνεται στα 62. Πάντως πριν από την πρόωρη έξοδο χρειάζεται προσοχή, καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης μπορεί να είναι «ψαλιδισμένο» έως και κατά 30%.

Αναλυτικά:

-Στο Δημόσιο κλειδώνουν το δικαίωμα για σύνταξη από τα 50 ως τα 61 έτη όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη ( ή τα 20 εάν είναι τρίτεκνοι) το 2012

-Δεν χάνουν χρήματα από τη σύνταξή τους όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα και συμπλήρωσαν τα έτη ασφάλισης (25 ή 20) μέσα στο 2013 και το 2014, όμως αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

-Δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τις αλλαγές όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου έχουν προσληφθεί πριν το 1982, μπορούν να βγουν ανεξαρτήτως ορίου σε πλήρη σύνταξη με 35ετία.

-Στο ΙΚΑ δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης το 2012 και φέτος συμπληρώνουν και το ηλικιακό όριο για σύνταξη.

-Όσοι φέτος συμπληρώνουν το ηλικιακό όριο αλλά τους λείπουν έτη ασφάλισης θα πρέπει να τα αναπληρώσουν με πλασματικά ως το 2012 για να έχουν και τα όρια ηλικίας που ίσχυαν τότε.

-Γλιτώνουν τις αλλαγές όσοι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες φέτος συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως το τέλος του 2012.

-Καμία αλλαγή και για όσους έχουν προσληφθεί σε σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες πριν από το 1982 που θα πάρουν πλήρη σύνταξη με 35 έτη ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.

-Γυναίκες σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 με παιδί βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη σε ηλικίες από 50 ως 55 έτη, ενώ όσοι συμπληρώσουν τα 50 ή τα 53 έτη μετά το 2015 μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα για να γλιτώσουν τις αλλαγές.

-Στον ΟΑΕΕ δεν επηρεάζονται όσοι συμπλήρωσαν τα 35 έτη το 2012 και μέσα στο 2014 συμπληρώνουν και το 60 έτος της ηλικίας τους.



ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Σε γερμανικό έδαφος και για μια εβδομάδα ο μεγάλος τελικός: Ντράγκι - Σόιμπλε σημειώσατε τι;


Εκδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015 η πολυαναμενόμενη εισήγηση του Γενικού Εισαγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πάνω στο ερώτημα που είχε καταθέσει το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για το έκτακτο πρόγραμμα Outright Monetary Transactions (OMTs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πρόκειται για ένα κείμενο 36 σελίδων, το οποίο εκδόθηκε αρχικά στα ισπανικά, καθώς Ισπανός είναι ο Εισαγγελέας Cruz Villalon. Με 263 σημεία/παραγράφους και 95 παραπομπές, η ουσία συνοψίζεται στο εξής βασικό συμπέρασμα: 

VII – Conclusion
263. In the light of the foregoing, I propose that the Court of Justice answer the questions referred for a preliminary ruling by the Bundesverfassungsgericht as follows:

(1) The Outright Monetary Transactions (OMT) programme of the European Central Bank, announced on 6 September 2012, is compatible with Article 119 TFEU and Article 127(1) and (2) TFEU, provided that, in the event of that programme being implemented, the ECB

–  refrains from any direct involvement in the financial assistance programmes to which the OMT programme is linked, and
–  complies strictly with the obligation to state reasons and with the requirements deriving from the principle of proportionality.
(2) The OMT programme is compatible with Article 123(1) TFEU, provided that, in the event of the programme being implemented, the timing of its implementation is such as to permit the actual formation of a market price in respect of the government bonds.

VII - Συμπέρασμα
263. Υπό το φως των προηγουμένων, προτείνω όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντήσει στα ερωτήματα του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ως εξής:

(1) Το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, είναι συμβατό με τα άρθρα 119 και 127(1)-(2) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση πως, στην περίπτωση που το πρόγραμμα εφαρμοστεί, η ΕΚΤ
-    θα απέχει από κάθε ευθεία ανάμιξη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας με τα οποία συνδέεται το ΟΜΤ, και
-    συμμορφώνεται αυστηρά με την υποχρέωση να αιτιολογήσει και με τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την αρχή της αναλογικότητας.

(2) Το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι συμβατό με το άρθρο 123(1) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την προϋπόθεση πως, στην περίπτωση που το πρόγραμμα εφαρμοστεί, ο χρόνος της εφαρμογής είναι τέτοιος που επιτρέπει την ουσιαστική διαμόρφωση από την αγορά μιας τιμής για τα κυβερνητικά ομόλογα."

Σας είχαμε πει στις 8/1 πως οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη θετική γνωμάτευση για την ΕΚΤ κι αν η γνωμάτευση ήταν αρνητική, οι αγορές θα "χόρευαν" καλά το ευρώ. Πλέον όλοι θα διαβάζουν επί μια εβδομάδα σημείο προς σημείο τις διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο Γενικός Εισαγγελέας, καθώς στις 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η σύνοδος της ΕΚΤ, για να αποφασίσει μέτρα "ποσοτικής χαλάρωσης" ή, αλλιώς -και επί της ουσίας-, τύπωμα χρήματος. Στις 22/1 θα έχουμε ένα ντέρμπι Ντράγκι-Σόιμπλε, που θα παιχτεί σε γερμανικό μεν έδαφος, στη Φρανκφούρτη, αλλά δεν παύει να είναι έδρα/γήπεδο του Ντράγκι και προεξοφλούμε το αποτέλεσμα ως νίκη του γηπεδούχου. 

Βέβαια η γνωμάτευση του Εισαγγελέα αποτελεί εισήγηση κι όχι τελική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί περίπου 4-6 μήνες αργότερα. Συνηθίζεται το Δικαστήριο να δέχεται την εισήγηση, ωστόσο εδώ το θέμα είναι πολύ σοβαρό και άγνωστο πόσο θα προσπαθήσουν να το τραβήξουν οι Γερμανοί. Και δεν ξεχνούμε πως το περασμένο καλοκαίρι η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ΑΝΕΤΡΕΨΕ την εισήγηση του εισαγγελέα στην Υπόθεση Ålands Vindkraft ACvs.Energimyndighten - Case C-573/12, που θα άνοιγε τα σύνορα στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Αν ωστόσο μετά τη χθεσινή γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα υπέρ των ΟΜΤ οι Γερμανοί κοντράρουν, θα ανοίξουν για τα καλά οι ασκοί του Αιόλου και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα σωριαστεί σαν χάρτινος πύργος. Κι αυτό μόνο προς το συμφέρον των Γερμανών δεν θα είναι, και το ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι! Ντράγκι-Σόιμπλε σημειώσατε ένα!



Πριν λίγες μέρες το CNN Money το είχε ως τίτλο: "Η Ευρώπη θα τυπώσει χρήμα, είναι μόνο θέμα χρόνου". Ο κόσμος το είχε βούκινο και η ΕΚΤ κρυφό καμάρι. Ο χρόνος πλέον ήλθε και τρεις μέρες πριν τις Ελληνικές εκλογές, ο Ντράγκι θα ρίξει χρήμα, για να διασώσει Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία απ' το φάσμα του αποπληθωρισμού. Κι όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση "βρέχει χρήμα", ποιος είναι τρελός να κρατάει ομπρέλα; Όπως το είχα γράψει στις 8/1, Ντράγκι και Μέρκελ θα κουνήσουν στις 22/1 το μαντήλι στο Σαμαρά και το Βενιζέλο, δίνοντας στον Τσίπρα τα λεφτά, όσα τέλος πάντων περισσέψουν απ' αυτά που θα πάρουν καταρχήν η Ιταλία και η Ισπανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κάποια επιμέρους σημεία της γνωμάτευσης, τα οποία παραθέτουμε αυτούσια και με δική μας επισήμανση και ελεύθερη μετάφραση, όπως:

4. For the first time in its history the Bundesverfassungsgericht (Germany’s Federal Constitutional Court; ‘the BVerfG’) has made a reference to the Court of Justice under Article 267 TFEU and has done so in order to raise the question of the legality of the OMT programme. (Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε αναφορά στο ΕυρωΔικαστήριο και το έκανε για τη νομιμότητα του ΟΜΤ).

36. In short, a national court should not be able to request a preliminary ruling from the Court of Justice if its request already includes, intrinsically or conceptually, the possibility that it will in fact depart from the answer received. The national court should not be able to proceed in that way because Article 267 TFEU cannot be regarded as providing for such a possibility. (Ένα εθνικό δικαστήριο δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να ζητήσει προκαταρκτική γνωμάτευση απ' το Ευρωδικαστήριο, αν σκέφτεται να μην εφαρμόσει τη γνωμάτευση).

59. The first is that it seems to me an all but impossible task to preserve this Union, as we know it today, if it is to be made subject to an absolute reservation, ill-defined and virtually at the discretion of each of the Member States, which takes the form of a category described as ‘constitutional identity’. That is particularly the case if that ‘constitutional identity’ is stated to be different from the ‘national identity’ referred to in Article 4(2) TEU. (μου φαίνεται εντελώς αδύνατο να διατηρήσουμε ΑΥΤΗ την Ένωση, όπως την ξέρουμε σήμερα, αν αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους-Μέλους να επικαλείται "συνταγματικές ιδιαιτερότητες").

Είναι σαφές πως τα πράγματα έχουν μπλέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλέον καλούνται τα Δικαστήρια να κρίνουν πολιτικές ή/και, έμμεσα, να κάνουν πολιτικές. Κάτι που θα έπρεπε ίσως να είναι αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι η Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (άλλως γνωστή ως Συνθήκη της Ρώμης όπως συμπληρώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας), έχει γίνει ένα ιδιαίτερα εκτενές νομικό κείμενο, γύρω απ' το οποίο συγκρούονται αντικρουόμενα συμφέροντα των Κρατών-Μελών. Με τους πολίτες πάντα στο περιθώριο, να παρακολουθούμε αμήχανοι τα τεκταινόμενα. 



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Ισχυρή ανάκαμψη του πετρελαίου μετά το τριήμερο πτωτικό σερί


Σε θετικό έδαφος έκλεισε την Τετάρτη το πετρέλαιο ανακάμπτοντας από το πτωτικό σερί τριών ημερών και καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τον Ιούνιο του 2012. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 2,59 δολάρια ή 5,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές της Τετάρτης στα 48,48 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Η ανάκαμψη του μαύρου χρυσού δεν διεκόπη από την μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στα αποθέματα αργού την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Energy Information Administration των ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατ. βαρέλια στα 387,3 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τις μέσες εκτιμήσεις έρευνας για αύξηση των αποθεμάτων κατά 500.000 βαρέλι στην εβδομάδα. 

Τα αποθέματα πετρελαίου στο κέντρο διανομής Κούσινγκ στην Οκλαχόμα, αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 33,9 βαρέλια. 

Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν άνοδο 3,2 εκατ. βαρέλια στα 240,3 εκατ. βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Φεβρουαρίου του 2011, αναφέρει η EIA στην εβδομαδιαία έκθεσή της. 

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά 2,9 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Ρωσία προς ΕΕ: "Ουκρανία τέλος για την μεταφορά φ.α. - Από την Ελλάδα θα φορτώνετε πλέον φυσικό αέριο"!


Με μια δήλωση-βόμβα ο ισχυρός άνδρας της Gazprom  Αλεξέι Μίλερ διαγράφει από τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης την Ουκρανία ως κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και δηλώνει ότι οι αγωγοί μεταφοράς φ/α που περνούν από αυτή θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από τον ελληνοτουρκικό αγωγό φ/α!

Στη δήλωση του ο Α. Μίλερ «ενημερώνει» την Ε.Ε.  ότι πλέον θα παραλαμβάνει από την Ελλάδα το φυσικό αέριο που διέρχεται αυτή τη στιγμή από την Ουκρανία και τους καλεί να προχωρήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την παραλαβή του αερίου και μάλιστα με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εντός των «επόμενων ετών».

«Οι όγκοι του ρωσικού φυσικού αερίου, που περνούν μέσα από την Ουκρανία, θα στραφούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα  και η Ευρώπη πρέπει να βιαστεί να κατασκευάσει υποδομές διακίνησης του φυσικού αυτού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να το παραλάβει στο νέο «σημείο παράδοσης-παραλαβής» από τα σύνορα με την Τουρκία», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και ανεξάρτητα από την κάθετη αναβάθμιση της Τουρκίας η οποία μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο κόσμο φ/α όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου αφού όλοι οι αγωγοί θα περνούν από αυτή (TAP, Μπακού- Τσεϊχάν, Turkish stream κ.α.) η Ελλάδα αποκτά κρίσιμη στρατηγική σημασία σε ότι αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ε.Ε.

Ουσιαστικά επιστρέφουμε στο South Stream αλλά με αντικατάσταση της Βουλγαρίας προς όφελος της Τουρκίας. Με δεδομένο όμως ότι την Βουλγαρία η Μόσχα «ούτε θέλει να την ακούει» η Ελλάδα πλέον γίνεται μονόδρομος για τη μεταφορά του ρωσικού φ/α στην υπόλοιπη Ε.Ε. πλην των βόρειων χωρών (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία) οι οποίες εξυπηρετούνται από τον North Stream.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μίλερ επανέλαβε γι' άλλη μια φορά ότι ο αγωγός South Stream είναι παρελθόν, τονίζοντας ότι «O νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα περνά από την Τουρκία και θα καταλήγει στην ΕΕ μέσω Ελλάδας είναι η μοναδική διαδρομή, μέσω της οποίας είναι δυνατή η μεταφορά των 63 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού αερίου, που διακινούνται σήμερα μέσω της Ουκρανίας. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ενημερωθεί γι' αυτό και τώρα είναι αποστολή τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές μεταφοράς φυσικού αερίου από τα σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο Α. Μίλερ.

Κατά τον κ. Μίλερ, η ΕΕ «έχει χρόνο μερικών ετών το μέγιστο», καθώς χαρακτήρισε «πάρα πολύ αυστηρό το χρονοδιάγραμμα», εκτιμώντας ότι για να συμβαδίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες με αυτό θα πρέπει, η κατασκευή νέων αγωγών «να ξεκινήσει ήδη από σήμερα».

Διαφορετικά, υποστήριξε ο Ρώσος αξιωματούχος, «αυτοί οι όγκοι φυσικού αερίου μπορούν να βρεθούν σε άλλες αγορές», υπονοώντας προφανώς τις αγορές της Ασίας και δη της Κίνας, όπου διαρκώς αυξάνεται η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της Gazprom δήλωσε επίσης ότι διαμορφώνει τη διαπραγματευτική του θέση με την ΕΕ έχοντας ως αφετηρία την ιδέα του «ενιαίου αγοραστή», την οποία ανακήρυξαν «οι νέοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών», σύμφωνα με το Ιντερφάξ. «Διαμορφώνουμε τη στρατηγική και τις περαιτέρω ενέργειές μας με αφετηρία τα σχέδια δημιουργίας στην ΕΕ μιας ενεργειακής ένωσης. Για μας πρόκειται για νέες προκλήσεις και δυνατότητες. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία της ενεργειακής ένωσης ουδόλως θα οδηγήσει σε μείωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των εξαγωγών φυσικού αερίου» παρατήρησε ο Α. Μίλερ, που θεωρείται από τους πλέον αξιόπιστους διαμορφωτές και εκφραστές της ενεργειακής πολιτικής του Κρεμλίνου

Βέβαια η αναβάθμιση αυτή της Τουρκίας στον ενεργειακό χάρτη έχει προκαλέσει την δυσφορία της Ουάσιγκτον καθώς έτσι η γειτονική χώρα αναβιβάζεται σε κύριο εταίρο του ρωσικού φ/α τη στιγμή που οι ΗΠΑ επιθυμούν αποδέσμευση της Ευρώπης από το ρωσικό φ/α.

Ταυτόχρονα η απόφαση της Μόσχας να διαγράψει το Κίεβο από την γεωπολιτική της μεταφοράς φ/α προκαλεί ρήγμα τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και την Ε.Ε. η οποία συμπεριλαμβάνει την Ουκρανία στους σχεδιασμούς της.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr