Από το energia.gr
Θυγατρικές της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου, Novatek, και η ιταλική Eni υπέγραψαν σύμβαση παραχώρησης με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για τέσσερα υπεράκτια μπλοκ στο Μαυροβούνιο, αναφέρει η Novatek σε δελτίο Τύπου.
«Κάθε εταιρεία θα συμμετάσχει στην παραχώρηση, με μερίδιο 50%, ενώ η Eni διορίστηκε ως ο Διαχειριστής», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.
«Τα μπλοκ 4118 - 4, 4118-5, 4118-9 και 4118-10, που περιλαμβάνουν μια συνολική έκταση περίπου 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του Μαυροβουνίου», δήλωσε η εταιρεία.
Το 2014, η Novatek από κοινού με την Eni υπέβαλε..
Από το euro2day.gr
Έντονο ιρανικό χρώμα φαίνεται ότι θα έχει το συνέδριο Global Oil & Gas που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις εργασίες του θα συμμετάσχουν και οι δύο κρατικές εταιρείες της χώρας. Η πετρελαϊκή NIOC και η εταιρεία αερίου NIGC. Όπως είναι γνωστό, οι Ιρανοί έχουν ήδη εμπορική συνεργασία με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για την προμήθεια αργού, ενώ δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους ακόμη και για διυλιστήριο στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η παρουσία και της εταιρείας αερίου δημιουργεί..
«τα εγγύτατα της ξυμπάσης γνώμης… » [Θουκυδίδης 1.22]
Από το diadrastika.com
Το Ελληνικό Έθνος ως Κράτος αυτεξούσιο και της «οικίας γνώμης αυτοκράτορας» (Θουκ. ) έπαψε να υπάρχει μετά από χιλιάδες χρόνια συνέχειάς του, την 9 Οκτωβρίου 1831, με τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, του τελευταίου Έλληνα Κυβερνήτη της Ελλάδος. Έκτοτε, μέχρι τα σήμερα, και Κύριος οίδε μέχρι πότε, λειτουργεί ως προτεκτοράτο της Αγγλοαμερικανικής διπλωματίας.
Ο μεγάλος και τελευταίος αυτός κυβερνήτης, στις 11 Ιανουαρίου του 1828, αποβιβασθείς στην Αίγινα για να αναλάβει την κυβέρνηση της απελευθερωμένης από την Τουρκική ΒΑΡΒΑΡΗ κατοχή Ελλάδος, το θέαμα που αντίκρισε στην υποδοχή, τον συντάραξε. Έμεινε στη μνήμη του, την διηγήθηκε εν συνεχεία και την διέσωσε ο Γ. Τερτσέτης, στα «Απόλογα για τον Καποδίστρια».
Ας αφήσουμε λοιπόν τον ίδιο τον Καποδίστρια, στη δωρικής λιτότητας αφήγηση των..
Από το real.gr
Τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων η οικονομική κρίση τη τελευταία δεκαετία αναδεικνύει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Το πιο οδυνηρό εύρημα της μελέτης δείχνει ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά τρία χρόνια μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν εκτός ασφάλισης υγείας.
Παράλληλα οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων επισημαίνουν ότι..
Από το energia.gr
Την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων και τις επιδόσεις στο μέτωπο των εξαγωγών, εκφράζει σε συνέντευξή του στο energia.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια κ. Γρηγόρης Στεργιούλης.
Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, τονίζει ότι «το Δημόσιο πρέπει εμφαντικά να δείξει ότι θέλει επενδύσεις» με την προκήρυξη και νέων διαγωνισμών, ενώ σχετικά με τις έρευνες των ΕΛΠΕ επισημαίνει ότι στον Πατραϊκό «ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 θα έχουμε εντοπίσει γεωλογικές δομές που πιθανότατα θα περιέχουν πετρέλαιο».
Επίσης, για τις θαλάσσιες περιοχές σημειώνει πως..
Από το newmoney.gr
Η Σ. Αραβία είναι, εκ νέου, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, μία θέση που είχε χάσει πρόσφατα από τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).
«Η Σ. Αραβία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου και ξεπέρασε τις ΗΠΑ», αναφέρει η ΙΕΑ, με τη χώρα να έχει αυξήσει κατά 400.000 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή της από τον Μάιο. Η αμερικανική παραγωγή τον Αύγουστο έφθασε στα 12,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου, όμως, και υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τις ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογονανθράκων παγκοσμίως από τον Απρίλιο του 2014.
Η παραγωγή της Σ. Αραβίας έφθασε στα 10,65 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο και τα 10,6 εκατ. τον Αύγουστο, με το μέσο όρο της ημερήσιας παραγωγής να φθάνει στα 10,36 εκατ. βαρέλια στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, δηλαδή κατά 200.000 βαρέλια υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Από το energypress.gr
Σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και υπό την προεδρεία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί για τη Λάρνακα και τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής.
Ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί τους σχεδιασμούς για τη Λάρνακα, αναδεικνύεται η μετακίνηση των πετρελαιοειδών η οποία, όπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις όποιες εκκρεμότητες ακόμα υπάρχουν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.
Ερωτηθείς για το θέμα της αποψίλωσης των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μ. Δημητριάδης δήλωσε..