Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Κέρδη για το αργό καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε μείωση της παραγωγής

Κέρδη για το αργό καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε μείωση της παραγωγής
Κέρδη πάνω από 2% σημείωσαν την Τρίτη τα futures του χρυσού, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για μείωση της παραγωγής (που θα προσφέρει στήριξη στις τιμές) και ενόψει των νέων εβδομαδιαίων εκθέσεων για το επίπεδο των προμηθειών.

Το αργό παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 1,08% ή 2,4% στα 46,23 δολάρια το βαρέλι, βάζοντας τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί.

Οι τιμές του αργού έφτασαν κατά την διάρκεια της ημέρας ακόμα και στα 44,81 δολάρια το βαρέλι ενώ σημείωσαν υψηλό 46,55 δολαρίων στο βαρέλι.

Το Brent παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,44 δολαρίων ή 3% στα 49,60 δολάρια το βαρέλι


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Κουίζ: τι εθνικότητας είναι οι ανεγκέφαλοι της Greenpeace, που βεβήλωσαν το Δεκέμβριο το εθνικό μνημείο του Περού;


Το 1ο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου έγινε στη Λίμα του Περού η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP20). Στα παραλειπόμενα της Συνόδου, κάποιοι ανεγκέφαλοι τύποι της Greenpeace βανδάλισαν το περίφημο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο στη Νάζκα, απλώνοντας κίτρινα ...
υφασμάτινα γράμματα για σύνθημα υπέρ των ΑΠΕ δίπλα στις γραμμές που παριστάνουν ένα κολιμπρί, σε περιοχή που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Το ποδοπάτημα των γεωγλυφικών γραμμών της Νάζκα, χαραγμένων στο έδαφος πριν 1500 χρόνια, είναι αντίστοιχο με το να χαράξει κανείς το σύνθημα πάνω στα μάρμαρα της Ακρόπολης. Καθώς οι Περουβιανοί εξαγριώθηκαν για την προσβολή του εθνικού τους μνημείου, το Υπουργείο Πολιτισμού μήνυσε τη Greenpeace και ζήτησε την απαγόρευση εξόδου απ' τη χώρα των ανεγκέφαλων.

Η άστοχη ενέργεια προσέλκυσε πολλή αρνητική δημοσιότητα για τη Greenpeace, που αναγκάστηκε να την αποδοκιμάσει, να ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή και να υποσχεθεί κάθε συνεργασία με τις Αρχές του Περού. Και, επιτέλους, την προπερασμένη Δευτέρα οι δικηγόροι της Greenpeace έδωσαν στην Εισαγγελία τα στοιχεία τεσσάρων απ' τους ενόχους (στη σχετική φωτογραφία βέβαια διακρίνονται τουλάχιστον έξι).

Ιθύνων νους της ενέργειας ήταν ο Wolfgang Sadik, ένας βετεράνος της Γερμανικής Greenpeace, αρχαιολόγος (τρομάρα του), που ανέλαβε την πλήρη ευθύνη. Άλλοι δυο ήταν επίσης μέλη της Γερμανικής Greenpeace, ο Martin Kaiser, γενικός υπεύθυνος και ο Isis Wiedemann, υπεύθυνος επικοινωνιών της Greenpeace στη Σύνοδο της Λίμα. Και οι δυο αρνήθηκαν εμπλοκή στο σχεδιασμό και την οργάνωση του εγχειρήματος. Μπορεί η Γερμανία να έβγαλε ένα Μπετόβεν κι ένα Βάγκνερ, αλλά φαίνεται πως σε κάποιους εξακολουθούν να υπάρχουν γονίδια των Ούννων ή του Γ΄ Ράιχ.


Ο τέταρτος της "παρέας" ήταν Αργεντίνος, ο Mauro Fernandez, μεταφραστής κατά τη διάρκεια της ενέργειας. Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, αυτός δικαιολογήθηκε πως "ο Sadik δεν τον ενημέρωσε πλήρως ούτε για το ευαίσθητο του χώρου της Νάζκα ούτε και για το παράνομο της πράξης". Κάτι δηλαδή σαν το "εγώ είμαι από χωριό, δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα". Η ανευθυνότητα σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

Η αναφορά που δόθηκε από τη Greenpeace στην Εισαγγελία δεν κατονομάζει άλλους 20 ακτιβιστές από επτά χώρες, που βοήθησαν να στηθεί η παρανοϊκή επιχείρηση. Κατά τα λοιπά η Greenpeace είχε υποσχεθεί πλήρη συνεργασία στις Περουβιανές Αρχές ...

Τον επόμενο Δεκέμβριο θα γίνει η μεγάλη Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι και ήδη υπήρχαν σκέψεις για ακτιβιστικές ενέργειες στον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου ή άλλο ανάλογο μνημείο. Μετά ωστόσο τα τελευταία δραματικά γεγονότα, στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, το Παρίσι στρατοκρατείται κι εκείνες τις μέρες, με τις πολλές ξένες αντιπροσωπείες, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ακόμα πιο αυστηρά. Ας ελπίσουμε πως δεν θα δούμε τους στρατιώτες να "κατεβάζουν" κάποιους νέους ανεγκέφαλους σαν μπεκάτσες.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

«Παγώνει» τους μισθούς του 2015 η BP


«Παγώνει» τους μισθούς τους 2015 ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, σε μια ύστατη προσπάθεια αντιμετώπισης των απωλειών που έχει προκαλέσει στις εταιρείες του κλάδου η πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.
Όπως αναφέρει το κλαδικό EnergyVoice, πολλές είναι οι εταιρείες του κλάδου που προχώρησαν στην περικοπή κεφαλαιουχικών και λειτουργικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του «παγώματος» καίριων έργων, καθώς οι τιμές του αργού έπεσαν κάτω από τα $ 50 το βαρέλι.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μισθοί στον κλάδο του πετρελαίου αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων.
Η BP, το 2013 απασχολούσε συνολικά 83.900 εργαζόμενους, οι οποίοι της κόστιζαν περί τα £ 9 δισ., συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.
«Το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον σημαίνει για εμάς ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερα…. Να λάβουμε μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος… Ένα από τα μέτρα που θα λάβουμε καθόλη τη διάρκεια του έτους είναι το γενικό "πάγωμα" του βασικού μισθού, με μοναδικές εξαιρέσεις» αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bob Dudley, σε ενδοεταιρικό μήνυμά του προς τους εργαζομένους της επιχειρήσης.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, η BP ανακοίνωσε την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 300 θέσεων σε έργα στη Βόρεια Θάλασσα, με στόχο να εξοικονομήσει £ 665 εκατ.
Την κίνηση της BP έχουν ακολουθήσει μια σειρά από πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Baker Hughes και της Schlumberger.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ιδρύεται εργαστήριο για τις ΑΠΕ στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την ίδρυση Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με την απόφαση, το Εργαστήριο των Α.Π.Ε. στα πλαίσια της αποστολής του, έχει ως σκοπό:
1. Την κάθε μορφής συνεργασία με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα, Ελληνικά και αλλοδαπά, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνον του Εργαστηρίου σε πνεύμα αμοιβαιότητας και ενίσχυση μέσω της συ− νεργασίας αυτής.
2. Την ικανοποίηση και κάλυψη των αναγκών σε με− ταπτυχιακές διατριβές, σε εξειδικευμένες εργαστηρια− κές ασκήσεις και μελέτες, επιστημονικές διατριβές στο πεδίο των Α.Π.Ε.
3. Την ανάπτυξη (δι)επιστημονικής έρευνας, κατά το Ν. 4310/2014, που προσφέρεται τόσο από το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, όσο και σε συνεργασία με άλλα ΑΕΙ.
4. Την προώθηση Έρευνας και Καινοτομίας σε όλο το φάσμα των Α.Π.Ε. μέσω του επιστημονικού του δυναμι− κού και της αυτοδυναμίας του και μέσω συνεργασιών με άλλες επιστημονικές ομάδες, τόσο του ΤΕΙ, όσο και άλλων Παν/μιων της Ελλάδας και της αλλοδαπής.
5. Την ανάπτυξη υψηλής στάθμης εκπαιδευτικών πρω− τοβουλιών και καινοτομιών, σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο του Νόμου πλαισίου, όσο και του Ν. 4310/2014.
6. Τη συμμετοχή και οργάνωση Συνεδρίων, Ημερίδων, Θερινών Σχολείων, καθώς και Εβδομάδας Καινοτομίας, Εκθέσεων.
7. Το σχεδιασμό καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των Α.Π.Ε. και την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.
8. Την ανάπτυξη συνεργασιών και πρωτοκόλλων συ− νεργασίας μεταξύ φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και παροχή υπηρεσιών, Κοινωνικών Εταίρων και ιδιωτικών φορέων, συνεργατικών σχηματισμών, βιομη− χανικών και Τεχνολογικών Ενώσεων του εσωτερικού και εξωτερικού για ανάπτυξη Καινοτομιών, Πιστοποίηση. 9. Την προώθηση των διαφόρων μορφών έρευνας όπως περιγράφεται στο αρθρ. 96 του Ν. 4310/2014.
10. Την παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης αυτο− δύναμα ή σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή φορείς


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κάτω από τα 48 δολ. η τιμή του μπρεντ


Κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι παραμένει σήμερα η τιμή του πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πιθανότατα έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ αλ Μπάντρι, δήλωσε ότι οι τιμές ίσως έχουν φτάσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μείωση των επενδύσεων για την εξόρυξη «μαύρου χρυσού» θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή στα 200 δολάρια το βαρέλι μελλοντικά.
Στις 09:00 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ στα συμβόλαια για παραδόσεις Μαρτίου διαμορφωνόταν στα 47,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού για παραδόσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα διαμορφωνόταν στα 45,26 δολάρια το βαρέλι.
Ειδικοί εκτιμούν πως οι συναλλαγές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρα προβλήματα, αργότερα σήμερα, εξαιτίας της χιονοθύελλας που πλήττει τη Νέα Υόρκη.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο ΣτΕ, δημιουργούνται 4 υπερ-υπουργεία, ενώ δύο άλλα μετονομάζονται. Συνολικά, η κυβέρνηση θα αποτελείται από 10 υπουργεία.

Το πρώτο υπερ-υπουργείο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

Το δεύτερο υπερ-υπουργείο είναι το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το τρίτο υπερ-υπουργείο είναι το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, δημιουργείται Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των  υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Τα υπόλοιπα τέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης θα είναι τα Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Οι  αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.


ΠΗΓΗ:energia.gr