Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Kέρδη για το πετρέλαιο που ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι - Στα 102,61 δολάρια

Kέρδη για το πετρέλαιο που ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι - Στα 102,61 δολάρια
Επέκτειναν τα κέρδη τους τα futures του πετρελαίου βρίσκοντας στήριξη στην έξαρση της βίας στην Ουκρανία και στις ανησυχίες για τις προμήθειες αργού της Λιβύης που έσπρωξαν το βαρέλι κοντά στα 103 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 59 σεντς ή 0,6% στα 102,61 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 2% την προηγούμενη εβδομάδα, με φόντο τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι θα αυξηθεί η ζήτηση λόγω του καλοκαιριού.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές πουλάνε 13 παραλίες - Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ

Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές πουλάνε 13 παραλίες - Τι λέει το ΤΑΙΠΕΔ
Τις δύο -και μοναδικές- παραλίες της Ελαφονήσου, Σίμο και Σαρακίνικο, θέλει να... αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γι' αυτό και τις βγάζει «στο σφυρί». Ο πολλάκις βραβευμένος «επίγειος παράδεισος» από ουκ ολίγα διεθνή τουριστικά γραφεία, ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ προσφέρει τα 175 στρέμματα ολόλευκης αμμουδιάς προς πώληση, μετά την εισφορά τους ως κρατικών ακινήτων (με Property Code ΑΒΚ 382).

Το παραπάνω, σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011 (Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ΦΕΚ 152 Α) με τη πώληση παραλίου ακινήτου, μπορεί να αποκτηθεί από ιδιώτη το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια.

Αν βρεθεί αγοραστής για την παράκτια αυτή έκταση, μπορεί και να διεκδικήσει και να αποκτήσει την αποκλειστική χρήση της παραλίας μπροστά του, χωρίς δικαίωμα χρήσης από κάποιον άλλο για 50 ολόκληρα χρόνια!

Σε αυτά τα παραπάνω, ο νόμος δεν απαγορεύει τη δυνατότητα να βλέπει όποιος θέλει την παραλία από μακριά και μόνο, καθώς η πρόσβαση δεν θα είναι επιτρεπτή παρά μόνο στους πελάτες τους «επενδυτή»...

Αν σε συνέχεια αυτών δημιουργηθεί και «ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο», αντί για δημόσιο θαλάσσιο πάρκο, που να το διαχειρίζεται ο ίδιος ο Δήμος Ελαφονήσου, οι επισκέπτες δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε από τη θάλασσα να πλησιάσουν τις εν λόγω παραλίες.

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων που δεν θέλουν να δουν κάποιον επενδυτή να καρπώνεται τη δημόσια γη, ενώ ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για οικολογική καταστροφή (η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura).

Εκτός από τις δύο παραλίες της Ελαφονήσου, στο ίδιο «πωλητήριο», που ανήρτησε το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, στην Κορωνησία, στο Καλαμίτσι στη Χαλκιδική, τη Νέα Προποντίδα και τη Νέα Φώκαια, τη Γιάλοβα και την Καβάλα.

Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και δεκάδες ακίνητα στην Πλάκα, τριώροφα και πενταώροφα κτήρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, οικόπεδα στο Ναύπλιο και το Μεσολόγγι αλλά και ξενοδοχεία «Ξενία».Δείτε εδώ τον κατάλογο που δημοσιεύει το protothema.gr

Αναδίπλωση επιχειρεί το ΤΑΙΠΕΔ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η Ελαφόνησος δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, ότι η μελλοντική αξιοποίησή της θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και ότι η χρήση που αναφέρεται στον κατάλογο που δημοσιεύει το protothema.gr είναι «ενδεικτική» προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση «η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής:

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου  το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται  στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική  ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Tέλη Μαΐου στο Μπουργκάς ο South Stream


Οι πρώτοι σωλήνες για τον υποθαλάσσιο αγωγό South Stream θα φθάσουν στο λιμάνι του Μπουργκάς έως τα τέλη Μαΐου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους», επικαλούμενο δηλώσεις Βούλγαρου αρμόδιου.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Γκεόρκε Ντερέλιεφ, εκπρόσωπο της εταιρείας στις λιμενικές αποθήκες της οποίας θα ξεφορτώνονται οι σωλήνες, μόνο για την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις υποθαλάσσιες «διαδρομές» (σήραγγες) του αγωγού, που θα διανύσουν τον Εύξεινο Πόντο προτού βγουν στην ακτή της Βουλγαρίας, θα χρειαστούν 840.000 τόνοι σωλήνων.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι το πρώτο φορτίο σωλήνων ρωσικής κατασκευής αναμένεται να φτάσει με πλοίο στο λιμάνι του Μπουργκάς έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Η ηλεκτροσυγκόλληση των σωλήνων ειδικής κατασκευής, που είναι σε θέση να αντέχουν την τεράστια πίεση στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας, θα πραγματοποιείται στο Μπουργκάς. Έπειτα από αυτό το στάδιο, θα ξεκινήσει η κατασκευή του ίδιου του αγωγού, με τη σύνδεση των σωλήνων, ο κάθε ένας από τους οποίους θα έχει μήκος 49 μέτρων και θα ζυγίζει 40 τόνους.

«Πρόκειται για το πρώτο, στον κόσμο, σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου σε τόσο μεγάλα βάθη: 2200 με 2300 μέτρα, σε ορισμένα σημεία» επεσήμανε ο κ. Ντερέλιεφ. "Από ό,τι γνωρίζω, κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στον κόσμο". 

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η NASA κατασκευάζει τον δικό της ιπτάμενο δίσκο


Τελικά οι ιπτάμενοι δίσκοι δεν θα είναι προνόμιο των εξωγήινων. Η NASA κατασκευάζει τον δικό της ιπτάμενο δίσκο, ο οποίος προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σαν σκάφος δοκιμών για μελλοντικές πτήσεις προς τον πλανήτη Άρη.
Ο ιπτάμενος δίσκος της NASA ονομάζεται LDSD (Low-Density Supersonic Decelerator), για την κίνησή του χρησιμοποιεί πυραύλους και η συναρμολόγησή του ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις Pacific Missile Range Facility του Αμερικανικού Ναυτικού, στη Χαβάη.
Το LDSD πρόκειται να εκτελέσει δοκιμές και προσομοιώσεις διάρκειας τριών εβδομάδων, πριν πραγματοποιηθεί η παρθενική του πτήση στις 3 Ιουνίου. Σκοπός του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε υπό την εποπτεία του Jet Propulsion Laboratory της NASA, είναι η διερεύνηση καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές προς τον Άρη.
Η δοκιμαστική πτήση του Ιουνίου θα περιλαμβάνει ένα αερόστατο το οποίο θα μεταφέρει το όχημα της δοκιμής σε ύψος 36,576 χιλιομέτρων (120.000 πόδια). Εκεί, το όχημα θα αφεθεί στο κενό και οι ενσωματωμένες ρουκέτες προώθησης θα αναλάβουν να το φέρουν σε ύψος 54,864 χιλιομέτρων (180.000 πόδια), επιτυγχάνοντας επιτάχυνση της τάξης των 4 Mach. Σε αυτό το ύψος το LDSD πρόκειται να εκτελέσει μια σειρά αυτοματοποιημένων δοκιμών.
Τα συγκεκριμένα ύψη για την πραγματοποίηση των δοκιμών έχουν επιλεγεί καθώς τα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας είναι τα μόνα που προσομοιάζουν περισσότερο τις συνθήκες αραιής ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της NASA το εν λόγω όχημα θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις προς τον Άρη, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγάλου όγκου φορτίων και υλικών που είναι απαραίτητα σε μία τέτοιου είδους αποστολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει έτοιμα τα σχέδια για δύο ακόμη διαστημικά οχήματα, σε μορφή ιπτάμενου δίσκου, τα οποία αναμένεται να δοκιμαστούν, πάλι από τη Χαβάη, εντός του καλοκαιριού του 2015.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Η Ισλανδία σβήνει τα χρέη σε περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά


Θα ανακουφιστούν από τη διαδικασία παραγραφής μέρους των χρεών προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της Ισλανδίας. Μάλιστα, η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, στη χώρα.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή το ισλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2013, μαζί με το συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

Πάντως, το σχέδιο προκάλεσε εκτεταμένη πολεμική στην Ισλανδία και αλλού, εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's, εξαιτίας του υψηλού κόστους του και των αβέβαιων οικονομικών επιπτώσεών του.

Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του κύριου μέρους του χρέους των νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό - κάτι που αφορά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων - χωρίς εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η ελάφρυνση χρεών, η οποία εξαρτάται από το ποσό του δανείου, έχει ανώτατο όριο τις 4 εκατ. κορώνες (πάνω από 25.900 ευρώ).

Η κυβέρνηση εκτιμά πως το σχέδιο αυτό αφορά περίπου σε 69.000 νοικοκυριά από τα 124.000 που αριθμεί η χώρα και πως κατά μέσο όρο μπορούν να διεκδικήσουν 1,1 εκατ. κορώνες (7.100 ευρώ).


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυτο ειναι το συμφωνητικό εργασίας στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Περίεργες ασάφειες.

20140519-154516-56716843.jpg
Όπως πρώτο αποκάλυψε το HellasForce.com τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι έτοιμα να ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους, υπό την αιγίδα πλέον του Πολεμικού Ναυτικού.

Τώρα το HF έρχεται να σας αποκαλύψει το συμφωνητικό που έχουν κληθεί
να υπογράψουν οι εργαζόμενοι. Και το οποίο περιέχει πολλές ασάφειες και γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται πλέον οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Διαβάστε το εδώ.

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Τι απαντά η Ε.Ε. στον Πούτιν για το αέριο

Τι απαντά η Ε.Ε. στον Πούτιν για το αέριο
Την απάντηση της ΕΕ σε ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού από τη Ρωσία μετέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σχολιάζοντας την επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς την Ευρώπη που αναφέρει ότι από 1η Ιουνίου η Ουκρανία θα πρέπει να προκαταβάλει την αξία του φυσικού αερίου.
H λύση για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο προβλέπει την αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου που τηρούν οι χώρες της ΕΕ στις 50 ημέρες, από τις 30 που ισχύ σήμερα.
Επίσης, τάχθηκε δε υπέρ της ενιαίας τιμής φυσικού αερίου στην ΕΕ, μόνο εφόσον αυτή προκύπτει από τη λειτουργία της αγοράς. Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που θα έχει η ενιαία πολιτική της Ευρώπης για την ενέργεια, ενώ αναφερόμενος στην κοινή πολιτική για την τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι «ουσιαστικά αυτό είναι μία κοινή διαπραγμάτευση για τη τιμή και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα προς τα εμπρός». Ωστόσο, όπως τόνισε κάποιες χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ υπάρχουν και κράτη – μέλη που δεν υιοθετούν αυτήν τη πρόταση, καθώς θεωρούν πως  δεν ωφελεί την Ευρώπη και τον ανταγωνισμό.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε ότι πάμε με προτάσεις συγκεκριμένες στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο, σχετικά με την ενιαία ενεργειακή πολιτική. «Θα αφορά τις συμφωνίες των χωρών της ένωσης, αλλά και με τρίτες χώρες να διαπραγματεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο»


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Bloomberg: Το κυπριακό αέριο μπορεί να δώσει την εναλλακτική λύση στην Ευρώπη


Το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορούσε να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις του ρωσικού αερίου απεγκλωβίζοντας την Ευρώπη απ τις διαθέσεις της Μόσχας, επιμένει η Λευκωσία σύμφωνα με ειδικό αφιέρωμα του Bloomberg.

Η Κύπρος διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου περίπου 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Σκοπός της είναι να ανακαλύψει ακόμα 4-5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αναφέρει ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης.

Ένας σταθμός στην Κύπρο θα μπορούσε να επεξεργάζεται αέριο από την λεκάνη Levant, η οποία μπορεί να κατέχει 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και να το μεταφέρει από την θάλασσα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Οι εξερευνήσεις στην περιοχή ξεκινούν σύντομα και η Noble Energy Inc. έχει βρει αποθέματα της τάξεως των 3-6 τρισεκατομμυρίων στο νησί της Κύπρου.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Η Αυστρία σπεύδει να στηρίξει τον South Stream


Ένα από τα ακριβότερα και σημαντικότερα έργα υποδομών αγωγών φυσικού αερίου της Gazprom (ο αγωγός προς την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων, South Stream) για το οποίο υπήρχε φόβος ότι θα ανασταλεί εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία, σπεύδει να στηρίξει η Αυστρία.

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή του μνημονίου του φυσικού αερίου μεταξύ της αυστριακής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και της Gazprom, διήρκεσαν σχεδόν επτά χρόνια.

Η Αυστρία θα λάβει ως αντάλλαγμα τη δυνατότητα να μεταφέρει το δικό της αέριο που θα εξορύσσεται από τη Μαύρη θάλασσα, μέσω του μελλοντικού αγωγού της Gazprom.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αντίπαλοι του «Νότιου Ρεύματος» χάνουν ένα ισχυρό επιχείρημα που διέθεταν, μιας και η Gazprom πλέον δεν θα μπορεί να αποκαλείται ως μονοπωλιακός ιδιοκτήτης της γραμμής μεταφοράς φυσικού αερίου.

Εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, η ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παγώσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον South Stream.

Βασική ένσταση της Κομισιόν, την οποία απηύθυνε προς την Gazprom, ήταν η αναντιστοιχία του σχεδίου South Stream με τους κανόνες του Γ΄ ενεργειακού πακέτου.

Όπως αναφέρει η αναλύτρια της εταιρίας επενδύσεων και εμπορικών συναλλαγών «Alpari», Άννα Κοκάρεβα, «σύμφωνα με το συγκεκριμένο πακέτο, το 50% της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού πρέπει να παραχωρηθεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές.

Ως εκ τούτου, όλα εξαρτώνται από τον όγκο του αερίου που θα μεταφέρει η Αυστρία από τη Μαύρη θάλασσα. Βέβαια, είναι απίθανο αυτό να είναι αμέσως το 50% της συνολικής μεταφορικής ισχύος, κάτι που σημαίνει ότι η απαίτηση θα παραμείνει ανικανοποίητη και αυτή η αιτία θα δώσει την αφορμή για συνέχιση της πίεσης προς τη Gazprom και τη Ρωσία».

Το μνημόνιο που υπογράφηκε στις 29 Απριλίου, μεταξύ της αυστριακής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV και της Gazprom, για την κατασκευή διακλάδωσης του South Stream στην Αυστρία, θα επιτρέψει στη Gazprom να συνεχίσει τις εργασίες του προγράμματος.

Η OMV, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον South Stream για προμήθειες φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Μαύρης θάλασσας «Domino 1», όπου η εταιρία μαζί με την ExxonMobil ανακάλυψε σημαντικά αποθέματα.

Σύμβουλος, ο οποίος εργάζεται και με τις δυο εταιρίες, αναφέρει ότι «η OMV επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στον South Stream για τη μεταφορά δικού της αερίου από τη Μαύρη θάλασσα στην Ευρώπη, ενώ ο South Stream έχει ανάγκη να χορηγήσει πρόσβαση σε τρίτη πλευρά ώστε να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ».

Ως το 2020 η OMV σκοπεύει να εξορύσσει από τη Μ. θάλασσα και το κοίτασμα «Domino 1» αρκετό αέριο για την ικανοποίηση του 70% των ετήσιων αναγκών της Αυστρίας. Και η μεταφορά μέσω του South Stream θα είναι η οικονομικότερη και πιο προσιτή επιλογή, θεωρούν κύκλοι του κλάδου.

Το Reuters επικαλείται δήλωση του γενικού διευθυντή της OMV, Γκέρχαρντ Ρόις, σύμφωνα με τον οποίο η συνεργασία της εταιρίας του με τη Gazprom που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια, συνέβαλλε στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος που θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των δρομολογίων μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη.

Στη Gazprom ανέφεραν ότι η πρόταση των Αυστριακών ήρθε πάνω στην ώρα. Όπως δήλωσε στο Reuters πηγή από την εταιρία, «ήταν μια αληθινή έκπληξη για μας, επειδή οι διαπραγματεύσεις για τον South Stream ουσιαστικά είχαν σταματήσει. Τότε ακριβώς ήρθαν οι Αυστριακοί και είπαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στο πρόγραμμα. Για εμάς αυτό ήρθε ακριβώς στην κατάλληλη στιγμή, επειδή εκμεταλλευτήκαμε αυτή τη δυνατότητα και φτάσαμε σε συμφωνία μέσα σε λίγες εβδομάδες».

Ο εκ των κορυφαίων αναλυτών του διεθνούς ομίλου εταιριών στις αγορές εναλλακτικών επενδύσεων Wild Bear Capital, Βίκτορ Νεουστρόεφ, αναφέρει,

«τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία σε φυσικό αέριο, οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει τώρα η Αυστρία μπορούν να αξιολογηθούν διττά. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες χώρες θα σταθούν στο πλευρό της Αυστρίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορέσει να φέρει αντιρρήσεις κατά του σχεδίου αυτού. Οι ενστάσεις θα έχουν κυρίως τυπικό χαρακτήρα, ενώ οικονομικοί λόγοι μη χρήσης του South Stream δεν υφίστανται».

Πηγή: Независимая газета (Nezavisimaya Gazeta)

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στην Κύπρο σήμερα η Noble, κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες


Οι ελπίδες για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν ή και από το Ταμάρ για υγροποίηση σε χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό υποστηρίζει ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Μάικ Ευθυμίου.

Ο κ. Ευθυμίου χαρακτήρισε τις επόμενες λίγες εβδομάδες πολύ κρίσιμες για το τελικό ξεκαθάρισμα και υποστήριξε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες στο Ισραήλ και την Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση και οι σύμβουλοί της, εξακολουθούν να το παλεύουν και διαπιστώνουν από τις επαφές τους με Αμερικανούς και Ισραηλινούς να υπάρχουν δυνατότητες να συμπεριληφθεί ο κυπριακός τερματικός σταθμός, στα επιχειρησιακά πλάνα της Noble, της Delek και της Ratio Oil ακόμη, για την πρώτη φάση εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΟΘΟΝΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ

Τεχνική Ανάλυση: ΕΛΠΕ


H μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε πτωτικό κανάλι. Η έξοδός της από τον MSCI ουσιαστικά επιτάχυνε την διορθωτική κίνηση της μετοχής η οποία με το κλείσιμο της Παρασκευής δείχνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλά 12μηνών που είναι στα 5,11 ευρώ με απώλειες περίπου 18% σε μία εβδομάδα. Το ζητούμενο εδώ είναι εάν θα σπάσει και τα επίπεδα αυτά ή η παρατεταμένη υποχώρηση θα αποτελέσει ευκαιρία για αγορές.
Στη δεύτερη περίπτωση, η μετοχή ουσιαστικά θα πρέπει να κλείσει το «τεχνικό κενό» που δημιούργησε η ελεύθερη πτώση της, δηλαδή να 'γεφυρώσει' το χάσμα μεταξύ των παρόντων επιπέδων και τιμών άνω των 6 ευρώ. Θεωρητικά, εάν καταφέρει να ανακτήσει ποσοστό 10% θα πρέπει να ισορροπήσει προς τα 5,80 ευρώ και μετά να κάνει την ανοδική υπέρβαση για πάνω από τα 6,16 ευρώ με αντίσταση στα 6,71 ευρώ (υψηλά 6μηνών). Εάν και λόγω διορθωτικής συγκυρίας (ευρωεκλογές-διόρθωση στην Ευρωζώνη) κινηθεί χαμηλότερα θα πρέπει να δούμε στήριξη πέριξ των 5 ευρώ, αλλιώς οδεύουμε για χαμηλά 2ετών.
Ν. Σακ.


ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Αντωνάκη... free to go!




ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.... 19 ΜΑΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ....!!!

Βροντερό “όχι” είπαν οι Θεσσαλονικείς στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Βροντερό “όχι” είπαν οι Θεσσαλονικείς στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
Με το συντριπτικό ποσοστό του 98%  τάχθηκαν κατά της  ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ όσοι συμμετείχαν στο άτυπο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, σε 181 εκλογικά κέντρα ψήφισαν 218.002 πολίτες. Από αυτούς κατά της ιδιωτικοποίησης τάχθηκαν 213.508 (98,04%) και υπέρ της ιδιωτικοποίησης 4.278 (1,96%), ενώ βρέθηκαν και 216 λευκά/ άκυρα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η καταμέτρηση των ψήφων, ολοκληρώθηκε στις 4:00 το πρωί.

Από τα 192 σημεία στα οποία είχαν στηθεί κάλπες, σε δυο δεν έγινε ψηφοφορία και εννέα από αυτά, ήταν σε περιοχές που δεν υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη της ΠΕΔΚΜ και κινήσεων πολιτών και τη συμμετοχή εθελοντών.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του δημοψηφίσματος στην οποία συμμετείχαν νομικοί, μέλη του δικηγορικού συλλόγου.
Όλη τη διαδικασία του δημοψηφίσματος παρακολούθησαν ως «παρατηρητές» τριάντα εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, μέλη της EPSU και μέλη κινήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιριών ύδρευσης από διάφορες χώρες της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr