Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές


Αντισυνταγματικές οι αναδρομικές περικοπές

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναδρομική περικοπή των συντάξεων των ειδικών μισθολογίων.

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναδρομική από 1.8.2012 περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια, ενώ σύμφωνα με τους δικαστές δικαιούνται συντάξεως και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λπ. διατάξεων.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ κρίθηκε από την Ολομέλεια η διάταξη που προβλέπει την αναδρομική, από 1 Αυγούστου 2012, μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.).

Και αυτό γιατί θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».                      
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έρευνα της Κομισιόν για παράνομη κρατική βοήθεια στη ΛΑΡΚΟ


LARKO
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την διεξαγωγή εις βάθος έρευνας για να διαπιστωθεί εάν βοήθεια ύψους 105 εκ. ευρώ που φέρεται να δόθηκε από το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ είναι συμβατή με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ανταγωνισμού. Η Κομισιόν εκφράζει έντονες αμφιβολίες περί αυτού.

Όπως αναφέρεται, η ΛΑΡΚΟ φέρεται να ωφελήθηκε κατά το παρελθόν με ποσά που ξεπερνούν τα 105 εκ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2009, κρατικές εγγυήσεις για την λήψη δανείων κατά την περίοδο 2008-2010, μη είσπραξη χρέους προς το Δημόσιο από το 2004, καθώς και η παράλειψη καταβολής φορολογίας. Βάσει των οικονομικών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες από το 2008.

Σκοπός της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να εξετάσει τη νομιμότητα όλων αυτών των δοσοληψιών, χωρίς να προεξοφλείται το πόρισμά της. Στα πλαίσιά της και κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στην ΛΑΡΚΟ όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά και σε ενδιαφερόμενους τρίτους να εκθέσουν τις απόψεις τους.
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ !...



Οι μήνες μέχρι το καλοκαίρι για τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας εξελίσσονται σε πρόκληση που εμπεριέχει κινδύνους και ευκαιρίες ! Αναφέρομαι αφενός μεν, στο γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι εκτιμήσεις ότι τα μέτρα θα αποδειχθούν ατελέσφορα στη δημοσιονομική τους απόδοση, λόγω της ύφεσης που παράγουν. Αφετέρου δε, με τα συνέδρια που έχουν προκηρύξει σχεδόν όλα τα κόμματα, θα κληθούν η να εξουσιοδοτήσουν τους αρχηγούς για σχετικές αποφάσεις η θα αποφασίσουν τα σώματα δηλαδή η ιδία βάση για τις επιλογές τους !
  Δεν πρόκειται για ανώδυνες επιλογές,αλλά για στάσεις και αποφάσεις που θα προσδιορίσουν την πραγματική ταυτότητα ,τη φυσιογνωμία, το ιδεολογικό ,πολιτικό. κοινωνικό και προγραμματικό στίγμα τόσο του κεντροδεξιού όσο και του κεντροαριστερού χώρου τα επόμενα χρόνια. Η πραγματικότητα πλέον ακυρώνει "βολικές" προσεγγίσεις του τύπου "και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα". Αυτές που κρύβουν την ευθύνη του ρόλου που πρέπει να αναλαμβάνουν τα κόμματα. Δηλαδή να διαμορφώνουν τις εξελίξεις για την έξοδο τόσο της χώρας όσο και των πολιτών από την κρίση ! Το επιχείρημα ότι αν σωθεί η χώρα θα σωθούν και τα κόμματα,δεν βρίσκει αντίκρισμα στις δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης γιατί ζητείται να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες με τις επιλογές που προτείνουν !
Ακριβώς γι αυτό το λόγο στο εσωτερικό αυτών των πολιτικών οικογενειών εξελίσσονται πλέον σκληρές αναμετρήσεις με στόχο να μετατοπίσουν ποιο ριζοσπαστικά το κοινωνικό ,οικονομικό και πολιτικό τους στίγμα. Ειδικά στο χώρο της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς φαίνεται ότι η δεξιά σοσιαλδημοκρατία ως κοινωνικοοικονομικός -συμβιβασμός της προηγούμενης δεκαετίας αμφισβητείται !
Η κερδοσκοπική επιδίωξη του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του Γερμανικού δεσποτισμού δεν δέχεται τους συμβιβασμούς της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας ! Ζητούν την αύξηση άνευ όρων της καρποφορίας ! Γι' αυτό και τα μεγάλα κεντροαριστερά κόμματα (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, κτλ) αντιδρούν και προτείνουν εναλλακτικές πολιτικές συγκρουόμενα με την μονοδιάστατη υφεσιακή, διχαστική και αντιαναπτυξιακή δήθεν δημοσιονομική εξυγίανση !
Είναι σε εξέλιξη μια αναμέτρηση για 2 διαφορετικά Ευρωπαϊκά μοντέλα. Ο λεγόμενος "χώρος του κέντρου" συνθλίβεται και πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην παραγωγική -κοινωνική Ευρώπη η την χρηματιστηριακή- κερδοσκοπική. Τα κόμματα με τα συνέδρια τους είναι υποχρεωμένων δώσουν καθαρές απαντήσεις ! Ποια είναι, τι εκφράζουν, ποιες πολιτικές υπηρετούν. Αλλά πλέον και το ποιο σημαντικό : Με ποια σώματα, όργανα και πρόσωπα εγγυώνται την προώθηση των επιδιώξεων τους.
Τα τελευταία χρόνια η κρίση ανάμεσα στη σχέση των κόμματων και των πολιτών έχει πολλαπλασιασθεί. Όχι τυχαία ! Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να μετασχηματίσουν την κοινωνική αγωνιά και ανάγκη σε ελπίδα !Το υπογραμμίζει το ποσοστό συμμετοχής, αλλά και η άρνηση των πολιτών να αποδεχθούν τον "εξουσιοδοτισμό" στα "αρχηγικά κόμματα".
Αυτό θέτει αυτόματα στο τραπέζι της συζήτησης ένα εξ ίσου σοβαρό πρόβλημα σύγχρονης ταυτότητας των κομμάτων πρόσφατη ιστορική διαδρομή αποτίμα ότι τα κόμματα με την παραδοσιακή μορφή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: -θα εξαντλήσουν τη "σύναξη" των σύνεδρων σε όχημα μιας εν λευκώ-ευρύχωρης" εξουσιοδότησης των αρχηγών και των προσωπικών τους ομάδων,ή θα τολμήσουν να εξέλθουν σε Ευρωπαϊκά κόμματα -θεσμούς παράγωγης πολίτικων θέσεων και δράσης ? Με όργανα αντιπροσωπευτικά που αποφασίζουν και δεσμεύουν ?
Το βέβαιο είναι ότι τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα που παράγει η κρίση δεν μπορούν να λυθούν με απούσα την κοινωνία !Και τα κόμματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ επιτυχώς την κρίση αν συνεχίσουν να αναπαράγουν αρχηγικά μοντέλα, επιμένοντας στα "κάλπικα κόμματα"με οργανώσεις - φαντάσματα και με συνέδρους .......χαρταετούς !
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8 ΜΑΡΤΗ 2013 «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ»

Ηµέρα ορόσηµο, ηµέρα µνήµης, ηµέρα υπερηφάνειας για τους αγώνες τωνγυναικών όλου του κόσµου. 
 160 χρόνια πριν, ξεκίνησαν οι αιµατηροί αγώνες των γυναικών όπου διαµαρτύρονταν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ίση αµοιβή µε τους άνδρες. 
∆ιαχρονικά, τα φεµινιστικά κινήµατα που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσµο,  πέρα από τα εργασιακά δικαιώµατα, βάλανε τη σφραγίδα τους και στην πολιτική ζωή του κόσµου. Μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες άλλαξαν το ρουν της ιστορίας των κρατών τους, δίνοντας µε τις ιδέες τους µια άλλη διάσταση στο παγκόσµιο γίγνεσθαι. 
Στην Ελλάδα το φεµινιστικό κίνηµα ανέδειξε µεγάλες προσωπικότητες. Ελληνίδες που ανέβασαν ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο ζωής των ελληνικών οικογενειών, συνεισφέροντας στο οικογενειακό εισόδηµα και την Εθνική Οικονοµία. 
Σήµερα, στην εποχή της κρίσης η Ελληνίδα χτυπιέται από την ανεργία, η τρίτεκνη και πολύτεκνη µητέρα τιµωρείται. Καλούνται για άλλη µια φορά να δώσουν µάχες για την επιβίωσή τους διατηρώντας τα δικαιώµατά τους. Με τις γυναίκες στην πρώτη γραµµή µπορούµε να είµαστε πιο αισιόδοξοι, 
πιο σίγουροι για τη ζωή µας, την προοπτική µας. 
Τιµούµε τους αγώνες του Γυναικείου Κινήµατος
Τιµούµε την Ηµέρα της Γυναίκας
Μπορούµε να ονειρευόµαστε ένα καλύτερο µέλλον για τον κόσµο,  ειρηνικό και δίκαιο. 

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας




Από την απαισιοδοξία της θεωρίας των δικαιωμάτων 
στην αισιοδοξία της πράξης για την ισότητα των φύλων
Η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί στρατηγικό στόχο της Γ.Σ.Ε.Ε.
Η Συνομοσπονδία για τον σκοπό αυτό υλοποιεί ειδικό Πρόγραμμα Δράσης για την προώθηση και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα όργανα εκπροσώπησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Σήμερα, που η οικονομική και κοινωνική κρίση επιτείνει τα δυσμενή και άνισα χαρακτηριστικά της γυναικείας απασχόλησης, σήμερα που η ανεργία έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, η δραστηριοποίηση και η εκπροσώπηση των γυναικών στα συνδικάτα επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε.
Τα στοιχεία τόσο της στατιστικής υπηρεσίας που έχει επεξεργαστεί το ΙΝΕ /ΓΣΕΕ όσο και της Ευρωπαϊκής επιτροπής αποδεικνύουν ότι η ανεργία είναι γένους θηλυκού και οι αμοιβές των γυναικών υπολείπονται αυτές των ανδρών κατά μέσο όρο 16,2%.
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

700 νέοι άνεργοι κάθε μέρα




Τα στοιχεία για την ανεργία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, προκαλούν σοκ, καθώς, όπως προκύπτει, οι άνεργοι στη χώρα μας αυξήθηκαν, μέσα σε διάστημα ενός έτους, από το Δεκέμβριο του 2011 έως το Δεκέμβριο του 2012, κατά 263.596 άτομα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κρίση «γεννούσε» κάθε μέρα περισσότερους από 700 νέους ανέργους!

Συμφωνα λοιπόν με την ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 263.596 άτομα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 (αύξηση 24,9%) και κατά 4.584 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (αύξηση 0,3%).

Το ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε στο 26,4%, έναντι 21,4% το Δεκέμβριο του 2011 και 26,6% το Νοέμβριο του 2012.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.321.236 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.341.863 άτομα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα, μία στις τρεις γυναίκες με παιδιά στην ΕΕ ημιαπασχολείται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες είναι μόλις 5%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα ποσοστά των ημιαπασχολούμενων γυναικών αυξάνονται, όταν αποκτούν παιδιά, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών παραμένουν σταθερά.

Ειδικότερα, το 2011 στην ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 25-54 ετών, με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των έξι ετών, είχε μερική απασχόληση, ενώ οι γυναίκες με τρία ή περισσότερα παιδιά ημιαπασχολούνταν σε ποσοστό 50%. Για τους άντρες, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν αισθητά χαμηλότερα (5% και 7% αντιστοίχως).

Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, το 2011, ημιαπασχολούνταν το 10,2% των γυναικών με ένα παιδί κάτω των έξι ετών (έναντι 3% στους άνδρες) και το 13,7% των γυναικών με τρία ή περισσότερα παιδιά (έναντι 2,7% στους άνδρες).

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους Έλληνες χωρίς παιδιά, ημιαπασχολούνται το 8,4% των γυναικών (22% στην ΕΕ) και το 4,4% των ανδρών (7% στην ΕΕ).

Τα υψηλότερα ποσοστά ημιαπασχολούμενων γυναικών με παιδιά σημειώνονται στην Ολλανδία (πάνω από 81%), στην Αυστρία (πάνω από 60%), στη Γερμανία (πάνω από 56%) και στη Μ. Βρετανία (πάνω από 48%).

Εξάλλου, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών σε διοικητικές θέσεις (23%) στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα (24%) και ακολουθεί η Κύπρος (15%).

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών σε θέσεις στελεχών επιχειρήσεων, καταγράφονται στη Λετονία (45%), στην Ουγγαρία (41%) και στη Γαλλία (40%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 33%.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Προς ακύρωση της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Κύπρο




Σοβαρό πρόβλημα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η Κύπρος καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου η Άνω Βουλή της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, το οποίο αφενός ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και αφετέρου προβλέπει την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί το 2003.

Ο Καντέρ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο και τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Το Κάιρο ήδη από τα τέλη του 2012 -και μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή -επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία.

Θεωρείται πως πίσω από την κίνηση αυτή της Αιγύπτου βρίσκεται η Τουρκία η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπονομεύσει την υφιστάμενη ΑΟΖ της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ παραπέμπεται η υπόθεση του «Mall»




Η υπόθεση του εμπορικού κέντρου «The Mall», στο Μαρούσι, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 5 Απριλίου 2013.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και ζητά να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας» με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

Η υπόθεση του «The Mall» απασχολεί το Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2006.
 ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σημαντικές Δυνατότητες στο LNG Βλέπει η ΔΕΠΑ




Νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά του LNG βλέπει η ΔΕΠΑ, δεδομένης της σχετικής στασιμότητας της ζήτησης στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης, ο οποίος μίλησε χθες στο 2ο Διεθνές Σεμινάριο «Energy and Shipping» του ΙΕΝΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του  Ιnternational Chamber of Commerce – Hellas, το LNG είναι μια από τις πιθανές λύσεις ώστε η ΔΕΠΑ να συνεχίσει να αναπτύσσεται και στο μέλλον.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παλαιογιάννης μίλησε χθες στα πλαίσια του σεμιναρίου του ΙΕΝΕ για τη ναυτιλία και την ενέργεια και παρουσίασε τον προγραμματισμό της ΔΕΠΑ για το LNG, το οποίο μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές εφαρμογές στην ελληνική αγορά. Η ΔΕΠΑ λοιπόν δηλώνει έτοιμη να παρέχει LNG και CNG σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά. Παράλληλα, έχει σχέδιο για να μεταφέρει LNG στην Κρήτη ώστε να τροφοδοτήσει την ΔΕΗ μέσω πλωτού τερματικού χωρητικότητας 130.000 κ.μ.
Αντίστοιχα, η ΔΕΠΑ θεωρεί πολύ υποσχόμενο το σχέδιο κατασκευής τερματικού στην Καβάλα ( Aegean LNG), χωρητικότητας 6 δις. κ.μ., το οποίο θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τόσο την αγορά της Β. Ελλάδος, όσο και την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα όσον αφορά τη ναυτιλία, το LNG είναι, σύμφωνα με τον κ. Παλαιογιάννη, ένα υποσχόμενο και «πράσινο» καύσιμο που έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων διαθέσιμων λύσεων, γι’αυτό άλλωστε και αναμένεται να υπάρχουν ως το 2020 1.000 πλοία με καύσιμο το LNG, με βάση τις εκτιμήσεις του νορβηγικού νηογνώμονα ( DNV).
Προκειμένου όμως να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα στην Ελλάδα, χρειάζεται ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο σήμερα απουσιάζει, όπως τόνισε ο κ. Παλαιογιάννης. Για αυτό το λόγο και καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχηματισμό μιας εθνικής στρατηγικής που θα φέρει αποτελέσματα.
Χορηγός του 2ου Διεθνούς Σεμιναρίου “Energy and Shipping” ήταν η Prime Marine Corporation, ενώ στους χορηγούς επικοινωνίας συγκαταλέγονταν η εφημερίδα «Καθημερινή», το SeeNews, το Maritime Economy και το energia.gr
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Τρόικα προς Βρούτση: Δεν θα φταίμε εμείς αν μειωθεί ο κατώτατος μισθός



Στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμφθηκε το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, μετά την εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής της Τρόικας, κυρίως όσον αφορά στο ύψος των προτεινόμενων δόσεων.
Τα κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή προσέγγιση, τόσο για την πάγια ρύθμιση οφειλών όσο και για τη ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας, στην οποία, όσοι ενταχθούν, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό φερεγγυότητας της επιχείρησής τους.
Η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις  προυποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.
Αντίθετα, στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μάρκ Φλάναγκαν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή  καταβολής των εισφορών σε πολλές κατηγορίες αυταπασχολούμενων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στους δανειστές το σχέδιο της ρύθμισης για την αλλαγή του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Σε αυτό το σημείο οι δανειστές σχολίασαν τα δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία εκφράζεται η ανησυχία για περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού και τόνισαν, με φλεγματικό χιούμορ: «Αν υπάρξει θέμα μείωσης, θα έχει τεθεί από σας και όχι από μας».
Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την Τρόικα ότι έως τις 10 Απριλίου θα έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως  δικαιούχοι και συντάξεις, ώστε να είναι δυνατή η περικοπή των συντάξεων βάσει των μνημονιακών νόμων και για τους συνταξιούχους  που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Τρόικας εκτίμησαν ως θετικό αποτέλεσμα την περικοπή 60.000 συντάξεων των συνταξιούχων-«φαντάσματα», που δεν εμφανίστηκαν κατά τις απογραφές και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία εξοικονόμηση 475 εκατ. ευρώ ετησίως.
Θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν οι δανειστές και για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συνδέει ΣΕΠΕ-ΙΚΑ- ΟΑΕΔ  με την οποία είναι δυνατή η παρακολούθηση προσλήψεων, απολύσεων, ωρών εργασίας και μισθοδοσίας των υπαλλήλων .
Στη συνάντηση επικαιροποιήθηκε επίσης η δέσμευση για δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού φόρων και εισφορών από  το 2017. Ως πρώτο βήμα από το Μάρτιο του 2014, το ΙΚΑ θα αναλάβει την είσπραξη των εισφορών για λογαριασμό και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, το υπουργείο προχωρά στην εφαρμογή του εργοσήμου και σε άλλους κλάδους, όπως σε κηπουρούς , καθαρίστριες και  διανομείς εντύπων, με στόχο να διευρύνει την εισφορσυλλεκτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το Νοέμβριο, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης.
Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανακούφιση 400.000 οικογενειών, που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ημερίδα για την αιθαλομίχλη από το ΤΕΕ




Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: "Ρύπανση από αιθαλομίχλη. Το χρονικό άστοχων επιλογών: τα λάθη, οι επιπτώσεις, οι λύσεις".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, (Νίκης 4, 1ος όροφος), την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013, με ώρα έναρξης  10:00.
Αντικείμενο της ημερίδας είναι η συστηματική διερεύνηση όλων των πτυχών και παραμέτρων του προβλήματος της ρύπανσης από την αιθαλομίχλη στις πόλεις μας, και έχει σκοπό:
-Την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών  και την διαμόρφωση δέσμης άμεσων δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ,
-Την σύνθεση ρεαλιστικών και εφικτών προτάσεων για την λήψη ολοκληρωμένων μέτρων και ενεργειών (νομοθετικών και θεσμικών) από τα συναρμόδια Υπουργεία.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θεοχάρη Χριστίνα, Συντονίστρια της ΟΕ, Συντονίστρια Θεμάτων  Κλιματικής Αλλαγής του ΤΕΕ
Καραβασίλη Μαργαρίτα, Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρου Ανάπτυξη
Αραβώσης Κωνσταντίνος,  Επιμελητής ΜΕ Θεμάτων  ΥΠΕΚΑ του ΤΕΕ
Βιτωράκη Μαρία, Γενική Γραμματέας Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Ελευθεριάδου Σοφία, Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος
Ζιώγας Χαραλάμπος, Μέλος ΜΕ Θεμάτων  ΥΠΕΚΑ του ΤΕΕ
Μπαλαράς Κωνσταντίνος, Επιμελητής ME Επιθ/σης Περ/ντος και Ενέργειας του ΤΕΕ
Νικολόπουλος Σπυρίδων, Επιμ. ΜΕ Θεμάτων Γεν. Γραμ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΤΕΕ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ στις 29 Μαρτίου για την Πτολεμαΐδα 5




Τη σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. στις 29/3, ημέρα Παρασκευή, για την έγκριση της πραγματοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Πτολεμαΐδα V και της σχετικής σύμβασης αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη 30, 6ος όροφος), στις 10:00 π.μ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr