Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Φωτιά με 3 τραυματίες σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στο Ρότερνταμ


Συνολικά τρία άτομα τραυματίστηκαν μετά από φωτιά που εκδηλώθηκε σε νορβηγική εξέδρα άντλησης πετρελαίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Η εξέδρα Scarabeo 5 είναι αγκυροβολημένη στο ναυπηγείο Keppel Verolme και χρησιμοποιούνταν νωρίτερα αυτή τη χρονιά από την Statoil.
Ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ άλλοι δύο νοσηλεύονται καθώς εισέπνευσαν καπνό.
Οι υπεύθυνοι κάνουν λόγο για διαρροή φυσικού αερίου, ωστόσο ακόμη τα αίτια της φωτιά διερευνούνται από τις Αρχές. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Οι κλοπές αργού απειλούν με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια αγορά


Με αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς και παράνομο εμπόριο καυσίμων απειλούν την παγκόσμια αγορά οι κλοπές αργού πετρελαίου από τη Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση της Chatham House.
Ο μεγαλύτερος πάροχος πετρελαίου της Αφρικής έχει χάσει τουλάχιστον 100.000 βαρέλια την ημέρα, από κλοπές, στο α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Nigeria’s Criminal Crude: International Options to Combat the Export of Stolen Oil».
«Το κλαπέν πετρέλαιο είναι πιθανόν να έχει βρει αγοραστές από τη Δυτική Αφρική, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες της Ασίας. Το κλεμμένο αργό της Νιγηρίας και τα παράνομα κέρδη του απειλούν την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις νόμιμες επιχειρήσεις πετρελαίου», σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης Χριστίνα Κατσούρη και Aaron Sayne.
Οι κλοπές πετρελαίου αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τις εξαγωγές της Νιγηρίας, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής, της οποίας τα κρατικά έσοδα εξαρτώνται κατά 80% από τις εξαγωγές αργού.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περίπου 400.000 βαρέλια αργού την ημέρα χάνουν οι Royal Dutch Shell, ExxonMobil, Chevron, Total και Eni.
Ο πρόεδρος της χώρας Goodluck Jonathan ζητά διεθνή συνδρομή για τον περιορισμό της κλοπής αργού. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ! ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕΣΩ “ΑΓΟΡΑΣ” ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ!


ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ!

Ξεπλένεται μαύρο χρήμα, χρήμα που πιθανά να προέρχεται από μίζες, λαθρεμπόριο και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, απλώς και μόνο αγοράζοντας μετοχές από εφοπλιστές!

Είναι τρομερό και εξοργιστικό. Το χειρότερο όλων όμως, είναι ότι ανοίγουν διάπλατα το παραθυράκι σε πολιτικά πρόσωπα, αυτοδιοικητικούς, κρατικούς λειτουργούς κλπ να ξεπλύνουν ότι μίζα έχουν πάρει καταργώντας στην ουσία το “Πόθεν Έσχες”!

Και ενώ το αποχαυνωμένο πλήθος κοιτάζει την δράση του παρακράτους, ο Στουρνάρας βρίσκει την ευκαιρία να περάσει στα “ψιλά” αυτό το ανοσιούργημα. Αυτή την αβάντα στην διαπλοκή, την διαφθορά που κατατρώγει την πατρίδα. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε, όσο έχουμε φωνή. Αυτοί που σιωπούν ας χαρούν το αντίτιμο που θα το πληρώνουν οι επόμενες γενιές.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή διάταξη με την οποία απαλλάσσονται οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) της υποχρέωσης να δηλώνουν μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών.
Σημειώνεται πως υπόχρεοι για δήλωση «πόθεν έσχες», είναι ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι βουλευτές, οι υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, γενικοί διευθυντές και διευθύνοντες σύμβουλοι των ΝΠΙΔ του Δημοσίου, οι δήμαρχοι, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, οι μέτοχοι των εταιρειών μέσων ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι.

Η διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που επισυνάπτεται στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η διάταξη εξομοιώνει τους εφοπλιστές και τους απλούς μετόχους των ναυτιλιακών εταιρειών, (που δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες) και τους ως άνω δημόσιους λειτουργούς, σε ό,τι αφορά την κτήση ναυτιλιακών μετοχών – κάτι που σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, είναι «θεμιτό και σύμφωνο με την αρχή της ουσιαστικής ισότητας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η Εθνική αγόρασε ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ; Μα οι τράπεζες δεν “ξεφορτώνονται” ό,τι έχουν;

ete1
Η Εθνική Τράπεζα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου της «Φωκάς» στο Σύνταγμα, το οποίο πούλησε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τέλη του περασμένου Ιουλίου έναντι τιμήματος 5,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το capital.gr. 

Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτήριο, επιφάνειας 715 τ.μ. (συν 172 τ.μ. υπόγειο) που βρίσκεται επί της οδού Ερμού 19 στο Σύνταγμα θεωρείται πρώτης κατηγορίας ακίνητο και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «προστιθέμενη αξία» για το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές για τη διάθεση τμήματος του ποσοστού της.

Μα, οι τράπεζες δεν προσπαθούν να ξεφορτωθούν ό,τι έχουν για να αποκτήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτείται (σσ η Εθνική δεν την έχει γι’ αυτό και την πιέζουν να πουλήσει τη Finansbank);  
ΠΗΓΗ:olympia.gr

"ΒΟΜΒΑ" ΑΠΟ DIE ZEIT Γ.Άσμουσεν: "Ο Βενιζέλος μου ζήτησε να μαγειρευτούν τα στοιχεία του ελλείμματος"


Η  γερμανική «Die Zeit» δίνει "στεγνά" τον Ε.Βενιζέλο, και φυσικά όλη την συγκυβέρνηση, ότι ζητήθηκε από τον Γιέργκ Άσμουσεν κατά την πρόσφατη επόσκεψή του στην Αθήνα, να αλλαχτούν οι αριθμοί των ελλειμμάτων ώστε  η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί! 

Μετά την αποκάλυψη αυτή τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος που λέει η κυβέρνηση εδώ και δύο μήνες όχι μόνο καταντούν φαιδρά, αλλά και αποκαλύπτεται με ποιές πραγματικά διαθέσεις 'ερχεται η τρόικα τη Δευτέρα, και τι θα ζητήσει.

Τρεις ολόκληρες σελίδες αφιερώνει η γερμανική «Die Zeit» στο ταξίδι του μέλους της ΕΚΤ Γιέργκ Άσμουσεν στην Ελλάδα, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια όλες τις κινήσεις του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη χώρα. Τα «μάτια» των δημοσιογράφων βρίσκονταν παντού, σχολιάζοντας τα πάντα... από το ψάρι που έφαγε, μέχρι και τα σαπούνια που δεν υπάρχουν στις τουαλέτες, αλλά και τα ελάχιστα καθίσματα...

«Τρέφω τεράστιο σεβασμό προς την Ελλάδα, αλλά οι μετταρυθμίσεις πρέπει να γίνουν», δηλώνει ο ισχυρός άντρας της Ευρωζώνης , όπως χαρακτηριστικά τον περιγράφει το δημοσίευμα.  

Το κείμενο που υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόν, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όταν αναφέρεται προς  το τέλος του κειμένου στην επίσκεψή του στο Μαξίμου και τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, εκεί όπου χωρίς ενδοιασμούς σχολιάζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον Asmussen να "μαγειρέψει" τα στοιχεία για το έλλειμμα...

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα, ο Άσμουσεν συνάντησε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Συνομίλησαν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά ο Άσμουσεν σχεδόν έπεσε από την καρέκλα του, επειδή ζαλίστηκε:

άκουσε τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης να τον ρωτά εάν μπορεί να αλλάξει τους αριθμούς, ώστε η διαφορά με τους στόχους να είναι μικρότερη ή να μηδενιστεί. “Reorganise the figures”, είπε. Για τον Άσμουσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικό της ‘παλιάς Ελλάδας’. Ξεπερασμένες, μη αποδοτικές αντιλήψεις, οι οποίες δεν βρίσκουν πια κατανόηση», γράφει κατά λέξη το δημοσίευμα. 

Στο κείμενο, επίσης, αναφέρεται ότι ο Αντ. Σαμαράς «εξαφανίστηκε» στα ενδότερα του Μαξίμου μετά τη συνάντηση με το στέλεχος της ΕΚΤ και ότι οι δρόμοι της Αθήνας μυρίζουν… ούρα, σαν τριτοκοσμική χώρα.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά θα "παρακαλέσει" την τρόικα και τα αφεντικά της να μην ζητήσουν νέα μέτρα γιατί θα έχουν υπογράψει το πολιτικό τέλος όλων όσων συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση.

Πιθανώς να το χρησιμοποιήσει αυτό και ως μοχλό πίεσης καθότι αν τον αναγκάσουν να πάει σε εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρέπει να συνδιαλλαγούν με τον Α.Τσίπρα την επόμενη ημέρα. Κάτι, που τουλάχιστον φαινομενικά ουδείς εκ των δανειστών, φαίνεται να επιζητεί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το πλεόνασμα ήταν "μουσαντένιο". Και καλιεργήθηκαν εντυπώσεις, με την λογική "μέχρι να έρθει η τρόικα βλέπουμε". Απλά να κερδηθεί χρόνος.

Το σίγουρο είναι ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε εξελίξεις, και όσοι ξέρουν, περιμένουν την τρόικα και την στάση της με αγωνία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Turkiko dimosievma
Ένθερμος οπαδός από την νεανική του ηλικία σε μια οργάνωση παρακλάδι της Αλ Καιντα φέρεται ότι είναι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, o οποίος εμφανίζεται σε μια αποκαλυπτική φωτογραφία  δίπλα σε ένα από τους πιο ακραίους ισλαμιστές ηγέτες της. Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα, Aydınlık και δείχνει τον νεαρό τότε, Ταΐπ Ερντογάν, να στέκεται στα δεξιά του Gilbeddin Hikmetyar, αρχηγού της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης, Hizb-i İslami, παρακλάδι της Αλ Καιντα και η οποία ευθύνεται για πολλές δολοφονίες και ακρότητες στο Αφγανιστάν  και αλλού. Η οργάνωση αυτή, της οποίας ζηλωτής ήταν και ο σημερινός  πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχε σαν έμβλημα της το χαρακτηριστικό ρητό, «Allah için savaşir en önde»,  δηλαδή, «Πάνω από όλα να πολεμάς για τον Αλλάχ».  Βρίσκεται στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ και  των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών οι οποίες σήμερα έχουν συμμαχήσει με τον Ερντογάν για να πολεμήσουν το καθεστώς του Άσαντ στην Συρία. Ο αρχηγός της οργάνωσης αυτής, Gilbeddin Hikmetyar, από το 1996 είχε συνεργαστεί με τον Οσάμα Μπεν Λάντεν και είχε αναλάβει σε μυστικό στρατόπεδο στο Αφγανιστάν αλλά και σε περιοχή του Πακιστάν την εκπαίδευση των ανταρτών της Αλ Καιντα για τρομοκρατικές επιθέσεις σε μια σειρά χωρών στην Ασία, Καύκασο και σε άλλες περιοχές. Η οργάνωση του Hikmetyar συνεργάζονταν πάντα στενά με τους Ταλεμπάν και ο αρχηγός της είχε στενές σχέσεις με τον αρχηγό τον Ταλεμπαν, Molla Muhamed Ömer, με τον οποίο επίσης συνδέθηκε στο παρελθόν ο Ταΐπ  Ερτογάν και όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες όταν είχε ανέλθει στη εξουσία είχε προσφέρει στους εξτρεμιστές ισλαμιστές μεγάλη οικονομική στήριξη.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΕΔΑ


Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, αποτελούμενη από μαχόμενους εργαζόμενους και βαθιά δημοκράτες πολίτες, εκφράζει την οδύνη της για τον άδικο χαμό του Παύλου Φύσσα από τα Ναζιστικά χέρια φασίστα χρυσαυγίτη.

Ολόκληρο το εργατικό ταξικό κίνημα της περιοχής μας, ενώνεται   για να διασφαλίσει την Δημοκρατία μας, απέναντι σε όλους αυτούς που επενδύουν στην βία, στον φασισμό και τον ναζισμό.

Η ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου έχει μία ισχυρή ιστορική δημοκρατική παράδοση.   Προέρχεται από ένα ανεξίτηλο παρελθόν αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία.

Η εργατική τάξη αγνοεί τον φόβο και την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι φασίστες.

Οφείλει με την στάση και την δράση της και μέσα από βαθιά δημοκρατικούς αγώνες (έτσι όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν), να απομονώσει και να οδηγήσει στην ανυποληψία, την αφάνεια και τον εκφυλισμό τους νοσταλγούς του φασισμού.

Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και σύσσωμοι όλοι οι εργαζόμενοι του Θριασίου Πεδίου καλούμε την Δικαιοσύνη να επέμβει σήμερα κιόλας, ώστε να αποκαταστήσει το δίκαιο απέναντι στις τακτικές του φόβου και του τρόμου, απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό.

Και επιτέλους να ξυπνήσουν και να αναλάβουν όλα τα πολιτικά κόμματα τις ευθύνες τους, να συμφωνήσουν έστω και μία φορά ώστε να μην ζήσουμε δραματικότερες καταστάσεις, καταστάσεις που τις είχαν ζήσει οι παλαιότεροι και τις εξιστορούσαν στους νεότερους.

Είναι υπεύθυνο το πολιτικό προσωπικό της χώρας για την μη εκκόλαψη του φιδιού που λέγεται Χρυσή Αυγή.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο, ό,τι οι εργαζόμενοι θα το αντιπαλέψουν και θα νικήσουν. 
ΠΗΓΗ:ekeda.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ



Συναδέλφισσα - Συνάδελφε

Στις 22 & 23 Οκτώβρη θα ψηφίσουμε για την ανάδειξη των νέων συνδικαλιστικών εκπροσώπων μας.  Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο καθοριστικές. Είναι πολύ σημαντικό ποιοί θα μας εκπροσωπήσουν για την επόμενη τριετία όπου διακυβεύεται το εργασιακό μας μέλλον. 
Ας δώσουμε επιτέλους ένα τέλος στο συνδικαλισμό του προσωπικού συμφέροντος και των πελατειακών σχέσεων που οδήγησε το Συνδικάτο αυτή τη τριετία σε ένα αρμονικό εναγκαλισμό με την εργοδοσία.

Εσύ έχεις το ΛΟΓΟ ! 

Τον σηματοδοτείς με τη ψήφο σου !

Το ΣΚΕΕΠ θα συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές του ΠΣΕΕΠ.

Σου ζητούμε να συστρατευτείς μαζί μας και να είσαι υποψήφιος – υποψήφια με το ψηφοδέλτιο μας.

Για να δώσουμε μαζί τη μάχη για τη δουλειά μας, τα δικαιώματα μας, την αξιοπρέπεια μας. 

Να νιώσουμε ξανά τη σημαίνει Αλληλεγγύη. Να ξαναζωντανέψουμε επιτέλους την χαμένη μας δυναμική.

Επικοινώνησε μαζί μας και δήλωσε συμμετοχή στα τηλέφωνα :
Παπαγιαννόπουλος Κώστας 6976241941, Αδάμ Θανάσης 6982703884  (ΒΕΕ)
Περιβολάρης Διαμαντής 6944836059, Χαλκίδης Γιάννης 6977593273 (ΒΕΘ)
Μανιάς Μανώλης 6956628679, Βαρβαγκάνης Παναγιώτης 6942242631, Δεληγιάννη Καίτη 6932413092 (ΒΕΑ)
Φουντουκάκης Γιώργος 6979860666 (Χειμάρρας)


ΣΚΕΕΠ

ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΑΧ ΝΤΕΝΙΖ 2 Επήλθε συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ-SOCAR


H ΔΕΠΑ υπέγραψε συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την κρατική αζερική εταιρεία SOCAR και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2. Οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

 Εκτός από τη ΔΕΠΑ συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη SOCAR υπέγραψαν και άλλες οχτώ ευρωπαϊκές εταιρίες εμπορίας: η Shell, η Bulgargas, Gasnatural Fenosa, η γερμανική E.ON, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Hera Trading, η ελβετική AXPO και η επίσης ιταλική Enel.

Η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΠΑ, «η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Οι εντατικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και η δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην προώθηση και τελικά επικράτηση του αγωγού ΤAP οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά σημαντική συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου από την κοινοπραξία Shah Deniz μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

Η συμβολή του ΥΠΕΚΑ και ιδιαιτέρως του Υφυπουργού, κ. Μάκη Παπαγεωργίου, ενίσχυσαν σημαντικά την προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, μιλώντας από το Μπακού, μετέφερε την ικανοποίηση του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας».

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας ενώ οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019, αναφέρει η ΔΕΠΑ και προσθέτει:

«Τα πρώτα από τα πολλά οφέλη της πρόκρισης του αγωγού TAP είναι σήμερα εμφανή. Μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από το Αζερμπαϊτζάν για πρώτη φορά απευθείας στην Ευρώπη, ανοίγοντας το Νότιο Διάδρομο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς μέσω της χώρας μας το φυσικό αέριο θα εισέρχεται στην αγορά αξιοποιώντας τους αγωγούς που διασχίζουν την Ελλάδα περιλαμβανομένου του IGB, του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, έργου στο οποίο συμμετέχει και η ΔΕΠΑ».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εδώ στις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία αυτή ενισχύει τις προσπάθειες της ΔΕΠΑ για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, ανταγωνιστικές τιμές και ενεργειακή ασφάλεια τόσο για την Ελληνική όσο και για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στις οποίες η ΔΕΠΑ σχεδιάζει να επεκταθεί. Αυτή η εξέλιξη θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Οι μάσκες έπεσαν…


Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής χτύπησαν άνανδρα και δολοφόνησαν τον 34χρονο Παύλο Φύσσα.
Χτύπησαν μέσα στο σκοτάδι, όπως είχαν κάνει στις 12 Σεπτέμβρη που επιτέθηκαν σε
συνδικαλιστές από το Σωματείο Μετάλλου Πειραιά.

Το φονικό στην εργατογειτονιά του Κερατσινίου πρέπει να αφυπνίσει, να ταρακουνήσει κάθε
τίμιο λαϊκό άνθρωπο.  Καμιά αυταπάτη για τους φασίστες. Δεν μπορεί αυτοί οι εγκληματίες να
βγαίνουν ως υπερασπιστές των εργατικών δικαιωμάτων.

Ποιόν εξυπηρετούν;

Η δράση της Χρυσής Αυγής έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να σκύψει ο λαός το
κεφάλι, να μην ξεσηκωθεί.
Συντάσσονται με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τους εφοπλιστές, απαιτώντας νέες
φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως πρόσφατα για τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Απαιτούν να πέσουν οι μισθοί, να παρθούν πίσω δικαιώματα που δε χαρίστηκαν αλλά
κερδήθηκαν με αίμα.
Χτυπούν συνδικαλιστές.  Πολεμούν κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Τσιράκια της εργοδοσίας, στήνουν δουλεμπορικά γραφεία, όπως στην Εύβοια, με έλληνες
εργάτες που παίρνουν 18€ μεροκάματο.  Στη ζώνη, στο Πέραμα, τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής δίνουν όρκους πίστης στους εφοπλιστές. Δεσμεύονται ότι θα στήσουν «δικά» τους
σωματεία, με μικρά μεροκάματα και ότι δεν θα ξανακάνουν απεργία.

Την βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου εκτελούν.

Κανείς εργαζόμενος να μην ακουμπά τις ελπίδες του στους φασίστες. Να μην εγκλωβιστεί στο
δηλητήριο της Χρυσής Αυγής, στους τραμπουκισμούς και στους ψευτοτσαμπουκάδες. Οι
εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη. Να τους απομονώσουν. Να καταδικάσουν την δράση
και την ιδεολογία τους. Να μην έχουν χώρο να σταθούν, να μην τους δίνεται πουθενά βήμα. Είναι εχθροί της εργατικής τάξης και ως τέτοιοι να αντιμετωπίζονται.


Ανασφάλιστοι πάνω από 3.000.000 Έλληνες


Περίπου 3.000.000 είναι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες που τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό αποκάλυψε ο ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 12ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου “Healthworld”.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, 3,068 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, ενώ άλλοι 3,3 εκατ. ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων έμποροι που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, οικοδόμοι αλλά και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δεν έχουν κανένα ασφαλιστικό δικαίωμα. Το αστρονομικό αυτό νούμερο δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους ασφαλισμένους αλλά και τις οικογένειες τους, οι οποίες υφίσταται τις συνέπειες της ανεργίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε σχετική εγκύκλιο προς τους φαρμακοποιούς προκειμένου να μην χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ με σχετική επιστολή ο κ. Κοντός καλούσε τους φαρμακοποιούς να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις, ώστε το μέτρο να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους αντέδρασαν έντονα καλώντας το διοικητή να ανακαλέσει την απόφαση του.
 ΠΗΓΗ:.enet.gr

Ιδέες για κινητοποιήσεις ζητά η ΓΣΕΕ από τα μέλη της

Ιδέες για κινητοποιήσεις ζητά η ΓΣΕΕ από τα μέλη της
Στη... βάση  αποφάσισε να κατέβει η ΓΣΕΕ για να αντλήσει ιδέες για νέους αγώνες κατά του μνημονίου που να προσελκύουν περισσότερο πλήθος με μεγαλύτερο πάθος. Αναγνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις δε μπορεί να λαμβάνονται μόνο από την Εκτελεστική Επιτροπή καλεί, με εγκύκλιο που απέστειλε, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες μέλη της να συνεδριάσουν άμεσα και να απαντήσουν έως την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη για τον τρόπο, τη μορφή, το πλαίσιο, το περιεχόμενο, τη στοχοθεσία και τον χρονικό προσδιορισμό, ενός καλά οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει .

Ακολουθεί η σχετική επιστολή
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Προς ΕΚ/Ομοσπονδίες μέλη δύναμης Γ.Σ.Ε.Ε.

Συνάδελφοι,
Eπί τρεισήμισι χρόνια τώρα, από την εφαρμογή του 1ου μνημονίου, η ΓΣΕΕ με τις προτάσεις – θέσεις της και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων, αποκάλυψε τα δεινά των μνημονίων οργανώνοντας έναν μαραθώνιο αγώνα με πρωτοφανείς απεργίες – συλλαλητήρια σε αριθμό και ένταση, ενάντια στη βίαιη ανατροπή των κατακτήσεων των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων .

Εδώ και αρκετό καιρό τα συνδικάτα αναζητώντας έναν πιο αποτελεσματικό στρατηγικό σχεδιασμό, για τον καθορισμό αξόνων δράσης και την ανάπτυξη μηνυμάτων, καλούμαστε ν’ απαντήσουμε στο πως μπορούμε να διαμορφώσουμε το σωστό μήνυμα για κάθε ομάδα εργαζομένων που μας ενδιαφέρει, πως θα εξασφαλίσουμε ότι το μήνυμά μας θα βρει το στόχο του ανάμεσα στον καταιγισμό αντικρουόμενων πληροφοριών και μηνυμάτων που δέχεται σήμερα ο εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχος, πως θα γίνει γνωστό και θα αποτυπωθεί θετικά στη συνείδηση του απλού πολίτη το έργο, οι θέσεις και η δραστηριότητά μας.

Στο σημερινό δυσοίωνο και πολύπλοκο πολιτικό, συνδικαλιστικό και εργασιακό περιβάλλον, με τη φτώχεια ,την εξαθλίωση ,τον εκφοβισμό ,τις απολύσεις ,τη φοροεπιδρομή ,την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ,τη βίαιη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων , οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα πρόσωπα που είναι επιφορτισμένα με το καθήκον της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης καλούνται ν’ απευθυνθούν - είτε με το έργο είτε με τις θέσεις τους - σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό (λόγω των αυξημένων προβλημάτων και αναγκών) εργατοϋπαλληλικό κοινό, με έντονη ανομοιογένεια και διαφοροποιήσεις ως προς τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του.

Την περασμένη Παρασκευή 13/9/2013 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση του συντονισμού των επικείμενων δράσεων της Συνομοσπονδίας με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τις μορφές και την κλιμάκωση των αγώνων μας, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2013.

Η Εκτελεστική Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη το Πρόγραμμα Δράσης που εγκρίθηκε στο 35ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, την κρισιμότητα της παρούσας συγκυρίας και την ανάγκη αποτελεσματικής στόχευσης των αγώνων των συνδικάτων, αποφάσισε να καλέσει όλες τις Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις μέλη της (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα)  να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις, συντονίζοντας τα αιτήματα των δικών τους μελών πρωτοβάθμιων σωματείων, ενημερώνοντας τη Συνομοσπονδία για τις συγκεκριμένες προτάσεις τους, και κυρίως απαντώντας με σαφήνεια, ώστε να τοποθετηθούμε στα παρακάτω υπαρκτά ερωτήματα που θέτει η εργατικής τάξη της χώρας μας:

Με ποιους τρόπους θα υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη εναπομείναντα εργασιακά μισθολογικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα που βάλλονται από την νεοφιλελεύθερη αυτή λαίλαπα;
Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις με τον «παραδοσιακό» τρόπο, δηλαδή με το λεγόμενο «μπουτόν» του τριτοβάθμιου οργάνου, όπου όλοι ανεξαρτήτως διάθεσης – διαθεσιμότητας θα «υποχρεούνται» ν’ αντιστοιχούνται μ’ αυτές;
Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο και κυρίως το πλαίσιο και η ένταση των προτεινόμενων δράσεων και συλλογικών - αγωνιστικών μέσων επίτευξής τους;
Ποιος πρέπει να είναι ο χρονικός προσδιορισμός της εφαρμογής τους (με ορίζοντα μέχρι το Δεκέμβρη του 2013), με ειδική έμφαση στις πλέον επείγουσες;
Ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο και το πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού δράσεων και του πολιτικοσυνδικαλιστικού  προσανατολισμού;
Ποια πρέπει να είναι η στοχοθεσία σε κάθε επίπεδο οργάνωσης (κλαδικό, τοπικό, επαγγελματικό);

 Σε κάθε περίπτωση με αυτοδέσμευση και ευθύνη για την μεγαλύτερη επιτυχία των αγωνιστικών δράσεων μας, παρακαλούμε για τις απαντήσεις σας έως την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα τα μέλη της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας και να ακολουθήσει γόνιμος διάλογος και λήψη αποφάσεων κατά την επικείμενη συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ. 

ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Σαρώνει η ανεργία στους νέους


Στο 27,1% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα κατά το β΄ τρίμηνο του 2013, με τον αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται στα 3.632.184 άτομα και των ανέργων σε 1.350.435.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 27,4% το προηγούμενο τρίμηνο και στο 23,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (59,0%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει το 65,1%.

Παράλληλα, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,0% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε 4,2% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2012. 

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 15,5% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2012.

Στα επιμέρους στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,1%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (24,1%).

Η κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το επίπεδο εκπαίδευσης, έχει ως εξής: το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (43,5%), ενώ ακολουθούν τα άτομα που έχουν τελειώσει μερικές τάξεις δημοτικού (39,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (14,2%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (17,7%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 36,5% ψάχνει αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 58,3% αναζητεί πλήρη, αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική. Τέλος, το 5,2% αναζητεί μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη.

Ένα ποσοστό ανέργων (4,4%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2013, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (30,3%)
β) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (26,7%)
γ) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (22,2%).

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή των ατόμων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,0% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία για 12 μήνες και άνω) αποτελούν αντίστοιχα το 66,8%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (38,3% έναντι 26,1%). Επίσης, το 72,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,7%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 32,9% και στην Κεντρική Μακεδονία με 30,1%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο με 19,3% και στις Ιόνιους Νήσους με 16,6%. 

ΠΗΓΗ:zougla.gr