Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση ΠΣΕΕΠ και Εξώδικο ΠΣΕΕΠ για απεργιακές κινητοποιήσεις

Συναδέλφισσα, συνάδελφε 
 
 Οι οµόφωνες αποφάσεις που πάρθηκαν στο Γενικό Συµβούλιο του Σωµατείου µας το Σάββατο 08/02/14, όσο και στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο µας την Τετάρτη 12/02/14, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερµηνείας αλλά αντιθέτως έρχονται ως επιστέγασµα του λόγου και της δυναµικής που επίσης οµόφωνα σαν Σωµατείο έχουµε εκφέρει και εκφράσει. 
 Η επιχειρούµενη από την Εταιρεία κατάλυση κάθε εργασιακού δικαιώµατος στα ΕΛΠΕ είναι πλέον ξεκάθαρο πως θα βρει απέναντί της παραταγµένη τη συµπαγή µάζα όλων των εργαζοµένων που αντιδρούν, θα αγωνιστούν και τελικά θα δικαιωθούν. 
 ∆ηλώνουµε βροντερό παρόν στις ενηµερωτικές συγκεντρώσεις, όλοι οι εργαζόµενοι από ΒΕΑ, ΒΕΕ & Μαρούσι, στις πύλες των ΒΕΑ (Αθήνα) την Τετάρτη 19/02/14 και στην πύλη του ∆ιοικητηρίου για τις ΒΕΘ (Θεσσαλονίκη), συµµετέχοντας στην 4ωρη Στάση Εργασίας που ξεκινά στις 12:00 και που 
προκήρυξε σήµερα το ΠΣΕΕΠ καθώς και στις πύλες των τόπων εργασίας µας στις δύο 48ωρες γενικές προειδοποιητικές απεργίες από την Παρασκευή 21/02/14 έως τη ∆ευτέρα 24/02/14. 
 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε 
 
 Η ενότητα, η δυναµική και η διαρκής εγρήγορση όλων των συναδέλφων, αποτελεί απαραίτητη συνθήκη τη χρονική περίοδο που διανύουµε καθώς και η αίσθηση του δίκαιου αγώνα που για µια ακόµα φορά καλούµαστε σαν εργαζόµενοι να δώσουµε. Κανείς και καµιά δεν περισσεύει, κανείς και καµιά δεν θα λείψει, θα είµαστε όλοι εκεί, σίγουροι και αποφασισµένοι, µια γροθιά, µια ψυχή µε ένα κοινό όραµα, µε µια κοινή προοπτική. Πως κανείς και για κανένα λόγο, δεν θα µπορέσει να µετατρέψει τη δουλειά µας και τις ζωές µας, σαν σφάγιο στο µνηµονιακό βωµό της αλόγιστης επιχειρηµατικής ευδαιµονίας. 
 
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΑ ΕΛΠΕ ∆Ε ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ 
                                                                   
                                                                ΓΙΑ ΤΟ ∆.Σ. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Στη φινλανδική Ekokem AB και τη γαλλική Veolia η εντολή ΟΑΧΟ για καταστροφή των χημικών της Συρίας


Μια φινλανδική εταιρεία, η Ekokem AB, και μια γαλλική, η Veolia, κέρδισαν στον διαγωνισμό που είχε κηρύξει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την καταστροφή ενός μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός αυτός σήμερα.

Ο ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, επιβλέπει την διαδικασία καταστροφής. Είχε κηρύξει διαγωνισμό ώστε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την επεξεργασία περίπου 500 τόνων βιομηχανικών χημικών και εκατομμυρίων λίτρων τοξικών αποβλήτων, στο πλαίσιο του διεθνούς σχεδίου για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, που έχει ήδη καθυστερήσει επανειλημμένα.

Ο ΟΑΧΟ «ανέθεσε τις συμβάσεις σε δύο εταιρείες μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την μεταφορά, την επεξεργασία και την καταστροφή των συριακών χημικών ουσιών, επικίνδυνων και μη».

Οι δύο εταιρείες αυτές θα αναλάβουν την καταστροφή χημικών της «κατηγορίας δύο». Η φινλανδική εταιρεία αναλαμβάνει επίσης την καταστροφή χημικών υπολειμμάτων, δηλαδή των απορριμμάτων που προκύπτουν από την διαδικασία εξουδετέρωσης των χημικών παραγόντων, η οποία θα λάβει χώρα εν πλω, στο αμερικανικό σκάφος Cape Ray.

Η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει να καταστρέψει 370 τόνους υπολειμμάτων από την καταστροφή χημικών παραγόντων αερίου μουστάρδας. Η Βρετανία έχει επίσης δεχθεί να καταστρέψει ένα μέρος των χημικών κατηγορίας 2, συγκεκριμένα 150 τόνους.

Οι Ekokem και Veolia επελέγησαν ανάμεσα στις 14 επιχειρήσεις οι οποίες υπέβαλαν προσφορές, υπενθύμισε ο ΟΑΧΟ. Ο οργανισμός εκτιμά ότι το κόστος της καταστροφής αυτών των ουσιών θα ανέλθει σε ένα ποσό από 25 ως 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην διαδικασία ολικής καταστροφής του συριακού οπλοστασίου», επισήμανε ο ΟΑΧΟ σε ανακοίνωσή του.

Η μεταφορά των χημικών παραγόντων από τη Συρία σε σκάφη στο εξωτερικό έχει αρχίσει ήδη, αλλά έχει σημαδευτεί από επανειλημμένες καθυστερήσεις, λόγω των μαχών οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα από το 2011.

Η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι κατείχε 1.290 τόνους χημικών όπλων και χημικών συστατικών. Η καταστροφή των όπλων αυτών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί, βάσει μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περί τα μέσα του 2014.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έφτασε το 28% η ανεργία στην Ελλαδα του σκληρού ευρώ


Νέο ρεκόρ κατέρριψε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Νοέμβριο του 2013, φτάνοντας το 28,0% έναντι 26,3% το Νοέμβριο του 2012 και 27,7% τον Οκτώβριο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.382.062 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78.041 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+6,0%) και κατά 5.698 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,4%).

Οι απασχολούμενοι, από την άλλη, εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.550.679 άτομα, μειωμένοι κατά 112.752 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (-3,1%) και κατά 35.726 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,0%).

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, διαμορφώθηκε σε 3.376.643 άτομα. Καταγράφηκε, δηλαδή, αύξηση κατά 36.448 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2012 (+1,1%) και κατά 6.331 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (+0,2%).

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 353.491 είναι άνδρες (ποσοστό 41,13%) και οι 505.917 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,87%).

Στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 223.084 άτομα (ποσοστό 25,96%), στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 54 ετών ανήλθε σε 539.542 άτομα (ποσοστό 62,78%) και στην ηλικιακή ομάδα από 55 ετών και άνω ανήλθε σε 96.782 άτομα (ποσοστό 11,26%).

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο, χωρίς εκπαίδευση το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 11.221 άτομα (ποσοστό 1,31%), υποχρεωτική εκπαίδευση (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 289.722 άτομα (ποσοστό 33,71%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήλθε σε 414.549 άτομα (ποσοστό 48,24%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμια εκπαίδευση ανήλθε σε 143.916 άτομα (ποσοστό 16,75%).

Στους Έλληνες υπηκόους, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 802.837 άτομα (ποσοστό 93,42%), στους υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 13.694 άτομα (ποσοστό 1,59%) και στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 42.877 άτομα (ποσοστό 4,99%).

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ !...


Ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς, από τα εχέφρονα –υποτίθεται– στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος του κομματικού ιδρύματος μελετών «Νίκος Πουλαντζάς» (α, ρε κατακαημένε Πουλαντζά, πού να ’ξερες σε τι χέρια θα πέσει το όνομά σου), έδωσε πριν από μερικές βδομάδες συνέντευξη στο «Βήμα». Σε ερώτηση, λοιπόν, του δημοσιογράφου πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν έρθει στα πράγματα, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων απάντησε ότι, όταν θα κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ο πολίτης θα εκπληρώνει ευσυνείδητα τις φορολογικές του υποχρεώσεις, γιατί θα γνωρίζει ότι τα χρήματά του θα τα διαχειρίζονται τίμιοι άνθρωποι και θα χρησιμοποιούνται για το κοινό καλό – παραθέτω από μνήμης, και επομένως αποδίδω το πνεύμα και όχι το γράμμα των δηλώσεων. Αυτό, ομολογώ, δεν μου είχε περάσει απ’ το μυαλό! Ακόμα και πιο ειδικοί στα οικονομικά από μένα φαίνεται πως δεν το είχαν σκεφτεί.

Λίγες μέρες αργότερα, ένα άλλος (ανατέλλων, αυτός, αστέρας), ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως δήμαρχος το ζήτημα των καθημερινών διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης, άφησε να εννοηθεί ότι, αν αυτός είναι δήμαρχος, πιθανότατα θα είναι σύντομα και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Οι πολίτες δεν θα έχουν λόγους τότε να διαδηλώνουν, και επομένως δεν θα υπάρχουν… διαδηλώσεις. Όπερ έδει δείξαι. Με εντυπωσίασε, ομολογώ, ο εξ Αμερικής επανελθών και μηδέποτε έχων εργασθεί σύντροφος Σακελλαρίδης! Με την ευκολία που έχει να τέμνει τα ζητήματα και να λύνει τα προβλήματα της πόλης, αυτό το παιδί, να μου το θυμηθείτε, θα πάει μπροστά.

Τόσο απλές οι λύσεις! Σαν το αβγό του Κολόμβου, ένα πράμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από αυτά προκύπτει ότι με ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο θα αναδυθεί ένας καινούργιος τύπος ανθρώπου: ηθικός, κοινωνικά ευσυνείδητος, ανιδιοτελής, έμπλεος αγάπης για την πατρίδα, τους συμπολίτες του και το σοσιαλισμό... Ακόμα και οι Μπολσεβίκοι, την κληρονομιά των οποίων διεκδικούν οι Λαφαζανοτσιπραίοι και οι εγκέφαλοι του ιδρύματος «Νίκος Πουλαντζάς», ήταν πιο μετριοπαθείς στις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς τους. Σίγουροι, βέβαια, ότι ήταν οι αποκλειστικοί εργολάβοι των σιδηρών νόμων της Ιστορίας (αλίμονο, κάθε συνεπής λενινιστής είναι απόλυτα πεισμένος γι’ αυτό), ακόμα κι εκείνοι αρκούνταν να τοποθετούν τη δημιουργία του «νέου ανθρώπου» στην περίοδο μετά την επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Τα λεβεντόπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, απ’ ό,τι λένε, δεν θα χρειαστεί καν να περιμένουν την επανάσταση και την «οικοδόμηση». Μια ενδεχόμενη εκλογική τους νίκη, έστω και με 1% διαφορά από τον δεύτερο, και μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, θα αρκούν για να πάψουν αυτομάτως οι Έλληνες να διαδηλώνουν, αλλά και για να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη πρόθυμοι φοροδότες, που θα τρέχουν στην εφορία ή στην τράπεζα με το χαμόγελο στα χείλη. Κατά πάσα πιθανότητα, όλα αυτά θα τα φωτίζει ένας μεγάλος κόκκινος ήλιος, όπως στις αφίσες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, ενώ αγκαλιασμένοι πολίτες θα τρέχουν να προσφέρουν έξτρα εθελοντική εργασία, βάζοντας κι αυτοί το λιθαράκι τους στη σοσιαλιστική κοινωνία που θα έχει ήδη αρχίσει να οικοδομείται από τον ΣΥΡΙΖΑ του βουλευτή Διαμαντόπουλου και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Τσουκαλά και του Μητρόπουλου, του Τσακαλώτου και της Βαλαβάνη. Αυτοί οι τελευταίοι είμαι βέβαιος, από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου καθεστώτος, θα έχουν προσφέρει στο δημόσιο ταμείο τις ιλιγγιώδεις καταθέσεις τους ως συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Επιμύθιο: Eπειδή δεν πιστεύω ότι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι είναι τόσο αφελείς, μάλλον τα στελέχη τους μας δουλεύουν ψιλό γαζί, υπολογίζοντας ότι στην Ελλάδα κανείς δεν θυμάται τι έλεγες πριν από μερικούς μήνες. Εκτός και αν φαντάζονται πράγματι ότι θα κυβερνήσουν κάποτε τη χώρα με μεθόδους και ρητορική 15μελούς σε λύκειο υπό κατάληψη.

Ανδρέας Παππάς

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Reuters: Εγγραφο - φωτιά της ΕΕ λέει ότι οι καταθέσεις των πολιτών θα καλύπτουν τις «τρύπες» των τραπεζών


Ανησυχία προκαλεί σε περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες η είδηση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters και θέλει την ΕΕ να ετοιμάζει ρυθμίσεις ώστε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι «τρύπες» των τραπεζών.

Το πρακτορείο τονίζει ότι έχει στην κατοχή του έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της Ενωσης συμβουλές για ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την « την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση».

Οι τράπεζες έχουν εκφράσει παράπονα ότι συναντούν εμπόδια στο να δανείσουν στην οικονομία λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά από την κρίση και που τους υποχρεώνουν να διακρατούν πολύ μεγαλύτερα ποσά για κεφάλαια και ρευστότητα.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται συνεχώς το Reuters, επισημαίνει ότι η θα εξεταστεί μέσα στα επόμενα χρόνια η καταλληλότητα των ευρωπαϊκών κανόνων για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, ενώ και οι ΗΠΑ θα εποφθαλμιούν ούτως ώστε να μην υπάρξει αθέμιτο πλεονέκτημα για τις τράπεζες εντός ΕΕ.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει φέτος εάν χρειάζονται αλλαγές για να βοηθηθούν μικρές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία μιας ρευστής και διαφανούς δευτερογενούς αγοράς για τις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων στην ΕΕ.

Το έγγραφο αναφέρει πως η Κομισιόν «θα λάβει υπόψη της τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις της ρευστότητας από ορισμένα τιτλοποιημένα προϊόντα», όταν πρόκειται να οριστικοποιήσει έναν νέο κανόνα για το ποια assets μπορούν να τοποθετούν οι τράπεζες στα νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας. Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή χαλάρωση του προσδιορισμού των επιλέξιμων assets από το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Ένωσης.

Η Κομισιόν θα εξετάσει ακόμη πώς οι κανόνες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τα καλυμμένα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους, σε μια κίνηση που θα χαιρετηθεί από τη Δανία, με την μεγάλη αγορά της σε ομόλογα που χρησιμοποιούνται από τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια.

Αλλα βήματα για την τόνωση της χρηματοδότησης στην ΕΕ, περιλαμβάνουν βήματα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης, όπου πολλοί άνθρωποι συμβάλλουν με σχετικά μικρά ποσά για τη δημιουργία ενός σημαντικού pool χρηματοδότησης.

Το έγγραφο αναφέρει πως οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν επίσης ένα ρόλο και θα προτείνει μια αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ αναφορικά με τα δικαιώματα των μετόχων «για να διασφαλίσει την καλύτερη δημοσιοποίηση της εμπλοκής και των δικαιωμάτων ψήφου των θεσμικών επενδυτών»

ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια

Ήξεραν και δεν έκαναν τίποτα για τα πετρέλαια
Έπρεπε να έρθει η κρίση για να ψάξουμε για πετρέλαιο; Η μπλόφα της Τουρκίας και το «μάλιστα κύριε» της Ελλάδας.
Τελικά η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και με τη βούλα! Μετά από δεκαετίες που μελέτες διακεκριμένων επιστημονικών φορέων έδειχναν ότι υπήρχαν υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και το Αιγαίο, αλλά το επίσημο κράτος ή κώφευε ή διέψευδε κατηγορηματικά, το υπουργείο ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι η ανάλυση των στοιχείων από τις σεισμικές έρευνες των Νορβηγών στο Ιόνιο έδειξε πέντε κοιτάσματα, πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Κι όμως η πρώτη ανακάλυψη πετρελαίου στη χώρα μας έγινε σαράντα πριν, όταν το 1972-1974 βρέθηκε το κοίτασμα του Πρίνου. Από τότε η απόλυτη ακινησία από το κράτος. Δεν γινόταν απολύτως τίποτα και φτάσαμε στο σημείο να θεωρούνται τα πετρέλαια στην Ελλάδα ανέκδοτο και να αντιμετωπίζονται όσοι υποστήριζαν την ύπαρξή τους σχεδόν σαν γραφικοί. Και ας έφερναν και στοιχεία.
Έπρεπε να έρθει η απόλυτη οικονομική κρίση και να αντιμετωπίσει η χώρα την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση παγκοσμίως εν καιρώ ειρήνης, για να αρχίσουν ξανά οι κρατικές πρωτοβουλίες για την έρευνα, την ανάθεση της εξόρυξης των υδρογονανθράκων. Κάποιοι λένε, πάλι με βραδύτατους ρυθμούς.
Το ερώτημα είναι, γιατί δεν έγιναν πριν από 15 ή 20 χρόνια; Θα φτάναμε στη σημερινή κατάντια αν οι έρευνες και ακολούθως η εξόρυξη γινόταν τότε; Μήπως θα είχαμε και καλύτερους όρους για τη χώρα μας στην οικονομική συμφωνία που θα γινόταν με τις εταιρείες εξόρυξης, καθώς η Ελλάδα δεν θα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και χέρι προτεταμένο για δανεικά;
468petrelaio9
Κατ’ αρχάς, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε πετρέλαιο στην Ελλάδα είχαμε τον μπαμπούλα της Τουρκίας πάνω από το κεφάλι μας. «Αν βγάλετε πετρέλαιο», μας είπαν –οι Τούρκοι- , «θα έχουμε πόλεμο». Casus belli. «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία, θα μπλέξουμε. Αφήστε που δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν πετρέλαια», μας είπαν –οι δικοί μας- ή τουλάχιστο το άφηναν να εννοείται.
Και δεν κάναμε τίποτα. Και ας υποστήριζαν πολλοί ότι η Τουρκία μπλοφάρει. Δικαιώθηκαν πολύ αργότερα, όταν η Κύπρος, παρά τις απειλές της Τουρκίας ερεύνησε και βρήκε υδρογονάνθρακες. Με τους Τούρκους φυσικά να μην κουνούν ούτε το δαχτυλάκι τους.
Στην Ελλάδα όμως, κάναμε σαν να μην ξέρουμε. «Πετρέλαιο δεν έχουμε. Ή τουλάχιστο μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει παρά ελάχιστο», δήλωνε ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες μετά το τέλος της συνόδου κορυφής 11 Δεκεμβρίου 2009.
Και ας υπήρχαν καθηγητές πανεπιστημίου που με έρευνές τους έδειχναν ότι υπήρχε και ας μιλούσαν για συγκεκριμένες περιοχές. Δεκάδες βιβλία γράφτηκαν. Το επίσημο κράτος δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι του. Δεν λέμε να τις υιοθετήσει. Αλλά τουλάχιστον να το ψάξει. Να κάνει έρευνες. Να δει μήπως τελικά, όλοι αυτοί οι σπουδαγμένοι άνθρωποι είχαν δίκιο. Γιατί εκ τω υστέρων, αποδείχτηκε ότι είχαν…
Αφήστε που στο Κατάκολο στην Ηλία, δεν χρειάζεται να κάνεις και ιδιαίτερες έρευνες για να βρεις φυσικό αέριο. Βγαίνει από μόνο του στην επιφάνεια. Αναβλύζει και η θαλάσσια περιοχή είναι γεμάτη με σημεία που βγαίνουν φουσκάλες φυσικού αερίου. Ως επιβεβαίωση το Κατάκολο είναι μια από τις πέντε περιοχές του Ιονίου που το υπουργείο ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων. Εν έτει 2014… Γιατί όχι 20 χρόνια νωρίτερα;

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

«Καμία νέα επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους»

«Καμία νέα επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους»
Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που θέλουν να ισχύουν νέες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από προκαταβολές φόρου προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «οι αναφορές στα δημοσιεύματα αφορούν σε φορολογικές ρυθμίσεις που ίσχυαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τη χρήση 2013. Δεν αφορούν τον Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα και ισχύει από τη χρήση 2014 και εξής. Το αντίθετο ισχύει. Οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, διορθώθηκαν στο πλαίσιο του νέου Κώδικα. Προκαταβολή φόρου θα υπολογίζεται πλέον μόνο στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα». 

«Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν νέες επιβαρύνσεις, είτε άμεσες είτε έμμεσες, σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως παραπλανητικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα αυτά» σημειώνει το υπουργείο.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

40 χρόνια ΠΕΠΕΚΟ 1974 - 2014


Αγαπητοί συνάδελφοι 


Το 2014 το σωματείο μας, η ΠΕΠΕΚΟ, συμπληρώνει 
40 χρόνια ζωής.
Οι αξίες που θεμελιώνουν κάθε σωματείο, 
η συλλογικότητα, η αγωνιστικότητα, η αλληλεγγύη, 
παραμένουν το ίδιο επίκαιρες όσο και 40 χρόνια πίσω, 
όταν ιδρύθηκε η ΠΕΠΕΚΟ.


Ας πάρουμε ώθηση από το παρελθόν, 
για να πορευτούμε και στο μέλλον.


Συναδελφικά, 
Εκ μέρους των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου 
 της ΠΕΠΕΚΟ.  

ΕΚΕΔΑ: 4ωρη Πανθριασιακή Στάση Εργασίας την Τρίτη 18/2/2014


Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας έχοντας αντιληφθεί στο μέγιστο βαθμό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο χαλυβουργικό κλάδος, και συγκεκριμένα οι συνάδελφοί μας χαλυβουργοί, που στο πρόσωπό τους συμμεριζόμαστε την αγωνία και την αγανάκτηση όλων των εργαζομένων του Θριασίου Πεδίου, αποφάσισε την προκήρυξη 4ωρης Πανθριασιακής στάσης εργασίας στην Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 από τις 11:00 π.μ. έως τις 15:00 μ.μ.

Μια στάση εργασίας που θα έχει επίκεντρο συνάντησης την πύλη της Χαλυβουργικής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους, όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, να σφίξουμε μαζί τα χέρια και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη , εργατική πανθριασιακή αλυσίδα στήριξης και αλληλεγγύης για τους συναδέλφους μας, για εμάς και τις οικογένειές μας, για το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.

Θα είμαστε όλοι εκεί στην πύλη των αγώνων για να βροντοφωνάξουμε στην οικογένεια Αγγελόπουλου « ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ στις ΠΛΑΤΕΣ των ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ».

Θα είμαστε όλοι εκεί για να βροντοφωνάξουμε στην κυβέρνηση να κάνει την επιλογή της, είτε να βοηθήσει την βιομηχανία της χαλυβουργίας και να περισωθούν οι θέσεις εργασίας, με το κεφάλι ψηλά των χαλυβουργών, είτε να περισώσει τα μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Ας διαλέξει, ας το αποφασίσει, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Για εμάς τους εργαζόμενους όταν το άδικο μας πνίγει ο αγώνας είναι βαθιά υποχρέωσή μας.     

ΠΗΓΗ:ekeda.gr

                             

«Κοινωνικό τσουνάμι» από την πολιτική της τρόικας «βλέπει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Τερατώδη» ήταν τα μέχρι σήμερα λάθη που έκανε η Τρόικα εις βάρος των τεσσάρων μνημονιακών χωρών τα οποία κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό τους, διαπιστώνει ο Αλεχάνδρο Τσέρκας, εισηγητής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τις επιπτώσεις των μνημονίων

troika_government_out-bloco.jpg


Ο ίδιος  χαρακτηρίζει «χασάπηδες» τους εκπροσώπους των δανειστών και «δικέφαλο τέρας» την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Πρόκειται για την έκθεση που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας η οποία εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να εγκριθεί και από την ολομέλεια, πλέον, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το Μάρτιο. Παράλληλα, ακολουθεί το δρόμο της και η άλλη έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της Τρόικας και την  ουσία του οικονομικού περιεχομένου των Μνημονίων που εξετάζεται από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Οδυνηρές οι επιπτώσεις των μνημονίων για τον ευρωπαϊκό Νότο

Η σημαντική απώλεια των θέσεων εργασίας, η μαζική εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, είναι οι τρεις σημαντικότερες συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες του Μνημονίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής της έκθεσης και ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Αλεχάνδρο Σέρκας έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» που προκάλεσε η πολιτική της τρόικας στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής κατηγόρησε την τρόικα, αλλά και το Eurogroup ότι περιφρόνησαν την κοινωνική διάσταση της πολιτικής που εφάρμοσαν, «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών».

Συγκεκριμένα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πολιτική της τρόικας οδήγησε στο κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων, η οποία το 2012 ξεπέρασε το 50% στην Ελλάδα, το 30% στην Πορτογαλία και το 26,5% στην Κύπρο. Επισημαίνει επίσης την «αλλοίωση» βασικών προτύπων εργασίας και τη σημαντική μείωση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου συρρικνώθηκε κατά 22%.

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, ότι στις χώρες του μνημονίου προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας που πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, πχ η αδυναμία μιας μερίδας του πληθυσμού να πληρώσει τις υποθήκες και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι έγιναν μεγάλα λάθη όσον αφορά τον εργασιακό τομέα και το συνταξιοδοτικό.

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν το γεγονός ότι στον σχεδιασμό των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ζητήθηκε η γνώμη των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με αποτέλεσμα το συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας να κρίνει αντισυνταγματικά ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν.



Χασάπης η τρόικα

«Η τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος», σχολίασε ο εισηγητής της έκθεσης Αλ. Σέρκας.

Η έκθεση καλεί τα κράτη-μέλη και την Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανάκαμψης για τις χώρες του μνημονίου και να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων Εεπιχειρήσεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.

Ο Αλ Σέρκας χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τα 6 δισ. ευρώ που παρέχει το ταμείο εγγύησης για τους νέους και υποστήριξε ότι το ποσό αυτό πρέπει να αυξηθεί στα 20 δισ. ευρώ.

Η έκθεση εγκρίθηκε από την επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ με 27 ψήφους υπέρ, επτά κατά και δύο αποχές.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Στρασβούργο(πηγή: ΑΜΠΕ).



Το σχετικό ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες

«Τερατώδη» ήταν τα μέχρι σήμερα λάθη που έκανε η Τρόικα εις βάρος των τεσσάρων μνημονιακών χωρών τα οποία κατέστρεψαν τον κοινωνικό ιστό τους,  διαπιστώνει ο Αλεχάνδρο Τσέρκας  ,εισηγητής του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τις επιπτώσεις των μνημονίων.

 Ο ίδιος  χαρακτηρίζει «χασάπηδες» τους εκπροσώπους των δανειστών και «δικέφαλο τέρας» την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Πρόκειται για την έκθεση που εξετάζει τις κοινωνικές επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας η οποία εγκρίθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να εγκριθεί και από την ολομέλεια ,πλέον, του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το Μάρτιο. Παράλληλα, ακολουθεί το δρόμο της και η άλλη έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για τον ρόλο της Τρόικας και την  ουσία του οικονομικού περιεχομένου των Μνημονίων που εξετάζεται από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Τσέρκας χρησιμοποίησε ,στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες, βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της Τρόικας βάλλοντας ευθέως και εναντίον του αρμοδίου επιτρόπου Όλι Ρεν . Ο κ. Τσέρκας κατηγόρησε τον κ.Ρεν ότι επέβαλε μια, πρωτοφανή σε σφοδρότητα, λιτότητα, με στόχο την γρηγορότερη δυνατή  δημοσιονομική προσαρμογή  και ,παράλληλα, κατηγόρησε το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την διάλυση του κοινωνικού ιστού των μνημονιακών χωρών μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Και οι δυο πλευρές, τόνισε, έκαναν τερατώδη λάθη με τα μέτρα που επέβαλαν ,χωρίς καμία διαβούλευση με τις κυβερνήσεις και ιδιαίτερα, με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων.

 Για τον κ. Τσέρκας η Κομισιόν και ο ΔΝΤ που μοιάζουν με δικέφαλο τέρας, «ήλθαν και άλλαξαν τα πάντα χωρίς να γνωρίζουν τίποτε γι αυτές τις τέσσερις χώρες. Έτσι,  έδειξαν ότι δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους, που μοιάζει περισσότερο με δουλειά χειρουργού ο οποίος έχει γνώσεις ανατομίας και ξέρει που θα βάλλει το νυστέρι του, ενώ αυτοί συμπεριφέρθηκαν σαν χασάπηδες γιατί έριξαν κυριολεκτικά στο ψαχνό». Ο ίδιος  είπε με έμφαση ότι η Τρόικα ,με τον τρόπο που έδρασε  αγνόησε, σε πολλές περιπτώσεις, επιδεικτικά, τα Συντάγματα αυτών των χωρών και δεν άφησε κανένα περιθώριο στις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους πολίτες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φτωχών  να αυξηθεί κατακόρυφα και οι φτωχοί, πριν από την κρίση, να γίνουν ακόμη  φτωχότεροι».

Μας λένε, συνέχισε ο κ.Τσέρκας, ότι η Ιρλανδία έχει πετύχει θεαματικά αποτελέσματα χάρη στο Μνημόνιο, όμως θα έπρεπε να πάνε να ρωτήσουν τους πολίτες αυτής της χώρας τι σκέπτονται ύστερα από  την αναγκαστική θυσία μιας ολόκληρης γενιάς. Στον δημοσιονομικό τομέα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι συζητήσιμα ,στον κοινωνικό, όμως, έφεραν μια ιστορική καταστροφή.

 Ο κ. Τσέρκας υπογράμμισε ότι «πρέπει εδώ και τώρα», να πάρουν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών. Λεφτά υπάρχουν, συνέχισε, άλλωστε ,πως βρήκαν τα 700 δις. ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες τους?? Αναρωτήθηκε ο ίδιος.

 Ο κ.Τσέρκας κατηγορεί ,στη έκθεση του, την Τρόικα :::1/για την θεαματική απώλεια θέσεων εργασίας, 2/για τα μαζικά λουκέτα  στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εξαιτίας της εσωτερικής υποτίμησης(μείωση μισθών-ημερομισθίων) με συνέπεια τη μείωση της ζήτησης,3/ για την αύξηση της φτώχειας και4/ για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ο ίδιος κατηγόρησε το Eurogroup για συστηματική παραβίαση της Συνθήκης και ιδιαίτερα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και επιπλέον ,επειδή αγνόησε  τις συστάσεις τόσο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας(ΔΟΕ) όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ.Τσέρκας ανέφερε ότι η Επιτροπή του Ευρ. Κοινοβουλίου έλαβε χιλιάδες επιστολές –πολιτών και οργανώσεων των Μνημονιακών χωρών που κατηγορούν της Ευρ. Ένωση ότι αγνόησε τους πολίτες της. Η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί, είπε και αυτό είναι δραματικό για όλους. Τέλος, ο ίδιος κάλεσε την Κοινότητα να αυξήσει τους πόρους για τη στήριξη των νέων υπογραμμίζοντας ότι τα 6 δις. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τα επτά επόμενα χρόνια (2014-2020), είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα 20 δις. ευρώ που ,πραγματικά, χρειάζονται.

Η ΕΚΘΕΣΗ

 Σύμφωνα με την έκθεση του κ.Τσέρκας, που εγκρίθηκε χθες οι περικοπές στην υγεία και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν από τα Μνημόνια στην Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες, παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ένωσης και ιδιαίτερα τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρωζώνης.

Η έκθεση θεωρεί  ότι τα θεσμικά  όργανα της Ε. Ένωσης(Κομισιόν, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και Eurogroup) είναι απολύτως συνυπεύθυνα για τους όρους που επιβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής(λιτότητα) και για τις  αρνητικές κοινωνικές τους επιπτώσεις. Παράλληλα, επικρίνει το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα σχεδιάστηκαν ,αποφασίστηκαν και εφαρμόσθηκαν χωρίς καμία  εκτίμηση των αρνητικών συνεπειών τους, με τη σύνταξη μελετών αντικτύπου η και με το συντονισμό διαβούλευσης με τα άλλα ευρωπαικά θεσμικά όργανα όπως είναι το Ευ. Κοινοβούλιο.

 Η έκθεση χαρακτηρίζει  την κατάσταση στον  τομέα της ανεργίας των νέων ,σε ποσοστά άνω του 50% στην Ελλάδα και άνω του 30% στην Ιρλανδία και Πορτογαλία, ως «απελπιστική».

Τη τελευταία τετραετία έχουν χαθεί, στις τέσσερις μνημονιακές χώρες, 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αριθμό που αντιστοιχεί στο 15%  των υφισταμένων θέσεων εργασίας.

 Στην έκθεση εκφράζεται η λύπη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου διότι, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ,τα μνημονιακά προγράμματα περιελάμβαναν σειρά λεπτομερών όρων σχετικών με τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγείας με την αντίστοιχη περικοπή των δαπανών γι αυτά, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 168 παρ.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας απαγορεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση  στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει καταδικάσει τις περικοπές στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας επειδή αυτές συνιστούν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 12 του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 και του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου του, περικοπές που δε μπορούν να νομιμοποιηθούν  με την προβολή ότι αυτές αποφασίσθηκαν για την εκπλήρωση απαιτήσεων άλλων νομικών υποχρεώσεων τη χώρας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 Η έκθεση κάνει μια σειρά συστάσεων ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες, πριν από την οριστική έγκριση της από την ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου.

Μεταξύ αυτών, +καλεί την Κομισιόν να εκπονήσει λεπτομερή μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στις τέσσερις χώρες, για να υπολογισθεί η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζημιά στα συστήματα κοινωνικής προστασίας λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη καταπολέμησης τη φτώχειας και τη  διατήρηση του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου και την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας στις εργασιακές σχέσεις.+ Καλεί, ακόμη ,την Κομισιόν να ζητήσει από τον Διεθνή Οργάνωση Εργασίας(ΔΟΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντάξουν εκθέσεις για τα πιθανά διορθωτικά μέτρα και κίνητρα για την διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης  της Κομισιόν και του Eurogroup και της ΕΚΤ στις διατάξεις του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη και του σχετικού Πρωτοκόλλου του. Τέλος, καλεί την Ε. Ένωση να στηρίξει και με πόρους,  όπου αυτό απαιτείται, την αποκατάσταση των προτύπων κοινωνικής προστασίας και την προσπάθεια μείωσης της φτώχειας καθώς και την επανέναρξη λειτουργίας του κοινωνικού διαλόγου μέσω ενός σχεδίου κοινωνικής ανάκαμψης με την παράλληλη απόφαση του Eurogroup για σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων λιτότητας που έχει μέχρι σήμερα αποφασίσει. 

ΠΗΓΗ:left.gr/

Σοκ: Φόρος εισοδήματος μέχρι και στις προκαταβολές μισθού!


Από την 01/01/2014, όλες οι παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται ως εισόδημα.

Μεταξύ των παροχών αυτών –ο κατάλογος περιλαμβάνει τα κινητά που έχουν οι εργαζόμενοι και τα πληρώνουν οι επιχειρήσεις, τα εταιρικά αυτοκίνητα κλπ- είναι και τα δάνεια που δίνουν οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους ή και οι προκαταβολές μισθών.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και, εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες, εισοδήματα και από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα), η προκαταβολή του 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
• εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες
• εισοδήματα από ενοίκια και
• εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Η νομοθετική διάταξη που ορίζει την υποχρέωση καταβολής φόρου για τις παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, έχει ως εξής:

«Οι παροχές σε είδος με τη μορφή δανείου, προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα περιβάλλονται τη μορφή έγγραφης συμφωνίας και αποτιμώνται με βάση το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των τόκων που θα κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του ημερολογιακού μήνα κατά τον οποίο έλαβε την παροχή, εάν το επιτόκιο υπολογισμού των τόκων ήταν το μέσο επιτόκιο αγοράς, του οποίου η μέθοδος υπολογισμού ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατά τον ίδιο μήνα και των τόκων που τυχόν κατέβαλε ο εργαζόμενος στη διάρκεια του εν λόγω ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται έγγραφη συμφωνία δανείου, το σύνολο του αρχικού κεφαλαίου λογίζεται ως παροχή σε είδος. Η προκαταβολή μισθού άνω των τριών μηνών θεωρείται δάνειο».

Από τον ίδιο τον νόμο λοιπόν, απορρέει η υποχρέωση έκδοσης υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό του επιτοκίου.

Την απόφαση υπέγραψε ήδη ο Γ. Μαυραγάνης.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου στην Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Σύσκεψη Κορυφής


Αγαπητή Bernadette, Γραμματέα της Συν.Ευρ. Συνδικάτων,
Αγαπητοί συνάδελφοι, Πρόεδροι, Γραμματείς και εκπρόσωποι των Συνδικάτων της Ευρώπης,
Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση για συνάντηση των ηγετών των συνδικάτων στην Αθήνα ως συνέχεια της πρωτοβουλίας των Ισπανών συντρόφων στη Μαδρίτη προκειμένου να συζητήσουμε, να εξάγουμε συμπεράσματα από τις εμπειρίες μας και εν τέλει να συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο – διακήρυξη στο οποίο θα διατρανώσουμε τη θέλησή μας για μια ΑΛΛΑΓΗ της Ευρώπης και της πορείας της χωρίς λιτότητα, αποκλεισμούς και ανεργία με επαναθεμελίωση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που οι ασκούμενες πολιτικές, των ευρωπαϊκών πολιτικών και οικονομικών ελίτ, καταρράκωσαν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΗΓΗ.gsee.gr

Alpha Fin: ΕΛΠΕ: Ζημιογόνος η Χρήση του 2013 για τα ΕΛΠΕ


Ζημιογόνα εκτιμά ότι ήταν τα ΕΛΠΕ στο σύνολο της χρήσης 2013 η Alpha Finance. Επίσης, υπολογίζει τις ζημίες των Ελληνικών Πετρελαίων σε 44 εκατ. ευρώ για το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους.
Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει αξιοσημείωτα αδύναμα τα αποτελέσματα για το δ' τρίμηνο και προβλέπει πως σε προσαρμοσμένη βάση τα ΕΛΠΕ θα εμφανίσουν ζημιές 38 εκατ. ευρώ το Q4 και 138 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Αναφορικά με τα EBITDA, προβλέπει να διαμορφώνονται στα 16 εκατ. ευρώ το τρίμηνο και στα 58 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης.
Όπως επισημαίνει, οι λόγοι για τα ισχνά αποτελέσματα είναι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης, ο περιορισμός της προμήθειας αργού πετρελαίου και η εξαιρετικά ισχνή ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολόγησης.
Σε ότι αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης, η Alpha Finance αναφέρει πως τελευταία γίνονται εικασίες στον Τύπο ότι μέσα στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα υπάρξει σχέδιο για αποεπένδυση του Κράτους μέσω του Χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή λέει πως οι εικασίες αυτές είναι εξαιρετικά θεωρητικές και πιθανότατα είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποκρατικοποιήσεις.

ΠΗΓΗ:.energia.gr

Κύπρος: Εξετάζεται η χρήση χρωματισμένου πετρελαίου στα ταξί


Την πιθανότητα χρήσης χρωματισμένου πετρελαίου στα ταξί εξετάζει η Επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής, μετά από θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ, αναφέρει σήμερα το Sigmalive.
Ο Βουλευτής Αντρέας Φακοντής είπε ότι το υπουργείο Συγκοινωνιών, αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, ενώ ανάλογη στάση διατηρεί και ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ο οποίος όμως γνωστοποίησε ότι τελική απάντηση θα πρέπει να ληφθεί από την Κομισιόν.
Ο κ. Φακοντής είπε ότι το χρωματισμένο πετρέλαιο πωλείται αυτή τη στιγμή στο 1,05 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1,45, γεγονός που θα μειώσει το κόστος λειτουργίας των ταξί κατά 50% περίπου.
Ο κύκλος εργασιών των ταξί έχει μειωθεί δραματικά, μετά και την έναρξη λειτουργίας του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών υπέδειξε ο κ. Φακοντής, παράλληλα όπως είπε, με την τεράστια αύξηση του κόστους λειτουργίας, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στους οδηγούς.
Είπε επίσης ότι παλαιότερη μελέτη για απόσυρση αδειών από τις σχεδόν 2.000 που είναι τώρα σε ισχύ, δε μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Υγρά τοξικά απόβλητα χύμα στον Ασπρόπυργο


«Κάθε πρωί κατά τις 9 πίνω τον καφέ μου με τον άντρα μου, δίπλα στο παράθυρο. Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες, λοιπόν, είδαμε και πάλι ένα βυτιοφόρο να κατεβαίνει από το βουνό. Γνωρίζοντας τι έγινε την τελευταία φορά που είδαμε βυτιοφόρα να ανεβαίνουν στο βουνό, ο άντρας μου άρπαξε το παλτό του και έτρεξε στο αυτοκίνητο. Τους ακολούθησε και πρόλαβε να δει ότι ανήκε σε μια εταιρεία συλλογής αποβλήτων. Λίγο μετά ανεβήκαμε στο βουνό, εκεί απ’ όπου έφυγε το βυτιοφόρο, και είδαμε τι είχε αφήσει: μια λίμνη στο χρώμα της σκουριάς».

Τοξικά
Βρισκόμαστε στα Νεόκτιστα, έναν φτωχικό οικισμό που βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με τις δεξαμενές των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο. Η κ. Μαρία και ο σύζυγός της, κάτοικοι για δεκαετίες του οικισμού, ζουν μια πραγματικότητα αδιανόητη για το «πολιτισμένο» Λεκανοπέδιο. Πριν από ένα έτος, για παράδειγμα, κάποιος εγκατέλειψε απέναντι από το σπίτι τους επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν με φροντίδα της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής. Μάλιστα ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος προσέλαβε ντετέκτιβ για να βρει ποιοι πετούν απόβλητα γύρω από τον οικισμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χθες, συνεργείο με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, που βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα κάτω από την περιφερειακή Αιγάλεω. «Κάθε τόσο, κάποιος έρχεται εδώ γύρω, είτε στο ρέμα είτε στον παράδρομο της περιφερειακής και “αμολάει” σκουπίδια, μπάζα, απόβλητα, ούτε ξέρουμε κι εμείς», λέει ένας γείτονας. «Πρόκειται περί εγκληματιών!», λέει οργισμένη η αντιπεριφ ερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, που συνόδευσε τον έλεγχο. «Εδώ ζουν φτωχοί άνθρωποι και κάποιοι παίζουν με την υγεία τους».
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Το 2011 στα Νεόκτιστα είχε αποκαλυφθεί ένα παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων. Την προηγούμενη εβδομάδα στον Ασπρόπυργο αποκαλύφθηκε μια χωματερή με νοσοκομειακά απόβλητα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της πόλης (βλ. «Κ» 7.2.2014). Ανάλογες περιπτώσεις ανακαλύπτονται καθημερινά από τους ελάχιστους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, τους επίσης λιγοστούς επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το εξαιρετικά δραστήριο τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής. Κατά κοινή ομολογία, η Δυτική Αττική είναι η «πίσω αυλή» της Αθήνας. Μια «πίσω αυλή» που συνεχίζει να ζει στις δικές της, άδικες συνθήκες.
«Πιτσιρίκια φεύγαμε με το ποδήλατο από το Αιγάλεω και ερχόμασταν για μπάνιο στον Σκαραμαγκά. Οταν φτιάχτηκαν τα Νεόκτιστα, πριν από καμιά 30αριά χρόνια, ήταν εξοχικά ανθρώπων από τα γύρω μέρη», λέει ο κ. Σωτήρης Καραγιάννης, επιπλοποιός και παλιός κάτοικος της περιοχής. «Θα σας φανεί παράξενο, αλλά παρότι είμαστε δίπλα στα διυλιστήρια, δεν μυρίζουν καθόλου! Κάνει ρεύμα ο αέρας από την Πάρνηθα και τα παίρνει. Τώρα πια, όμως, τα Νεόκτιστα έχουν χαλάσει. Μαζεύτηκε κάθε καρυδιάς καρύδι, κλέβουν μέχρι και τις σχάρες από τους δρόμους, δεν τολμάς να φύγεις δύο ώρες για μια δουλειά γιατί θα σου “ανοίξουν” το σπίτι. Μέσα σε όλα αυτά, μαθαίνουμε κάθε τόσο ότι έρχονται και μας πετούν απόβλητα δίπλα στα σπίτια. Αν με ρωτήσεις, όμως, δεν τα αλλάζω τα Νεόκτιστα. Αν σταθείς το βράδυ στην ταράτσα, θα δεις τα φώτα από το διυλιστήριο και, απέναντι, από τη Σαλαμίνα, και θα μαγευτείς».
(του Γιώργου Λιάλιου, kathimerini.gr)

ΠΗΓΗ:energypress.gr