Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

 ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την παράδοση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Πρίνου στην ΒP


Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παράδοση κοιτασμάτων του Πρίνου στην ΒΡ αναφέρει:

«Η σύμβαση, με την οποία παραδίδονται προς εκμετάλλευση στο βρετανικό μονοπώλιο BP τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής Πρίνου - Καβάλας, αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την οποία διαφημίζει και στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας.

Από τη συμφωνία αυτή κερδισμένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, ενώ θα ενισχυθούν οι ήδη οξυμένοι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς.

Ζημιωμένος θα είναι ο λαός, που βλέπει τον ορυκτό πλούτο της χώρας να παραδίνεται στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ζημιωμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας με νέες περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον που η εμπειρία, από τη δράση των μονοπωλίων της Ενέργειας, δείχνει ότι θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γι’ αυτό απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας θα αξιοποιεί την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και την έρευνα εγχώριων κοιτασμάτων με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία». 

 ΠΗΓΗ:902.gr

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ....


Από αύριο ξεκινάνε οι κοπές των πρωτοχρονιάτικων πιτών . Όλοι να είστε καλά παιδιά, η δικιά μας κοπή έτσι και αλλιώς θα ξεκινήσει στις 22 ,γιαυτό παλαμάκια από αύριο.Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο.

                                                                   

ΣΥΡΙΖΑ: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα»


«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα», τονίζει το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στόχος της κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σχετική συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις, μόνο, συνεδριάσεις της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, και αμέσως μετά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στοχεύουν μέσα από διαδικασίες- εξπρές, που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου, να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές, που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!».

Στην αναλυτική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, μια τεράστια δημόσια περιουσία, με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε:

-              11 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης (150 και 400 kV) που διασυνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα από τη Θράκη έως τη Πελοπόννησο, καθώς και με τις γειτονικές χώρες.

-              221 Υποσταθμούς και Κέντρα Υψηλής Τάσης και τρία Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα), που με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό και με αδιάλειπτη 24ωρη παρουσία έμπειρου και ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον τόπο παραγωγής της (τους θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς) στις βιομηχανίες, στις πόλεις και στα χωριά όπου καταναλώνεται.

-              Είναι θεμέλιο για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε οικονομικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας. Όλες οι μεγάλες βιομηχανίες συνδέονται στην υψηλή τάση.

-              Η Goldman Sachs καθόρισε ήδη το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ: Από 1,5 δισ. ευρώ επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκατ. ευρώ, για να ξεπουληθεί το πολύ 300-320 εκατ. ευρώ.

Εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής έναν μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Σημειώνεται δε ότι «η σχετική διεθνής εμπειρία είναι αποκαλυπτική: μετά την περσινή απόπειρα απόκτησης του ΑΔΜΗΕ, η κινεζική κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού απέκτησε τον πορτογαλικό ΑΔΜΗΕ (2012). Από τότε ούτε ένα ευρώ δεν έχει επενδυθεί στο δίκτυο μεταφοράς της Πορτογαλίας!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο έγκλημα», υπογραμμίζοντας ότι «το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας περιουσίας και της αξιοποίησής της προς όφελος του ελληνικού λαού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι κομβικό», και διαβεβαιώνει ότι «θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη συγκρότηση, με πυρήνα τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ, ενός ευρύτατου μετώπου που θα περιλαμβάνει όλους όσοι θα πληγούν και τους φορείς τους, όπως συνδικάτα, ΟΤΑ, ενώσεις καταναλωτών, ενώσεις επαγγελματιών και επιχειρηματιών, αγροτικούς συλλόγους».

 ΠΗΓΗ:enikos.gr

ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ;;;

platforma 2
Θέλω να δω την σύμβαση BP – Πρίνου.

Ενα πουλάκι μου είπε οτι η σύμβαση είναι σκανδαλώδης και καταχρηστική κατα των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα οποία έσοδα του Δημοσίου από BP …. Θα πάνε στον λογαριασμό υπέρ Επαχθους Χρέους ;;

ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΑΝΙΑΤΗ

ΤΩΡΑ ΡΕ .....


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Γ.Στουρνάρας: “Δεν είμαστε Νορβηγία να έχουμε πετρέλαιο” – Τα ξεπούλησαν όλα;


Σε μία δήλωση «βόμβα» προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. «Μακάρι να ήμασταν Νορβηγία και να είχαμε πετρέλαιο», είπε και άφησε άφωνη την κοινή γνώμη που τον παρακολουθούσε. Και το ερώτημα είναι ξέρει αυτός κάτι που εμείς δεν ξέρουμε; Μήπως η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της στο ξεπούλημα των υδρογονανθράκων ή έχει συμφωνήσει στη μοιρασιά τους;

Συνήθως ο κ. Στουρνάρας διακατέχεται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Α. Σαμαρά από μία ειλικρινή διάθεση και λέει τα πράγματα με το όνομα τους γιατί δεν φοβάται το πολιτικό κόστος. Εξ ου και το ότι, «οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται», «ο φόρος στα ακίνητα είναι δίκαιος», «ευχαριστούμε την τρόικα» κ.α.

Αυτά τα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών και χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Σκάι», αλλά μεταξύ αυτών πέταξε και τη «ρουκέτα» ότι η Ελλάδα δεν είναι Νορβηγία να έχει πετρέλαιο.

Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά μήπως ο κ. Στουρνάρας ήθελε να πει κάτι διαφορετικό; Ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της στην τρόικα και οι Έλληνες δεν πρόκειται ποτέ να ωφεληθούν από αυτές όπως οι Νορβηγοί;

Ή μήπως ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη συναδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο με το ίδιο αποτέλεσμα για τους Έλληνες;

Αυτό ίσως εξηγεί και τη στάση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που έδωσε εντολή στο Λιμενικό της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης να παρακολουθούν από απόσταση τους Τούρκους να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα χωρίς να αντιδρούν. Όπως επίσης και την υποχωρητική έως ανθελληνική στάση του υπουργείου Εξωτερικών σε ορισμένες προκλήσεις της Άγκυρας.

Μάλιστα, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έγινε τη στιγμή που ο κολοσσός της BP επέστρεψε στην Ελλάδα για τα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα και προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία Energean που τα εκμεταλλεύεται. Μία συμφωνία που φθάνει τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία από τα κοιτάσματα στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα, τον Πατραικό Κόλπο και νότια της Κρήτης δείχνουν πώς «κρύβουν» τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση τους.

Μάλιστα στις έρευνες στα ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατεί η νορβηγική εταιρεία PGS, ενώ οι Νορβηγοί δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και βέβαια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται λοιπόν για απίστευτη «βλακεία» του κ. Στουρνάρα που είναι υπουργός Οικονομικών και διαχειρίζεται τις τύχες του ελληνικού λαού ή για έγκλημα και προδοσία της κυβέρνησης να ξεπουλήσουν ακόμη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Όπως γνωρίζετε το Σωµατείο είχε στείλει στις 24/12/13 εξώδικο επιστολή όπου καλούσετηνΕταιρεία να ξεκινήσουν οι διαπραγµατεύσεις για τη νέα ΕΣΣΕ. 
Στις 31/12/13 η Εταιρεία απέστειλε εξώδικο καταγγελίας του Εσωτερικού Κανονισµού. 
Η πρώτη συνάντηση πραγµατοποιήθηκε χθες ∆ευτέρα 13/01/14 και ώρα 16:00, όπου αναλύθηκε προς την Εταιρεία το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΣΕΕΠ και από πλευράς Εταιρείας δόθηκαν προφορικές εξηγήσεις γύρω από την καταγγελία του Εσωτερικού Κανονισµού. Συµφωνήθηκε η δεύτερη συνάντηση να πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη 22/01/14 όπου θα µας δοθούν γραπτώς η κοστολόγηση του πλαισίου µας, οι θέσεις της Εταιρείας γύρω από τη νέα ΕΣΣΕ καθώς επίσης και οι θέσεις της για τον Εσωτερικό Κανονισµό. 
Συνάδελφοι 
 Η διαπραγµατευτική οµάδα του ΠΣΕΕΠ έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών µέσα στις οποίες καλούµαστε να διαπραγµατευτούµε τη νέα ΕΣΣΕ, καλεί όλους τους εργαζόµενους να σταθούν αλληλέγγυοι στις θέσεις του Σωµατείου µας και να αποµονώσουν όποιους προσπαθούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα και την προοπτική των διεκδικήσεών µας.  

ΠΗΓΗ:pseep.gr

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ



Μετά την «εθελουσία» επαναφέρουν συνταξιούχους!

   Η διοίκηση του ΟΤΕ ενώ έκανε τα πάντα -εκβιάζοντας με τη γνωστή τροπολογία στη βουλή-  να αποσύρει προσωπικό και πανηγυρίζει γι’ αυτό (αποχώρησαν 1827) για να καλύψει τα τεράστια κενά που η ίδια δημιούργησε, δεν προβαίνει σε αντίστοιχες προσλήψεις αλλά επαναφέρει ημετέρους συνταξιούχους που αποχώρησαν με το τελευταίο πρόγραμμα «εθελουσίας».
   Η προσπάθεια να επαναφέρει συνταξιούχους στο Βόλο, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των στελεχών μας και γενικότερα των εργαζομένων στον Βόλο.  
   Ο εκπρόσωπός μας Ασπρούδης Χρήστος μαζί με άλλους εργαζόμενους  έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου,  έγραψε ο τοπικός τύπος και εξανάγκασαν τη διοίκηση να υπαναχωρήσει και να μην περάσουν τα σχέδια τους.



   Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα ίδια ετοιμάζονται να κάνουν και στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες,  στην Κρήτη, στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

   Καλούμε τους εργαζόμενους όλους μαζί να αντιδράσουν, να περιφρουρήσουμε τη δουλειά μας και τις θέσεις εργασίας μας και να διεκδικήσουμε σταθερή εργασία και σταθερούς μισθούς για όλους τους εργαζόμενους παλιούς και νέους.

Έξω οι εργολάβοι και οι  συνταξιούχοι από τον ΟΤΕ!

Κλείσιμο των δουλεμπορικών θυγατρικών τώρα!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΑΣΕ
 Αθήνα: 13-01-2014


Υ.Γ: Όσοι συνάδελφοι αντιληφτούν τέτοιες κινήσεις συνταξιούχων στην πόλη τους, να τηλεφωνήσουν και να ενημερώσουν το σωματείο και εμάς. 

LUKoil: Επιβολή προστίμου-μαμούθ για περιβαλλοντική καταστροφή


Πρόστιμο, ύψους 18,5 εκατ. δολαρίων, επιβλήθηκε σε θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής LUKoil, το οποίο σύμφωνα με την Greenpeace είναι το μεγαλύτερο «περιβαλλοντικό» πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην ιστορία της Ρωσίας.
Αναλυτικότερα, στη LUKoil-Komi επιβλήθηκε πρόστιμο για τη δημιουργία 9 πετρελαιοκηλίδων που προκλήθηκαν από διαρροή, το 2011, στη Δημοκρατία των Κόμι (ρωσική επαρχία), όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα της τοπικής Διαιτησίας.
Υπολογίζεται ότι οι πετρελαιοκηλίδες κάλυψαν περιοχή της τάξης των 20-21 εκταρίων γης στην επαρχία. Η ποινή τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου, έπειτα από μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΑΛΛΑ;

Τα futures πετρελαίου κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι

Τα futures πετρελαίου κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι
Πτώση 92 σεντς στα 91,80 δολάρια το βαρέλι για το αργό, παράδοσης Φεβρουαρίου, μετά την άνοδο 1,2% της Παρασκευής, με φόντο την συμφωνία για τον περιορισμό στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ; Η BP αγόρασε τα πετρέλαια του Πρίνου


H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International.

Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ (John Kittmer) και της Κάλολ Χόουλ (Carol Howle), επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα συμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.

Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας ότι «Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.

Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr