Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"Philae's journey" by Vangelis

Αναβαθμίσεις σε δύο τουρκικά διϋλιστήρια θα κάνει η Honeywell


Η Honeywell Process Solutions ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναβαθμίσει τα συστήματα ελέγχου σε δύο τουρκικά διϋλιστήρια στα πλαίσια πενταετούς συμβολαίου που έχει στόχο την βελτίωση των εργασιών και την μειώση του κόστους συντήρησης για τις μονάδες.
Βάσει των όρων της συμφωνίας με την Tupras, η Honeywell θα αναβαθμίσει το διϋλιστήριο στο Αλιάγα και στο Μπατμάν, ενώ πέρυσι είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες εργασίες στο διϋλιστήριο της Σμύρνης.
Η μείωση του κόστους συντήρησης προβλέπεται να φτάσει το 15-20%, όπως τονίζει η εταιρεία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Τζον Ρούδωλφ, «τα συμβόλαια αυτά κινούνται πέρα από τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις. Περιλαμβάνουν την συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας και την βελτίωση της λειτουργίας»


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Νέα μεγάλη Ρωσο-Κινεζική συμφωνία για φυσικό αέριο. Οι Ευρωπαίοι θα ζεσταίνονται με τα αιολικά της Μέρκελ;


Πριν από 7 μήνες, με το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης, είχαμε γράψει για τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε είδαμε ότι κανείς στα δυο πρώην μεγάλα κόμματα δεν δείχνει να έχει καταλάβει το παραμικρό, η αγωνία τους να ...
παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο χρόνο γαντζωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας τους έχει κάνει να παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι σε μια εντελώς λαθεμένη ενεργειακή πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενεργειακά εξαρτημένη απ' τη Ρωσία, καθώς εισάγει το 30% του φυσικού αερίου με αγωγούς απ' τη Ρωσία, ωστόσο και η Ρωσία είναι αντίστοιχα εξαρτημένη απ' την ΕΕ, σε μια σχέση προμηθευτή-πελάτη. Κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της ξέρει ότι δεν είναι καλό να εξαρτάται από ένα πελάτη και πρέπει να διασπείρει τον κίνδυνο. Έτσι και η Ρωσία, βλέποντας τα γεωπολιτικά παιχνίδια της ΕΕ, στράφηκε ανατολικά, όπου Κίνα, Ινδία και ΝΑ Ασία αναπτύσσονται ραγδαία και διψούν για ενέργεια.

Τον περασμένο Μάιο Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει συμφωνία εφοδιασμού με 38 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο από το 2018, με νέο αγωγό από την Ανατολική Σιβηρία. Και πριν τρεις μέρες, στο Πεκίνο και στο περιθώριο της Συνόδου Ασίας-Ειρηνικού, Κίνα και Ρωσία υπέγραψαν και νέα μεγάλη συμφωνία, για εφοδιασμό με άλλα 30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, στη Δυτική Κίνα, απ' τη Δυτική Σιβηρία και τα όρη Αλτάι προς την κινεζική επαρχία Xinjiang.

Με συνολικά 68 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο η Κίνα γίνεται πλέον ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας και διασφαλίζει πηγές ενέργειας για το μέλλον. Η Ρωσία αποκτά ένα νέο μεγάλο πελάτη, που δεν συμμετέχει στα γεωπολιτικά παιχνίδια Αμερικανών και Ευρωπαίων. Win-win κατάσταση για τις δυο χώρες.


Ποιος είναι χαμένος απ' τη νέα Ρωσο-Κινεζική συμφωνία; Φυσικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ρωσία μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα να κλείσει τις βάνες των αγωγών που οδηγούν στην Ευρώπη, ιδίως των αγωγών που περνούν απ' την Ουκρανία, χωρίς να πολυσκοτίζεται απ' τις απώλειες εσόδων, αφού θα έχει έσοδα απ' την Κίνα. Υπάρχει ωστόσο ένας αγωγός που δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ: ο αγωγός Nord Stream, ο μόνος που ενώνει απευθείας Ρωσία-Γερμανία κι έχει πρόεδρο τον πρώην καγκελάριο Σρέντερ.

Η αυξημένη παραγωγή επιδοτούμενης απ' τους φορολογούμενους αιολικής ενέργειας από Γερμανία-Δανία τα τελευταία χρόνια, με προτιμησιακή απορρόφηση λόγω της σχετικής νομοθεσίας, είχε ως μεγάλο θύμα τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Πολλοί τέτοιοι σταθμοί έκλεισαν στη Δυτική Ευρώπη, μειώνοντας αντίστοιχα την κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή αυξανόταν η κατανάλωση κάρβουνου. Δεν μειώθηκε ωστόσο αντίστοιχα η κατανάλωση αερίου στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να παραμένουν εξαρτημένα απ' το ρωσικό αέριο.

Ο συνδυασμός ενός ψυχρού χειμώνα με άδειους αγωγούς ρωσικού αερίου θα εξακολουθήσει για πολλά χρόνια να τρομοκρατεί τους Ευρωπαίους πολύ περισσότερο απ' ότι την Ελλάδα, καθώς η χρήση αερίου για θέρμανση κατοικιών στην Ελλάδα είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη και σε περιοχές με πολύ πιο ήπιο κλίμα. Γι' αυτό και το νέο "άγιο δισκοπότηρο" της ΕΕ θα λέγεται "ενεργειακή αποδοτικότητα", για συνέχιση της μείωσης της εξάρτησης από το φυσικό αέριο.

Πρόσφατα είχε παρουσιαστεί σχετική μελέτη της Ecofys, ότι η ΕΕ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αερίου στα κτήρια κατά 58% μέχρι το 2030, αν πάρει μέτρα ενίσχυσης των μονώσεων, βελτίωσης της απόδοσης των συστημάτων καύσης και, εδώ είναι το "ψητό", αν αυξήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Επειδή βέβαια έχουμε δει στο παρελθόν κι άλλες μελέτες της Ecofys, μοιάζουν περισσότερο με κείμενα πολιτικής στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού, παρά με τεχνικές μελέτες.

Οι Γερμανοί ψάχνουν με αγωνία τρόπους να λύσουν το αιολικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει με την άφρονα πολιτική τους και παρασύρουν όλη την ΕΕ στην οδό της καταστροφικής εξάρτησης από ένα νέο "πίθο των Δαναΐδων", όπου όλοι οι Ευρωπαίοι θα ρίχνουν συνεχώς δισεκατομμύρια ευρώ και οι Γερμανοί θα εισπράττουν. Έχουμε μια νέα πολιτική "Deutschland über alles", όπου τα πάντσερ έχουν αντικατασταθεί από ανεμογεννήτριες. Μια με νέα δίκτυα υψηλής τάσης, που θα διασυνδέσουν όλη την Ευρώπη για να κόβει παντού βόλτες το αιολικό ρεύμα, μια με νέα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μια με ηλεκτρικά θερμαινόμενα κτήρια, ψάχνουν διαρκώς νέους πελάτες, που θα απορροφήσουν το διαφορετικά άχρηστο αιολικό ρεύμα. Και οι πολίτες θα πληρώνουν, θα πληρώνουν, θα πληρώνουν, την ώρα που η βιομηχανία, μαζί με τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί, θα έχει μεταναστεύσει στην Ασία και τις ΗΠΑ. Εκεί όπου θα υπάρχει πραγματική, αξιόπιστη και αδιάλειπτη ηλεκτρική ενέργεια, από κάρβουνο, φυσικό αέριο και πυρηνικά.

Και κάποιοι Ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να ζεσταίνονται όταν φυσάει, όπου φυσάει, αλλά πάντοτε και με σιγουριά πάνω από το 80% θα παγώνει, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες απόδοσης των αιολικών (και αύριο θα δούμε και μια ακόμα, με νέα ευρήματα). Κάποια στιγμή θα πάρουν τους πολιτικούς τους με τις πέτρες, αλλά μέχρι τότε η ζημία θα έχει γίνει.


Τι σώζει την Ελλάδα απ' τη Γερμανική ενεργειακή προέλαση; Η γεωγραφική και ηλεκτρική της απομόνωση, σε μια γωνιά της Ευρώπης. Μπορεί το πολιτικό μας σύστημα να νομίζει ότι θα βρει σύντομα αέριο νότια της Κρήτης, αλλά συμπεριφέρεται σαν τον άφρονα κυνηγό, που πουλάει τη λεοντή πριν ακόμα βρει το λιοντάρι. Μπορεί οι δορυφόροι να δείχνουν την ύπαρξη πετρελαιοπιθανών δομών, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι νότια της Κρήτης έχουμε τη σύγκλιση των λιθοσφαιρικών πλακών και μια εξαιρετικά σεισμογόνα περιοχή, που βάζει τεχνικές προκλήσεις άγνωστες σε περιοχές όπως ο Κόλπος του Μεξικό ή η Κασπία, όπου το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ εδώ και 20 χρόνια δεν λέει να βγάλει αέριο. 

Και βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία του λιγνίτη, που στήριξε τη χώρα στις προηγούμενες πετρελαϊκές κρίσεις και μπορεί να συνεχίσει να τη στηρίζει και στο μέλλον, αφού αποθέματα έχουμε, στους πολιτικούς κολλάμε. Οποιαδήποτε πολιτική έμμεσης απαξίωσης λιγνιτικών αποθεμάτων δεν συνιστά απλά ανοησία, συνιστά εθνικό έγκλημα σε βάρος τόσο της σημερινής όσο και των επόμενων γενεών. Η πολιτική της σαλαμοποίησης της ΔΕΗ συντελεί στη μη ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, κανείς δεν έκατσε ν' ασχοληθεί σοβαρά με τη στρατηγική της αξιοποίησης των αποθεμάτων, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το άρον-άρον ξεπούλημα.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» από τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων

«Στο 45-55 η αναλογία καταμερισμού των εσόδων» από τους υδρογονάνθρακες, μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων
Στο 45-55 διαμορφώνεται η αναλογία καταμερισμού των εσόδων μεταξύ Δημοσίου και αναδόχων, από την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως σημείωσε η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη.

Η κα Σταματάκη, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανέφερε πως μέσα στο 2015 θα έχουμε αναδόχους τόσο για τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης όσο και για τις τρεις περιοχές σε'Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος.

Σχετικά με τα έσοδα, η κα Σταμάτη, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η αναλογία των εσόδων Δημοσίου - αναδόχων βρίσκεται στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Ο διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων Γιώργος Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, το Δημόσιο εισπράττει 40 - 50 δολ. ανά βαρέλι, από 22-40 δολ. διαμορφώνεται το κόστος της επένδυσης και λοιπά λειτουργικά, 1-2 δολ. είναι το κόστος της έρευνας και 20-25 τα κέρδη του αναδόχου.

Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο προγραμματίζουν τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2017-2018.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Συλλογή ρούχων από τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ για το ΚΥΑΔΑ


Στο πλαίσιο προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ συνέλλεξαν ρούχα και ιματισμό για παιδιά και ενηλίκους  για τις οικογένειες που υποστηρίζει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).
Τα ρούχα παρεδόθησαν στους συνεργάτες του ΚΥΑΔΑ την περασμένη Παρασκευή (7/11). Στη συνέχεια, ο ρουχισμός θα διανεμηθεί από το ΚΥΑΔΑ στις εξυπηρετούμενες οικογένειες.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Εγκλωβισμένο σε χαμηλό τεσσάρων ετών το Brent


Ανάκαμψε την Τρίτη το αργό στη Νέα Υόρκη, ωστόσο το Brent διολίσθησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων ετών καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αναλάβει δράση για να χαλιναγωγήσει την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές παρά τους αυξημένους όγκους παραγωγής από τα μέλη του. 

Οι αναλυτές περιμένουν ο ΟΠΕΚ να κρατήσει αμετάβλητη την παραγωγή του στην επόμενη συνάντηση των μελών του στις 27 Νοεμβρίου. 

Το αργό παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 54 cents  ή 0,7% στα 77,94 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Στον αντίποδα, το Brent έχασε 67 cents ή 0,8% στα 81,67 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Οκτωβρίου του 2010.


ΠΗΓΗ.capital.gr