Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μαζικές διαγραφές δεδομένων από τους υπολογιστές της Τρ. Κύπρου




«Φτερά» έκαναν σημαντικά στοιχεία για τις συναλλαγές και τις αγορές ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ερευνητές της επιτροπής που συστήθηκε στη Λευκωσία για να ρίξει φως στα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου αγόρασε ελληνικά ομόλογα, τα οποία την οδήγησαν σε ζημίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ και για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα ακριβή στοιχεία, καθώς όπως έδειξαν οι έρευνες των τελευταίων ημερών, διαγράφηκαν από τους υπολογιστές της τράπεζας και τον σκληρό δίσκο με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι πλέον αδύνατη η ανάκτησή τους.

Κι αυτό ενώ οι καταθέτες της τράπεζας με λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ αντιμετωπίζουν πλέον απώλειες γύρω στο 60% από το κούρεμα που αποφάσισε η τρόικα, προκειμένου να χορηγήσει στην Κύπρο το δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της οικονομίας της από την χρεοκοπία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ίχνη διαγραφής είναι κυρίως πρόσφατα και αφορούν τις συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου και τις αγορές ομολόγων κατά την τριετία 2007-2010. 

Η εταιρεία οικονομικών συμβούλων «Αλβαρεζ και Μάρσαλ» που εξέτασε τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα της διαγραφής διαπίστωσε μαζική καταστροφή δεδομένων και στοιχείων και σύντομα θα εξετάσει για να τα αντιπαραβάλει και τα στοιχεία στη Λαϊκή Τράπεζα, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Κύπρου, η οποία συγχωνεύτηκε από την πρώτη.

«Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα καλύψει και τις αγορές ελληνικών ομολόγων από τη Λαϊκή και την επέκταση της εκτός Κύπρου» δήλωσε εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που παρακολουθεί την πορεία των ερευνών.

Πέραν των ζημιών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, η εταιρεία συμβούλων που συνέταξε αναφορά για την Τράπεζα Κύπρου διαπίστωσε μεγάλες απώλειες και ζημίες και από τραπεζικές «κινήσεις» στη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Τα ευρήματά τους δόθηκαν ήδη στον γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και θα μεταβιβαστούν στην κυπριακή Βουλή. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Λίστα με 27.000 οικογένειες στα χέρια της Task Force




Ένας αυθαίρετος κατάλογος  -η κατοχή του οποίου ίσως και να συνιστά αδίκημα-  που  έχουν στα χέρια τους  οι της της Task Force  και περιλαμβάνει 27.000 διαφορετικές περιπτώσεις λειτουργών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Οι εκτιμήσεις των ξένων τεχνοκρατών για τα επίπεδα διαφθοράς στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας απέχουν παρασάγγας από τα επίσημα στοιχεία που εμφανίζουν κατά καιρούς οι αρμόδιες Αρχές. Και οι εκτιμήσεις αυτές των ξένων κυριαρχούν των επισήμων όπως  διαφαίνεται από τα ρεπορτάζ.

Είναι ενδεικτικό ότι το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζει τους επίορκους σε 3.900, ενώ οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης σε 1.301. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν παραμένουν στις τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά εμπλουτίζουν τα στοιχεία τους με υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και έτσι προκύπτει η λίστα με τις 27.000 οικογένειες

Η έρευνα κινήθηκε σε δήμους, περιφέρειες, πολεοδομίες και εφορίες και στο πόρισμα που κατατέθηκε  διατυπώνεται η πρόταση για «άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων» μιλώντας για 27.000 διαφορετικές περιπτώσεις λειτουργών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που είτε έχουν υποπέσει σε διάφορα αδικήματα και η υπόθεσή τους έχει φτάσει στην Δικαιοσύνη, είτε αναμένουν την κρίση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων.

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, με αποκλειστική δήλωση στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δίνει το περίγραμμα των κυοφορούμενων αλλαγών: «Το κυρίαρχο στοιχείο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η κατάληψη των θέσεων ευθύνης από υπαλλήλους που διαθέτουν επάρκεια και τυπικά προσόντα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταρτιστεί ένα σαφές πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων, το οποίο θα ευνοεί την αξιοκρατική αξιολόγηση του προσωπικού. Η άμεση απομάκρυνση όσων αποδεδειγμένα έχουν παραβεί τους κανόνες αποτελεί προτεραιότητα πρώτης γραμμής για να αποδεσμευθούν οι δομές της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης από την λογική των «εγκάθετων» και των «ημετέρων». Δεν είναι αυτοσκοπός οι συλλήβδην απολύσεις, αλλά η απαλλαγή ων υπηρεσιών τους από τους μη ικανούς. Η διαφθορά στις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά». 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Ολοκληρώνεται ο ψηφιακός χάρτης για το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ



Ολοκληρώνεται τον Μάιο το έργο E-WAVE, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη υψηλής ανάλυσης, που αποτυπώνει το ενεργειακό δυναμικό, καθώς και τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά του ανέμου και των θαλάσσιων κυμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ στα πλαίσια της Δέσμης Προγραμμάτων για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συντονίζεται από το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι και ο ανάδοχος φορέας, ενώ ως συνεργαζόμενοι φορείς συμμετέχουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, το Ocean Analysis and Prediction Lab – UPostgraduate School και η Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία συζήτηση με τοπικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε τοπικούς θεσμικούς παράγοντες να παρακολουθήσουν τα έως τώρα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Επένδυση 3 δις. δολαρίων σχεδιάζει αμερικανή εταιρεία στα πετροχημικά της Τουρκίας


Πετρελαιοπηγή
Η αμερικανική εταιρεία Energy Allied International βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για επένδυση ύψους 3 δις. δολαρίων στον τομέα των πετροχημικών στην Τουρκία, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Καγλαγιάν.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμφωνία βρίσκεται στα τελικά της βήματα και η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα κίνητρα που παρέχει η Τουρκία σε αυτόν τον τομέα. Επίσης, ανέφερε ότι η Energy Allied φιλοδοξεί να κατασκευάσει μονάδες παραγωγής άνθρακα, αμμωνίας και θειικού οξέως, οι οποίες θα επιτρέψουν στην χώρα να μειώσει κατά 1,5 δις. δολάρια τις εισαγωγές της και θα δημιουργήσουν 4.000 θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ



Νέες ανατροπές έρχονται στο εφάπαξ 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων που ακόμα δεν γνωρίζουν πώς θα γίνει ο υπολογισμός του βοηθήματος από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Το μόνο... δεδομένο είναι πως θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» στο βοήθημα, καθώς με βάση το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρχουν ελλείμματα στα Ταμεία Πρόνοιας.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ -που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες και επρόκειτο να ισχύσει το 2014- δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα υπάρξουν τροποποιήσεις. Για τον σκοπό αυτόν θα γίνει την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Ταμεία Πρόνοιας.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν δύο ταχύτητες στο καταβαλλόμενο εφάπαξ. Συγκεκριμένα:

-Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα που είναι ακόμα σε ισχύ.
-Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα (που θα σχεδιαστεί εκ νέου). -Η δημιουργία «ατομικών μερίδων» είναι εφικτή μόνο για τις ημέρες ασφάλισης μετά το 2001 (κάτι που ισχύει και στα επικουρικά ταμεία).

Σημειώνεται πως το «καυτό» αυτό θέμα είχε συζητηθεί πριν από 10 ημέρες σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Κουτρουμάνης είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά ο νέος τρόπος υπολογισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντικές αδικίες.

Ουσιαστικά είναι εμφανές πως ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε «λίφτινγκ» του μαθηματικού τύπου. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με ποιον τρόπο θα γίνει τελικά ο υπολογισμός του βοηθήματος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ταμείων Πρόνοιας του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει δηλαδή ένα ενιαίο μοντέλο για το σύνολο των ασφαλισμένων, με στόχο τη σύνδεση των εισφορών και των παροχών.

Πάντως, το καταβαλλόμενο ποσό θα εξαρτάται άμεσα και από την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτουν ελλείμματα, θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις στο χορηγούμενο ποσό.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι ασφαλιστικοί φορείς πρόνοιας του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου υπάρχει αυξημένη έξοδος στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως απαιτούνται περισσότερα χρήματα για τα εφάπαξ, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται τα έσοδα από τις εισφορές τόσο λόγω της «φυγής» των εργαζομένων όσο και λόγω της αυστηρής πολιτικής στο θέμα των προσλήψεων.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Cosmote


Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Cosmote
 Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσωπικού με παροχή οικονομικών κινήτρων υλοποιεί η Cosmote, για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην εταιρία.

Πέραν της νόμιμης αποζημίωσης, η εταιρία προσφέρει και οκτώ μικτούς μισθούς σε όσους επιθυμούν να αποχωρήσουν, καθώς και πρόσθετα κίνητρα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών τους.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με δύο παιδιά που θα επιλέξει να αποχωρήσει, θα πάρει πέραν της νόμιμης αποζημίωσης και οκτώ επιπλέον μικτούς μισθούς. Σε περίπτωση που πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια οι επιπλέον μισθοί αυξάνονται κατά δύο.

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το συνολικό συσσωρευμένο κεφάλαιο που τους αναλογεί στο εταιρικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τους όρους ωρίμανσής του.

Η τελική έγκριση των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνει βάσει σειράς προτεραιότητας και επιχειρησιακών αναγκών. 
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Τρόικα: Ισως χρειασθεί να κουρέψετε καταθέσεις Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank. «Δική σας η επιλογή...»

Τρόικα: Ισως χρειασθεί να κουρέψετε καταθέσεις
Σαφής και χωρίς περιστροφές είναι η θέση της τρόικας για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών: Τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι δεδομένα και δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όπερ σημαίνει πως η ελληνικη κυβέρνηση μπορεί να πράξει ό,τι επιθυμεί με τη συγχώνευση, αρκεί να μην αυξήσει το χρέος και να μη δεσμεύσει κεφάλαια που προορίζονται για άλλους κλάδους.

Το πλαίσιο που θέτει η τρόικα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιτρέπει στην κυβέρνηση να υλοποιήσει οποιοδήποτε σχεδιασμό, αρκεί να μη χρειασθεί να διαθέσει πρόσθετα κεφάλαια, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος.


Όπως αποκάλυψε στο Sofokleousin.gr αξωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αν προχωρήσει η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και χρειασθούν σε δεύτερη φάση πρόσθετα κεφάλαια που δεν βρεθούν από ιδιώτες και τις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να εφαρμόσει το δοκιμασθέν στην Κύπρο μοντέλο διάσωσης τραπεζών:  Θα υποχρεωθεί να "κουρέψει" καταθέσεις, ώστε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες θεωρούν αυτό το θέμα "ταμπού" και δεν το συζητούν ούτε ως  έσχατη λύση, αν και στην πραγματικότητα το κούρεμα θα ήταν ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές.


 Προς το παρόν πάντως ουδείς γνωρίζει μετά βεβαιότητας αν η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank θα δημιουργούσε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και ποιού μεγέθους.


Σταθμίζοντας λοιπόν τα  δεδομένα και μη γνωρίζοντας αν οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας θα είναι πλήρως καλυμμένες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται  σε σιωπηρή υπαναχώρηση.


Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου  της τρόικας,  που διήρκεσε δυομιση ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.  Εξετάσθηκαν  όλες οι πτυχές του ζητήματος,  συμφωνία δεν υπήρξε και το Σάββατο θα γίνει νέα συνάντηση.


Ολα δείχνουν ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank και οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα είναι στην κορυφή της ατζέντας και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή. 

ΠΗΓΗ:.sofokleousin.gr

Δήλωση-βόμβα του Επιτρόπου στη φιλανδική τηλεόραση Ρεν: “Ετοιμάζουμε ντιρεκτίβα για κούρεμα καταθέσεων”



Νέα “βόμβα” εκτόξευσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ο οποίος μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην φινλανδική τηλεόραση δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας οι μεγαλοκαταθέτες θα συμβάλλουν στη διάσωσή της.

“Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα ορίζει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες” τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Ρεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρχει μια αυστηρή “ιεραρχία” σε αυτούς που θα συμβάλλουν στη διάσωση μιας τράπεζας καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις. Ο Επίτροπος Ρεν τόνισε πάντως πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 €, τις οποίες χαρακτήρισε “ιερές” θα είναι ασφαλείς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει νέα μέτρα για να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την ύφεση 

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Απορρίφθηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων να γνωρίζουν ποια μεταλλαγμένα προϊόντα τρώνε




Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την υποχρεωτική σήμανση τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.

Αν και η σχετική τροπολογία κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων του Ευρωκοινοβουλίου, λόγω της καταψήφισης από την πλειοψηφία των συντηρητικών, δεν συγκέντρωσε την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτούταν για την έγκρισή της. Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε τροπολογία για την διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για την επίπτωση των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφών” στην ανθρώπινη υγεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη μετά το τέλος της ψηφοφορίας:…

Σήμερα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη ημέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταψηφίστηκε το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να γνωρίζουμε αν τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες τροφές.

Καταψηφίστηκε επίσης η αυτονόητη υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγει ανεξάρτητες μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων και άλλων “νέων τροφίμων” στην ανθρώπινη υγεία. Και όλα αυτά όταν ενδεχομένως να υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση μεταλλαγμένων καθώς με βάσει δηλώσεων της Επιτροπής το 80-90% των ζωοτροφών περιέχουν μεταλλαγμένα, ενώ πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι μεταλλαγμένα γονιδιώματα από τις μεταλλαγμένες τροφές μπορούν να ανιχνευτούν στο γάλα των ζώων.

Το food project καταγγέλει αυτή τη συμπεριφορά από τους δήθεν αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, και ξανά εν μέσω κρίσης και χωρίς ενημέρωση των πολιτών, η Κομισιόν ενέκρινε τη καλλιέργεια της γεννετικά μεταλλαγμένης πατάτας Amflora της εταιρίας BASF και την εμπορία τριών ποικιλιών γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της εταιρίας Monsanto.

Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις απροκάλυπτα και από καιρό εκφρασμένες προθέσεις του προέδρου της κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έγκριση καλλλιέργειας ΓΤΟ μετά το 1998, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών για ολοκληρωτική απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η τεχνιτή αυτή κρίση που περνάμε είχε και σαν σκοπό τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Ο αντιπαθής Κίσσινγκερ κάποτε είχε πεί “όποιος ελέγχει το πετρέλαιο ελέγχει τα έθνη. Όποιος ελέγχει τη τροφή, ελέγχει το κόσμο όλο.

Ειλικρινά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς περνάνε τέτοιες αποφάσεις, αλλά, να μου πείτε εδώ ψωμολυσσάμε τί μας νοιάζει μια μεταλλαγμένη πατάτα ή το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto;

Αλλά εδώ πρέπει να πούμε ότι όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες τεχνικές το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Στην Ινδία όπου πλέον παράγετε μεταλλαγμένο ρύζι οι αγρότες έχουν φτάσει σε τέτοια απόγνωση που αυτοκτονούν μαζικά κάθε χρόνο (δείτε έρευνα του Εξάντα στο www.exadas.gr), στο Μεξική η καλλιέργεια της μεταλλαγμένης σόγιας έχει καταστρέψει τα άλλα είδη χλωρίδας όπου καλλιεργείτε και υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα.

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι γιατί χάσαμε το δικαίωμα να ξέρουμε τί τρώμε στο βωμό του χρήματος. Η μισή ντροπή δική σας και η άλλη μισή δική μας που δεν βγαίνουμε όλοι στο δρόμο να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.
 ΠΗΓΗ:.apocalypsejohn.com

Bloomberg: Εκτός λειτουργίας το 10% των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων έως το 2023



Το 10% των συνολικών εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου της Ευρώπης αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ έξι στελεχών ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.
Αιτία για τη συγκεκριμένη εξέλιξη όπως προκύπτει από την έρευνα είναι η σημαντική πτώση στη ζήτηση, η οποία σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, βρίσκεται για πέμπτο χρόνο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994.
Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη του David Wech, αναλυτή της JBC Energy, ότι η πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ενός μεγάλου διυλιστηρίου ή δύο μικρότερων το χρόνο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 104 διυλιστήρια.
Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Essar Energy Plc, ιδιοκτήτρια του δεύτερου μεγαλύτερου διυλιστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων το 2011 κατέγραψαν ζημιές.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δελτίο τύπου της ΑΣΕ για όσα συμβαίνουν στον ΟΤΕ της D.T.




Μείναμε… έμπλεοι από έκπληξη όπως θα ‘λεγε και ο Σκαρίμπας από τη μεγάλη αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt και τους σχολιασμούς των ντόπιων διαπλεκόμενων (ιδιοκτητών και δημοσιογράφων – παπαγάλων των ΜΜΕ) για τους τεράστιους μισθούς του ΝΤΡΑΓΚΙ, του ΜΠΑΡΟΖΟ, του ΡΟΜΠΑΙ, του ΣΟΥΛΤΣ κ.λ.π.
   Ουε υμιν φαρισαίοι υποκριτές… και σκοταδιστές (κατά Σινόπουλο).
   Ώστε είναι μεγάλος ο μισθός (που είναι) 370.000 ευρώ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο μισθός του Πρόεδρου του ΟΤΕ πάνω από 500.000 ευρώ δεν είναι;
   Είναι πολλά τα 298.500 ευρώ του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τα 206.200 ευρώ του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς  και τα 250.000 ευρώ που παίρνουν οι Γενικοί Διευθυντές του ΟΤΕ δεν είναι;
   Έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τα τελευταία χρόνια και ούτε βλέπουν, ούτε ακούνε τίποτα για όσα τραγικά συμβαίνουν στον ΟΤΕ μετά την εξαγορά του από την  κρατικών συμφερόντων γερμανική Deutsche Telekom.
   Κανένα σχόλιο ούτε για την παράδοσή του αντί πινακίου φακής (390 εκ. ευρώ) όταν η κερδοφορία του μόνο το 2012 ήταν 476 εκ. ευρώ! Ούτε για το ξεπούλημα θυγατρικών του στα Βαλκάνια.
   Ούτε για τις καθημερινές παραβιάσεις του τηλεφωνικού απορρήτου που έχει τεκμηριώσει η ΑΔΑΕ, ούτε για το δουλεμπόριο με τις δήθεν ενοικιάσεις εργαζόμενων μέσα από τις θυγατρικές του OTEplus – Hellas-com, ούτε για τους μισθούς των 185 ευρώ της  E-Value, ούτε για την παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, τσιμουδιά για την τελευταία εκβιαστική «εθελουσία» 1516 εργαζομένων του ΟΤΕ που το κόστος της εφεδρείας και της συνταξιοδότησης φορτώνεται στα ταλαίπωρα ταμεία ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και επικουρικό και τόσα άλλα.
   Λαλίστατοι όσο ο ΟΤΕ ήταν Δημόσιος, μουγκοί τώρα  που έγινε ιδιωτικός.
   Η αγία και ιερά ιδιοκτησία των πολυεθνικών μαζί με τα τεράστια πακέτα διαφημίσεων βουλώνει όλα τα στόματα. 
   Όπως έλεγε και ο χουντικός πρόεδρος Γκιζίκης, όταν τρώνε δεν μιλάνε.
   Η εκκωφαντική τους σιωπή και αφωνία είναι παρομοιώδης.
   Όπως παρόμοια ήταν και η αφωνία τους στην υπόθεση VODAFONE που μέσα από αυτήν γίνονταν οι παρακολουθήσεις στα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, του αρχηγού της ΕΥΠ, των Ενόπλων Δυνάμεων κ.λ.π.
   Και εκεί η πίτα των διαφημίσεων και η ιδιωτική πολυεθνική μπούκωνε όλα τα στόματα.
   Δεν τα γράφουμε αυτά γιατί έχουμε καμιά αυταπάτη ότι θα αναμεταδοθούν από τα γνωστά ΜΜΕ και τα συνήθη παπαγαλάκια αλλά αθεράπευτα αισιόδοξοι (scripta  manent) πιστεύουμε ότι μετά τη μεγάλη νύχτα του ολοκληρωτικού φασισμού που βιώνουμε τα τελευταία 3 χρόνια όταν θα ‘ρθει το ξημέρωμα, θα φωτιστούν οι πράξεις όλων όσων συμβάλουν (κρυπτόμενοι πίσω από το δάκτυλό τους) στην οργουελιανή επικοινωνιακή νύχτα.
  
   Ακούει κανείς;

 ΠΗΓΗ:ase-ote.gr

ΑΑΑΑΑΑΑΧ!



 ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr/

Δ. Δασκαλόπουλος: Να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα στην ΕΕ Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτιμά ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί η διάσπαση Βορρά-Νότου


Δ. Δασκαλόπουλος: Να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα στην ΕΕ

Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την ευρωζώνη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από το 2009 δίνουμε -υποτίθεται- τα πάντα για να διασώσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον, τώρα όμως το ίδιο το ευρωπαϊκό μέλλον αποτελεί αχαρτογράφητη περιοχή. Κανείς, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία γνωρίζουν πραγματικά τι θα συμβεί από δω και πέρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τελεί υπό αναθεώρηση. και αυτό από μόνο του είναι παράγων αστάθειας και αβεβαιότητας. Η σημερινή άτυπη διάσπαση της Ενωσης σε Βορρά και Νότο μπορεί να βαθύνει ή και να οριστικοποιηθεί. Η Ελλάδα ως ο κατεξοχήν αδύναμος κρίκος της ΕΕ οφείλει να αφυπνιστεί και να προετοιμαστεί ανάλογα».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην  Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο κ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την αναθεώρηση του προγράμματος σε συμφωνία με την τρόικα σε μια αναπτυξιακή προοπτική επισημαίνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. 

Αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης θα ανέλθουν σε μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, προέβλεψε ένταση της ύφεσης το 2013 και σημείωσε ότι «η προοπτική ανάκαμψης το 2014 απομακρύνεται» και «είμαστε υποχεωμένοι να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα».     
ΠΗΓΗ:tovima.gr

Το δράμα «διάσωση» σε τέσσερις πράξεις.


"Η φοροδιαφυγή από τις offshore ισοδυναμεί με το 40% του ελληνικού χρέους"



Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας έφθασε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα, καθώς αναφέρει ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος από τη δράση των εγχώριων offshore εταιρειών ισοδυναμεί με ποσοστό της τάξης του 40% και παραπάνω του δημόσιου χρέους της χώρας.

  Ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουν αναδειχτεί από τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που έγινε από τη Βουλή στις 27 Μαρτίου του 2013.

  Στην ημερίδα τονίστηκε ότι οι offshore εταιρείες συνιστούν διεθνή νομότυπη διαπλοκή από τη στιγμή που παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ανωνυμίας στους μετόχους- ιδιοκτήτες, ενώ δεν επιβάλλεται έλεγχος «πόθεν έσχες» για αυτούς.

  Ο κ. Σούρλας ανακοίνωσε ότι μέσω των offshore εταιρειών επιτυγχάνεται:
 •Φοροαποφυγή των υπόχρεων φυσικών προσώπων που κρύβονται στις offshore εταιρείες
 •Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
 •Διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με κρατικές επιδοτήσεις, όταν από επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα προέκυψε ότι οι υπερτιμολογήσεις υπερβαίνουν ακόμη και το 500%

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως, τονίζει ο Γιώργος Σούρλας, επιχειρηματίας ο οποίος για προμήθεια μηχανημάτων αξίας τριών δισ. δραχμών, εξέδωσε, μέσω της offshore εταιρείας που διέθετε, τιμολόγιο έξι δισ. δραχμών και έλαβε επιδότηση τρία δισ., καρπώθηκε δηλαδή 1,5 δισ. σε βάρος του δημοσίου.

  Εξάλλου, οι υπερτιμολογήσεις των προϊόντων, συντελούν αδιαμφισβήτητα και στο πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα εν μέσω κρίσης.

  Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας προτείνει τα εξής μέτρα:
 •Μείωση φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση των εταιρειών στην Ελλάδα για να αποτρέπεται επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω των offshore εταιρειών
 •Φορολόγηση των Ελλήνων , μόνιμων κατοίκων της χώρας και στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους που προκύπτει από δράσεις offshore.
 •Θέσπιση για υποχρεωτική δήλωση του πραγματικού ιδιοκτήτη – μετόχου της εταιρείας σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων και προμήθειες Δημοσίου από offshore εταιρείες.

  Στις εισαγωγές προϊόντων, να υπάρξει νομιμοποίηση του τιμολογίου που εκδίδεται από την προμηθεύτρια εταιρεία απευθείας στον συναλλασσόμενο και όχι μέσω offshore

  Οπως δήλωσε ο κ. Σούρλας οι offshore εταιρείες «προκαλούν έντονα αισθήματα αγανάκτησης στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν τη φορολογική συνείδηση και καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας».

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

9 δουλειές που δεν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια



  Αμερικανική έρευνα καταγράφει τους 9 τομείς που αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

  Η λίστα με τους 9 τομείς εργασίας που αναμένεται να καταγράψουν απώλειες με ταχύτερους ρυθμούς, καταρτίστηκε βάσει στατιστικών στοιχείων από γραφεία εργασίας των ΗΠΑ.

  Οι 9 κλάδοι όπου θα δεχθούν τις ισχυρότερες πιέσεις και συνεπώς σε αυτές θα μειωθούν κατά πολύ οι θέσεις εργασίας είναι οι εξής:
 •1.Υπάλληλοι Ταχυδρομείου

  Οπως αναφέρει η μελέτη ο κλάδος αυτός θα σημειώσει μεγάλες απώλειες, τόσο λόγω του γεγονότος ότι παρουσιάζουν ανάπτυξη οι εταιρείες κούριερ όσο και λόγω του ίντερνετ και της διάδοσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 •2.Τηλεφωνητής-τηλεφωνήτρια σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών.

  Η ανάπτυξη των αυτοματοποιημένων υπηρεσιών έχει σαν συνέπεια τη ραγδαία μείωση των θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο.
 •3. Εργάτες σε εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών υπολογιστών

  Οι μηχανές αντικαθιστούν τον άνθρωπο, κάνοντας τη δουλειά πιο αποτελεσματικά και σαφέστατα πιο οικονομικά. Τη δουλειά όσων επέβλεπαν την κατασκευή των μικροτσίπ στο μέλλον θα την κάνουν ρομπότ και επομένως στον κλάδο αυτό θα καταγραφεί σημαντική μείωση των θέσεων εργασίας.
 •4. Χειριστής ραπτομηχανών

  Η αγορά των ειδών ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των επίπλων ήδη βρίσκεται υπό πίεση, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μειώσει κατά 9,6% τις θέσεις εργασίας στους τομείς αυτούς. Μεταξύ των κλάδων των τομέων αυτών που θα καταγράψουν τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι χειριστές ραπτομηχανών καθώς οι εταιρείες σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής αναθέτουν το «ράψιμο» σε εργοστάσια του εξωτερικού.
 •5. Τεχνικός εκτύπωσης

  Δεδομένου ότι το ίντερνετ έχει στρέψει τους αναγνώστες στις... οθόνες, αφού μέσω των συσκευών τους μπορούν να διαβάζουν τα αγαπημένα τους περιοδικά, εφημερίδες ακόμη και τα βιβλία τους οπουδήποτε κάνοντας απλά ένα... κλικ, έχει σαν συνέπεια να μειώνονται τα έντυπα και άρα να δέχεται πιέσεις και ο κλάδος της εκτύπωσης.
 •7 Πλασιέ

  Η ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει και το... θάνατο του πλασιέ. Οταν οι επιχειρήσεις είναι σε θέση να έρθουν σε επαφή με εκατομμύρια πελάτες σε απευθείας σύνδεση με το πάτημα ενός κουμπιού, το να πηγαίνεις από πόρτα σε πόρτα για να γνωρίσεις τους πελάτες σου δεν θεωρείται ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος προώθησης των προϊόντων.
 •8. Διακοσμητές λουλουδιών

  Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια διάφορες περιοχές του πλανήτη έχει κάνει τους καταναλωτές να είναι πιο συνειδητοί στις επιλογές τους. Προτιμούν να αγοράσουν πέντε απλά λουλούδια από τα ανθοπωλεία, παρά καλοσχεδιασμένες, ντιζαϊνάτες ανθοδέσμες που κοστίζουν μια περιουσία.
 •9. Δημοσιογράφος

  Η στροφή προς το ίντερνετ ασκεί πιέσεις στις εφημερίδες και τα περιοδικά με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Πορτογαλία: Παράνομες κρίθηκαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε μέτρα λιτότητας


Πορτογαλία: Παράνομες κρίθηκαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Κρίση στην Κύπρο... ακυβερνησία στην Ιταλία... μπρα ντε φερ τρόικας- κυβέρνησης για ταπολύσεις στο Δημόσιο στην Ελλάδα.

Τώρα, ακόμη ένα ηχηρό χαστούκι απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ήδη εύφλεκτη κατάσταση στην Ευρωζώνη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας έκρινε αντισυνταγματικά ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Κοέλιο.

Ουσιαστικά το Δικαστήριο απεφάνθη ότι τα άρθρα 29 και 77 που πέρασαν από την πορτογαλική Βουλή, και αφορούν στις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, τα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας, είναι αντισυνταγματικά. Από τις συγκεκριμένες περικοπές το πορτογαλικό κράτος είχε εξοικονομήσει περί τα 1,3 δισ. ευρώ τα οποία θα αναγκαστεί να βρει τώρα από ισοδύναμα μέτρα.

Προ ημερών ο πρωθυπουργός της χώρας, Π. Κοέλιο είχε προειδοποιήσει ότι εάν το Δικαστήριο αποφανθεί ότι μέρος του προγράμματος λιτότητας είναι αντισυνταγματικό, τότε ενδέχεται να πέσει η κυβέρνηση.  
ΠΗΓΗ:news.gr