Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Με νέο ομόλογο βγαίνουν στις αγορές τα ΕΛΠΕ


Με νέο ομόλογο, που θα αντικαταστήσει υφιστάμενο δανεισμό με στόχο τη συνολική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, βγαίνει στις αγορές ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Η διάθεση των ΕΛΠΕ να προχωρήσουν με νέο εταιρικό ομόλογο, εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον, επί της ουσίας είχε προδιαγραφεί από τις τοποθετήσεις της διοίκησης το προηγούμενο διάστημα ενώ δεν έλειπαν και σχετικές αναφορές - εκτιμήσεις των αναλυτών. Άλλωστε διαρκές ζητούμενο για τον όμιλο παραμένει η αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό με τη συνολική απομόχλευση, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά κόστη. Στο πλαίσιο εκτιμήθηκε ότι η συγκυρία είναι θετική και ότι ο όμιλος μπορεί να την εκμεταλλευτεί με νέα έκδοση.
Οι λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος της έκδοσης και την απόδοση θα καθοριστούν ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί. Στις 4 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί investor call, στο οποίο στελέχη της Διοίκησης θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι, τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη δύο ομόλογα ένα ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8% και λήξη το 2017 και ένα ύψους 400 εκατ. δολαρίων με επιτόκιο 4,625% και λήξη το 2016.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Wesley Clark πρώην SACEUR: «Ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» για να… εισπράξει


Ο άνθρωπος που ηγήθηκε των νατοϊκών βαρβαρισμών το 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία προκειμένου να αποσπάσει από τον σερβικό εθνικό κορμό την περιοχή του Κοσσόβου τώρα επιστρέφει στην περιοχή στην προκειμένου να εξαργυρώσει εκείνο το ρόλο:

Ο Wesley clark πρώην SACEUR του ΝΑΤΟ όπως αποκαλύπτει το Bloomberg ηγείται μεγάλου επενδυτικού “fund” το οποίο ήρθε σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση και ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων

Δεκαπέντε χρόνια αφότου ο  στρατηγός Wesley Clark επέβλεψε τους βομβαρδισμούς στη Σερβία τώρα επιστρέφει στα Βαλκάνια όχι για να βομβαρδίσει αυτή τη φορά αλλά για ψάχνοντας πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg ο Clark ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία το 2004, σήμερα διευθυντής σε δύο καναδικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Αλβανία ψάχνοντας για κοιτάσματα πετρελαίου.

Πρόκειται για τις εταιρείες Bankers Petroleum Ltd. (BNK) και Petromanas Energy Inc. (PMI) οι οποίες επιδιώκουν να επανεκκινήσουν την παραγωγή πετρελαίου στη γειτονική χώρα καθώς οι πρώτες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1920.

«Η Αλβανία έχει μια πολύ σημαντική οικονομική σημασία για την Ευρώπη ενώ παράλληλα έχει μια εύρωστη παραγωγή πετρελαίου και πρόκειται να σύντομα να αναδειχθεί σε μια ισχυρή συνιστώσα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας», είπε ο Clark σε συνέντευξη που παραχώρησε.  

Η αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που διαθέτει η Αλβανία, όπως αναφέρει το Bloomberg αποτελεί μέρος των προσπαθειών της χώρας γηια οικονομική ανάκαμψη με στόχο την ανάκαμψη ύστερα από 4 δεκαετίες οικονομικής απομόνωσης από το κομμουνιστικό καθεστώς του Enver Hoxha ο οποίος πριν πεθάνει το 1985 είχε κατασκευάσει πάνω από 700.00 τσιμεντένια πολυβολεία

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αλβανίας αν και εξακολουθεί να παραμένει το χαμηλότερο στην Ευρώπη μετά την Βοσνία, την Ουκρανία και την Μολδαβία εντούτοις διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Clark ο οποίος βρίσκεται στο συμβούλιο διευθυντών της Bankers Petroleum από το 2008 και έγινε διευθυντής της Petromanas το 2013, ήταν ο διοικητής του ΝΑΤΟ που βομβαρδίζοντας ανηλεώς τη Σερβία την ανάγκασε να εγκαταλείψει  το Κόσσοβο από τον εθνικό της κορμό όπου την πλειονότητα του πληθυσμού συνιστούσαν Αλβανοί.

Η Bankers Petroleum η οποία έχει έδρα στο Calgary αυτή την περίοδο έχει επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση του κοιτάσματος του Patos-Marinza το οποίο ανακαλύφθηκε πρώτη φορά  το 1928 και έκτοτε σχεδόν εξαντλήθηκε το 2004 τώρα παράγει 20.000 βαρέλια την ημέρα αλλά η Bankers Petroleum σκοπεύει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον 170 νέες γεωτρήσεις με στόχο να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου στα 50.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2020.

Η Petromanas Energy, η οποία επίσης εδρεύει στο Calgary του Καναδά είναι σε εταιρική συνεργασία με την ολλανδική Royal Dutch Shell Plc (RDSA),στο κυνήγι του «μαύρου χρυσού» στην Αλβανία, όπου τα γεωλογικά δεδομένα είναι ίδια με αυτά της νότιας Ιταλίας όπου βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα.

Δύο από τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησε η κοινοπραξία στην Αλβανία, στην οποία η Petromanas έχει το 25%, διαπίστωσε κοιτάσματα ύψους 375 εκατ. βερελιών ενώ το παρόν χρονικό διάστημα δουλεύει σε ένα νέο τρίτο κοίτασμα το οποίο αναφέρεται ως Molisht-1.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αλβανία είναι αντιπροσωπευτικό του γεγονότος ότι εάν η τιμή του πετρεαλίου συνεχίσει να βρίσκεται στα 100 $ το βαρέλι τότε όλοι θα ξεκινήσουν να ψάχνουν για νέες ευκαιρίες αλλού. Εάν η τιμή μείνει τότε αυτό θα αλλάξει την “γεωγραφία” του πετρελαίου. Συμβαίνει ήδη στην Αλβανία, συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη» είπε ο Clark υπονοώντας ενδεχομένως  και την Ελλάδα χωρίς όμως να την αναφέρει.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Συλλήψεις στο δεξαμενόπλοιο ΜΙΝΙΤΑΝΚ ΟΝΕ για λαθρεμπόριο καυσίμων


Ο Πλοίαρχος και του Α' Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου ΜΙΝΙΤΑΝΚ ΟΝΕ σημαίας Μάλτας συνελήφθη σήμερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη για λαθρεμπορία καυσίμων.
Όπως μεταδίδει η "Ναυτεμπορική", κατά τη διάρκεια ελέγχου που διεξήχθη στις δεξαμενές χρήσης καυσίμου του δεξαμενόπλοιου, εντοπίστηκαν 16,6 μετρικοί τόνοι Fuel Oil και 7,3 μετρικοί τόνοι Diesel Oil, που δεν ήταν καταχωρημένες στο Βιβλίο πετρελαίου.
Οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση της πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμου ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, διενεργεί προανάκριση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΓΣΕΕ:Ρωγμή στη λογική των μνημονίων η απόφαση του ΣΤΕ



Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε, με σημαντική καθυστέρηση, την με αρ. 2307/2014 απόφασή της, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1,2 και 4 της ΠΥΣ 6/2012 (2ο Μνημόνιο), ως αντίθετες στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ , αποτελεί ρωγμή στη λογική των μνημονίων και είναι μια ακόμη δικαίωση των αγώνων της ΓΣΕΕ η οποία είχε ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ σειρά βάναυσων και αντεργατικών μέτρων, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2ου Μνημονίου. 
Με την ακύρωση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012 θα αναβιώσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, που αποτελεί τον επικουρικό μηχανισμό στήριξης της συλλογικής αυτονομίας και εξασφαλίζει την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων. Θα αποκατασταθεί ακόμη η δυνατότητα ρύθμισης με διαιτητική απόφαση του συνόλου των όρων εργασίας που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή στην υποταγή του εργαζομένου στον εργοδότη.  
Με τις ρυθμίσεις του 2ου Μνημονίου είχε καθιερωθεί το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών (άρθρο 3 παρ. 1), η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιορισθεί αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου με απαγόρευση ρύθμισης οποιουδήποτε άλλου ζητήματος, ακόμη και διατηρητικών ρητρών (άρθρο 3 παρ. 2), ενώ εκκρεμείς προσφυγές στον ΟΜΕΔ αν μεν είχαν κατατεθεί μονομερώς ετίθεντο στο αρχείο, ενώ αν είχαν κατατεθεί με κοινή συμφωνία κρίνονταν σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΠΥΣ 6/2012 (άρθρο 3 παρ. 4) .
Είναι αυτονόητο ότι για τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ για όλα τα χειρουργικά νομοθετικά χτυπήματα στα εργασιακά του καθαρά ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα, που συνιστούν εκτός όλων των άλλων παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), όπως και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα. Για το σκοπό αυτό η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζει ήδη τη σχετική διαδικασία, με τη συνδρομή διακεκριμένων Ελλήνων νομικών, σε συνεργασία και με αναγνωρισμένου κύρους νομικούς της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

ΠΗΓΗ:.gsee.gr

ΑΠΛΗ ΣΥΝΩΝΥΜΙΑ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr/

ΔΕΗ: Από 25 Ιουλίου το απλήρωτο χαράτσι πηγαίνει στις ΔΟΥ


Την προσοχή των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι του 2013 εφιστά με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η διευκρινιστική ανακοίνωση της εταιρείας, όλα τα ανεξόφλητα ποσά του ΕΕΤΑ (ενιαίο τέλος ακινήτων) του 2013 επιστρέφονται από τέλος Ιουλίου στο υπουργείο οικονομικών. Δηλαδή εάν κάποιος πελάτης πληρώσει το λογαριασμό ληξιπρόθεσμα μετά τις 25 Ιουλίου τα χρήματα δε θα πάνε στο τέλος ακινήτων αλλά θα πιστωθούν για τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ, όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά τις 25 Ιουλίου λογαριασμό που έχει λήξει, το ποσό που αφορά στο ΕΕΤΑ δε θα αποτελεί οφειλή στη ΔΕΗ καθώς θα έχει μεταφερθεί στην εφορία. Ωστόσο το ποσό δε θα χαθεί αφού θα πιστωθεί στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει:

"Σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, στο τέλος Ιουλίου 2014 η ΔΕΗ θα επιστρέψει στο Υπουργείο Οικονομικών, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΑ 2013.

Επισημαίνεται ότι, όποιος πελάτης εξοφλήσει μετά την 25η Ιουλίου 2014 λογαριασμό που έχει λήξει, τυχόν ανεξόφλητο ποσό ΕΕΤΑ που περιλαμβάνεται σε αυτόν, δεν θα αποτελεί πλέον οφειλή στη ΔΕΗ, καθώς αυτό θα έχει μεταφερθεί στην Εφορία. Το ποσό αυτό δεν θα χαθεί, καθώς θα πιστωθεί στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τον Αύγουστο 2014 και μετά. Το πιστωτικό ποσό θα εμφανίζεται διακριτά στο λογαριασμό αυτό και πιο συγκεκριμένα με το λεκτικό «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΕΤΑ ΔΟΥ».

Αν από την παραπάνω πίστωση προκύψει επιστροφή ποσού για τον πελάτη και επιθυμεί την άμεση καταβολή του, τότε μπορεί να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, προσκομίζοντας ένα πρόσφατο λογαριασμό και την αστυνομική του ταυτότητα – ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν άτομο.

Για τη διευκόλυνσή τους οι ανωτέρω πελάτες – πριν από τη μετάβασή τους σε κατάστημα της ΔΕΗ – είναι προτιμότερο να έχουν σχετική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, καλώντας στο 11770".


ΠΗΓΗ:capital.gr

Συμφωνία Ρωσίας-Αυστρίας για τον αγωγό South Stream


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Αυστρία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη εργασίας, για τη συμφωνία που υπογράφτηκε την Τρίτη ανάμεσα στη ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom και στον αυστριακό όμιλο πετρελαιοειδών ÖMV για την κατασκευή τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream σε αυστριακό έδαφος.

Ο κ. Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ απέρριψε κατηγορηματικά την δυτική κριτική για υποτιθέμενη παράκαμψη της Ουκρανίας, καθώς, όπως σημείωσε, τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού αυτού υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως ο αγωγός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Αυστριακός πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγωγό σκόπιμο και χρήσιμο, ενώ, απορρίπτοντας την κριτική άλλων κοινοτικών χωρών, παρατήρησε πως μόλις ένα τμήμα 50 χιλιομέτρων από το συνολικό μήκος των 1.500 χιλιομέτρων του αγωγού θα βρίσκεται στην Αυστρία, ενώ ένα τεράστιο τμήμα του θα διασχίζει δύο χώρες-μέλη τόσο της Ε.Ε., όσο και του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΗΠΑ: Μετά από 40 χρόνια θα επιτρέψουν σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, ανέφερε την Τρίτη δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal επικαλούμενο πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε την έγκρισή του προκειμένου οι δυο εταιρείες να προχωρήσουν στην εξαγωγή πετρελαίου. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εξαγωγικών εταιρειών.

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει από τη δεκαετία του '70 όταν και τέθηκε η απαγόρευση για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή.

Αλλά η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου στη Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και την Πενσυλβανία έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη για εισαγωγές αργού και δημιουργηθεί σοβαρό πλεόνασμα σε αργό σε σημεία συμφόρησης σε ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες.

Η γερουσιαστής των ρεπουμπλικάνων από την Αλάσκα, Λίζα Μουρκόφσκι που είναι αρμόδια για ενεργειακά ζητήματα κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να άρει πλήρως την 40χρονη απαγόρευση των εξαγωγών αργού. Η Μουρκόφκσι ανέφερε σε ανακοίνωσή της «ότι παροτρύνει την κυβέρνηση να άρει πλήρως την απαγόρευση εξαγωγών αργού πετρελαίου και των συμπυκνωμάτων του».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr