Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

8 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελείται μια από τις πιο ευγενικές μορφές της Αντίστασης, η Λέλα Καραγιάννη, μητέρα 7 παιδιών.


Η Λέλα Καραγιάνη ήταν πολύτεκνη μητέρα επτά παιδιών, σύζυγος του φαρμακοποιού Νίκου Καραγιάννη, ο οποίος επίσης...
συνέδραμε στον Αγώνα.

Η Καραγιάννη ξεκίνησε την Οργάνωσή της ουσιαστικά από το μηδέν, αυθόρμητα, απ’ τις πρώτες ημέρες της Κατοχής.Η πρώτη ομάδα ήταν αποκλειστικά μέλη της οικογένειάς της και λίγοι φίλοι.

Στο τέλος όμως είχε οργανώσει ένα αξιοθαύμαστο δίκτυο , που είχε διεισδύσει με ανθρώπους του ακόμη και μέσα στην Κομαμταντούρ.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ζήσιμου Παρρίδα, στέλεχος της οργάνωσης της, ο οποίος κατετάγει στους Γερμανους με εντολή της Λέλας Καραγιάννη, σαν μάχιμος διερμηνέας του Τάγματος Χόλμαν, της Μεραρχίας Βραδεμβούργου, δίνοντας ανεκτίμητες πληροφορίες στις αντιστασιακές ομάδες.

Επίσης είχε στήσει δίκτυο με αντιφασίστες και αντιναζιστές εώς και με Γερμανίδες που ζούσαν στην Ελλάδα, όπως η Γκρέτα Ζαφειροπούλου που βοήθησε στην απόδραση της Κοκκινιάς αλλά και η Μαρία Γκλόκερ, η οποία συνέβαλλε με τις πληροφορίες της στην ανατίναξη του αεροδρομίου του Τατοΐου.

Χάρη στην Καραγιάννη φυγαδεύτηκαν πάνω από 140 Βρετανοί στρατιώτες, 80 Εβραίοι ενώ και πολλοί Ιταλοί αντιφασίστες, ενώ οργανώθηκε δίκτυο πληροφοριών για τους Συμμάχους.

Με δράση από την άνοιξη 1941, τελικά οι Γερμανοι την συνέλαβαν στις 8 Ιουλίου 1944.

Στο Χαιδάρι συναντήθηκε και με την 17χρονη ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου και είχαν μια ζεστή σχέση μητέρας-κόρης στα μπουντρούμια των SS.

Βασανίστηκε απάνθρωπα στην Μέρλιν από Γερμανούς και Έλληνες φασίστες και εκτελέστηκε στο Χαιδάρι μαζί με τη Μάρτζορυ Δημοπούλου, Άννη Μπαντ, Μαρία Μεντζελοπούλου, Ακριβή Νικολετοπούλου, Βάσω Νικολοπούλου, Σίνα Φραγκέα, Μανταλένα Χαντζοπούλου.

Αναρτούμε ένα κείμενο του Βύρωνα Καραγιάννη, του τέταρτου απο τα επτά παιδιά της οικογένειας, σχετικά με το πώς βίωσε αυτός την σύλληψη της Λέλας Καραγιάννη.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 9, του περιοδικού της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων ΑΣΠΕΝ Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2001 .




Παραθέτουμε ένα απόσπασμα: 
ΠΗΓΗ:ksipnistere.blogspot.gr
 

Ο ΤΑΡ Ξεκινά τις Απαλλοτριώσεις Κατά Μήκος της Διαδρομής του


Ο αγωγός ΤΑΡ ξεκίνησε τη διαδικασία απαλλοτριώσεων κατά μήκος της διαδρομής των 870χμ στην Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Στα πλαίσια αυτά, η κοινοπραξία ανέθεσε στους εργολάβους της να ξεκινήσουν μελέτες για τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τους ιδιοκτήτες γης κατά μήκος της διαδρομής, με στόχο να αναγνωριστούν τα όριά τους.
Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ θα χρειαστεί προσωρινή πρόσβαση στις εκτάσεις για την περίοδο της κατασκευής, όπου ο αγωγός θα είναι υπόγειος, ενώ μόνιμη πρόσβαση θα χρειαστεί σε όποια σημεία ο αγωγός θα είναι υπερκείμενος του εδάφους, δηλαδή στα σημεία όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί συμπίεσης κτλ.
Η κοινοπραξία τονίζει επίσης ότι οι δραστηριότητες αυτές θα προχωρήσουν με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι θιγόμενοι θα αποζημιωθούν δίκαια και διαφανώς.
Ο ΤΑΡ έχει προσλάβει την εταιρεία Royal Haskoning DHV ( RHDHV) για να αναλάβει τις δραστηριότητες απαλλοτρίωσης και μέσα στο 2014 σκοπεύει να υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες γης. Στα πλαίσια αυτά, θα επικοινωνήσει μαζί τους μέσα στους επόμενους μήνες και θα κινητοποιήσει μια ομάδα 200 συνολικά εργαζόμενων στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.
Ο Άλμπερτ Χάακ, διευθυντής απαλλοτριώσεων του ΤΑΡ, δήλωσε σχετικά:
«Οι δραστηριότητες απαλλοτρίωσης του ΤΑΡ θα διεξαχθούν με έναν διαφανή τρόπο και με βάση τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές. Ο ΤΑΡ τάσσεται υπέρ του ανοικτού διαλόγου και της εμπιστοσύνης με τις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού».
Τέλος, σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ έχει εγκαθιδρύσει και έναν ουδέτερο μηχανισμό παραπόνων, δηλαδή μια διαδικασία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις και παράπονα, ώστε να βρεθεί λύση. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

Εξαίρεσαν τους εαυτούς τους, από τον νόμο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος!

VOULI2
Βέβαια θα ήταν και …αφέλεια να νομίζαμε πως θα συμπεριλάμβανε όλους, και όταν λέμε όλους, εννοούμε ΟΛΟΥΣ, ο νόμος περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος (3691/2008) αφού οι ποιο πολλοί πολιτικοί έχουν άμεση σχέση με αυτό.
Το πήγαν όμως και ένα βήμα παραπέρα. Ο νόμος δεν συμπεριλαμβάνει ΟΛΟΥΣ τους αιρετούς!

Στον νόμο, υπάρχει μια εξοργιστική (και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας) εξαίρεση. Η οποία εξαίρεση ξανάρχεται στο φως με αφορμή τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου.

Η δοτή κυβέρνηση λοιπόν κατέθεσε, ψήφισε και ισχύει από τις 5 Αυγούστου 2008, νόμο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και, γενικά, για τη νομιμοποίηση χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.


Εκτός από την ποινική δίωξη και τις βαριές ποινές που προβλέπονται με τον εν λόγο νόμο, ως παρεπόμενες ποινές, επιβάλλονται η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων (και των μελών των οικογενειών τους), η απαγόρευση, άρα, εκποίησης περιουσιακών στοιχείων τους και, τελικά, η δήμευσή τους.

Στον νόμο, όμως, υπάρχει μια εξοργιστική (και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας) εξαίρεση. Η οποία εξαίρεση ξανάρχεται στο φως με αφορμή τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νόμου. 

Ποιοι εξαιρούνται από τις δρακόντειες διατάξεις του νόμου αυτού;  Οι… αιρετοί! 

Δηλαδή, οι υπουργοί και υφυπουργοί που έχουν την ιδιότητα του βουλευτή, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες, οι περιφερειάρχες και οι νομάρχες – για όσο θα υπάρχουν!


Η αυστηρότητα είναι µόνο για τους πολιτικούς ΑΛΛΩΝ χωρών (Βλέπε παράγραφο 8 στο άρθρο 22).

Στα πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα ΔΕΝ περιλαμβάνονται  τα πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα!!!!

Γιατί εξαιρούνται όλοι αυτοί;

Διότι -υποστηρίζει η εγκύκλιος- όλοι αυτοί εμπίπτουν στον νόμο περί του «πόθεν έσχες» και υπόκεινται στον δημόσιο έλεγχο!

Δηλαδή μας προέκυψε επέκταση της ειδικής μεταχείρισης και δωσιδικίας σε όλους τους αιρετούς. Να δεσμεύεται και να δημεύεται -με άλλα λόγια- η περιουσία του δικηγόρου, του γιατρού, του εμπόρου ή του κρατικού λειτουργού που εμπλέκεται σε υποθέσεις νομιμοποίησης χρήματος από έκνομες πράξεις – αλλά να μη δεσμεύεται και να μη δημεύεται η περιουσία του βουλευτή, του δημάρχου, του περιφερειάρχη…

Να δεσμεύονται και να δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών του δικηγόρου, του επιχειρηματία, του δημοσίου υπαλλήλου ή του συμβολαιογράφου που συνέπραξαν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά να παραμένουν στο απυρόβλητο τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των παιδιών του βουλευτή, του δημάρχου, του περιφερειάρχη!  L1

logiosermis.net 
 ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Καταργείται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις!

korakia
Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο! Η σχετική διάταξη θα καταργηθεί εμμέσως, με ειδική ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών και θα παρουσιασθεί στην βουλή ίσως και μέσα στο Σεπτέμβριο.
Σήμερα ως γνωστόν ισχύει η δυνατότητα του Δημοσίου να κατασχέσει το 25% από μισθούς και συντάξεις εφόσον το ποσόν που απομένει δεν είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση το Δημόσιο θα μπορεί να αρπάξει ολόκληρο το μισθό ή την σύνταξη! Άλλωστε στο κείμενο του τελευταίου μνημονίου που υπογράφτηκε από την Ελληνική Βουλή υπάρχει και σχετικό απόσπασμα που αναφέρει τα εξής:
“για να εξασφαλισθεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 η δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο” 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

400.000 συνταξιούχοι θα πληρώσουν τη... νύφη των ελλειμμάτων – Έρχονται περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ


 Απαίτηση της τρόικας το νέο... μαχαίρι στις συντάξεις για να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργούν ύφεση και ανεργία στα Ταμεία 
- Με απαίτηση της τρόικας ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό 
- Από τον Ιανουάριο η μείωση του εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες
- Έρχεται ο «ατομικός λογαριασμός» εισφορών
- Τους επόμενους μήνες οι μειώσεις έως και 10% στις παροχές των Ταμείων 
Η... μεγάλη σφαγή συντάξεων συνεχίζεται. Η τρόικα απαιτεί να ανοίξει και πάλι ο φάκελος του ασφαλιστικού γιατί βλέπει πως ανεργία και ύφεση προκαλούν όλο και μεγαλύτερη «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα ελλείμματα είναι εκτός ελέγχου και το... μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι οι συνταξιούχοι.

Από το 2014 το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών Η τρόικα απαιτεί νέα μέτρα εδώ και τώρα. Η εύκολη λύση είναι το... μαχαίρι. Όπως αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, επόμενους μήνες θα γίνουν περικοπές έως και 10% στο σύνολο των παροχών των Ταμείων, ενώ από το νέο έτος έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ.

Το πρώτο από τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση είναι η νέα μείωση του εφάπαξ από τον Ιανουάριο του 2014 σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο «ατομικός λογαριασμός» εισφορών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις επικουρικές συντάξεις. 

Πρωτοβάθμια περίθαλψη Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.

Κύριες συντάξεις Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (360 ευρώ). Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. 
Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.

Εισφορές Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων –ανά Ταμείο– είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη –παραδείγματος χάριν – των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. 
Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά. Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.

Παροχές Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Άλλωστε, ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου. Πάντως, οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν / μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.

Επικουρικές συντάξεις Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.

Εφάπαξ Ένα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ. Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.

Συνταξιούχοι ηλικίας 26 - 50 ετών
Ενδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία για την ηλικία των συνταξιούχων και τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν περιέχει η τέταρτη μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Ξεχωριστή σημασία έχουν, σύμφωνα με Το Βήμα, δύο κατηγορίες συνταξιούχων:

1. Οι συνταξιούχοι ηλικίας 51 - 60 ετών αγγίζουν το 12% του συνόλου. Πρόκειται για 309.400 άτομα, σε σύνολο 2.706.924 συνταξιούχων, τα οποία λαμβάνουν μέση σύνταξη από 959,66 ως 1.065,88 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από τη μέση σύνταξη του συνόλου των συνταξιούχων (περίπου 907 ευρώ).

2. Η κατηγορία των συνταξιούχων ηλικίας 26 - 50 ετών φθάνει συνολικά το 3% ήτοι 90.447 άτομα, με μέση σύνταξη 701,92 ευρώ. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι συνταξιοδοτούνται στην πλέον παραγωγική αυτή ηλικία. Ενδεχομένως να είναι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρώην ένστολοι, μητέρες ανηλίκων, ανάπηροι και άγαμες μητέρες. 
ΠΗΓΗ:newsit.gr