Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Νέο πλήγμα για τις ελληνικές οικογένειες. Τι θα γίνει με τα επιδόματα και το αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Δεν πείθεται η τρόικα για τις διαρθρωτικές αλλαγές



Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.
Χαρακτήρισε μάλιστα "περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό" το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013.
Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά.
Η τρόικα φαίνεται ότι δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 
ΠΗΓΗ:news247.gr

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι καταγγελίες κατά των ΕΛΠΕ



Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις καταγγελίες της εταιρείας «ATTICA GROUP» κατά των Ελληνικών Πετρελαίων για καταχρηστική συμπεριφορά στην αγορά ναυτιλιακού καυσίμου χαμηλού θείου.
Η εταιρεία υποστηρίζει στις αναφορές που έχει υποβάλει ότι τα ΕΛΠΕ αποτελούν τον μοναδικό προμηθευτή του συγκεκριμένου καυσίμου για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και προχωρούν σε συνεχή αύξηση των τιμών περιθωρίων κέρδους (premia) χωρίς αιτιολόγηση.
Από την έρευνα της Αρχής προέκυψε ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι ο μοναδικός προμηθευτής του συγκεκριμένου καυσίμου, έχουν όμως υψηλό μερίδιο αγοράς (από 60 έως 95%) και στις τρεις υποκατηγορίες ναυτιλιακών καυσίμων (δηλ. στο πετρέλαιο χαμηλού θείου, το μαζούτ χαμηλού θείου και το μαζούτ υψηλού θείου).
Για τα περιθώρια κέρδους η ΡΑΕ αναφέρει ότι στο διάστημα που εξετάστηκε κινήθηκαν τόσο ανοδικά όσο και καθοδικά, αλλά λόγω των υψηλών μεριδίων των ΕΛΠΕ στη συγκεκριμένη αγορά και της σοβαρότητας του θέματος ως προς την εφαρμογή της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων της υπόθεσης, κρίθηκε σκόπιμη η παραπομπή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για περαιτέρω διερεύνηση πιθανής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Θαλασσινό νερό γίνεται... καύσιμο αεροσκαφών στο εργαστήρι του αμερικανικού Ναυτικού



Η μετατροπή θαλασσινού νερού σε καύσιμο αεροσκαφών αποτελεί το νέο στόχο του Ερευνητικού Εργαστηρίου του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών (NRL).
Όπως αναφέρει το econews.gr, μέσω της διαδικασίας μετατροπής αερίων σε υγρά, το NRL αναπτύσσει τεχνολογίες ανάκτησης του διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγής υδρογόνου από το θαλασσινό νερό με χρήση ενός κυττάρου ηλεκτροχημικής οξίνισης.
Στη συνέχεια το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο μετατρέπονται σε υδρογονάνθρακες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη σειρά τους για την παραγωγή καυσίμου αεροσκαφών. Το διοξείδιο του άνθρακα αφθονεί στο νερό των ωκεανών με τις συγκεντρώσεις του να είναι 140 φορές υψηλότερες από ότι στον αέρα.
Το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής καυσίμων, όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη.
Η δυνατότητα μετατροπής του θαλασσινού νερού σε καύσιμο θα μετέτρεπε τους ωκεανούς σε μια τεράστια δεξαμενή ενέργειας για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Είναι ενδεικτικό ότι το αμερικανικό Ναυτικό λειτούργησε 15 πλοία ανεφοδιασμού καυσίμων σε όλο των κόσμο τα οποία προμήθευσαν 600 εκατ. γαλόνια καυσίμου.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να κατεβάσουν το κόστος του νέου καυσίμου στα 3 δολ.-6 δολ. ανά γαλόνι. Όσο για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του νέου καυσίμου αυτός δεν διαφέρει από τα συμβατικά καύσιμα αεροσκαφών, όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ μεγάλος. Η μόνη εξοικονόμηση γίνεται στα καύσιμα μεταφοράς καυσίμων στα αμερικανικά πλοία που περιπολούν σε όλο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δελτίο Τύπου - Προγραμματισμός παρεμβάσεων και αγωνιστικών δράσεων ΓΣΕΕ



Σε συνέχεια των δράσεων και των κινητοποιήσεων των συνδικάτων και εκτιμώντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ενόψει των νέων άδικων, σκληρών και αναποτελεσματικών μνημονιακών μέτρων, η ΓΣΕΕ αποφάσισε τα εξής:
1. Πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 8/10/2012 και ώρα 18.00 στο Σύνταγμα (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας). Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
2. Σύσκεψη Προεδρείων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής την Τετάρτη 3/10/2012 και ώρα 10.00 στα Γραφεία της Συνομοσπονδίας με θέμα την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων. 
3. Απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνεννόηση και συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ ενάντια στα καταστροφικά για κοινωνία και οικονομία μέτρα των μνημονίων και ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων Κυβέρνησης και Τρόικα. 
4. Διάβημα-παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων στον Υπουργό Εργασίας την Πέμπτη 4/10/2012 και ώρα 12.00. 
5. Πρόσκληση για συνάντηση με πολιτειακούς και κυβερνητικούς φορείς (Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση). 
6. Πρόσκληση προς τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για συμφωνία και υπογραφή Εθνικής Σύμβασης στη βάση της κοινής επιστολής της 3/2/2012 (η σχετική πρόσκληση θα επιδοθεί στη συνάντηση των φορέων στις 3/10). 
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Δελτίο Τύπου - Επιστολή ΓΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων της Κυβέρνησης



Επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση απέστειλε η ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά συνάντηση άμεσα και πριν από οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τα υπό προώθηση άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά μέτρα.
Σας επισυνάπτουμε τις σχετικές επιστολές  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΙΕΝΕ: Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» στις 30&31 Οκτωβρίου



Σημαντικοί παράγοντες του ελληνικού ενεργειακού τομέα, έγκυροι αναλυτές από την χώρα μας και το εξωτερικό, αλλά και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνονται στους ομιλητές του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ.
Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 30 και 31 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικεντρώνοντας στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος», σε μία συγκυρία αλλαγών και μεταβολών που συντελούνται ραγδαία στον γεωπολιτικό μας περίγυρο και που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, η διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κον-Μπεντίτ: "Απάνθρωπος ρυθμός" μεταρρυθμίσεων-κίνδυνος δικτατορίας στην Ελλάδα



Καταδίκασε «τον απάνθρωπο ρυθμό» των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, προειδοποιώντας μάλιστα για τον κίνδυνο μιας δικτατορίας ο συμπρόεδρος της ομάδας των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, που συνέγραψε από κοινού με τον Κον-Μπεντίτ μανιφέστο για μια ενωμένη Ευρώπη, υπογράμμισε σχετικά με την Ισπανία ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να εξέλθει από την κρίση αν η ΕΕ επιμείνει να μην προχωρήσει στη δημιουργία ενός ταμείου αποπληρωμής του χρέους ή μιας ενιαίας αγοράς ομολόγων.
«Αν η Ευρώπη δεν δημιουργήσει ένα κοινωνικό ταμείο αποπληρωμής όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα» αυτό «θα κάνει την Ελλάδα να γονατίσει», σημείωσε ο Κον-Μπεντίτ. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποίησε, μια επιστροφή σε μια στρατιωτική δικτατορία παρόμοια με τη δικτατορία των συνταγματαρχών δεν αποκλείεται.
«Η πολιτική την οποία ακολουθεί σήμερα η τρόικα και η οποία δεν ελέγχεται από κανέναν, είναι μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατική ουσία της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε ο Κον-Μπεντίτ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φερχόφστατ που είπε κατά την παρουσίαση στις Βρυξέλλες του βιβλίου-μανιφέστου του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, το οποίο συνυπογράφει με τον Κον-Μπεντίτ ότι «με την σημερινή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ, η Ισπανία —αλλά και η Ιταλία— δεν θα μπορέσει ποτέ να εξέλθει από την κρίση. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ισραήλ-ΗΠΑ δίνουν τελευταία προειδοποίηση στο Ιράν: Τέλος χρόνου την Άνoιξη



Καταλυτικά για την πορεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ήταν τα αποτελέσματα του σαμποτάζ της 17ης Αυγούστου στο σύστημα παροχής ηλεκτρισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή Fordo.
Σύμφωνα με πληροφορίες η καταστροφή που προκλήθηκε στο εργοστάσιο από την διακοπή της ηλεκτροδότησης είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου γεγονός που έδωσε στο Ισραηλινό πρωθυπουργό μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν πληροφορίες από το Ισραήλ η κυβέρνηση του Binyamin Netanyahu είχε ορίσει ως κόκκινη γραμμή για την ανά-ληψη δράσης τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπό τα νέα δεδομένα η περίοδος αυτή μετατέθηκε για τα τέλη της Άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2013.
Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barak Obama συμφώνησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu ότι είναι ανάγκη να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «υπογράμμισαν ότι συμφωνούν πλήρως στον κοινό στόχο τους να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες στην δημοσιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουν οι δύο χώρες το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό το λεπτό διπλωματικό σημείο με τον αμερικανό πρόεδρο να έχει μπροστά τους τις προεδρικές 
εκλογές της 6ης Νοεμβρίου το σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις στο Fordo αποτέλεσαν την κατάλληλη κίνηση για να κερδίσουν οι Ισραηλινοί το χρόνο που αποζητούν μέχρι να ξεκαθαρίσει η αμερικανική θέση ως προς τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.  
Όπως αναφέρουν πηγές η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε την ανάφλεξη των μηχανών φυγοκέντρισης τύπου IR-1 και IR-4 και φυσικά την καταστροφή τους. Χάρις σε αυτή την εξέλιξη το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου θα καθυστερήσει κατα 6 μήνες τουλάχιστον σύμφωνα με τους 
Ισραηλινούς αφού υπολογίζεται ότι το Ιράν χρειάζεται 240 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο.
Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί βλέπουν την ιρανική απειλή να πλησιάζει τα σύνορά τους αφού οι Ιρανοί έχουν 
στείλει δυνάμεις της επίλεκτης Ταξιαρχίας Al Qods όχι μόνο στην Συρία αλλά και στον Λίβανο ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο μεταφοράς χημικών όπλων της Συρίας στο Λίβανο και πιο ειδικά στην Hizbollah.   
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ "ΣΩΤΗΡΑ"; ΟΗΕ 26-9-2012

Γερμανοί-ΔΝΤ διαφωνούν σε όλα για την Ελλάδα



Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να διώξουν το ΔΝΤ από την Ελλάδα
Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ του ΔΝΤ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά προβλέπεται η διάλυση της Τρόικα, λόγω διαφορετικών απόψεων και κυρίως αντικρουόμενων συμφερόντων για τη σωτηρία της χώρας μας.
Χαρακτηριστικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελεγκτές της Τρόικα έχουν καταστεί «πιόνια πολιτικών συμφερόντων» επισημαίνοντας ότι κάθε ένα από τα μέλη της ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο, όπως λέει.
«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.
«Αν η Τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πρόσκληση



Αξιοποιώντας την εθελοντική προσφορά εργασίας μελών του Τ.Ε.Ε. και διακεκριμένων Πανεπιστημιακών ερευνητών, το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ι.ΕΚ.Ε.Μ Τ.Ε.Ε) διοργανώνει Ημερίδα στις 3 Οκτωβρίου 2012 στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4, 1οςόροφος) στις 18.30 με θέμα:
Τι Ελλάδα θέλουμε τον 21ο αιώνα στο διεθνές περιβάλλον;’
Οι αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς παγκοσμίως, ιδιαίτερα ως προς τις νέες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και η Βραζιλία (BRIC) και οι επιπτώσεις που έχουν στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση διαφοροποιούν τα περιθώρια άσκησης μιας δημοκρατικής και περισσότερο αυτόνομης-ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι νέες δυνατότητες για την Ελλάδα η ανάπτυξη πολυεπίπεδων συμμαχιών στον παγκόσμιο πολιτικό και πολιτισμικό χάρτη επηρεάζουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας  και τις νέες προοπτικές ή κινδύνους.
 Τα χερσαία δίκτυα μεταφοράς αγαθών, ενέργειας,  τηλεπικοινωνιών αναδεικνύονται σε ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης με κίνδυνο όμως να εξελιχθούν σε μη αειφόρες πηγές πλούτου ή διαστρέβλωσης της ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
  Η διάρθρωση της Ημερίδας είναι ως εξής:
1ος Ομιλητής ο Καθηγητής Ν. Κοτζιάς με θέμα « Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει: ευκαιρίες και προβλήματα»
2ος  Ομιλητής ο Καθηγητής Κ. Φίλης  με θέμα : «Η γεωπολιτική των ενεργειακών δρόμων: κίνδυνοι και προοπτικές για την Ελλάδα»
3ος Ομιλητής ο Καθηγητής Δ. Σερπάνος  με θέμα: «Η στρατηγική σημασία των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων»
          Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση.
          Θα χαρούμε να είστε εκεί. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

O πάγος στη Σελήνη θα εφοδιάσει με νερό τις επανδρωμένες βάσεις στο έδαφός της


космическая станция Луна 9
Ο πάγος από νερό, που υπάρχει στη Σελήνη, ίσως είναι πολύ περισσότερος από ό,τι πιστευόταν. Η μόνιμη σκιά, που παρατηρείται σε μακρινή απόσταση από τους σεληνιακούς πόλους, αυξάνει τον αριθμό των θέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες υποψηφιότητες για την ανέγερση επανδρωμένων σεληνιακών βάσεων.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει λογισμικό υπό τον τίτλο LunarShader για να προσομοιώνουν τις συνθήκες φωτισμού στη Σελήνη. Το πρόγραμμα υπολόγισε περίπου 100 κρατήρες, όπου φαίνεται να υπάρχει μόνιμη σκιά.
Οι επιστήμονες μένει μόνο να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις, που έχουν κάνει. Αλλά γι’ αυτό απαιτείται η σχεδίαση νέων τεχνικών μέσων, διότι οι σεληνάκατοι που κινούνται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες προφανώς δεν θα είναι σε θέση να μελετήσουν τους σκοτεινούς κρατήρες. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

HELLASTAT: ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ στο top-5 των ελληνικών εταιριών



Την πρώτη θέση στη λίστα της Hellastat με τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα με βάση τον κύκλο εργασιών τους για τη διαχειριστική χρήση 2011 καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με το 2010 και 2009, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Ακολουθεί η Motor Oil, η οποία βελτίωσε τη θέση της (4η το 2010), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη προ φόρων.
Στις θέσεις 3, 4 και 5 βρίσκονται η ΔΕΗ, ο ΛΑΓΗΕ και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στα κέρδη προ φόρων.
Στην πρώτη πεντάδα δεν βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ που υποχωρεί από την 3η στην 16η θέση, όμως καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά στις εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη, αν και μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2010.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες, οι 3 παρουσιάζουν ζημιές με την Εθνική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες.
Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, η EKO και η Coral βρίσκονται στις επόμενες θέσεις του πίνακα με 2,163 και 1,975 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα με τους υψηλότερους τζίρους κλείνουν οι ΟΤΕ, Carrefour Μαρινόπουλος και ΔΕΠΑ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Λαθρεμπόριο και στο Υγραέριο Παρατηρείται στις Ένοπλες Δυνάμεις



Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, κ. Γ. Σούρλας, κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα έκθεση σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρατηρείται ότι τα φαινόμενα λαθρεμπορίου συνεχίζονται και έχουν επεκταθεί και στο υγραέριο, ενώ οι απώλειες για το Δημόσιο υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο κ. Γ. Σούρλας έκανε σχετικές δηλώσεις μετά την ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανό Στασινόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες που ανέφεραν ότι:
• Από πρόσφατες χημικές αναλύσεις δειγμάτων πετρελαίου κινήσεως που πήρε το ΣΔΟΕ από στρατιωτικές μονάδες προκύπτει ότι αυτό είναι νοθευμένο.
• Βρέθηκαν στρατιωτικά καύσιμα σε δεξαμενές ιδιωτών.
• Ναυτιλιακό πετρέλαιο αποχρωματίζεται και διατίθεται στην ελεύθερη αγορά ως πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή σε διπλάσια και πλέον τιμή.
• Οι εικονικές εξαγωγές υπολογίζονται σε 1000 βυτία/έτος με απώλειες που ανέρχονται 150 εκ. ευρώ/έτος.
• Τα λαθραία καύσιμα ανέρχονται ετησίως σε 240 εκ. λίτρα και οι απώλειες για το δημόσιο υπολογίζονται στα 300 εκ. ευρώ/έτος.
• Τα δύο σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου που παρελήφθησαν το 2008, για τα οποία δαπανήθηκαν 2.030.000 ευρώ και που διαθέτουν σύγχρονα συστήματα εντοπισμού των πλοίων εφοδιασμού – μεταφοράς αφορολογήτου καυσίμου ναυτιλίας και κάθε άλλης ύποπτης κίνησης λαθρεμπορίου, παραμένουν ακινητοποιημένα τέσσερα χρόνια.
Για να τεθεί τέρμα στα φαινόμενα αυτά και να παταχθούν τα κυκλώματα, ενώ όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι του ΣΔΟΕ πρέπει:
1. Να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για τοποθέτηση μοριακού ιχνηθέτη σε όλα τα καύσιμα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



                                                                  
Καλούνται τα μέλη της  ¨Ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλονίκης¨ σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20.00 στα γραφεία της ομάδας με θέματα ημερήσιας διάταξης :
1)      Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της γενικής συνέλευσης

2)      Έκθεση Ελεκτικής Επιτροπής , συζήτηση , ψηφοφορία
3)      Διάφορα θέματα και ερωτήσεις των μελών.
Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει εκ νέου την επόμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 20.00 στον ίδιο τόπο με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης .
Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη που έχουν τακτοποίηση τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Θεσσαλονίκη 24-9-2012

Aλβανικό σχολείο στο Βόλο, και η Βόρεια Ήπειρος;



Στην ίδρυση ενός νέου αλβανικού σχολείου προχώρησαν οι Αλβανοί μετανάστες του Βόλου. Παρουσία του αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Edmond Haxhinasto έγιναν χθές το πρωί τα εγκαίνια του αλβανικού σχολείου στον Βόλο. 
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, "πλέον τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών θα έχουν που να μάθουν την μητρική τους γλώσσα και την ιστορία του έθνους τους". 
Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό ως πολύ σημαντικό επίτευγμα για τους Αλβανούς μετανάστες του Βόλου, ο Haxhinasto τόνισε ότι η στήριξη των μεταναστών παραμένει κύρια υποχρέωση του αλβανικού κράτους. 
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος του Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος δέχτηκε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης για την στήριξη που παρέχει στους αλβανούς μετανάστες καθώς και για την προσωπική του συμβολή στο άνοιγμα του αλβανικού σχολείου. 
Σε τέλμα η Παιδεία στην Βόρειο Ηπειρο
Η είδηση για την ίδρυση αλβανικού σχολείου στον Βόλο έφτασε ως e-mail στον ιστότοπο aftonomi.gr από Βορειοηπειρώτες που διαμένουν στην περιοχή και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση της Παιδείας στην Βόρειο Ήπειρο. 
Μάλιστα στο "αγανακτισμένο" κείμενό τους  μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ενώ η Αλβανία προχωράει σε τέτοιες κινήσεις –και καλά κάνει- εμείς γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση και ο εκπαιδευτικός στην Βόρειο Ήπειρο είναι απαξιωμένοι επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ προσθέτουν πως οι τάξεις στα χωριά της Βορείου Ηπείρου είναι πολλές φορές χωρίς δασκάλους, με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ φέτος το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας μέσω του κ. Ζήσου Λούτση πανηγυρίζει ότι θα έχουμε βιβλία, πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. 
Το χειρότερο είναι -όπως τονίζουν- ότι πολύ σύντομα οι Βορειοηπειρώτες γονείς θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, από το υστέρημά τους, τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς τα σχολεία δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο, τα σπασμένα τζάμια, να πληρώσουν για την καθαριότητα και για άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος, και όλα αυτά για να διατηρήσουμε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή! Η κατάσταση είναι τραγική και η Ελληνική Πολιτεία απούσα!
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΚΙΤΣΟΥ !...


ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ, ΗΔΗ, ΕΔΩ !...



Την πιο δύσκολη, και ίσως τελική, μάχη δίνει η Ελλάδα για να διασώσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επώδυνα μέτρα λαμβάνονται, σκληρές θυσίες απαιτούνται, αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται ώστε η χώρα να βρει επιτέλους κάποια διέξοδο από το οικονομικό τούνελ που έχει μπει.
 Κι όμως, αντί να είναι ο υπέρ πάντων αγώνας αυτός, αντί να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον συγκεκριμένο σκοπό, σπαταλάμε τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο για την παραπολιτική. Ξαφνικά η Ελλάδα γύρισε στο «βρόμικο '89», αυτό που σημάδεψε επί χρόνια την πορεία του τόπου.
Διαφθορά, μικροκομματικές σκοπιμότητες, αδυναμία οργάνωσης ενός σύγχρονου κράτους, πολιτικό σύστημα υπό κατάρρευση και πολιτικό προσωπικό ανίκανο, πολίτες καχύποπτοι και έτοιμοι να δικάσουν πριν γίνει η δίκη; Ολα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά συνθέτουν την πραγματικότητα που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Τα γεγονότα πολλά :
Λίστες πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, απλών πολιτών αντί να αποτελούν αντικείμενο μυστικής έρευνας των Aρχών, γίνονται φέιγ βολάν και διανέμονται στα μέσα ενημέρωσης.
Κρατικοί υπάλληλοι, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγάλουν τα πορίσματά τους, παίζουν πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια και κάνουν διαρροές λιστών ή άλλων επίσημων και εμπιστευτικών εγγράφων.
Ονόματα ακούγονται από εδώ κι από εκεί, πολιτικοί και πολίτες σπιλώνονται προτού καν αποφανθεί το ΣΔΟΕ, η Βουλή, η Δικαιοσύνη. Η λάσπη στον ανεμιστήρα έπεσε και η Ελλάδα μπήκε στη δίνη μιας απίστευτης σκανδαλολογίας. Ο ένας κοιτάζει καχύποπτα τον άλλο αν «τα πήρε», αν έβγαλε λεφτά στο εξωτερικό, αν χρηματίστηκε, πόση περιουσία έχει και πώς την απέκτησε. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

South Stream: Η Βουλγαρία δεν πληρώνει και δεν παίρνει τίποτε για 15 χρόνια



Η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στην κατασκευή του αγωγού «South Stream»  στη διέλευση του από τη Βουλγαρία και το έργο θα επιβαρύνει τους Ρώσους, αλλά η χώρα δεν θα λάβει επί τουλάχιστον 15 χρόνια τέλη διέλευσης.
Αυτή είναι η τελική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους Ρώσους διαπραγματευτές.
Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ντέλιαν Ντόμπρεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή της χώρας είναι συμβολική στο έργο δηλώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα κεφάλαια της Bulgarian Energy Holding είναι 6 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των 12 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί μεταξύ της βουλγαρικής εταιρείας και της εταιρείας ‘Gazprom’ που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τον αγωγό στο βουλγαρικό έδαφος. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Καπέλο» στους Λογαριασμούς ΔΕΗ, Αύξησαν «Εν Κρυπτώ» την Τιμή Ζώνης



Φουσκωμένους λογαριασμούς με το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ οι καταναλωτές «μένοντας εμβρόντητοι» με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Κι αυτό, γιατί «εν κρυπτώ» δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα και κυρίως στην επαρχία αύξησαν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία ειδοποίηση την τιμή ζώνης, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων.
Έτσι, απεστάλησαν στη ΔΕΗ νέες καταστάσεις με αναπροσαρμοσμένες τιμές ακόμα και σε χωριά ή οικισμούς που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αποτέλεσμα, να αυξηθεί αυτόματα όχι μόνο το τέλος ακινήτων αλλά και ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, καθώς και τα πρόστιμα για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Πέραν αυτού, με την αύξηση της τιμής ζώνης αυξάνονται δραστικά και οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν υπάρχει θέμα Τσαμουριάς συμφωνα με τον ιδρυτή του αλβανικού κράτους



Συμφωνία του ιδρυτή του νεοσύστατου αλβανικού κράτους, Ισμαήλ Κεμάλι με την Ελλάδα όπου αναγνωρίζει ως ελληνικό έδαφος όλη την Τοσκερία.
«30 Μαρτίου 1914. Ο Ισμαήλ Κεμάλι αποβιβάζεται στο Μπρίντιζι και ξεκινάει το ταξίδι του για Ρώμη, Βιέννη, Παρίσι και Λονδίνο.
 Ερωτηθείς απ’ τους ανταποκριτές των εφημερίδων για τον σκοπό του ταξιδιού του, δήλωσε πως βγήκε να προσπαθήσει για τα σύνορα του Βορρά και όχι του Νότου, δεδομένου ότι τα σύνορα του Βορρά είχαν προηγουμένως οριοθετηθεί οριστικά απ’ τη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου και εκείνα του Νότου ήταν υπό διαπραγμάτευση.
 Η εν λόγω δήλωση φιλοξενήθηκε απ’ όλες τις ευρωπαϊκές εφημερίδες και έτυχε μιας ιδιαίτερα ολόχαρης και ενθουσιώδους υποδοχής απ’ τον ελληνικό τύπο, ο οποίος επ’ ευκαιρία των συνόρων του Νότου δημοσίευσε τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης  με τον Ισμαήλ Κεμάλι η οποία αναγνώριζε όλη την Τοσκερία ως ελληνικό έδαφος.
Ο Ισμαήλ Κεμάλι τήρησε τον λόγο του, διότι σε όλες τις συζητήσεις που είχε με τους ξένους ανταποκριτές μιλούσε για το Κόσοβο και ποτέ για την Τοσκερία και την Τσαμουριά. 
Ερωτηθείς στη Ρώμη απ’ τον  ανταποκριτή της παρισινής εφημερίδας Ματίν ποια η άποψή του για τα σύνορα του Νότου, που τότε ήταν υπό διαπραγμάτευση στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, ο Ισμαήλ Κεμάλι δήλωσε πως μέλημά του δεν ήταν τα σύνορα του Νότου, αλλά τα σύνορα του Βορρά. Στη γαλλική: “Ce n’ estait pas la frontiere du Sud qui le il preoccupait, mais celle du Nord”».
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Σκιά του ανθρώπου Next To Curiosity στον Άρη; 2012 HD

Ενώπιον ψευδοδικαστηρίου οι 3 απαχθέντες αστυνομικοί!



Ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην κατεχόμενη Λευκωσία προσήχθησαν το πρωί οι τρεις αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λευκωσίας, οι οποίοι απήχθησαν χθες το μεσημέρι από τις κατοχικές δυνάμεις, ενώ καταδίωκαν ημιφορτηγό με πινακίδες του ψευδοκράτους, σε περιοχή της Λουρουτζίνας, στη νεκρή ζώνη.
Ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου παρατέθηκαν τα γεγονότα και αποφασίστηκε η παραπομπή των τριών αστυνομικών αύριο σε ψευτοστρατοδικείο.
Σε κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Άμυνας, ενώ η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη για απελευθέρωση των τριών αστυνομικών.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εσθονία: "Η Ελλάδα δεν έχει δει πραγματική λιτότητα"



Προφανώς στην Εσθονία θέλουν να μας δουν ένα με το πάτωμα για αυτό το λόγο και κάνουν τέτοιες δηλώσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη πραγματικά μέτρα λιτότητας και οι πολίτες της συνεχίζουν να ζουν πάνω από τα όριά τους, δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών, Juergen Ligi.
«Δεν έχω δει λιτότητα στην Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας σε event στο London School  of Economics, προσθέτοντας ότι ακόμη και στην πληγείσα οικονομία της Ελλάδας, οι άνθρωποι δεν έχουν βιώσει πραγματική λιτότητα και χρειάζεται να απορροφήσουν περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, εάν θέλουν η οικονομία τους να είναι βιώσιμη.
«Οι Έλληνες εργάζονται σκληρά, αλλά αυτή η δουλειά τους δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Εσθονία έχει πολλές φορές υποστεί πολύ περισσότερες μειώσεις στα εισοδήματά τους, από αυτές που βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr  

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας ζητάει «ελεγχόμενη έξοδο» της Ελλάδας από το ευρώ



«Θα έρθει ο καιρός που ορισμένες χώρες δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν το ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Μία, ίσως δύο χώρες, δεν θα παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ», είπε ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Markiza TV.
«Εάν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να υπάρξει μια ελεγχόμενη έξοδος» της χώρας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μια «ανεξέλεγκτη έξοδος» θα προκαλούσε ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.
«Επί του παρόντος, πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ζητώντας νέες εξαιρέσεις και περισσότερο χρόνο» για την προσαρμογή της πολιτικής λιτότητας, πρόσθεσε.
Η Σλοβακία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης και η μοναδική που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα το 2010. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ισπανική γρίππη πλήττει την ευρωζώνη - Αποσχίζεται η Καταλονία στις 25/11;



Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η ισπαανική, όχι μόνο η οικονομία, αλλά και η κοινωνία με την απειλή της απόσχισης της Καταλωνίας από το ισπανικό κράτος να είναι πολύ ισχυρή. Οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα νέο πακέτο διάσωσης ( 60 δισ. ευρώ) τους Ισπανούς αξιωματούχους έντρομου πλέον να επειλούν εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αφήστε μας να καταρρεύσουμε να δούμε ποιος θα βγει χαμένος» και βέβαια την ανεργία να έχει φτάσει το στο 25% χωρίς καν να έχει υπογραφεί Μνημόνιο για τον δημοσιονομικό τομέα!
Οι προβλέψεις για βετίωση της ισπανικής οικονομίας βασίζονται στην υπεαισιόδοξη εκτίμηση ότι η Ισπανία θα αναπτυχθεί 6,5% το διάστημα 2012-2014 (πρακτικά αδύνατον, το πιθανότερο είναι να έχει ύφεση μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό) και από την περασμένη εβδομάδα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας εκτοξεύτηκε και πάλι πάνω από το 6%. 
Διογκώνοντας περαιτέρω τις πιέσεις, νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως η ισπανική οικονομία συρρικνώνεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα φουσκώνει, την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και άλλων κρατών-«χορηγών» άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ισπανία χρειαστεί να διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στο τραπεζικό της σύστημα προτού αυτές λάβουν βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της


Кипр флаг кипр
Σήμερα, την 1η Οκτωβρίου, η Δημοκρατία της Κύπρου γιορτάζει παραδοσιακά την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.
Το 1960, η Κύπρος είχε αποκτήσει την πολυαναμενόμενη ανεξαρτησία και έγινε κυρίαρχο κράτος. Η χώρα γιορτάζει πλατιά και πανηγυρικά αυτή την γιορτή.
Την ημέρα αυτή, οι οικογένειες μαζεύονται μαζί και φιλοξενούν και τους φίλους τους. Στις 11 π.μ. τοπική ώρα, αρχίζει παραδοσιακή στρατιωτική παρελάση.
Μετά από τους τελευταίους ήχους των γιορταστικών σαλπίγγων ακολουθούν μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις που συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Στο πρόγραμμα της γιορτής πάντα περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις και οδικές συναυλίες με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων λαϊκής μουσικής, καθώς επίσης και αστέρων της ελαφράς μουσικής και του τσίρκου. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Φόρος σε όσους μένουν σε ιδιόκτητο σπίτι – Νέου τύπου χαράτσι στην ιδιοκατοίκηση



Η τιμωρία όσων έχουν σπίτι συνεχίζεται. Ένα ακόμη σενάριο φορολόγησης ακίνητης περιουσίας βλέπει το φως και αναμένεται να πονέσει πολύ την τσέπη των Ελλήνων.
Πρόκειται για τη νέου τύπου ιδιοκατοίκηση που μελετά το οικονομικό επιτελείο με βάση την οποία θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό που “γλιτώνει” κανείς μένοντας στο δικό του σπίτι.
Τα οφέλη που έχει κάποιος μένοντας σε δικό του σπίτι θα αποτελούν φορολογητέο εισόδημα. 
Πως;
Ουσιαστικά θα επιβληθεί φόρος σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν. Θα υπολογιστεί ένα ποσό-τεκμήριο που προκύπτει από την ιδιοκατοίκηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με 3,5% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου και στη συνέχεια επί τα τετραγωνικά, επίσης θα υπολογίζεται η παλαιότητα και τέλος θα υπάρχει ένας ειδικός συντελεστής (ίσως δεν είναι κοινός για όλους) και έτσι θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα προστίθεται στο εισόδημα του πολίτη και το οποίο φυσικά θα φορολογείται με βάση τις υπάρχουσες φορολογικές κλίμακες.
Για ένα ποσό που ... δεν έχουν λοιπόν οι πολίτες, αλλά το ανακαλύπτει το κράτος θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 10% ως και 35%!  
ΠΗΓΗ:.newsit.gr

Στις 4 Οκτωβρίου η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για τη ΔΕΠΑ



Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012 θα διεξαχθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Στη συνεδρίαση οι μέτοχοι της Επιχείρησης θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο συμβάσεως προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού συμβιβαστικής επιλύσεως διαφορών με την ΔΕΠΑ, αλλά και το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ της ΔΕΗ και του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σχετικώς με το δικαίωμα προαίρεσης (30%)της ΔΕΗ στην ΔΕΠΑ. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Welt: Προς χαλάρωση των όρων του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα;

Welt: Προς χαλάρωση των όρων βοήθειας του πακέτου προς την Ελλάδα;
Σε συνέχεια των σαββατιάτικων δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης η κυριακάτικη Welt κάνει λόγο για χαλάρωση της όρων της βοήθειας στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle, παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, διέψευσε την Κυριακή ο Μάρτιν Κοτχάους, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλα ένα δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, αφήνει αχτίδες φωτός για χαλάρωση των όρων βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οπως αναφέρει η Welt, σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, «πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, το ερώτημα «τι θα γίνει μετά», θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα.
Επισήμως, βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει και η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει η Welt, συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου, πρόταση, όμως, που δεν βρίσκει υποστηρικτές.
Στις Βρυξέλλες προκρίνεται μια άλλη λύση και συγκεκριμένα να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό οι ενέσεις ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 48 δις ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν προβλέπεται στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά μόνον στον νέο, ESM, και μάλιστα για νέες περιπτώσεις και ως εκ τούτου η πρόταση απορρίπτεται από το Βερολίνο.

Τι αλλάζει σε συντάξεις, όρια ηλικίας και επιδόματα



Οριζόντια, σκληρά και κατά περίπτωση επώδυνα χαρακτηρίζονται τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινιστεί σημαντικές λεπτομέρειες, καθοριστικές για τον προγραμματισμό των άμεσων κινήσεων κυρίως όσων βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, εκτιμάται  ότι τα μέτρα αγγίζουν περί τα 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους.  Τα μέτρα προβλέπουν τόσο δομικές αλλαγές, όπως αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης στα 6.000 (20 χρόνια εργασίας), όσο και οριζόντιες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά και αναδρομικές μειώσεις και επιστροφές εφάπαξ. 
Όρια ηλικίας – ένσημα 
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, από τα 65 στα 67 έτη, αναμένεται να επηρεάσει και όλα τα λεγόμενα ενδιάμεσα – ειδικά όρια συνταξιοδότησης. Συνεπώς, μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι με βαρέα και ανθυγιεινά, παλαιοί ασφαλισμένοι με θεμελιωμένη 25ετία και ούτω καθ’ εξής μπαίνουν στο στόχαστρο. Οι οριστικές βέβαια, αλλαγές θα καθοριστούν με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί το μέγεθος και κυρίως τον τρόπο των αλλαγών.  Και αυτό γιατί υπάρχει ένας κυκεώνας ασφαλιστικών διατάξεων και εξαιρέσεων, που πρέπει να διασαφηνισθούν. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και φοβούνται ότι οι αλλαγές θα τους επηρεάσουν, καλό θα είναι να περιμένουν λίγο ακόμη, μέχρι τη δημοσιοποίηση και ψήφιση των οριστικών μέτρων. Μόνο με συγκεκριμένες διατάξεις νόμου, μπορεί κανείς να καθορίσει το συνταξιοδοτικό του μέλλον και οι βιαστικές κινήσεις συνήθως δεν οδηγούν στο καλύτερο αποτέλεσμα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ !...



Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πολιτικές ευθύνες για το πώς αντιμετώ­πι­σε την κρίση το 2009. Υποτίμη­σε το πρόβλημα. Αργησε να πάρει μέτρα. Πρόβαλε μια εικό­να διαφθοράς της χώρας που, ανεξάρτητα από το αν ήταν σω­στή ή όχι, μας έκανε το μαύρο πρόβατο της Ευρώ­πης. Και βέβαια, καθυστέρησε τραγικά στην προώ­θηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την αντιμε­τώ­πιση της φοροδιαφυγής.
Ολα αυτά όμως με τίπο­τε δεν δικαιολογούν την προσπάθεια ορι­σμένων κύκλων να του αποδώσουν πρόθεση να βλάψει τη χώρα. Αντιθέτως, σήκωσε ένα βάρος για τη διάσωση της οικονομίας που άλλοι το αρνήθηκαν.
Στις επιθέσεις που δέχεται ακολουθείται με συνέπεια η ίδια τακτική εδώ και σχεδόν τρία χρό­νια. Πρώτα εφευρίσκουν κάποια στοιχεία, συνήθως φανταστικά, ενίοτε πραγματικά αλλά διαστρεβλω­μένα ή πάντως ερμηνευμένα λάθος. Με βάση αυτά τα στοιχεία εξαπολύουν μια κατηγορία - όσο πιο εξωφρενική τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μας έβαλε στο μνημόνιο με συνειδητό σχέδιο να πλουτίσουν οι ξένες τράπεζες και να βουλιάξουν τα Ταμεία. Σε επόμενο χρόνο τα στοιχεία διαψεύδονται αλλά βέβαια η είδηση περνάει στα μονόστηλα. Η κατηγορία όμως μένει - ιδίως γι΄ αυτούς που είναι έτοιμοι να πιστέψουν μια συνωμοσιολογική ερμηνεία της κρίσης.
Το τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε πρόσφατα με αφορμή ερώτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή για τις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων από ξένες τράπεζες τον πρώτο χρόνο του μνημονίου. Πήραν τα στοιχεία, τα έκοψαν από εδώ, τα έραψαν από εκεί κι έβγαλαν το συμπέρα­σμα: τα ξένα ιδρύματα ξεφορτώθηκαν ομόλογα πάνω από 100 δισεκατομμύρια την ώρα που τα ασφα­λιστικά ταμεία και οι ελληνικές τράπεζες αγόραζαν ομόλογα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει η ΡΑΕ τα ναυτιλιακά καύσιμα



Έλλειψη επαρκών στοιχείων για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται από τα διυλιστήρια το κόστος τήρησης των στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας επικαλείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στέλνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, προς περεταίρω διερεύνηση, υπόθεση ναυτιλιακών καυσίμων της οποίας επιλήφθηκε.
Πρόκειται για αναφορές που είχε κάνει προς της ΡΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2010 και το Μάρτιο του 2011 η ακτοπλοϊκή εταιρεία ATTICA GROUP, για τις οποίες έβγαλε απόφαση η Αρχή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της εταιρείας, τα ΕΛΠΕ αποτελούν το μοναδικό προμηθευτή ναυτιλιακού καυσίμου χαμηλού θείου για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καύσιμο το οποίο οι εταιρείες αυτές είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιούν σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία. Κατά την ATTICA GROUP, αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά των ΕΛ.ΠΕ. «η συνεχής αύξηση των τιμών περιθωρίων κέρδους (premia) χωρίς αιτιολόγηση».
Τα ίδια επιχειρήματα επικαλείτο και ο  Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) σε επιστολή του προς τη ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2012.
Οι καταγγελίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ:
Τα ΕΛ.ΠΕ. δεν αποτελούν το μοναδικό προμηθευτή ναυτιλιακού καυσίμου χαμηλού θείου στην ελληνική αγορά, παρότι το μερίδιο αγοράς τους είναι υψηλό και στις τρεις υποκατηγορίες (δηλαδή στο πετρέλαιο χαμηλού θείου, το μαζούτ χαμηλού θείου, και το μαζούτ υψηλού θείου), για όλα τα έτη που εξετάστηκαν (2008, 2009 και 2010). Το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται, ανάλογα με τον τύπο καυσίμου, από 60% έως 95%.
Σε ότι αφορά την εξέλιξη του ύψους της προσαύξησης (premia), κατά την εξεταζόμενη περίοδο, προκύπτει ότι η προσαύξηση αυτή μεταβλήθηκε και ανοδικά, αλλά και καθοδικά. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Petra Petroleum: Ευκαιρία και Πρόκληση η Μεσόγειος για Έρευνες Υδρογονανθράκων



Σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσιάζει η περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, θεωρεί η καναδική εταιρία Petra Petroleum, που διεκδικεί από κοινού με την Energean Oil & Gas την άδεια για την περιοχή των Ιωαννίνων. Παράλληλα, η εταιρία έχει καταθέσει προσφορές για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης στην Κύπρο, καθώς και για θαλάσσια οικόπεδα στην Ισπανία.
Η Petra Petroleum, η οποία ελέγχεται, από το 2011, από το fund Tyrus Capital LLP, κυπριακών και λιβανέζικων συμφερόντων, που διαχειρίζεται περίπου 2,7 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζει άμεση προτεραιότητα της στρατηγικής της τις έρευνες στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, με το σκεπτικό ότι αποτελεί ανεξερεύνητη και αναδυόμενη περιοχή στο συγκεκριμένο τομέα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ