Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

"Θα βρεθεί μέση λύση" στη Διαιτησία λένε από το Υπ. Εργασίας


“Σε ολομέλεια της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο” θα κατατεθεί τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που θα αφορά τη μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Διαιτησίας και Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. 

Στόχος του υπ. Εργασίας είναι να βρεθεί μία “μέση λύση” μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών στο πλαίσιο που ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (24 Ιουνίου 2014), μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ.

Η σχετική απόφαση του ΣτΕ ορίζει σε γενικές γραμμές ανέφερε πως πρέπει να επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων ή των εργοδοτών στον ΟΜΕΔ και για άλλα θέματα που αφορούν μία συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι μόνο για εκείνο που αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως ισχύει με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ 6/ 2012). 

Υπενθυμίζεται πως λόγω της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης έχουν μείνει “στον αέρα” το 60% των μεγάλων κλαδικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα (ή 54 από τις 90) με αποτέλεσμα την έκρηξη των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας στο διάστημα 2012 - 14. 

Η απόφαση του ΣτΕ έδωσε ελπίδες στη ΓΣΕΕ ότι μπορούν να “ξεπαγώσουν” οι περισσότερες εξ΄ αυτών και να υπογραφούν με ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζομένους.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Όλες οι μαγικές λύσεις απ' τις ΗΠΑ έρχονται: τώρα βρέθηκε η λύση για τις συντάξεις!


Υπάρχει μια συνήθης έκφραση, ότι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια. Το ίδιο ισχύει και για τις λύσεις που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στα προβλήματα: ήταν πολύ πιο προχωρημένες απ' τις συνταγές που μας έρχονται σήμερα πέραν του Ατλαντικού.

Το Κέντρο Έρευνας για τις Συντάξεις στο Boston College έκανε πρόσφατα μια μελέτη, για να υπολογίσει πόσο θα έπρεπε να αποταμιεύουν οι εργαζόμενοι για το συνταξιοδοτικό τους σχήμα (εκεί το σύστημα είναι διαφορετικό απ' το Ευρωπαϊκό), προκειμένου να διατηρήσουν και στην ηλικία της σύνταξης το βιοτικό επίπεδο που είχαν ως εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ένας εργαζόμενος ηλικίας 35 ετών πρέπει να αποταμιεύει κάθε χρόνο το 15% του εισοδήματός του, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί αξιοπρεπώς στην ηλικία των 65 ετών. Σε περίπτωση που αποφασίσει ...
να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 70 ετών, χρειάζεται να αποταμιεύει κάθε χρόνο μόνο το 6% του εισοδήματός του!

Πρόκειται ασφαλώς για καταπληκτικό εύρημα, μόνο που οι Αμερικάνοι είναι κάποιες χιλιάδες χρόνια πίσω απ' τους Έλληνες: στην αρχαία Σπάρτη είχαν πρόχειρο τον Καιάδα και όσοι από τους ηλικιωμένους δεν άντεχαν να ζουν, π.χ. λόγω ασθενείας, κατέληγαν στο βάραθρο, οπότε δεν χρειαζόταν κανείς να ανησυχεί για συντάξεις και άλλα τέτοια "κομμουνιστικά". Είναι λοιπόν βέβαιο, μπορείτε να το πείτε με σιγουριά στους Αμερικανούς, ότι, αν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν στα 80, αντί για τα 70, θα χρειάζεται να αποταμιεύουν ακόμα λιγότερα κι απ' το 6%. Κι αν αποφασίσουν να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, δεν χρειάζεται να αποταμιεύουν απολύτως τίποτα.

Υπάρχουν κάποιες χώρες που είναι αρκετά πλούσιες ώστε να έχουν την πολυτέλεια να μελετούν τα αυτονόητα. Άλλωστε, υπάρχει χώρα όπου πλήρωσαν έρευνα για να καταλήξει στο βαθυστόχαστο συμπέρασμα πως, αν οδηγείς σε κατηφορικούς δρόμους, όπου χρειάζεται να φρενάρεις πιο συχνά, φθείρονται τα τακάκια πιο εύκολα, παρά όταν οδηγείς σε δρόμους με μικρή κλίση.

Το πιο ανησυχητικό ωστόσο εύρημα, το οποίο παραδόξως δεν σχολιάζει καθόλου η μελέτη, είναι το διάγραμμα που βλέπετε πιο πάνω, για την εξέλιξη του Εθνικού Δείκτη Συνταξιοδοτικού Κινδύνου. Πρόκειται για το δείκτη που δείχνει πόσα νοικοκυριά βρίσκονται σε κίνδυνο να μην μπορούν να διατηρήσουν μετά τη συνταξιοδότηση το επίπεδο διαβίωσης που είχαν ως εργαζόμενοι: μέσα σε 21 χρόνια, απ' το 1989 μέχρι το 2010, ο Δείκτης σχεδόν διπλασιάστηκε!

Το διάγραμμα είναι μια ακόμα απόδειξη ότι το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος καταρρέει στο Δυτικό κόσμο, όπου καθημερινά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Στην Ελλάδα ήδη το βιώνουμε πολύ σκληρά, οι σημερινοί νέοι ηλικίας 20-30 ετών θα έχουν βιοτικό επίπεδο κατώτερο της γενιάς των γονέων τους. Και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που ήταν αυτά που χρεώθηκαν το βάρος του PSI, καθημερινά καταρρέουν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσίευμα, το ΚΕΠΕ να μας λέει ότι πρέπει να καταργηθούν ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις! Ήδη ο ΟΑΕΕ έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Όλοι αυτοί δεν σταμάτησαν να εργάζονται, απλά πέρασαν στην παραοικονομία: το κράτος χάνει τις εισφορές, χάνει και τους φόρους. Οι ίδιοι χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τη συνταξιοδοτική τους προσδοκία. Ένα παιχνίδι όπου όλοι χάνουν, κανείς δεν κερδίζει, και όπου η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι εντελώς ανίκανη να δώσει λύσεις. Είναι προφανώς απασχολημένη με το πώς θα φορτώσει στις πλάτες του λαού τα "κόκκινα" δάνεια των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοεργολάβων.

Χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις και η μόνη κυβερνητική πρόταση είναι η στροφή στον πρωτογενή τομέα, η μετατροπή της Ελλάδας εκ νέου στην αγροτική χώρα της δεκαετίας του 1950. Γι' αυτό και δεν θα σταματήσουμε να το γράφουμε: όρος για την επιβίωση της χώρας είναι να απαλλαγούμε απ’ το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης. Οι εκλογές ζυγώνουν …


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

O έμμεσος τεμαχισμός της εθνικής κυριαρχίας-Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (τ. 87)


του Αυγερινού Χατζηχρυσού
Γενικά μιλώντας, στον καπιταλισμό ο κάθε εργαζόμενος «πουλάει» την εργατική του δύναμη σε αυτόν που του υπόσχεται ότι θα του προσφέρει εργασία, γνωρίζοντας ότι με αυτό θα «χάσει» τη συμμετοχή του στα κέρδη, αδυνατώντας να πουλήσει την εργασία του μόνος. Στον 20ό αιώνα, λόγω του κομμουνιστικού «αντίπαλου δέους», αυτή η αδικία είχε αμβλυνθεί με τις εργατικές διεκδικήσεις που είχαν κερδηθεί με πολλούς αγώνες. Στη νεοφιλελεύθερη νέα τάξη, όμως, η εργασία δεν είναι αυτή που θεωρείται προϊόν, αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος! Επιστρέφουμε δηλαδή στη Φεουδαρχία, όπου οι σκλάβοι είχαν δικαίωμα στη ζωή μόνο όσο προσέφεραν εργασία, ως εργαλεία, και όχι ως πολίτες.
Ο θεσμός, λοιπόν, της ενοικιαζόμενης εργασίας είναι το νέο δουλεμπόριο, κατά το οποίο ο ενοικιάζομενος δεν εργάζεται για το δικό του συμφέρον, αλλά για τον Εργολάβο/ΜΚΟ στους οποίους τον ενοικιάζει κατά το δοκούν ως νταβατζής. Μάλιστα, στην τελευταία ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πέρασε απαρατήρητο, πίσω από το ζήτημα με το γάλα, το γεγονός πως και το Δημόσιο πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ).

Με πρόφαση δήθεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά με σκοπό την κατάργηση όλων των δημοκρατικών θεσμών και αυτής ακό-μη της Εθνικής Κυριαρχίας, είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής –δηλαδή Γερμανικής– Ένωσης η δημιουργία περιοχών στην εδαφική Επικράτεια της χώρας, όπου οι νόμοι δεν θα ισχύουν ή θα ισχύουν a la carte, δηλαδή θα λειτουργούν αποκλειστικά για το κέρδος.
ΕΟΖ και με τη βούλα
Η αρχή έγινε με τον Νόμο 3907/2011, άρθρο 37, παρ. 5: «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών, των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοί σε τομείς απασχόλησης, σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας». Παρατηρείται μια πρώτη αναφορά σε «συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας», που τότε βέβαια ακουγόταν απλά σαν περιορισμός στον τόπο κατοικίας.
Ωστόσο, επανήλθαν τον Μάρτιο του 2012 με τον Νόμο 4052/1-3-2012/αρ. φύλλου 41, με τον όχι ιδιαίτερα λειτουργικό τίτλο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Μεταξύ του EFSF (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης Μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος, και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας».
Σε αυτό τον νόμο, βάσει του άρθρου 84, οι παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών, η επιστροφή των οποίων έχει ανασταλεί, μπορούν να απασχολούνται μόνο εφόσον τους επιτραπεί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 3907/2011.
Δηλαδή τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως μεταναστών θα μπορούν να μετατραπούν σε στρατόπεδα εργασίας, ώστε να «καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες». Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το πλαίσιο απασχόλησης λαθρομεταναστών για ένα πιάτο φαγητό, κάνοντας «λάστιχο» βασικούς μισθούς και άλλα ασφαλιστικά ή συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αφού είναι προσωρινή –θεωρητικά– εργασία. Ενώ δημιουργούν και τον εσωτερικό «ανταγωνισμό» με τους χιλιάδες άνεργους πολίτες της χώρας που έμμεσα θα εκβιάζονται, είτε να αποποιηθούν τα όποια δικαιώματά τους για να εργαστούν κι αυτοί σε συνθήκες γαλέρας, είτε να παραμείνουν στα αζήτητα.
Αφού πέρασαν το εργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τώρα μένει να ορίσουν και τις γεωγραφικές περιοχές που θα εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο, ο τέως Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από τις 5 Μαΐου 2014 έχει και επιτροπή που μελετάει τον ορισμό των ΕΟΖ, όπως βλέπουμε από την απόφαση που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την αμοιβή αυτών των επιτροπών. Όπως διαβάζουμε στο έντυπο, γίνονται συνεδριάσεις για την «επεξεργασία της Γνώμης Πρωτοβουλίας (Ν. 2232/1994) της Ο.Κ.Ε., με θέμα «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες». Ποιοι δήμοι και ποιες περιφέρειες θα είναι αυτές, μπορούμε να φανταστούμε με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Αυτές οι Δημοτικές, Περιφερειακές Εκλογές ήταν ίσως οι σπουδαιότερες των τελευταίων 20 χρόνων. Ό,τι έχει ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου τώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί από τις τοπικές κοινωνίες στις περιφέρειες και τους δήμους.
Η Ανεργία δεν ήταν αποτέλεσμα της Κρίσης, ήταν αυτοσκοπός της– η ελευθερία και η δημοκρατία στο νεοφιλελεύθερο Κράτος είναι ανάλογα της οικονομικής αντοχής του κάθε Πολίτη. Η ανέχεια και τα αδιέξοδα στην υγεία, την παιδεία, την διατροφή και τα χρέη εξανεμίζουν κάθε δυνατότητα αντίδρασης και οδηγούν στην αναγκαστική μισθοδουλεία, που θα σερβιριστεί σαν «φιλάνθρωπες νέες θέσεις εργασίας» και «ανάπτυξη». Άλλωστε, οι σκλάβοι δεν είναι άνεργοι... ΗΝ


ΠΗΓΗ:hellenicnexusmag.com

Έρευνες 80 ημερών κρίνουν το τερματικό


Τέσσερις γεωτρήσεις που μπορεί να αυξηθούν σε έξι έχει στο πρόγραμμα της η ΕΝΙ για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η ικανότητα της χώρας για να προχωρήσει με γοργά βήματα το έργο του τερματικού φυσικού αερίου.  

Όλες τις γεωτρήσεις θα πραγματοποιήσει το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 10000 το οποίο την Τρίτη βρισκόταν στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής με προορισμό το Λας Πάλμας.

Οι τέσσερις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ αφορούν δύο το τεμάχιο εννέα, μία το ερευνητικό τεμάχιο 3 και μία το ερευνητικό τεμάχιο 2. Στο τεμάχιο δύο, η γεώτρηση έχει πάρει το κωδικό όνομα Zenon και θα γίνει στην περιοχή Tiamat σε βάθος περίπου 2000 μέτρων και κάθετο συνολικό βάθος 6200 μέτρων.

Στο τεμάχιο 3, η διερευνητική γεώτρηση φέρει την ονομασία Kinyras και θα γίνει στην περιοχή Sphinx στο ίδιο βάθος με την γεώτρηση Zenon.

Στο τεμάχιο 9 θα γίνουν δύο ερευνητικές γεωτρήσεις με τα ονόματα Αmathusa και Onasagoras.O Onasagoras θα γίνει στην περιοχή Jason που απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή και η Amathusa στην περιοχή έρευνας Thesus που επίσης απέχει περισσότερο από 80χλμ από την ακτογραμμή. Το βάθος των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 9 υπολογίζεται το ίδιο με αυτές στα οικόπεδα 2 και 3.

Οι περιοχές Jason, Tiamat, Theseus και Sfinx έχουν προσδιοριστεί μετά την ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων σεισμικής έρευνας λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το σχήμα του αποταμιευτήρα, αυτές οι περιοχές διερευνήθηκαν περαιτέρω μέσω γεωφυσικών ερευνών και περιβαλλοντικών δειγματοληψιών.

Οι γεωτρητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από το Saipem 10000 θα διαρκέσουν περίπου 80 συνεχόμενες ημέρες (συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης, της χωροθέτησης, της διάτρησης, της διακοπής εργασιών και της αποχώρησης).

Οι γεωτρητικές εργασίες θα υποστηρίζονται από σκάφη ανεφοδιασμού και ελικόπτερα. Σε περίπτωση που ανευρεθούν υδρογονάνθρακες θα πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερη φάση «δοκιμές παραγωγής».


ΠΗΓΗ:sigmalive.com

Ο πετρελαϊκός κλάδος σε κίνδυνο


Του Γιώργου Καισάριου

Ο οργανισμός International Energy Agency (ΙΕΑ) στο Παρίσι λέει ότι τα ποσά που έχουν επενδυθεί για την εξεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων αυξήθηκαν από τα $400 στα $900 δισ. ετησίως από το 2000 έως το 2008. Πέρσι τα ποσά που δαπανήθηκαν έφτασαν τα $950 δισ.

Καμία νέα παραγωγική πηγή την τελευταία πενταετία δεν έχει κόστος λιγότερο από 80 δολάρια το βαρέλι. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις στον πετρελαϊκό κλάδο να είναι ελάχιστες.

Οι εταιρείες πετρελαίου θα ξοδέψουν περίπου 1,1 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, με το μέσο κόστος στα 95 δολάρια το βαρέλι, ενώ ορισμένα έργα που γίνονται στην Αρκτική, έχουν προϋπολογισμό 120 δολάρια το βαρέλι.

Ουσιαστικά το χαμηλό  πετρέλαιο που όλοι γνωρίζαμε τόσα χρόνια έχει τελειώσει. Ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύ πετρέλαιο στη γη, αλλά όχι στην επιφάνεια. Προκειμένου η ανθρωπότητα να κάνει χρήση των γαιανθράκων, θα πρέπει όλοι να πληρώσουμε πολύ περισσότερο από ό,τι πληρώναμε έως τώρα. Και  στο μακρινό μέλλον, πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόμαστε.

Η Βραζιλιάνικη Petrobras έχει πει ότι θα ξοδέψει περίπου 100 δισ. δολάρια για να αναπτύξει κοιτάσματα στα βαθιά ύδατα της γης. Το κόστος, λέει η εταιρεία, θα είναι μεταξύ 41 και 57 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά δεν την πιστεύει και οι πιο ειδικοί λένε ότι το κόστος θα φτάσει τα 130 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας έχει πέσει κατά τα 2/3 της τιμής που είχε το 2010.

Η IEA εκτιμά ότι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ξοδέψει χρήματα σε έρευνα και ανάπτυξη και σε εξοπλισμό που πότε δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν. Η Exxon πρόσφατα άρχισε εξερεύνηση στην Αρκτική σε πολύ βαθιά νερά. Πολλοί ειδικοί λένε ότι πότε δεν θα καταφέρει να κάνει λεφτά από αυτή τη συνεργασία με τους Ρώσους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική US Energy Information Administration (EIA) προκύπτει ότι 127 εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους κατά 106 δις δολάρια τον τελευταίο χρόνο.

Παρ΄ όλα αυτά όμως, ο ενεργειακός κλάδος εξακολουθεί και πληρώνει  μερίσματα. Προκειμένου να μπορεί να το κάνει όμως, τους τελευταίους 12 μήνες πούλησε 73 δισ. δολάρια σε διάφορα assets. Το ερώτημα είναι,  έως πότε;;

Παρ΄ όλο που το κόστος για έρευνα και ανάπτυξη και εξοπλισμό αυξάνεται συνέχεια, τα έσοδα έχουν παραμείνει σχεδόν στάσιμα από το 2011, περίπου στα 570 δισ. δολάρια (σύμφωνα με την EIA). Μάλιστα, τα έσοδα αυτά είναι με 100 δολάρια το βαρέλι.

H EIA εκτιμά ότι υπάρχει μια διαφορά (τρύπα)  μεταξύ κερδών και δαπανών της τάξεως των 110 δισ. δολ. από το 2010. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δανείζονταν υπέρογκα ποσά για να πληρώσουν μερίσματα και για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 39 δισ. δολάρια από το 2011.

Με τους γεωπολιτικούς κινδύνους που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνιο, το ζήτημα δεν είναι αν ξαφνικά αυξηθεί το πετρέλαιο, αλλά αν πέσει κατακόρυφα η ζήτηση από την κακή ψυχολογία, σαν αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που υπάρχει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κλάδος θα υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα, καθώς τα λεφτά που ξοδεύει δεν θα μπορέσει να τα ανακτήσει, διότι μακροπρόθεσμα το πετρέλαιο θα πρέπει να ανέβει αρκετά για να έχει νόημα να το βγάζουμε από το έδαφος.

Και αν πράγματι ισχύουν όλα αυτά, ίσως ο πετρελαϊκός κλάδος να μην είναι μια καλή επένδυση κοιτάζοντας μπροστά, σε αντίθεση με το τί συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια.

ΠΗΓΗ:capital.gr

Στον "αέρα" η ρύθμιση 100.000 στεγαστικών δανείων ΟΕΚ


Στον «αέρα» βρίσκονται 100.000 δανειολήπτες που πήραν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση ενοικίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς καμιά ρύθμιση δεν έχει γίνει για τις δικές τους περιπτώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλά ποσά αν καθυστερήσουν κάποια δόση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος» πολλοί δανειολήπτες ανακαλύπτουν πως αν καθυστερήσουν να πληρώσουν έναν μήνα, η τράπεζα τους στέλνει ειδοποίηση για να την τακτοποιήσουν άμεσα, ενώ μετά την τρίτη απλήρωτη δόση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί υπερήμερο το ποσό που απομένει και μπορεί να τους ζητηθεί να πληρώσουν άμεσα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν μεν να υποβάλλουν αίτηση για επιμήκυνση των δόσεων αλλά θα χάσουν την επιδότηση επιτοκίου για το τμήμα της οφειλής που ρυθμίζουν με την τράπεζα!

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις:

- Συνταξιούχος καθυστέρησε ένα μήνα τη δόση, έλαβε ειδοποίηση να τακτοποιήσει την οφειλή και τελικά κατάφερε να κρατήσει την επιδότηση επιτοκίου

- Μισθωτός χρωστούσε τέσσερις δόσεις, υποχρεώθηκε να κάνει ρύθμιση με την τράπεζα για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής κατά τέσσερα χρόνια. Πλήρωνε 700€ με την επιδότηση ενοικίου αλλά μετά τη ρύθμιση έχασε το επιδοτούμενο επιτόκιο και η δόση έφτασε στα 550€. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν υπήρχε η τροπολογία, ο δανειολήπτης του πρώην ΟΕΚ θα πλήρωνε δόση 350€ και θα είχε διατηρήσει την επιδότηση επιτοκίου για τέσσερα χρόνια!

Η τροπολογία θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Επρόκειτο να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αλλά, άγνωστο γιατί, η διάταξη δεν εντάχθηκε στο νόμο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η τροπολογία θα κατατεθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου αφού επικαιροποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο Παρίσι στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρύθμιση, που είχε ανακοινωθεί και τον Απρίλιο αλλά δεν είχε περάσει από την τρόικα, θα προβλέπει:
1. Τα δάνεια που πήραν οι δικαιούχοι με επιδότηση ενοικίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται με τον όρο ότι οι δανειολήπτες, όταν θα κάνουν την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, δεν θα χρωστούν έξι δόσεις

2. Ο ΟΑΕΔ, χωρίς να εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την τράπεζα, θα εξακολουθεί να καταβάλει την επιδότηση επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που προέβλεπε η αρχική σύμβαση

3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μέσα σε έξι μήνες


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΣΕΕ:Πώς αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου


Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της Αργίας της 15ης Αυγούστου.
Η 15η Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που φέτος συμπίπτει ημέρα Παρασκευή, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες.
1) Για μισθωτούς που δεν θα εργαστούν τη μέρα αυτή ισχύουν τα εξής: 
α) Στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου για λόγους που δεν οφείλονται σ' αυτούς, θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. 
β) Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, δεν οφείλεται τίποτε πέραν του μηνιαίου μισθού τους.
2) Για μισθωτούς που θα απασχοληθούν τη μέρα αυτή ισχύουν: 
α) Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο τους, και 
β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους.
Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%,που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό τους και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού του.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ανοίγει η αγορά του αερίου


Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Είναι γνωστό ότι οι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου τέθηκαν επιτακτικά από την τρόικα το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν και ως όροι στα προαπαιτούμενα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας. 

Βασικός πυλώνας των απαιτήσεων της τρόικας είναι να ανοίξει η αγορά της προμήθειας του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η δραστηριοποίηση και άλλων προμηθευτών και να μπει τέλος στο μονοπώλιο που έχει παραχωρηθεί αυτή τη στιγμή από τις ΕΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr λοιπόν, το νομοσχέδιο που θα εφαρμόζει το κοινοτικό μοντέλο διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες προμήθειας και διαχείρισης του δικτύου διανομής, είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη βουλή το Σεπτέμβριο, ώστε να τηρηθούν και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου οι υφιστάμενες ΕΠΑ θα αναδιοργανωθούν, ούτως ώστε να διαχωριστούν οι δραστηριότητες της προμήθειας από το δίκτυο, Οι δεύτερες αφού διαχωριστούν θα περάσουν σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, ώστε να μπορούν να προμηθεύσουν αέριο τους καταναλωτές και άλλοι παίκτες. 

Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα είναι ότι οι υφιστάμενες ΕΠΑ έχουν αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης, τα οποία τους έχουν παραχωρηθεί και για τα οποία έχουν εκδοθεί ειδικές άδειες εξαίρεσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες ακόμη δεν έχουν λήξει. Για την αποζημίωσή τους ωστόσο δεν γίνεται καν συζήτηση να καταβληθούν χρήματα, οπότε οι λύσεις που προκρίνονται είναι να υπάρξουν κάποιες χρονικές αλλά και γεωγραφικές επεκτάσεις στις άδειες που έχουν. 

Θυμίζουμε ότι οι μέτοχοι των τριών ΕΠΑ είναι η ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% και σε ποσοστό 49% η Shell στην Αττική και η ιταλική Eni σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες θέλουν τους μετόχους να είναι σύμφωνοι με το πλάνο που έχει εκπονηθεί. 

Πάντως οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν ώστε ο διαχωρισμός να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με το μνημόνιο. Πρακτικά οι αλλαγές στην αγορά με την είσοδο νέων προμηθευτών από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές, δεν αναμένεται να έρθουν για τους οικιακούς πελάτες νωρίτερα από την 1/1/2017 και νωρίτερα για τους βιομηχανικούς πελάτες.


ΠΗΓΗ.capital.gr

Συνεχίζεται ο διάλογος για τα οργανογραμματα !!!



Συνεχίζεται εντατικά τις τελευταίες μέρες ο διάλογος για την ανατροπή των νέων οργανογραμματων!!

Υποχώρησε το πετρέλαιο – σε ρεκόρ 10ετιών η παραγωγή των ΗΠΑ


Σε χαμηλότερο επίπεδο έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency) ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και τα στοιχεία της αμερικανικής Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία η πετρελαιοπαραγωγή των ΗΠΑ άγγιξε τον Ιούλιο υψηλό σχεδόν 30ετίας.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου, τύπου light sweet, παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 75 σεντς ή κατά 0,8% στα 97,33 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. 

Στο ICE του Λονδίνου η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου brent, παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση κατά 1,3 δολ, ή 1,2% στα 104,11 δολ. το βαρέλι. 

Οι απώλειες «έσπασαν» το σερί κερδών των συμβολαίων πετρελαίων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Οι τιμές δέχθηκαν πιέσεις μετά την ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα από την ΙΕΑ, η οποία γνωστοποίησε ότι οι προμήθειες είναι άφθονες παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. 

Στο μεταξύ τα συμβόλαια βενζίνης παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησαν κατά 0,85% στα 2,73 δολ. το βαρέλι στο Nymex. Το πετρέλαιο θέρμανσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 4 σεντς, ή 1,3% στα 2,84 δολ. το γαλόνι. 

Τέλος, το φυσικό αέριο παραδόσεως Σεπτεμβρίου, κέρδισε 3 σεντς, ή 0,8% στα 4 δολ. ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων, στο Nymex.


ΠΗΓΗ.capital.gr