Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

“Να γιατί κανείς ΔΕΝ μπορεί να ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τους Έλληνες”! Τι έλεγε ο Φρειδερίκος Νίτσε;

nitse
Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Φρειδερίκος Νίτσε. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Η Γέννηση της Τραγωδίας” (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15,ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
«Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους,
που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.
Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να
διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».


ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.gr

Η ΠΙΟ ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Reuters: Τον αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα προτιμούν τώρα οι Ισραηλινοί

Reuters: Τον αγωγό φυσικού αερίου με  την Ελλάδα προτιμούν τώρα οι Ισραηλινοί
Ένας αγωγός μέσω Ελλάδας ή Κύπρου είναι ο σωστός τρόπος για τις εξαγωγές του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ,  Avigdor Lieberman, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, αρχικά το Ισραήλ προσανατολιζόταν στην εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των κοιτασμάτων του με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά μετά την αποχώρηση της αυστραλιανής Woodside Petroleum, από το deal με την ισραηλινή Delek και την αμερικανική Noble Energy, οι προοπτικές εξαγωγών LNG περιορίστηκαν δραστικά.

Πλήγμα δέχθηκε και το σενάριο της εξαγωγής του φυσικού αερίου μέσω αγωγού προς την Τουρκία, λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.

“Αυτό που μοιάζει πιθανό να προχωρήσει είναι ένας αγωγός προς τους γείτονές μας στην ΕΕ, όπως η Κύπρος ή η Ελλάδα, και από την Ελλάδα σε όλη τη Ν. Ευρώπη, στην Ιταλία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες”, είπε ο υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λιθουανία.

Όπως εκτίμησε, το κόστος του αγωγού αυτού είναι 20-30 δισ. δολάρια.

“Είναι ένα τεράστιο project και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Αλλά η πρώτη εντύπωση είναι πως ο σωστός τρόπος να εξάγουμε αυτό το αέριο στην Ευρώπη είναι μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας”, τόνισε.

Πάντως, όπως γράφει το Reuters, οι εξαγωγές LNG από το Ισραήλ δεν έχουν βγει εντελώς από το τραπέζι. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και θα εξάγωγεται ως LNG, μέσω της υφιστάμενης υποδομής.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ελπίζω οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας", λέει το αφεντικό της BP

"Ελπίζω οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας", λέει το αφεντικό της BP
Ελπίζω οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bob Dudley, για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει  καλύτερα τη σταθερότητα που απαιτείται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη παραγωγή πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

«Ως μεγάλος επενδυτής στη Σκωτία - τώρα και στο μέλλον - η BP πιστεύει ότι οι μελλοντικές προοπτικές για τη Βόρεια Θάλασσα εξυπηρετούνται καλύτερα με τη διατήρηση της υπάρχουσας παραγωγικής ικανότητας και ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε χαρακτηριστικά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στον νομικό σύμβουλο του Λάτση, απ’ ευθείας ανάθεση οι υδρογονάνθρακες!

Ο Μπερνιτσας δεν εχει αφησει ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ/ΧΡΕΟΥΣ/ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-ΦΑ που να μην ειναι μεσα!

ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ 2 ΜΠΕΡΝΙΤΣΑΣ 1

Δημητρης Καμμενος
ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΕΙ!!
ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΧΩΡΑΣ;
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ;

Ελπιζω να με διαβαζουν εκει στην ΕΥΠ !

Δημητρης Καμμενος



ΠΗΓΗ:olympia.gr

Νέες τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον επόμενο μήνα


Φουσκωμένοι θα έρθουν τον επόμενο μήνα οι λογαριασμοί ρεύματος τόσο της ΔΕΗ όσο και των υπολοίπων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ρεύματος.

Εως και 25% αναμένεται πως θα αυξηθούν από τον επόμενο μήνα οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ.

Αιτίες της επικείμενης αύξησης, σύμφωνα με τα Νέα, είναι η επιδότηση στο κόστος ηλεκτροδότησης καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και το Κοινωνικό Τιμολόγιο. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί η ακριβής αύξηση στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, που πληρώνουμε στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και το πως θα επιμεριστεί η αύξηση στους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αύξηση στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αναμένεται περίπου στο 25%. Μάλιστα για να καταλάβετε την επιβάρυνση στους λογαριασμούς αναφέρεται το εξής παράδειγμα. Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ανάλογα με την κλίμακα της κατανάλωσής του.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ο OPEC προχώρησε σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τη ζήτηση αργού


Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο που παράγει θα είναι χαμηλότερη των περσινών εκτιμήσεων, λόγω της άφθονης προσφοράς και της χαμηλότερης ζήτησης, κάτι που έχει ήδη οδηγήσει τις διεθνείς τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.
Στη μηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια αγορά, ο Οργανισμός αναφέρει ότι έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ζήτησης κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα το 2015 και κατά το ίδιο μέγεθος για αυτό το έτος. Ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες των αγορών για αργό του ΟΠΕΚ θα είναι μειωμένες κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, όπως αναφέρει ο Οργανισμός.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ έρχεται καθώς το συμβόλαιο για το αργό τύπου Brent υποχώρησε την Τρίτη κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε 16 μήνες. Ο Οργανισμός απέδωσε την μειωμένη ζήτηση για το πετρέλαιο του στον εντεινόμενο ανταγωνισμό από άλλους παραγωγούς αλλά και στην αδύναμη ζήτηση από τα βιομηχανοποιημένα κράτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη στην παραγωγή μη συμβατικού πετρελαίου, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή κατά 780.000 βαρέλια την ημέρα το 2015, αναφέρει ο ΟΠΕΚ.
Ο ΟΠΕΚ υποβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση κατά 20.000 βαρέλια την ημέρα για το επόμενο έτος. Αν και η αναθεώρηση είναι μικρή σε σύγκριση με την εκτίμηση του Οργανισμού για αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,19 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι αντανακλά την βραδύτερη ανάπτυξη της κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα κράτη.
Παρά την πιο αδύναμη ζήτηση για το αργό, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 231.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο καθώς επαναλειτούργησαν τα λιμάνια και πετρελαϊκά πεδία στη Λιβύη. 


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΙΑ: Αυξημένη κατά 38% η κατανάλωση υγρών καυσίμων ως το 2040


Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και υγρών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 38% ως το έτος 2040, όπως προβλέπει η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών (EIA) στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο International Energy Outlook 2014.
Βασικές αιτίες για την μακροπρόθεσμη αυτή αύξηση αποτελεί η ζήτηση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι δύο αυτές περιοχές θα ευθύνονται για το 85% της ανόδου της ζήτησης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γεγονός που μαρτυρά τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν εκεί σε ότι αφορά την ενέργεια.
Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι οι αγορές πετρελαίου και υγρών καυσίμων έχουν εισέλθει πλέον σε μια περίοδο δυναμικών αλλαγών, τόσο στο κομμάτι της προσφοράς, όσο και στη ζήτηση. Οι αλλαγές αυτές την ανάγκασαν να επανεξετάσει τις προοπτικές στον συγκεκριμένο τομέα και να υιοθετήσει μια νέα στάση και προβλέψεις.
Μεταξύ άλλων, η ΕΙΑ θεωρεί ότι η κατανάλωση υγρών καυσίμων θα αυξηθεί από 87 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 σε 119 εκατ. βαρέλια το 2040. Για το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου (72%) θα ευθύνονται οι ασιατικές χώρες και ιδίως η Κίνα και η Ινδία, ενώ το 13% θα επωμισθεί η Μέση Ανατολή.
Στο σκέλος της παραγωγής, ο OPEC θα παραμείνει μεγαλύτερος προμηθευτής υγρών καυσίμων από το 2010 ως το 2040 και θα προμηθεύσει τα 14 εκατ. βαρέλια από τα 33 εκατ. βαρέλια της αύξησης που θα παρατηρηθεί μέχρι τότε. Οι παραγωγοί πετρελαίου εκτός του OPEC θα αυξήσουν την δικιά τους παραγωγή κατά 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με βάση την έκθεση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Να κάνουμε μουσείο υδρογονανθράκων το Nordic Explorer…


Για παλιοσίδερα θα πουλήσει η νορβηγική PGS το πλοίο της Nordic Explorer, στο πλαίσιο του προγράμματος περικοπών που εφαρμόζει. Θα πείτε ποιος ξέρει την PGS και ποιος νοιάζεται για το τι θα κάνει με τα καράβια της. Κι όμως. Η PGS και το Nordic Explorer μονοπωλούσαν πριν δύο χρόνια το εγχώριο ενδιαφέρον. Η πρώτη είναι η εταιρεία που ανέλαβε τα σεισμικά στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη και το δεύτερο είναι το σκάφος που τα υλοποίησε. Μάλιστα αν πιστέψουμε πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αναγνώσματα σε διάφορα blogs («ψεκασμένα» και μη), το Nordic Explorer διαπίστωσε ότι η ελληνική ΑΟΖ κρύβει τεράστια κοιτάσματα, αερίου κυρίως, μπορεί όμως και πετρελαίου. Γι΄αυτό προτείνουμε στο ΥΠΕΚΑ να αναζητήσει δωρητές και να αγοραστεί το πλοίο, που με την αποστολή του στην Ελλάδα ολοκλήρωσε τον επιχειρησιακό του βίο. Εξάλλου δεν πρόκειται να κοστίζει ακριβά. Θα μπορούσε λοιπόν να μετασκευαστεί σε… «μουσείο των ελληνικών υδρογονανθράκων» υπό την εποπτεία της ΕΔΕΥ. Αφού νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα αργήσουν να βρεθούν γιατί η ΕΔΕΥ να μην ασχοληθεί με το «μουσείο υδρογονανθράκων», στο οποίο σημαίνουσα θέση θα έχει βιβλιοθήκη με τους τόμους που περιλαμβάνουν τις δηλώσεις πολιτικών και εκτιμήσεις - ειδικών και μη - για τα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος…


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο

Φωτογραφία για Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο σε Ιωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο
Η ανάδοχος κοινοπραξία, με επικεφαλής την Energean Oil, θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των δεδομένων που δείχνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των ερευνών σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο καθώς χθες η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της υλοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων των αναδόχων. Οι ανάδοχες κοινοπραξίες των ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο, Energean Oil - Petra Petroleum, για την περιοχή των Ιωαννίνων, και Energean Oil - Trajan oil & Gas για το Κατάκολο, έχουν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων για επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ στο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα ανέλθουν στα 800 εκατ. ευρώ εάν εντοπιστεί κοίτασμα. 


Το πρώτο βήμα για τις ανάδοχες κοινοπραξίες αμέσως μετά την ψήφιση των συμβάσεων είναι η αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που θα παραλάβουν από το Δημόσιο για τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί και η έκδοση αδειών για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων δεδομένων που θα τις βοηθήσουν να εντοπίσουν τους πετρελαιοπιθανούς στόχους. Η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, έχει έρθει ήδη σε επαφή με 10 περίπου εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στις σεισμικές έρευνες για να επιλέξουν με κριτήριο την καλύτερη δυνατή ποιότητα στις καταγραφές και φυσικά το κόστος, σε ποια θα αναθέσουν το έργο συλλογής τρισδιάστατων δεδομένων. Οι σεισμικές έρευνες, στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και σε έκταση 800 χλμ. αναμένονται την άνοιξη του 2015. Ενα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων που θα συλλέξει η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει για λογαριασμό της ανάδοχης κοινοπραξίας τις έρευνες και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται από στελέχη της εταιρείας μέσα στο 2017. Ανάλογα με τα ευρήματα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ θα πραγματοποιήσει στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου 2-3 γεωτρήσεις επενδύοντας 20-35 εκατ. ευρώ για την καθεμία. Οι χρόνοι θα κριθούν σε κάθε περίπτωση και από την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, τονίζουν τα ίδια στελέχη.

Την ψήφιση των συμβάσεων αναμένει και η κοινοπραξία της Energean Oil για να εντατικοποιήσει τις γεωλογικές έρευνες που ήδη έχει ξεκινήσει σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας και να προχωρήσει στην έναρξη των σεισμικών ερευνών σε έκταση 300 χλμ., η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια διετία. Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία προχωράει στον αποκλεισμό από ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η χαράδρα του Βίκου και τα Ζαγοροχώρια και παράλληλα μέσω δικών της γεωλογικών ερευνών επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση πετρελαιοπιθανών στόχων. Το πού θα μπει το γεωτρύπανο θα κριθεί από την αξιολόγηση των τρισδιάστατων σεισμικών που θα ακολουθήσουν. Δεν είναι δεδομένο, πάντως, ότι το πρώτο γεωτρύπανο θα μπει στην παλιά γεώτρηση (επαναδιάτρηση) που πραγματοποίησε το 1999 στο Καλπάκι η Enterprise Oil τονίζουν στην «Κ» στελέχη της εταιρείας.

Μέσα στα επόμενα 4 έτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση για την οποία έχει δεσμευθεί η κοινοπραξία μέσω της σύμβασης παραχώρησης και η δεύτερη σε διάστημα 6 ετών. Σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, παραγωγή στην περιοχή των Ιωαννίνων θα πρέπει να αναμένεται μετά το 2021, τονίζουν τα ίδια στελέχη. Πιο κοντινό είναι το χρονοδιάγραμμα παραγωγής για το μικρό κοίτασμα στο Κατάκολο και αυτό γιατί είναι ήδη βεβαιωμένο από το 1981. Η ανάδοχος κοινοπραξία με επικεφαλής την Energean Oil θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των δεδομένων που δείχνουν ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στον βιολογικό καθαρισμό του Κατακόλου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2017. Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα των τριών περιοχών που έχουν παραχωρηθεί ανέρχονται σε 305 εκατ. βαρέλια.

Καθημερινή

ΠΗΓΗ:newsnowgr.com

Αγώνας δρόμου για την εκμετάλλευση των αρκτικών πετρελαίων


Ο αγώνας μεταξύ των διεθνών ενεργειακών εταιρειών για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική αναμένεται να ενταθεί από τώρα και για τα επόμενα 15 χρόνια, λόγω του ανανεωμένου ενδιαφέροντος από τη Ρωσία, σύμφωνα με διεθνείς ανταποκριτές.
Η Αρκτική περιοχή, στην οποία μοιράζονται σύνορα χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Γροιλανδία, διαθέτει ενεργειακά αποθέματα ισοδύναμα με 166 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργειακών συμβούλων. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από τα συνολικά αποθέματα του Ιράν και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες αργού πετρελαίου για πέντε χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω της δυνατότητας επιχειρήσεων σε μεγάλη κλίμακα, μιας και η Αρκτική είναι από τις τελευταίες ανεκμετάλλευτες περιοχές στον πλανήτη.
Παρά τις αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ζήτηση για ενέργεια και η έλλειψη παρόμοιων ευκαιριών σε άλλες περιοχές, κάνουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή. Ιδιαίτερα οι δυτικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, βλέποντας να μένουν πίσω από τη Ρωσία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Την περασμένη εβδομάδα ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε πολεμικά πλοία για να ανοίξουν πάλι εγκαταλελειμμένες βάσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από ρωσικά συνεργεία, και παράλληλα να ελέγξουν τη νέα θαλάσσια οδό στον Αρκτικό Ωκεανό που άνοιξε λόγω των λιωμένων πάγων. Ήδη ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Εξάλλου, οι τεχνικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε ένα τέτοιο σκληρό και απόμακρο περιβάλλον είχαν έρθει στην επικαιρότητα και πέρυσι, όταν η Royal Dutch Shell αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας όταν ένα γεωτρύπανο προσάραξε λόγω θυελλωδών καιρικών συνθηκών.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Citi Research για την ενέργεια το 2020: μεγάλος νικητής θα είναι όποιος παράγει φθηνά.


Οι επενδυτικοί οίκοι έχουν τμήματα αναλύσεων και παρακολουθούν από κοντά τις τάσεις της αγοράς. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις για την ενέργεια. Στη χθεσινή ανάρτηση είδαμε κάποια βασικά στοιχεία από την έκθεση της Morgan Stanley. Σήμερα θα δούμε αντίστοιχα κάποια στοιχεία από την έκθεση της Citi Research.

Η 64 σελίδων έκθεση της Citi έχει τίτλο "Energy 2020: The Revolution Will Not Be Televised as Disruptors Multiply", αναφέρεται σε όλο τον εμπορευματικό τομέα της ενέργειας και από την αρχή ξεκαθαρίζει τα πράγματα: "A Big Win for ...
Low-Cost Producers" - "Μεγάλη νίκη για παραγωγούς με χαμηλό κόστος", κάτι βέβαια απόλυτα φυσιολογικό κι αναμενόμενο.



Η έκθεση συνοψίζει μια σειρά ειδικές επιμέρους εκθέσεις από το τμήμα ερευνών της Citi, για τις οποίες δίνει και τους συνδέσμους: υπάρχει πολύ υλικό για όποιον ενδιαφέρεται να τις διαβάσει. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στο πετρέλαιο και τη μεγάλη επανάσταση που έφερε το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο στις ΗΠΑ: μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ θα είναι αυτάρκεις και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εξαγωγές μετά από απαγόρευση 40 ετών. Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ήρθε από το Τέξας, αλλά ήδη αυξάνεται και σε άλλες περιοχές. Παρά την αύξηση της παραγωγής, παρατηρείται συνεχής μετάβαση από την κατανάλωση πετρελαίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη των λεκανών ανά τον κόσμο. Μια ματιά στο χάρτη είναι αρκετή για να εξηγήσει την κρίση στην Ουκρανία: είναι απ' τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές στον πλανήτη. Ωστόσο η 4η χώρα σε αποθέματα είναι η Αργεντινή, με διαπιστωμένα αποθέματα 27 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 802 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αέριο. Λέτε αν βγει ο Τσίπρας "να μας κάνει Αργεντινή" και στα αποθέματα;

Για την ηλιακή ενέργεια η Citi είναι αισιόδοξη και φειδωλή ταυτόχρονα: ναι μεν βλέπει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, κυρίως στην Κίνα, όπου η μεγάλη χρήση του κάρβουνου δημιούργησε προβλήματα καπνομίχλης (smog) στις πόλεις, αλλά δεν βλέπει συνδυασμό με ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης. Αντίθετα, βλέπει ανάπτυξη συστημάτων κυψελών καυσίμου στην Ιαπωνία, όπου ήδη μέχρι το Μάρτιο 2014 έχουν εγκατασταθεί 40.000 συστήματα σε σπίτια και ανάπτυξη αυτοκινήτων με κυψέλες καυσίμου από το 2020. Το υδρογόνο για τις κυψέλες παράγεται από φυσικό αέριο. Το κόστος είναι στα 15-20.000 δολάρια ΗΠΑ, αλλά με την ανάπτυξη, που θα φέρει οικονομίες κλίμακας, στοχεύουν να πέσει στα 7.000 δολάρια το 2016.

Και τα αιολικά; πού είναι τα αιολικά στην έκθεση της Citi; Τα αιολικά απουσιάζουν εντελώς, κάτι που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, καθόσον η έκθεση καλύπτει ευρύτατο φάσμα της παραγωγής ενέργειας (πετρέλαιο, αέριο, κάρβουνο, πυρηνικά, ηλιακά, κυψέλες καυσίμου). Η έκθεση απλά σχολιάζει ότι ένα μέρος της παραγωγής που θα αντικαταστήσει τη γηράσκουσα υποδομή σε εργοστάσια κάρβουνου και πυρηνικών θα είναι ηλιακά και αιολικά, με τα ηλιακά να αντιμετωπίζουν τα θέματα αιχμής φορτίου πολύ καλύτερα απ' τα εντελώς τυχαίας συμπεριφοράς αιολικά. Το ίδιο δηλαδή, που έχει πει ο δικός μας ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020: αξιοπιστία ισχύος αιολικών 10% (και πολύ τους είναι), αξιοπιστία ισχύος Φ/Β 70% (στο πρωινό εαρινό σημείο αναφοράς).


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Νέα εργαλεία στην καταπολέμηση της ανεργίας


Την καθιέρωση ειδικού ερωτηματολογίου, με το οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ των άλλων, απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο, ταυτόχρονα με την υποβολή των καταστάσεων προσωπικού που γίνεται κάθε χρόνο. Η συμπλήρωση του «Εντύπου Έρευνας Ανίχνευσης Αναγκών των Επιχειρήσεων σε Ειδικότητες και Δεξιότητες», θα είναι κατ' αρχή προαιρετική.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των αναγκών του ιδιωτικού τομέα που θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, στη στόχευση της κατάρτισης και στην ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η δημιουργία στο μέλλον, ενός μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, με την εφαρμογή του μέτρου, θα δημιουργηθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των δράσεων και των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι δράσεις αυτές θα είναι στο εξής στοχευμένες και θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αλλά και των ίδιων των ανέργων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πρόκειται για «μια μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο των πολιτικών απασχόλησης στο των δομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Η αλλαγή αυτή, μέσω της αποτελεσματικότερης σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της διαρθρωτικής διάστασης της ανεργίας στην Ελλάδα».

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με βασικό άξονα το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" δημιουργούμε εντός του 2014 μόνιμο μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης και προσθέτει: «Τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα σχεδιάζονται πλέον "στα τυφλά", όπως στο παρελθόν, αλλά στη βάση των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ανέργων. Πρόκειται για ένα μοναδικό και καινοτόμο εργαλείο στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά αυτής των νέων».

Με την ίδια υπουργική απόφαση εισάγεται η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης, κατάρτισης και κοινωφελούς εργασίας, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας θα έχει πραγματική εικόνα για τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στην εργασιακή πορεία των ωφελουμένων και δεν θα βασίζεται μόνο στο ρυθμό της απορροφητικότητας, ο οποίος αποτελούσε έως τώρα τον μοναδικό δείκτη για την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης.

Ορίζεται, τέλος, ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού των επιχειρήσεων, δηλαδή το έντυπο Ε4, θα γίνεται το χρονικό διάστημα από 1 έως 21 Οκτωβρίου κάθε έτους. Η χρονική περίοδος που παρέχεται για την υποβολή, είναι μικρότερη από εκείνη που ίσχυε έως σήμερα, όμως οι επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να καταγράψουν εξαρχής το σύνολο του προσωπικού τους που είναι ήδη καταγεγραμμένο στο σύστημα «Εργάνη», αλλά μόνο τις μεταβολές που έχουν μεσολαβήσει.

Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται για κάθε έτος με απόφαση του υπουργού κατόπιν εκτίμησης των περιστάσεων, ενώ δεν απαιτείται η ηλεκτρονική κατάθεση συμπληρωματικού πίνακα προσωπικού όταν η επιχείρηση ή εκμετάλλευση αλλάζει νόμιμο εκπρόσωπο.

Η καταγραφή των μεταβολών αυτών, παρέχει στο σύστημα τη δυνατότητα να καταγράφει σε ημερήσια βάση όχι μόνο τον ακριβή αριθμό του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων στη χώρα αλλά και την εξέλιξή τους.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

   

Γιατί προκαλούν πανικό τα σχέδια για την ΕΟΖ;


Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της ζώνης η οποία θα χρησιμοποιηθεί σαν πιλότος για όλη τη χώρα, θα είναι ένα φορολογικός συντελεστής της τάξης του 15-17%, η μικρότερη γραφειοκρατία και οι αμοιβές θα είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα...

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα μπορούσε να λειτουργήσει η ίδρυση μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) σαν μαγνήτης προσέλκυσης επενδύσεων και να δημιουργήσει συνθήκες επενδυτικής έκρηξης;

Η μείωση της φορολογίας των κερδών και της γραφειοκρατίας αποτελούν θετική πρόθεση, είναι ικανές από μόνες τους όμως να διαβρώσουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα που χαρακτηρίζει τη χώρα ειδικά στις παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες όπου υστερεί σε ανταγωνιστικότητα;

Βέβαια η φορολογία επί των κερδών είναι παράμετρος που θα συνυπολογίσει κάποιος, αλλά στο τέλος της μελέτης σκοπιμότητας μιας επένδυσης.

Πριν από τον συντελεστή φορολογίας των κερδών θα χρειαστεί να υπολογίσει το κόστος παραγωγής. Αν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό τα κέρδη θα είναι λίγα ή ανύπαρκτα, οπότε ο μικρός ή μεγάλος συντελεστής φορολόγησης αδιάφορος...

Ως γνωστόν το 100% του μηδενός είναι μηδέν, ενώ το 10 ή 20% του 1.000 είναι 100 και 200...

Το κόστος παραγωγής, το συνθέτουν κυρίως  το εργατικό κόστος, το ενεργειακό κόστος και το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας της επιχείρησης.

Είχαμε αναφέρει τις προάλλες πως η Ελλάδα σε σχέση με το εργατικό κόστος έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Ο εργαζόμενος λαμβάνει στο χέρι μια από τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ευρωζώνη και ο εργοδότης πληρώνει ένα από τα υψηλότερα κόστη ανά θέση εργασίας.

Για την ακρίβεια έχουμε υπολογίσει πως κάποιος που λαμβάνει στο χέρι καθαρά λίγο κάτω από 1.000 ευρώ στοιχίζει στην επιχείρηση περί τα 1.800 ευρώ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι απλό, γιατί παρεμβάλλονται περί τις 13 ασφαλιστικές και άλλες ειδικές εισφορές.

Το αν είναι ανταποδοτικές και ποιον συμφέρουν αυτές οι εισφορές είναι μεγάλη συζήτηση κοινός παρονομαστής της οποίας είναι πως στην Ελλάδα πληρώνουμε φόρους  και εισφορές Γερμανίας και έχουμε δημόσιες υπηρεσίες επιπέδου Ουγκάντας. 

Στη Γερμανία ο εργαζόμενος που λαμβάνει καθαρά περί τα 1.000 ευρώ στοιχίζει στην επιχείρηση περί τα 1.500 και στην Ιρλανδία περί τα 1.100 ευρώ.

Εύλογα λοιπόν μια επιχείρηση που θέλει να κατασκευάσει ποτήρια ή μολύβια, ξεκινά από πολύ  χαμηλότερη βάση όταν πρέπει να βγει στο ράφι να αντιμετωπίσει μια γερμανική ή μια ιρλανδική αντίστοιχη.

Για την ακρίβεια μόνο από το εργατικό κόστος το ελληνικό ποτήρι ή μολύβι σχηματικά θα βγαίνει από το εργοστάσιο αναλογικά στο 1,8 ευρώ όταν το γερμανικό και ιρλανδικό θα βγαίνουν στα 1,5 και 1,1 ευρώ αντίστοιχα.

Γιατί έχουμε υψηλό εργατικό μεικτό κόστος, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο έχουν υψηλές δαπάνες οι οποίες καλύπτονται με την αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας. Μόνο οι 800 χιλ. πρόωρες συντάξεις κάτω των 65 ετών υπολογίζεται πως επιβαρύνουν την οικονομία με 8-10 δισ. το χρόνο. Μετά προσθέστε και τις αργομισθίες που έχει δημιουργήσει η κομματοκρατία προκειμένου να αποσπά ψήφους.

Αν νομίζετε πως το ελληνικό  μειονέκτημα (ντεσαβαντάζ) τελειώνει στο υψηλό εργατικό κόστος που σε συνδυασμό με τη χαμηλή εργατική αμοιβή λειτουργεί πολλαπλασιαστικά αρνητικά, κάνετε λάθος. Το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Μα το πετρέλαιο είναι βασικό εμπόρευμα και ως εκ τούτου έχει μια διεθνή τιμή γιατί στην Ελλάδα στοιχίζει περισσότερο;

Λόγω της υψηλής φορολογίας. Γράφαμε χθες πως το 60,2% της τελικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης συνίσταται από φόρους. Και φέραμε σαν παράδειγμα πως κάποιος που πληρώνει το χρόνο 2.500 ευρώ για πετρέλαιο, πληρώνει περί τα 1.500 ευρώ για φόρους ειδικούς και μη...

Ανάλογα στην Ελλάδα πληρώνουμε το ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη λόγω των ειδικών φόρων αλλά και της επιτυχίας της Βάσως Παπανδρέου πριν από πολλά χρόνια να υπογράψει μια συμφωνία με τους Ρώσους με υψηλό κόστος για την ελληνική πλευρά, κάτι πολύ ευνοϊκό για ελληνικά και ρωσικά συμφέροντα.

Επίσης το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο, τόσο λόγω φόρων όσο και λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και διανομής από την κρατική ΔΕΗ που τις τελευταίες δεκαετίες ουσιαστικά διευθύνεται από την ΓΕΝΟΠ προς το συμφέρον της ΓΕΝΟΠ.

Ακόμη και το κόστος κινητής τηλεφωνίας είναι υψηλότερο λόγω υψηλών φόρων για τη συντήρηση του σπάταλου και παρασιτικού κράτους και ασφαλιστικού συστήματος.

Αν λοιπόν μια επιχείρηση θέλει χαμηλό ενεργειακό κόστος η Ελλάδα δεν ενδείκνυται για προορισμός. Αν δημιουργηθεί μια ΕΟΖ στη Θεσσαλονίκη, από που και με ποιες προϋποθέσεις και συμφωνίες θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Για τα καύσιμα που θα πηγαίνουν στην ΕΟΖ το ληστρικό ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει άλλους, χαμηλότερους φόρους ειδικούς και μη;

Αν συμβεί αυτό είναι βέβαιο πως θα οργιάσει το λαθρεμπόριο μεταξύ ΕΟΖ και υπόλοιπης χώρας, όπως ήδη γίνεται με τις βόρειες γειτονικές χώρες.

Αν το ενεργειακό κόστος στην ΕΟΖ παραμείνει το ίδιο με αυτό της υπόλοιπης Ελλάδας, τότε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό...

Στο παράδειγμα του 1,7 ευρώ κόστους για κάθε ποτήρι ή μολύβι προσθέστε και ένα ενεργειακό κόστος 30-40% ακριβότερο από αυτό των ανταγωνιστών. Συν το κόστος ακριβότερων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κλπ. 

Η εταιρεία που θα επενδύσει σε τέτοιες συνθήκες θα εμφανίζει ζημιές ευθύς εξ αρχής, οπότε και μηδενικός να ήταν ο φόρος επί των κερδών δεν θα αποτελούσε κίνητρο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα... Πόσο μάλλον που 100 χιλ. βορειότερα εντός της ΕΕ ο φορολογικός συντελεστής είναι κατά 70% περίπου χαμηλότερος.

Το συμπέρασμα

Αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι η επάρκεια αυτών που επεξεργάζονται το θέμα της ΕΟΖ σε αντίληψη των σχετικών δεδομένων. Είναι προφανές πως ο καρκινικός όγκος του ελληνικού κράτους εμποδίζει σε οποιοδήποτε υγιές κύτταρο να επιβιώσει είτε εντός επικράτειας είτε εντός της υποεπικράτειας μια ΕΟΖ.

Η δημιουργία μιας ΕΟΖ με τις παραπάνω ιδιότητες προκαλεί τρόμο όχι γιατί απλά θα αποδειχτεί μια τρύπα στο νερό, αλλά γιατί μαρτυρά την απόσταση της άγνοιας που χωρίζει όσους το σχεδιάζουν με την πραγματικότητα των αναγκών της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι συνθήκες αυτές  απαιτούν ολική αναδόμηση του ασφαλιστικού, φορολογικού και ενεργειακού μοντέλου της χώρας. Αν συμβούν αυτά τότε θα είχε νόημα να ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Αν αυτό συμβαίνει με την κυβέρνηση οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ακόμη μακρύτερα νυχτωμένοι... Πιστεύουν ακόμη στα 5ετή πλάνα και στο σύνθημα πως σοσιαλισμός σημαίνει σοβιετ συν εξηλεκτρισμός.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Σε δύο χρόνια τέλος οι μονάδες μαζούτ στα νησιά


Μέχρι και την ύστατη ώρα, υπήρξαν προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες καθυστερήσεις στον εξαιρετικής σημασίας για το ενεργειακό σύστημα αλλά και την οικονομία της χώρας και των νησιών έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο διαγωνισμός για το έργο έχει επαναληφθεί πολλάκις ενώ οι εξαγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν για την ηλεκτρική σύνδεση των νησιών είναι αμέτρητες.

Ωστόσο σήμερα, μετά από έντονες διεργασίες και διαβουλεύσεις που συντελέστηκαν στο περιθώριο του διαγωνισμού, ώστε τελικά αυτός να κατακυρωθεί και να μην μπει εκ νέου σε έναν αβέβαιο κυκεώνα ενστάσεων και δικαστικών αμφισβητήσεων που το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν νέα καθυστέρηση, υπογράφονται οι συμβάσεις. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός άλλου απροόπτου, μέσα σε διάστημα δύο ετών, δηλαδή στα τέλη του 2016 - αρχές 2017 θα λειτουργήσει η καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. 

Το έργο θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους για την ηλεκτροδότηση των νησιών, ελαφρύνοντας συνακόλουθα και τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών που επιβαρύνονται μέσω των αποκαλούμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το κόστος αυτό.

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει η διασύνδεση για τις τοπικές οικονομίες των Κυκλάδων, οι οποίες σήμερα στηρίζονται για την κάλυψη των αναγκών τους σε τοπικές μονάδες μαζούτ, με υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αλλά και προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας. 

Θυμίζουμε ότι το έργο το οποίο έχει σπάσει σε τέσσερα υποέργα έχει ανατεθεί στις εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, Prysmian, ABB και Alstom.


ΠΗΓΗ.capital.gr

O θησαυρός που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης


Η επίσκεψη Κινέζων επενδυτών και στελεχών της κυβέρνησης στην Αθήνα δεν ήταν  τυχαία, αφού περισσότερα από το 90% των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία στην έρευνα και εξόρυξή πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων.

Στόχος της συνάντησης με ελληνικούς παράγοντες είναι αρχικά ανταλλαγή τεχνογνωσίας, και μελλοντικά να επενδύσουν οι Κινέζοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών.

Μια από τις πέντε χώρες στην Ευρώπη, μαζί με Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και Δανία, με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα είναι και η Ελλάδα. Έτσι, μέσω της χώρας η Κίνα θα έχει μία καλή πρόσβαση για επικοινωνία με όλη την Ευρώπη για το θέμα της εκμετάλλευσης ορυκτών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η εκμετάλλευση του πλούτου των σπάνιων γαίων είναι σε πολύ πρώιμα στάδια, καθώς οι έρευνες χρειάζονται πολύ χρόνο για να δείξουν απτά αποτελέσματα.

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διάθεσης τους η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει αυτά τα πολύτιμα στοιχεία, στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης.

Πρόκειται για μέταλλα όπως κοβάλτιο (Co), λευκόχρυσος (Pt), τιτάνιο (Ti), ταντάλιο (Ta), ίνδιο (In), νεοδύμιο (Nd), δυσπρόσιο (Dy), δημήτριο (Ce), ευρώπιο (Eu), τέρβιο (Tb), λανθάνιο (La), Λίθιο (Li), γάλλιο (Ga), έρβιο (Er) κλπ.

Τα παραπάνω στοιχεία χρησιμοποιούνται στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, στην καταλυτική πυρόλυση για τη διύλιση πετρελαίου, στις φλατ και έγχρωμες τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, φορητά DVD, φορητούς υπολογιστές, στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, στα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, στις γεννήτριες, στις για ανεμογεννήτριες, σε πολλές ιατρικές συσκευές,  φωτοβολταικά, συστήματα καθοδήγησης πυραύλων, στην αντιπυραυλική άμυνα, στους δορυφόρους κλπ.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, ένα μικροτσίπ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή περιέχει 60 περίπου διαφορετικά υλικά, όπου τα περισσότερα προέρχονται από σπάνιες γαίες. Για παράδειγμα, κάθε ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο περιέχει περίπου 27 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 2MW εκτιμάται πως περιέχει περίπου 340-420 κιλά σπάνιων γαιών. Μία ανεμογεννήτρια των 3MW περιέχει περίπου 1 τόνο σπάνιων γαιών.

Στον τομέα της ιατρικής, ο μαγνήτης ενός μαγνητικού τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά εώς 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των σπάνιων γαιών. Η οθόνη μίας τηλεόρασης περιέχει περίπου 10 γραμμάρια, κάθε  notebook 10 γραμμάρια και ένα κινητό 0.1 γραμμάριο νεοδύμιου. Αν υπολογίσουμε ότι κυκλοφορών τουλάχιστον 7.3 δις συσκευές στον κόσμο, αυτό σημαίνει 730 τόνους νεοδύμιου ανά έτος.

Δείτε μερικά από αυτά στον πίνακα και στις χρήσεις τους για τα οποία η Ευρώπη έχει «χτυπήσει» το καμπανάκι ότι θα λείψουν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.



Χρήσεις   

Νεοδύμιο, Δυσπόσιο    Παρασκευή ενός κράματος με το οποίο κατασκευάζονται ισχυροί μαγνήτες που έχουν ελάχιστο βάρος και αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στους ηλεκτροκινητήρες υβριδικών μοντέλων

Ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο.    Εναλλακτική λύση αντικατάσταση των κρυστάλλων πυριτίου με τη χρήση λεπτών στρωμάτων ημιαγωγών από ίνδιο, τελλούριο και γάλλιο πάνω σε ένα γυάλινο υπόστρωμα. Κατασκευάζουν μεγάλες ποσότητες φωτοβολταϊκών στοιχείων με λίγες ποσότητες.

Πλατίνα  Χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές διαδικασίες για τη μετατροπή του πετρελαίου σε βενζίνη. Επίσης, χρησιμοποιείται  στην κατασκευή ιατρικού και εργαστηριακού εξοπλισμού και στην κατασκευή κοσμημάτων.

Ρόδιο   Χρησιμοποιείται στην βιομηχανία αυτοκινήτων και ιδιαίτερα στην κατασκευή καταλυτών. Μετατρέπει το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τους υδρογονάνθρακες, που αποβάλλονται, σε διοξείδιο του άνθρακα, νερό και υδρογόνο.

Παλλάδιο    Γίνεται χρήση στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων, στην κατασκευή κοσμημάτων, στην οδοντιατρική.

Ρήνιο    Χρησιμοποιείται κυρίως στην κατασκευή τουρμπίνων αεροσκαφών.

Ίνδιο    Γίνεται χρήση στην κατασκευή επίπεδων οθονών αι στην κατασκευή κινητών. Χρησιμοποιείται στις συγκολλήσεις μετάλλων.

Ρουθήνιο    Το χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρονικών αντιστάσεων και λοιπών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων υψηλών αντοχών.

Ιρίδιο    Χρησιμοποιείται στην κατασκευή συσκευών και εξαρτημάτων ανθεκτικών στη διάβρωση και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα  τα ηλεκτρόδια και οι θερμοηλεκτρικές γεννήτριες.

Δημήτριο    Κυριότερη εφαρμογή των ενώσεων του είναι η κατασκευή των αμιάντων τύπου "άουερ" που χρησιμοποιούνται σε λυχνίες φωταερίου και σε χρώσεις υάλου και σε είδη κεραμευτικής.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρά κέρδη για το αργό


Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το αργό την Τρίτη εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική κυβέρνηση για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 9 cents ή 0,1% κλείνοντας στα 92,75 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει αύριο η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναμένεται να δείξουν υποχώρηση των εμπορικών αποθεμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 12 αναλυτών τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι τα αποθέματα υποχώρησαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου. 

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 1,04 δολ. ή 1% κλείνοντας στα 99,16 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. Αυτό ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 18 Απριλίου του 2013.


ΠΗΓΗ.capital.gr