Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΙΚΑ: Τι αλλάζει στις συντάξεις


Στα 67 έτη αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης για όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και μετά. Οι ασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας τριετίας (ν. 3863/2010, ν. 4024/2011 και ν. 4093/2012) εκτόξευσαν τόσο τα όρια ηλικίας όσο και τα χρόνια ασφάλισης. Στο εξής, για να λάβει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη, θα πρέπει ή να έχει εργαστεί 40 χρόνια (12.000 ένσημα), οπότε του αρκεί να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον το 62ο έτος της ηλικίας του στην καλύτερη περίπτωση, ή να έχει συμπληρώσει το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα) μόλις γίνει 67 ετών. Στη δεύτερη περίπτωση, η 15ετία εργασίας κατοχυρώνει τον ασφαλισμένο για να λάβει την κατώτατη εγγυημένη σύνταξη, όποια θα είναι αυτή, όταν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Στις ειδικές περιπτώσεις, για χορήγηση σύνταξης συγκαταλέγονται οι γυναίκες, οι μητέρες με ανήλικο παιδί, οι άνδρες και όσοι ασκούν επαγγέλματα, για τα οποία γίνεται χρήση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

Στην περίπτωση των γυναικών, όσες μέχρι το τέλος του 2010 είχαν συμπληρώσει 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις γίνουν 60 ετών. Μειωμένη σύνταξη για την ίδια περίπτωση μπορεί να χορηγείται στα 55 έτη. Για γυναίκες που συμπλήρωσαν 10.000 ημέρες ασφάλισης (32 έτη εργασίας) και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2012 βγαίνουν στη σύνταξη μόλις γίνουν 57 ετών. Από την 1.1.2013 όμως το όριο ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης αυξάνεται στα 62 έτη, ενώ γίνονται 11.200 τα ένσημα που απαιτούνται. Από το 2014 και μετά χρειάζονται 12.000 ένσημα.

Για τους άνδρες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, όσοι συμπλήρωσαν 10.000 ένσημα έως την 31η Δεκεμβρίου του 2012, μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόλις γίνουν 62 ετών. Αντίστοιχα, από την 1.1.2013 και μετά χρειάζεται να συμπληρωθούν τα 67 έτη ηλικίας για να βγει ο ασφαλισμένος αυτής της κατηγορίας στη σύνταξη. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση της 35ετίας (10.500 ένσημα). Οσοι έχουν πραγματοποιήσει 10.500 ένσημα έως το τέλος του 2010, βγαίνουν στη σύνταξη στα 58 έτη. Από το 2011 και μετά κάθε χρόνο απαιτούνται και 300 ένσημα περισσότερα μέχρι να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 12.000 ενσήμων, ενώ το όριο ηλικίας επίσης αυξάνεται κάθε έτος, μέχρι το 60ό. Από την 1.1.2013 και μετά όμως το όριο συνταξιοδότησης διαμορφώνεται στο 62ο έτος ηλικίας και τα ένσημα αυξάνονται στα 12.000, απευθείας.

Για τις μητέρες με ανήλικο τέκνο πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31.12.2013 να έχουν συμπληρωθεί 5.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης), για να κατοχυρωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης. Από το 2013 και μετά θα πρέπει παράλληλα να είναι 65 χρόνων, αν πρόκειται για πλήρη σύνταξη, και 60 χρόνων αν πρόκειται για μειωμένη. Η παραπάνω εκδοχή ισχύει για τις ασφαλισμένες εκείνες που έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 για πρώτη φορά. Αντίστοιχα, για τις μητέρες με ανήλικο που ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993 τα ένσημα παραμένουν ίδια (5.500), αλλά το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 67 έτη, αν πρόκειται για πλήρη σύνταξη, και στα 62 έτη, αν πρόκειται για μειωμένη. Τονίζεται ότι το τέκνο πρέπει να είναι ανήλικο με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της μητέρας του και με τη συμπλήρωση των 25 χρόνων εργασίας της.

Προυποθέσεις για βαρέα και ανθυγιεινά

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που απασχολούνται σε κάποιο από τα επαγγέλματα που θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις: Μέχρι το 2012 απαιτούνταν 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 έπρεπε να είναι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και το όριο στα 60 έτη. Σε περίπτωση 35ετίας έπρεπε από τα 10.500 ένσημα, τα 7.500 να είναι βαρέα και ανθυγιεινά. Από το 2013 και μετά υπάρχει εναρμόνιση του χρόνου συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών αυτής της κατηγορίας, που είναι το 62ο έτος της ηλικίας τους. Από τα 4.500 ένσημα θα πρέπει, εκτός από τα 3.600, να είναι σε βαρέα και ανθυγιεινά και τα 1.000 να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου των 62 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την 35ετία, με τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας να δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 έτη και μειωμένη στα 58 έτη.

* Στο μεταξύ, για πολλοστή φορά το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναστείλει από τον επόμενο μήνα την καταβολή σε 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες δεν έχει συμπληρωθεί ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα πρέπει να μεταβούν στο Ταμείο τους, να συμπληρώσουν τα στοιχεία που λείπουν, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. 
ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Προσφυγή κατά Ελλάδας στην ΕΕ για ΟΠΑΠ

Προσφυγή κατά Ελλάδας στην ΕΕ για ΟΠΑΠ & ρυθμίσεις στα τυχερά παιχνίδια
Νέα προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ και την αγορά τυχερών παιχνιδιών, κατέθεσαν σήμερα η Remote Gambling Association (RGA) και η European Gaming and Betting Association (EGBA), οι οποίες εκπροσωπούν τους ισχυρότερους ομίλους διεθνώς στα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η Ελλάδα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανονισμούς με σειρά αποφάσεων που διέπουν την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών. Κατ' αρχάς, θεωρούν πως οι ρυθμίσεις μέσω των οποίων μπλοκάρονται οι ιντερνετικές διευθύνσεις (IPs) των εταιρειών στοιχηματισμού που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 παραβιάζουν το άρθρο 56 της Συνθήκης της Ε.Ε. και το δικαίωμα παροχής και λήψης πληροφοριών.

Επιπλέον, θεωρούν πως παραβιάζονται οι κοινοτικές οδηγίες και με την επέκταση και στο Διαδίκτυο του μονοπωλίου που έχει ο ΟΠΑΠ στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω δικτύου συνεργατών. Ο ΟΠΑΠ έχει αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής του αθλητικού στοιχηματισμού μέσω Διαδικτύου μέχρι το 2020 και σε άλλους τομείς (πόκερ και καζίνο) μέχρι το 2030.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούν, επίσης, πως παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί με την κατάργηση των προσωρινών αδειών που είχαν λάβει οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος από την Επιτροπή Παιγνίων εν αναμονή της διαδικασίας πλήρους αδειοδότησης. Από τον Αυγουστο του 2011 όπου ψηφίστηκε ο νόμος για τα τυχερά παιχνίδια δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πλήρους αδειοδότησης των εταιρειών Διαδικτυακού Στοιχήματος, υποστηρίζουν.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η Επιτροπή Παιγνίων θα αρχίσει να μπλοκάρει τις ιντερνετικές διευθύνσεις των εταιρειών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών που δεν είχαν καταθέσει αιτήσεις για προσωρινή άδεια, ανεξάρτητα από το αν έχουν αντίστοιχη άδεια σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της αναταραχής με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα τυχερά παιχνίδια μέσω Διαδικτύου έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά γνωστά ονόματα του κλάδου όπως η Betfair και η William Hill.  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Δύο πολύ σημαντικά δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, από εγκυρότατες εξειδικευμένες ιστοσελίδες στο χώρο τις ενέργειας, που αφορούν τον Όμιλο των ΕΛΠΕ μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα και θα θέλαμε να εκφράσουμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες μας και να τις μοιραστούμε με το σύνολο των εργαζομένων.

Το πρώτο ζήτημα αφορά την πληροφορία ότι τα μεγάλα Διυλιστήρια της Ρωσίας λόγω της επιβράδυνσης της Ρωσικής οικονομίας, έχουν σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές προς την Βορειοδυτική Ευρώπη πράγμα που δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης προς τα Διυλιστήρια αυτών των χωρών.  Η κατάκτηση της αγοράς της Βορειοδυτικής Ευρώπης, θυμίζουμε σε όλους ότι ήταν και παραμένει στόχος και πρόκληση για το νέο Διυλιστήριο του Ομίλου στην  Ελευσίνα.  Θα πρέπει λοιπόν η Διοίκηση του Ομίλου να ενεργοποιηθεί διότι μια επένδυση περίπου 1,5 δις, με υπέρογκο δανεισμό για την ολοκλήρωσή της, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφεθεί στην τύχη γεωπολιτικών και οικονομικών παιχνιδιών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ΔΕΠΑ.  Έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν την κάθετη αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας θυγατρικής του Ομίλου.  Όμως τα νέα δεδομένα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την άποψη μας.  Είναι τουλάχιστον πρωτοφανές το ότι, αν δεν εξοφληθούν  οι οφειλές των ιδιωτών προς την ΔΕΠΑ μέχρι τον 12ο του 2015, αυτές θα επιβαρύνουν αναλογικά 65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% τα ΕΛΠΕ! Σε μια οικονομία, που ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από πρόστιμα που ο ίδιος επιβάλλει σε βεβαιωμένες δικαστικά αποφάσεις,  εμείς δίνουμε κίνητρο στον καθένα που μας χρωστάει να τα "γράψει στο χιόνι", συμφωνώντας παράλληλα ότι θα καλύψουμε εμείς τα χρωστούμενα....

 Σε όλα τα παραπάνω πιστεύουμε, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος και επαναπαυμένος, πολύ περισσότερο όταν  έφτασε  πάλι  ο καιρός για το "καθιερωμένο" πια  σταμάτημα του Διυλιστηρίου των ΒΕΘ. Αυτή τη φορά εξαντλήθηκαν οι δικαιολογίες της Συντήρησης του  Εξοπλισμού και ως το πλέον εύκολο εξιλαστήριο θύμα του Ομίλου, πληρώνει την "νέα μόδα" των χαμηλών margins.
 Η  δομή των εγκαταστάσεων των ΒΕΘ χαρακτηρίζεται από την αλληλεξάρτηση που έχουν μεταξύ τους τα Συγκροτήματα.  Το σταμάτημα του Διυλιστηρίου επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία δύο ακόμη Μονάδων, του Πολυπροπυλενίου & των Διαλυτών, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα  έσοδα για την Εταιρεία λόγω της αυξημένης ζήτησης αυτών  των προϊόντων καθ' όλη  την διάρκεια του έτους.
Οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει το κλείσιμο πέντε Εργοστασίων στο Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τελευταίο του PVC.  Είναι απολύτως λογικό να μην θέλουν να ξαναβιώσουν το κλείσιμο και άλλων δύο !!!  Η ανησυχία τους είναι μεγάλη και δικαιολογείται απόλυτα αφού στην αρχή της χρονιάς κατά την παρουσίαση του Επενδυτικού Προγράμματος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και μετέπειτα όταν πέρασε και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της Εταιρείας και αφορά τα έτη 2014 – 2017, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός επένδυσης για τις ΒΕΘ ή έστω μια αναφορά για το Διυλιστήριο.

Θα  λογοδοτήσει  επιτέλους  κάποιος  για  τις  αποφάσεις  που  παίρνονται  και  για τα  κέρδη  που  χάνονται ;

 Ζητάμε  από  την  Διοίκηση  του  Ομίλου  να  τοποθετηθεί  με  ξεκάθαρες απαντήσεις.

Διότι χωρίς να θέλει κανείς να είναι καχύποπτος, αναλογιζόμενος και την μηδενική αναφορά του Τύπου στην απεργία των συναδέλφων της ΠΕΠΕΚΟ εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα αλλά και το σταμάτημα των ΒΕΘ ίσως έχουν μακρινό στόχο την διαπραγμάτευση της νέας ΕΣΣΕ, την δημιουργία ''κλίματος" από πλευράς Εταιρείας και την καταρράκωση του ηθικού των εργαζομένων.  Το δε Προεδρείο του Συνδικάτου πρέπει να αφήσει κατά μέρος την ηττοπαθή νοοτροπία του και την τακτική που αρέσκετε να εφαρμόζετε διά στόματος του Προέδρου του όταν μιλάει στους εργαζόμενους λέγοντάς τους "να βάλουμε πλάτη", "δεν βλέπετε την συγκυρία γύρω μας", "είστε σε γυάλα" και να στρέψει το βλέμμα του στους εργαζόμενους για κατευθύνσεις και όχι στη Διοίκηση όπως συνηθίζει.  Πόσο πια πλάτη να βάλουμε εμείς οι εργαζόμενοι όταν η μισθοδοσία στα ΕΛΠΕ τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν μειωμένη κατά 37 εκ. ευρώ.  Επιτέλους πρέπει να ξεδιαλύνουμε το τοπίο βάζοντας θέσεις που δίνουν όραμα στους εργαζόμενους για το μέλλον τους.



ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


Τυχαία συνάντηση Σαμαρά με το Σύνδεσμο Εμπόρων Πετρελαιοειδών στην Αίγλη

Τυχαία συνάντηση Σαμαρά με το Σύνδεσμο Εμπόρων Πετρελαιοειδών στην Αίγλη
Tυχαία συνάντηση είχε αργά χτες τη νύχτα (γύρω στις 22.30) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, θέλησε με το επιτελείο του (παρών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου) να γευματίσουν στην Αίγλη Ζαππείου.

Εντελώς τυχαία, δίπλα παρέθετε δείπνο ενημέρωσης σε δημοσιογράφους ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τα μέλη του οποίου ενημέρωναν τους εκπροσώπους του Τύπου για τα προβλήματα που έχει ο κλάδος τους, για τα λουκέτα που έχουν μπει και θα μπουν σε εταιρείες και πρατήρια, αλλά και για κάποιες προτάσεις τους, όπως η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η προκαταβολή των φόρων που πληρώνουν στο Κράτος πριν πουληθούν τα καύσιμα, κάτι που αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Με πρωτοβουλία λοιπόν του κυρίου Δημήτρη Μελισσανίδη της Aegean, o οποίος πλησίασε την πρωθυπουργική… παρέα, o κύριος Σαμαράς σταμάτησε το δείπνο του για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου και πιο συγκεκριμένα με τον
πρόεδρο κ. Δ. Ψυχογιό (της ΕΚΟ) και τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Αληγιζάκη (της ELINOIL). Οι εκπρόσωποι ζήτησαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών. Ο κύριος Σαμαράς επιτόπου επικοινώνησε με τον κ. Στουρνάρα και ορίστηκε ραντεβού με τους εκπροσώπους του ΣΕΕΠΕ για τις 3 Μαΐου…

Πηγή: protothema.gr 
ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ιδού το βιβλιαράκι με τις οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Ιδού το βιβλιαράκι με τις οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις
Δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το βιβλιαράκι με τις οδηγίες για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Δείτε που πρέπει να αναγράψετε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ, τι θα κάνετε με τους τόκους καταθέσεων και πως θα αναγράψετε την εισφορά αλληλεγγύης. Ποιες δαπάνες θα μειώσουν φέτος το φόρο και ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να συλλέξετε. 

Για να δείτε το πλήρες κείμενο των φετινών οδηγιών, κάντε κλικ εδώ 

ΠΗΓΗ:.fpress.gr

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΠΗΡΕ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ.


Ο “αριστερός”, φεντεραλιστής υπουργός.

Θα συνέβαινε μόνο σε χώρα με τυραννικά καθεστώτα. Σε μία χώρα όπου νόμος θα ήταν το δίκιο του μονάρχη.

Εδώ βλέπουμε ότι νόμος είναι το δίκιο του Στουρνάρα.

Δεν ενοχλεί κανέναν ότι η σύζυγος του υπερυπουργού έχει εταιρεία “επικοινωνίας” και χτυπά δουλειές.

Δεν ενοχλεί κανέναν ότι η ίδια εταιρεία δεν πήρε διαγωνισμό το 2007 επειδή είχε “αμετάκλητη καταδίκη”

Δεν ενοχλεί κανέναν ο συνδυασμός των ανωτέρω.

Απόλυτη σιωπή από τα ΜΜ”Ε”. Προφανώς άσχετη με την κρατικοδίαιτη ροή διαφήμισης από τις κρατικοδίαιτες τράπεζες όπου ελέγχονται από έναν κρατικοδίαιτο, διορισμένο υπουργό.

…και οι πολίτες παραμένουν υπήκοοι φεουδαρχικού τύπου, να πληρώνουν και να χειροκροτούν ή να το βουλώνουν.

Αυτός ο άνθρωπος κουνά το δάχτυλο για την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή. Αυτός που οι μέντορες του παίρνουν τον δρόμο για τον Κορυδαλλό.

Πότε θα κάνει ξαστεριά; Ποτέ. Πολεμήστε και γκρεμίστε την δρακογενιά (Ν. Γκάτσος).

Ύποπτη και επικίνδυνη η παραμονή Στουρνάρα.

Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο…..τότε τι είναι; 
ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ «Πουλήστε τώρα τα δικαιώματα»

Φέρνουμε στη δημοσιότητα το εμπιστευτικό έγγραφο του Γ. Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιά, με το οποίο ανακοινώνει πως συμφώνησε με την τρόικα να μη συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών
Διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει το αλαλούμ που επικρατεί στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τη συμμετοχή τους ή μη στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, θέμα που έχει θέσει εν λευκώ στη διαχείριση των ίδιων των Ταμείων η εποπτεύουσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει με την τρόικα τη μη συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίων.

Φέρνουμε στη δημοσιότητα το εμπιστευτικό έγγραφο του Γ. Στουρνάρα προς τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιά, με το οποίο ανακοινώνει πως συμφώνησε με την τρόικα να μη συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών
Ετσι, σχεδόν ένα χρόνο από το «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία πτώχευσαν χάνοντας 13 δισ., τώρα θα χάσουν και τη θέση που κατέχουν σε μετοχές σε «βαριά» χαρτιά, καθώς θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματα προς όφελος των ξένων funds.

Η «Ε» αποκαλύπτει ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που εστάλη στις 2 Μαΐου στον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά, και φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Στουρνάρας είχε διαπραγματευτεί με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Μορς, Τόμσεν και Μαζούχ τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι «η ως άνω απόφαση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόκειται να εισαχθεί σε δεσμευτικό κείμενο».

Για το συγκεκριμένο έγγραφο δεν ήταν ενήμερος ούτε ο υπουργός Εργασίας, που είχε δώσει την εν λευκώ διαχείριση στις διοικήσεις των Ταμείων, παρά μόνο ο Χρ. Σταϊκούρας και οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κυρία Αναστασία Σακελλαρίου.

Χθες Κυριακή, το απόγευμα, συνεδρίασε εκτάκτως το δ.σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο ΔΕΚΟ-Τραπεζών), το οποίο αρχικά είχε αποφασίσει να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, καθώς κατέχει 960.000 μετοχές. Διαπίστωσε όμως ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο με δεδομένη αφ'ενός την έλλειψη «ρευστού», αφ'ετέρου τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει στον ΕΟΠΥΥ, όπου συγχωνεύτηκαν τα ταμεία Πρόνοιας του εν λόγω φορέα, αλλά δεν έχουν αποδώσει ακόμη την περιουσία τους. Και αυτό το γνώριζε αρχικά ο πρόεδρος του Ταμείου, Ν. Δομένικος, όταν εισηγήθηκε στο περασμένο δ.σ. την απόφαση για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα χθες μέλη του δ.σ. να ζητήσουν ποινικές ευθύνες.


Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχουν το 16%, μετά την αύξηση η συμμετοχή τους θα πέσει στο 1,6%. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της τράπεζας, τα Ταμεία θα απολέσουν λογιστικά 1,5 δισ. μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Ολα αυτά συμβαίνουν πάντοτε χωρίς να υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για την κάλυψη της ζημιάς που πάντοτε προκύπτει στα Ταμεία, είτε από άτοκες καταθέσεις είτε PSI είτε χρηματιστήριο.

Συνεχίζεται «η σφαγή των αμνών»
Αν λάβουμε υπόψη μας τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων κουρεμένων ομολόγων λήξης 2023-2042, οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξης του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός και των απωλειών σε τόκους, που πριν το PSI ανέρχονταν σε 700 με 800 εκατ. ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:enet.gr

Παράνομη η απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών


H ΓΣΕΕ καταγγέλλει την παράνομη απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών η διοίκηση του οποίου προχώρησε σε μείωση κατά 20% των αποδοχών των εκπαιδευτικών του και παράλληλα στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι παράνομη καθώς όπως έχει γνωματεύσει και η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων δεν δικαιούνται, με βάση όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, να καταργήσουν τα δώρα που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
Η απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών έχει και πολιτικό χαρακτήρα καθώς είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της διοίκησής του με την κυβερνητική εξουσία και η στόχευση της συγκεκριμένης ενέργειας, δεν είναι άλλη από την επέκταση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολλέγιο Αθηνών αφενός μεν δεν έχει υποστεί μειώσεις μαθητών και αφετέρου τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τα δίδακτρά του κατά περίπου 30%.
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας για να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών να καταργήσει το 13ο και το 14ο μισθό και να τροποποιήσει μονομερώς και βλαπτικά τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δηλώνει, επίσης, πως θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό τρόπο την ΟΙΕΛΕ και το πρωτοβάθμιο σωματείο των συναδέλφων για να ανατραπεί η απόφαση αυτή που ναρκοθετεί τις εργασιακές σχέσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Δήλωση-ντροπή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!


Σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ιστορία είναι αλήθειες και γεγονότα που ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται.
Σύσσωμος ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη και την θυσία των Ποντίων.
Ωστόσο, άλλο η ιστορία και άλλο το παρελθόν, το οποίο δεν πρέπει να σκιάζει την αμοιβαία βούληση να δημιουργήσουμε ένα μέλλον συνεργασίας, φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού για τους δύο λαούς».
Αν μη τι άλλο όταν το ίδιο το Ελληνικό κράτος έχει τέτοιες θέσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε και να χτίσουμε νέες γέφυρες φιλίας μεταξύ των 2 λαών, δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτό το κράτος θα μπει μπροστά στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας…

http://epontos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_9686.html
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

Νέα ελληνική πρωτιά! «Πρωταθλητές» στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ!

44446
Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο (21%) και στην Ελλάδα (15%) το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ σε τιμές αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,6%, έναντι 15% στην Ελλάδα, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,3% για τα νοικοκυριά στην ΕΕ, (δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα).

 ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΕΛΠΕ: Στα €8,50 αυξάνει τιμή-στόχο η IBG Σε αύξηση της τιμής-στόχου της μετοχής των ΕΛΠΕ στα €8,50 από €7,50 προχωρά η ΙΒG. Υποβαθμίζει την σύσταση σε "hold" από "accumulate". Προβλέπει ζημίες €48 εκατ. το α' τρίμηνο. Στα €42,4 εκατ. θα διαμορφωθούν τα EBITDA.

ΕΛΠΕ: Στα €8,50 αυξάνει τιμή-στόχο η IBG* Υποβαθμίζει σύσταση σε
Στα €8,50 από €7,50 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο της μετοχής των ΕΛΠΕ η Investment Bank of Greece, σε έκθεση της με ημερομηνία 27 Μαϊου στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε “hold” από “accumulate”.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η αύξηση της τιμής – στόχου αντανακλά τη μείωση του κεφαλαιακού κόστους λόγω της διολίσθησης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σημειώνει ακόμα ότι τα ΕΛΠΕ έχουν βελτιώσει τον ισολογισμό τους σε ένα ιδιαίτερο δύσκολο περιβάλλον χρηματοδότησης, καταφέρνοντας να αναχρηματοδοτήσουν περίπου €1,7 δισ.

H Ιnvestment Bank of Greece αναμένει ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ΕΛΠΕ θα είναι αδύναμα, λόγω της υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης και το έκτακτου κόστους για το διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Αναλυτικά, προβλέπει καθαρές ζημίες €48 εκατ. έναντι καθαρών κερδών €71 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και EBITDA €42,4 εκατ. , μειωμένα κατά 40% σε ετήσια βάση.

Τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου την Πέμπτη, 30 Μαϊου.

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Ραντεβού με Στουρνάρα για τους εμπόρους πετρελαιειδών

Καύσιμα: Στοπ στην προκαταβολή φόρου ζητούν οι έμποροι-Ραντεβού με Στουρνάρα
Στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας με τον οποίο θα συναντηθούν στις 3 Ιουνίου θα θέσουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών το πρόβλημα της ρευστότητας του κλάδου, ως αποτέλεσμα της προκαταβολής των ποσών ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Το ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα κλείστηκε μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον οποίο εκπρόσωποι του κλάδου συνάντησαν τυχαία το βράδυ της Δευτέρας στην Αίγλη του Ζαπείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών Γ. Ψυχογιό, ο κλάδος διέρχεται το χειρότερο σημείο της πορείας του, καθώς το πρώτο τετράμηνο η μείωση της κατανάλωσης έφτασε το 40% έναντι του 2012.

Η εφαρμογή και στον κλάδο πετρελαιοειδών των όσων ισχύουν και στα άλλα προϊόντα που βαρύνονται με ειδικό φόρο κατανάλωσης, θα προσφέρει, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου ρευστότητα στις εταιρείες, θα συμβάλει στο να μείνουν εν ζωή εκατοντάδες πρατήρια που βρίσκονται στα όρια του λουκέτου, ενώ θα ελαφρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος των εταιρειών.

Αίτημα του κλάδου είναι η πληρωμή των φόρων στα καύσιμα σε διάστημα είκοσι ημερών, κάτι που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου τα περιθώρια πληρωμής κυμαίνονται από 20 ως 50 ημέρες. 

Ας σημειωθεί ότι ποσό του φόρου που αντιστοιχεί για διάστημα 10 ημερών είναι 120 εκατ. ευρώ, ποσό που εφόσον χρηματοδοτείται από τις τράπεζες μεταφράζεται σε τουλάχιστον 12 εκατ. τόκους. 

Τέλος, παρά το ότι η εξίσωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον κλάδο, αφού οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που πωλήθηκαν ήταν μειωμένες κατά 70% οι εταιρείες συνεχίζουν να στηρίζουν το μέτρο, καθώς είχε αποτελέσματα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο κίνησης, προτείνοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή ελαστικότερων όρων για την απόδοση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές.

Το λαθρεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ο κλάδος θεωρεί ότι συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο συνεχίζει να νοθεύει τον ανταγωνισμό και να υπονομεύει τη βιωσιμότητα των συνεπών επαγγελματιών. Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας θεωρεί ότι είναι ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΔΑΚ (κινητά εργαστήρια που ανήκουν στο ΣΔΟΕ), ενίσχυσή τους με αρμοδιότητες και οι πύκνωση των ελέγχων στα πρατήρια σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Για το θέμα αυτό ο Σύνδεσμος έχει προτείνει επισήμως στα αρμόδια υπουργεία να χρηματοδοτήσει τον εμπλουτισμό των ΚΕΔΑΚ με τα απαραίτητα όργανα, υπό τον όρο ότι η πιστοποίηση των συστημάτων αυτών να γίνει με ευθύνη του Συνδέσμου και αρκεί το Δημόσιο να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την θεσμική ενίσχυση του ρόλου των ΚΕΔΑΚ, προκειμένου να προβαίνουν αυτομάτως στην επιβολή των κυρώσεων, στην περίπτωση που διαπιστώνουν παραβάσεις.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί και στη συνάντηση που θα έχουν οι εταιρείες με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως δε τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Γιάννης Αληγιζάκης, "προσπαθούμε να πείσουμε τις Ελληνικές Κυβερνήσεις ότι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εταιρείες και υπουργεία βρίσκονται στην ίδια πλευρά και θα πρέπει να συνεργάζονται στενά".

Τέλος ο κλάδος θεωρεί ως εντελώς παράδοξο και ανορθολογικό, ενώ το μέτρο τοποθέτησης συστημάτων εισροών-εκροών ισχύει σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης των καυσίμων από αυτό να εξαιρούνται οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης
 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΧΑΟΣ Οι 10 "καυτές" ερωτήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις


Ξεκίνησε την Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου (ή Ιουλίου εφόσον, όπως είναι το πιθανότερο, δοθεί παράταση) η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Για πρώτη φορά φέτος όλοι οι φορολογούμενοι –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσω του διαδικτύου (www.gsis.gr), ενώ υπάρχουν και αρκετά σημεία SOS που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν προκειμένου να μην βρεθούν προ της δυσάρεστης έκπληξης να πληρώσουν περισσότερο φόρο από αυτόν που τους αναλογεί ή να καταβάλουν πρόστιμα για λανθασμένη συμπλήρωση.

Οι βασικότερες ερωτήσεις και οι αντίστοιχες απαντήσεις για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης είναι:

1. Θα υποβάλλω για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Τι πρέπει να κάνω;

-Θα πρέπει να απευθυνθείς στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία όπου υπάγεται προκειμένου να αποκτήσεις (εφόσον δεν διαθέτεις) Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Θα υποβάλεις ηλεκτρονική αίτηση στο www.gsis.gr προκειμένου να πιστοποιηθείς στο taxisnet και να λάβεις τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης. Στη συνέχεια θα επισκεφθείς το τμήμα Μητρώου της εφορίας προκειμένου να λάβεις το σχετικό κλειδάριθμο. Με τον κλειδάριθμο θα ενεργοποιήσεις την υπηρεσία πρόσβασης στο taxisnet.

2. Γιατί δεν έχω λάβει προτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;

-Από την φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων το φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν έντυπα. Ωστόσο μπορείτε μέσω του taxisnet να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) θα πρέπει να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.

3. Είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ , του ΟΓΑ ή του ΝΑΤ και δεν έχω λάβει την βεβαίωση εισοδήματος από το ασφαλιστικό ταμείο. Τι πρέπει να κάνω;

-Θα πρέπει να επισκεφθείς τον ιστότοπο του ασφαλιστικού σου ταμείου και να αναζητήσεις τη σχετική βεβαίωση. Από τις αρχές Ιουνίου θα μπορείς να λάβεις τη σχετική βεβαίωση και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

4. Πώς θα δηλωθούν φέτος τα προστατευόμενα τέκνα;

-Από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΦΜ για τα προστατευόμενα τέκνα που είναι ηλικίας άνω των 18 ετών. Θα πρέπει επίσης να δηλωθεί και το ΑΜΚΑ των παιδιών και των υπόλοιπων προστατευόμενων μελών.

5. Πρέπει να δηλωθούν και οι τόκοι;

-Η δήλωση κάθε πηγής εισοδήματος, ακόμη και των τόκων, είναι από φέτος υποχρεωτική. Θα ισχύσει όμως ένα όριο ποσού τόκων ανά φορολογούμενο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή του (εξετάζεται σοβαρά το όριο των 250 ευρώ). Οι φορολογούμενοι με μεγαλύτερα ποσά τόκων θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται και να ζητήσουν τις σχετικές βεβαιώσεις.

6. Είναι υποχρεωτική η δήλωση του αριθμού παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος;

-Από φέτος η δήλωση του αριθμού παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια και τη δευτερεύουσα κατοικία του φορολογούμενου είναι υποχρεωτική. Η δήλωση γίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η εφορία στην βεβαίωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το γνωστό χαράτσι.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μόνο τον ΔΕΣΦΑ θα Διεκδικήσει Τελικά η Sintez του Ρώσου Μεγιστάνα Lebedev


Ανακοίνωση της ρωσικής Sintez αναφέρει ότι, τελικά, δεν θα καταθέσει πρόταση για εξαγορά της ΔΕΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφοράς μόνο για τον ΔΕΣΦΑ. Η Sintez ήταν μία από τις δύο ρωσικές εταιρείες, που μαζί με την Gazprom, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και, μάλιστα, ως πρόσφατα, ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο εκείνη να διεκδικήσει την ελληνική εταιρεία παροχής αερίου, αν δεν ικανοποιούνταν οι όροι του ρωσικού κρατικού κολοσσού.
Η τελική απόφαση για το εάν θα υποβληθεί δεσμευτική πρόταση για τον ΔΕΣΦΑ πρόκειται να γίνει στο προσεχές μέλλον αφού εξεταστεί η τελική εκδοχή των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Sintez, η οποία ανήκει στον Ρώσο μεγιστάνα Leonid Lebedev,  ενώ στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ρωσία και ακίνητα.
Ας σημειωθεί ότι, μετά και τις τρεις πρόσφατες επισκέψεις του CEO της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ στην Αθήνα, με αποκορύφωμα την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να οριστικοποιούνται οι όροι της συμφωνίας για πώληση της ΔΕΠΑ στον ρωσικό κολοσσό.
Όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, εκτός από τη Sintez, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η αζερική κρατική Socar, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν. 
ΠΗΓΗ:energia.gr