Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία: Ως σήμερα

Το υπ. Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καυσιμων

Το υπ. Οικονομικών για το λαθρεμπόριο καυσιμων
Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και την εφαρμογή του συστήματος εισροών εκροών το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει τα ακόλουθα: 

1. Έχει ήδη επιτευχθεί η λειτουργία του Συστήματος Εισροών- Εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει σε επίπεδο πρατηρίου τη διακίνηση καυσίμων. Ο σχεδιασμός του συστήματος προβλέπει και την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πληροφοριών παρακολούθησης της διακίνησης αυτής.

2. Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, η ΓΓΠΣ προτίθεται να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων από τα πρατήρια καυσίμων.

3. Η ΓΓΠΣ έθεσε σε λειτουργία το σύστημα μητρώου των εγκαταστάσεων στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Στο σύστημα αυτό, από τα 1600 πρατήρια Αθηνών- Θεσσαλονίκης, έχουν απογραφεί μόνο τα 350.

4. Παράλληλα, η ΓΓΠΣ έθεσε σε δοκιμαστική εφαρμογή το σύστημα υποβολής στοιχείων στο οποίο αναδείχτηκαν τα θέματα λειτουργίας του συστήματος (πχ ζητήματα ισοζυγίων σε γεφυρωμένες δεξαμενές, θέματα καταγραφής των alerts των συστημάτων εισροών- εκροών) τα οποία και λήφθηκαν υπόψη στην υλοποίηση του συστήματος.

5. Επιπλέον αναδείχτηκαν χρονίζοντα θέματα των εγκαταστάσεων (πιστοποιημένες ογκομετρήσεις, θέματα αδειοδοτήσεων) τα οποία, επίσης, λήφθηκαν υπόψη στην υλοποίηση του συστήματος.

6. Η ΓΓΠΣ με σχετικό διαγωνισμό έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση του συστήματος ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων που αποστέλλονται.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων- Εμπόρων Καυσίμων, για καθυστερήσεις στα θέματα της εγκατάσταση συστημάτων Εισροών- Εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

1. Έχει, ήδη, εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και τη διασφάλιση συναλλαγών μέσω αυτών.

2. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία η ΚΥΑ για τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών- εκροών στις φορολογικές αποθήκες. Έχει ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα τροπολογία για την ένταξη και των αποθηκών αποταμίευσης στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ.

3. Έχει, επίσης, εκδοθεί η ΚΥΑ για την ογκομέτρηση των δεξαμενών των φορολογικών αποθηκών, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ, ενώ ολοκληρώνεται αντίστοιχη ΚΥΑ για τις ογκομετρήσεις των δεξαμενών των ελεύθερων εγκαταστάσεων.

4. Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ΚΥΑ για τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (πχ πρατήρια ιδιοκτησίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΘΕΛ, Ιδιωτικών Μεταφορικών Εταιρειών με πάνω από 20 φορτηγά κ.α.)

5. Σε επεξεργασία βρίσκεται η ΚΥΑ για την εγκατάσταση του Συστήματος Εισροών- Εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Διυλιστηρίων.

6. Υπεγράφη τέλος η ΚΥΑ και αναμένεται η έκδοσή της στο ΦΕΚ για τον Καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της εμπορικής σήμανσης των βυτιοφόρων οχημάτων και των πλωτών μέσων μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων.

Τέλος, στην ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας καυσίμων.
 ΠΗΓΗ:.zougla.gr

ΕΛΠΕ: Υποβαθμίζει σε "ουδέτερη" τη σύσταση της η Alpha Finance

ΕΛΠΕ: Υποβαθμίζει σε "ουδέτερη" τη σύσταση της η Alpha Finance
Σε υποβάθμιση της σύστασης της για τη μετοχή των ΕΛΠΕ σε "ουδέτερη" προχώρησε η Alpha Finance θεωρώντας ότι έχουν αποτιμηθεί πλήρως τα θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας. Παράλληλα ανεβάζει την τιμή στόχο στα 8,6 ευρώ, από 8,5 ευρώ πριν, προκειμένου να έλθει πιο κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή (8,95).

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή η μετοχή διαπραγματεύεται 10 φορές τα εκτιμώμενα EBITDA του 2014 και 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή για το 2014.

Σύμφωνα με την Alpha Finance τα αποτελέσματα γ' τριμήνου ήταν αδύναμα παρά τη βελτίωση του σκέλους marketing ενώ ενέχουν προκλήσεις τα θεμελιώδη στοιχεία στην αγορά διύλισης. 
  

ΠΗΓΗ:www.newmoney.gr

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2014


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο προϋπολογισμός ύψους 135,5 δισ. ευρώ, της Ε.Ε. για το 2014 μετά την δέσμευση του Συμβουλίου ότι θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.

Με ψήφους 494 υπέρ και 158 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον προϋπολογισμό ύστερα από την πρόσθεση επιπλέον πληρωμών 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν την έγκριση τους, αφού προηγούμενα χθες ενέκριναν και τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 και αφού κατέληξαν σε συμφωνία με το Συμβούλιο ότι, θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Κομισιόν για το τρέχον οικονομικό έτος.

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης ότι θα αποζημιωθούν τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών και της ξηρασίας του 2013 και ότι θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για το 2014 σε τομείς όπως η απασχόληση, η έρευνα και η καινοτομία, η διαχείριση των συνόρων και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Συμβούλιο συμφώνησε τελικά να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ζητούσαν οι ευρωβουλευτές. 

Θα αυξηθούν επίσης, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση του Συμβουλίου, οι επενδύσεις σε τομείς πολιτικής που αναμένεται ότι θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως η έρευνα (Ορίζοντας 2020), η ψηφιακή ατζέντα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) και η εκπαίδευση (Erasmus).

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αύξηση της Παραγωγής Πετρελαίου στον Πρίνο – Επιτυχής η Δεύτερη Γεώτρηση

Πετρελαιοπηγή
Η Energean Oil & Gas ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δόθηκε σε παραγωγή η εσωτερική γεώτρηση ΡΒ-34 στον Πρίνο, η οποία έφτασε σε βάθος τα 3.000 μέτρα, με σκοπό την εξόρυξη ποσοτήτων αργού πετρελαίου από ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα μέρος του κοιτάσματος.
Η γεώτρηση, δεύτερη από τις τέσσερις που αποτελούν το ύψους 60 εκατ. δολαρίων επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, παράγει πλέον 850 βαρέλια ημερησίως, με αποτέλεσμα η συνολική παραγόμενη ποσότητα πετρελαίου από τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο να αυξάνεται στα επίπεδα των 2.300 βαρελιών ημερησίως. Το επιστημονικό δυναμικό της εταιρείας αξιολογεί με συνεχή συλλογή δεδομένων την ροή της παραγωγής, με στόχο την ορθολογική εκμετάλλευση της νέας γεώτρησης, η αποληψιμότητα της οποίας εκτιμάται σε 820.000 βαρέλια πετρελαίου.
Σχετικά με τις εξελίξεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας δήλωσε: “Η Energean Oil & Gas, οι γεωλόγοι και οι μηχανικοί της, καθώς και οι 300 εργαζόμενοί της στην Καβάλα απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι με επιστημονική έρευνα, επενδύσεις και καθημερινή, συστηματική προσπάθεια είναι εφικτή η αναβίωση ακόμη και ώριμων κοιτασμάτων, όπως ο Πρίνος. Ωστόσο, τα αποθέματα του Πρίνου φθίνουν και είναι προφανές ότι για να αναπτυχθεί περαιτέρω η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, προς όφελος της οικονομίας και της απασχόλησης, θα πρέπει να προχωρήσει, χωρίς άλλες διαδικαστικές καθυστερήσεις, η αξιοποίηση των νέων περιοχών που τέθηκαν στη διαγωνιστική διαδικασία του open door.
Η Energean Oil & Gas είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και αποτελεσματικότητα, μέσα από συνεχείς επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες, την προσπάθεια ανάδειξής της στην πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων που όχι μόνο πρωταγωνιστεί στην αξιοποίηση του εγχώριου ορυκτού πλούτου αλλά και που αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες και στο εξωτερικό. Η Energean Oil & Gas αναμένει από την Πολιτεία την ταχύτερη δυνατή άρση των προσκομμάτων που παρεμποδίζουν την επενδυτική δραστηριότητα, προκειμένου το success story της αναβίωσης του Πρίνου να εξελιχθεί έγκαιρα σε πραγματικό και όχι θεωρητικό success story συνολικά για τον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων”.

 ΠΗΓΗ:energia.gr

Νέο Ομόλογο στα Σκαριά για τα ΕΛΠΕ


Έξι μήνες μετά την επιτυχημένη έκδοση του πρώτου ευρω-ομολόγου της η ΕΛ.ΠΕ. φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο σύναψης ενός δεύτερου, αυτή τη φορά με ρήτρα δολαρίου. Ο χρόνος έκδοσης θα εξαρτηθεί από το συνδυασμό πολλών παραγόντων, οι περισσότεροι των οποίων είναι εξωγενείς. Συνεκτιμώντας το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ΕΛ.ΠΕ. εστιάζει σε άλλες προτεραιότητες, ενδογενούς χαρακτήρα, και την προοπτική το ελληνικό περιβάλλον να θεωρηθεί πιο ελκυστικό λόγω της ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η κίνηση για την έκδοση και δεύτερου ομολόγου θα γίνει τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου.
Η ΕΛ.ΠΕ. δεν αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κύκλοι της διοίκησης του ομίλου σε σχετική ερώτηση του energia. gr επισήμαναν ότι «ο όμιλος εξετάζει διαχρονικά όλες τις εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης, ώστε να μπορεί κάθε φορά να επιλέγει την καταλληλότερη και προσφορότερη, σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του, καθώς και τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».
Αυτήν την περίοδο η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. «τρέχει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της. Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι η αποχώρηση συνολικά 320 ατόμων, ώστε να προκύψει εξοικονόμηση σημαντικού λειτουργικού κόστους, η οποία θα αποτυπωθεί στον ισολογισμό του 2014. 
Ήδη, με το πρώτο ομόλογο, 4ετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ, από την Hellenic Petroleum Finance, η ΕΛ.ΠΕ. προπλήρωσε τον περασμένο Μάιο 225 εκατ. ευρώ για ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει το 2012 και το οποίο έληγε το Δεκέμβριο, φέτος. Όλες οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου λήγουν το 2022, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014 ( η υποχρέωση αυτή αφορά ομολογιακό δάνειο του 2012, το υπόλοιπο του οποίου στις 30/9/2013 ήταν 224 εκατ. ευρώ). Συνεπώς, αναχρηματοδότηση δανεισμού για τον όμιλο με τα δεδομένα αυτά θα προκύψει από το επόμενο έτος.
Η ΕΛ.ΠΕ. που εμφάνισε θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, προσδοκά στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού της για το 2013, προσβλέποντας στην παραδοσιακή ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης τους τελευταίους μήνες του έτους. Συν τοις άλλοις, το διυλιστήριο της Ελευσίνας κινείται με καλούς ρυθμούς από το καλοκαίρι, η ζήτηση των καυσίμων σταθεροποιήθηκε το θέρος, λόγω τουρισμού και η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανακάμπτει φέτος, καθώς λειτούργησε πιο αποδοτικά η διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης.
Δύο ακόμη λόγοι συνηγορούν στην παραπομπή της έκδοσης δεύτερου ομολόγου το 2014. Πρώτον, επειδή υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και από άλλες ελληνικές εταιρίες για ανάλογες κινήσεις ως το τέλος του έτους, η ΕΛ.ΠΕ. μάλλον δεν θα ήθελε να κάνει ταυτόχρονα την ίδια ενέργεια. Δεύτερον, εκτιμάται ότι η ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. για ένα 6μηνο θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας προς τα έξω, δεδομένου ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και όχι μόνον ενδιαφέροντος.
Με τα δεδομένα αυτά διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η ΕΛ.ΠΕ. δεν έχει λόγο να βιάζεται για την έκδοση ενός δεύτερου ομολόγου ως τα τέλη του έτους. 

 ΠΗΓΗ:.energia.gr

Ρωσία και Σερβία αποφάσισαν να διέρχεται ο αγωγός South Stream από το Κοσσυφοπέδιο


«Η Ρωσία και Σερβία θα υλοποιήσουν σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί η κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream στο έδαφος του Κοσσυφοπέδιου», ανέφερε το Γραφείο Τύπου της Σερβικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης εξεδόθη μετά την συνάντηση του Σέρβου πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς με τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε το σερβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream ο οποίος θα διέρχεται την ΠΓΔΜ και της Δημοκρατίας της Srpska εντός της Ομοσπονδίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή καταλήγει το άρθρο.

Ηχηρή απουσία από το έργο αυτό έχει η Ελλάδα και η Βουλγαρία αν και είχαν υπογράψει πρώτες τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες με την ρωσική πλευρά .

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Μικρά κέρδη για το αργό ενόψει των στοιχείων για τα αποθέματα


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για την πορεία των εμπορικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 31 cents ή 0,3% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 93,34 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. 

Τα στοιχεία που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας αναμένεται να δείξουν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 2,64 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών στο Dow Jones Newswires.

Οι αναλυτές περιμένουν παράλληλα τα αποθέματα βενζίνης να εμφανίσουν πτώση κατά 0,84 εκατ. βαρέλια, ενώ για τα διυλισμένα αποθέματα αναμένουν μικρότερη μείωση κατά 0,48 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

TA SOS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζέψετε για να γλιτώσετε φόρους - Αναλυτικά στοιχεία

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζέψετε για να γλιτώσετε φόρους - Αναλυτικά στοιχεία
Mε την πληρωμή έξτρα φόρου 22% απειλούνται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.
Φέτος το μέτρο των αποδείξεων είναι αυστηρότερο και κρύβει «παγίδες» που μπορούν να οδηγήσουν στην πληρωμή περισσότερων φόρων με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο έτος. Mισθωτοί και συνταξιούχοι εάν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν έχουν το παραμικρό κέρδος. Aν λείπουν όμως αποδείξεις, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς.
Eτσι, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι φορολογούμενοι έχουν την τελευταία ευκαιρία να μαζέψουν τα πολύτιμα «χαρτάκια». Όχι για να γλιτώσουν φόρο αλλά για να μην πληρώσουν περισσότερα.
Oι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής

 ΠΗΓΗ:imerisia.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Σημαντικά τα κοιτάσματα πετρελαίου αλλά δεν θα πλουτίσει ο καθένας ξεχωριστά»

Πετρελαιοπηγή
“Οι Έλληνες δεν πρέπει να αναμένουν ότι από τα κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου θα πλουτίσουν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία και την απασχόληση" τόνισε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Οικονομίδης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου "Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον", τόνισε πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι το βασικό ενεργειακό μείγμα σε παγκόσμια κλίμακα για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές δεν είναι επαρκείς και ο γαιάνθρακας είναι πιο ρυπογόνος για το περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι εκεί "υπάρχει πετρέλαιο", αλλά η τεχνική δυσκολία έγκειται στο ότι "το βάθος είναι αρκετά μεγάλο" και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, ενώ "η κάθε δοκιμή με γεώτρηση θα κοστίζει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ". Διευκρίνισε δε, ότι αν και δύσκολη δεν είναι τεχνικά ανέφικτη η άντληση, καθώς υπάρχουν εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία και σε αυτά τα βάθη, ενώ σημείωσε πως οι γεωτρήσεις στην Κύπρο γίνονται στο μισό βάθος.

 ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δύο νεκροί από έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της εταιρείας Total στην Αμβέρσα

Δύο νεκροί από έκρηξη στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της εταιρείας Total στην Αμβέρσα
Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής στο περιβάλλον επιμένει η εταιρεία

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε διυλιστήριο της εταιρείας Total στην Αμβέρσα, στο βόρειο Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός όμιλος. Λόγω της έκρηξης κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί το εργοστάσιο και να διακόψει τη λειτουργία της μια μονάδα παραγωγής βενζίνης.

«Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα σύστημα ατμού», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ότι διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας και διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κάποια διαρροή στο περιβάλλον».

Η έκρηξη δεν προκάλεσε πυρκαγιά και, σύμφωνα πάντα με την Total, η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του λιμένος της Αμβέρσας είχε κάνει λόγο για έναν νεκρό και δύο αγνοούμενους. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία διευκρινίζει ότι οι νεκροί είναι δύο ενώ ο τρίτος εργαζόμενος, που είχε χαρακτηριστεί αγνοούμενος, βρέθηκε σώος.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Γκαζέτ φαν Αντβέρπερν, ένας ατμοστρόβιλος της μονάδας παρουσίαζε προβλήματα εδώ και αρκετές ημέρες και είχε κληθεί μια εταιρεία που συνεργάζεται με την Total για να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Το συγκεκριμένο διυλιστήριο είναι το μεγαλύτερο που διαθέτει η Total και το τρίτο σε μέγεθος σε όλη την Ευρώπη. Σε ετήσια βάση επεξεργάζεται 17 εκατομμύρια τόνους αργού.
  
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr