Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ANAKOIΝΩΣΗ Π.Ο.Ε.Π.Δ.Χ.Β




Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Εδώ και τρία χρόνια, οι Ελληνικές κυβερνήσεις από κοινού με την Ευρώπη των τραπεζιτών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παίζουν σε ρωσική ρουλέτα τις ζωές μας.
Οργανισμός Εργατικής Εστία , Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας , Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας , Μισθοί , Συντάξεις , Κυρία & Επικουρική Ασφάλιση , Κοινωνικές Παροχές , Επιδόματα, Παιδεία , Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη,  Όλα Διαλύονται Όλα Σφαγιάζονται !!!

Μας έκλεψαν το χαμόγελό, την υπερηφάνεια, την αισιοδοξία μας και μας φόρτωσαν στην πλάτη μας χαράτσια και φόρους.
Όσο πληρώνουμε τόσο περισσότερο χρωστάμε και αυτός ο φαύλος κύκλος δεν θα τελειώσει ποτέ. Ακόμα και όταν το εισόδημά μας φτάσει να έχει την αξία ενός συσσιτίου, η ανάπτυξη, που έχουν κάνει σημαία εδώ και τρία χρόνια τα παπαγαλάκια των Κυβερνήσεων μέσω των ΜΜΕ, δεν θα έρθει ποτέ για εμάς.
Η μαύρη τρύπα συνεχώς μεγαλώνει και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, που η κυβερνητική λερναία Ύδρα ετοίμασε το τελειωτικό χτύπημα , τον τελειωτικό μας σφαγιασμό , θα μας καταπιεί.
Θα  συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος και να μας στερούν το ανθρώπινο δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή αν δεν αντιδράσουμε μαζικά.

Όλοι το βιώνουμε καθημερινά . Πρόσφατο παράδειγμα, η χθεσινή επίθεση κατά των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που απωθήθηκαν άγρια με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις γιατί διεκδικούσαν το αυτονόητο . Διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία .

Οι 24ωρες απεργίες που προκηρύσσονται κάθε φορά που η ζωή μας μπαίνει στα σφαγεία των τραπεζιτών δεν έχουν καταφέρει να «προβληματίσουν» κανένας από τους κυβερνώντες .
Χρειάζονται  δραστικά μέτρα με συνειδητοποιημένες αποφάσεις από τα κέντρα λήψης αποφάσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος . Πρέπει επιτέλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων .
Να συσπειρωθούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους και ανέργους , τους συνταξιούχους , τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας , τους νέους μας που είναι το μέλλον της χώρας μας, δίχως μέλλον.
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΑΣ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ

ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν για τις 8 Οκτώβριου 2012 πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και σε ολόκληρη την Ελλάδα . Ας είναι αυτή η συγκέντρωση η αρχή του τέλους τους για να μην τελειώσουμε εμείς . ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ .

ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 3.00 ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη


Φωτό αρχείου
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3.00 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη 1.00 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό Τομέα, ενόψει της επίσκεψης στην Ελλάδα, της Γερμανίδας καγκελαρίου, 'Ανγκελας Μέρκελ.
Τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεσή τους, «στην πολιτική που ακολουθείται από τον ηγετικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των τριτοβάθμιων σωματείων.
«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι δεν αντέχουν άλλο την τιμωρητική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντί να λύνει τα προβλήματα της χώρας, εξαθλιώνει την κοινωνία και βουλιάζει σε αδιέξοδα και ύφεση την οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει συλλαλητήριο για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών. 
ΠΗΓΗ:.ethnos.gr

Στόχος ισλαμιστών η Βουλγαρία



 Ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού  Ισλάμ, Ομάρ Μπακρί, προειδοποίησε ότι τα βαλκανικά κράτη ενδεχομένως να γίνουν στόχος των ακραίων μουσουλμανικών κινημάτων, σε δήλωσή του που έκανε στη βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες» στην έκδοση της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τον ριζοσπάστη κληρικό, ο οποίος για σχεδόν είκοσι χρόνια ζούσε στο Λονδίνο, τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που έχει επιρροή το Ισλάμ.
«Όταν το Ισλάμ επικρατεί σε μια περιοχή , τότε επικρατεί το ισλαμικό κράτος. Γι’ αυτό αποτελεί καθήκον μας να απελευθερώσουμε  τους Ισλαμικούς λαούς της Ευρώπης, όπως της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και της Βοσνίας, που ανήκουν όλοι αυτοί σε ισλαμικές χώρες», είπε ο Μπακρί.
Στόχος η Βουλγαρία
Ο Μπακρί συνέχισε  λέγοντας ότι η Βουλγαρία, μετά από τη συνεργασία της με το Ισραήλ, την αποστολή στρατευμάτων ως εισβολή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, αποτελεί έναν θεμιτό στόχο για να χτυπήσει. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προϊστορική στήλη 6000 ετών με ελληνικά γράμματα!


Image
Μια απίστευτη ανακάλυψη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις ανασκαφές του προϊστορικού οικισμού του Αρχοντικού Πέλλας, λίγες μέρες πριν κλείσει η ανασκαφική περίοδος (καλοκαίρι 2011). Αποκαλύφθηκε στα κατώτερα στρώματα του οικισμού πέτρινη στήλη, διαστάσεων περίπου 30Χ20 εκατ. με εγχάρακτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε χρονολογία γύρω στο 4000 π.Χ. πολύ πριν από την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής από τους Σουμέριους (περίπου 3500 π.Χ.). Δείγματα της Στήλης του Αρχοντικού (όπως πλέον αποκαλείται προσωρινά το εύρημα) έχουν σταλεί στο εργαστήριο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ώστε να προσδιοριστεί επακριβώς η σύσταση του πετρώματος, γεγονός που θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της περιοχής προέλευσής του, η οποία πρέπει να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση, μια και το πέτρωμα υπάρχει σε τοποθεσίες της περιοχής και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Στην συνέχεια η στήλη, αφού συντηρηθεί, θα υποβληθεί σε εξέταση με ακτίνες Χ ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα γράμματα, που μετά από τόσες χιλιετίες, είναι δύσκολη η ανάγνωσή τους, λόγω φθοράς της επιφάνειας.
«Μουδιασμένοι» οι αρχαιολόγοι
 Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής αρχαιολόγοι αποφεύγουν να δηλώσουν οτιδήποτε και όπως πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή που μας μετέδωσε και την αρχική είδηση, είναι καταφανώς αμήχανοι και «μουδιασμένοι», γεγονός απόλυτα φυσικό αν
αναλογισθεί κάποιος τις τεράστιες ανατροπές δεδομένων που θα φέρει αυτή η συγκλονιστική πράγματι ανακάλυψη. Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες τέτοιες στήλες, όπως πιθανολογείται, τότε οι εξελίξεις στην επιστήμη της επιγραφικής θα είναι κατακλυσμικές. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"ΥΠΟΔΟΧΗ" ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ !...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ




Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

           Σε μια σπαρασσόμενη κοινωνία, οι εκπρόσωποι της πολιτείας  αποκρύπτουν τις ευθύνες τους για οικονομικά στοιχεία προστατεύοντας συγκεκριμένες τάξεις, ενώ συνεχίζεται η εφαρμογή ενός γενικότερου σχεδίου εξαθλίωσης και καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων.    Απλήρωτοι  για  έξι  μήνες  και πλέον,  εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία  διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους χαρακτηρίζονται  «ακραία στοιχεία» και προφυλακίζονται. Τα χαμηλά  εισοδήματα  πλήττονται  όλο  και  περισσότερο  με  τα «μέτρα διάσωσης» ισοπεδώνοντας έτσι   το   κοινωνικό   σύνολο.    Σε  αυτή  τη  χαοτική  κατάσταση,  τα  συνδικάτα,  οι εργαζόμενοι,   οι άνεργοι,   η νεολαία,  οι συνταξιούχοι,  οφείλουμε να αναχαιτίσουμε τη βάρβαρη και ανελέητη επίθεση ενωμένοι και αποφασισμένοι.
           Ως συνέχεια της δυναμικής απεργίας της 26ης Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται Πανεργατικό Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 08/10/12 και ώρα 18:00 στην Αθήνα στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου.
           Να βάλουμε επιτέλους φραγμό στις παράλογες αξιώσεις, στην εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων.  Να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην καταστροφή και το κρεματόριο.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 08/10/12 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ




Πετρέλαιο: Η Ρωσία «βάζει στο παιχνίδι» και τη Δύση



Την προοπτική να επιτρέψει σε εταιρίες της Δύσης να έχουν στην ιδιοκτησία τους άδειες υπεράκτιας εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική εξετάζει η Ρωσία, μία τολμηρή παραχώρηση, που θα καθιστούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού πετρελαίου πολύ πιο ελκυστική σε ξένους επενδυτές.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ είπε στους Financial Times ότι η πρόταση θα επέτρεπε σε μεγάλους ξένους παίκτες όχι μόνο να λειτουργούν υπεράκτια projects, αλλά και «να έχουν πρόσβαση στην παραγωγή» και να γίνονται «συν-ιδιοκτήτες των αδειών».
Αυτό θα αποτελούσε δραστική αλλαγή σε σχέση με την επί μακρόν πολιτική της χώρας να δίνει άδειες υπεράκτιας εξόρυξης μόνο σε κρατικής ιδιοκτησίας ομίλους όπως η Gazprom και η Rosneft.
Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται, καθώς εντείνεται το ενδιαφέρον από ενεργειακούς ομίλους της Δύσης για τους πλούσιους υδρογονάνθρακες της Αρκτικής.
Ο Τιμ Ντόντσον, επικεφαλής εξορύξεων της νορβηγικής Statoil, η οποία έχει μία κοινοπραξία στην Αρκτική με τη Rosneft, δήλωσε ότι «αυτό θα ήταν πολύ καλοδεχούμενο», καθώς θα απλοποιούσε τη δομή των επενδύσεων μεγάλων ομίλων στη Ρωσία «και θα ταίριαζε περισσότερο στο μοντέλο που έχουμε συνηθίσει». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Επιστολή Απάντηση στο ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ



Επιστολή απάντηση προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ απέστειλε σήμερα Παρασκευή 5/10/2012 η ΓΣΕΕ.
Με την επιστολή επισημαίνονται οι ουσιαστικοί και πραγματικοί λόγοι( για τους οποίους μέχρι πρόσφατα συμφωνούσε και ο ΣΕΒ ) και για τους οποίους πρέπει και επιβάλλεται στην παρούσα συγκυρία όσο ποτέ άλλοτε η συζήτηση και η υπογραφή Εθνικής Σύμβασης μεταξύ των κοινωνικών φορέων.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επισυνάπτεται η επιστολή

Προς
τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλο
Κοινοποίηση:
Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλο
Πρόεδρο ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδη

Κύριε Πρόεδρε,
Με e-mail του κ. Χ. Κυριαζή αρνηθήκατε την Πρόσκληση της Γ.Σ.Ε.Ε. για συνάντηση την Πέμπτη 4-10, προκειμένου να συζητήσουμε, να επικαιροποιήσουμε και εν τέλει να συμφωνήσουμε και να ΣΥΜΒΑΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ όλα όσα περιλαμβάνονται στην από 3-2-2012 Κοινή Επιστολή Γ.Σ.Ε.Ε. και ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ προς τον Πρωθυπουργό.
Με επανειλημμένες δηλώσεις σας έχετε ισχυρισθεί ότι ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στο θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, ότι έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και ότι έχετε με στοιχεία τεκμηριώσει στην Τρόικα την άποψη ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.
Στην παρούσα φάση αρνείσθε την Πρόσκληση της Γ.Σ.Ε.Ε. για διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για θέματα που αποτελούν τον πυρήνα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αντίθετα, επιλέγετε την ευθυγράμμισή σας με τη μνημονιακή «υποχρέωση» της Κυβέρνησης για τριμερή διάλογο, με τη συμμετοχή δηλαδή και του Κράτους, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού των μισθολογικών θεμάτων της Εθνικής Σύμβασης (δηλαδή κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων), την οποία επιχείρησε το Υπουργείο να φέρει στην ευρύτερη ατζέντα του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου. Αποδοχή «διαλόγου» για το θέμα αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία.
Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφέστατο προς κάθε κατεύθυνση ότι αρνούμαστε να συζητήσουμε αλλαγή του συστήματος καθορισμού των κατώτατων αμοιβών ασφαλείας έξω από το ισχύον πλαίσιο της Εθνικής Σύμβασης. Αρνούμαστε όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τον καθορισμό τους από ανεξάρτητη αρχή, ειδικούς εμπειρογνώμονες, κρατικούς υπαλλήλους κλπ.
Τα περί συναντίληψης για τη χρησιμότητα εμπλοκής ευθέως του Κράτους στον σκληρό πυρήνα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τα θεωρούμε προφάσεις εν αμαρτίαις και δικαιολογίες για τη φαινόμενη υπαναχώρηση του ΣΕΒ από την πάγια θέση για ανάγκη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων και οριστικού απογαλακτισμού από τον κρατικό παρεμβατισμό, που επανέρχεται ακάθεκτος με τις επιταγές της Τρόικας και τις συστηματικά αυξανόμενες απαιτήσεις της, οι οποίες νομοτελειακά οδηγούν στην εξόντωση των εργαζομένων και των ελληνικών επιχειρήσεων.
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Το προσχέδιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18-19 Οκτωβρίου δε συμπεριλαμβάνει απόφαση για την Ελλάδα!

Δείτε ολόκληρο το προσχέδιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18-19 Οκτωβρίου 2012, εδώ. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Ελλάδα, οπότε γίνεται σίγουρο ότι το θέμα δεν έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα. 

Η κρίση στην Ελλάδα ξεπερνάει τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ…


Ένα αποκαλυπτικό διάγραμμα που συγκρίνει την πορεία της ανεργίας κατά τα χρόνια που ακολούθησαν τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ με την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Η Ελλάδα (αλλά και η Ισπανία το ίδιο) έχει ήδη πιάσει την κορυφή της ανεργίας που εμφάνισε η Μεγάλη Ύφεση (1933 και 2012, αντίστοιχα), ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να εκτιναχτεί σε ύψη πρωτόγνωρα για την ανθρώπινη ιστορία, που μάλλον θα ξεπεράσουν ακόμα και εκείνο το περίπου 30% που ήταν η κορυφή στη γερμανική δημοκρατία της Βαϊμάρης (βλ. παρακάτω διάγραμμα). 
 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων με "πειραγμένες" αντλίες



Υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου διενήργησαν χθες, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, έλεγχο σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Ασπρόπυργο, στο 17ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου. Κατα τον έλεγχο, εντοπίστηκαν εμβόλιμα τοποθετημένοι μηχανισμοί αλλοίωσης των ενδείξεων των αντλιών.
Με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας οι υπάλληλοι προέβησαν στις επιβεβλημένες κατασχέσεις των ευρημάτων και στη σφράγιση των αντλιών του πρατηρίου. Τα δείγματα θα σταλούν στο Εγκληματολογικό Εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Τεχνολόγων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Πατρών και στον κατασκευαστή της συγκεκριμένης αντλίας προκειμένου να υποβληθούν οι αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου.
Επιπλέον, ειδοποιήθηκε η αρμόδια Διέυθυνση Μεταφορών ώστε να προβεί στο κλείσιμο του πρατηρίου όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Το παντελόνι...

ΔΝΤ: Δόση μόνο εάν είναι βιώσιμο το χρέος



Σαφέστατο μήνυμα προς την Αθήνα αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους έστειλε το ΔΝΤ, αποσαφηνίζοντας ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο από την επόμενη δόση για την Ελλάδα εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο ή εάν δεν υπάρχει δέσμευση για κάλυψη του κενού χρηματοδότησης στο πακέτο στήριξης. 
«Για να προχωρήσουμε πρέπει να υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία: χρειαζόμαστε βιωσιμότητα του χρέους και διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης. Θα πρέπει να υπάρχουν και τα δύο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, και συμπλήρωσε: «Ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ικανοποιηθούν αυτές οι δύο απαιτήσεις στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Επισημαίνεται ότι βάσει του προϋπολογισμού της χώρας το χρέος θα αγγίξει το 2013 το 173% του ΑΕΠ. Η βιωσιμότητά του, όμως, βάσει του ΔΝΤ, απαιτεί στόχο μείωσης στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι με τα μέτρα που βρίσκονται επί τάπητος στην Ελλάδα δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό. 
Ο κ. Rice δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να δώσει κάποια συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα μεταξύ των στελεχών της τρόικας και της κυβέρνησης. Διευκρίνισε πάντως ότι είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν αμέσως αποφάσεις. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ !...



Ένας δεύτερος Βαγγέλης - ο πρώτος ήταν ο “ Βαγγέλας” , ο παντελο-νάτος ημι-πρόεδρος της Βουλής - προκαλεί τη νοημοσύνη και το δημόσιο αίσθημα.
Ο Β. Βενιζέλος, μια εβδομάδα ακούει να γίνεται το παιχνίδι της κολοκυθιάς με την περίφημη λίστα και σιωπά.
Ξαφνικά την στέλνει συστημένη στο Μαξίμου.
Η λίστα μπορεί να έχει ή και να μην έχει αξία.
Όμως να βρίσκεται στα χέρια ενός αρχηγού κόμματος, πρώην καθ΄ ύλην αρμοδίου ως υπουργού Οικονομικών, δεν είναι τυχαίο, ούτε αθώο.
Ο Β. Βενιζέλος βρέθηκε με τον μουτζούρη στα χέρια.
Κατάφερε η λίστα της Λαγκάρντ να γίνει λίστα του Βαγγέλη.
Γιατί δεν την παρέδωσε όταν έφυγε;
Γιατί δεν αντέδρασε όταν το θέμα ανακινήθηκε;
Στο προσωπικό του αρχείο έχει κι άλλα τέτοια ...ξεχασμένα χαρτάκια;
Οι απαντήσεις που έχει δώσει ο Β. Βενιζέλος ακούγονται αμήχανες, δεν είναι πειστικές. Γιατί δεν είναι πολιτικές.
Στέκονται σε τυπικά, μερικής αξίας επιχειρήματα, εμπλέκοντας τον ΣΔΟΕ, προσπαθώντας να περιορίσουν το θέμα σε καθαρά επιχειρησιακή διάσταση, να μεταθέσουν τις ευθύνες σε πλάτες υπηρεσιών και δημόσιων λειτουργών.
Στέκονται σε παρελκυστικά νομικά θέματα περί δυνατότητας δημόσιας χρήσης της λίστας, που ενδέχεται να ισχύουν, αλλά δεν απαντούν στο γιατί ο Βαγγέλης την είχε στο αρχείο του.
Αν υποθέσουμε πως η λίστα είναι άνευ σημασίας έπρεπε να έχει αξιολογηθεί και αρχειοθετηθεί. Όχι στου Βαγγέλη τα χαρτιά αλλά στο Υπουργείο. Δεν συνέβη.
Αν έχει κάποια αξία τότε έπρεπε να έχει μεταβιβασθεί κατά την παράδοση του Υπουργείου. Δεν συνέβη.
Τρίτο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Και στις δυο περιπτώσεις είναι αφόρητα δύσκολο να αγνοηθεί η ευθύνη Βενιζέλου. Γιατί δεν ήταν στο κάτω κάτω κάποιος αδαής πολιτικά, τεχνοκράτης υπουργός.
Είναι έμπειρος κρατικός διαχειριστής, νομικός και ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας εδώ και 20 χρόνια.
Εάν η λίστα του ξέφυγε εάν ξεχάσθηκε από προχειρότητα τότε οι διαχειριστικές του ικανότητες και η πολιτική του κρίση δεν συμβαδίζουν με τα δημόσια αξιώματά του.
Εάν η λίστα δεν του ξέφυγε, δεν ξεχάσθηκε τότε η πρόθεση του αυτή ακυρώνει την πολιτική του δράση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τελεσίγραφο Ρωσίας προς ΝΑΤΟ: "Σταματήστε την τουρκική εισβολή αλλιώς ..."



Τελεσίγραφο έστειλε στο ΝΑΤΟ η Ρωσία τις δραματικές στιγμές μεταξύ 3ης και 4ης ώρας, ξημερώματα 4ης Οκτωβρίου, όταν συνεδρίαζαν τα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αποφασιστεί η ενεργοποίηση του άρθρου 4.
"Σε περίπτωση εισβολής της Τουρκίας η Ρωσία θα αναγκαζόνταν να επέμβει", όπως μεταδίδουν διάφορα ρωσικα ΜΜΕ και μετέδωσε το Russia Today, φουλ για Γ' ΠΠ δηλαδή.
Σε ετοιμότητα ετέθη το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας NOVOCHERKASSK, έμφορτο με πεζοναύτες και τροχοφόρα ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ,και SHORADS το οποίο είχε επισκεφθεί και τη Λήμνο, όπου και η εντυπωσιακή παρέλαση των ρώσων πεζοναυτών, και βρισκόνταν εκείνη την ώρα στο Β.Αιγαίο, με πορεία προς Ιόνιο πέλαγος , και θα ελάμβανε εντολή να κατευθυνθεί άμεσα ανατολικά για Συρία σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ ενεργοποιούσε το άρθρο 4,με εντολή να αποβιβάσει τους διατιθέμενους πεζοναύτες προς ένωση των ήδη εγκατεστημένων στη Συρία πεζοναυτών.
Στο μεταξύ η ρωσική αντιπροσωπεία  στο Συμβούλιο Ασφαλείας μπλόκαρε χθες, και πάλι  σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκαζε την ρίψη οβίδων από το συριακό έδαφος σε τουρκικό χωριό. Η ρωσική αντιπρόταση ζητάει την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος το οποίο θα ζητάει αυτοσυγκράτηση και από τις δυο χώρες. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούσε τη νομιμότητα επέμβασης στην Τουρκία και την προειδοποιούσε για το τι θα συναίβεναι αν συνέχιζε σε πορεία σύγκρουσης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κρατικός φορέας για αποθέματα πετρελαίου από ΥΠΕΚΑ, υπό την πίεση της τρόικας...



Κεντρικό κρατικό Φορέα για τη τήρηση αποθεμάτων ασφάλειας στα πετρελαιοειδή ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να "απελευθερωθούν" οι εισαγωγές καυσίμων στην Ελλάδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου στην εσωτερική αγορά.
Υπό την πίεση της τρόικας, το υπουργείο προχώρησε, αν και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, στη σύνταξη νομοσχεδίου για τη σύσταση ανεξάρτητου Φορέα τήρησης των αποθεμάτων, μέτρο που ζητάει επιτακτικά από την κυβέρνηση η τρόικα ώστε να καταστούν και στην πράξη δυνατές οι εισαγωγές φθηνότερων καυσίμων από το εξωτερικό.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την προσαρμογή της Ελλάδας με την κοινοτική οδηγία του 2009, που αφορά "στην υποχρέωση διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων από τα κράτη-μέλη". Την οδηγία έχει καθυστερήσει να ενσωματώσει η χώρα μας στο εθνικό της δίκαιο, και έχει περιθώριο για να το κάνει το αργότερο ως τις 31/12/2012.
Στο σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στη σύσταση Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων, χωρίς ωστόσο το ΥΠΕΚΑ να προσδιορίζει ημερομηνία ή ένα σαφή χρονικό ορίζοντα για τη δημιουργία του. Η ασάφεια της διατύπωσης κάνει κύκλους της αγοράς να αμφισβητούν για την ταχύτητα υλοποίησης του.
Τι προβλέπει το σχέδιο...
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι "με Προεδρικό Διάταγμα … δύναται να συνιστάται μοναδική ανώνυμη εταιρία μη κερδοσκοπικού σκοπού με έδρα την Αθήνα και την επωνυμία Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων Α.Ε (ΚΦΔΑ), η οποία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος". 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκτεταμένες Εικονικές Εξαγωγές στα Βόρεια Σύνορα της Χώρας Αποκαλύπτει η Μελέτη για το Λαθρεμπόριο Καυσίμων



Εικονικές εξαγωγές και λαθρεμπόριο καυσίμων στα βόρεια σύνορα της χώρας μας καταγράφει η μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΟΠΕΚ και του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας, οι ετήσιες απώλειες για το δημόσιο από εικονικές εξαγωγές, που υπολογίζονται στα 1000 βαρέλια ετησίως, ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ.
Οι μελετητές έλαβαν υπόψη στοιχεία από τον ΟΗΕ για το εμπόριο βενζινών και ντίζελ της Ελλάδος, από το 2001 έως το 2010, με τις χώρες, Fyrom, Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τις εκτιμήσεις τους. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά με τη Fyrom η Ελλάδα δηλώνει πολλαπλάσιες εξαγωγές από αυτές που δηλώνει η συγκεκριμένη χώρα. Το 2010 εμείς δηλώσαμε 55,8 εκατ. δολάρια εξαγωγές, ενώ τα Σκόπια μηδέν.
«Αν δεν είναι ακριβή τα στοιχεία των εισαγωγών του 2010, λόγω παραλήψεων των αρχών της γειτονικής χώρας, τότε ενδεχομένως κάποια… καθαρίστρια σκούπισε κατ’ επανάληψη τα σχετικά παραστατικά που έπεσαν κατά λάθος στο πάτωμα του φυλακίου, απέναντι εκείνου των Ευζώνων!», επισημαίνεται στη μελέτη. 
Εξαγωγές Ελλάδας προς FYROM βενζινών (σε δολάρια) 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δελτίο Τύπου - Απρόκλητη Αστυνομική Βία κατά Απεργών



Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την αστυνομική βία και την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια ,συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Mεταξύ των τραυματιών απεργών είναι και ο πρόεδρος του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ Βασίλης Καρακίτσιος.
Με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν και ζητούσαν το αυτονόητο.Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μιας ημέρας την εβδομάδα.
Στην διάρκεια μιας προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και ενώ είχε υποβληθεί εδώ και μέρες στην ηγεσία του Yπουργείου Εθνικής Άμυνας αίτημα συνάντησης ,οι αστυνομικές αρχές επέδειξαν πρωτοφανή βαρβαρότητα κατά των εργαζομένων.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι της χώρας μας εξαθλιώνονται και η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση από τις πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα, τέτοιου είδους ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.
Η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αντί να λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις και να υλοποιεί τις υποσχέσεις ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των ναυπηγείων ,τρομοκρατεί, αδιαφορεί ,κινδυνολογεί και συκοφαντεί τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.
Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ναυπηγεία και την αυριανή απεργία της ΠΟΕΜ ένας αγώνας που αφορά στα δικαιώματα τους αλλά και στη διασφάλιση των συμφερόντων της Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής οικονομίας
Γι’ αυτό και ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων.
Όλοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα δώσουν δυναμική και αγωνιστική απάντηση και με το Πανεργατικό Συλλαλητήριο που διοργανώνουν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 8/10/2012 στις 6μμ στο Σύνταγμα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ελεγχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ βλέπει ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ


Ελεγχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ βλέπει ο Βαυαρός ΥΠΟΙΚ
Πεπεισμένος ότι στο τέλος θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β' για ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, προκειμένου οι Γερμανοί πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να πληρώνουν επί μονίμου βάσεως για τους υπερχρεωμένους εταίρους τους.
“Εκφράζω τον σκεπτικισμό μου σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Σύμφωνα με την άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη "ανοικοδόμηση". Αυτό είναι κώδωνας κινδύνου. Πρέπει όμως τώρα να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει. Η ιδέα του Πέερ Στάινμπρουκ, απλώς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε απεριόριστα για την Ελλάδα, δεν αποτελεί εναλλακτική. Εάν η Γερμανία πρέπει στο τέλος να πληρώνει επί μονίμου βάσεως για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψήφισμα” τονίζει ο κ. Σέντερ, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται απόψε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν διατηρεί έστω κάποια ελπίδα, ο κ. Σέντερ εξηγεί ότι ο σκεπτικισμός του υπερτερεί και προσθέτει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι τέτοια ώστε δεν μπορούν να επιλυθούν μεσοπρόθεσμα με σοβαρό τρόπο. “Στο τέλος θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β' για μια εναλλακτική ελεγχόμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη” υποστηρίζει ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής και προσθέτει ότι “οι κίνδυνοι από μια ελεγχόμενη έξοδο είναι σαφώς μικρότεροι από αυτό που πολλοί φοβούνται”, καθώς, όπως λέει, οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν πλέον σχεδόν καθόλου ελληνικά κρατικά ομόλογα, πραγματοποιήθηκε ένα συνολικό κούρεμα χρέους και, επιπλέον, η Ελλάδα παραμένει η τρίτη κατά σειρά χώρα στην είσπραξη κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και κοινοτική διαρθρωτική βοήθεια.
Αναφορικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες, ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει το μέτρο “παυσίπονο, αλλά όχι θεραπεία” για τα προβλήματα της Ευρωζώνης και τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ. 
ΠΗΓΗ:24h.gr

Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Ενέκρινε τις Αποφάσεις για τη ΔΕΠΑ



Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, με απαρτία 76,40%, όπου ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ.
Επίσης εγκρίθηκε το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών με τη ΔΕΠΑ και το σχέδιο Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ της ΔΕΗ και του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με το Δικαίωμα Προαίρεσης της ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Εθνικό έγκλημα: 500.000 Ελληνόπουλα πεινάνε, κρυώνουν και σβήνουν χωρίς φάρμακα..



Επιστροφή στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια βιώνει το μέλλον της Ελλάδας, τα παιδιά. Η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας που συνεργάζονται με την τρόϊκα για να "διασώσουν" την Ελλάδα, υποτίθεται, έχουν δημιουργήσει το πρωτοφανές για τα κοινωνικά δεδομένα της χώρας: 500.000 Ελληνόπουλα να ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας που σημαίνει ότι δεν χορταίνουν το φαγητό που τρώνε, δεν θερμαίνονται τον χειμώνα όπως πρέπει, δεν ντύνονται όπως πρέπει, δεν έχουν φάρμακα όταν αρρωσταίνουν, ούτε παροχές υγείας, δεν έχουν την παιδική ηλικία που πρέπει. 

Στο σύνολο των παιδιών της χώρας το 25% είναι φτωχά παιδιά, μια γενιά που μοιάζει σε πολλά με τηην πρώτη μετακατοχική γενιά των Ελληνόπουλων. 

Η οικονομική κρίση εκτός από την ανεργία, τη φτώχεια και τη διεύρυνση των ανισοτήτων συνοδεύεται από μειωμένες παροχές υγείας, μειώμενη σίτιση, χαμηλή ποιότητα διατροφής και αυξημένη παιδική νοσηρότητα και θνητότητα, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν πριν λίγο στην δημοσιότητα. Και όλα αυτά σε πληθυσμό "καθαρών" Ελλήνων λιγότερο από 10 εκατ. ψυχές.
"Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες" επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας Στέλιος Παπαβέντσης σε ανακοίνωσή του με θέμα "Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή" στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Γι αυτό το εθνικό έγκλημα ποιος θα πληρώσει; Ή μάλλον ποιος θα πρωτοπληρώσει, γιατί στην ουρά της ... κολάσεως περιμένουν πολλοί και από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η ΕΕ ετοιμάζει εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού αερίου


PGNiG Польша нефть газ 09.07.2010
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο κυρώσεων, που απαγορεύουν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ, μεταδίδει το πρακτορείο Reuter επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Το πιθανότερο είναι ότι το εμπάργκο θα επιβληθεί στις 15 Οκτωβρίου κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Πέραν αυτού οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα διευρυνθούν στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και της παραγωγής ενέργειας. Οι υπάρχουσες κυρώσεις απαγορεύουν τις επενδύσεις στη βιομηχανία του φυσικού αερίου του Ιράν, όμως δεν αφορούν στην εισαγωγή του στις χώρες της ΕΕ.
Το ιρανικό φυσικό αέριο μεταφέρεται στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω Τουρκίας, η οποία το αναμιγνύει με πρώτη ύλη από το Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη γνώμη ειδικών η Τουρκία μπορεί πλήρως να αγνοήσει το εμπάργκο, που θα επιβάλει η ΕΕ και να συνεχίσει να διοχετεύει ιρανικό φυσικό αέριο στους αγωγούς εξαγωγής του. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Alpha Bank: «Η Τρόικα οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία»



«Η Tρόικα οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία, καθώς η καθυστέρηση της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου είναι απολύτως αναίτια». Την «επιθετική» αυτή επισήμανση κάνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha, «σε μια déjà-vu κατάσταση που θυμίζει μέρες Οκτωβρίου 2011, η χώρα ωθείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» όπως χαρακτηριστικά εξηγεί. Χαρακτηριστικά, η Alpha Bank αναφέρει τα εξής:....

 «Πέρασε το καλοκαίρι, μπήκε ο Οκτώβριος και η Τρόικα εξακολουθεί να υποβάλλει την Ελλάδα σε τεστ κοπώσεως προσαρμογής και σε ασκήσεις ταμειακής αντοχής. Σε μια déjà-vu κατάσταση που θυμίζει μέρες Οκτ.΄11, η χώρα ωθείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση με την καθυστέρηση καταβολής της δόσης των € 31,5 δις. Η καθυστέρηση αυτή είναι απολύτως αναίτια για τους ακόλουθους λόγους: 
 α) Από το Προσχέδιο του Π2013 που μόλις δημοσιεύτηκε προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας η απολύτως ικανοποιητική και σύμφωνα με τους στόχους εκτέλεση του Π2012, όπως άλλωστε είχε ήδη γίνει εμφανές και από την εκτέλεση του Π2012 στο 8μηνο Ιαν.-Αυγούστου 2012. Μάλιστα, η εκτέλεση του Π2012 όπως προβλέπεται στο Προσχέδιο έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται η ικανοποιητική εκτέλεση και του Π2013. 
 β) Η Κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει σαφώς συγκεκριμένα, και εξαιρετικά επώδυνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέτρα, ύψους € 13,5 δις για να εξασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των Π2013 και Π2014. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται και δραστικά μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, όπως η νέα αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η δρομολόγηση της μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά επιπλέον 150.000 άτομα στην περίοδο 2011-2015 (μετά τη μείωσή της κατά 147,5 χιλ. άτομα στην περίοδο 2009-2011), η εκ βάθρων αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της κεντρικής διοίκησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, κ.ά.. Από την άλλη πλευρά είναι τώρα σχεδόν βέβαιο ότι, μετά την καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Π2012, τα απαιτούμενα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών για την εκτέλεση του Π2013 θα είναι λιγότερα από τα μέτρα που ήδη θεσμοθετεί η Κυβέρνηση.  
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ιστορική ανατροπή στις τράπεζες Προς συγχώνευση Eurobank-Εθνικής



  Tεκτονικό σεισμό εντός και εκτός της χώρας  προκαλεί η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας καιEurobank που αποκαλύπτει το«Κουρδιστό Πορτοκάλι». 
Δύο κορυφαίες ελληνικές τράπεζες με ιστορία και τεράστια μερίδια στην αγορά αποφασίζουν να.....
ενωθούν εις σάρκαν μίαν σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια οικονομία παραπέμπει σε κινούμενη άμμο-τίποτε λιγότερο. 
Κάτω από άλλες συνθήκες αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στις αγορές και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Καθότι σημασία δεν έχουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις  αλλά η ασφαλής πλοήγηση στο μέλλον. Μόνο που το τελευταίο είναι αδιόρατο με αποτέλεσμα ακόμη και οι κολοσσοί να αισθάνονται ανασφάλεια. 
Φίλος διαφημιστής, αυτοδημιούργητος και από τους ελάχιστους μάγκες της πιάτσας έλεγε ότι οι αγορές μυρίστηκαν το κραχ του 2008 που πλησίαζε στις ΗΠΑ από την ημερήσια πτώση στην κατανάλωση γάλακτος και στο κόστος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και στην εγχώρια αγορά.
Το παραπάνω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί και με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο. Άνεργοι συμπολίτες μας μπουκάρουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας την ώρα που οι Παπούλιας-Παναγιωτόπουλος έχοντας πρωτοφανή άγνοια κινδύνου το είχαν ρίξει στις τελετές αναγκάζοντας πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να παραταχθούν ανοιχτά του Φαλήρου ξοδεύοντας τεράστια ποσά  για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση για συγχώνευση δύο ιστορικών τραπεζών που αποτελούν πυλώνες ασφαλείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος έρχεται να προσθέσει ανασφάλεια-το αντίθετο από αυτό που θα μπορούσε να επιδιώκει η πολιτική ηγεσία.
Πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» θέλουν τους Τιμ Γκάιτνερ και Βόλφαγκ Σόιμπλε να έχουν ενημερωθεί ήδη από τον Γιάννη Στουρνάρα για την συγχώνευση των δύο κορυφαίων τραπεζών. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός χρειαζόταν αυτό το  deal  για να μαλακώσει τις πιέσεις της Τρόικας χρυσώνοντας το χάπι. Μόνο που η Τρόικα δεν εννοεί ακριβώς έτσι της μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενισχύθηκε η τιμή του πετρελαίου



Σε ράλι επιδόθηκε η τιμή του πετρελαίου ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς τόσο τα περιστατικά διακοπής της παραγωγής βενζίνης όσο και η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έδωσαν ώθηση στις τιμές.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 3,57 δολάρια ή 4,1% στα 91,71 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου brent σημείωσε άνοδο 4,41 δολαρίων ή 4,1%, κλείνοντας στα 112,58 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης ώθησε τις τιμές του αργού, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο της Exxon Mobil στο Τέξας -το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ. Η φωτιά έσβησε ωστόσο η Exxon ενημέρωσε πως θα επηρεάσει την παραγωγή, σε βαθμό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.
Η τιμή της βενζίνης RBOB έκλεισε με "άλμα" 5,1% στα 2,9429 δολάρια ανά γαλόνι λόγω του ατυχήματος. Την τιμή της βενζίνης επηρέασε και η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τμήματος του αγωγού Colonial που μεταφέρει βενζίνη και προιόντα απόσταξης από την Ατλάντα στο Νάσβιλ για να ελεγθεί πιθανό πρόβλημα διαρροής. 
Εξάλλου, οι εχθροπραξίες μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας έγειρε ανησυχίες για την προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει στην κυβέρνηση την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, μετά τα πυρά που δέχθηκε χθες η πόλη Akcakale στοιχίζοντας τη ζωή πέντε πολιτών.
Η τιμή του αργού βρήκε επίσης στήριξη στην εξασθένιση του δολαρίου, το οποίο υποχώρησε σημαντικά έναντι του ευρώ μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο οποίος επανέλαβε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει το χρέος των δοκιμαζόμενων χωρών. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr