Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ...

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΜΟΚ !...



Η σφαγιαστική πολιτική της άκρατης λιτότητας και η εξαθλίωση της κοινωνίας συνοδεύεται, πάντα, από την ένταση του κρατικού αυταρχισμού και το δραστικό περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων. Οι αντεργατικές πολιτικές, για να περάσουν, απαιτούν την καρατόμηση, και, των συνδικαλιστικών ελευθεριών !
Η κυβερνητική τρόικα, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της και μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, επιχειρεί να αποτρέψει την εκδήλωσή της, μέσα από φασιστικού τύπου νομοθετήματα, που στοχεύουν στην κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους και τους φορείς τους.
Το δικαίωμα της απεργίας, αλλά και η αυτόνομη λειτουργία των Συνδικάτων μπήκαν στο στόχαστρο της αδίστακτης, τριτοκομματικής, Κυβέρνησης, που, κάθε μέρα που περνάει, γλιστράει όλο και ακροδεξιότερα, αναβιώνοντας καταστάσεις, που στην ιστορία και τις μνήμες έχουν καταγραφεί, την περίοδο της Χούντας !
Μέσα από στημένα δημοσιεύματα και «μαϊμού» ρεπορτάζ αργυρώνητων δημοσιογραφίσκων, διαρρέουν σωρεία ανακριβειών και κατασκευασμένων καταστάσεων και γεγονότων, προκειμένου να δικαιολογήσουν και να πλασάρουν τα φασιστικής έμπνευσης νομοθετήματά τους.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα, για μια ακόμα φορά και για μιαν ακόμα αιτία, βρίσκεται σε αναβρασμό και ετοιμάζει τις αντιδράσεις του.
Σε πρώτη φάση, απαραίτητη η κατάδειξη, η αποκάλυψη και η καταγγελία των κυβερνητικών σχεδίων και επιδιώξεων.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την νέα πανελλαδική πανεργατική Απεργία στις 20 του Φλεβάρη, ενώ τα ζητήαματα της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων, αναμένετια να κυριαρχήσει και στο επικείμενο Συέδριο της ΓΣΕΕ 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Ποιός είναι ο προκλητικός Γιώργος Μέργος που ζητάει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός ενώ η κόρη του μαζεύει θέσεις στο Δημόσιο


Ποιός είναι ο προκλητικός Γιώργος Μέργος που ζητάει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός ενώ η κόρη του μαζεύει θέσεις στο Δημόσιο
Υπό επιτήρηση έχει τεθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος ο οποίος προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή του ότι ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός και έθεσε δημοσίως θέμα νέας μείωσής του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η δήλωση προκάλεσε νευρικό κλονισμό αλλά και αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Με εντολή Πρωθυπουργού τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας κινήθηκαν άμεσα για να εκτονώσουν το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε με αυτές τις δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκε η άποψη στο πρωθυπουργικό γραφείο να απομακρυνθεί άμεσα ο κ. Μέργος αλλά εκτιμήθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα έδειχνε πανικό από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας κινήθηκε πυροσβεστικά λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού» ενώ και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «άδειασε» τον κ. Μέργο λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι ήδη χαμηλός και θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος».
Ο Γιώργος Μέργος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και κατά την περίοδο 2004-2007 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη.
Το 2004 είχε κεντρικό ρόλο στο «φούσκωμα» του ελλείμματος που οδήγησε τη χώρα στην τριετή επιτήρηση. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρείτο άνθρωπος ειδικών αποστολών και το 2007 τον επέλεξε ο Κώστας Καραμανλής για τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, μετά τον θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Γιώργος Μέργος είχε δεχθεί εσωκομματικά πυρά για την ασυνήθιστη διαδρομή της κόρης του στα νομικά τμήματα δημοσίων οργανισμών. Η Βαρβάρα Μέργου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μεταπήδησε από την κεντρική Λαχαναγορά στον ΟΛΠ και από εκεί διεκδίκησε νέα πρόσληψη στην προνομιούχο θέση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του «γαλάζιου» προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος είχε καλέσει τη Βαρβάρα Μέργου σε απολογία για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.g

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ





ΣΤΟΝ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  2012  ΚΑΙ  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  2013  ΤΟΥ ΠΣΕΕΠ   ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΧΙ
  
Διαβάστε την ανακοίνωση 

Χίλιες λέξεις

 
ΠΗΓΗ: topontiki.gr

ΓΣΕΕ: 3,9 εκατ. Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας




Σχεδόν 3,9 εκατ. Έλληνες βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012, από 3,1 εκατ. που ήταν το 2011, υπογραμμίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στη μηνιαία έκδοση του «Ενημέρωση». Σύμφωνα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον πλέον άδικο μηχανισμό ανισοκατανομής του εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας και σε όφελος των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δισ. ευρώ, 47,9% (2009), 6,9 δισ. ευρώ, 52,6% (2010), 7,1 δις ευρώ, 55,5% (2011), ενώ οι επιχειρήσεις κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 4,7 δισ. ευρώ, 35,1% (2009), 4,1 δις ευρώ, 30,7% (2010), 3,6 δις ευρώ, 28,7% (2011).
Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 35,6% των μικτών αμοιβών το 2011 από 34,3% το 2000, την στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000.
Υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα είναι η επιβάρυνση στον μισθό του παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά, καθώς διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, την στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5% το 2000.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΕ, διεκδικεί την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και προτείνει ως κεντρική προτεραιότητα εξασφάλισης πρόσθετων πόρων την αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής (12 -14 δισ. ευρώ) και εισφοροδιαφυγής και όχι την εμβάθυνση της οικονομικής εξουθένωσης των μισθωτών και συνταξιούχων.
Τι ζητά η ΓΣΕΕ
• Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυαξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
• Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών.
• Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και περισσότερων κλιμακίων για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών.
• Αντιστροφή της σχέσης άμεσων και χορηγιών.
• Ουσιαστικές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίσθηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.
• Εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για τη αγορά πρώτης κατοικίας) καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία.
• Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξη ΟΛΩΝ στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.
• Ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με αναφορά στην αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.
• Επανεξέταση προς την κατεύθυνση της κατάργησης των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.
• Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα βιβλία, στα σχολικά είδη και στα φάρμακα.
• Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών, διαχρονική σταθερότητα, απλούστευση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
• Ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, κυρίως, διαμέσου της αναδιανομής του εισοδήματος. Επ' αυτού η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανεύρεσης νέων πόρων για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (ΟΠΑΠ, λαχεία, Καζίνο, πόροι από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις φορολογικής, πολεοδομικής νομοθεσίας, πράσινοι φόροι από κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει το περιβάλλον, πόροι (αντί υπέρ ΕΡΤ) από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κλπ). 
ΠΗΓΗ:tvxs.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Κ.ΕΦ.ΕΠ) Για την εκλογή Εκπροσώπων Εργαζοµένων στο ∆.Σ. ΕΛ.ΠΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι Σας   γνωρίζουµε   τα   ψηφοδέλτια   που   θα   συµµετέχουν   στις εκλογές   για  Εκπροσώπους  Εργαζοµένων  στο  ∆.Σ.  ΕΛ.ΠΕ. 
ΕΝΙΑΙΑ – ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ. ΕΛΠΕ
1.  ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΣ  του  Αθανασίου
2.  ΒΑΠΟΡΙ∆ΗΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Μιχαήλ
3.  ΒΑΡΑΚΛΗ  ΟΛΓΑ  του  Εµµανουήλ
4.  ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του  Αιµίλιου
5.  ΒΡΕΤΤΟΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Σπύρου
6.  ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  του  Νικολάου
7.  ΚΑΪΝΑΚΙ∆ΗΣ ΠΕΤΡΟΣ  του  Ιωάννη
8.  ΚΟΥΚΗΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Αντωνίου
9.  ΜΠΑΜΠΑΣΙΚΑΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Κωνσταντίνου
10. ΜΠΟΓΑΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   του  Νικολάου
11. ΝΕΣΤΩΡΑΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Λάµπρου
12. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Αναστασίου
13. ΟΦΘΑΛΜΙ∆ΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  του  Ηλία
14. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΥΛΛΑΪ∆ΗΣ  του  Βασιλείου
15. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  ∆ηµητρίου
16. ΠΕΠΠΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  του  Νικολάου
17. ΠΟΡΛΙ∆ΑΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  Κωνσταντίνου
18. ΠΥΡΟΥΝΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Ιωάννη
19. ΣΙΓΑΛΑΣ  ΜΑΡΚΟΣ  του  Γεωργίου
20. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Νικολάου
21. ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Κωνσταντίνου

ΣΥΝ∆ΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΕΛΠΕ (ΣΚΕΕΠ) 
1.  ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του  Βασιλείου
2.  ΒΑΡΒΑΓΚΑΝΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  του  Θεοχάρη
3.  ∆ΕΛΗΓΙΑΝΝΗ  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ  του  Γεωργίου
4.  ΚΟΣΜΕΤΟΣ  ΚΟΣΜΑΣ  του  Βασιλείου
5.  ΜΑΚΡΥΝΩΡΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του  Ιωάννη
6.  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Σωκράτη
7.  ΠΑΤΣΗΣ  ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ  του  ∆ιονυσίου
8.  ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ  ∆ΙΑΜΑΝΤΗΣ  του  Ευαγγέλου
9.  ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Κωνσταντίνου

ΕΛΚΕ  ΕΛΠΕ
1.  ΓΚΕΛΑΜΕΡΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του  Ιωάννη
2.  ΕΥΣΤΑΘΙΑ∆ΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  του  Χαραλάµπους
3.  ΚΑΤΣΙΑ∆ΑΣ  ΘΕΟΦΑΝΗΣ  του  Χρήστου
4.  ΚΟΥΤΣΟΥΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Βασιλείου
5.  ΚΡΟΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  του  Γεωργίου  
6.  ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ  του  Αναστασίου
7.  ΛΑΒ∆ΑΙΟΣ  ΣΩΤΗΡΙΟΣ  του  Βλασίου
8.  ΜΠΑΡ∆ΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  του  Γεωργίου
9.  ΟΡΦΑΝΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΑ   του  Βασιλείου
10.  ΠΑΤΕΛΑΚΗΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ   του  Ιωάννη
11.  ΣΑΚΑΡΑΚΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  του  ∆ηµητρίου
12.  ΣΙΜΟΣ  ΓΡΗΓΟΡΗΣ   του  Λεωνίδα13.  ΦΕΝΕΡΗΣ  ΣΩΚΡΑΤΗΣ   του Λεωνίδα
14.  ΧΙΩΤΗΣ  ΜΙΧΑΗΛ   του Μιλτιάδη

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
1.  ΑΓΓΕΛΗ  ΒΑΣΙΛΙΚΗ  του  ∆ηµητρίου
2.  ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Ιωάννου
3.  ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  του  Ευθυµίου
4.  ΚΟΥΜΤΣΙΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Γεωργίου
5.  ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  του  Φραγκίσκου
6.  ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ  του  Θεµιστοκλή
7.  ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  του  Σταύρου
8.  ΠΗΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του  Ευσταθίου
9.  ΤΣΙΠΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Αθανασίου
10.ΧΡΙΣΤΙ∆ΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ  του  Θωµά
  
Οι   ηµεροµηνίες   εκλογών  ορίστηκαν   για  τις  18   και  19  Φεβρουαρίου  2013.   
Ειδικότερα   οι  εκλογές  θα  γίνουν  στα  εξής  εκλογικά  κέντρα : 
• 18/02/13  στις  ΒΕΑ,  ΒΕΘ  και  ΒΕΕ   από  ώρα  06:00  έως  ώρα 19:00 
• 19/02/13: στις  ΒΕΑ,  ΒΕΘ  και ΒΕΕ   από ώρα  06:00  έως  ώρα  20:00 
• 19/02/13: στη   Χειµάρας  (Μαρούσι)  από ώρα  08:00  έως ώρα 16:00 
Για  να  ψηφίσετε  χρειάζεται  αστυνοµική  ταυτότητα ή υπηρεσιακή  ταυτότητα. 
ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΕΙ∆ΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΝΙΚΟΣ

Θα φορολογήσουν αναδρομικά τις καταθέσεις μας


Θα φορολογήσουν αναδρομικά τις καταθέσεις μας
Απίστευτο και όμως ελληνικό: Τον Ιανουάριο του 2012, κλείσατε μια ετήσια προθεσμιακή κατάθεση. Τον Ιανουάριο του 2013, το έτος ολοκληρώθηκε και η τράπεζα σας απέδωσε τους τόκους. Παρακράτησε βέβαια το 10% για να το αποδώσει στην εφορία. Δεν ξεμπερδέψατε όμως. Διότι τώρα, η τράπεζα θα σας καλέσει να πληρώσει ένα επιπλέον 5% επί των τόκων. Περιθώρια να μην πληρώσετε δεν έχετε καθώς το ποσό θα αφαιρεθεί από τον τραπεζικό σας λογαριασμό.
Σύμφωνα με εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η φορολόγηση των τόκων με συντελεστή 15% αντί για 10% ισχύει όχι με βάση την περίοδο κατά την οποία έγινε η …παραγωγή των τόκων αλλά με βάση την ημερομηνία απόδοσής τους στον καταθέτη. Αν η πληρωμή των τόκων έγινε πριν την 31/12/2012, οι τόκοι φορολογούνται με 10% ενώ αν η πληρωμή έγινε με ημερομηνία μεταγενέστερη της 1/1/2013, οι τόκοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%. Με αυτή την έννοια, διακρίνουμε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες προθεσμιακών καταθέσεων και αποτυπώνουμε τη φορολογική μεταχείριση που θα έχουν οι τόκοι:
1.Προθεσμιακός λογαριασμός μηνιαίας απόδοσης τόκων
Όλοι οι τόκοι που αποδόθηκαν –σε μηνιαία βάση- μέσα στο 2012, έχουν ήδη φορολογηθεί με συντελεστή 10% ενώ ο καταθέτης δεν έχει κάποια επιπλέον υποχρέωση. Βέβαια, για τους μηνιαίους τόκους που θα πληρωθούν μέσα στο 2013, ο τόκος θα φορολογείται με συντελεστή 15%
2.Προθεσμιακός λογαριασμός με απόδοση τόκων στην έναρξη
Αν η απόδοση τόκων έχει γίνει μέσα στο 2012, ο φόρος έχει ήδη υπολογιστεί με συντελεστή 10% και δεν θα έχετε κάποια περαιτέρω επιβάρυνση. Αν η έναρξη έχει γίνει μέσα στο 2013, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Να σας έχει παρακρατηθεί ήδη ένα 10% οπότε χρωστάτε τη διαφορά του 5% ή να μην σας έχει γίνει ακόμη η παρακράτηση οπότε αυτή, όταν θα κλείσετε την κατάθεση, θα γίνει απευθείας με συντελεστή 15%
3.Προθεσμιακός λογαριασμός με απόδοση τόκων στη λήξη (με ημερομηνία λήξης μετά την 21/1/2013)
Ο τόκος θα υπολογιστεί κανονικά με 15%
4.Προθεσμιακός λογαριασμό με απόδοση τόκων στη λήξη (με ημερομηνία λήξης από την 1/1/2013 έως τις 21/01/2013
Αυτή είναι και η πιο «περίεργη» κατηγορία. Οι καταθέτες που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση, έχουν ήδη πληρώσει φόρο με συντελεστή 10% επί των τόκων. Η τράπεζα καλείται με την εγκύκλιο Θεοχάρη, να προχωρήσει σε ανάληψη ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του καταθέτη, έτσι ώστε ο φορολογικός συντελεστής να ανέβει στο 15%. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο βέβαια, ο καταθέτης να έχει ήδη σηκώσει τα χρήματά του. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα καλείται να τον ειδοποιήσει και ο καταθέτης θα πρέπει να κάνει δήλωση στην εφορία προκειμένου να πληρώσει το ποσό του φόρου.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου. Μελετήστε το. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο καθώς αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αναδρομικής φορολόγησης. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Λέτε ότι υποφέρετε και μένετε σε πολυτελή ξενοδοχεία», ξέσπασε εναντίον του Παπανδρέου νεαρή Ισπανή σοσιαλίστρια


9F0E87180CB2F93D10EE7F80C10C08C0

Τα άκουσαν για τα καλά οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ειδικά ο επικεφαλής τους, Γιώργος Παπανδρέου, από μια νεαρή Ισπανίδα, μέλος της Νεολαίας της Διεθνούς.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας άκουσε την νεαρή Μπεατρίθ Ταλεγόν, να καταγγέλλει την πολυτέλεια στην οποία κινούνται οι ηγέτες, κάνοντας λόγο για ξενοδοχεία πέντε αστέρων, λιμουζίνες και πανάκριβα δείπνα… «Πώς θέλουμε να κάνουμε την επανάσταση από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Κασκάις, φτάνοντας εδώ με πολυτελή αυτοκίνητα. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μια απάντηση όταν εσείς λέτε ότι τους καταλαβαίνετε, ότι υποφέρετε ως σοσιαλιστές», είπε η Ταλεγόν.
«Κάνετε εμάς τους νέους να ντρεπόμαστε», είπε με νόημα η νεαρή Ισπανίδα, ενώ ερωτηματικά άφησε η νύξη της στα οικονομικά της Διεθνούς, τα οποία χαρακτήρισε ως «μυστήριο όπως οι πυραμίδες της Αιγύπτου».
Στη συνέχεια πραγματικά τους κατακεραύνωσε λέγοντας πως «είστε εσείς οι υπεύθυνοι αυτού που συμβαίνει τώρα. Εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες από την απουσία πολιτικής σας ή από τις πολιτικές σας», αφήνοντάς τους όλους άφωνους.
Αναφέρθηκε επίσης σε «πολιτικούς-αστέρια των ΜΜΕ», οι οποίοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις, μιλώντας για τις χώρες τους χωρίς να προσφέρουν καμία λύση στους υπόλοιπους, ενώ υποστήριξε πως «μας θέλετε διακοσμητικούς εμάς τους νέους, απλά για να γεμίζουμε τις αίθουσες».
Αμέσως μετά ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου πήρε τον λόγο και προσπάθησε να υπερασπιστεί τους συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέινει άφωνοι από τις αιτιάσεις της νεαρής Ισπανίδας.
«Δεν είμαστε το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς που είμαστε εδώ δεν δίνουμε μάχη από ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Δίνουμε μάχη στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις χώρες μας. Ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Το βίντεο με την ομιλία της Μπεατρίθ Ταλεγόν είναι στα ισπανικά. 
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/


Είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία Γιατί δεν πήγαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία για το λαθραίο πετρέλαιο



Ως «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης την ματαίωση της ονομαστικής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το κόμμα του για τα άρθρα 8 και 19 του νομοσχεδίου για τα αποθέματα αργού πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρείο της Βουλής απέρριψε την πρόταση όταν διαπίστωσε ότι οι αιτούντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζαν από την αίθουσα. 
Συγκεκριμένα, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό θα πραγματοποιούταν σήμερα το απόγευμα. 
Όντως, ο πρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος ενημέρωσε σχετικά το Σώμα και ξεκίνησε να διαβάζει τον κατάλογο των αιτούντων βουλευτών προκειμένου να διαπιστώσει την απαρτία (σ.σ. απαιτούνται να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 βουλευτές). Στο τέλος της ανάγνωσης του καταλόγου ο πρόεδρος διαπίστωσε πως παραβρίσκονται στην αίθουσα μόλις οι 11 από τους συνολικά 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να απορρίψει την διαδικασία. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από την δεκαετία του ’80.
Όπως ήταν φυσικό, το περιστατικό προκάλεσε τα ειρωνικά σχόλια των βουλευτών των υπόλοιπων κομμάτων ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναζητούσε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου τους απόντες με άγριες διαθέσεις.
Πέραν αυτών των σχολίων περί κοινοβουλευτικής απειρίας, ορισμένοι αναρωτήθηκαν: «πως είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια να καταγγέλλει το Μαξίμου για περίεργες σχέσεις του Μαξίμου με επιχειρηματίες του κλάδου πετρελαιοειδών και από την άλλη να ξεχνά να προσέλθει σε ψηφοφορία άρθρου που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του;».
Πάντως, μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν – αν και είχαν υπογράψει την , σχετική πρόταση – ήταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (σ.σ. η οποία δικαιολογείται καθώς ήταν στην προανακριτική και δεν την ενημέρωσε κανείς) η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και ο κ. Γιώργος Βαρεμένος. 
ΠΗΓΗ:.protothema.gr

Γ. Κώτσαλος/ΕΑΕΕ: Να γίνει υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση


Γ. Κώτσαλος/ΕΑΕΕ:  Να γίνει υποχρεωτική  η ιδιωτική ασφάλιση

Υποχρεωτική γίνεται η ιδιωτική ασφάλιση και συγκεκριμένα ορισμένοι τομείς της στην Ελλάδα, όπως έγραψε πρόσφατα και το Sofokleousin.gr  και επιβεβαιώθηκε σήμερα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ με θέμα «Ιδιωτική Ασφάλιση ένας Δρόμος προς την Αξιοπρέπεια και την Ευημερία». 
Για πρώτη φορά στα χρονικά, τολμά η ασφαλιστική κοινότητα δια στόματος του προέδρου της ΕΑΕΕ, Γιώργου Κώτσαλου να μιλά για υποχρεωτικότητα και όχι μόνο για συμπληρωματικότητα. Διακρίνει πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς μέσω συνεργασιών ΣΔΙΤ, ιδιωτικοποιήσεων, περαιτέρω επενδύσεων και καλεί πλέον το κράτος να υλοποιήσει το ρόλο του. Χαρακτηριστικό μεταξύ των άλλων το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Πειραιά όπου η ασφαλιστική αγορά έχει έσοδα της τάξης του 1εκατ. – 2 εκατ. ευρώ σε ασφάλιστρα
Στην πιο κατάλληλη εποχή και την στιγμή που όλα δείχνουν να ωριμάζουν ο Γ. Κώτσαλος διευκρίνισε ότι όλοι μιλούν σήμερα για συμπληρωματικότητα και όχι για υποχρεωτικότητα, τονίζοντας ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης ο θεσμός δεν πέτυχε με λάθος τακτικές 
Κατήγγειλε το νόμο του 2002 για τα επαγγελματικά ταμεία ο οποίος άφησε έξω την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Ωστόσο τα προβλήματα με τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να λυθούν σήμερα με την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης 
Αναφερόμενος στο κομμάτι των επενδύσεων είπε ότι όλες οι επενδύσεις βρίσκονται στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι να βρει τρόπο η πολιτεία να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις. 
Υπογράμμισε ότι η ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί σταθεροποιητικά στην κοινωνία, ως θεσμικός επενδυτής αλλά, και μεταξύ των άλλων ως μεγάλος εργοδότης, λέγοντας ότι 1% ανάπτυξη της αγοράς ισοδυναμεί με 7 εκατ. αποζημιώσεις και 1 εακτ. φόρους Πρόσθεσε ότι η πτώση που σημείωσε ο κλάδος που σήμερα εκπροσωπεί το 2% του ΑΕΠ της χώρας οφείλεται κυρίως σε ακυρώσεις συμβολαίων και στην πτώση της ήδη υπάρχουσας παραγωγικότητας. 
Σε ό,τι αφορά τους πελάτες των ασφαλιστικών παρατήρησε ότι πρέπει οι ασφαλιστικές να επενδύσουν σε τεχνογνωσία και σε καινοτομία ενώ, λοκληρώνοντας διεμήνυσε ότι ήρθε η σειρά της πολιτείας να προσεγγίσει την ασφαλιστική αγορά.  
ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr


Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου




Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την απόφασή της και μεταξύ δύο επιλογών, δηλαδή του αγωγού Nabucco West  και του Trans Adriatic Pipeline (TAP) προτίμησε τη δεύτερη.

Την Τετάρτη υπογράφεται παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το προϊόν από τα κοιτάσματα της Κασπίας, Σαχ Ντενίζ (η θάλασσα του βασιλιά) που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν έως το Ταράντο της Ιταλίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και στη συνέχεια με υποθαλάσσιο αγωγό έως την Ιταλία.

Μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην περάσει ο αγωγός South Stream από την Ελλάδα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να επιλέξει εναλλακτικούς συνεταίρους έτσι ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι των αγωγών.

Οι Η.Π.Α., η Ε.Ε. και γενικώς οι δυτικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό, ασκούσαν έντονες πιέσεις ώστε να υπάρξει εναλλακτικός αγωγός ο οποίος δεν θα μετέφερε κατ’ αποκλειστικότητα ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και θα απέτρεπε τη διακίνηση ιρανικού φυσικού αερίου. Η επιλογή της κατασκευής του TAP δηλαδή αποτελεί υλοποίηση των πιέσεων αυτών. 


H διαδρομή του TAP από την Ελλάδα


Η διαδρομή του υποθαλάσσιου αγωγού από την Αλβανία στην Ιταλία

Συγκεκριμένα το Μαξίμου δεχόταν πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατ' αρχάς καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που επέμεναν στο να εισέλθει το αζέρικο πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και για να αποκλειστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το ιρανικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά.

Παρακολουθήστε την διαδρομή του αγωγού από την Κασπία έως την Ιταλία....... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ