Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αυτό είναι το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων - Όλες οι αλλαγές και παραδείγματα


- Το μόνο που μένει είναι η έγκριση της τρόικας
- Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και ποι χαμένοι από το νέο φόρο ακινήτων
- Οι συντελεστές ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου, τον όροφο και την πρόσοψη
- Δείτε πίνακα και αναλυτικό παράδειγμα για το πόσο θα πληρώσετε
- Η σημαντική αλλαγή για το φόρο στα οικόπεδα
Την έγκριση της τρόικας περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Όπως προκύπτει, κερδισμένοι συγκριτικά με το “χαράτσι” της ΔΕΗ, θα είναι όσοι έχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εντός σχεδίου π.χ διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία - σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και την ίδια στιγμή δεν έχουν στο όνομά τους οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι έχουν εντός σχεδίου ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.251 ως 2.500 ευρώ και από 3.251 ευρώ και άνω αφού θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με το χαράτσι. Επίσης, όσοι έχουν οικόπεδο ή ανεξάντλητο συντελεστή δόμησης επί οικοπέδου καθώς και αγροτεμάχια για πρώτη φορά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία.

Η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσιεύει αναλυτικό πίνακα με τον νέο Ενιαίο φόρο Ακινήτων ανά τιμή ζώνης για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών 2ου ή 3ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο.

ΦΩΤΟ από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

ΦΩΤΟ από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχουν συντελεστές προσαύξησης τόσο για την ηλικία του ακινήτου όσο και για τον όροφο και την πρόσοψη. 
Παράδειγμα
Διαμέρισμα 100 τ.μ ηλικίας άνω των 26 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τ.μ, 2ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο θα επιβαρυνθεί το 2013 με χαράτσι 425 ευρώ, ενώ από το 2014 ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 333 ευρώ, δηλαδή 115 ευρώ λιγότερα.

Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ ανά τ.μ τότε ο διοκτήτης του σε σχέση με το 2013 θα κληθεί να πληρώσει 69 ευρώ περισσότερα. 
Αλλαγές και για τα οικόπεδα
Τέλος, όσον αφορά τα οικόπεδα, η πρόταση που έχει κατατεθείσ την τρόικα περιλαμβάνει νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου από τους οποίους προκύπτουν μειώσεις σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 έως 150 ευρώ το τ.μ.  Για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκυπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

 ΠΗΓΗ:newsit.gr

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ Ισχυρές ενδείξεις δολιοφθοράς στα ΕΝΑΕ – Ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ;


Ενισχύονται (μέχρι βαθμού βεβαιότητας) οι αρχικές υπόνοιες, για «ξένο δάκτυλο» ο οποίος προκάλεσε τη βύθιση της δεξαμενής Νο 3 στα ΕΝΑΕ.

Ανώτατη πηγή του ΥΠΕΘΑ μιλώντας στο defencenet.gr διατύπωσε τον προβληματισμό της για το είδος αλλά και τις συνθήκες του ατυχήματος αυτού. Πρόσθεσε δε πως σίγουρα όλα αυτά που έχουν συμβεί στα ναυπηγεία δεν μπορεί να είναι τυχαία.

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά της πηγής του ΥΠΕΘΑ σε αυτά που έχουν συμβεί στα ΕΝΑΕ, αφορά τόσο στην έκρηξη στον υποσταθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στη ζημιά στους συσσωρευτές των υποβρυχίων, ζημιά η οποία κοστολογείται περί τα 40 εκατ. €. Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια για ανασυρτή της ημιβυθισμένης δεξαμενής, προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και κλιμάκιο του ΠΝ.

Υπενθυμίζεται  πως η Νο3 δεξαμενή, που άρχισε να παίρνει νερά το βράδυ του Σαββάτου, έχει παρουσιάσει ήδη κλίση άνω των 30 μοιρών και αν αυτή δεν περιοριστεί δεν περιοριστεί άμεσα, τότε ο κίνδυνος για αχρήστευσή της είναι μεγάλος.  Το ΠΝ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως η δεξαμενή ανήκει στο εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων και κατά συνέπεια τα υποβρύχια Type 214 και δεν επηρεάζονται ούτε και διατρέχουν κίνδυνο για την πρόκληση ζημιάς.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία τους έχουν αυξηθεί.  Πάντως το γεγονός αυτό μαζί με όλα όσα έχουν προηγηθεί εκτός από υποψίες δημιουργεί και μια αποκαρδιωτική εικόνα στον Έλληνα φορολογούμενο για την συνολική κατάσταση στην οποία έχουν  περιέλθει τα ΕΝΑΕ, με ευθύνη κύρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και της σύμβασης που υπεγράφη το 2010.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΘΟΡΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; Το βλαβερό φθόριο


TΟ ΦΘΟΡΙΟΥΧΟ ΝΑΤΡΙΟ ΣΤΙΣ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΕΣ 

Το Φθόριο (fluoride) το γνώριζαν οι γιαγιάδες μας για τη χρήση του σαν ποντικοφάρμακο.

Οι Ναζί γνωρίζοντας τις «ευεργετικές» του ιδιότητες το χρησιμοποιούσαν ως κατευναστικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επετύγχαναν έτσι, νωθρότητα, απώλεια μνήμης, μειωμένη αντίληψη και σκέψη. Σας θυμίζουν κάτι αυτά τα συμπτώματα;

Το Φθόριο καταστρέφει μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την ακετυλοχολίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδράνεια στη μεταβίβαση εντολών προς τον εγκέφαλο, την αποδυνάμωση της μνήμης ενώ η έλλειψη της ευθύνεται και για τη νόσο Alzheimer. Συν τοις άλλοις, ευθύνεται για μια σειρά καρκινογενέσεις ιδιαίτερα στα οστά καθώς και για οστεοπόρωση και αρθρίτιδα.

Από το 1990 το φθόριο έχει συγκαταλεγεί στις καρκινογόνες ουσίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ με ένδειξη καρκίνου των οστών και οστεοσαρκώματος. Η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας κατέταξε το φθόριο ως μη αποδεκτό οδοντικό φάρμακο, λόγω της υψηλής τοξικότητάς του.

 Έρευνες έδειξαν ότι αν ένα παιδί καταναλώσει 50ml οδοντόκρεμας που περιέχει φθόριο μπορεί να πεθάνει. Θα αναρωτηθείτε γιατί ένα τέτοιο δηλητήριο να κυκλοφορεί σε τέτοιο εύρος και μάλιστα να εμπεριέχετε σε προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά ή ακόμα και βρέφη!

Η ιστορία ξεκίνησε το 1945 όταν ένα πείραμα στην Αμερική έδειξε ότι η πρόσληψη φθορίου μπορεί να προστατεύσει από την Τερηδόνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη φθορίωση του πόσιμου νερού σε πολλές Αμερικανικές μεγαλουπόλεις.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

«Κατασχέσεις καταθέσεων εσείς; Αναλήψεις εμείς» - Οδηγός επιβίωσης για οφειλέτες

«Κατασχέσεις καταθέσεων εσείς; Αναλήψεις εμείς» - Οδηγός επιβίωσης για οφειλέτες
Η επιμονή της εφορίας και των υπόλοιπων υπηρεσιών του δημοσίου να «διαφημίζουν» τις κατασχέσεις καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και για οφειλές της τάξεως των… τριών ευρώ, φοβίζει ολοένα και περισσότερο τις τράπεζες.
Ποιος είναι ο φόβος τους; Ότι θα προκληθεί κύμα αναλήψεων από ανθρώπους οι οποίοι θα προτιμήσουν να διασώσουν την όποια ρευστότητα τους έχει απομείνει προχωρώντας σε αναλήψεις πριν το «μπλοκάρισμα» του τραπεζικού λογαριασμού.Για μια ακόμη φορά, μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προχειρότητα. Ενδεικτικές είναι οι επίσημες τοποθετήσεις των αρμοδίων τις τελευταίες ημέρες. Πρώτα, ήρθε η δήλωση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων στο twitterο οποίος, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ευθύνη για το αν θα γίνουν κατασχέσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών, στέλνει το κατασχετήριο στις τράπεζες και όποιον πάρει ο χάρος. Μετά, ήρθε η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στη Βουλή . Και αυτός παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες δεν ξέρουν ποιος είναι ο μισθοδοτικός λογαριασμός και ποιος όχι και κάλεσε εκατομμύρια πολίτες να πάνε στις τράπεζες για να το δηλώσουν. Την ίδια στιγμή που από τις επίσημες δηλώσεις προκύπτει ότι το σύστημα είναι απροετοίμαστο (υπάρχει νόμος που προστατεύει μισθό ή σύνταξη ή επίδομα αλλά πρακτικά για να εφαρμοστεί πρέπει να κινητοποιηθεί ο πολίτης), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να «αυτοματοποιήσει» τις κατασχέσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις, ήδη συνεργάζονται η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ουσία είναι ότι η εντολή κατάσχεσης θα φεύγει αυτόματα από το υπουργείο Οικονομικών βάσει του ΑΦΜ του οφειλέτη και θα εκτελείται το πολύ μέσα σε 15 ημέρες. Πώς θα προστατευτείτε απέναντι στο «τσουνάμι» των κατασχέσεων; Μαθαίνοντας τα δικαιώματά σας.
1.      Μισθός, σύνταξη ή επίδομα δεν κατάσχεται μέχρι το όριο των 1000 ευρώ
2.      Για μισθό ή σύνταξη που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ, μπορεί να κατασχεθεί μόνο το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού και σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 1000 ευρώ
3.      Σε κοινούς λογαριασμούς, το όριο προστασίας ανεβαίνει στα 2000 ευρώ όταν είναι δύο οι δικαιούχοι
4.      Διαφορετικό είναι το όριο προστασίας για οφειλές προς το δημόσιο και διαφορετικό για οφειλές προς ιδιώτες (ναι και οι ιδιώτες στους οποίους χρωστάτε μπορεί να κατασχέσουν ποσά από τον τραπεζικό σας λογαριασμό καθώς οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όταν υπάρχει δικαστική απόφαση). Για τους ιδιώτες ανεβαίνει το όριο στα 1500 ευρώ αλλά αν ο λογαριασμός είναι κοινός, φτάνει μέχρι τα 2000 ευρώ και δεν διπλασιάζεται όπως συμβαίνει με τα χρέη προς το δημόσιο
5.      Οφείλετε να γνωστοποιήσετε στην τράπεζα ποιος είναι ο λογαριασμός μέσω του οποίου εισπράττετε τον μισθό ή την σύνταξή σας
6.      Αν σας έχουν ήδη κατασχέσει ποσό που «προστατεύεται» από τον νόμο, θα πρέπει να το αναζητήσετε μέσω της εφορίας. Από την τράπεζα δεν θα βγάλετε άκρη. Σε κάθε περίπτωση, σας περιμένει μεγάλη ταλαιπωρία
7.      Για να κάνετε ανάληψη χρημάτων, θα πρέπει να μην έχει βγει εντολή δέσμευσης του τραπεζικού σας λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, το να προχωρήσετε σε ανάληψη των χρημάτων που σας έχουν απομείνει για να τα βάλετε στο …στρώμα, είναι κίνηση που εμπεριέχει τους γνωστούς κινδύνους (να σας κλέψουν κλπ)
8.      Από τη στιγμή που γεννάται μια οφειλή στην εφορία, μέχρι τη στιγμή που θα βγει η εντολή κατάσχεσης, συνήθως περνάνε τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Να το έχετε υπόψη σας για να γνωρίζετε και τα χρονικά περιθώρια. Με το ηλεκτρονικό σύστημα, όλες οι διαδικασίες θα γίνουν ταχύτερες.  
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Θες να γλιτώσεις μισθό ή σύνταξη από την κατάσχεση; Τράβα στην τράπεζα

Θες να γλιτώσεις μισθό ή σύνταξη από την κατάσχεση; Τράβα στην τράπεζα
Θες να γλιτώσεις μισθό ή σύνταξη από την κατάσχεση; Τράβα στην τράπεζα
Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Πριν από λίγο ειπώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ότι οι τράπεζες δεν γνωρίζουν ποιοι είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Έτσι, ζητείται από εκατομμύρια φορολογούμενους να δηλώσουν στην τράπεζα από ποιο λογαριασμό εισπράττουν τη σύνταξη ή το μισθό τους, αν θέλουν να προστατευτούν από τα κατασχετήρια της εφορίας. Για μια ακόμη φορά, το μπαλάκι πέφτει στον αδύναμο κρίκο.


Η μόνη σωτηρία σήμερα για εκατομμύρια συνταξιούχους και μισθωτούς που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μέχρι  2.000 ευρώ (ανά περίπτωση), για να τους σώσουν από το   ...μακρύ χέρι της εφορίας, είναι να τους δηλώσουν στις τράπεζες.
Δηλαδή θα πρέπει να πάνε στην τράπεζα και να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού που πιστώνεται είτε η σύνταξη, είτε  ο μισθός τους.
Μόνο έτσι θα γλιτώσουν:
·        Ποσό ως 1.000 ευρώ όταν το χρέος αφορά την εφορία (και εν γένει το δημόσιο)
·        Ποσό ως 1.500 ευρώ όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (πχ  χρέος προς ιδιωτικό σχολείο, τράπεζα, κλπ).
Όταν ο λογαριασμός είναι κοινός (δηλαδή ένα ζευγάρι έχει έναν  λογαριασμό για τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του) το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ αφορά τον καθένα χωριστά, για χρέος προς την εφορία. Για χρέος προς ιδιώτη το όριο στους κοινούς λογαριασμούς είναι τα 2.000 ευρώ.
Τα παραπάνω διευκρινίστηκαν σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την θέσπιση ενιαίων κανόνων εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και για τη σύσταση του ενιαίου Ταμείου εγγύησης των καταθέσεων.
Συγκεκριμένα για το ακατάσχετο των τραπεζικών λογαριασμών ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, που ήταν ομιλητής -μαζί με τον υποδιοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Παπαδάκη- στην Επιτροπή της Βουλής, διευκρίνισε πως:
«Ο καταθέτης θα πρέπει να πάει στην τράπεζα και να δηλώσει τον λογαριασμό της σύνταξης ή της μισθοδοσίας, διότι έτσι προβλέπει ο νόμος (άρθρο 20 του ν.4161/2013) σημειώνοντας πως η τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει αν δεν ενημερωθεί ποιος λογαριασμός αφορά τι".
Σημειώνουμε ακόμα πως ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών για οφειλές προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δηλαδή εφορίες, τελωνεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα  χθες, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρήστος Γκόρτσος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών της Βουλής  διευκρίνισε πως: το άρθρο 20 του νόμου 4161/2013 (ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο), καθώς και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, προβλέπει ρητά, πως ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιόν λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του. Έτσι διασφαλίζει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για χρέη προς το δημόσιο ή τα 1.500 ευρώ για χρέη προς ιδιώτες.
Το θέμα  αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία «τράβηξε» χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν λιγότερα από 1.000 ευρώ.
«Οι τράπεζες, δεν μπορούν να γνωρίζουν, ποιος λογαριασμός αφορά τη σύνταξη ή την μισθοδοσία του κάθε καταθέτη» σημείωσε ο κ. Γκόρτσος διευκρινίζοντας πως όταν το πιστωτικό ίδρυμα  λαμβάνει σχετικό αίτημα από τις εφορίες, είναι υποχρεωμένο εκ του νόμου να προχωρήσει στην κατάσχεση και να αποδώσει το ποσό στην ΔΟΥ που το ζήτησε, όπως ακριβώς ορίζει ο ΚΕΔΕ (κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων) που προβλέπει την κατάσχεση εις χείρας τραπεζών.
 ΠΗΓΗ:fpress.gr