Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2013

             40 χρόνια πέρασαν, μα τίποτα δεν άλλαξε.  Οι αγωνίες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών και του λαού μας τότε, ίδιες και απαράλλαχτες και σήμερα.
             40 χρόνια πέρασαν, μα το σύνθημα ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μοιάζει πλέον περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
             Σε έναν λαό που τελεί υπό καθεστώς ανθρωπιστικής κρίσης, σε έναν λαό  που  του  αφαιρείται  ολοένα και περισσότερο το δικαίωμα να σκέφτεται, να αποφασίζει  και  να διεκδικεί,  ο συμβολισμός της εξέγερσης του λαού στις 17 Νοέμβρη του 1973 αποτελεί παρακαταθήκη αδιαπραγμάτευτη κα δέσμευση  ιερή.
            Με μπροστάρηδες τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και τους νέους μας, ας επαναφέρουμε τη δημοκρατία, την λαϊκή μας κυριαρχία και το μέλλον των παιδιών μας στη θέση που μας πρέπει και αξίζουμε.
           Κόντρα στα συμφέροντα των τραπεζιτών, κόντρα στους τοκογλύφους, κόντρα σε  όλους  όσους  ονειρεύονται  λαούς υποτακτικούς, συμβιβασμένους και μίζερους, ας δείξουμε το δρόμο, ας ατενίσουμε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια το μέλλον ρίχνοντας  κλεφτές  ματιές  στο  ένδοξο παρελθόν μας, παίρνοντας δύναμη και θάρρος να συγκρουστούμε με όλα όσα άλλοι αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
           Αντιπροσωπείες του ΠΣΕΕΠ θα καταθέσουν στεφάνια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τιμώντας τους αγώνες του λαού μας.

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τότε και τώρα.

Όλοι στην πορεία στις 17 Νοέμβρη.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ



ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

πολυτεχνειο
Γιατί τα ιδανικά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  εξακολουθούν και σήμερα να παραμένουν ιδανικά

Γιατί η «γενιά του Πολυτεχνείου»  μας κυβέρνησε τα επόμενα χρόνια και φτάσαμε στο σημερινό χάλι.


Γιατί  στη χούντα ήξερες τον «εχθρό». Σήμερα εχθρός γίνεται ο λαός («μαζί τα φάγαμε»).

Γιατί το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», μετά από τόσα χρόνια δημοκρατικής διακυβέρνησης από τη   «γενιά του Πολυτεχνείου»,  είναι  όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο και μάλιστα εμπλουτισμένο: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, υγεία, εργασία….

Γιατί το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της δικτατορίας  αντικαταστάθηκε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Γιατί οι νεκροί της επάρατης επταετίας ήταν (επίσημα) 88, ενώ οι νεκροί (από αυτοκτονίες)  της τελευταίας τριετίας  έχουν φτάσει τις 4.000.

Γιατί  στη χούντα  βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί, ενώ σήμερα βασανίζεται ένας ολόκληρος λαός.

Γιατί  ………………………………………………………………………………………………………………… (και η λίστα τελειωμό δεν έχει)



Πρόδρομος
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ

.
17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
Τιμούμε τους αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου .
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την Ειρήνη και την Δημοκρατία με τα ίδια αιτήματα
ΨΩΜΙ ! ΠΑΙΔΕΙΑ ! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ !
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην   πορεία Διαμαρτυρίας που θα γίνει στην Αθήνα στις 17 Νοέμβρη προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία και στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε ολόκληρη την Ελλάδα .



ΕΛΠΕ: Στα 8,25 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Nomura


Στα 8,25 ευρώ από 8 ευρώ, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, η Nomura διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση neutral.
Ο διεθνής οίκος καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης στην εγχώρια ζήτηση, ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά για τη συμβολή του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, τα ΕΛΠΕ θα καταγράψουν ζημιές 74 εκατ. το 2013 και κέρδη 194 εκατ. το 2014. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr 

ΣΧΟΛΙΟ:  Πάμε για αυξήσεις στην ΕΣΣΕ του χρόνου αφού θα είμαστε στα κέρδη  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕΔΑ


Κι όμως έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια από την απαίτηση διεκδίκηση στο αίτημα των εργατών και των φοιτητών για ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ένα κοινωνικό αίτημα που κορυφώθηκε με λαϊκό ξεσηκωμό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ανατροπή της χούντας και του φασισμού.

Σήμερα συνεχίζουμε τους κοινωνικούς εργατικούς αγώνες μας, σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα, ούτε μία στιγμή.

Οι εργαζόμενοι ενώνονται και αντιστέκονται απέναντι στις βάρβαρες απάνθρωπες μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά.

Πολιτικές που σπέρνουν την φτώχια, την εξαθλίωση, την βία, τον αυταρχισμό και ρίχνουν νερό στον μύλο του μορφώματος της Χρυσής Αυγής.

Τιμούμε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τιμούμε τους λαϊκούς κοινωνικούς αγώνες των ηρώων αγωνιστών ενάντια στην Δικτατορία του Παπαδόπουλου.

Η εργατική τάξη της πατρίδας μας θα μείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες των διαχρονικών αγώνων για Δημοκρατία,  Ελευθερία, κοινωνική & οικονομική Δικαιοσύνη.

 ΠΗΓΗ:ekeda.gr

Κοντά σε συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom

Κοντά σε συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom
Σε καλό κλίμα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Ρώσοι, δύο μόλις εβδομάδες πριν τη λήξη τους, φέρονται να προσφέρουν έκπτωση που αγγίζει το 20%, με αποτέλεσμα η τιμή που διαμορφώνεται να είναι χαμηλότερη από εκείνη στην οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο η Βουλγαρία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία και πως μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει τελικά συμφωνία. 

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


17  ΝΟΕΜΒΡΗ  1973

       Το Πολυτεχνείο ήταν η κορυφαία εκδήλωση της επτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μια από τις κορυφαίες στιγμές του αγώνα του λαού και της νεολαίας.

       Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ δεν είναι μια επέτειος, για κάθε υγιή νου ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα ζωντανό παράδειγμα για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνική  Δικαιοσύνη.

       Τιμούμε, 40 χρόνια  μετά, όσους αγωνίστηκαν και όσους έδωσαν ακόμα και τη ζωή  τους στον  αγώνα κατά της δικτατορίας.
 
       Το σύνθημα που σηματοδότησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το πλαίσιο των  διεκδικήσεων του λαού μας και κατά την μεταπολιτευτική περίοδο. Ωστόσο τα ιδεολογικά και  πολιτικά προτάγματα του αντιδικτατορικού αγώνα εξακολουθούν να παραμένουν και θα παραμείνουν  επίκαιρα  έχοντας προσλάβει ήδη νέο περιεχόμενο.

       Σήμερα στην Ελλάδα η εποχή στιγματίζεται από τις συνεχείς επιθέσεις της δοτής κυβέρνησης των Βρυξελλών στις εργασιακές σχέσεις, την  προσπάθεια συρρίκνωσης του εισοδήματος,  το  ξήλωμα  κεκτημένων, με δήθεν στόχο  «να σωθεί η Ελλάδα».  Μια Ελλάδα που την έφτασαν εκεί  που  έφτασε  οι πολιτικοί, οι πολιτικές και όχι οι εργαζόμενοι ξυπνώντας μάλιστα μετά από χρόνια και το φάντασμα του φασισμού.  

       Αυτή  η πολιτική  πρέπει να  ανατραπεί  εδώ  και  τώρα. 

       Είναι  ώρα  να  ζητήσουμε εμείς  ένα μνημόνιο κοινωνικής  και  εργασιακής  προστασίας.  Μας  θέλουν τον καθένα  μόνο του και όλους  μαζί  ανίσχυρους απέναντι  στη  πολιτική  τους.   
       Ένα συνδικάτο πρέπει να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά με αγωνιστικότητα - υπευθυνότητα  και  ενότητα. Για να συγκροτήσουμε μια πραγματικά ισχυρή απάντηση απέναντι  στην εργοδοσία, πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά την αξία του συλλογικού αγώνα.

       Συνδικαλισμός δεν σημαίνει υποσχέσεις, μικροεξυπηρετήσεις  και  ρουσφέτια. Συνδικαλισμός  υπάρχει μόνο εκεί που ξεπερνάμε ως εργαζόμενοι το μικρόκοσμο των προσωπικών μας  συμφερόντων  και  φιλοδοξιών.  Εκεί όπου γινόμαστε ένα στη πορεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.

      Δέσμευση του ΣΚΕΕΠ είναι η συνεχής προσπάθεια για την διασφάλιση και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων. 

      Καλούμε όλους τους συναδέλφους μαζικά στις εκδηλώσεις για να τιμήσουμε την εξέγερση του  Νοέμβρη  του  1973.



ΣΚΕΕΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ



 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

       Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους εκείνους τους συναδέλφους που εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιο του ΣΚΕΕΠ καθιστώντας το την δεύτερη δύναμη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ όπως αυτό προέκυψε από τις εκλογές  στις 22-23 Οκτώβρη.
       Τα αποτελέσματα των εκλογών είχαν τα δικά τους χαρακτηριστικά και έστειλαν σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Χρέος όλων των παρατάξεων ήταν η ορθή ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος και η πιστή αποτύπωσή του σε Προεδρείο.
     
       Στο ΣΚΕΕΠ, περιμέναμε η σύνθεση του νέου Προεδρείου να συντάσσεται απόλυτα με τη βούληση των εργαζομένων.

      Δυστυχώς, υπήρξαν για μία ακόμη φορά παρατάξεις που όχι μόνο δεν αφουγκράστηκαν τους εργαζομένους αλλά ανήγαγαν αυτές τις συναντήσεις σε παιχνίδια για το θρόνο. Κι όταν δεν τους "έβγαιναν τα κουκιά" το γύρισαν στις ...μουσικές καρέκλες!!!
     
       Κι αν κάποιος μπορεί να σεβαστεί τις άκρατες φιλοδοξίες ορισμένων "συνδικαλιστών", κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει πώς το προσωπικό συμφέρον και το πάθος για την καρέκλα, ξεπερνά την έννοια της συνολικής εκπροσώπησης και γίνεται "στρατηγική της παράταξης η θέση του Γραμματέα" όπως δήλωσε στο Δ.Σ. ο σημερινός Γραμματέας του ΠΣΕΕΠ.

       Ως παράταξη από την προεκλογική περίοδο είχαμε εξαγγείλει και δεσμευτεί ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα παλέψουμε με όποιες δυνάμεις μας αποδώσουν οι εργαζόμενοι για την σύσταση ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ, ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ. Μένοντας πιστοί στις εξαγγελίες μας και παρότι εν γνώση μας βρισκόμασταν σε μια προσυμφωνημένη διαδικασία, διεκδικήσαμε τις θέσεις του Γεν. Γραμματέα και του Αναπλ. Γεν. Γραμματέα που μας αντιστοιχούσαν με βάση την αναλογικότητα με τους συν. Κ.Παπαγιαννόπουλο και Ν.Αναγνωστόπουλο. Επίσης υπερψηφίσαμε τον συνάδελφο του Αγωνιστικού Μετώπου όταν διεκδίκησε με την σειρά του, την θέση που του αναλογούσε. Για την θέση του Προέδρου, ψηφίσαμε λευκό γιατί πιστεύουμε ότι ορθώς ο Πρόεδρος έπρεπε να προέρχεται από την ΕΝΙΑΙΑ αλλά θα έπρεπε να εφαρμόσει την αναλογικότητα και όχι να ψάξει πρόθυμες... νύφες σε συνδικαλιστικούς γάμους που δεν έχουν την αναλογική αποδοχή του εκλογικού σώματος.

      Άλλη μια χρυσή ευκαιρία για το σύνολο των εργαζομένων χάθηκε, μέσα σε δύσκολους καιρούς όπου δεν συγχωρούνται λάθη και ολιγωρίες. Πρέπει όλοι, συνδικαλιστές – παρατάξεις – εργαζόμενοι, να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.  Ως ΣΚΕΕΠ δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στους συναδέλφους μας όπως μας το υπαγορεύουν οι αξίες μας και το προγραμμά μας, από την θέση που μας τοποθέτησαν οι εργαζόμενοι και όχι από εκεί που θέλησαν να μας τοποθέτησουν συνδικαλιστικές "φράξιες" και ακόρεστα προσωπικά συμφέροντα. 

ΣΚΕΕΠ

30 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του «ψευδοκράτους»


Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) στις 15 Νοεμβρίου 1983. Αυτές τις τρεις δεκαετίες κανένα κράτος πλην Τουρκίας δεν έχει αναγνωρίσει το μόρφωμα που δημιούργησε η Άγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο την ύπαρξη του οποίου καταδίκασε από τη πρώτη στιγμή ο ΟΗΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί νόμιμο κράτος αλλά πρόκειται για υποτελή στη Τουρκία διοίκηση.

Τόσο η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν πολλές φορές να επιτύχουν αναγνώριση του ψευδοκράτους χωρίς να τα καταφέρουν. Ο μόνος οργανισμός που έχει αποδεχθεί με το καθεστώς παρατηρητή την λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» είναι η Ισλαμική διάσκεψη.

Σήμερα στα κατεχόμενα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την 30η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου οργανώσεις και μαθητές πραγματοποιούν διαδηλώσεις με σύνθημα «Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

11 οι νεκροί και 138 οι τραυματίες στο πολυτεχνείο σύμφωνα με τα στοιχεία της Χούντας

11

 Η εφημερίδα Μακεδονία παρουσίαζε σε πρωτοσέλιδο τα στοιχεία  και τα ονόματα που έδωσε η Χούντα  για τους νεκρούς το πολυτεχνείου.

 ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net/

Ήπιες απώλειες για το αργό -συνεχίζουν την άνοδο τα αποθέματα


Με ήπιες απώλειες έκλεισε η τιμή του αργού, μετά από μία ημέρα έντονης μεταβλητότητας, καθώς τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έδειξαν άνοδο για όγδοη συνεχή εβδομάδα. Παράλληλα, οι τιμές βρήκαν μερική στήριξη στην τρίτη διαδοχική μηνιαία μείωση της παραγωγής του OPEC αλλά και στις προσδοκίες πως η Fed δεν θα ξεκινήσει φέτος την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 12 σεντς ή 0,1% στα 93,76 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΗΠΑ: Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού 

Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στα 388,1 εκατ. βαρέλια, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν ανέμεναν άνοδο 1 εκατ. βαρέλια. 

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των στοιχείων καθυστέρησε μια μέρα λόγω της αργίας της ημέρας των Βετεράνων τη Δευτέρα. 

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 838.000 βαρέλια στα 209,2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 700.000 βαρέλια. 

Παράλληλα, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και ντίζελ, υποχώρησαν κατά 481.000 βαρέλια στα 117,3 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν την πτώση στα 1 εκατ. βαρέλια.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Μονόδρομος η ιδιωτική ασφάλιση


Την εκ βάθρων αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία προανήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Βασική αιτία για την στροφή αυτή θα αποτελέσει η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ταμείων με αποτέλεσμα οι παροχές κάθε χρόνο να συρρικνώνονται. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά την διάρκεια του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου Labor & Insurance, με θέμα τη "Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την προαγωγή της απασχόλησης και της ασφάλισης", που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η χρηματοδότηση των ταμείων θα μειωθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 10,5 δισ. ευρώ από 12,6 δισ. σήμερα, ενώ το 2015 και 2016 να περιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ κατ’ έτος. 

Με βάση το παραπάνω δεδομένο ο κ. Βρούτσης τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης, το συντομότερο δυνατόν, ενός πλαισίου σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, με περισσότερα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Ο χώρος της απασχόλησης, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, τόνισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι αυτές οι σχέσεις συνεργασίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνισθεί και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Περισσότερο σαφής για την μελλοντική εικόνα του συστήματος ασφάλισης ήταν ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος πρότεινε την χορήγηση μιας κρατικής σύνταξης (κύριας και επικουρικής), τη δημιουργία εθνικού φορέα συντάξεων με τρείς κλάδους που θα καλύπτει, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, τη καθιέρωση κοινών όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης, αλλά και την αναζήτηση περαιτέρω παροχών από επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση, την καθιέρωση εθνικού επαγγελματικού ταμείου μέσω της εθνικής σύμβασης εργασίας για τους κατώτερα αμοιβόμενους και τη δημιουργία εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ταμείων με είσοδο στο Χρηματιστήριο.

«Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και κατ' επέκταση αποδεκτό ότι τα επαγγελματικά ταμεία είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δομή κοινωνικής ασφάλισης, με τη συνευθύνη των εργαζομένων και των εργοδοτών και ταυτόχρονα μια δομή που η συμμετοχή του εργαζόμενου ασφαλισμένου σε αυτή είναι απολύτως εθελοντική» ανάφερε ο κ. Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία μπορούν να αποδώσουν πρόσθετα τμήματα σύνταξης, υπηρεσίες υγείας και άλλες παροχές.

Συγκεκριμένα ο διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε:

• Στη δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Συντάξεων με την ενοποίηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ (με διατήρηση τριών διακριτών κλάδων) σε ορίζοντα τετραετίας.

• Στη προώθηση της συνέργειας κύριας, επικουρικής και επαγγελματικής ασφάλισης και ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για την «τύχη» των επικουρικών ταμείων, καθώς με βάση τη νομοθεσία ανάλογα με τα ελλείμματα θα μπαίνει μαχαίρι στις παροχές.

• Στη χορήγηση φορολογικών κινήτρων για τα επαγγελματικά ταμεία και την ανάληψη πρωτοβουλιών ίδρυσής τους από τους κοινωνικούς εταίρους.
Η πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, με τη συμμετοχή τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατάργηση των επικουρικών ασφαλίσεων.

Οι τρεις πυλώνες του νέου συστήματος ασφάλισης θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα ανήκει η κύρια και επικουρική ασφάλιση, ο δεύτερος, στον οποίο συγκαταλέγει την Επαγγελματική Ασφάλιση, που παρά τις προσπάθειες δεν έχει προχωρήσει στη χώρα μας, και στον τρίο εντάσσει την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο διοικητής πρότεινε, σε βάθος 4 – 5 ετών, την απορρόφηση των επικουρικών ταμείων από τα κύρια ταμεία. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι οι επικουρικές συντάξεις δεν τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εισηγήθηκε επίσης, οι πρόσθετες παροχές, συμπληρωματική σύνταξη και υπηρεσίες υγείας να αποτελούν προσωπική επιλογή των ασφαλισμένων μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων. 

 ΠΗΓΗ:real.gr