Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ



Θέμα: Προσλήψεις προσωπικού στη ΔΕΗ συνεπεία εργατικού ατυχήματος        
Κύριοι Υπουργοί
Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) 40/2012 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 31/12/2012, η ΔΕΗ Α.Ε. ως εταιρεία για την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του Νόμου 3429/2005, εξαιρείται από την αναστολή των διορισμών και των προσλήψεων προσωπικού.
Ωστόσο, εντάσσεται στην απαράδεκτη και παράλογη για μια Ανώνυμη Εταιρεία διάταξη, που ορίζει «στις πέντε (5) αποχωρήσεις μία (1) πρόσληψη». Επί της ουσίας και στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται στη ΔΕΗ Α.Ε. –η οποία ανταγωνίζεται άλλες επιχειρήσεις στον κλάδο Ηλεκτρικής Ενέργειας- να έχει μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια μειωμένα έσοδα/κέρδη, αφού εγκαταστάσεις και μηχανήματα τίθενται σε αργία λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού. Εάν αυτή η κατάσταση δεν συνιστά προκλητική και παράλογη απαξίωση της μεγαλύτερης Παραγωγικής Βιομηχανικής Επιχείρησης, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσε να είναι.
Μάλιστα όλα αυτά, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, συμβαίνουν την ώρα που η ΔΕΗ δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι αναγκασμένη (για την παραγωγή Η/Ε που θα μπορούσε να παράγει η ίδια), να την εισάγει με τεράστιο συναλλαγματικό κόστος.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι με δεδομένο ότι για το έτος 2012 οι αποχωρήσεις εργαζομένων ανήλθαν στις 1.000, η ΔΕΗ θα μπορούσε να προσλάβει τουλάχιστον 200 άτομα. Δυστυχώς όμως η υφιστάμενη κατάσταση όχι μόνο αυτό δεν της επιτρέπει να πράξει, αλλά δεν δύναται να προσλάβει ούτε καν όσους ορίζονται (συνεπεία εργατικού ατυχήματος) με το άρθρο 36, παράγραφος 2 του Νόμου 3734/09.  
Την ώρα που η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση θα μπορούσε να έχει προοπτικές και δυνατότητες ικανές να επιφέρουν μια γενικότερη θετική και υγιή κατάσταση, οι ανωτέρω καταστάσεις δυστυχώς, όχι μόνο δεν της επιτρέπουν να λειτουργήσει σωστά και να είναι αποδοτική, αλλά συνάμα την απαξιώνουν και δημιουργούν πλείστα προβλήματα στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Κύριοι Υπουργοί
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, με δεδομένο και το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει απολέσει ήδη εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του προσωπικού της (50%), σας καλεί να παρέμβετε άμεσα, κινώντας κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα και να εξαιρεθεί η επιχείρηση από το μέτρο 5/1, καθώς δεν υπάρχει καμία αντικειμενική υπόσταση για την εφαρμογή του στη ΔΕΗ Α.Ε.
Ήδη η ανοχή και τα όρια των εργαζομένων έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει κάποια θετική κίνηση, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θα προβεί σε κινητοποιήσεις για το μείζον ζήτημα των προσλήψεων. 
ΠΗΓΗ:spartakos-dei.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Μετά τη μαρίνα της Λέσβου πουλάνε και νησιά μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας!




Ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά πρόκειται για πραγματική είδηση με σημαντικές επιπτώσεις στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι στην Τουρκία: Με σχετική αγγελία πώλησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.com οι νησίδες Τοκμάκια στα ανοικτά του Μανταμάδου, πωλούνται, με εκκίνηση τα 4.000.000 ευρώ.
Λεπτομερεια: Οι βραχονησίες όπως φαίνεται και στο χάρτη βρίσκονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι από την Β.Α ακτή της Λέσβου. Ελέγχουν το δύαυλο του νησιού με την μικρασιατική ακτή και κατα συνέπεια αποτελούν έδαφος υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος.
Προφανώς κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται την ανάδειξη και ενδεχομένως τον εποικισμό των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, με απώτερο στόχο την μείωση της ελληνικής κυριαρχίας καθώς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο: "Σε ένα νησί αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα μόνον όταν στο έδαφός του ασκείται έστω και μικρή οικονομική δραστηριότητα".
Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους, σε βοσκούς. Βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λέσβου ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους σε βοσκούς. Η ομορφιά τους, αφήνει τους επισκέπτες άφωνους.
Πρόκειται για  ομάδα μικρών νησιών ανατολικά της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τον τουρισμό. Χαρακτηρίζονται από απόκρημνες και βραχώδεις ακτές).
Οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη οικοπεδοποίησης τους εκτός από Εθνικές είναι και περιβαντολλογικές καθώς σύμφωνα με  όσα αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.lesvosreport.gr, οι μικρονησίδες θεωρούνται «εξαιρετικώς ευαίσθητα οικοσυστήματα και εάν αποσταθεροποιηθούν επέρχεται η καταστροφή τους». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

: Ναυαγοσώστης πληρώνεται επί 12 χρόνια ενώ η πισίνα της φοιτητικής εστίας έχει κλείσει


Ναυαγοσώστης πληρώνεται επί 12 χρόνια ενώ η πισίνα της φοιτητικής εστίας έχει κλ
Πριν από 22 χρόνια η φοιτητική εστία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Αγιο Λουκά απέκτησε κλειστή πισίνα και γι να λειτουργεί όπως προβλέπει ο νόμος προσέλαβε και ναυαγοσώστη.
Η πισίνα όμως έκλεισε πριν από 12 χρόνια αλλά, όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο ναυαγοσώστης συνέχισε να πληρώνεται κανονικά από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας το οποίο είχε ως πέρυσι την ευθύνη λειτουργίας των φοιτητικών Εστιών.
Από πέρυσι, με τον νόμο της Αννας Διαμαντοπούλου, που το ΕΙΝ καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, η ευθύνη λειτουργίας των εστιών πέρασε σε αυτό.
Ομως, επειδή δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το Νομικό Πρόσωπο που προβλέπει ο νόμος, ο ναυαγοσώστης έχει περάσει στο προσωπικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι είδους υπηρεσίες παρέχει. 
ΠΗΓΗ:iefimerida.gr

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑ Εκτόξευση IRIS-T SL με ζεύξη δεδομένων της INTRACOM Defense!




Η Ελλάδα που μπορεί, η Ελλάδα ππου δημιουργεί προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και μάλιστα τον πιο ιδιαίτερο χώρος τεχνολογιών αιχμής, αυτόν της άμυνας: Επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου IRIS-T SL (Surfaced Launched - Εκτόξευση από το Έδαφος) ανακοινώθηκε από τη γερμανική εταιρία Diehl BGT Defence (DBD) με σύστημα που έχει σχεδιαστεί από την INTRACOM Defense Electronics (IDE)!
H επιτυχία αυτή επιβεβαίωσε την κορυφαία απόδοση του συστήματος Ζεύξης δεδομένων (Data Link), το οποίο μετέδωσε τις πληροφορίες για την καθοδήγηση του πυραύλου που έπληξε τον τηλεκατευθυνόμενο στόχο.
«Η μετάδοση δεδομένων προς τον πύραυλο λειτούργησε τέλεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης», δήλωσε επίσημη πηγή της DBD μετά την ολοκλήρωση της εκτόξευσης.
Η νέα γενιά, ελεγχόμενη από λογισμικό, Ζεύξης δεδομένων του πυραύλου αεράμυνας IRIS-T SL, έχει, όπως προαναφέραμε, σχεδιαστεί από την INTRACOM Defense Electronics (IDE), στο πλαίσιο της σύμβασης πλήρους ανάπτυξης που της ανατέθηκε το 2007, μετά από διεθνή διαγωνισμό για την καταλληλότερη διαθέσιμη τεχνολογία για σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.
Η επιτυχής εκτόξευση προβάλλει και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνει τη διεθνούς επιπέδου τεχνολογία και εμπειρία της IDE στον τομέα των ασύρματων συστημάτων υψηλών ταχυτήτων, που χαρακτηρίζονται από την αξιοπιστία της ζεύξης επικοινωνίας, την ασφάλεια και τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε παρεμβολές.
Η INTRACOM Defense Electronics, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών αμυντικών συστημάτων, είναι θυγατρική της Intracom Holdings, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους τεχνολογίας στη Ν.Α.Ευρώπη.  
Ειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή αμυντικών επικοινωνιακών συστημάτων, συσκευών κρυπτογράφησης, συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, ηλεκτρονικών πυραυλικών συστημάτων, ραντάρ, προσομοιωτών και συστημάτων ελέγχου και δοκιμών.
Η εταιρία συμμετέχει σε πολυεθνικά προγράμματα συμπαραγωγής και διεθνή προγράμματα έρευνας, σε συνεργασία με μεγάλες αμυντικές εταιρίες και οργανισμούς, και συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι η INTRACOM Defense Electronics εξάγει προϊόντα, λύσεις και υπηρεσίες στην Αγγλία, στο Βέλγιο,στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στην Κύπρο, στην Ολλανδία και στη Σουηδία.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΒΡΗΚΑΝ ΝΕΡΟ; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαία λίμνη στον Άρη




Μια αρχαία, υπόγεια λίμνη, εντός του τεράστιου κρατήρα McLaughlin, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στον Άρη οι επιστήμονες της NASA
Τα νέα αυτά στοιχεία για τον κόκκινο πλανήτη προέκυψαν μετά από ανάλυση των δεδομένων του φασματογράφου πάνω στον δορυφόρο MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Ο κρατήρας McLaughlin έχει διάμετρο 91,7 και βάθος 2,25 χιλιόμετρα, και βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο μίας πλαγιάς μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στη δυτική πλευρά της περιοχής Arabia Terra.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μικρά κανάλια που ξεκινάνε εντός του κρατήρα καταλήγουν σε ένα επίπεδο 500 μέτρων πάνω από τον πυθμένα, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτεί την επιφάνεια μίας λίμνης.
Επιπλέον, ο φασματογράφος εντόπισε ανθρακικά άλατα καθώς και αποξηραμένο άργιλο, υλικά που σχηματίζονται λόγω της ύπαρξης νερού.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΟΥ 12ΩΡΟΥ


Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να εφαρμόζεις στην πράξη αυτά, που με στόμφο διατυμπανίζεις. 
Το δόγμα της εταιρίας είναι "πρώτα η ασφάλεια", τελικά ισχύει;; και αν ναι πότε;;
Όποτε προφανώς μας βολεύει..
Αναφερόμαστε φυσικά στο θέμα του λεωφορείου του δωδεκάωρου για το Νότο. Το πρώτο σφάλμα είχε γίνει πριν από λίγους μήνες, όταν με μια ανακοίνωση λίγων γραμμών, ενημερωθήκαμε ότι από αύριο!!! σταματάνε τα λεωφορεία του δωδεκάωρου και παραμένει μόνο ένα!
Ακόμα και σε αυτό το ένα, το δρομολόγιο του έγινε αντικείμενο μικροσυμφερόντων και άσκησης πολιτικής του πιο ισχυρού. 
Αλλά ας έρθουμε στο τώρα. 
Ας ρωτήσει κάποιος την τροχαία κατά πόσο είναι ασφαλές να περιμένει ένας πεζός το λεωφορείο στη βάση της αερογέφυρας στο ρεύμα προς Αθήνα. Είναι ασφαλές και για το λεωφορείο;;
Έχει κάποια στάση εκεί, η οποία να προστατεύει τους εργαζόμενους από τις καιρικές συνθήκες;
Για να μην σχολιάσουμε και το γεγονός ότι ο κουρασμένος εργαζόμενος, που θα έχει εργαστεί δώδεκα ώρες θα πρέπει να περιμένει το λιγότερο 25 λεπτά στην εθνική οδό και όχι στη λεωφόρο Αθηνών - Κορίνθου για να πάρει ένα λεωφορείο, που θα τον αφήσει σε κεντρικό σημείο για να πάρει την συγκοινωνία για το σπίτι του.
Αλλά ο σεβασμός στον εργαζόμενο και η χρηστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού προφανώς δεν είναι προτεραιότητα αλλά ούτε και στη σκέψη της εταιρίας και από τι φαίνεται ούτε και του σωματείου.

ΟΑΕΔ: Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων



Αύξηση κατά 9,16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και κατά 1,44% σε σχέση με τον Νοέμβριο παρουσίασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ.
  Εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ (Δεκέμβριος 2012)
Ειδικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2012 στους 797.578, εκ των οποίων οι 337.242 ήταν άνδρες (ποσοστό 42,28%) και οι 460.336 γυναίκες (ποσοστό 57,72%).
 Το 64,24% των εγγεγραμμένων ανέργων αναλογεί στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 25,56% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 10,21%.
  Ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο, το 47,68%  των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 35,66% υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου), ενώ στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογούσε το 1,15%.
  Το 92,07% των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν Έλληνες υπήκοοι, το 6,09%  υπήκοοι τρίτων χωρών και το 1,85% υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 234.455 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19.882 άτομα (ποσοστό 9,27%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο.
  Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.494, μειωμένες κατά 27,07% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (67.867) και αυξημένες κατά 10,98% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (44.596). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 22.701 (μειωμένες κατά 20,93% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -19,10% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 29.050 (μειωμένες  κατά 44,64% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 19,95% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 18.792 (μειωμένες κατά 9,72% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 3,69% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011).
  Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 51.751, το 56,13% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -36,26% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (81.189) και μειωμένο κατά -1,01% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 (52.279).
  Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει μείωση της μισθωτής απασχόλησης κατά 21.049 θέσεις εργασίας, έναντι 34.138 τον Νοέμβριο και 25.807 τον Δεκέμβριο του 2011.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δελτίο Τύπου - Δ.Ν.Τ.: Έκθεση εξόντωσης και καταστροφής κοινωνίας και οικονομίας



Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαιώνει δυστυχώς αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει η ΓΣΕΕ. Ότι η πολιτική των μνημονίων εκτός από άδικη και άνιση είναι αναποτελεσματική και καταστροφική για την κοινωνία και την οικονομία.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας ενώ όσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας έχουν υποστεί δραματικές απώλειες στους μισθούς τους και η ύφεση για τέταρτη συνεχή χρονιά έχει ξεπεράσει κάθε αρνητικό ρεκόρ με την ανεργία να κινείται στο 30%, το ΔΝΤ ζητάει επιπλέον μέτρα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μπορεί η Κυβέρνηση να διαψεύδει το γεγονός ότι το ΔΝΤ ανακινεί θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς με κατάργηση των ωριμάνσεων, η ανάγνωση όμως της έκθεσης είναι κάτι παραπάνω από προκλητικά σαφής.
Ενώ η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή παράλληλα με την ακρίβεια καλπάζει παρά τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό μέτρο.
Ο στόχος πλέον είναι εμφανέστατος. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν κανένα περιθώριο αντοχών και ανοχών.
Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα κατά των βάρβαρων αντεργατικών πολιτικών τόσο σε νομικό επίπεδο (ήδη αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο έχει προσφύγει η Συνομοσπονδία) όσο και με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το 
ΠΗΓΗ:.gsee.gr

Το εισόδημα 3 μηνών των 100 πλουσιότερων ανθρώπων αρκεί για την μείωση της φτώχιας



Οι εκατό πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κέρδισαν το 2012 περίπου 240 δις δολάρια, χρήματα τετραπλάσια από αυτά που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί η ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Oxfam στην τελευταία έκθεσή της, σημειώνοντας πως οι «υπερπλούσιοι» φαίνεται πως ενισχύουν τα κέρδη του από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
«Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού έχει αυξήσει το εισόδημά του κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια με την οικονομική κρίση να επιταχύνει την ενίσχυσή τους παρά να την επιβραδύνει», αναφέρει και προσθέτει πως σε αυτούς υπάρχει και ένα ποσοστό που ήδη τα κέρδη να αυξάνονται κατά πολύ περισσότερο.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο RT που επικαλείται την έκθεση της Oxfam, η αγορά αγαθών πολυτελείας έχει διψήφιο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξη από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι 100 πλουσιότεροι, μόνο το 2012 κέρδισαν 240 δις δολάρια, όταν οι άνθρωποι σε ακραία φτώχεια ζουν με 1,25 δολάριο την ημέρα.
Η Oxfam στην έκθεσή της «The Cost of Inequality: How Wealth and Income Extremes Hurt us All» επισημαίνει πως η υπερσυγκέντρωση πλούτου στην πραγματικότητα λειτουργεί ως τροχοπέδη στις προσπάθειες για μείωση της φτώχειας και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες «να δώσουν τέλος σε αυτό το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης αντιστρέφοντας το ρυθμό αύξησης της ανισότητας που παρατηρείται στις περισσότερες χώρες τα τελευταία 20 χρόνια».
Παράλληλα υπογραμμίζει πως η υπερσυγκέντρωση πλούτου προκαλεί ανηθικότητα, οικονομική αναποτελεσματικότητα, πολιτική διάβρωση, διχασμό στην κοινωνία και καταστροφή του περιβάλλοντος. Η Oxfam προτείνει αντίθετα για τη μείωση της ανισότητας:
Το τέλος των φορολογικών παραδείσων, που θα μπορούσε να επιφέρει περίπου 189 δις από φορολογικά έσοδα 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γαλλογερμανικό ενδιαφέρον για τη «μικρή» ΔΕΗ



 Πακέτο αξίας 1 δισ. με περιουσιακά στοιχεία που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικές, μονάδα φυσικού αερίου, αλλά και τμήμα της εμπορικής δραστηριότητας είναι αυτό που θα βγει προς πώληση στο μοντέλο της «μικρής»  ΔΕΗ.
  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τη  γερμανική και γαλλική πλευρά, όπου περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες, όπως η RWE, η E.ON., αλλά και το σχήμα EDISON-EDF. Η όλη διαδικασία αναμένεται να πάρει μήνες,όμως είναι πολύ πιθανό σύντομα να έχουμε ανακοινώσεις, όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της μέχρι το τέλος του μήνα.
  Την ίδια ώρα, οι κόκκινοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ,παρά τους 700.000 διακανονισμούς στους οποίος προέβη η Επιχείρηση μέσα στο 2012.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ...ΗΡΩΑΣ !...




Σε επιδημία τείνει να εξελιχθεί η αρρώστια – ψώνιο, που εκδηλώνεται με την φαντασίωση διάσωσης και αναστύλωσης της Κεντροαριστεράς.
Ο Αντρίκος Λοβέρδος, αν και σχετικός με τα της Υγείας, την κόλλησε, και, νάτος στα χνάρια του Δελαπατρίδη κι αυτός.
Δεν ξέρω με τι κομπογιαννίτες «γιατρούς» έμπλεξε κι ασπάστηκε τη θεωρία τους, πως, πέρα των άλλων ματζουνιών, έχει ανάγκη κι από το αντιΠαπανδρεϊκό «χάπι», για να πετύχει η θεραπεία του και να προσεγγιστεί το όνειρο της θερινής νυκτός του, στο οποίο …πρωταγωνιστεί, ως σωτήρας – ηγέτης και του χώρου και της χώρας !
Καλό, όμως, είναι να συμβουλευτεί και κάποιον original «θεραπευτή», προκειμένου να τον διαβεβαιώσει, πως η σκηνή της παραπάνω φωτογραφίας, μόνο στα μοντάζ των «Λογοπλοκιών», μπορεί να διαμορφώνεται !... 
ΠΗΓΗ:/logoplokies.blogspot.gr/

Θέλεις να πάρεις δάνειο; Μόνο με μπάρμπα τον …Eπίτροπο.


Θέλεις να πάρεις δάνειο; Μόνο με μπάρμπα τον …Eπίτροπο.

Παρότι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης έχουν δοθεί στις τράπεζες, κάτι που περίμενε ως μάνα εξ' ουρανού η αγορά για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα ρευστότητας και παρότι οδεύουν ολοταχώς για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η πρόσφατη τοποθέτηση Επιτρόπων- ελεγκτών θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την χορήγηση δανείων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Και αυτό γιατί πέραν της επιτροπής δανείων της κάθε τράπεζας που θα λαμβάνει την απόφαση χορήγησης, την τελική έγκριση θα την έχουν οι Επίτροποι, οι οποίοι θα μπορούν να απορρίπτουν ακόμη και εγκεκριμένα δάνεια. Το χειρότερο όλων είναι ότι στο μέτωπο των αναχρηματοδοτήσεων υφιστάμενων δανείων θα ακολουθήσουν την ίδια λογική που ακολουθεί η τρόικα με τις ρυθμίσεις χρεών. Δεν είσαι συνεπής, όχι άλλες διευκολύνσεις. Η ακόμη πιο σφικτή πολιτική χορηγήσεων έχει ως στόχο τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και των επισφαλειών έτσι ώστε να εξυγιανθούν πλήρως τα πιστωτικά ιδρύματα σε βάθος κάποιων ετών, διότι όπως εκτιμούν υπάρχουν ακόμη πολλοί κρυμμένοι σκελετοί που θα βγουν από τα συρτάρια ή που θα δημιουργηθούν στην πορεία, διότι η κρίση είναι ακόμη εδώ και δυστυχώς «κόκκινα δάνεια» θα δημιουργούνται για καιρό όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΤτΕ.
«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες έδιναν δάνεια που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν καμία εξασφάλιση ή περιορισμένη σε σχέση με το ύψος του δανείου και το πληρώνουμε σήμερα», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο fpress.gr
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, τα υπόλοιπα των δανείων θα μειωθούν στα 223,4 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς από 229 δισ. ευρώ περίπου το Δεκέμβριο του 2012.
 ΠΗΓΗ:fpress.gr

Εταιρείες πετρελαίου:Ποιες «πληρώνουν το μάρμαρο»



Μειώνονται οι απώλειες στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία τους δύο πρώτους μήνες της χειμερινής περιόδου στην ουσία είχε νεκρώσει. Η μείωση της ζήτησης κατά 80%-90% τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται στο 55%-60%. 
Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις παραγόντων, σε καμία περίπτωση η αγορά αυτή, που απορροφούσε περίπου το 25% του συνολικού όγκου, δεν πρόκειται να επιστρέψει στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων, πριν δηλαδή από την εξίσωση. 
Οι επιπτώσεις της εικόνας αυτής είναι πιο έντονες στους τελευταίους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή στα πρατήρια που διανέμουν πετρέλαιο θέρμανσης και στους μεταπωλητές αποκλειστικά πετρελαίου θέρμανσης. 
Οι τελευταίοι είναι η επαγγελματική κατηγορία που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς η διάθεση αυτού του τύπου καυσίμου είναι η αποκλειστική δραστηριότητα. 
Εκτός από τη μείωση της ζήτησης, οι μεταπωλητές έχουν υποστεί επιπτώσεις από τη στροφή καταναλωτών απευθείας στις εταιρείες εμπορίας για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να διασφαλίσουν εγγυήσεις για ακριβείς παραδόσεις.
Οι περισσότερες από τις τελευταίες χρησιμοποιούν για τη διανομή δικό τους προσωπικό και ιδιόκτητα βυτιοφόρα, εφαρμόζουν συστήματα ελέγχου της ποσότητας που παραδίδεται, ενώ κάνουν και ευκολίες στην πληρωμή. 
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

New York Times: Η κυβέρνηση Σαμαρά έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες



Και σήμερα γίνονται αναφορές στον Ξένο Τύπο για τοην έκρηξη που έγινε την Κυριακή στο εμπορικό κέντρο The Mall. Οι New York Times πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας επι της ουσίας την κυβέρνηση Σαμαρά ότι έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες.
«Η κυβέρνηση, η οποία μόλις διασφάλισε πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. ευρώ, διατείνεται ότι είναι αποφασισμένη να πατάξει την ανομία και να προωθήσει μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τα οποία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει», αναφέρει το δημοσίευμα.
Kαι προσθέτει: «το πρόβλημα, υποστηρίζουν οι αντιπαλοί του συνίσταται στο ότι στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την τάξη, η κυβέρνηση προκαλεί τη βία που προσπαθεί να κατασιγάσει. Λένε πως ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει τη δημόσια προσοχή από το φορολογικό σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο απειλεί τη σταθερότητα του κλονισμένου κυβερνητικού συνασπισμού». 
ΠΗΓΗ:newsit.gr

Ανοίγει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Αθήνα



Ένα νέο μουσείο εγκαινιάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ο χώρος που στεγάζει την «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, ανοίγει στο κοινό σχεδόν 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του ως το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας στις 27 Ιανουαρίου 2013.
Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857, μόλις τρία χρόνια μετά το μεταξουργείο Δουρούτη, για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Οι δύο αυτές πρώτες βιομηχανίες της Αθήνας θα σημαδέψουν την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Από τις δύο μονάδες πήραν το όνομα τους δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας, το Μεταξουργείο και το Γκαζοχώρι. Το εργοστάσιο φωταερίου υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Η κομβική του θέση στην αρχή της οδού Πειραιώς οδήγησε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της οδού στη μεγαλύτερη για αρκετές δεκαετίες βιομηχανική ζώνη της πόλης.
Την εποχή που ιδρύθηκε το εργοστάσιο φωταερίου, τα επιτεύγματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν μόλις αρχίσει να διαφαίνονται στο νεοσύστατο τότε ελληνικό κράτος. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η χρήση του φωταερίου επεκτάθηκε, καθώς η νέα για την εποχή μορφή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε, εκτός από το φωτισμό της πόλης, για πρώτη φορά στα νοικοκυριά και στις βιομηχανίες για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών τους αναγκών.
Από το 1938 η διοίκηση του εργοστασίου περιέρχεται στο Δήμο Αθηναίων και το 1952 συστήνεται επίσημα η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α.), η οποία αναλαμβάνει την παραγωγή και διανομή του φωταερίου στο δίκτυο της πρωτεύουσας.
Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 οπότε έκλεισε οριστικά.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Deutsche Bank: Πιθανή η Δέσμευση Εσόδων Φυσικού Αερίου στο Μνημόνιο της Κύπρου



Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο σε έκθεση της η Deutsche Bank για πιο ξεκάθαρη δέσμευση των εσόδων από το φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ στον μηχανισμό στήριξης που αναμένεται να καταρτιστεί για την Κύπρο. Επίσης, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, χωρίς να αποκλείει, επίσης, την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα μετο Stockwatch, η Deutsche Bank εκτιμά ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Κύπρου αναμένεται να ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ και έχουν τεθεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους. 
Ο γερμανικός οίκος εκτιμά επίσης ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Εκτιμά ότι όπως είναι σήμερα το μνημόνιο, το δημόσιο χρέος μπορεί να μειωθεί στο 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 βασισμένο στις προοπτικές ανάπτυξης και τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. 
Όπως αναφέρεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (€3 δισ. όπως προτείνεται από το υπουργείο Οικονομικών) θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το χρέος στο 106% του ΑΕΠ. Αν και η Deutsche Bank δεν διευκρινίζει πως θα προκύψουν τα €3 δισ., φαίνεται να στηρίζεται σε ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα προκύψουν €2 δισ. από τη διάθεση της συμμετοχής του σε τράπεζες. 
Ωστόσο, τονίζεται, οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες και είναι πιθανό ένα σενάριο που οδηγεί σε μη βιώσιμο χρέος. Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται, η απευθείας ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους. 
Πέραν των σαφών δεσμεύσεων για ιδιωτικοποιήσεις, η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τελική συμφωνία ενδέχεται να περιλαμβάνει πιο ξεκάθαρη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο. 
Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανο ένα σχέδιο απομείωσης των ομολόγων (PSI) αναφέροντας ότι λόγω της δομής του δημόσιου χρέους, τα οφέλη από το PSI για τη μείωση του χρέους είναι περιορισμένα, περίπου στο 11% του ΑΕΠ, και τα ρίσκα της μετάδοσης είναι ψηλά. 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών με διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ενώ επισημαίνονται και τα αρνητικά δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο. 
Η Deutsche Bank θεωρεί απίθανη τη συμφωνία πριν τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr