Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

"Μικρός λαός και πολεμά, δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγουδι"...


Αν ο Αλέξης Τσίπρας έβγαζε έναν αναπτήρα κι έκαιγε την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών, κανένας δεν θα τον αδικούσε. Πρόκειται για ένα τρίτο μνημόνιο για το οποίο είναι σαφέστατο ότι δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή για να υπογράψει. Υπάρχουν, βεβαίως, διάφορες θεωρίες για το γιατί οι διεθνείς τοκογλύφοι καταθέτουν προτάσεις οι οποίες είναι χειρότερες από τις προηγούμενες. Η εγχώρια αντιπολίτευση θέλει να πιστεύει ότι γίνεται γιατί αρνηθήκαμε να αποδεχθούμε τις αρχικές, οι οποίες κι αυτές έτσι κι αλλιώς δεν ήταν καλύτερες από το email Χαρδούβελη. Η άλλη οπτική σχετίζεται με τη λογική τού "ζητάω τα πάντα για να κερδίσω τα μισά". Κάπως έτσι, άλλωστε, διαπραγματεύεται κι ο πρωθυπουργός από την πλευρά του... 

Κι εδώ μπαίνει το ερώτημα το οποίο όποιος απαντήσει θα έπρεπε να....

Μικρό κράτος με τεράστια ΑΟΖ η Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για Μικρό κράτος με τεράστια ΑΟΖ η Ελλάδα
Σε νέα ενεργειακή εποχή, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά στα θέματα των οικοπέδων που εφάπτονται με τις ΑΟΖ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Λιβύης, εισέρχεται η Ελλάδα, που πρέπει να «σπρώξει» ενεργά τις διαπραγματεύσεις με τις τρεις χώρες, ώστε να επιτευχθούν σύντομα οι συμφωνίες οριοθετήσεων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). 

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα (8/6/2015) ο καθηγητής Νίκος Λυγερός, στο πλαίσιο διάλεξης, που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Είναι στρατηγικής σημασίας να υπάρχει οριοθέτηση και στη συνέχεια υπογραφή συμβάσεων σε αυτά τα οικόπεδα για να ενταχθεί επί του πρακτέου η ελληνική ΑΟΖ» σημείωσε, ενώ...

Νέα τουρκική πρόκληση με το ιταλικό πλοίο OGS EXPLORA

ogs_explora
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωγραφικής-Υδρογραφικής-Ωκεανογραφικής Διεύθυνσης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις....

Τα ΕΛΠΕ για τη σημερινή διαδήλωση

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΠΕ
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διευκρινίζει, με ανακοίνωσή της, ότι ουδέποτε ζήτησε να γίνουν προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι σήμερα διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Δηλώνει επίσης ότι σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

G7: Δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

G7: Δέσμευση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Oι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν κατά τη Σύνοδο της G7 στο να προχωρήσουν στην απαγκίστρωση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα και τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού ενός στόχου σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.

Στο τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου της G7 στη Βαυαρία, οι ηγέτες επισήμαναν ότι...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΣΕΕ – ΤΕΕ

ΤΕΕ
Η ανεργία που πλήττει τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο αλλά και η γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τέθηκαν επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της ΓΣΕΕ με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ο κύριος Παναγόπουλος αναφέρθηκε συνολικότερα στο τραγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι επωμίστηκαν όσο κανείς άλλος τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, κυρίως χάνοντας τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και από τις δύο πλευρές στις παράλογες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον τεχνικό κλάδο, αυξήσεις της τάξεως του 50%, την ώρα που οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, είτε κακοπληρώνονται είτε δεν αμείβονται καθόλου.

Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισαν την πρόθεσή τους για συνεργασία και κοινές δράσεις των δύο παραγωγικών φορέων το επόμενο διάστημα, με στόχο να εξευρεθούν και να προταθούν λύσεις για τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου.



ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ν. Ηλιόπουλος: Πρόκληση η καταστολή διαμαρτυρίας στα γραφεία των ΕΛΠΕ


Πέρα από κάθε λογική χαρακτήρισε την καταστολή της διαμαρτυρίας στα γραφεία των ΕΛΠΕ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τις προσαγωγές διαδηλωτών.
«Τις μέρες που ο κόσμος της εργασίας θρηνεί ακόμα τέσσερις νεκρούς στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, μετά την έκρηξη στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, είναι πέρα από κάθε λογική η καταστολή της διαμαρτυρίας ενάντια στην εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολίασε ως αναίτιες τις 39 προσαγωγές διαδηλωτών στο Μαρούσι και πρόσθεσε ότι «είναι μια ενέργεια πέρα για πέρα απαράδεκτη».
«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργούν ως φρουροί των συμφερόντων μιας εταιρείας, με τρόπο που θυμίζει τη Χαλυβουργία και τις άλλες περιπτώσεις καταστολής των εργατικών κινητοποιήσεων στα χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας πως «όταν υπάρχουν τέσσερις νεκροί, η αυτονόητη υποχρέωση είναι η διαμαρτυρία. Η καταστολή τέτοιων ενεργειών συνιστά πρόκληση».

Πηγή: ΑΜΠΕ


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Πτώση κατέγραφαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά τη σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών καυσίμων στην Κίνα και ενώ οι αγορές αφομοιώνουν την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητο το στόχο της παραγωγής, μια κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα διατηρήσει την αγορά με πλεονάζουσα παραγωγή για το υπόλοιπο του έτους.

Η Κίνα, που κατέχει τα ...

Προσαγωγές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ΕΛΠΕ


Σε 39 προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία το πρωί, έξω από το κτήριο της «Ελληνικά Πετρέλαια», στην οδό Χειμάρρας 8 στο Μαρούσι, όταν ομάδα άγνωστων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η διαμαρτυρία έγινε με αφορμή την έκρηξη της 8ης Μαΐου, στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, από την οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα τέσσερις εργαζόμενοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΚΕΕΠ
Συνάδελφοι -ισσες

Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι του Ασπροπύργου μαζεύουν τις τελευταίες τους σωματικές και ψυχολογικές δυνάμεις για να τα δώσουν όλα για το ξεκίνημα του διυλιστηρίου και οι εργαζόμενοι στην Ελευσίνα κάνουν τα πάντα για να ξεκινήσει η συντήρηση της U - 32, κάποιοι ζουν στον κόσμο τους..

Με την νέα οδηγία για την διαδικασία έκδοσης Αδειών Εργασίας που  εμπλέκετε και ο Χειριστής Β΄και ο Τεχνίτης Β΄στην έκδοση των αδειών, αποδεικνύετε ότι κάποιοι όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει τα προβλήματα των Εγκαταστάσεων αλλά ότι είναι στην καλύτερη περίπτωση  βαθιά νυχτωμένοι και στην χειρότερη οτι οι εξαγγελίες τους για απλοποίηση των διαδικασιών και  ο σεβασμός ΄΄ για τον άνθρωπο΄΄ είναι απλή πολιτική τακτική.

Είναι δυνατόν να εφαρμοστεί μια αποδεδειγμένα απαράδεκτη συμφωνία Διοίκησης και Σωματείου; Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι  oi άδειες εργασίας δεν είναι  θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας για την ασφάλεια; Σήμερα  που οι ανάγκες για ασφάλεια είναι μεγαλύτερες τί στόχο έχει αυτή η οδηγία; Αλήθεια, ποιός ιθύνων νους το σκέφτηκε;

Κύριοι της Διοίκησης,

Σας καλούμε να αποσύρετε την απαράδεκτη οδηγία, να σταματήσετε τις πολιτικές του ΧΘΕΣ που είχαν τραγικό απολογισμό, και να προβείτε σε ουσιαστικές πράξεις για την Εταιρεία που είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε δεινή θέση.

Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ!

Η ηλεκτρική ενέργεια φυσιολογικά δεν σταματά στα σύνορα, αλλά μερικές φορές θέλει διαβατήριο!


Το ηλεκτρικό ρεύμα υπακούει στους νόμους της φυσικής, όχι των πολιτικών, και τείνει πάντα ν' ακολουθεί τη διαδρομή μειωμένης αντίστασης του συνολικού κυκλώματος. Έχοντας προφανώς αυτό κατά νου ο Βέλγος Γενικός Γραμματέας του Entso-e, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχειριστών Δικτύων Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο World Energy Forum, που έγινε 25-28 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως "electricity is international by nature – it does not stop at borders - Η ηλεκτρική ενέργεια είναι διεθνής απ' τη φύση της - δεν σταματά στα σύνορα". Μόνο που για να μη σταματά το ρεύμα πρέπει καταρχήν να υπάρχουν τα κατάλληλα δίκτυα, κι αυτά δεν υπάρχουν παντού.

Η ΕΕ απ' το 2000 είχε θέσει ως στόχο μέσα...

Σκουρλέτης: Θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες για το ατύχημα στα ΕΛ.ΠΕ


Θα είμαστε άτεγκτοι στο να αποδοθούν οι ευθύνες για το ατύχημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή σε 4 εργαζόμενους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας βρέθηκε στον χώρο του διυλιστηρίου, στο Ασπρόπυργο, από την πρώτη στιγμή «με μια διαφορετική αντιμετώπιση για τα πράγματα».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στον....