Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Eπαλήθευση του Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013 των ΕΛΠΕ από την TÜV AUSTRIA HELLAS


Η  TÜV AUSTRIA HELLAS επαλήθευσε τον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013 του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, μετά από μία σειρά επιτόπιων ελέγχων και επαληθεύσεων σε όλες τις βασικές εγκαταστάσεις του Ομίλου σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Φορέας Πιστοποίησης και Επαλήθευσης TÜV AUSTRIA HELLAS ανέλαβε την επαλήθευση των στοιχείων που δημοσιεύονται στο συγκεκριμένο Απολογισμό, διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο των σχετικών δεδομένων, καθώς και συναφών διαδικασιών και συστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει η TÜV AUSTRIA HELLAS στη σχετική ανακοίνωσή της, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στην Ελλάδα και από τους σημαντικότερους ενεργειακούς Ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επέλεξε πρωτοπορώντας, να υιοθετήσει τη νέα έκδοση G4, της διεθνούς πρωτοβουλίας GRI για την έκδοση απολογισμών βιώσιμης ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας την ικανοποίηση ων απαιτήσεων της επιλογής comprehensive του GRI-G4 και αποδεικνύοντας έτσι την πάγια στρατηγική του για έμφαση και ευαισθητοποίηση σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Επιπλέον, ο Απολογισμός καλύπτει τις αρχές και τα κριτήρια του Οικουμενικού Συμφώνου (UN Global Compact -Advanced Level), καθώς και τις ειδικές απαιτήσεις για τον πετρελαϊκό κλάδο (GRI-Oil & Gas Sector Supplement).
"Η επαλήθευση του Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013 από την TÜV AUSTRIA Hellas προσδίδει στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια ακόμη περισσότερο κύρος και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η TÜV AUSTRIA HELLAS πρωτοπορεί στον τομέα των επαληθεύσεων κοινωνικών απολογισμών ως αποτέλεσμα της μεγάλης τεχνικής επάρκειάς της στο συγκεκριμένο αντικείμενο, διαθέτοντας άρτια καταρτισμένους και εξειδικευμένους επαληθευτές", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΧΑΡΙΣΤΟΙΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ερχεται το τέλος των επικουρικών συντάξεων


Προωθείται η μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε «συμβολικό επίδομα». Βήμα προς βήμα οι μεταβολές που οδηγούν στην «εξαΰλωση» της παροχής. Οι νέοι τρόποι υπολογισμού. Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.
Ερχεται το τέλος των επικουρικών συντάξεων-Ποιες αλλαγές δρομολογούνται


Το τέλος των επικουρικών συντάξεων προδιαγράφεται μέσα από μια σειρά αλλαγών που ήδη εφαρμόζονται, όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η μείωση δηλαδή των παροχών, κάθε φορά που διαπιστώνεται έλλειμμα στο ταμείο.

Οι αλλαγές που ξεκίνησαν από την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε ένα, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), θα ολοκληρωθούν με τη δημιουργία του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, με τη μετεξέλιξη δηλαδή του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων.

Έχει προηγηθεί μια σειρά ρυθμίσεων, που ουσιαστικά καθιστούν τον θεσμό της επικουρικής ασφάλισης θεσμό χωρίς μέλλον.

Το Euro2day.gr έχει αποκαλύψει το μεγάλο κόλπο με τις επικουρικές, όπου στην πράξη, αντί για μειώσεις της τάξης του 15% στο ΕΤΕΑΜ αποφασίστηκαν τελικά μειώσεις και μάλιστα οριζόντιες της τάξης του 5,2%, από τις αρχές Ιουλίου.

Σωρευτικά, ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία ατομικών μερίδων ασφαλισμένων, καθορίζει το ποσό της σύνταξης με δημογραφικά δεδομένα από επίσημους πίνακες θνησιμότητας, προβλέπει συντελεστή βιωσιμότητας ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση στις νέες και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές και επιβάλλει μηδενικό έλλειμμα

Αν προκύψει έλλειμμα τότε δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο με πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μείωση των κοινωνικών πόρων σε 24 επικουρικά ταμεία που στην πλειοψηφία τους εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΜ αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στον θεσμό, καθώς οι απώλειες εκτιμώνται στα 400 - 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή προβλέπεται μεταξύ άλλων η ένταξη του ταμείου των αστυνομικών και λοιπών ένστολων (ΤΕΑΠΑΣΑ) στο ΕΤΕΑ, προκειμένου να ακολουθήσει κι αυτό τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ακόμη και τα ταμεία που αντιστάθηκαν στην ενσωμάτωση και επέλεξαν τη μετατροπή τους σε ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης, με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε το πρώτο επικουρικό ταμείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, να αποφασίζει τη διάλυσή του, καθώς δεν μπορεί να καλύψει αυξημένες παροχές προς τους ήδη συνταξιούχους του. Στον κλάδο των τραπεζών, με το ιδιότυπο ασφαλιστικό καθεστώς του παρελθόντος, είδαμε ακόμη και τη διακοπή καταβολής της επικουρικής σύνταξης, στους 1.300 συνταξιούχους του επικουρικού ταμείου της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Τα σημάδια δεν είναι θετικά, ενώ και οι πρώτες ενδείξεις της αναλογιστικής μελέτης του ταμείου δεν είναι ενθαρρυντικές. Μόνο για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι το ταμείο θα παρουσιάσει έλλειμμα 274 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση 5,2% στις συντάξεις που εφαρμόζεται ήδη.

Ενιαίος κανονισμός... περικοπών

Οι σημαντικότερες αλλαγές βέβαια, που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων, περνούν μέσα από τον ενιαίο κανονισμό συντάξεων, όπως αυτός θα εφαρμοστεί από το 2015 και μετά.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στον νέο, ενιαίο κανονισμό είναι σαρωτικές και ενδεικτικές των προθέσεων για πλήρη απορρόφηση της επικουρικής σύνταξης από την κύρια ή κατάργησή της.

Σύμφωνα με αυτόν, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014, το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 για το χρόνο ασφάλισης από 1.7.2014 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η.7.2014, το ποσό της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

α) Από το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 30.6.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως ισχύουν,

β) Από το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους από 1.7.2014 και εφεξής και υπολογίζεται με τον νέο τρόπο.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα στον νέο κανονισμό, δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, όπως είναι ο στρατός, οι σπουδές ή η ανεργία, παρά μόνο στην περίπτωση όπου ήδη έχουν αναγνωριστεί ή εκκρεμούν προς αναγνώριση.

Καταργείται η δυνατότητα λήψης αναπηρικής επικουρικής σύνταξης με λιγότερες από 1.500 ημέρες ασφάλισης (ένσημα), εκ των οποίων οι 600 την τελευταία 5ετία. Αντίστοιχα, για την καταβολή σύνταξη λόγω θανάτου, προβλέπεται η συμπλήρωση 600 ημερών ασφάλισης (αντί 500) καθώς και η συμπλήρωση του 62ου έτους για τους επιζώντες συζύγους. Κάθε μικρότερο όριο καταργείται. Όπως καταργείται και η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.

Άλλωστε, προβλέπεται ξεκάθαρα ότι η μεταβίβαση της σύνταξης γίνεται μόνον εφόσον αυτό δηλωθεί εξαρχής...


Αλλαγές και στον υπολογισμό της σύνταξης

Πέρα από τον διπλό υπολογισμό, για τους πριν και μετά το 2013 ασφαλισμένους, ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι η σύνταξη θανάτου θα αποτελεί το 50% από το 70% που ισχύει σήμερα. Στην περίπτωση των αναπηρικών συντάξεων, όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ.

Τα ορφανά θα λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου ανάλογα με την ηλικία τους, ενώ ο/η σύζυγος θα λαμβάνει το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Σε ιστορικό υψηλό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Πριν από λίγες ημέρες η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία δημοσίευσε στο διαδίκτυο την έκθεση με τίτλο «The State of the Climate in 2013», σύμφωνα με την οποία τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου, η στάθμη των ωκεανών, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες-κλειδιά… βρίσκονται σε άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση, την οποία συνέταξαν 425 επιστήμονες από 57 χώρες, παρέχει μια λεπτομερή ενημέρωση γύρω από τους παγκόσμιους κλιματικούς δείκτες, αξιοσημείωτα καιρικά γεγονότα και άλλα στοιχεία που συλλέχτηκαν από σταθμούς παρακολούθησης του περιβάλλοντος σε αέρα, γη, θάλασσα και πάγο.

«Τα συμπεράσματα της έκθεσης ενισχύουν αυτό που οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει εδώ και δεκαετίες: ότι ο πλανήτης μας γίνεται ολοένα και πιο θερμός» ανέφερε η Kathryn Sullivan από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι κλιματολόγοι αναφέρουν επίπεδα-ρεκόρ στα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου, που ευθύνονται για την παγίδευση της θερμότητας στο εσωτερικό της γήινης ατμόσφαιρας καθιστώντας την επιφάνεια του πλανήτη ολοένα και πιο θερμή.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι οι εκπομπές αερίων που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων έφτασε την περασμένη χρονιά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Για την αντιμετώπιση των δυσοίωνων κλιματικών τάσεων, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων, Tom Karl, συνέκρινε τη Γη σε ένα άτομο που προσπαθεί να διατηρήσει το σωματικό του βάρος, βάζοντας μόνο ένα κιλό κάθε χρόνο, σημειώνει σε δημοσίευμά του το LiveScience.

«Συνεχίζουμε να παίρνουμε περισσότερα κιλά από χρόνο στο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη για όσους εργάζονται σε βάρδιες


Όσοι κάνουν κάποια δουλειά που έχει βάρδιες, εργαζόμενοι έτσι σε διαφορετικές ώρες του 24ώρου -και τα βράδια- κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς και όσοι έχουν τις συχνότερες εναλλαγές στο ωράριο της βάρδιάς τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουατσόνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Health", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», αποδίδουν το πρόβλημα στο γεγονός ότι όσο περισσότερο διαταράσσεται το βιολογικό "ρολόι" ενός ανθρώπου, τόσο αυτό αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, ορμονικών-μεταβολικών διαταραχών και προβλημάτων στον ύπνο. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη.

Σε προχωρημένη μορφή, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως απώλεια όρασης, έμφραγμα ή εγκεφαλικό, βλάβες στα νεύρα κ.α. Προηγούμενες μελέτες σε εργαστήρια ύπνου έχουν δείξει ότι αν κανείς κοιμάται τις "λάθος" ώρες μέσα στο 24ωρο, αρχίζει να εμφανίζει διαβήτη μέσα σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων.

Οι κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν από τα ιατρικά αρχεία στοιχεία για 226.652 ανθρώπους από τους οποίους περίπου 14.600 είχαν διαβήτη. Όπως διαπίστωσαν, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες (αστυνομικοί, πυροσβέστες, γιατροί και νοσηλευτές, εργάτες κ.α.) είναι κατά μέσο όρο 9% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δουλεύουν τις συνηθισμένες πρωινές ώρες, ενώ ειδικά για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 37%. Όταν κάποιος εργάζεται συχνά σε ακανόνιστες βάρδιες (και όχι σε συγκεκριμένες εναλλασσόμενες ώρες), τότε ο κίνδυνος αυξάνει ακόμη περισσότερο, κατά 42%.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο περισσότερο κανείς τρώει αργά τα βράδια, τις ώρες της δουλειάς του, τόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε βάρδιες κατ' εξοχήν πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή και να ασκούνται σωματικά, όποτε μπορούν.
Εκτός από τον διαβήτη, παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει την εργασία σε βάρδιες (και νυχτερινές) με αυξημένη πιθανότητα και για άλλα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικές διαταραχές, ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Περίπου 380 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να έχουν διαβήτη έως το 2025 στη Γη, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα όλο και πιο σοβαρό από άποψη δημόσιας υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:ethnos.gr