Τρίτη 26 Μαρτίου 2013
ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΑΘΗ! Χόχτιφ:Έχει εισπράξει 600.000.000 ευρώ από ΦΠΑ!
Κυνηγάνε για φυλακή τους Έλληνες που χρωστάνε 5.000 ευρώ και για τα 600 εκατ. που μας χρωστάει η μεγαλοεταιρεία της Μέρκελ και η “τρόικα” τσιμουδιά.
Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά εκατομμύρια για τις μέρες που ζούμε, όπου ο κόσμος ζητιανεύει. Όμως τα λεφτά, όπως και ό,τι αναπνέει στη χώρα μας, ανήκουν μόνο στους Γερμανούς.
Πάνω από 600.000.000 ευρώ χρωστάει στο Ελληνικό Δημόσιο η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό Χόχτιφ από ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει μέχρι σήμερα αλλά αρνείται να τα καταβάλλει παρότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τρεις φορές έχει απορρίψει τις προσφυγές της, κρίνοντας ότι υποχρεούται να τα πληρώσει.
Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει και άλλα... μονοπάτια, που είχαν φροντίσει οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη -και οι δυο πρωθυπουργοί είναι γνωστοί για τη γερμανική συμπάθεια τους...- να ανοίξουν, με την αποδοχή ότι οι όποιες διάφορες προκύψουν μεταξύ των δυο πλευρών αρμοδιότητα θα έχουν τα αγγλικά δικαστήρια και όχι τα ελληνικά, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική Δικαιοσύνη, όρος που καταγράφεται στη σκανδαλώδη σύμβαση.
Αξιοποιώντας το δώρο αυτό, η Χόφτιχ προσέφυγε στις 11 Νοεμβρίου 2010 στο αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο London Court of International Arbitration και στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι ισχύει το ειδικό καθεστώς που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις μας και έτσι η γερμανική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει τα εκατομμύρια ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει.
Στην απόφασή του το αγγλικό Δικαστήριο καρφώνει τους πρωθυπουργούς μας και τους υπουργούς που υπέγραψαν την άθλια σύμβαση, επισημαίνοντας ότι:
«H γνώμη της πλειοψηφίας εκτιμά ότι οι διατάξεις, στις οποίες στήριξε τις παραδοχές περί τέτοιου ειδικού καθεστώτος για την εταιρεία είναι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με την οδηγία ΦΠΑ. Προέβη (η πλειοψηφία) μεταξύ των άλλων σε παραδοχές περί “έλλειψης άμεσης ισχύος της οδηγίας ΦΠΑ” και περί “σύμβασης ανάληψης” υποχρέωσης “επιστροφής” από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία όποιου ποσού ΦΠΑ καταβάλει αυτή».
Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ότι το ειδικό καθεστώς που παραχώρησαν στη Χόχτιφ οι κύριοι Μητσοτάκης και Σημίτης είναι αντίθετο, δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως αυτό που προκύπτει είναι οι τεράστιες πολιτικές -οι ποινικές έχουν παραγραφεί- ευθύνες όλων εκείνων που υπέγραψαν τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Χόχτιφ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
Ερωτηματικά για το “Facelift” της BP στη Wikipedia
«Φωτιά» έχει πάρει η κοινότητα της Wikipedia μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος της BP έγραψε από την αρχή σχεδόν το μισό λήμμα για τον πετρελαϊκό όμιλο στη δικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Στόχος, απ’ ό,τι φαίνεται, ήταν να διορθωθεί το περιβαλλοντικό προφίλ της BP στη σκιά της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού.
Επί μήνες, ο Αρτούρο Σίλβα από το τμήμα επικοινωνίας του ομίλου φέρεται να παρέκαμπτε τους κανονισμούς της Wikipedia γράφοντας άρθρα και ζητώντας από τους υπεύθυνους σύνταξης της εγκυκλοπαίδειας να τα αναρτήσουν στη σελίδα της BP. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ο Σίλβα, ο οποίος υπέγραφε ως «Αρτούρο της BP», είναι επικεφαλής της ομάδας διασύνδεσής της με τη Wikipedia, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τη «βελτίωση» του λήμματος.
Οι κανονισμοί που αφορούν τη σύγκρουση συμφερόντων παρακάμπτονταν αφού δεν επεξεργαζόταν ο ίδιος τα άρθρα. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, από μια σύγκριση των δικών του κειμένων με την επίσημη ιστοσελίδα της BP, μέρος του λήμματος προερχόταν από ένα απλό “copy/paste” ολόκληρων αποσπασμάτων – π.χ. για τις περιβαλλοντικές πρακτικές του ομίλου ή την αμφιλεγόμενη εξόρυξη στην πετρελαιοφόρο άμμο της Αλμπέρτα – στη Wikipedia.
Στις παραπομπές της εγκυκλοπαίδειας δεν γίνεται καμία αναφορά στην πηγή των πληροφοριών, δηλαδή στον υπάλληλο της BP.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
"ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ" Πρόσκληση Φ.Μπιρόλ στο Ισραήλ για το φ.α.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ προχώρησε σε δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή σύμφωνα με τις οποίες "Η κίνηση της συγγνώμης που έκανε το Ισραήλ θα βοηθήσει τη συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και θα δεχθεί το Ισραήλ να μεταφέρει τα ενεργειακά του αποθέματα στην παγκόσμια αγορά".
Ο Φ.Μπιρόλ προσθέτει ότι "Η Τουρκία αποτελεί την οικονομικότερη και πλεονεκτικότερη λύση για τη μεταφορά των Ισραηλινών ενεργειακών αποθεμάτων από την ανατολική Μεσόγειο στην παγκόσμια αγορά.
".
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα αερίου γύρω από την Κύπρο.
"Ξέρουμε ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα", είπε, αλλά επισήμανε ότι δεν είναι ακόμα γνωστό το κόστος της εξόρυξης τους.
Η Άγκυρα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να "πλαγιοκοπήσει" τον άξονα Ισραήλ-Ελλάδας. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά βέβαια στο Τελ Αβίβ γνωρίζουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο εξαρτούν τις εξαγωγές φυσικού αερίου τους από την Τουρκία...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ Ανοιχτός πόλεμος Ρωσίας-Γερμανίας: Eπιδρομές του ρωσικού ΣΔΟΕ σε γερμανικούς "στόχους"
Mε φορολογικές επιδρομές του ρωσικου ΣΔΟΕ σε γερμανικά ιδρύματα και φιλογερμανικές ΜΚΟ που εδρεύουν στην Ρωσία, αντέδρασε κατ'αρχήν σήμερα η Μόσχα κατά της Γερμανίας για τις κινήσεις της στην Κύπρο και την κατάσχεση μεγάλου ποσοστού ρωσικών καταθέσεων που επέβαλε το Βερολίνο στο Eurogroup.
Ένας εκπρόσωπος του FES από το Βερολίνο είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι "Τα γραφεία του ιδρύματος στη Μόσχα δέχτηκαν σήμερα άλλη μια επίσκεψη των φορολογικών επιθεωρητών. Αναμένουμε ότι μετά από αυτούς τους ελέγχους θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε πλήρως τις δραστηριότητές μας στη Ρωσική Ομοσπονδία", αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ράινχαρντ Κρουμ.
Εφοριακοί και εισαγγελείς ερεύνησαν επίσης σήμερα τα γραφεία της οργάνωσης Memorial, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Χθες Δευτέρα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα.
To Bερολίνο το "έτσουξε" η κίνηση και αντέδρασε σε υψηλό επίπεδο, αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια: Στην Μόσχα πολλά θυματα της γερμανικής κατάσχεσης στην Κύπρο, θα ήθελαν να δουν τις ρωσικές μεραρχίες να ξαναμπαίνουν στο Βερολίνο...
Όλα δείχνουν ότι μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά οικονομικός πόλεμος χωρίς έλεος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Από τα ΕΛΠΕ πρόγραμμα Υποτροφιών Ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανακοινώνει ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές στις χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία (αγγλόφωνα προγράμματα).
Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη άριστων φοιτητών, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με εξειδίκευση σε κλάδους, που απαιτούν τεχνολογίες αιχμής αλλά και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα Διοίκησης και Στρατηγικής.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε:
Την αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος, το σχετικό Έντυπο Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης, καθώς και υποδείγματα βεβαιώσεων βαθμολογικής κατάταξης υποψηφίου.
Διευκρινίσεις παρέχονται στα τηλέφωνα: 210-68 87 479, 210-63 02 648 (Τμ. Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Δ/νση ΕΚΕ Ομίλου).
Αναλυτική Προκήρυξη του Προγράμματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μα τι είναι ο κ. Σταυρίδης; Γκουρού και είναι διπλοθεσίτης;
Δεν δικαιολογείται διαφορετικά το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ.
Γιατί και η ΕΥΔΑΠ είναι μια εταιρία προς αποκρατικοποίηση, όπως δείχνει και το πρόγραμμα της Κομισιόν.
O αντικαταστάτης του δεν φαίνεται να έχει περάσει από την έγκριση της επιτροπής της Βουλής για να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Μπορεί ένας άνθρωπος να έχει «πάνω» του μια σημαντική ΔΕΚΟ και ταυτόχρονα ολόκληρο το (ασφυκτικό) πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων; Εδώ δεν είχε χρόνο να ενημερωθεί για τον ΟΠΑΠ και ζήτησε αναβολή της έκτακτης ΓΣ του Οργανισμού…
ΠΗΓΗ:olympia.gr
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ ΥΠΕΡ Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Λύση-πακέτο προτείνει η Άγκυρα στην Κύπρο: Σχέδιο Ανάν & υιοθέτηση τουρκικής λίρας!
Να δώσει λύση ανάλογη με αυτού του Σχεδίου Ανάν καλεί την Λευκωσία η Άγκυρα με δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος δήώσε ότι "Η απόριψη του σχεδίου Ανάν προκάλεσε πολιτική αβεβαιότητα που τώρα εντάθηκε με την οικονομική αβεβαιότητα. Όμως διατηρούμε με την εκλογή του Ν.Αναστασιάδη διατηρούμε ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού καθώς ήταν υπέρ το σχεδίου Ανάν".
Με απλά λόγια όπως λέει και η σοφή λαϊκή παροιμία "Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ'έξι"...
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία πόνταρε πολλαπλά στα θετικά - για αυτήν - την εκλογής Αναστασιάδη και φαίνεται ότι δικαιώνεται: Ο Ε.Μπαγίς σημειώνει ακόμα ότι "Τώρα που είναι ανυπόφορη η παραμονή της Κύπρου στην ευρωζώνη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, αν θελήσουν να ενταχθούν στην τουρκική λίρα είναι κάτι που η Άγκυρα θα εξετάσει θετικά".
Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο Ελληνισμός θα πληρώσει την εκλογή λάθος ηγέτη. Γιατί αν η εκλογή Χριστόφια ήταν ένα μεγάλο λάθος η εκλογή του Ν.Αναστασιάδης αποδεικνύεται ένα ολέθριο λάθος, ειδικά από την στιγμή που είχαν την λύση του Γ.Λιλλήκα...
ΠΗΓΗ: defencenet.gr
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ?...
Τι ισχύει για την εγγύηση καταθέσεων στην Ελλάδα ; Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων απαντά σε 18 συχνές ερωτήσεις για το τι ισχύει για κοινούς λογαριασμούς, για το όριο κάλυψης, τον συμψηφισμό αποζημίωσης με δάνεια και οφειλές, το χρόνο αποζημίωσης, τις τράπεζες που εξαιρούνται και τα λεφτά σε θυρίδες.
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) είναι ο φορέας διαχείρισης του συστήματος εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων και επενδυτικών υπηρεσιών και ο οποίος διέπεται από τον ν. 3746/2009 (ΦΕΚ 27 Α’ 16/2/2009). Σκοπός του είναι η καταβολή αποζημίωσης στους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους και η καταβολή αποζημίωσης στους επενδυτές-πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων που ευρίσκονται σε αδυναμία να εκπληρώσουν τις προς αυτούς υποχρεώσεις τους, για απαιτήσεις που απορρέουν από την παροχή «καλυπτόμενων επενδυτικών υπηρεσιών», με στόχο, όπως αναφέρεται, τη συμβολή στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ για την απαξίωσή του
Οι επαναλαμβανόμενες προεκλογικές εξαγγελίες για θεσμική και οικονομική ενίσχυση της Δημόσιας Έρευνας, προδιέθεταν για νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, το τελευταίο σχέδιο που παρουσιάστηκε από το Γ.Γ.Ε.Τ. κ. Β. Μάγκλαρη, κινείται κατά την άποψή μας στην αντίθετη κατεύθυνση της διάλυσης και της συρρίκνωσης της Δημόσιας Έρευνας.
Ενδεικτικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι
· Η προαπαιτούμενη μετατροπή των ΝΠΔΔ Ερευνητικών Κέντρων σε ΝΠΙΔ,
· Η υποβάθμιση της Γ.Γ.Ε.Τ. με τη μεταβίβαση οικονομικών και διοικητικών αρμοδιοτήτων της, σε ένα μόρφωμα που θα προέρχεται από τη Σύνοδο Προέδρων,
· Η μειωμένη εκπροσώπηση με μόλις δύο εκλεγμένους εκπροσώπους εργαζομένων από όλους αυτούς του φορείς στο διευρυμένο σώμα του ΔΣ
· Όλη η καθημερινή διοικητικό-οικονομική διαχείριση και έλεγχος επαφίεται σε έναν εξωτερικό εκτελεστικό γραμματέα με τους συμβούλους του.
· Η υποβάθμιση των ΔΣ των Ερευνητικών φορέων αφού τα κρίσιμα θέματα προγραμματισμού προϋπολογισμών θα γίνονται από το ΔΣ του ΟΣΕΤ.
· Η δεδομένη μέσα στο ευρύτερο μνημονικό περιβάλλον μειωμένη χρηματοδότηση που διευκολύνεται (μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) με την αποδέσμευση για την επιχορήγηση ούτε καν της μισθοδοσίας μας.
· Η υποτιθέμενη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων Ερευνητών, Ε.Λ.Ε. και λοιπού προσωπικού με αντίστοιχες συμβάσεις στο ομοσπονδιακό σχήμα. Όχι πλέον στα Ερευνητικά Κέντρα?
Μας είναι ακατανόητη η εμμονή όλων των Γ.Γ.Ε.Τ. να θεωρούν πανάκεια τη μετατροπή των ΝΠΔΔ Ερευνητικών Κέντρων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς διέπονται και τα δύο νομικά καθεστώτα σχεδόν πλήρως από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 1514/85, Α.Σ.Ε.Π., διαύγεια, προμήθειες, προκηρύξεις δημοσίου, λειτουργία ειδικών λογαριασμών, κτλ), πράγμα που σημαίνει πως το Νομικό Καθεστώς Δημοσίου Δικαίου στους Ερευνητικούς Φορείς δεν υστερεί σε ευελιξία (συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, μελέτες, κτλ.) και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των φορέων αυτών όπως φαίνεται και από τις διεθνείς αξιολογήσεις και συνεργασίες
Παράλληλα τα Δημοσίου Δικαίου μόλις και μετά βίας καλύπτουν τη μισθοδοσία των τακτικών και αορίστου χρόνου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα παραπάνω μάλλον οδηγούν στην αντίθετη επιλογή δηλαδή Δημοσίου Δικαίου Ερευνητικά Κέντρα, όπως σε κάθε σοβαρή και ανεπτυγμένη χώρα που βλέπει την έρευνα, τους εργαζομένους, και τις υποδομές της ως δημόσιο αγαθό με την ανάλογη στήριξη.
Κατόπιν των παραπάνω εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σ΄ αυτό το προχειροφτιαγμένο σχήμα και προτείνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο της Πολιτείας με την Ερευνητική Κοινότητα, μέσα από την οποία θα προκύψουν σε εύλογο χρονικό διάστημα εκείνες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν στην αναβάθμιση της Γ.Γ.Ε.Τ. σε επίπεδο Υπουργείου και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων του Νόμου 1514/1985 με γνώμονα τη θεσμική, οικονομική και διοικητική ενίσχυση της Δημόσιας Έρευνας στη Χώρα μας
ΠΗΓΗ:zougla.gr
"ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΕ" Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Η κυπριακή κυβέρνηση εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα και υποθήκευσε τα κοιτάσματα της
Υποθήκευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά η τραγική συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της τρόικας. Άλλωστε δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι καταχρεώθηκαν τα δύο ελληνικά κράτη επειδή κάθονται στην κυριολεξία πάνω σε μια θάλασσα υδρογονανθράκων.
Την επόμενη ημέρα της αποφράδας ημέρας αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν, μήπως μετά τη δήμευση των καταθέσεων έρθει και δήμευση του φυσικού αερίου; Απόλυτα εύλογη η ανησυχία και αρκετά πιθανό το σενάριο έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Είναι ξεκάθαρο πώς η Γερμανία είχε διπλό στόχο. Αφενός τη «ληστεία» των μεγαλοκαταθετών στην Κύπρο και ειδικά των Ρωσικών επιχειρήσεων και αφετέρου να βάλει «χέρι» στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και το πέτυχε με την ενδοτικότητα της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θέλει να εφαρμόσει την καταστροφική απόφαση του Eurogroup χωρίς αυτή να περάσει από τη Βουλή.
Το Βερολίνο απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα το εναλλακτικό σχέδιο δημιουργίας ενός Ταμείου Αλληλεγγύης από πλευράς της Κύπρου, το οποίο θα συγκέντρωνε χρήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με αντάλλαγμα τίτλους φυσικού αερίου. Αντίθετα «έδεσε» χειροπόδαρα την Κύπρο με τη συμφωνία για την οποία ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την… ικανοποίηση του.
Όσοι γνωρίζουν από «πιάτσα» ξέρουν ότι οι τοκογλύφοι δεν θέλουν ποτέ να ξεχρεώσεις, για να είσαι δέσμιος τους και για να σου πάρουν την περιουσία. Τόσο απλό.
Για πολλά χρόνια η Κύπρος δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αφού η ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια θα εκτοξευθεί στο 18%, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά (πολλοί λένε στο 26%) και η μεγαλόνησος θα είναι πλήρως εξαρτωμένη από τους δανειστές-δυνάστες.
Εκχώρησε, όπως και η Ελλάδα, κυριαρχικά της δικαιώματα. Γι΄αυτό βέβαια φέρει τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση Χριστόφια, που δεν έδωσε την άδεια στην Noble Energy να προχωρήσει στην τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση του μεγέθους των κοιτασμάτων, κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στην Κύπρο να εκδώσει ομόλογα με βάση τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και φυσικά υπάρχει η απορία γιατί δεν προχώρησε;
Η Γερμανία, που πλέον έχει το πάνω χέρι στην Κύπρο μετά την «εισβολή» μέσω της τρόικας, άνοιξε και την κερκόπορτα στους Τούρκους. Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα έσπευσε να προειδοποιήσει τους Κυπρίους να μην τολμήσουν να δεσμεύσουν μέσω τιτλοποίησης τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και απείλησε με πόλεμο. Η Τουρκία αναμένεται να αποθρασυνθεί δεδομένης της οικονομικής κρίσης της Κύπρου και της αδυναμίας στηριγμάτων σε χώρες ισχυρές. Μην ξεχνάμε τους παραδοσιακούς δεσμούς Βερολίνου – Άγκυρας από… αιώνες. Μην σας μπερδεύει το ξανθόν του γερμανικού γένους στον Α ΠΠ’ τους αποκαλούσαν οι Αγγλογάλλοι Ούννους (ουραλοαλταϊκό φύλο συγγενές των Τούρκων) και μάλλον όχι άδικα .
Το Βερολίνο έχει υποστηρίξει την «έξοδο» του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω αγωγού που θα περνάει από την Τουρκία. «Εκκωφαντική» ήταν και η μη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο για τα κοιτάσματα της, τη στιγμή που η Total έχει αναλάβει πολλά από τα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Το Παρίσι εμφανίστηκε να τρέχει πίσω από το Βερολίνο και να εκτοξεύει απειλές σε βάρος της Λευκωσίας προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο υποδούλωσης.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόριας Νούλαντ έχουν διαμηνύσει στην Κύπρο πώς «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». Προφανώς εννοούσαν να πάρουν τη μερίδα του λέοντος αυτοί.
Μετά τη συμφωνία της Δευτέρας, μεταξύ τρόικας και Κυπριακής κυβέρνησης, που σαφώς αποτελεί υποθήκευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είναι να αναρωτιέται κανείς από πού ο κ. Αναστασιάδης αντλεί αισιοδοξία για το μέλλον της Κύπρου. Μήπως από εκεί που την αντλούσε και ο ΓΑΠ;
ΠΗΓΗ:defencenet.gr
Μετά την ΑΟΖ, τι; -Συνεκμετάλλευση.
Του Δρα Μάριου Πατσουλέ
Δεν θα ήθελα κατ’ ουδένα τρόπο να αρχίσω να μιλάω κι εγώ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), για την οποία έχουν μιλήσει, γράψει και σχολιάσει, αρκετοί ειδικοί –και μη ειδικοί– επιστήμονες τη τελευταία τριετία.
Θα ήθελα όμως να αναλύσω και τονίσω τη σημασία του να διαθέτει ένα κράτος συγκεκριμένα και εντελώς καθορισμένα σύνορα με τις γειτονικές του χώρες. Οι λόγοι πολλοί, αλλά ο σημαντικότερος (!) αυτός των πετρελαίων, για τα οποία αναδείχτηκε άλλη μια φορά το θέμα ΑΟΖ.
Ας φανταστούμε λοιπόν ότι ενώ μια χώρα εκτελεί γεώτρηση για εντοπισμό κοιτάσματος πετρελαίου, κοντά στα σύνορα με μια γειτονική της χώρα και ανακαλύπτει κοίτασμα. Ο χώρος που καταλαμβάνει το κοίτασμα αυτό (= ταμιευτήρας), όχι μόνο δεν ακολουθεί τα επιφανειακά χαραγμένα σύνορα, αλλά υπεδαφικά, ένα μεγάλο του μέρος εισέρχεται στην υφαλοκρηπίδα ή τα χωρικά ύδατα του γειτονικού κράτους.
Τι γίνεται στη περίπτωση αυτή; Η λύση έχει δοθεί από πλέον προχωρημένους «παίχτες» και ονομάζεται –αναγκαστική/με φιλικό διακανονισμό για το συμφέρον και των δύο μερών- Συνεκμετάλλευση. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για μελέτη και μίμηση αποτελεί το Statfjord oilfield μεταξύ Αγγλίας και Νορβηγίας.
Στη Βόρεια Θάλασσα, τα σύνορα μεταξύ Αγγλίας και Νορβηγίας είναι καθορισμένα προ αμνημονεύτων δεκαετιών με πολιτισμένο τρόπο και όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες του διεθνούς δικαίου θαλάσσης. Ο τρόπος κατανομής των ποσοστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδανικός.
Θα έλεγε κανείς ότι πολύ ωραία, αφού το οικόπεδο 2 της Νορβηγίας είναι ~οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας (1, GB), και το παραγόμενο πετρέλαιο θα μοιραστεί σε αναλογία 1:8. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Νορβηγία, θα μπορούσε να έχει περισσότερες εξέδρες και γεωτρήσεις στο τμήμα της, ενώ η Αγγλία θα εκινείτο πιο περιορισμένα και με σαφώς μικρότερη συμμετοχή, ίσως και αδιαφορία, αν το κοίτασμα στο οικόπεδό της, δεν είναι αρκούντως αξιόλογο.
Το απόλυτο λάθος θα είχε γίνει με όλες τις παραπάνω σκέψεις και αποφάσεις. Η πράξη απέδειξε ότι πρέπει και οι δυο ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν απόλυτα και φιλικά και να αναθέσουν την όλη διαχείριση και εκμετάλλευση, του συνολικού υπεδαφικού ταμιευτήρα σε μια εταιρία (Operator). Η εταιρία αυτή, με τα στοιχεία που θα διαθέτει ή θα αξιολογεί εκάστοτε, με την λεπτομερή περιγραφή, τόσο της αποθηκευτικής ικανότητας του πετρώματος – ταμιευτήρα, όσο και της ποιότητας και κατανομής του ρευστού (αέριο, πετρέλαιο, συμπύκνωμα, διοξείδιο του άνθρακα κλπ) που έχει εγκλωβιστεί στο κάθε τέμαχος του ρεζερβουάρ.
Στη χώρα μας, που αυτά μοιάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αφού ποτέ δεν μπήκαμε σε ανάλογο προβληματισμό. Είναι αλήθεια ότι εδώ και δεκαετίες, όλα σχεδόν τα ΜΜΕ και οι περισσότεροι των πολιτικών μας, είχαν αρκετά μπερδεμένες τις έννοιες Υφαλοκρηπίδα, Χωρικά ύδατα, ΑΟΖ και ειδικά για το Αιγαίο είχαν ακουστεί τα πλέον φανταστικά σενάρια. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Συνεκμετάλλευση», προκαλούσε ανακάτεμα, ή στη καλύτερη περίπτωση καλλιέργεια σεναριολογίας και ατέρμονων συζητήσεων που δεν οδηγούσαν σε κάτι συγκεκριμένο.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Από σήμερα το διπλό χαράτσι στα φάρμακα! Τι αλλάζει στις συμμετοχές Διπλά θα πληρώνουμε τα φάρμακα από σήμερα! Πως αλλάζουν οι συμμετοχές
Δεν φθάνουν όλα τα άλλα, από αυτήν την εβδομάδα οι Έλληνες ασθενείς θα πληρώνουν και νέες συμμετοχές στα φάρμακα καθώς θα εφαρμοσθεί η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στα σκευάσματα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς.
Για παράδειγμα εάν ένα σκευάσματα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ ενώ στο ράφι πωλείται έναντι 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το 25% της γνωστής συμμετοχής αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των 5 ευρώ και των 10 που είναι η λιανική.
Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.
Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να απαλύνει λίγο τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνει όμως για άλλη μια φορά τις τσέπες των ασφαλισμένων που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.
ΠΗΓΗ:iatropedia.com
Κλειδώνει το «μοντέλο αγοράς» της ΔΕΠΑ από τη Gazprom…
Κοντά στη «χρυσή τομή» που θα καλύπτει τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και τη Gazprom σε περίπτωση που η τελευταία πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ αλλά τη μπλοκάρει η Κομισιόν, φαίνεται ότι βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές.
Πρόκειται για το θέμα ικανοποίησης του όρου που έθεσε κατά τις δύο πρόσφατες επισκέψεις του στην Αθήνα ο Αλεξέι Μίλερ σχετικά με το ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται να καταβάλει ο πλειοδότης στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Τα σενάρια που έχουν εξετάσει ΤΑΙΠΕΔ και Gazprom στις επιστολές που έχουν ανταλλάξει τις τελευταίες ημέρες, μιλούν είτε για μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επί της δεσμευτικής προσφοράς (από 20% να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό), είτε για το πότε ακριβώς αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.
Εφόσον το θέμα επιλυθεί οριστικά, θα ενημερωθεί σχετικά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που συνεδριάζει ξανά αύριο, υπό τον νέο του πρόεδρο Στέλιο Σταυρίδη, και ενώ έχει προηγηθεί απραξία τριών εβδομάδων.
Το επικρατέστερο σύμφωνα με τις πληροφορίες σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει μια νέα, αναλυτική διατύπωση του επίμαχου όρου, που θα λαμβάνει υπόψιν της μετρήσιμα εμπορικά δεδομένα για το πότε ο πλειοδότης φέρει ή όχι την ευθύνη της μη κατακύρωσης του διαγωνισμού. Κι αυτό προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να προστατευτεί απέναντι στο ενδεχόμενο ο πλειοδότης (όποιος κι αν αυτός είναι) να επικαλεστεί προσχηματικούς λόγους για να μην υπογράψει την τελική σύμβαση.
Το σκεπτικό, και οι συζητήσεις…
Έστω για παράδειγμα ότι η Gazprom πλειοδοτεί στο διαγωνισμό, αλλά η Κομισιόν στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών ευρωπαϊκών κανονισμών της επιβάλει να προχωρήσει σε αποεπένδυση σε άλλες χώρες και να απολέσει μερίδιο π.χ. στην αγορά της Ιταλίας. Η ρωσική εταιρεία αρνείται καθώς θεωρεί ότι δεν τη συμφέρει να μειωθεί η παρουσία της στην μεγάλη Ιταλική αγορά, και επομένως προτιμά να μην υπογράψει σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ.
Έστω ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν ζητά από τη Gazprom να πουλήσει μερίδιο στην αγορά της Ιταλίας, αλλά σε εκείνη της Σερβίας όπου οι όγκοι είναι μικρότεροι και τα έσοδα για το ρωσικό κολοσσό χαμηλότερα. Τυχόν άρνηση της Gazprom να το κάνει - πάλι με το επιχείρημα του εμπορικά ασύμφορου- και άρα μη υπογραφή της σύμβασης για τη ΔΕΠΑ, μπορεί να θεωρηθεί προσχηματική και άρα νομικά μη βάσιμη. Σε αυτή τη περίπτωση η εγγυητική θα καταπέσει υπέρ του Δημοσίου.
Το σενάριο λοιπόν που συζητείται εν είδη «χρυσής τομής» τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι η απαλλαγή του πλειοδότη από την κατάπτωση της εγγυητικής, αλλά κάτω από πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα εμπορικά κριτήρια. Στο τραπέζι πάντως είχε πέσει σαν εναλλακτική και η μείωση του ποσοστού 20%.
Σε κάθε περίπτωση, από τις επαφές των δύο πλευρών έχει γίνει σαφές ότι οι Ρώσοι φοβούνται πως εφόσον πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό, η Κομισιόν θα κινηθεί εναντίον τους και θα τους συμπεριφερθεί όπως είχε κάνει στην περίπτωση της Microsoft (για τη μη τήρηση κανόνων αντιμονοπωλιακής πολιτικής).
ΠΗΓΗ:energypress.gr
Υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου
Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στην Ασία, εν μέσω αβεβαιότητας για την κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών της ζώνης του ευρώ.
Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού CL+0,03% για παράδοση Μαΐου υποχώρησε κατά 9 σεντς στα 94,72 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση κατά 13 σεντς σημείωσε και η τιμή του μπρέντ, QA+0,03% η οποία διαμορφώθηκε στα 108,04 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Κύπρο, αλλά οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισεlμπλουμ, ότι το κυπριακό σχέδιο «θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο και για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ», αναβίωσε τους φόβους των επενδυτών οδηγώντας σε υποχώρηση του μαύρου χρυσού στην Ασία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup υπαναχώρησε στη συνέχεια δηλώνοντας ότι η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση.
Παρ’ όλα αυτά, η περίπτωση της Κύπρου «έχει κάνει πολλούς να είναι νευρικοί», δήλωσε ο αναλυτής Τζόναθαν Μπάρατ στο Σίδνεϊ. «Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο επόμενος;» συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ:zougla.g
Νέο «κούρεμα» μισθών από την επόμενη Δευτέρα
Το δικαίωμα να σταματήσει να καταβάλει το επίδομα γάμου αποκτά ο εργοδότης από την επόμενη Δευτέρα 01/04. Μετά την παρέλευση και του τριμήνου από τη λήξη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το επίδομα έπαψε να «μετενεργεί». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα μείωση των μεικτών αποδοχών τους κατά 10%. Μετά και αυτή τη μείωση, ο μισθός τους, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει καθηλωμένος στα ίδια επίπεδα για πολλά χρόνια και μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 10%. Ακόμη και αν συμπληρώσει τη λεγόμενη «τριετία» ο εργαζόμενος δεν θα πάρει αύξηση καθώς και οι αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (ή λόγω τριετιών) έχουν παγώσει με νόμο.
Η κατάργηση του επιδόματος γάμου, ισχύει για όσους αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όπως προκύπτει και από τον πίνακα που ακολουθεί, οι μηνιαίες απώλειες για όποιον έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, διαμορφώνονται στα 58,61 ευρώ ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία. Δηλαδή, από 01/04, ο μισθός του έγγαμου, θα εξισωθεί με τον μισθό του άγαμου.
Να σημειωθεί ότι η κατάργηση του επιδόματος γάμου, θα φανεί σε όσους αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Όσοι αμείβονται με βάση κλαδική, ομοιοεπαγγελματική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία βρίσκεται σε ισχύ και προβλέπει την καταβολή επιδόματος γάμου, θα εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα γάμου. Επίσης, αν βρεθεί εργοδότης ο οποίος θα θελήσει να πληρώνει το επίδομα παρά τη λήξη της μετενέργειας, εννοείται ότι δεν του το απαγορεύει κανείς.
ΠΗΓΗ:fpress.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)