Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ελληνική οικονομία, το πολυνομοσχέδιο και οι επιπτώσεις του

Πρώτη η Ελβαλ θα προμηθεύεται και θα μεταφέρει φυσικό αέριο

Πρώτη η Ελβαλ θα προμηθεύεται και θα μεταφέρει φυσικό αέριο
H πρώτη αποσυζευγμένη σύμβαση θα γίνει πραγματικότητα από την Ελβαλ ( Σιδενόρ – Sovel ) καθώς η εταιρεία θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο και ταυτόχρονα  να το μοιράζει στις δυο υπόλοιπες εταιρίες.

Ειδικότερα, βάσει των υποχρεώσεων  που ανέλαβε η ΔΕΠΑ έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού από το Δεκέμβρη του 2012, έπρεπε να θέσει στην διάθεση των πελατών της την αποκαλούμενη αποσυζευγμένη σύμβαση.

Τι σημαίνει αποσυζευγμένη σύμβαση; Ο πελάτης μέσω αυτών αποκτά τη δυνατότητα να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ, χωρίς να  της έχει αναθέσει συγχρόνως την μεταφορά και την διανομή. Δηλαδή ουσιαστικά γίνεται ένα είδος unbundling της σύμβασης ούτως ώστε να μη δεσμεύεται ο καταναλωτής στο δεσπόζοντα προμηθευτή εξαιτίας των χρεώσεων του δικτύου.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Θα γράψει "η τσούλα η Ιστορία" ότι "σωθήκαμε";

Θα γράψει η τσούλα η Ιστορία ότι σωθήκαμε;
 Την Κυριακή διέπραξαν ακριβώς αυτό: Ψήφισαν ένα ακόμα Μνημόνιο! Ίσως το πιο βάρβαρο, το πιο κανιβαλικό, το πιο τερατώδες απ’ όσα έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα.

   Αν το εφαρμόσουν δεν θα αφήσουν όρθιο τίποτα: Από μισθούς και εργασιακά δικαιώματα μέχρι Ασφαλιστικά Ταμεία και συντάξεις. Έβαλαν στο στόχαστρο μέχρι και τις… μανάδες καταργώντας ακόμα κι αυτό το επίδομα μητρότητας!

   Δεν υπάρχει κοινωνική κατηγορία, δεν υπάρχει επαγγελματικός κλάδος, από εργάτες μέχρι κτηνοτρόφους κι από φαρμακοποιούς μέχρι περιπτεράδες (!), που να μην τους εξοντώνουν για τα συμφέροντα μια χούφτας μονοπωλίων.

   Μόνο σε μια κοινωνική κατηγορία υπήρξαν γαλαντόμοι: Στους… τραπεζίτες! Αφού φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού τα βάρη των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των τραπεζιτών, τώρα κατασκεύασαν το νομικό πλαίσιο για την επιστροφή των τραπεζών στους τραπεζίτες μπιρ – παρά!   


   Ζούμε ιστορικές στιγμές. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της Ιστορίας του ελληνικού λαού. Ο λαός της Ελλάδας οδηγείται με συνοπτικές διαδικασίες στο «εκτελεστικό απόσπασμα».

   Μέχρι τώρα μας είχαν επιφυλάξει ρόλο «Ιφιγένειας». Η Ελλάδα κατακρεουργείται, ο λαός εξανδραποδίζεται στο βωμό των θυσιών που του επέβαλαν οι υπαίτιοι της κρίσης. Ο λαός θυσιάζεται για να διασωθούν από την κρίση - και για να κερδοσκοπήσουν μέσα στην κρίση - αυτοί που προκάλεσαν την κρίση! Τώρα, όμως, δεν τους φτάνει ο εξαναγκασμός μας σε αφανισμό. Τώρα θέλουν ακόμα και να ασελγήσουν πάνω στο κουφάρι της «Ιφιγένειας»!

   Αν και πάλι αφεθούμε να μας καθορίσουν τη «μοίρα» αυτοί που οδήγησαν τον τόπο ως εδώ, τότε το ημερολόγιο στην Ελλάδα γυρίζει αιώνες πίσω! Μας γυρίζουν πίσω κι από τις εποχές του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Οταν ο Έλληνας ήταν συνώνυμο της δυστυχίας και της εξαθλίωσης. Όταν η ύπαρξή του οριζόταν διά νόμου ότι αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο των ντόπιων και ξένων κεφαλαιοκρατών, δανειστών και τοκογλύφων ιμπεριαλιστών.

   Ο ελληνικός λαός – αυτό είναι το «κατόρθωμα» όσων κυβερνούν αυτόν τον τόπο για δεκαετίες - έχει στοχοποιηθεί και έχει μετατραπεί από την εγχώρια ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό σε ένα διεθνές πειραματόζωο. Μας έχουν καταστήσει ένα παγκόσμιο υπόδειγμα για το πώς τα αρπακτικά των περίφημων «αγορών» θα ξεπεράσουν την κρίση τους, προσθέτοντας νέους αβάσταχτους χαλκάδες στις αλυσίδες των μισθωτών και των άνεργών σκλάβων.

   Λένε ότι τούτο το νέο τους Μνημόνιο, που το βάφτισαν «πολυνομοσχέδιο», θα φέρει την «οριστική λύση». Αλλά η «οριστική λύση» τους δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την «τελική λύση» του Ολοκαυτώματος! Αυτή είναι η «σωτηρία», την οποία από κοινού με τους ευρωτοκογλύφους προωθούν.

   «Έπρεπε να ψηφιστεί γρήγορα – γρήγορα το πολυνομοσχέδιο για να πάρουμε τη δόση», λένε. Και όταν πάρουν κι αυτή τη δόση, ο ελληνικός λαός θα έχει, ξανά, «μια και μόνο» υποχρέωση: Να συνεχίσει να ζει, αυτός και τα παιδιά του και τα εγγόνια του, για να πληρώνει τόκους! Για τα επόμενα 50 χρόνια! Και βλέπουμε! 

   Το έργο το έχουμε ξαναδεί: Δανείζουν την Ελλάδα, υποτίθεται, για να «ορθοποδήσει». Αλλά είναι πασιφανές: Οι πιστωτές δεν δανείζουν την Ελλάδα των λαϊκών στρωμάτων. Οι πιστωτές αναχρηματοδοτούν τον εαυτό τους! Με τα δυο πρώτα Μνημόνια «μας» δάνεισαν 237 δισ. ευρώ. Αλλά πρόκειται για λεφτά που δεν τα είδε κανείς – εκτός από τους τραπεζίτες! Πρόκειται για λεφτά που στο όνομα της μείωση του χρέους γιγάντωσαν το χρέος που από το 125% του ΑΕΠ το τίναξαν στο 180% του ΑΕΠ!

   Είναι πασιφανές: Οι πιστωτές «μας» δίνουν δάνεια για να εισπράττουν αυτοί τους τόκους από τα προηγούμενα δάνεια και για να εξασφαλίσουν ότι οι επόμενοι τόκοι θα φέρουν νέα δάνεια κοκ. Αυτόν το φαύλο κύκλο τον βαφτίζουν «βιωσιμότητα του χρέους». Πρόκειται για την κωδικοποιημένη ονομασία ενός βίου αβίωτου στον οποίο έχουν υποβάλλει τον λαό. Σε αυτή τη φρίκη χωρίς τέλος, ο ελληνικός λαός εκτός από σφαχτάρι χρησιμοποιείται και σαν «ενέχυρο» !

   Αυτή είναι η αλήθεια! Ότι τα χρήματα για τα οποία μιλούν δεν αφορούν στον ελληνικό λαό. Ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του. Ότι - και αυτή η δόση - η μόνη σχέση που έχει με τους μισθούς είναι ότι λεηλατεί τους μισθούς. Ότι - και αυτή η δόση - η μόνη σχέση που έχει με τις συντάξεις είναι ότι καταργεί τις συντάξεις.

   Ότι, τελικά, πρόκειται για δανεικά που καταλήγουν στην κεφαλαιουχική ενίσχυση της εγχώριας πλουτοκρατίας και στους ίδιους τους δανειστές προς τους οποίους επιστρέφουν αυτά τα χρήματα - και μάλιστα επιστρέφουν ακριβώς τη στιγμή που «δίνονται».

   Αυτοί που τα «δίνουν», τα «δίνουν» για να εξασφαλίσουν τα δικά τους κέρδη, για να εξασφαλίσουν ότι θα εισπράξουν τα τοκογλυφικά από τα παλιότερα δάνεια. Οσο δε για τα μελλοντικά τοκογλυφικά, οι ντόπιοι και διεθνείς «σωτήρες» επιβάλλουν - διά νόμου πλέον (!) - τη ρήτρα ότι ο ελληνικός λαός έχει έναν και μοναδικό λόγο ύπαρξης: Να πληρώνει τους νέους τόκους αυτής της νέας ληστείας, ζώντας σκλάβος, δούλος των 200 - 500 ευρώ μισθό, άνεργος, άστεγος και υποσιτιζόμενος, εις τον αιώνα τον άπαντα!

Η Ελλάδα της «σταθεροποίησης». Και της «ανάπτυξης»…

   Οι καθημερινές ύβρεις, η διαστρέβλωση της αλήθειας, οι προσβολές της νοημοσύνης μας, η πλύση εγκεφάλου, η προπαγανδιστική λοβοτομή, η τρομοκρατία, οι αδίστακτοι εκβιασμοί, η δημαγωγία, η εξαπάτηση, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

   Οι τρόικες «εσωτερικού» και «εξωτερικού» μας σέρνουν στα «Νταχάου» του 21ου αιώνα. Μας έχουν στοιβάξει τις αποβάθρες του σφαγιασμού και ταυτόχρονα οι «ιστορικοί» τους είναι έτοιμοι για να γράψουν ότι υπήρχε κάποτε ένας λαός, ο λαός των Ελλήνων, που πήγε από... «συνωστισμό». Και από «σωτηρία»!

   Η Ιστορία δεν θα γραφτεί κάποτε, δεν θα γραφτεί στο μέλλον. Η Ιστορία γράφεται ήδη. Γράφεται τώρα. Και είναι προφανές: Η’ αυτοί θα γράψουν την Ιστορία ή εμείς. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. 

ΠΗΓΗ:.enikos.gr

Ο Γ. Μανιάτης στο στο 5ο Συμβούλιο Ενέργειας στις Βρυξέλλες


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συμμετείχε σήμερα στις Βρυξέλλες στο 5ο Συμβούλιο Ενέργειας, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο κα Ashton και τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Oettinger. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη συνάντηση αυτή, ήταν ο ΥΠΕΞ, κ. Kerry, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ενέργειας, κ. Ponemon. 

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, ενεργειακής τεχνολογίας και πολιτικής καθώς και τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών. 

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στο Διατλαντικό διάλογο, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτο, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη προώθησης μέτρων κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης και των Α.Π.Ε. 

Αναφέρθηκε επίσης, στη σημασία των διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καθώς και της διαμόρφωσης ανταγωνιστικών τιμών μέσω της αποσύνδεσης των τιμών πετρελαίου από εκείνες του φυσικού αερίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου μέσω της ταχείας ανάπτυξης του αγωγού TAP αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό διαφοροποίησης οδών και πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. 

Γενικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Από το σύνολο των ομιλητών τονίσθηκε η αναγκαιότητα και η σημασία της διαφοροποίησης των οδών και των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, κάτι που μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Αυτοί παίρνουν τα λεφτά, αλλά εμείς θα τα πληρώσουμε!


Το κόλπο το μάθαμε πια: ποτέ η τρόικα δεν εκταμιεύει δόση δανείου προς την Ελλάδα, αν δεν πρόκειται τα χρήματα που υποτίθεται ότι μας δίνουν να τα πάρουν οι ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες ή η ΕΚΤ που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που λήγουν! Με άλλα λόγια, αυτοί παίρνουν τα λεφτά που υποτίθεται ότι μας δίνουν, αλλά ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να ξεπληρώσει τα δάνεια! Εκτακτα! Από την περασμένη Πέμπτη έχει ενημερώσει ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup που θα συνέλθει στην Αθήνα θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Θα εγκρίνουν δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την εκταμίευση δόσεων ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά φυσικά δεν θα μας τα δώσουν όλα!
Οπως όλα δείχνουν, θα δώσουν μόνο τα περίπου 6 δισεκατομμύρια - και αυτά μετά από... ενάμιση μήνα (!). Οσο για τα υπόλοιπα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια, θα τα δώσουν μετά τον Μάιο και μάλιστα "σπασμένα" σε δύο δόσεις, συναρτημένα με προϋποθέσεις και προαπαιτούμενες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης κατ' απαίτηση της τρόικας και επιπροσθέτως... άγνωστο πότε! Δεν πρόκειται ποτέ βέβαια οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά να ομολογήσουν επίσημα ότι όχι μόνο το πότε, αλλά και το αν θα καταβληθούν οι δύο ύστερες δόσεις θα συναρτηθεί με το... αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με το αν θα συνεχίσει μετά το αποτέλεσμα αυτό να κατέχει την εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά ή αν θα καταρρεύσει και έτσι θα οδηγηθούμε σε βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου!
Πώς να ομολογήσει η Ευρωζώνη ότι, αν πέσει ο Σαμαράς, η εκταμίευση ή όχι των δόσεων θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο εκβιασμού της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ακολουθήσει και αυτή την πολιτική των Σαμαρά - Βενιζέλου; Το ίδιο γίνεται και με το ΔΝΤ. Οπως μεταδίδεται από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ θέλει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου διάφορες άνευ ουσίας γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε μέχρι τα μέσα Μαΐου να εκταμιεύσει δανειακές δόσεις προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αντί των 7,1 δισεκατομμυρίων που όφειλε να έχει εκταμιεύσει μέχρι το τέλος Μαΐου βάσει των όρων της δανειακής σύμβασης (1,8 δισ. για το τρίτο τρίμηνο του 2013 που τα καθυστερεί, άλλο 1,8 δισ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 που επίσης το καθυστερεί και 3,5 δισ. που έπρεπε να έχει εκταμιεύσει ως χθες για το πρώτο τρίμηνο του 2014). Αν κάποιος απορεί γιατί η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να μας δώσουν κάπου 9,5 δισεκατομμύρια στα μέσα Μαΐου (περίπου 6 η Ευρωζώνη και 3,6 το ΔΝΤ), η εξήγηση είναι αυτή που υποπτεύεται ο κάθε μυημένος στην τακτική των δανειστών που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου μας: για τον απλούστατο λόγο ότι στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγουν και βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αλλά και στις 21 Μαΐου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει άλλα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες, γιατί λήγουν τα πενταετή "ομόλογα Αλογοσκούφη" με τα οποία η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε χρηματοδοτήσει την άνοιξη του 2009 τις ελληνικές τράπεζες! Συνολικά τον Μάιο, πέρα από αυτά τα 8,5 δισεκατομμύρια (4,1 στην ΕΚΤ και 4,4 δισ. για τα "ομόλογα Αλογοσκούφη"), η χώρα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές της 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη. Επομένως, οι δανειστές θα πάρουν 9,8 δισ. ευρώ, σε εμάς η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα δώσουν δανειακές δόσεις 9,6 ευρώ, άρα αυτοί θα πάρουν όλα τα λεφτά που θα μας δανείσουν και θα χρειαστεί να βάλει και κάτι ψηλά η κυβέρνηση από τα ταμεία της χώρας μας!
Ιδού η απόδειξη για μια ακόμη φορά του κανόνα συμπεριφοράς της τρόικας που αναφέραμε ευθύς εξαρχής - αυτοί παίρνουν όλα τα λεφτά και σε εμάς φορτώνουν τα δάνεια που υποτίθεται ότι μας δίνουν, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να πέφτει έστω και ένα ευρώ στην πραγματική ελληνική οικονομία για να βοηθηθεί να ανακάμψει κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα για το 2014 πρέπει να πληρώσει 28,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι παίρνει στην ώρα τους όλες τις δανειακές δόσεις -πράγμα απολύτως αδύνατο, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη- θα εισπράξει 23,7 δισεκατομμύρια. Πού θα βρει τα 5 δισεκατομμύρια που λείπουν, τα οποία μπορεί να γίνουν και 10 δισ. ευρώ, αν καθυστερήσουν οι δόσεις; Με νέο μνημόνιο, είναι η απάντηση!


ΠΗΓΗ:ethnos.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Γερμανία: Στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως ορίστηκε ο κατώτατος μισθός


Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη τον νόμο που θεσμοθετεί κατώτατο μισθό στη χώρα και ο οποίος θα εφαρμοσθεί το αργότερο μέχρι το 2017 και αποτελεί πρόγραμμα-κλειδί της τρίτης κυβέρνησης Μέρκελ.

Το επίπεδο της κατώτατης αμοιβής στη Γερμανία ορίσθηκε στα 8,5 ευρώ μικτά ωριαίως.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά προβλέπεται η εφαρμογή μεταβατικής περιόδου για τους τομείς όπου θα ισχύει ακόμη κλαδική σύμβαση. Το αργότερο μέχρι το 2017 θα έχει εφαρμοσθεί για όλους τους εργαζόμενους πλην των κάτω των 18 ετών, των μαθητευομένων και των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι εξαιρούνται για το πρώτο εξάμηνο από την πρόσληψή τους.

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από τους βουλευτές της κάτω Βουλής της Γερμανίας και στην συνέχεια από τα μέλη της άνω Βουλής.

Η θέσπιση κατωτάτου μισθού αποτελεί επανάσταση σε μία χώρα όπου η διαπραγμάτευση των μισθών από τους κοινωνικούς εταίρους αποτελούσε ιστορικό θεσμό. Οι εταίροι της Γερμανίας, με πρώτη τη Γαλλία, ελπίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου θα αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ σε ορισμένους τομείς, όπως ο τομέας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, και ότι θα τονώσει την εσωτερική κατανάλωση στην πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και οι συντηρητικοί συμφώνησαν με μισή καρδιά με το σχέδιο αυτό, το οποίο υπήρξε ο εκ των ων ουκ άνευ όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού. Μέρος της γερμανικής δεξιάς και οικονομικοί κύκλοι επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μία εκστρατεία άσκησης πίεσης, ελπίζοντας να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του κατώτατου μισθού με την πρόβλεψη σειράς εξαιρέσεων, αρχής γενομένης από το ανατολικό τμήμα της χώρας. Στην εκστρατεία αυτή χρησιμοποίησαν την απειλή της κατάργησης θέσεων εργασίας σε μεγάλη κλίμακα.

Τελικά, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Απασχόλησης Αντρέα Μαρία Νάχλες εκώφευσε στις περισσότερες διεκδικήσεις. Επεδίωξε το ευρύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής και καθολικό για ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια κατώτατο όριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW, 4,5 εκατομμύρια γερμανοί εργαζόμενοι θα αμείβονται με λιγότερα από 8,50 ευρώ την ώρα με την εφαρμογή του νέου νόμου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νέο πακέτο αλλαγών στα εργασιακά

Νέο πακέτο αλλαγών στα εργασιακά
Για ομαδικές απολύσεις, τριετίες, συνδικαλιστικές διατάξεις, απεργίες.

Νέο κύμα αλλαγών στα εργασιακά αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο. Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, εκτός από τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, υπάρχει σαφής αναφορά σε συμφωνία που αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, των διατάξεων για τις απεργίες, ενώ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η επιτευχθείσα μείωση του ονομαστικού μοναδικού κόστους εργασίας κατά 15%.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων:

-Προσαρμογή του υφιστάμενου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια άνεργους. Η αλλαγή που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή αφορά τη μείωση των προσαυξήσεων λόγω ωριμάνσεων, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για τις προσλήψεις υπαλλήλων σε μακροχρόνια (πάνω από ένα χρόνο) ανεργία. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των τριετιών εξισώνεται για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτηες.

-Αναπροσαρμογή στο σύστημα ομαδικών απολύσεων και για τους εργαζομένους που προσλαμβάνονται μέσω γραφείων προσωρινής απασχόλησης («ενοικιαζόμενοι»).
Σε αυτόν τον τομέα η άρση των περιορισμών σημαίνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης των απολύσεων από τους 6 στους 3 μήνες για μεμονωμένους εργαζόμενους και από 12 στους 6 μήνες για τις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης, από τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η πολιτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΠΗΓΗ:enikos.gr

Σε κινεζικό εξοπλισμό στρέφεται η Shell για μείωση του κόστους


Στους κινέζους κατασκευαστές βιομηχανικού εξοπλισμού στρέφεται η Shell, σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος παραγωγής της στις ΗΠΑ.
Σημαντικότατο ρόλο σε αυτή την απόφαση της Shell έπαιξαν οι απώλειες που είχε πέρυσι από τις δραστηριότητες εξόρυξης shale gas στην Βόρεια Αμερική. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 24 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία αερίου σχιστών σε ΗΠΑ και Καναδά, αλλά έχει ακόμη δεν έχει σημειώσει αξιόλογη κερδοφορία: αντίθετα, η μονάδα της, Upstream Americas, είχε απώλειες το 2013, εμφανίζοντας απομείωση 2,1 δισ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο της στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό, μεταλλευτικές και πετρελαϊκές εταιρίες στρέφονται προς φτηνό κινεζικό εξοπλισμό, γεγονός που πλήττει τις μεγάλες δυτικές εταιρείες του κλάδου, όπως την Caterpillar και την Joy Global.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Η Ουκρανία θέλει πίσω το διυλιστήριο της Οδησσού


Την επιθυμία της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας να επιστρέψει σε ουκρανικά χέρια ο έλεγχος του διυλιστηρίου της Οδησσού εξέφρασε  ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.
Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε αναφέρει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του διυλιστηρίου, η ουκρανική εταιρεία Vetek, το παραχώρησε στη ρωσική τράπεζα VTB αφού δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει από αυτή για να το αγοράσει από την Lukoil.
Ο Αβάκοφ δήλωσε ότι το διυλιστήριο πλέον ελέγχεται από μια ρωσική τράπεζα, την οποία δεν κατονόμασε.
Η Vetek ανήκει στον ουκρανό ολιγάρχη Σεργκέι Κουρτσένκο, ο οποίος έκανε περιουσία στη διάρκεια της προεδρίας του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του Κουρτσένκο, καθώς φέρεται να υπεξαίρεσε δημόσια περιουσία. Ο Κουρτσένκο έφυγε τον προηγούμενο μήνα από την Ουκρανία και ο Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε χιλιάδες τόνους πετρελαϊκών προϊόντων που ανήκουν στις εταιρείες του.
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft ενδέχεται να αγοράσει το διυλιστήριο της Οδησσού.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Λιβύη: Τερματίζεται ο αποκλεισμός τερματικών σταθμών φόρτωσης πετρελαίου


Ομάδα ανταρτών στην ανατολική Λιβύη θα συμφωνήσει με την κεντρική στον τερματισμό του αποκλεισμού των λιμανιών και τερματικών σταθμών φόρτωσης πετρελαίου, εντός των επομένων ολίγων ημερών, ανέφερε ένας εκ των ηγετών των ανταρτών στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Το θέμα των λιμανιών και της φόρτωσης πετρελαίου θα λυθεί εντός των ημερών » δήλωσε ο Αμπ- Ράμπο αλ-Μπαράσι αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός των ανταρτών.
Μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη βάση των ανταρτών στην ανατολική Λιβύη τις επόμενες δύο ημέρες για διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανταρτών. Νωρίτερα ο Ιμπραχίμ Γιαντράν που είναι ανώτερος στην ιεραρχία από τον αλ- Μπαράσι μιλώντας σε επαναστατικό τηλεοπτικό δίκτυο είπε ότι η μάδα του έχει συμφωνήσει να τερματίσει τη σύγκρουση ανοίγοντας το διάλογο «με όλους τους Λίβυους » χωρίς όμως να δώσει ημερομηνία τερματισμού του αποκλεισμού των λιμανιών ή άλλες λεπτομέρειες.
Η συγκεκριμένη ομάδα επαναστατών πήρε υπό τον έλεγχό της τρία λιμάνια στα ανατολικά της Λιβύης το περασμένο έτος για να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση να τους παρασχεθεί μεγαλύτερη αυτονομία αλλά και για να αποκτήσουν μεγαλύτερο οικονομικό μερίδιο από τα έσοδα του πετρελαίου.
Ο έλεγχος των τερματικών σταθμών φόρτωσης πετρελαίου από τους αντάρτες έχει στερήσει από την κυβέρνηση τη Λιβύης κρατικά έσοδα ζωτικής σημασίας και προσέθεσε νέες συγκρούσεις στην σπαρασσόμενη εδώ και τρία χρόνια από βία χώρα της Βόρειας Αφρικής.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ:energypress.gr