Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αποκαλύπτουμε τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης στο Mall



Στις 4 Φεβρουαρίου του 2003, ο Κώστας Καραμανλής στηλιτεύει από το βήμα της Βουλής τα σκάνδαλα του ΥΠΕΧΩΔΕ και τα βάζει με τους λεγόμενους «νταβατζήδες» του δημοσίου. Μεταξύ άλλων φυσικά αναφέρεται και στο Mall στο Μαρούσι... 
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, ότι σε δηλώσεις του στοχοποίησε το Mall, το οποίο χαρακτήρισε αυθαίρετο. 
ΠΗΓΗ:vathiprasino.blogspot.gr


Tα λέει όλα ο... τελευταίος σοσιαλιστής της Ευρώπης

 

"...Ωστόσο εγω θα επιμένω να λέω 
την ελεφθερία ελεφθερία
το φόνο φόνο
την ενοχη ενοχη
μ' ένα πείσμα τρελου που σκαλίζει
στον τοίχο τ' όνομά-του με τα νύχια"
"σχεδόν μηδίζοντες"
λεύκιος ζαφειρίου - Κύπρος 
ΠΗΓΗ:sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/

Η ΟΣΜΕ στηρίζει τις απεργίες




Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας με ανακοίνωση της εκφράζει την συμπαράσταση της στη δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες και καλεί τους πολίτες να κατανοήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια.
«Η ΟΣΜΕ απερίφραστα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση της η ομοσπονδία και συνεχίζει:
«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ– ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα ν διατηρήσει και να επεκτείνει».
Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, καταγγέλλει «την αδιαλλαξία της τρικομματικής αντιπροσωπείας στη χώρα, η οποία ακολουθώντας πιστά τη συνταγή του διαίρει και βασίλευε, προσπαθεί να αμαυρώσει, να κατασυκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο αγώνας κατά της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά της φτώχειας, της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας και της οικονομίας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Πρωταρχικός μας στόχος η διατήρηση των Σ.Σ.Ε. και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Τέλος, η ΟΣΜΕ τονίζει ότι «Δεν θα επιτρέψουμε την προσπάθεια καταπάτησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και θα αντισταθούμε στην προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης, των αγώνων και της διεκδίκησης. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία. Ο στόχος και η προσπάθεια απαξίωσης και αποδυνάμωσης των επιχειρήσεων αστικής συγκοινωνίας και η άνευ όρων παράδοσή τους στους ιδιώτες ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» 
ΠΗΓΗ:enikos.gr

Η ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα της ΟΣΕΤΕΕ




H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα και τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) η οποία πραγματοποιεί 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Ιανουαρίου.
Η ανεργία στον κλάδο, η καταπάτηση των ΣΣΕ, οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες και οι νέες δραματικές περικοπές στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, είναι αυτά που προκαλούν την αντίδραση και την απεργία της ΟΣΕΤΕΕ.
Το τραγικό είναι ότι αυτή την απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά εφαρμόζουν και οι ΑΕ του δημοσίου, με τις εφεδρείες και την αποδυνάμωση του έργου και του ρόλου των εταιριών δημοσίου συμφέροντος.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να επιβάλλει το σεβασμό στα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, να δρομολογήσει άμεσα την ανάπτυξη και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας για την έξοδο από το την ύφεση και τη λιτότητα. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αιφνιδιαστική κίνηση Μόσχας: Ρωσική απόβαση στην κόλαση της Συρίας!



Απόβαση στις ακτές της Συρίας θα περιλαμβάνουν τελικά τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί Ρωσία από τις 19 Ιανουαρίου και οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 29 του μηνός.
Την είδηση αναφέρει  η ρωσική εφημερίδα  Kommersant και παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εντούτοις όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Ρώσου πρόεδρου Vladimir Putin.
Οι ρώσικες προθέσεις βέβαια είχαν καταγραφεί από τα τέλη του 2012 όταν είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά η πρόθεση της Μόσχας να πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα ναυτικά γυμνάσια, τα οποία μάλιστα είχε χαρακτηρίσει ως τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου εδώ και δεκαετίες.
Οι απανωτές αναφορές ότι τα ρωσικά πολεμικά σκάφη θα αρκούνταν ανοικτά της Συρίας είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συχνές ιδίως μέσα στον Ιανουάριο και με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι είχαν αρχίσει να στέλνουν το «μήνυμα».
Η αναφορά όμως ότι Ρώσοι Πεζοναύτες αλλά και μηχανοκίνητα τμήματα θα πραγματοποιήσουν και απόβαση στις ακτές της εμπόλεμης Συρίας αποτελεί πλήρη στρατηγικό αιφνιδιασμό της Ουάσιγκτον αλλά και του ΝΑΤΟ καθώς οι δύο έχουν ταχθεί υπέρ των ανταρτών που μάχονται την κυβέρνηση του Bashar Al Assad.   
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ! Τουρκία:"Διορθώστε τον νόμο για τους Ιμάμηδες"




Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bekir Bozdağ σχολίασε την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφορικά με τον "Νόμο 240 Ιμάμηδων" αναφέρει το trt .

 Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης απαντώντας στην ερώτηση του πρακτορείου Anadolu, αξιολόγησε την ψήφιση του νόμου «240 Ιμάμηδων» ύστερα από τροποποιήσεις που έγιναν, αφού δεν είχε εφαρμοστεί το 2007 οπότε και πρωτοψηφίστηκε εξαιτίας των αντιδράσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Ο  Bozdağ  είπε ότι ο νόμος αντιτίθεται στη Συνθήκη της Λοζάνης και στα πολιτικά και νομικά κριτήρια που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε ότι «η Ελλάδα με το βήμα που έκανε δεν παραβιάζει μόνο τη Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπάτησε τα πιο βασικά δικαιώματα εκεί. Δυστυχώς η Ελλάδα προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες».
  Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης  επέκρινε και τη στάση των χωρών μελών της ΕΕ, συνέχισε λέγοντας «καταδικάζω τη στάση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με κάθε ευκαιρία αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, έναντι της αυθαίρετης συμπεριφοράς αυτής της Ελλάδας που παραβλέπει το δίκαιο, δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα, που καταπατά τις αξίες της ΕΕ και τις διεθνείς συμφωνίες».
 Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Β. Bozdağ κάλεσε τέλος την Ελλάδα να διορθώσει το συντομότερο δυνατό το λάθος που έχει κάνει.  
ΠΗΓΗ:defencenet.gr


"Σεισμός" από έκθεση μαθήτριας



Σοκάρει η έκθεση μαθήτριας από δημοτικό της Καλαμάτας, απόσπασμα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα η Ενωση Γονέων κα Κηδεμόνων της περιοχής, όπου περιγράφεται η σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και των συνεπειών της.
«Το μόνο που θέλω είναι μια δουλειά για τη μανούλα μου, για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε» έγραψε η μικρή, συγκλονίζοντας τους δασκάλους της αλλά και όσους διάβασαν την έκθεσή της. 
ΠΗΓΗ: Δημοκρατία 
ΠΗΓΗ:enikos.gr

Τέλος στο Μειωμένο Τιμολόγιο για τους Εργαζόμενους στη ΔΕΗ



Τέλος στο μειωμένο τιμολόγιο των εργαζομένων στη ΔΕΗ δίνει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος αποτελεί «εισόδημα υποκείμενο σε φόρο εισοδήματος».
Με τον τρόπο αυτό καταργείται στην πράξη με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο που έπαιρναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ από τη δεκαετία του 1960, ενώ με υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 1990 καθορίσθηκαν τα ανώτερα όρια κατανάλωσης με μειωμένο τιμολόγιο. Σημειωτέον ότι, το 1982 η Νομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών είχε κρίνει ως φορολογητέο εισόδημα το μειωμένο τιμολόγιο.
Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 1983, η Διεύθυνση Δικαστικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχε τελείως διαφορετική άποψη: το μειωμένο τιμολόγιο δεν πρέπει να φορολογείται και δεν αποτελεί πρόσθετη αμοιβή, καθώς χορηγείται «εξ ελευθεριότητος» του εργοδότη (ΔΕΗ), κάτι που δέχθηκε η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, απόφαση που ίσχυσε μέχρι πρόσφατα – δηλαδή για περίπου 30 χρόνια.
Για το θέμα αυτό ήδη είχε κάνει σχετική δήλωση ο Διευθυντής Επικοινωνίας της ΔΕΗ στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν υφίσταται πλέον θέμα μειωμένων τιμολογίων για το προσωπικό της ΔΕΗ, καθώς με νομοθετική ρύθμιση το μειωμένο τιμολόγιο θεωρείται εισόδημα και για το λόγο αυτό φορολογείται». 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

TO ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ! Μπράβο! Στο 152,6% το χρέος της Ελλάδας




Το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην Ευρωζώνη κατέγραψε η Ελλάδα στο γ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αγγίζοντας το 152,6% του ΑΕΠ.
Το χρέος στο σύνολο της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 90,0% του ΑΕΠ, από 89,9% στα τέλη του β΄ τριμήνου.
Για την Ε.Ε. των 27 το χρέος έφτασε το 85,1% του ΑΕΠ από 85,0%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τα υψηλότερα ποσοστά χρέους στα τέλη του γ΄ τριμήνου καταγράφηκαν στην Ελλάδα (152,6%), Ιταλία (127,3%), Πορτογαλία (120,3%) και Ιρλανδία (117,0%). Τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (9,6%), Βουλγαρία (18,7%) και το Λουξεμβούργο (20,9%).
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (+5,9 ποσοστιαίες μονάδες), Ελλάδα (+3,4) και Πορτογαλία (+2,9), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (-2,6), στη Μάλτα (-2,5) και στην Αυστρία (-1,3).
Σε ετήσια βάση ωστόσο (σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2011) η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση με 11,1 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2011 το χρέος αυξήθηκε τόσο στην Ευρωζώνη (από 86,8% σε 90,0%) όσο και στην Ε.Ε. των 27 (από 81,5% σε 85,1%).
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Royal Bank of Scotland: «Πάνω από 600 δισ. ευρώ ο πλούτος της ΑΟΖ Κύπρου»



Ο πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υδρογονάνθρακες υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Royal Bank of Scotland.
  Στην  έκθεση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει μεγάλα οφέλη και ότι οι κυπριακοί υδρογονάνθρακες, μέχρι το 2019, θα καλύπτουν το 10% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Η RBS επισημαίνει μάλιστα  ότι η Κύπρος θα γίνει σημαντική από γεωπολιτικής απόψεως λόγω των «διαδρομών» του φυσικού αερίου που θα περνούν από την περιοχή, αφού θα είναι κομβικές για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας του αγαθού, βοηθώντας την ΕΕ να απεξάρτηση από τον «ενεργειακό εναγκαλισμό»της Ρωσίας. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ



H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο τη διασφάλιση  του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων,  τα οποία έχουν βάναυσα καταπατηθεί όπως βέβαια και όλων των εργαζομένων.
Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο όπως και το δικαίωμα στην εργασία που κυβέρνηση και τρόικα με τις μνημονιακές πολιτικές τους  στερούν σε χιλιάδες συναδέλφους μας εκτινάσσοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη ενώ παράλληλα αναγκάζουν αυτούς που εργάζονται να ζουν με μισθούς πείνας. Παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική και δικαστική ασυλία των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών και όλων εκείνων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και συνεχίζουν να παραμένουν στο απυρόβλητο.
Σε κοινή σύσκεψη εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και του ΕΚΑ με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες που πραγματοποιήθηκε σήμερα, καταγγγέλθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων και αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμένη δράση με στόχο τη διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων και την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι στο εισόδημα και στα εργασιακά τους δικαιώματα.
Ο αγώνας για τη διατήρηση των συμβάσεων είναι αγώνας που δίνεται συνδικαλιστικά και νομικά από τη ΓΣΕΕ ενώ την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί την έχουν εκείνοι που με τις αδιέξοδες πολιτικές τους εντείνουν τη φτώχεια, εξαθλιώνοντας κοινωνία και οικονομία.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τη μια ομάδα εργαζομένων απέναντι από την άλλη θα αποτύχει γιατί οι πολίτες έχουν κατανοήσει ότι οι μόνοι που σίγουρα δεν ευθύνονται για την κρίση και το χρέος είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΜΕΣΩ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ 1,2 ΕΚ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!




ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ! 

Της ΑΡΓΥΡ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Με ταχύ ρυθμό δρομολογούνται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, αφού οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έως το τέλος του 2012 βρίσκονται μια ανάσα από τις 1.000, ενώ περίπου 1,2 εκατ. εργαζόμενοι αμείβονται μέσω ατομικών συμβάσεων. Οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν ξεπερνούν τις 15, με αποτέλεσμα το 70% των απασχολούμενων να αμείβεται με όσα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ, με τις μειώσεις μισθών να υπερβαίνουν και το 50%.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του 2012, αγγίζοντας τις 970. Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουζής επισημαίνει ότι η πλειονότητα των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων προβλέπουν τη συμπίεση των μισθών στα όρια της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή τα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους έως 25 ετών. Αυτή τη στιγμή οι ενεργές κλαδικές συμβάσεις δεν υπερβαίνουν ούτε τις 15, ενώ λόγω της κατάργησης της επέκτασης της ισχύος του σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι απασχολούμενοι που καλύπτονται τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω αυτών δεν υπερβαίνουν τις 300.000!
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι προσλήψεις με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης το 2012 είναι μειωμένες κατά 17% σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, οι νέες προσλήψεις που έγιναν έως και το Νοέμβριο του 2012 ανέρχονται σε 652.347, εξ αυτών 365.096 αφορούν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 227.865 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 59.386 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό δείχνει ότι στις νέες προσλήψεις οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης υπερτερούν οριακά των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2010 αντιπροσώπευαν το 66,9% και το 2011 το 58,92%. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΕΝΟΨΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 23/01/13



Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
               ΓΙΑ ΤΟ  ΠΑΣΟΚ
                               ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια ευκαιρία.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για το κόμμα μας, προκειμένου να αλλάξει τις ισορροπίες που με τη δική του άσκηση πολιτικής έχει διαμορφώσει.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για να δοθούν πολιτικές διέξοδοι στο αδιέξοδο της συντηρητικής στροφής που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και την ταύτιση του με τη δεξιά.
Όσοι πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξανασυναντήσει τις αρχές και τα οράματά του, να αποκτήσει και πάλι την προοδευτική του φυσιογνωμία, να συναντήσει το λαό, να σταθεί μπροστάρης στον αγώνα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τα μνημόνια και την εξάρτηση, οφείλουμε και να μιλήσουμε και να δράσουμε.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, την ιστορία της, τους αγώνες της, θα καταθέσουμε τη δική μας πολιτική πρόταση.
Μια πρόταση που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα αλλαγής του ΠΑΣΟΚ.
Μια πρόταση προοδευτική, σύγχρονη, ρεαλιστική χωρίς συμβιβασμούς και συντηρητικές σκιές.
Η εποχή του συμβιβασμού με τις κάθε λογής αντι-ΠΑΣΟΚ λογικές πρέπει να τελειώσει οριστικά εδώ.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η μάχη θα είναι μάχη αξιών, οραμάτων και πολιτικής πρότασης.
Εμείς δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα προοδευτικού επαναπροσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο σαν φορέας προοδευτικής πολιτικής μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έχει μέλλον.
Η τελική μας πρόταση που θα κατατεθεί στο Συνέδριο θα διαμορφωθεί και με βάση τη συμμετοχή της κάθε συντρόφισσας και του κάθε συντρόφου.
Άλλωστε η Αριστερή Πρωτοβουλία είστε εσείς. Οι απλοί άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που δεν ανέχονται άλλο την πορεία ευτελισμού του.
Η μάχη για το ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής προοπτικής απαιτεί σύγκρουση με κάθε συντηρητική λογική που οδηγεί στη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και την αντιπαλότητα με την κοινωνία.
Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί.
Για το ΠΑΣΟΚ της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Για το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων.
Για το ΠΑΣΟΚ που οργανώνεται, σχεδιάζει, αγωνίζεται και νικά.
Για το ΠΑΣΟΚ της καρδιάς μας.
Για το ΠΑΣΟΚ της σοσιαλιστικής προοπτικής
Σημείωση: Στο site της Αριστερής Πρωτοβουλίας http://www.socialismos.gr και στο http://olapasok.wordpress.com θα αναρτηθούν από σήμερα (23.01.2013) οι πολιτικές μας θέσεις. Η συμμετοχή των συντρόφων στο διάλογο μπορεί να γίνει μέσα από τις φόρμες επικοινωνίας που υπάρχουν σε αυτά. Προσβλέπουμε στο διάλογο με επιχειρήματα, προσβλέπουμε στην ουσιαστική συμμετοχή της καθεμιάς και του καθένα που έχει κοινούς προβληματισμούς για την αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το προοδευτικό του πρόσημο. 
ΠΗΓΗ:socialismos.gr

Τα έξι εργοδοτικά «κόλπα» για να μειώσουν μισθούς –Εκατοντάδες χιλιάδες τα «θύματα»


Τα έξι εργοδοτικά «κόλπα» για να μειώσουν μισθούς –Εκατοντάδες χιλιάδες τα «θύματα»

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, βιώνουν τις συνέπειες από τις έξι «συνταγές» που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν μισθούς. Στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι περικοπές υπερβαίνουν ακόμη και το 50%.

1.Υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις
Κατά μέσο όρο, το «κόλπο» των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει ρίξει τις αποδοχές κατά 21,72% όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2012, υπογράφηκαν συνολικά 631 επιχειρησιακές συμβάσεις οι όποιες άγγιξαν 178.058 εργαζόμενους. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει ένα «μαύρο» τετράμηνο για την αγορά εργασίας κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχει αυξηθεί όπως επίσης και ο αριθμός των εργαζομένων που θα έχουν υποστεί κουτσούρεμα των αποδοχών τους κατά τουλάχιστον 20%.
 2.Υπογράφουν ατομικές συμβάσεις
Στοιχεία για τον αριθμό των ατομικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπάρχουν αλλά τα παραδείγματα πρέπει να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Σε αρκετούς κλάδους, οι ατομικές συμβάσεις έχουν φέρει μειώσεις μισθών ακόμη και άνω του 60%.
3.Κάνουν μετατροπή της σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση
Είναι το δεύτερο εφιαλτικό μέτωπο που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Μέσα από τις μετατροπές αυτές, επήλθε μείωση αποδοχών ακόμη και κατά 50%. Οι 35.351 μετατροπές, αφορούσαν αλλαγή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και άλλων 9.948 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
 4.Προσλαμβάνουν μόνο «φθηνό» προσωπικό
Η 4η ετήσια έρευνα HRPulseπου διενεργεί η ICAP, δείχνει ότι οι οποίες προσλήψεις γίνονται στην αγορά εργασίας, αφορούν σε περιπτώσεις εργαζομένων με αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ. Έτσι, ακόμη και όποιος καταφέρνει να ξεφεύγει από το φάσμα της ανεργίας, βρίσκει έναν πολύ χαμηλότερο μισθό σε σχέση με αυτόν που ελάμβανε στην προηγούμενη δουλειά του
5.«Διευθετούν» τον χρόνο εργασίας
Η λέξη διευθέτηση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την κατάργηση των υπερωριών. Το ωράριο των εργαζομένων μαγειρεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσαυξάνεται η αμοιβή ούτε κατά ένα ευρώ. Ειδικά σε πολυκαταστήματα, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν ακόμη και για…δύο ώρες σε μια ημέρα με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε το μεταφορικό κόστος
 6.«Εξαφανίζουν» τα επιδόματα
Το κύμα κατάργησης επιδομάτων, ακόμη δεν έχει κοπάσει. Σειρά παίρνει το επίδομα γάμου το οποίο από την 1η Απριλίου θα εξαφανιστεί από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας παρασύροντας βέβαια σχεδόν το σύνολο της αγοράς. Εκτός από τα επιδόματα, εξαφανίζονται και οι παροχές. Έξτρα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσέφεραν στις καλές ημέρες της αγοράς οι επιχειρήσεις, ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. 
ΠΗΓΗ:fpress.gr

Γνωμοδότηση ΡΑΕ: Οι καταναλωτές πληρώνουν τις σπατάλες της ΔΕΗ




 Ανίκανη να ελέγξει το κόστος λειτουργίας της εμφανίζεται η ΔΕΗ,  με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν τις σπατάλες με αυξήσεις  στο ρεύμα.
  Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του κόστους των ρύπων, του κόστους λειτουργίας των μονάδων, των ορυχείων, ακόμη και του τομέα εμπορίας, τομείς όπου σύμφωνα με τη ΡΑΕ η ΔΕΗ έκανε ελάχιστα για να τους βελτιώσει.
  Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το εύλογο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ το 2013 που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και είναι άκρως αποκαλυπτικό για την πορεία ελέγχου του κόστους της επιχείρησης.
  Τέτοια είναι η περίπτωση του κόστους ρύπων, που σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα ήταν χαμηλότερο εφόσον η ΔΕΗ είχε φροντίσει να αξιοποιήσει εγκαίρως μια σειρά από εργαλεία που είχε εδώ και καιρό στη διάθεσή της.
  Άλλο παράδειγμα είναι η προαγορά δικαιωμάτων CO2 σε χαμηλότερες τιμές μέσα από συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τακτική που ακολούθησαν την τελευταία διετία στην πλειονότητά τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, όχι όμως και η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση.
  Ενδεικτικές επίσης είναι οι αναφορές στο λειτουργικό κόστος της ΔΕΗ που, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, αντί να μειώνεται αυτό αυξάνεται, καθώς και στο κόστος εξόρυξης λιγνίτη (ορυχεία).
  Εκτός όμως από αδυναμία της ΔΕΗ να ελέγξει το κόστος της, η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι στην πρότασή της για τις φετινές αυξήσεις η επιχείρηση προσπάθησε να τα... φουσκώσει. Και αυτό καθώς συμπεριέλαβε στο προτεινόμενο κόστος για το 2013 και μονάδες ηλεκτρισμού που δεν αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος, όπως τη Μεγαλόπολη 5 και τις πετρελαϊκές.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Χίλιες λέξεις . . .


 ΠΗΓΗ:topontiki.gr

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝΤΑΣ» ΔΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ


«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝΤΑΣ» ΔΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ

Να τα πούμε σαν φίλοι; Εντάξει, κουράστηκα. Αηδίασα. Αναγουλιάζω πλέον με όλα αυτά περί λίστας, καλπών, Μαρκογιαννάκηδων και usb. Αλλά κυρίως βαρέθηκα ν’ ακούω την Αριστερά να μιλά για συνταγματικές εκτροπές, Χούντες, πραξικοπήματα, και μεθοδεύσεις για την κατάλυση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Εντάξει, συμφωνούμε, έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση. Η ερώτηση είναι απλή: Γιατί μένουν τα κόμματα της Αριστεράς στη Βουλή; Γιατί δε φεύγουν;...
Δε λέω να αποχωρήσουν από κάποια συνεδρίαση. Εννοώ να φύγουν από τη Βουλή εντελώς. Δηλαδή τι κάθονται και κάνουν μέσα σε αυτό το χουντικό περιβάλλον που οι ίδιοι καταγγέλλουν; Η απάντηση «δίνουμε μάχες» είναι για γέλια. Ποιες μάχες; Του πρώτου Μνημονίου; Του δεύτερου; Του τρίτου; Των διαδικασιών του κατεπείγοντος; Των πράξεων 
νομοθετικού περιεχομένου; Όλες χαμένες. Τι κέρδισε η Αριστερά με αυτές τις μάχες;
Καλεί η Αριστερά τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ και να βγει στο δρόμο. Μα οι μάχες που δίνουν στη Βουλή τα κόμματα της Αριστεράς είναι τηλεοπτικές. Τις προβάλει το κανάλι της Βουλής. Πως θα τις δει αυτές τις ηρωικές αιματοβαμμένες μάχες ο κόσμος αν δεν αράξει στον καναπέ να δει τηλεόραση; Τι να κάνει; Να βγει με τις τηλεοράσεις στο δρόμο; Παλαβώσαμε τελείως;
Αφήνω στην άκρη το ΚΚΕ. Έχει πιάσει παραδοσιακό στασίδι και παίζει τα 45άρια δισκάκια με παλιές επιτυχίες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάω. Ναι, ξέρω, «οι άλλοι σου καταστρέφουν τη ζωή, ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει πάλι;». Λοιπόν, για να τελειώνει αυτό το αστείο. Εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα στις τελευταίες εκλογές. Αυτόν εμπιστεύτηκα. Αυτός μου έταξε ανατροπές. Όταν κατάλαβα τη μαλακία που έκανα, ζήτησα δημόσια συγγνώμη, μουντζώθηκα, αλλά δε θα πάω και γονατιστός στην Παναγία της Τήνου για να μου συγχωρεθεί η αμαρτία.
Έως τις επόμενες εκλογές ισχύει η ψήφος μου και το δικαίωμα της κριτικής στις υποσχέσεις του κόμματος που την κέρδισε. Αν δε γίνει κάποια κοσμοϊστορική αλλαγή ως τις επόμενες εκλογές κι εγώ πάω να ξαναψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, τότε ναι, θα μου αξίζει να πάω γονατιστός στο Σινά να με συγχωρέσει η Αγία Αικατερίνη. Άλλωστε δεν κατάλαβα αυτό το χούι που απέκτησαν οι «σύντροφοι» και δεν ανέχονται την κριτική.
Τους άλλους ούτε τους ψήφισα, ούτε τους εμπιστεύτηκα, τους σιχαινόμουν και τους σιχαίνομαι, τους φτύνω στα μούτρα όπου τους πετύχω. Καμία απογοήτευση δεν έχω από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Το αντίθετο, μάλιστα, όχι μόνο επαλήθευσαν τους χειρότερους φόβους μου, αλλά τους ξεπέρασαν κιόλας.
Λοιπόν, για να επανέλθω στο θέμα μου. Τι κάθεται και κάνει η Αριστερά μέσα σε ένα κοινοβούλιο όπου δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας; Είναι απλό. Νομιμοποιεί με την παρουσία της όλο αυτό το τρισάθλιο σκηνικό. Αυτό κάνει. Δεν έχει σημασία που δεν ψηφίζει τους νόμους. Αποδέχεται τους όρους λειτουργίας αυτής της Χούντας που, επαναλαμβάνω, η ίδια η Αριστερά καταγγέλλει. Αύριο με ποια λογική θα αμφισβητήσει αποφάσεις που λήφθηκαν από τη σημερινή πλειοψηφία, την οποία ως νόμιμη αναγνωρίζει η Αριστερά με τη συμμετοχή της σε όλες τις διαδικασίες;
Θες καλή μου Αριστερά να είσαι ριζοσπαστική και να κάνεις ουσιαστικό αγώνα; Αποκήρυξε την αντιδημοκρατική λειτουργία της Βουλής, φύγε από κει μέσα, βγες στους δρόμους και κάλεσε τον κόσμο σου να αγωνιστεί για να ρίξει τη Χούντα, που ξανά επαναλαμβάνω, εσύ η ίδια καταγγέλλεις. Όσο δεν το κάνεις αυτό, μην ενοχλείσαι όταν ο κόσμος λέει «όλοι ίδιοι είναι», γιατί όλους ίδιους σας βλέπει. Όσο δεν το κάνεις, μη θες να ξεχωρίζεις από τους άλλους, διότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έκαναν ακριβώς αυτό που κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφιζαν αρνητικά και κατήγγειλαν την κυβέρνηση.
Με το να λες, αγαπητή Αριστερά, «κοιτάξτε πόσο το παλεύω μέσα στη Βουλή», την ώρα που εσύ ομολογείς ότι δεν έχεις καμία πιθανότητα να κερδίσεις, είναι σαν να με κοροϊδεύεις. Είναι σαν τον Γλύξμπουργκ που δήλωσε ότι ήταν εναντίον των χουντικών επειδή όταν φωτογραφήθηκε μαζί τους, δε χαμογελούσε αλλά ήταν μουτρωμένος.
Ας βγει η Αριστερά στους δρόμους, αν θέλει να είναι μια Αριστερά μαζί με τον λαό. Εκτός κι αν δεν εμπιστεύεται τον λαό. Εκτός κι αν τρέμει στην ιδέα ότι δε μπορεί, ότι δεν είναι ικανή να εμπνεύσει τον λαό και να τον βγάλει στους δρόμους. Τότε εντάξει, άλλο αυτό. Πάω πάσο. Δεν είναι καλή περίοδος για να χάνεις βουλευτικά προνόμια και κρατικές επιχορηγήσεις τζάμπα κι άδικα.
Υπάρχει ένα «όμως». Όμως, αν κάποιοι άλλοι βγουν στους δρόμους, δράσουν δυναμικά, στριμώξουν παχυλούς κώλους, βρουν συμπαράσταση από τον κόσμο και τον πάρουν στο πλευρό τους, τότε ούτε κιχ για προβοκάτσιες. Τότε, στο αντικείμενο της ανατροπής θα συμπεριλαμβάνεται και η σημερινή Αριστερά. Υπάρχει αυτή η περίπτωση. Δεν έχουν όλοι την υπομονή να περιμένουν πότε θα δοθεί η εντολή άνωθεν για να γίνουν εκλογές, ούτε ξέρω πολλούς που θα ήθελαν να πάνε γονατιστοί στο Σινά για να τους συγχωρέσει η Αγία Αικατερίνη. 
 ΠΗΓΗ:ramnousia.com

Και ο Πέτρος Ευθυμίου είχε ζητήσει από τον Παπανδρέου να μη μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ


Και ο Πέτρος Ευθυμίου είχε ζητήσει από τον Παπανδρέου να μη μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το ποιοί και πώς αποφάσισαν να ζητήσει η Ελλάδα τη συνδρομή του ΔΝΤ στις αρχές του 2010. Πρώτος ξεκίνησε τις αποκαλύψεις ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προαποφασίσει την έλευση του ΔΝΤ. Παρόμοια μαρτυρία καταθέτει και ο Πέτρος Ευθυμίου.
Σε εκείνο το μοιραίο Ατυπο υπουργικό συμβούλιο της 22ης Απριλίου 2010, μια ημέρα δηλαδή πριν ο Γιώργος Παπανδρέου κηρύξει από το Καστελλόριζο την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο, συμμετείχαν και οι τότε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Πέτρος Ευθυμίου και Χρήστος Παπουτσής.
Ο Πέτρος Ευθυμίου εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στον ΟΑΣΕ και άκουσε με έκπληξη τον Παπανδρέου να θέτει θέμα προσφυγής της χώρας σε διεθνή βοήθεια στην οποία θα συμμετείχε το ΔΝΤ.
Ο κ. Ευθυμίου, όπως αναφέρουν τα Νέα, πήρε το λόγο φρικαρισμένος για να τονίσει ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα και ανέφερε την εμπειρία που εκείνος αποκόμισε από τις συχνές επισκέψεις του στην Ουκρανία, την οποία είχαν ήδη καταστρέψει οι συνταγές του ΔΝΤ.
«Πρόεδρε μην επιτρέψεις να τεθεί η Ελλάδα υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ. Αν συμβεί, να ξέρεις ότι αυτό θα είναι το τέλος της χώρας, της παράταξης και το δικό σου» είπε ο Πέτρος Ευθυμίου ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τον κοίταζε απαθής.
Αμέσως μετά, εξίσου απαθής, ο τότε Πρωθυπουργός σήμανε το τέλος της συνεδρίασης. 
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

7+1 παρεμβάσεις κατά του λαθρεμπορίου Εξετάζονται αυστηρότατες κυρώσεις για πρατηριούχους, νέο καθεστώς ελέγχου στην παράδοση, φοροκίνητρα


Υπουργείο Ανάπτυξης - κτήριο

Ασφυκτικότερο, επιδιώκει να καταστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας τους, έως ότου εγκαταστήσουν το σύστημα.
Την ίδια ωστόσο στιγμή αναζητεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, και τρόπους ενίσχυσης των πρατηριούχων για την εγκατάσταση των συστημάτων με φοροκίνητρα, ενώ για την ενδυνάμωση της θέσης τους έναντι των εταιρειών εμπορίας, προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο η σχέση εταιρειών - πρατηριούχων γίνεται πιο «διαφανής».
Ειδικότερα, σχεδόν δύο μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την εφαρμογή του νόμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων, πιέζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τους επαγγελματίες του κλάδου να εγκαταστήσουν τα συστήματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα εξομαλύνουν τη λειτουργία της αγοράς, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και περιορίζοντας σημαντικά το λαθεμπόριο.
Βάσει του υφιστάμενου πλαισίου, συστήματα εισροών - εκροών θα πρέπει να εγκαταστήσουν υποχρεωτικά έως τις 31 Μαρτίου 2013 όλα τα πρατήρια που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Θα ακολουθήσει η υποχρεωτική εγκατάσταση στα υπόλοιπα αστικά κέντρα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου 2013, ενώ έως τις 31 Μαρτίου 2014, σε όλα τα λειτουργούντα πρατήρια της χώρας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των συστημάτων.
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν περί τα 1.400 πρατήρια υπολογίζεται ότι έχουν τοποθετηθεί συστήματα εισροών - εκροών στο 40% εξ αυτών, με αποτέλεσμα το υπουργείο να εκτιμά ότι κατά την εκπνοή της προθεσμίας η συντριπτική πλειονότητα θα τα έχει τοποθετήσει.
Πάντως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης της προθεσμίας, διότι το υπουργείο εκτιμά ότι υπήρχε και υπάρχει αρκετός χρόνος για την εγκατάσταση, αφού τα χαρακτηριστικά των συστημάτων έχουν καθορισθεί ήδη από το 2010, ενώ επικαιροποιήθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να απευθύνουν και έκκληση στους συλλόγους των επαγγελματιών να «επιβλέψουν» πιο έντονα τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου, καθώς οι πρώτοι οφελημένοι από τα συστήματα εισροών - εκροών θα είναι οι πρατηριούχοι.
Τονίζεται δε, ότι η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου. Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι επίσης και η εγκατάσταση συστημάτων εισροών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης (δηλαδή διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας) κάτι το οποίο πλέον έγινε αποδεκτό και προωθείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (αναμένονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις).
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των πρατηριούχων για την επιδότηση της εγκατάστασης του συστήματος, αναφέρεται ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υπάρξει σχετικό κονδύλι μέσω του ΕΣΠΑ, διότι θα υπάρξει αντίδραση της Κομισιόν «Φανταστείτε την αντίδραση των Ολλανδών αν χρησιμοποιήσουμε κοινοτικά χρήματα για την εφαρμογή του νόμου...» επισημαίνει με νόημα αρμόδιος παράγοντας. Στην περίπτωση που υπάρξει ενίσχυση, αυτή μάλλον θα είναι μέσω φορολογικών κινήτρων και όχι άμεσης χρηματοδότησης. Σήμερα το κόστος εγκατάστασης συστημάτων εισροών -εκροών για ένα μεσαίας δυναμικότητας πρατήριο υπολογίζεται στα περίπου 10 - 12 χιλιάδες ευρώ. Το κόστος ανεβαίνει πάνω από τις 15.000 ευρώ για μεγάλα πρατήρια, η πλειονότητα των οποίων όμως, ήδη τα έχει εγκαταστήσει. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας



Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Το σωματείο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία έλαβε απόφαση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, έπειτα από ανακοίνωση της διοίκησης, ότι αν το δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή των τριών πολεμικών πλοίων, θα κλείσουν οριστικά. 
ΠΗΓΗ:zougla.gr

Σημαντικές ευκαιρίες στο arbitrage αργού πετρελαίου



Οι δύο βασικοί τύποι αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά (benchmarks) βάσει των οποίων τιμολογείται το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου παγκοσμίως είναι το Brent και το West Texas Intermediate (WTI). Και οι δύο διαπραγματεύονται στα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια εμπορευμάτων παγκοσμίως, το Intercontinental Exchange (ICE) στο Λονδίνο και το New York Mercantile Exchange (NYMEX). Μεγάλος όγκος της διαπραγμάτευσης γίνεται στη spot αγορά (με άμεση παράδοση του πετρελαίου) αλλά περισσότερο στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης με δυνατότητα παραλαβής ή όχι του πετρελαίου στη λήξη του συμβολαίου. 
To αργό πετρέλαιο τύπου Brent παράγεται και παραδίδεται στη Βόρεια Θάλασσα και το αμερικάνικο WTI παράγεται στη Βόρειο Αμερική και παραδίδεται στο Cushing της Oklahoma. Καθώς το Brent παραδίδεται στη Βόρεια Θάλασσα μέσω τάνκερ, μπορεί εύκολα να μεταφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο και για το λόγο αυτό, η τιμή του αντικατοπτρίζει τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, το WTI παράγεται στη Βόρειο Αμερική και παραδίδεται στο Cushing, απ΄ όπου πρέπει να μεταφερθεί μέσω αγωγών ή ειδικών τρένων σε διυλιστήρια της Βορείου Αμερικής ή σε λιμάνια για τη μεταφορά του μέσω τάνκερ. Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η ζήτηση πετρελαίου στη Βόρειο Αμερική υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, το WTI δεν εξάγεται και η τιμή του αντικατοπτρίζει περισσότερο τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στη Βόρειο Αμερική και λιγότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καθώς το WTI είναι υψηλότερης ποιότητας από το Brent, ιστορικά διαπραγματεύεται με premium $1 έως $4 έναντι του Brent. Ωστόσο, τους τελευταίους 22 μήνες η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί με το Brent να διαπραγματεύεται μέχρι και $27 ανά βαρέλι ακριβότερα τον Οκτώβριο 2011. Η ανισορροπία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή του πετρελαίου στη Βόρειο Αμερική έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των νέων κοιτασμάτων της Βόρειας Ντακότα και του Καναδά, ενώ η ζήτηση παραμένει αδύναμη. Η αυξημένη παραγωγή μεταφέρεται μέσω αγωγών στο Cushing, όπου και αποθηκεύεται. Τα αποθέματα έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς το αποθηκευμένο πετρέλαιο δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα γειτονικά διυλιστήρια, ούτε μπορεί να μεταφερθεί στα διυλιστήρια του κόλπου του Μεξικού, τα οποία αναγκάζονται να εισάγουν διαφορετικούς τύπους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή και τη Νότιο Αμερική, καταβάλλοντας υψηλότερο τίμημα. Ο λόγος είναι ότι οι αγωγοί μεταφοράς έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν εισαγόμενο πετρέλαιο από τον κόλπο του Μεξικού προς την ενδοχώρα και όχι αντίστροφα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχει ήδη ξεκινήσει η αντιστροφή της φοράς του αγωγού Seaway που συνδέει τον Κόλπο του Μεξικού με το Cushing. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται επεκτάσεις άλλων αγωγών με σκοπό τη μεταφορά του αποθηκευμένου πετρελαίου από το Cushing. Τα έργα αυτά αναμένεται να έχουν λύσει το πρόβλημα σταδιακά έως το τέλος του 2014, οδηγώντας στο εξορθολογισμό της διαφοράς τιμής του Brent και του WTI. Ήδη, κατά τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2013, η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά στα $ 17 δολάρια, λόγω της αύξησης της ροής πετρελαίου που μεταφέρει ο αγωγός Seaway από το Cushingστον Κόλπο του Μεξικού από 150.000 στα 400.000 βαρέλια ημερησίως. Η ροή αναμένεται να φτάσει τα 850.000 βαρέλια ημερησίως κατά το 1ο τρίμηνο του 2014, οδηγώντας τη διαφορά σε περαιτέρω συρρίκνωση.
ΠΗΓΗ:capital.gr