Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΘ

Πετρελαιοπηγή
Όπως  είχαμε  ενημερώσει πριν ένα μήνα περίπου  τους συναδέλφους ότι το σταμάτημα του διυλιστηρίου της ΒΕΘ θα κρατούσε  έως στο τέλος του Ιουνίου, έτσι και τώρα ερχόμαστε να επιβεβαιώσουμε  το ξεκίνημα του, που θα γίνει σε δυο -τρεις μέρες και να ευχηθούμε αυτό να πραγματοποιηθεί  με τις ασφαλέστερες για αυτούς συνθήκες.

ΠΕΠΕΚΟ Καλοκαιρινές Διακοπές


Το σωματείο μας εκτιμώντας την συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη των μελών του πρός αυτό,θέλοντας να βοηθήσει φέτος το καλοκαίρι την οικογενειακή τους απόδραση για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας, της ρουτίνας και της πίεσης των ημερών της κρίσης, αποφάσισε να επιδοτήσει 8ήμερα καλοκαιρινά πακέτα διακοπών σε ορισμένες απο τις ωραιότερες παραθεριστικές περιοχές της πατρίδας μας , αφού η επιδότηση αφορά πανελλαδικά όλα τα τα μέλη του σωματείου μας .

Επιλέξτε το πακέτο των καλοκαιρινών διακοπών σας μέσα από τα προτεινόμενα ξενοδοχεία και εξασφαλίστε το με έγκυρη κράτηση συμπληρώνοντας την φόρμα που ακολουθεί ή τηλεφωνήστε στο γραφείο γενικού τουρισμού.

  MAYER Travel Services 
  ΤΗΛ/ΝΑ: 2104599595 – 6, 2104513991
  FAX 2104599597
  mayer@otenet.gr 
  www.mayer.gr


Δηλώσεις συμμετοχής έως 25/06

Μπορείτε να δείτε τα ξενοδοχεία εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα κράτησης εδώ.
diakopes2diakopes3 
ΠΗΓΗ:pepeko.gr

Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ


Η ΓΣΕΕ συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πραξικοπηματική απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στη δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.
H επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θέτει ευθέως ζητήματα παραβίασης των Δημοκρατικών Κανόνων και θεσμικής λειτουργίας καθώς εκτός από το «μαύρο» αφορά και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, την περιουσία τους, το μέλλον τους.
Η αντίδραση και ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ.
Αφορά σε όλες τις δημόσιες – κοινωνικές επιχειρήσεις.
ΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΒΑΝΑΥΣΑ-ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ-ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ παραβιάζεται από την Εκτελεστική Εξουσία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας θα συνεδριάσει μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της με βάση τις εξελίξεις όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί.
Εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αφορά κυρίως τη δημοκρατική λειτουργία της Εκτελεστικής Εξουσίας και το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών κοινής ωφέλειας είναι προφανές ότι προκαλεί τη Συνομοσπονδία και τα συνδικάτα να ενεργοποιήσουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.
Ο αγώνας για την ανατροπή των αντιδημοκρατικών πρακτικών και των πολιτικών που «στραγγαλίζουν» τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, θα συνεχιστεί όσο και αν χρειαστεί. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΑΡΒΕΛΕΡ-ALERT!....ΕΧΕΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΡΙΟ ΤΟΥ 2013

SOS! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΗΣΟΥΝ !!

ΔΕΣΦΑ: Δύο Προσφορές Υπέβαλε η Socar - Αβεβαιότητα για την Πώληση


Δύο προσφορές, με βάση διαφορετικές παραδοχές, υπέβαλε η αζέρικη Socar για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, η μία προσφορά είναι κάτω των 400 εκατ. ευρώ και βασίζεται σε ένα θετικό σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και το εν γένει οικονομικό περιβάλλον και η δεύτερη προσφορά είναι κάτω των 300 εκατ. ευρώ και έχει ως βάση την πλήρη ανατροπή των προσδοκιών της κυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ και η αποτυχία κι αυτού του διαγωνισμού δεν αποκλείονται, καθώς εκτιμάται ότι το τίμημα που προσφέρει η Socar, ακόμη και στο θετικό σενάριο, είναι εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα μιας εταιρίας, όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών (ΤΑΙΠΕΔ και Socar), που έχουν ως στόχο από την ελληνική πλευρά τη βελτίωση του τιμήματος, το οποίο επιδιώκεται να κινηθεί μεταξύ 420-450 εκατ. ευρώ, αλλά και πρόσθετα ανταλλάγματα από τη Socar, για την κερδοφορία του ΔΕΣΦΑ στα επόμενα χρόνια.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κρατήσει ζεστές τις διαπραγματεύσεις ως τα τέλη του μηνός και πάντως μέχρι την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ ΙΙ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η προοπτική αυτή, βέβαια, προκαλεί πονοκεφάλους στον TAP, η κοινοπραξία του οποίου δεν αντιμετωπίζει με θετικό μάτι τη σύνδεση TAP και πώλησης ΔΕΣΦΑ. Μάλιστα, θεωρείται ότι η σύνδεση που επιδιώκεται κάνει κακό εντέλει στην υποψηφιότητα του TAP. Έτσι κι αλλιώς, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η Socar δεν αποφασίζει για τον TAP, αλλά η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ, όπου ως εταίροι υπάρχουν και οι Statoil και BP.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις λόγω των εξελίξεων στην ΕΡΤ εκτιμάται ότι ως τα τέλη της εβδομάδος θα έχει υπογραφεί το Host Government Agreement με τον TAP, που βρίσκεται πλέον στην τελική διαμόρφωση του, ενώ εντός της εβδομάδος θα κατατεθεί και η περιβαλλοντική μελέτη, που αποτελεί και την τελευταία εκκρεμότητα από πλευράς της κοινοπραξίας του αγωγού.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Εάν όλα πάνε καλά τότε ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ πιθανότατα να ξεκινήσει τον Ιούλιο.


Την ίδια ώρα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και των ΕΛΠΕ. Για να "τρέξει" όμως η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Τα διυλιστήρια πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ έναντι οτυ 31% που πωλεί το Δημόσιο. Μόνο που η προσφορά των Αζέρων αποδείχθηκε χαμηλότερη των εκτιμήσεων και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το τίμημα. Σε κάθε περίπτωση εάν όλα πάνε καλά τότε ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ πιθανότατα να ξεκινήσει τον Ιούλιο.  
Aποσπασμα απο το άρθρο του newmoney.gr διαβάστε ολο το άρθρο εδω 

ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ, ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΜΟΛΙΣ 19 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Το success story της Cosco Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών καταγγέλλει ότι οι Κινέζοι δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις

Τι κι αν τριπλασίασε τα κέρδη, τι κι αν διπλασίασε τα εμπορευματοκιβώτια, ο κινεζικός κολοσσός της Cosco προχώρησε σε μόλις 19 προσλήψεις πέρσι! Η εταιρεία που όλοι οι υπουργοί της τρικομματικής κυβέρνησης λατρεύουν να βγάζουν φωτογραφίες, καθώς παρουσιάζεται ως το πλέον επιτυχημένο business story, δεν απασχολεί περισσότερους από 254 εργαζομένους.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η προβλήτα ΙΙ της Cosco στον Πειραιά είναι «η μοναδική στην Ευρώπη όπου δεν αναγνωρίζονται συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθώς και δυνατότητα σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Πέρα από τα εργασιακά (θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Cosco είναι σε συντριπτικό ποσοστό Ελληνες), την περίοδο αυτή εντείνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου, ΟΛΠ και Cosco για επιμέρους κρίσιμα ζητήματα της σύμβασης παραχώρησης, η οποία υπογράφτηκε το 2008.

Εως τα τέλη του μήνα, οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να έχουν κλείσει σειρά ζητημάτων με τη μορφή του «φιλικού διακανονισμού», καθώς στις 26 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Cosco, Wei Jiafou.

Η κινεζική πλευρά ζητεί, από πέρσι, την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ενοικίου, το οποίο έφτασε το 2012 τα 32 εκατ. ευρώ. «Η Cosco, παρόλο που αυξάνει τα μεγέθη της, φαίνεται πως διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι είχε προϋπολογίσει μεγαλύτερα κέρδη. Γι' αυτό ζήτησε κατάργηση του ετήσιου μισθώματος, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις», αναφέρει στέλεχος που παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις.

Η εταιρεία, ζητώντας την κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος, αντιπροτείνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ σε υποδομές στην προβλήτα ΙΙΙ. Ωστόσο, κι εδώ υπάρχει ένα λεπτό σημείο, καθώς η κινεζική πλευρά αιτείται την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ και στο ανατολικό τμήμα, όχι μόνο στο δυτικό, όπως ορίζει η σύμβαση παραχώρησης του 2008. Γενικότερα, η Cosco υποστηρίζει ότι από τον όγκο των συναλλαγών που θα κάνει στις εγκαταστάσεις της ο ΟΛΠ θα αποκομίσει σωρευτικά περισσότερα έσοδα σε σχέση με όσα προβλέπονται στο εγγυημένο αντάλλαγμα.

Το τοπίο περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η κινεζική εταιρεία από τη σύμβαση παραχώρησης (απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων, ευνοϊκές διατάξεις στην επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ, μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό κ.ά.). Το ελληνικό Δημόσιο έχει προβάλει επιχειρήματα ότι η σύμβαση παραχώρησης της Cosco έχει ομοιότητες με τις αντίστοιχες του Ρίου-Αντιρρίου και του «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο υπάρχουν νομικές ενστάσεις εάν οι προβλήτες χαρακτηρίζονται «ενιαίο έργο».

Πάντως, κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα λιμάνια, δηλαδή την πώληση μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ ή τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων. Το μέγαρο Μαξίμου έχει θορυβηθεί με το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, όπου προσπάθησε να πουλήσει το 100%. Η εξέλιξη αυτή έχει ληφθεί υπόψη, πέρα από το γεγονός ότι η «πώληση» αιγιαλού θα προκαλέσει σωρεία προσφυγών
 ΠΗΓΗ:enet.gr

Επί ξυρού ακμής οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, νέο σχέδιο υποβάλει το ΤΑΙΠΕΔ στη τρόικα

Πετρελαιοπηγή
Ένα νέο πλάνο για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με αναδιάταξη στα χρονοδιαγράμματα και καινούργιες προτεραιότητες, παρουσιάζει σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να διασωθεί το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μετά και το φιάσκο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ,αλλά και τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τον ΟΠΑΠ.

Κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλάνο, εκτός από την επιτάχυνση των διαγωνισμών για ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, καιΕλευθέριος Βενιζέλος, διαδραματίζουν οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, που μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ καθώς και την αβεβαιότητα για την κατάληξη του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται επί ξυρού ακμής.

Η τρόικα αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο φετινός στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο κακό σενάριο που ναυαγήσουν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΣΦΑ, δεν θα είναι παρά μερικές… δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στο ενεργειακό μέτωπο, η τρόικα, στη συνάντηση που ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί, ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ, κάτι που τοποθετείται προς το φθινόπωρο, για την επιτάχυνση του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ, και την προκήρυξη για τον ΑΔΜΗΕ ει δυνατόν εντός του έτους.

Ειδικά για τη ΔΕΠΑ, ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αφού προηγουμένως θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τις στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, οι οποίες και αποτέλεσαν την αιτία για τα χρέη της εταιρείας.

Ο διαγωνισμός, όπως έχει γράψει το «Energypress» θα γίνει με διαδικασίες- εξπρές σε μία φάση, θα συμπτυχθούν δηλαδή σε ένα στάδιο η εκδήλωση ενδιαφέροντος και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (χωρίς να μεσολαβήσει η φάση των ενδεικτικών προσφορών), προκειμένου να προκηρυχθεί ει δυνατόν ακόμη και εντός του 2013, και πλειοδότης να ανακηρυχτεί εντός του 2014.

Κάτω από… 350 εκ. ευρώ το τίμημα της Socar

Το πλάνο που παρουσιάζει ο κ. Εμίρης στην τρόικα προβλέπει επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης τόσο των δικτύων ηλεκτρισμού (του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ) με το διαγωνισμό να τοποθετείται εντός του έτους, όσο και των ΕΛΠΕ.

Στην παρουσίασή του ωστόσο προς τους εκπροσώπους της τρόικας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου θα κάνει σαφές ότι προϋπόθεση για να «τρέξουν» τα ΕΛΠΕ, είναι να ολοκληρωθεί η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar. Υπενθυμίζουμε ότι τα διυλιστήρια είναι ο μεγαλύτερος πωλητής καθώς πωλούν το 35% του ΔΕΣΦΑ, έναντι του 31% που πουλά το Δημόσιο.

Διαψεύδοντας κάθε θετική προσδοκία, η προσφορά της Socar την περασμένη Δευτέρα για το ΔΕΣΦΑ ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, κινούμενη σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες ακόμη και κάτω από τα επίπεδα των… 350 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι Αζέροι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το 66% του ΔΕΣΦΑ αποτιμάται σύμφωνα με τις πληροφορίες κοντά στα 400 εκ. ευρώ.

«Είμαστε κοντά στην εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, έχουμε ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση» επέμεινε πάντως με δηλώσεις του το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

Τέλος, όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτρισμού, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, το αρχικό πλάνο ήταν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ως το τέλος του έτους. Αν και έχει δυσκολίες, η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη διακράτηση από το Δημόσιο ποσοστού της τάξης του 34%. Ένας κίνδυνος αναφορικά με τον στόχο για επίτευξη ικανοποιητικής τιμής μετοχής επί της οποίας και θα γίνει η αύξηση, είναι η μεγάλη προσφορά αντίστοιχων εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά (π.χ. της ολλανδικής Tenne T και της γαλλικής RTE θυγατρικής της EDF), καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν περισσότερες επιλογές.

Κατά καιρούς πάντως έχει ακουστεί ότι για τα ελληνικά δίκτυα ηλεκτρισμού ενδιαφέρονται funds, εκτός Ευρώπης, προερχόμενες κυρίως από Κίνα και αραβικές χώρες. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, 17/6/2013 στις 8 το βράδυ μπροστά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 στην Αγγελάκη


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

       Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013 στις 8 το βράδυ, μπροστά στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ3 στην Αγγελάκη και να διαδηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεση μας στα αντιδημοκρατικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

       Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αντιστεκόμαστε στο  κλείσιμο και τη συρρίκνωση της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

       Το "χτύπημα" κατά της ΕΡΤ και των εργαζομένων, είναι ένα "χτύπημα" κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας.

                           Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων: φαντασίωση vs πραγματικότητας

Πετρελαιοπηγή
Οι υδρογονάνθρακες έχουν γίνει απαγορευτικά ακριβοί για τους Έλληνες, καθώς το κόστος θέρμανσης και μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξάνεται ενώ τo εισόδημα μειώνεται. Ταυτόχρονα, τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα οποία ευελπιστεί η χώρα, διαφημίζονται ως δυνητική πανάκεια για τα οικονομικά δεινά της, ως αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα που υπόσχεται φθηνότερη ενέργεια και μαζί εξαγωγή του όποιου πλεονάσματος στην πεινασμένη για ενέργεια Ευρώπη. Επιπλέον, θεωρείται ότι τα κοιτάσματα θα συμβάλουν στην εξάλειψη του τεράστιου χρέους της χώρας και θα προσφέρουν μια στέρεη βάση για την οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό αναπαράγεται συστηματικά και από τους ειδικούς και από τους αρθρογράφους των Μ.Μ.Ε., οι οποίοι προσπαθούν είτε να επιβεβαιώσουν την πραγματική αξία του εθνικού αυτού πλούτου είτε να αποκαλύψουν ξένες συνωμοσίες που αποσκοπούν στην ιδιοποίησή του. Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων έχει εντείνει η ανακάλυψη κοιτασμάτων στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο παιχνίδι τρίτοι, όπως η Deutsche Bank, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ή διογκώνουν τα καλά νέα. Αυτή η υπερβολική ευφορία εστιάζει στο όφελος που θα προκύψει και στην ταχύτητα με την οποία τα κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, καθώς οι πιο αισιόδοξοι υπολογισμοί μιλούν για τρισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ίσως λοιπόν θα ήταν χρήσιμο να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να δούμε τα πράγματα από κάποια απόσταση για να αποτιμήσουμε την κατάσταση. Άλλωστε η εμπειρία των Η.Π.Α. καταδεικνύει σε ρεαλιστικό επίπεδο τι περιμένει την Ελλάδα και άλλες φτωχές χώρες που επιχειρούν να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των –υπαρκτών ή προσδοκώμενων– κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΦΗΜΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του πνεύμονα


Ο καρκίνος του πνεύμονα, όπως και όλες οι μορφές καρκίνου, τρομάζει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να διαδίδονται πολλές φορές πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οδηγώντας σε λανθασμένες πρακτικές.

1. Η συνήθεια του καπνίσματος είναι σχετικά αβλαβής, αν αναλογιστεί κανείς τη σημαντική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων και τα φαινόμενα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

ΜΥΘΟΣ. Έχει πλέον αποδειχθεί πέραν πάσης επιστημονικής αμφιβολίας ότι ο κυριότερος παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από όλους τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. Με πάνω από 450 καρκινογόνες ουσίες ,το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις 9 από τις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα που διαγιγνώσκονται στη χώρα μας.

2. Δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο του πνεύμονα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . Μόνο 1 καπνιστής στους 10 (10%) θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Όμως οι 8 καπνιστές στους 10 (80%) θα υποφέρουν από ασθένειες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το κάπνισμα: άλλες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Επιπλέον, 12% ατόμων που εκδηλώνουν καρκίνο του πνεύμονα δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Κάποιοι από αυτούς εκτίθενται σε τοξικά καρκινογόνα, όπως ο αμίαντος, ενώ άλλοι σε εισπνεόμενα καρκινογόνα, όπως ο καπνός του τσιγάρου, στον χώρο εργασίας ή στο σπίτι τους (οι λεγόμενοι παθητικοί καπνιστές). 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άνοδος 0,8% στην τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου τον Ιούλιο


Με τη στήριξη των θετικών στοιχείων από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι τιμές συμβολαίων τόσο του αργού πετρελαίου, όσο και του φυσικού αερίου ήταν ανοδικές.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουλίου, κατάφερε να σημειώσει άνοδο 81 σεντς ή 0,8%, κλείνοντας στα 96,69 δολάρια το βαρέλι.
Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να καταγράφει άνοδο 3 σεντς ή 0,8% στα 3,81 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Βάζουν φωτιά στη Θράκη οι πράκτορες της Άγκυρας

Βάζουν φωτιά στη Θράκη οι πράκτορες της Άγκυρας
Σε πλήρη κλιμάκωση της πολεμικής τους εναντίον της Ελλάδας προχωρούν οι πράκτορες της Άγκυρας στη Θράκη όσο πλησιάζει ο καιρός για τη δρομολόγηση των πρώτων 90 διορισμών ιεροδιδασκάλων. Το ανησυχητικό είναι ότι οι πράκτορες της Άγκυρας στην περιοχή εργάζονται καλά, ενώ η Αθήνα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας, ψευδομουφτήδες, μισθοδοτούμενοι από την Άγκυρα μειονοτικοί δήμαρχοι, εκπρόσωποι του DEB, προετοιμάζουν το κλίμα με προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις για μία ευθεία σύγκρουση με την ελληνική κυβέρνηση, μια σύγκρουση που ουδείς γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει.
Ο ψευδομουφτής της Ξάνθης Αμέτ Μέτε στις 30 Μαΐου στον Έχινο Ξάνθης, παρουσία του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, του υποπρόξενου Κομοτηνής Αλμπερ Ατάκ και του δημάρχου Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ζήτησε απειθαρχία απέναντι στον νόμο του ελληνικού κράτους για τους ιμάμηδες, ζητώντας από τους Έλληνες μουσουλμάνους να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του!
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, κανονικά θα έπρεπε να είχε επέμβει ήδη ο εισαγγελέας και να είχε συληθεί για προτροπή σε στάση και ανυπακοή στους νόμους.

 ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Υπόμνημα-φωτιά 15 σημείων για την ΕΡΤ

Υπόμνημα-φωτιά 15 σημείων για την ΕΡΤ
Αποκαλυπτικό για όσα συνέβαιναν στην ΕΡΤ και την οδήγησαν στο σημερινό σημείο είναι το υπόμνημα του υπεύθυνου εσωτερικού ελέγχου της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Μέσα σε 12 σελίδες, ο υπάλληλος της ΕΡΤ, Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος αναφέρεται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις και σε περιστατικά που αναδύουν οσμή αδιαφάνειας. Το υπόμνημα που δημοσιεύει σήμερα το Real.gr έχει ημερομηνία 14-3-2013. Το υπογράφει ο -επί δύο περιόδους- Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΡΤ, Χ. Παναγιωτόπουλος και ο οποίος και τις δυο φορές παύθηκε από τη θέση του μετά τις έρευνες που διεξήγαγε! Το υπόμνημα απευθύνεται στον τότε πρόεδρο της ΕΡΤ, Νίκο Τέλλη, αλλά και σε άλλα στελέχη της εταιρείας.

Ο εν λόγω υπάλληλος στα διαστήματα 1/12/2003 - 8/8/2007, αλλά και 4/9/2012 - 11/2/2013 διενήργησε ελέγχους σε σειρά καταγγελιών για τη λειτουργία της ΕΡΤ. Στο υπόμνημά του κάνει λόγο για «παρέα των εμπλεκομένων που λειτουργεί με όλες τις διοικήσεις της ΕΡΤ», ενώ αναφέρεται ευθέως «σε διαπιστώσεις που συνθέτουν παράνομες ενέργειες και διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Έχει αξία να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος τοποθετήθηκε το 2012 ελεγκτής από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Σίμο, ο οποίος και τον έπαυσε το 2013. Λίγο διάστημα αργότερα, εγκατέλειψε τη θέση του και ο Νίκος Σίμος.

Το υπόμνημα του Χ. Παναγιωτόπουλου στέκεται σε 15 σημεία που χρήζουν της διερεύνησης των διοικήσεων. Το πιο «γλαφυρό» από τα καταγγελλόμενα; Παρουσιάστρια χρέωσε στην ΕΡΤ μποτάκια αξίας 835 ευρώ και σακάκι 999 ευρώ (σύμφωνα με το υπόμνημα).

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα 

 ΠΗΓΗ:euro2day.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μετά την τοποθέτησή του στο τελευταίο Δ.Σ,  που ευθέως μίλησε για ΣΙΚΕ παιχνίδι, όσον αφορά την Συλλογική Σύμβαση της ΕΚΟ, ο παντογνώστης καλαμοκαβαλάρης Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ ξαναχτύπησε σε επίσκεψή του σε Control των ΒΕΑ. Δυστυχώς ο συνάδελφος προσπαθώντας να μην αφήσει την συζήτηση να εξελιχθεί και να απαντήσει στις ερωτήσεις των συναδέλφων για την κατάντια του Σωματείου μας - που έχει οδηγήσει με την αλαζονική του συμπεριφορά - αντέδρασε σπασμωδικά προσπαθώντας με ύβρεις να οδηγήσει τη συζήτηση αλλού και καταφέρθηκε με αήθεις χαρακτηρισμούς κατά της ΠΑΣΚΕ και του ψηφοδελτίου του ΣΚΕΕΠ.  Απαντάμε στον συνάδελφο Πρόεδρο ώστε να σταματήσει αυτή τη φθηνή προπαγάνδα.

Η ΠΑΣΚΕ είναι η Παράταξη, που έχει εκλεγεί από τους εργαζόμενους για αυτή την θητεία του Σωματείου μας. Λειτουργεί μέσα σ΄αυτό και τοποθετείται όποτε εκτιμά ότι είναι αναγκαίο με ανακοινώσεις.
Το ΣΚΕΕΠ είναι το νέο ψηφοδέλτιο, που δημιουργήθηκε μέσα από ανοιχτό προς όλους Συνέδριο ακούγοντας τη βούληση των εργαζομένων για τη διεύρυνση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, με σκοπό να βρεθούν οι εργαζόμενοι έξω από ταμπέλες, με κοινές ανησυχίες ώστε να ξαναδώσει στο ΠΣΕΕΠ αυτό, που έχει απωλεσθεί τα τελευταία χρόνια από την επικίνδυνη λειτουργία του Προέδρου και των συνεργατών του.
Η ΠΑΣΚΕ λοιπόν θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια και βεβαίως οι συνάδελφοι, που μετέχουν στο ΣΚΕΕΠ έχουν άποψη για όσα συμβαίνουν και όποτε κρίνουν τοποθετούνται με ανακοίνωση. 
Ελπίζουμε ο Πρόεδρος να κατάλαβε τι ακριβώς συμβαίνει και να κατέβει από το καλάμι του, ώστε να ασχοληθεί σοβαρά με τα εργασιακά προβλήματα που μας πνίγουν πλέον, όπως κυρίως τα οργανογράμματα και ιδιαίτερα των ΒΕΕ. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια τους - αν δε τα έχουν ξεπεράσει ήδη - κάνοντας εξαντλητικά 12ωρα, δεν μπορούν να πάρουν τα οφειλόμενα ρεπό τους, που αγγίζουν ακόμα και τις 35 ημέρες και έχουν χαθεί πια από τις οικογένειές τους.
Δυστυχώς, δε πέρασε πολύς καιρός να επιβεβαιωθεί αυτό που φωνάζουμε και δειλά-δειλά αρχίζουν οι εργαζόμενοι να το κατανοούν και να ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας και αυτό φάνηκε τώρα, όταν πια θα ξεκινήσει με το ίδιο προσωπικό η παλιά Υδρογονοαποθείωση καθώς και η Μονάδα 4.  Και τι να πούμε για τις ΒΕΑ όταν στο πύργο ψύξης (U-900B) δεν κάνουν βάρδια τη νύχτα λόγω έλλειψης ατόμων.
Τα λόγια είναι περιττά.  Αυτό όμως είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Προεδρείου και είναι απολύτως λογικό, γιατί όλη η προσπάθεια του Προέδρου εξαντλήθηκε στη συμπλήρωση των θέσεων για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι για το καλό του συνόλου.  Αυτό συνεχίζεται και σήμερα μέσα….  από διακεκριμένα «στελέχη» του, που τάζουν κλιμάκια και προαγωγές.  Αυτό, που δεν έχουν καταλάβει, είναι ότι οι ιθαγενείς έπαψαν να ασχολούνται με καθρεφτάκια, όταν έγιναν σκλάβοι. . .
Πιστεύουμε ότι πλέον οι συνάδελφοι θα πρέπει να απαιτήσουν όπως απαιτούμε ως Παράταξη δυόμιση χρόνια τώρα, το Συνδικάτο να εργάζεται για τους εργαζόμενους και μόνο και όχι για τις φιλοδοξίες Βοναπάρτηδων δεξιών ή αριστερών αντιλήψεων.  Να σταματήσουν και από την εταιρεία κάποιοι – ευτυχώς λίγοι – να διευκολύνουν αυτές τις καταστάσεις και όλοι μαζί να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα που έχουμε διότι ήδη ο κόσμος με τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας έχει ξεπεράσει ακόμα και τα όριά του. 


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

"Δεν ενεπλάκη η Κομισιόν με την ΔΕΠΑ"


Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν , Joaquin Almunia δήλωσε πλήρη άγνοια για τις αιτίες που οδήγησαν την Gazprom να αποσυρθεί από την ΔΕΠΑ.

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη "Καθημερινή" είπε χαρακτηριστικά επ αυτού:

  "Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους η Gazprom απέσυρε την προσφορά της. Δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων με τη ΔΕΠΑ. Τον Φεβρουάριο εγκρίναμε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παράσχει έκτακτη ρευστότητα στη ΔΕΠΑ και τώρα εξετάζουμε την παράταση αυτής της έκτακτης ενίσχυσης. Επίσης, εξετάζουμε ορισμένα προγράμματα επενδύσεων από τη ΔΕΣΦΑ. Αλλά εμείς δεν είχαμε επαφές με την Gazprom για τα θέματα αυτά".

  Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η Ε.Ε για τη συμμετοχή της στην ελληνική τραγωδία, ο κ. Almunia, επισημαίνει ότι είχαν γίνει συστάσεις στην Κυβέρνηση Καραμανλή, ήδη από την πρώτη θητεία της, το 2004 αλλά η απάντηση ήταν "αδράνεια". Για τα περιβόητα στατιστκά στοιχεία που αποκάλυψαν τη γύμνια της ελληνικής οικονομίας, τονίζει:

   "Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.

  Το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, γιατί εγώ τους τα είπα. Είχα επανειλημμένες συναντήσεις με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό και ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι και την κρίση χρέους, όταν μία κυβέρνηση της Ευρωζώνης είχε οικονομικές δυσκολίες, αλλά έρχονταν εκλογές, οι υπουργοί Οικονομικών της έδιναν χρόνο. Τώρα, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξε".

ΠΗΓΗ: defencenet.gr