Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η σύνδεση των αγωγών TAP και TANAP

Από το naftemporiki.gr
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η σύνδεση μεταξύ του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) με την τελική «χρυσή συγκόλληση» που ενώνει τους δύο αγωγούς, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ένωση αυτή, όπως τονίζεται, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μιας νέας ενεργειακής διαδρομής..

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 49% της ΕΠΑ Αττικής και της ΕΔΑ Αττικής στη ΔΕΠΑ

Από το worldenergynews.gr
Ολοκληρώθηκε χθες (27/11) η πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» (ΕΠΑ Αττικής) και της εταιρείας «ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ» (ΕΔΑ Αττικής) με τη μεταβίβαση των αντίστοιχων μετοχών από την Attiki Gas B. V. (η οποία είναι θυγατρική 100% της Shell Gas B.V., μία εταιρία του ομίλου Royal Dutch Shell) στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μεταβίβαση αυτή..

Άνω του 62% η παραβατικότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης

Από το energypress.gr
Η Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε., στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., αλλά  και της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού και  των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές,  κατάφερε νέο σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, διενήργησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πλήρως στοχευμένους ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης. Η διαπιστωθείσα  παραβατικότητα κινήθηκε σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα,  άνω του 62% στο σύνολο των  ελεγχθέντων πρατηρίων, με παραβάσεις του τελωνειακού και αγορανομικού κώδικα (λαθρεμπορία – νοθεία)  αλλά και παραβάσεις φορολογικών νόμων (φοροδιαφυγή).

Ειδικότερα:

Στη Βουλή προς κύρωση έως τον Φεβρουάριο οι συμβάσεις για τα «οικόπεδα» υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο

Από το worldenergynews.gr
Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα κλείσει το αδειοδοτικό σκέλος του πρόσφατου κύκλου παραχωρήσεων θαλάσσιων και χερσαίων μπλοκ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου  αναμένεται να έρθουν για κύρωση στη Βουλή και οι συμβάσεις για τα υπεράκτια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ιόνιο. 

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, στο περιθώριο..