Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η πύρινη επέτειος της Jet Oil ανασκαλεύει μνήμες και φόβους

JetOil-Dexam
Φέτος στις 24 Φεβρουαρίου (2016) συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από τη μεγάλη πυρκαγιά της Jet Oil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας. Από τις φοβερές εκρήξεις στις δεξαμενές με τα πετρελαιοειδή κινδύνευσε η πόλη, ενώ από την πολυήμερη καύση του πετρελαίου προκλήθηκε τοξικό νέφος για τους κατοίκους και τις καλλιέργειες της περιοχής. Τριάντα χρόνια μετά δεν είναι σίγουρο αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την πρόληψη ενός παρόμοιου ατυχήματος.

Είχα την επώδυνη επαγγελματική εμπειρία να καλύπτω μαζί με τους συναδέλφους μου στο Γραφείο Βόρειας Ελλάδας των «ΝΕΩΝ» το ρεπορτάζ της μεγάλης πυρκαγιάς που κράτησε κοντά στις οχτώ μέρες ώσπου να σβήσουν εντελώς οι εφιαλτικές φλόγες και να περιοριστεί ο μαύρος καπνός που κατέκλυζε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πέρα από το μέτωπο της κατάσβεσης, με ανύπαρκτα, όπως αποδείχτηκε, μέσα για τέτοιας έντασης και έκτασης πυρκαγιά, θυμάμαι το τρόμο που προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι ξενυχτούσαν στα πάρκα έτοιμοι να φύγουν ή εγκατέλειπαν την πόλη σχηματίζοντας τεράστιες ουρές με τα αυτοκίνητά τους στις εξόδους της. Ο πανικός εντάθηκε τη νύχτα της 27ης Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκε ...

Start ups: Έψαχνε για... πετρέλαιο και βρήκε επενδυτές

Αποτέλεσμα εικόνας για Start ups: Έψαχνε για... πετρέλαιο και βρήκε επενδυτές
Η ιστορία του Παναγιώτη Αδαμόπουλου, ιδρυτή της εταιρείας Seismos Inc., που αποφάσισε στα 39 του χρόνια να επιστρέψει στα θρανία, να φύγει για το Τέξας και να σταθεί δίπλα σε πετρελαϊκούς κολοσσούς, θεωρείται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, αλλά ταυτόχρονα ένα ακόμη παράδειγμα καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην εποχή της κρίσης.

Καταρχάς το όνομα Seismos δεν περνά αδιάφορο. Η λέξη ‘Σεισμός’ δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς όπως εξηγεί στο Capital.gr o CEO της εταιρείας Π. Αδαμόπουλος, αντανακλά αφενός στην ελληνικότητα της εταιρείας, τη χρήση από την πλατφόρμα χαμηλής συχνότητας σεισμικών κυμάτων, αλλά και την αλλαγή που ήθελε να φέρει η εταιρεία στον κλάδο των πετρελαίων.

Η εταιρεία ειδικεύεται στις απεικονίσεις κοιτασμάτων πετρελαίου και ροών ρευστών στο υπέδαφος σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους, λογισμικό και χαμηλής συχνότητας ακουστικό ‘θόρυβο’, ώστε να παρακολουθεί από την επιφάνεια του εδάφους -σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής- τις ροές ρευστών μέσα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε βάθη που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα. Ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύννεφο (cloud based) επεξεργάζεται τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) που προκύπτουν, δημιουργώντας ψηφιακές απεικονίσεις των ροών ρευστών στο εξεταζόμενο κοίτασμα. Οι πληροφορίες προβάλλονται ..

Η ασφάλεια στις υπεράκτιες πλατφόρμες είναι μείζον ζητούμενο. Σκέψεις ενόψει της διαβούλευσης του ΥΠΕΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ασφάλεια στις υπεράκτιες πλατφόρμες
Βρισκόμαστε ενώπιον ενός Σχεδίου Νόμου, που σκοπό έχει την εναρμόνιση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, στη Νομοθεσία της χώρας μας. Η σχετική Διαβούλευση που πρέπει να προηγηθεί της προώθησης συζήτησης - ψήφισης του Νόμου για τη Βουλή, έχει προταθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να πραγματοποιηθεί σε ασφυκτικά στενά περιθώρια χρόνου, που για τη σημασία ενός τέτοιου Νόμου, θα έπρεπε αφενός να είχε αρχίσει νωρίτερα (δεν φταίει η παρούσα Κυβέρνηση) και αφετέρου να είχε λάβει τις ευρύτερες δυνατές διαστάσεις δημοσιότητας.

Πρόκειται για το υπερβολικά σοβαρό και σύγχρονο θέμα, που αφορά το «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις».

Φυσικά, μέσα από ένα τέτοιο  Νομοσχέδιο, αναδεικνύονται και επεξηγούνται πολλές..

Τεχεράνη: Τα ΕΛΠΕ θα αγοράζουν 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως


Τα Ελληνικά Πετρέλαια, θα αγοράζουν 60.000 βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου από το Ιράν, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί σε 150.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσε  ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράν Amir-Hossein Zamaninia.

Η συμφωνία έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, ανέφερε ο Ιρανός Υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Shana.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ ήταν στο παρελθόν σημαντικός αγοραστής ιρανικού αργού και αντιπροσώπευε περίπου το 20% των ετήσιων εισαγωγών αργού πετρελαίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πριν από την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη το 2011.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Ρωσία: Τον Μάρτιο «κληρώνει» για νέα συμφωνία με τον OPEC

Ρωσία: Τον Μάρτιο «κληρώνει» για νέα συμφωνία με τον OPEC
Οι κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου, οι οποίες βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων να μειώσουν την τεράστια ροή μαύρου χρυσού στις αγορές, συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας.

«Συμφωνήσαμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Μαρτίου», αποκάλυψε ο Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. Οι χώρες που στηρίζουν τη συμφωνία αντιστοιχούν στο 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Νόβακ, θα αποτελέσει «ένα θετικό σημάδι για τις αγορές».

Σ. Αραβία,, Ρωσία, Βενεζουέλα και Κατάρ έφθασαν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία στην Ντόχα, προκειμένου να «παγώσουν» την ημερήσια παραγωγή στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιανουάριο, αλλά αυτό θα συμβεί εάν και άλλες χώρες «ενωθούν» μαζί τους.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ..