Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΩ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΑ


Μερική υποτροφία από Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου για μεταπτυχιακό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου


Στην υπογραφή συνεργασίας προχώρησαν πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου ΛΤΔ (ΕΛΠΕ), με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα πλαίσια της συνεργασίας τα ΕΛΠΕ προσφέρουν μερική υποτροφία (50% των διδάκτρων) για ένα υποψήφιο φοιτητή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Προστίθεται ότι η συμφωνία των δύο πλευρών προνοεί την ερευνητική συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, την πυρασφάλεια και τις εκκενώσεις, τη διαχείριση ασφάλειας και υγείας, την ανάπτυξη, χρήση και επαλήθευση στατιστικών και μαθηματικών μοντέλων και λογισμικού με εφαρμογή στον τομέα της ασφάλειας και υγείας, την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου και το σχεδιασμό κανόνων και συστημάτων ασφάλειας και υγείας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου www.euc.ac.cy.  Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΟΧΙ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

«Πράσινο φως» από τη Βουλή για τις έρευνες πετρελαίου


Επικυρώθηκαν και από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.

Οι συμβάσεις θα εκτελεστούν από τις κοινοπραξίες:

* ENERGEAN OIL & GAS – TRAJAN OIL AND GAS LIMITED για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Κατάκολο.

* ENERGEAN OIL & GAS – PETRA PETROLEUM INC για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

* ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – EDISON INTERNATIONAL- PETROCELTIC RESOURCES plc για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή Πατραϊκός Κόλπος.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή των κοινοπραξιών ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και οι συμβάσεις θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μια ακόμη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου αφενός και τις Kavala Oil και Energean Oil & Gas αφετέρου, με την οποία τροποποιείται η από 23.11.1999 σύμβαση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της KAVALA OIL A.E., η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2779/1999. Η τροποποίηση αφορά συγκεκριμένα την κατάργηση της υποχρέωσης της εταιρίας να πουλά το παραγόμενο πετρέλαιο αποκλειστικά στα ΕΛΠΕ. Ήδη η Energean προχώρησε σε συμφωνία με την ΒΡ η οποία θα αγοράζει την παραγωγή της.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Το μνημόνιο έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ισχεύει το δίκαιο της ΕΕ στις χώρες που υπεγραψαν μνημόνια.


-Απίστευτη ομολογία της Κομισιόν ότι δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα -Απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμάστε τις κραυγές προεκλογικά; “Γιατί κύριε;” έλεγε η γνωστή διαφήμιση… Ήταν η κτηνώδης προπαγάνδα που ταύτιζε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρώ.

Τότε γράφαμε, δυστυχώς μόνοι, αφού οι προπαγανδιστές είχαν καταφέρει να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και οι ανεπαρκείς της αντιπολίτευσης να ακολουθούν στο παιχνίδι τους, ότι η Ελλάδα είναι ήδη εκτός ΕΕ από την στιγμή που υπέγραψε και ακολουθεί το μνημόνιο.


Όταν υπογράφεις ηθελημένα το πλέον αντευρωπαϊκό κείμενο που καταστρατηγεί τον ίδιο τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, τότε έχεις θέσει εαυτόν εκτός ΕΕ.

Ο συνεκτικός κρίκος αυτών των οργανισμών είναι πρωτίστως η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και έπειτα το όποιο νόμισμα. Η ΕΕ προϋπήρχε του Ευρώ, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες εντός ΕΕ και εκτός Ευρώ.

Φαίνεται δεν είμασταν τόσο πειστικοί. Έπρεπε και μεις να ουρλιάζουμε “Και η Ελλάδα καθάρματα;” για να πείσουμε.

Οι «μνημονιακές» ελληνικές κυβερνήσεις μας έδεσαν χειροπόδαρα. Εκτός από την εθνική μας ανεξαρτησία και την ελευθερία επιλογών σε κυβερνητικό επίπεδο απωλέσαμε και την λεγόμενη κοινοτική αλληλεγγύη.

Η ομολογία ότι δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Δίκαιο της ΕΕ στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου, έρχεται από την Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου  Κατάϊνεν είναι αφοπλιστική:

«Αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας, κατά την Κομισιόν, η τήρηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Κομισιόν μας λέει πως αφού «υπογράψατε» δανειακές συμβάσεις με δανειστές, τότε δεν ισχύει καμία Χάρτα Δικαιωμάτων, γεγονός που ούτως ή άλλως είναι εμφανές από το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της επιβίωσης του ελληνικού λαού αλλά μόνον για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Την ερώτηση στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γ. Κατάϊνεν, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Μ. Γλέζος, Κ. Χρυσόγονος και Σ. Σακοράφα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, αφού μνημόνευαν έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Cephas Lumina, αναφορικά με τα “μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”, ζητούσαν από την Κομισιόν τη θέση της, καθώς επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την παύση της “παραβίασης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, Γ. Κατάϊνεν, κάνει απόλυτα σαφές ότι στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου, δεν χωρούν κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι “Όσον αφορά…τα προγραμματικά έγγραφα (σ.σ. τα Μνημόνια), δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της”, για να ρίξει στη συνέχεια το “μπαλάκι των ευθυνών” στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα”.

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, αντί να κάνει αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στους εργαζόμενους και την κοινωνία, δικαιολογεί τα μέτρα των Μνημονίων, λέγοντας ότι “κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος λήφθηκε εναργώς υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής, μέσω της προστασίας των ομάδων χαμηλών εισοδημάτων”.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Georgios Katrougalos (GUE/NGL), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Kostadinka Kuneva (GUE/NGL), Emmanouil Glezos (GUE/NGL), Kostas Chrysogonos (GUE/NGL) και Sofia Sakorafa (GUE/NGL).

Θέμα: Έκθεση εμπειρογνώμονα των ΗΕ για την προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής μέτρων λιτότητας.

Πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή των ΗΕ Cephas Lumina (Report on the effects of foreign debt and other related international financial obligations of States on the full enjoyment of all human rights, particularly economic, social and cultural rights, Addendum, Mission to Greece, UN A/HRC/25/50/Add.1) διαπιστώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η Έκθεση συστήνει στους δανειστές (άρα και την ΕΕ), μεταξύ άλλων: α) να μην παρέχουν βοήθεια υπό όρους άσκησης παρεμβατικών και ταπεινωτικών πολιτικών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα· β) να συμπεριλάβουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής· γ) να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η Επιτροπή:

1.            Πώς σχολιάζει τις θέσεις της Έκθεσης ως προς την παραβίαση δικαιωμάτων και από όργανα της ΕΕ και τις ανωτέρω συστάσεις που απευθύνονται και σε αυτήν;

2.            Τι προτίθεται να πράξει για να παύσει η παραβίαση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής

(17.9.2014)

Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, δεν παραβιάζουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος λήφθηκε εναργώς υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής, μέσω της προστασίας των ομάδων χαμηλών εισοδημάτων. Το πρόγραμμα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ περιλαμβάνει πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των παροχών ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους, καθώς και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, δρομολογείται πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε πιλοτική βάση. Το εν λόγω πρόγραμμα θα αρχίσει το 2015 και θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Όσον αφορά την ανεργία, έχουν ήδη θεσπιστεί προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια άνεργων.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Η "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού αναδεικνύει ήδη τα προβλήματά της στα στοιχεία 8μήνου 2014 του ΑΔΜΗΕ.


Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για την παραγωγή και τη ζήτηση ηλεκτρισμού στο 8μηνο Ιαν-Αυγ 2014, που είδαμε στη χθεσινή ανάρτηση, δεν δείχνουν μόνο την καθήλωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο 46% και την αύξηση της συμμετοχής των εισαγωγών στο 16%. Δείχνουν επίσης τα προβλήματα διαχείρισης του συστήματος που δημιούργησε η "απελευθέρωση" της αγοράς, προβλήματα που οδηγούν σε δυο δρόμους: ή σε αυξημένα κόστη για τον τελικό καταναλωτή ή σε καταστάσεις έλλειψης αξιόπιστης ισχύος. Εδώ η σημασία είναι στη λέξη "αξιόπιστης", καθώς, όπως μας έχει ξεκάθαρα πει ...
απ' τον Ιανουάριο η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, μπορεί να έχουμε ατελείωτη εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά, αν δεν έχουμε θερμικές μονάδες, το βράδυ δεν θα έχουμε ρεύμα, θα κρεμόμαστε σε εισαγωγές! Κι αν δεν γίνει πριν το 2020 η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, το 2020 δεν θα μας φτάνουν ούτε οι εισαγωγές!

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 40,8% στο 8μηνο. Μονάδες φυσικού αερίου έχουν κυρίως οι ιδιώτες παραγωγοί, αλλά και η ΔΕΗ. Η μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου είναι καλή για τον καταναλωτή, αφού πρόκειται για καύσιμο εισαγόμενο και πανάκριβο. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη, καλό είναι να μειώνουμε τις εισαγωγές αν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Τη μείωση την είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, σε άρθρο του πριν πέντε μήνες, καθώς είχε πει ότι, μετά την τροποποίηση τον Ιούλιο 2013 του Κανονισμού ΕΣΜΗΕ, η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου μειώθηκε 53% στο 4μηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013. Όταν τον ένα χρόνο αυξάνεις πολύ την παραγωγή από φυσικό αέριο και τον άλλο χρόνο τη μειώνεις εξίσου πολύ, αυτό μόνο προβλήματα καταλήγει να δημιουργεί στο σύστημα. 

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έλεγαν τυχαία το "Παν μέτρον άριστον". Εδώ έχουμε βρεθεί με ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιάστηκε(;) πριν 15 χρόνια με την προπτική ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού θα αυξάνεται συνεχώς, αφού είχαμε την "ισχυρή οικονομία" του Σημίτη, και τώρα που η χώρα χρεοκόπησε και η ζήτηση μειώθηκε το σύστημα δεν μπορεί να βρει σημείο ισορροπίας. Ακούμε τελευταία θεωρίες περί "ευελιξίας" των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, που πρέπει να αποζημιώνονται ιδιαίτερα για την "ευελιξία" τους, αλλά, από τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ η "ευελιξία" δεν είναι μάλλον τόση όση θέλουν να μας την παρουσιάσουν, καθώς ο ΑΔΜΗΕ μας λέει για μονάδες με "υψηλά τεχνικά ελάχιστα": Μονάδες συνδυασμένου κύκλου (ΣΚ) δύνανται επίσης να συμβάλουν, εφόσον όμως εμφανίζουν χαμηλά τεχνικά ελάχιστα, σε αντίθεση με αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας".

Σε μια "απελευθερωμένη" αγορά, μια μονάδα που ναι μεν κατασκευάστηκε, αλλά κάθεται και δεν παράγει, ή θα πρέπει να αποζημιωθεί για να κάθεται ή δεν θα αποζημιωθεί και θα κλείσει. Η πρώτη λύση αυξάνει το κόστος για τον καταναλωτή, η δεύτερη λύση είναι η συνταγή της κρίσης της Καλιφόρνια, θα λείψει αξιόπιστη ισχύς απ' το σύστημα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Στην ενιαία καθετοποιημένη αγορά προ της "απελευθέρωσης", τέτοια προβλήματα δεν υπήρχαν: εκεί ο προγραμματισμός διασφάλισης ισχύος ήταν πολύ πιο απλός. Και η Ελλάδα είχε από τα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού στην Ευρώπη. Βασισμένα στέρεα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Λιβύη: Έκλεισε Διυλιστήριο και Μεγάλο Πετρελαϊκό Πεδίο Λόγω Συγκρούσεων Ανάμεσα σε Ένοπλες Ομάδες


Έκλεισε το διυλιστήριο πετρελαίου στην Ζαουίγια της Λιβύης μετά την καταστροφή των αποθηκευτικών του χώρων λόγω συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσε εχθές, Πέμπτη, το Υπουργείο Πετρελαίου της Λιβύης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Επίσης έκλεισε και το πεδίο Ελ Σαράρα, το οποίο τροφοδοτεί με ποσότητες αργού το διυλιστήριο, το οποίο είχε μέση παραγωγή 120.000 βαρελιών ημερησίως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος επιθεώρησης και μετρήσεων του Υπουργείου, Ιμπραχίμ αλ-Αγουάμι.
Το στέλεχος του Υπουργείου Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε άγνοια ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας του διυλιστηρίου και του πετρελαϊκού πεδίου.
Το κλείσιμο του διυλιστηρίου στην Ζαουίγια αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση της χώρας, καθώς από αυτό προέρχονταν οι προμήθειες σε πετρελαιοειδή τόσο της πρωτεύουσας, Τρίπολης, όσο και ολόκληρου του δυτικού τμήματος της χώρας.
Επιπλέον, η παύση εργασιών στο πεδίο Ελ Σαράρα θα μειώσει τη λιβυκή παραγωγή αργού κατά 670.000 βαρέλια ημερησίως, τη στιγμή που η συνολική παραγωγή της κρατικής National Oil Corp φτάνει, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή, στα 870.000 βαρέλια ημερησίως. Δεν έχουν υπάρξει νεώτερα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης.
Οι μάχες στην πόλη Ζαουίγια της Δυτικής Λιβύης ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες μετά από ρίψη ενός τουλάχιστον πυραύλου, ο οποίος έπληξε την δεξαμενή αποθήκευσης προϊόντων διύλισης που συνδέει το διυλιστήριο με το πεδίο Ελ Σαράρα.
Ένοπλη ομάδα από την Μισράτα το οποίο κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη τον Αύγουστο επιχειρεί εδώ και δύο εβδομάδες να κυριαρχήσει στην περιοχή δυτικά της πόλης, η οποία κατέχεται από την αντίπαλη ομάδα της Ουαρσεφάνα.
Το κλείσιμο του διυλιστηρίου της Ζαουίγια και του πεδίου Ελ Σαράρα έρχονται μόλις δύο μήνες μετά το εκ νέου άνοιγμα λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, στα ανατολικά της χώρας, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί από ένοπλη ομάδα που απαιτούσε περιφερειακή αυτονομία.
Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα προκαλεί φόβους για μετατροπή της Λιβύης σε «Σομαλία της Μεσογείου» μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, καθώς επικρατεί διαρκείς εμφύλιος ανάμεσα σε αντιμαχόμενες ένοπλες ομάδες.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Ε.Ε. : Στις 26/9 οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία, Ουκρανία για το φυσικό αέριο


Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο και την ΕΕ για τις παραδόσεις του ρωσικού φυσικού αερίου θα επαναληφθούν στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού προηγουμένως είχαν κυκλοφορήσει πολλές ημερομηνίες.

Αυτή η νέα συνάντηση, κατά την οποία ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ θα προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του στη ρωσική και την ουκρανική πλευρές, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες του.

Η Μόσχα είχε απορρίψει στην αρχή της εβδομάδας την ημερομηνία της 20ής Σεπτεμβρίου που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Αυτές οι τριμερείς συζητήσεις έχουν στόχο να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για το φυσικό αέριο και να εξασφαλισθούν έτσι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε ποσοστό 30% από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο, το ήμισυ του οποίου διέρχεται από την Ουκρανία.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Παίρνει σάρκα και οστά η ΕΔΕΥ – Συγκροτήθηκε σε σώμα το ΔΣ


Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) πριν από μερικές ημέρες, ενώ το αργότερο μέχρι σήμερα αναμένεται και η δημοσίευση του ΦΕΚ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες και αφορούσε την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.
Αναφορικά με το θέμα της ΕΔΕΥ, ο κ. Μανιάτης είπε «έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω -και θα καταθέσω για τα Πρακτικά- την απόφασή μου, στην οποία υλοποιώ τη δέσμευσή μου ότι αμέσως μόλις κυρώσουμε τις πρώτες τρεις συμβάσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο, θα συγκροτήσουμε και το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Πριν τρεις μέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥ συγκροτήθηκε. Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε ΦΕΚ. Πιθανόν να γίνει σήμερα ή αύριο».


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ANAKOIΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


                                               
                                               
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τετάρτη 17.09.14 πραγματοποιήθηκε έκτατο Δ.Σ. με θέμα την καταγγελία του ασφαλιστικού προγράμματος από την Groupama. Έγινε παρουσίαση από ειδικό αναλογιστή χρηματοοικονομικό σύμβουλο για το υπάρχον Συμβόλαιο, την σημερινή κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά, την νομοθεσία και τους θεμιτούς τρόπους για την διατήρηση του Συμβολαίου.  Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι η Εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό περιμένοντας και την δική μας απόφαση.

Σαν ΣΚΕΕΠ συμφωνούμε να προχωρήσουμε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εύρεση νέας ασφαλιστικής Εταιρείας, αφού και από τον Εργοδότη διασφαλίζονται οι σημερινοί όροι του Συμβολαίου, διερευνώντας την φερεγγυότητα της νέας Εταιρείας και επιδιώκοντας την πιο συμφέρουσα προσφορά ως προς το εγγυημένο επιτόκιο και τα διαχειριστικά έξοδα, με την παροχή βοήθειας από εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Τέλος, προτείναμε να υπάρξει αίτημα προς την Διοίκηση για ισόποση ποσοστιαία κάλυψη – εάν προκύψει τυχόν διαφορά από συμφωνία σε δυσμενέστερο εγγυημένο επιτόκιο από το σημερινό – των ασφαλισμένων μετά από το 1993, που ήδη υφίστανται διαφορετική αντιμετώπιση στο Συμβόλαιο. Διευκρινίζουμε ότι αυτό το ζήτημα μόνο ως δίκαιο αίτημα μπορεί να τεθεί προς τον Εργοδότη αλλά η λογική της απαίτησης από το Συνδικάτο ως ευκαιρία χάθηκε στην προηγούμενη αλλαγή του Συμβολαίου που αφορούσε τις οικειοθελείς και τότε ωφελήθηκε ο Εργοδότης.

Στο σκέλος της ουσίας του Συμβολαίου σταθήκαμε και θα σταθούμε σε όλη του την εξέλιξη με την υπευθυνότητα που μας χαρακτηρίζει και όχι με τυχοδιωκτισμούς και πράξεις που θα βλάπτουν τους εργαζόμενους όπως έπραξαν οι σημερινοί διοικούντες του ΠΣΕΕΠ κατά το παρελθόν, καταγγέλλοντας αυτό που σήμερα υποστηρίζουν.

Όμως το ζήτημα που απασχόλησε περισσότερο την συζήτηση ήταν η απόκρυψη κατά 3 μήνες περίπου ώστε να έρθει σε γνώση του Δ.Σ. η καταγγελία του Συμβολαίου. Ένα θέμα που είναι επαναλαμβανόμενο πλέον από τον συγκεκριμένο Πρόεδρο του Σωματείου μας και των συνεταίρων του. Προσπάθησε να μας πείσει για άλλη μια φορά ότι έγινε γνώστης της καταγγελίας από τις 30.6.14 μόλις στις 15.9.14, πράγμα για εμάς είναι αδιανόητο αφού είμαστε πεπεισμένοι για το βεβαρημένο παρελθόν του συγκεκριμένου Προέδρου. Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα στο παρελθόν διεκόπη Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ για να μιλήσουμε τάχα με τους νομικούς και να κάνουμε μήνυση στην Εταιρεία αφού αυτή προέβη μονομερώς σε αλλαγή όρων του Συμβολαίου και ως γνωστόν βέβαια μετά τη διακοπή ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι είχε συμφωνήσει στην αλλαγή των όρων χωρίς να υπολογίσει κανέναν (βλέπε οικειοθελείς – Groupama).  Πιστεύουμε ότι όχι μόνο ψυχανεμιζόταν όπως δήλωσε αλλά ήξερε από τη πρώτη στιγμή τα πάντα.

Οι λόγοι βέβαια είναι σαφείς σε όλους.  Έπρεπε να μοιραστούν χρήματα στους εργαζόμενους με ένα καλό ''deal'' για να περάσουν σε δεύτερη μοίρα τα συμφωνηθέντα Οργανογράμματα μεταξύ Εργοδότη και Προέδρου. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ανακοινωνόταν τότε η καταγγελία του Συμβολαίου από την Groupama!!!    Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με την λογική που όλο και περισσότερο ακούμε, του Επαγγελματικού Ταμείου (να γίνει πιο ελκυστικό;;;).

Στην περίπτωση όμως που υποθέσουμε ότι ο Πρόεδρος λέει για μια φορά την αλήθεια, τότε όφειλε για ένα τέτοιο θέμα που αφορά χρήματα των εργαζομένων να αντιδράσει δυναμικά και να προβεί στις δέουσες συνδικαλιστικές πράξεις ενάντια στην στάση του Εργοδότη που το απέκρυψε απαξιώνοντας το Συνδικάτο και κατ΄ επέκταση τους εργαζόμενους.  Όταν του τέθηκε ότι για να γίνεις πειστικός αυτό πρέπει να κάνεις, η απάντηση του βέβαια ήταν παροιμιώδης ''θα διαμαρτυρηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Πρόεδρο της Εταιρείας'', συνεχίζοντας το προφίλ απέναντι στην Εταιρεία που εγκαινίασε με το Δελτίο Τύπου για τις συνδικαλιστικές διώξεις, ότι πάντα φταίει κάποιος ''κακός διευθυντής'' και όχι οι πολιτικές της Εταιρείας συνολικά. Αλλά τότε πώς θα ήταν αρεστός;;

Πλέον ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει της ευθύνες του για ότι συμβαίνει σήμερα στο Σωματείο μας. Ο χρόνος που απέμεινε για τις λύσεις του θέματος του ασφαλιστικού δυστυχώς εξ υπαιτιότητας όλων των ανωτέρω από έξι μήνες συρρικνώθηκε σε τρεις.

Εμείς θα γίνουμε σκιά όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα, παραμένοντας πιστοί στις θέσεις μας ότι :

α)  Το πρόγραμμα πρέπει να διατηρηθεί με τους σημερινούς όρους που το διέπουν,

β) Το πρόγραμμα να αντιμετωπισθεί από όλους μας ως το πιθανά μοναδικό οικονομικό ''αποκούμπι'' μας για την συνταξιοδότηση.




ΠΣΕΕΠ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ



Σας ενηµερώνουµε ότι δίνεται παράταση στην υποβολή προσφορών για την Έκθεση Βιβλίου έως τη ∆ευτέρα 22/09/14 και ώρα 12:00. 


ΠΗΓΗ:pseep.gr