Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Όλη η ληστρική φοροεπιδρομή του μνημονίου σε μία εικόνα.

ΦΟΡΟΙ ΑΕΠ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Όπου η κόκκινη στήλη αγγίζει ή ξεπερνά το μέγεθος του ΑΕΠ (μπλε) τότε μιλάμε για φοροεπιδρομή που οδηγεί σε ύφεση και απώλεια θέσεων εργασίας.

Δείτε τι έχει συμβεί από το 2010 και μετά. Εξαιρετικό γράφημα.


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Στο ΥΠΕΚΑ ελπίζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα


Στη συνάντηση ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τους πρεσβευτές για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο ζήτημα της έρευνας, αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι αναμένεται να δημοσιευθούν το επόμενο διάστημα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ οι δύο διεθνείς προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η πρώτη για τις 20 περιοχές σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη για τα τρία χερσαία «οικόπεδα» σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Πελοπόννησο και κάλεσε τους πρεσβευτές να ενημερώσουν σχετικά τις κυβερνήσεις των κρατών τους, καθώς και τις πετρελαϊκές εταιρίες που εδρεύουν στις χώρες τους.

Μιλώντας στους πρεσβευτές, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά την οικονομική κρίση και αλλάζει σελίδα και βηματισμό, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που επενδύει, μεταξύ άλλων, και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εφαρμόζοντας τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς και προδιαγραφές για την προστασία του.

Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση και καθίσταται σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έκανε ειδική μνεία στους αγωγούς TAP και IGB (ελληνοβουλγαρικός), στις προοπτικές για τον EastMed που μέσω Ελλάδας θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με τα κοιτάσματα από Ισραήλ και Κύπρο καθώς και στα 12 ενεργειακά έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, που ενέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κατάλογο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs).



 ΠΗΓΗ: defencenet.gr


Δείτε το χάρτη των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Δείτε το χάρτη των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Οι δεσμευμένες από την Άγκυρα περιοχές απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα - Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS - Στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2 που, μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία

Χάρτη, που απεικονίζει τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έδωσε στη δημοσιότητα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο χάρτης δείχνει τις περιοχές στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις οποίες η Άγκυρα δέσμευσε από τις 20 Οκτωβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου για σεισμογραφικές έρευνες με οδηγία προς ναυτιλομένους («NAVTEX»).

Οι δεσμευμένες από την Τουρκία περιοχές απεικονίζονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα. Μέσα σε αυτές είναι μέρος του οικοπέδου 9 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο οποίο άρχισε γεώτρηση η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS. 

Επιπλέον, στο κόκκινα χρωματισμένο πεδίο βρίσκεται και μέρος του οικοπέδου 2, το οποίο μαζί με το οικόπεδο 3, έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στην ίδια κοινοπραξία. 

Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στα ανωτέρω οικόπεδα. Στο 12 (κοίτασμα «Αφροδίτη») έκανε γεώτρηση η αμερικανική εταιρεία Noble, ενώ τα οικόπεδα 10, 11 έχουν δοθεί για γεωτρήσεις στη γαλλική εταιρεία Total.

Η κόκκινη συνεχόμενη γραμμή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στις οριοθετήσεις της ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου. 

Η συνεχόμενη γαλάζια γραμμή δείχνει τις συνταταγμένες -όπως έχουν δημοσιευτεί- της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τη μέση γραμμή σε συνάφεια με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η οδηγία της Άγκυρας είναι η σοβαρότερη εξέλιξη από την εποχή που η κυπριακή κυβέρνηση καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τη διαχώρισε σε οικόπεδα και προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Λευκωσία, για «σοβαρή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και δικαιωμάτων των εταιρειών ENI-KOGAS, οι οποίες είναι σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να δραστηριοποιηθούν εντός συγκεκριμένων οικοπέδων».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, έχοντάς στη διάθεσή της το σκάφος «Μπαρμπαρός», έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε σεισμογραφικές έρευνες, γι' αυτό και οι σχετικές ανακοινώσεις της είναι πολύ πιο σοβαρές απ' ό,τι πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Επίσης, με την τελευταία «NAVTEX» της Άγκυρας η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογείται ως ακόμη πιο σοβαρή, καθώς: α) στις περιοχές που δέσμευσε η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη γεώτρηση από συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, β) είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από την Άγκυρα σε μεταφορά πλατφόρμας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Λευκωσία προωθεί απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να επηρεάζεται από τις τουρκικές προκλήσεις. 

Ενδεικτικό τούτου, τόνισε, είναι και το γεγονός ότι, «ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική προκλητικότητα, εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας Noble επισκέφθηκαν τη Λευκωσία και παρουσίασαν στο υπουργείο Ενέργειας τις προτάσεις της εταιρείας για αξιοποίηση του κοιτάσματος "Αφροδίτη"».

Μιλώντας στο ΡΙΚ από το Μιλάνο και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την ιταλική προεδρία και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος υπουργός, ο Ιταλός ομόλογός του, προεδρεύων της συνόδου, εξέφρασε στήριξη στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της, επισημαίνοντας ότι στην ΕΝΙ-KOGAS, που διεξάγει γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», υπάρχει ιταλική κρατική συμμετοχή.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ακόμη ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι και ευρωπαϊκά και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ειδικά τώρα, που αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι διοχέτευσης ενεργειακών πόρων


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ...........


Διακήρυξη συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής στη Ρώμη


Την αναγκαιότητα ενός συντονισμένου αγώνα, κοινών δράσεων και αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισαν οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών συνδικάτων στη διακήρυξη που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Ρώμη.
Στη διακήρυξη η οποία εκδόθηκε παραμονή της συνόδου κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η αποτυχία των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη και καλούνται οι Εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές σε διάλογο με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με στόχο την εφαρμογή ενός έκτακτου επενδυτικού προγράμματος για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Σας επισυνάπτουμε το κείμενο της διακήρυξης:
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ -ΡΩΜΗΣ
Οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών συνδικάτων συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη, παραμονή της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη, με στόχο να εκφράσουν τις ακόλουθες εκτιμήσεις.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία μακριά από το οικονομικό πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται σε πολιτικές λιτότητας και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Οι πολιτικές αυτές αποδείχθηκαν ανίκανες να οδηγήσουν την Ευρώπη στην έξοδο από την κρίση, αντιθέτως, έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Επιπλέον, οι πολιτικές αυτές αύξησαν τις διαφορές και τις ανισότητες τόσο μεταξύ διαφορετικών περιφερειών της Ευρώπης όσο και μέσα στις ίδιες τις χώρες, απομακρύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων της σύγκλισης και της ολοκλήρωσης και υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και λανθασμένων λύσεων, ήρθε η στιγμή για μια πολιτική που θα προσανατολίζεται στις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία σταθερών και καλών θέσεων εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλούμε τις εθνικές και Ευρωπαϊκές αρχές να ξεκινήσουν μαζί με τη ΣΕΣ μια ανταλλαγή απόψεων για μια «Νέα πορεία για την Ευρώπη», δηλαδή, την πρόταση για ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό επενδυτικό σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη και την απασχόληση. Στο πλαίσιο της επιδεινούμενης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη, η πρόταση αυτή είναι ιδιαιτέρως επείγουσα, συνεπώς, πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εργασίας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων –ανανεωμένος και ενισχυμένος όσον αφορά τη σημασία και την αξία του – είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και ένας από τους πυλώνες πάνω στον οποίο βασίστηκε η επιτυχία της Ευρωπαϊκής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, το μοντέλο αυτό δέχεται επίθεση και απαξιώνεται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση πως θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη. Αντιθέτως, ένα σωστά δομημένο και επαρκές σύστημα σχέσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για το ξεπέρασμα της κρίσης και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης, μέσα από τον προσδιορισμό κοινών λύσεων αναφορικά τόσο με τις επιλογές των εθνικών κυβερνήσεων όσο και με τη συλλογική διαπραγμάτευση. Εάν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αποφασίζουν μόνες τους, χωρίς πραγματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και ανταλλαγή απόψεων με αυτούς, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα.
Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την εργατική νομοθεσία που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, συχνά οδήγησαν τον κόσμο της εργασίας σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και επισφάλεια τρέφοντας την αυταπάτη πως αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις χωρίς συμμετοχή των εργατικών οργανώσεων, καταγράφηκε αύξηση της ανεργίας και της άνισης μεταχείρισης, μείωση της προστασίας και αποδυνάμωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτούς τους λόγους, επιβεβαιώνουμε πως οι σταθερές, αξιοπρεπείς και καλές θέσεις εργασίας πρέπει να αποτελούν το σημείο αναφοράς για το μέλλον, πως η ευελιξία δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί σε επισφάλεια, πως η διαπραγμάτευση μισθών και συνθηκών εργασίας πρέπει να παραμείνει αυτόνομη ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και τέλος, πως τα θεμελιώδη δικαιώματα και η προστασία των εργαζόμενων δεν πρέπει να υπόκεινται σε μονομερή μέτρα. Μέσα από τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορέσουμε να διαπραγματευόμαστε τις μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την κρίση και να πετύχουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους η δυνατότητα να μοιράζονται και να συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει: η οικοδόμησή της πρέπει ακολουθήσει μια νέα πορεία στη βάση μιας θεμελιωδώς διαφορετικής θεσμικής αρχιτεκτονικής, με μετατόπιση του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των άμεσα εκλεγμένων θεσμών καθώς και μιας δίκαιης και δημοκρατικής οικονομικής διακυβέρνησης και τραπεζικής και φορολογικής ένωσης. Η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να εγκαθιδρύσει μια πιο δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία λήψεως αποφάσεων με στόχο να ενισχυθεί ένα πλαίσιο λογοδοσίας και διαφάνειας προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό ισχύει επίσης και για τα θέματα που αφορούν τις διεθνείς εμπορικές συνθήκες ξεκινώντας από τις συμφωνίες με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Με στόχο την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών συνδικάτων που προσήλθαν στη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη, επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να προχωρήσουν μαζί προκειμένου να κτίσουν μια Ευρώπη των δικαιωμάτων και της εργασίας ως μοντέλου ανάπτυξης και συνοχής.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

ΟΗΕ: Σοβαρό το θέμα στην κυπριακή ΑΟΖ - Για όλα φταίει το πετρέλαιο


Τη σοβαρότητα του θέματος που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ εξήρε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, αναφέροντας ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)».
Ο κ. Άιντε, έκανε τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι η κατάσταση καταδεικνύει πως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορεί να είναι «είτε ευλογία, είτε κατάρα».
Αν τύχει, είπε, καλής διαχείρισης, θα αποτελέσει όφελος για όλους τους Κύπριους, ενώ αν γίνει πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες, σημείωσε.
Ο κ. Άιντε κάλεσε όλους να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Ανέφερε ότι είχε μια εποικοδομητική, ενδιαφέρουσα και σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ έντονη περίοδο, επειδή η κατάσταση περιπλέκεται. Τόνισε ότι υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι για τους οποίους η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαράδεκτη και γι' αυτό θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις δύο πλευρές, ώστε να επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Σημείωσε ότι οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι έχουν τεθεί ζητήματα προς συζήτηση. Ευχήθηκε πως σε μεταγενέστερο στάδιο, θα μπορέσουν να συναντηθούν και οι δύο ηγέτες, ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα έπρεπε να επισκεφθεί τώρα την Άγκυρα αντί να βρίσκεται στη Λευκωσία, απάντησε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και φυσικά σύντομα θα βρεθεί στην Άγκυρα.
Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, σημείωσε ότι οι ίδιοι θα αποφασίσουν πότε θα συμβεί αυτό. Μέχρι τότε, είπε, θα συνεχίσει τις συναντήσεις ο ίδιος μαζί τους, όπως και με τους διαπραγματευτές.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Στην Αίγυπτο το δεξαμενόπλοιο των Κούρδων που πέρασε από την Κύπρο


Το δεξαμενόπλοιο στο οποίο επέβαιναν Κούρδοι του Ιράκ και είχε εντοπιστεί στα ανοικτά της Λεμεσού, βρίσκεται πλέον στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλοίο έγινε νηοψία από τουρκικό σκάφος και διαπιστώθηκε ότι οι δεξαμενές του ήταν άδειες.
Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούσαν τη διαδρομή, είναι πολύ πιθανό το πετρέλαιο που μετέφερε να φορτώθηκε σε άλλο πλοίο εν πλω. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε κανένα δικαίωμα για εμπλοκή αφού το τάνκερ βρισκόταν έξω από τα χωρικά της ύδατα.
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε φορτώσει πετρέλαιο από το Ιράκ και ήταν κλεμμένο. Οι Κούρδοι που αποτελούσαν το πλήρωμα έψαχναν αγοραστές για το πετρέλαιο ώστε να ενισχύσουν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΔΕΠΑ: Διεθνής διάκριση για τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σ. Παλαιογιάννη


Στη διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγοραστών-Εμπόρων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (GIIGNL) εξελέγη ο Σπύρος Παλαιογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.
Στο GIIGNL συμμετέχουν σήμερα 74 εταιρίες αερίου απ' όλο τον κόσμο που έχουν εμπορική δραστηριότητα στο τομέα LNG (32 από την Ευρώπη, 32 από την Ασία και 10 από την Αμερική).

Ο Οργανισμός παρέχει στα μέλη του πληροφορίες σχετικές με τη βιομηχανία, την αγορά και το εμπόριο του LNG, τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και στη χρήση του, καθώς επίσης και οδηγίες/συμβουλές αναφορικά με τις καλύτερες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στις εμπορικές συναλλαγές και στη λειτουργία των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων LNG.

Η διοίκηση του Οργανισμού απαρτίζεται από 15 μέλη, πέντε από κάθε ήπειρο.

Την Ευρώπη, πέραν του κ. Σπύρου Παλαιογιάννη, εκπροσωπούν ανώτατα στελέχη των εταιριών Gaz de France - Suez, της ιταλικής ENI και της ισπανικής Gas Natural-FENOSA. Την ευρωπαϊκή πεντάδα συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Domenico Dispenza, που προέρχεται από την ΕΝΙ και για χρόνια είχε διατελέσει ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Α. Φώσκολος: Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο από την Αμερική

Α. Φώσκολος: Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο από την Αμερική
Η Ελλάδα έχει περισσότερο πετρέλαιο ακόμα και από την Αμερική, δηλώνει ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδος ξεπερνούν τα 20 δις. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, όταν η Αμερική δεν έχει πάνω από αυτό το ποσό. Ειδικότερα ο ενεργειακός πλούτος της Αμερικής εκτιμάται περίπου στα 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, εκ των οποίων τα 15 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου βρίσκονται στον κόλπο του Μεξικού.
foskolos

Όπως μας λέει μολονότι η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για θαλάσσια οικόπεδα πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων με πιο πρόσφατα αυτά στο Ιόνιο και στην Κρήτη, δεν έχει συμπεριλάβει περιοχές που από τη δεκαετία του 90 είναι γνωστές στο εξωτερικό -τόσο από Νορβηγούς, όσο και Γάλλους- για τον ενεργειακό πλούτο που κρύβουν.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για δύο περιοχές στην Κρήτη και συγκεκριμένα η μία βρίσκεται νοτιοανατολικά της Γαύδου και η άλλη είναι η λεκάνη της Ηροδότου ( επίσης στην Κρήτη ) που διεκδικούν Αίγυπτο και Ελλάδα. Ειδικότερα δε για την λεκάνη της Ηροδότου σημειώνει ο Αντώνης Φώσκολος εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πλούτος της ο ενεργειακός ανέρχεται στα 12 δις. Ισοδύναμου πετρελαίου εκ των οποίων τα 6 δις. ανήκουν στην Ελλάδα. Όπως λέει χαρακτηριστικά αν η Ελληνική πολιτεία είχε προχωρήσει στην διαδικασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων της από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 τότε που είχαν γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι απλώς ακούγοντας τα στοιχεία για τον πλούτο που κρύβει η χώρα γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη δεν θα υπήρχε ανάγκη να μπούμε σε κανένα μνημόνιο.

Αλλά και τώρα που δείχνει ότι προχωρά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων όλα προχωρούν με βηματισμό χελώνας σημειώνει ο καθηγητής. Αναρωτιέται δε γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στον διαγωνισμό όλα τα οικόπεδα με ενεργειακό ενδιαφέρον, παρακάμπτοντας τις διάφορες εμπλοκές που δημιουργεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ:reporter.gr

Ποιοι θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται από τον Ιανουάριο

Ποιοι θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται από τον Ιανουάριο
Καινούργια δεδομένα και νέα ήθη στην αγορά δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταθέσει στους μισθωτούς τα φορολογικά βάρη για τις δαπάνες που εκπίπτουν οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο παροχών προς τους εργαζόμενούς τους.

Μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να προχωρήσει (και αναδρομικά από 1.1.2014) στην εφαρμογή των διατάξεων που ψηφίστηκαν πέρυσι και εξειδίκευσε πρακτικά η εγκύκλιος της  Γενικής Γραμματέως  Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δηλώνουν ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά, αν και ανοίγουν «παράθυρο» για ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων (με νεότερη εγκύκλιο ή νόμο αν χρειαστεί) σε περίπτωση που φανεί πως  το «μάρμαρο» θα πληρώσουν και πάλι οι χαμηλόμισθοι και όχι τα «γκόλντεν μπόις» της αγοράς που αποκρύπτουν εισοδήματα.

Αποκαλυπτήρια τον Ιανουάριο

Από τη μισθοδοσία του ερχόμενου Ιανουαρίου όμως θα φανεί ποιες επιχειρήσεις θα περικόψουν τον μισθό των εργαζομένων τους, λόγω και της παρακράτησης φόρου που θα διενεργούν για τις παροχές που τους δίνουν. Με την εγκύκλιο Σαββαΐδου ανατίθεται στα λογιστήριά τους το καθήκον να κρίνουν και να υπολογίζουν, με τα κριτήρια που θέτει ο νόμος 4172/2013 (νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), αν η παροχή εταιρικού τηλεφώνου, αυτοκινήτου, κατοικίας, κουπονιών κ.ά. πρέπει να φορολογείται σαν να ήταν κανονικός μισθός.  Τότε θα αποκαλυφθεί αν γίνεται σωστή εφαρμογή του μέτρου και αν αυτό επιτυγχάνει το στόχο του που είναι η  διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων των υψηλά αμειβόμενων στελεχών της αγοράς.

Στην πράξη, άμεσα θα πληγούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μεγάλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) που, με βάση και εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία έκανε δεκτή ο κύριος Μαυραγάνης από τον Σεπτέμβριο του 2012 ήδη, προβλέπεται να πληρώνουν φόρο σαν εισόδημα και για το «φθηνό» ρεύμα ή το μειωμένο τιμολόγιο ύδρευσης που απολαμβάνουν.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν φορολογούνται και δεκάδες άλλες παροχές, εφόσον προβλέπονται από συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά εργαζομένων κλπ). Το μέτρο όμως εφαρμόζεται σε περιόδους όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις καταργούνται και αντικαθίστανται όλο και περισσότερο από ατομικές.

Το μεγάλο «παζάρι»

Στην πράξη, το μέτρο οδηγεί μαζικά πλέον τους υπαλλήλους και τα στελέχη εταιριών σε … επαναδιαπραγμάτευση και νέου τύπου «παζάρια» με τους εργοδότες τους και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όπου εργάζονται, για τις παροχές που λαμβάνουν. Στόχος τους θα είναι να αποσπάσουν το πολυπόθητο «συγχωροχάρτι» από τον εργοδότη τους, μία βεβαίωση δηλαδή από το λογιστήριο που να δείχνει πως ό,τι εισέπραξαν αφορά δαπάνες για τις ανάγκες της επιχείρησης, ώστε να περισώσουν τις τρέχουσες αποδοχές τους από παρακράτηση φόρου, αλλά και για να μη  βρεθούν «ανοικτοί» σε ενδεχόμενο φορολογικό έλεγχο στο μέλλον, αν και όποτε τους προκύψει -και με βάθος έως μία δεκαετία πίσω!

Προφανώς όμως, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης έχουν τα «ισχυρά» στελέχη μιας επιχείρησης και άλλα τα χαμηλόβαθμα (πχ πλανόδιοι πωλητές κλπ) έστω και αν προσπαθούν απλώς να πείσουν για το «δίκιο» τους τα γραφεία προσωπικού και τα λογιστήρια του εργοδότη τους. Για παράδειγμα, μια συνηθισμένη απάντηση που συχνά δίνουν επιχειρήσεις σε υπαλλήλους τους είναι πχ «ας μην τηλεφωνούσες από το κινητό και ας έμενες στο γραφείο να κάνεις τηλέφωνα από το σταθερό».

Ακόμα και η χορήγηση της ειδικής βεβαίωσης ίσως δεν φαντάζει πάντα αυτονόητη, ειδικά σε εποχές κρίσης όπου πολλές επιχειρήσεις παρανομούν και δεν χορηγούν καν τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας (ή παρακράτησης φόρου 20% στα μπλοκάκια) που επιβάλλει ο νόμος, επειδή αυτές δεν έχουν αποδώσει τον φόρο που παρακράτησαν από τον εργαζόμενο στη διάρκεια της χρονιάς στο δημόσιο.

Η φορολόγηση των παροχών σε είδος είναι παλαιά και «πονεμένη» υπόθεση. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως με τους κανόνες  που θέτει η εγκύκλιος Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει το τοπίο και παίρνει τέλος «η ασάφεια νόμου που προκαλούσε αγωνία σε μισθωτούς και επιχειρήσεις» για τη φορολόγησή τους.

Πρακτικά όμως, επιμερίζεται πλέον και στους μισθωτούς η φορολογική επιβάρυνση της επιχείρησης για τις δαπάνες για παροχές σε είδος. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις (πλην των μεγάλων ή πολυεθνικών που τηρούν αναλυτικά εξοδολόγια) περνούσαν στα έξοδά τους τις δαπάνες για παροχές σε είδος (κινητά, κουπόνια, αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας κλπ) χωρίς να εξετάζουν αν αυτές γίνονταν και για προσωπική χρήση του υπαλλήλου τους. Αν γινόταν ένας φορολογικός έλεγχος, η εταιρία πλήρωνε φόρο για τις λογιστικές διαφορές.

Αυτό όμως τώρα αλλάζει και η δαπάνη θα προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα του υπαλλήλου, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ ή και άλλους όρους που θέτει η εγκύκλιος Σαββαΐδου. Για παράδειγμα, μπαίνει κανόνας με βάση τον οποίο προσμετράται μόνο η υπέρβαση του παγίου του προγράμματος χρήσεως του κινητού και όχι ολόκληρος ο λογαριασμός του κάθε μήνα. Έτσι όμως θα μπορεί να γλιτώνει φόρο η εταιρία και θα τον πληρώνει ο μισθωτός.

Τι δεν φορολογείται

Με αφορμή πάντως το σάλο που ξέσπασε για το ζήτημα της «φορολόγησης παροχών σε είδος» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε ότι «Πολλοί προσπάθησαν να πουν ότι φορολογούμε εν γένει τις παροχές σε είδος.  Η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφορά την εξαίρεση πολλών κατηγοριών παροχών σε είδος που μέχρι σήμερα θεωρούνταν παροχές και φορολογούνταν. Συνεπώς αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των παροχών σε είδος και της φορολόγησής τους για να μην υπάρχουν προβλήματα στους φορολογικούς ελέγχους όπου τα προβλήματα αυτά ήταν αρκετά, ταλαιπωρούσαν τις επιχειρήσεις και δημιουργούσαν τεράστια ασάφεια ακόμη και στους φορολογούμενους μισθωτούς. Συνεπώς ξεκαθαρίζεται το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 – δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994

Για τους χαμηλόμισθους ΔΕΝ τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται κατά κανόνα για τα ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα

ΔΕΝ φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης

ΕΙΔΙΚΑ σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:

    ΔΕΝ φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας
    ΔΕΝ φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας
    ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση γάλακτος
    ΔΕΝ φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας
    ΔΕΝ φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης
    ΔΕΝ φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους
    ΔΕΝ θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα)
    ΔΕΝ φορολογούνται ΓΕΝΙΚΩΣ οι ΠΑΡΟΧΕΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας
    ΔΕΝ φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης
    ΔΕΝ φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης
    ΔΕΝ φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου
    ΔΕΝ φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης
    ΔΕΝ φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων.
    ΔΕΝ φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι
    ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι  μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική
    ΔΕΝ φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο  ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη

ΔΕΝ φορολογούνται ανεξάρτητα από την αξία της παροχής, ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει τα 300 ευρώ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    Φορολογούνται μόνον αυτοκίνητα που παρέχονται στα υψηλόβαθμα στελέχη  (status cars).

*(αφορά τη φορολόγηση του 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος)

    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί κλπ εργαζόμενοι των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση
    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive)
    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη μετακίνηση των πελατών τους
    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (mini-bus)
    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων
    ΔΕΝ φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού ή υψηλών προσώπων των επιχειρήσεων διαχείρισης των αεροδρομίων
    Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ θεωρείται παροχή η δαπάνη των καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων (π.χ. διόδια, βενζίνη, ΚΤΕΟ, service, parking, αλλαγή ελαστικών κλπ)

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

    ΔΕΝ φορολογείται το ποσό του παγίου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας ανεξάρτητα από τον αριθμό συνδέσεων που έχει δοθεί σε κάθε έναν εργαζόμενο.
    ΔΕΝ φορολογείται ούτε το υπερβάλλον ποσό του παγίου, εφόσον αφορά επαγγελματικούς σκοπούς με μία απλή βεβαίωση του εργοδότη
    ΔΕΝ φορολογείται η παροχή συσκευών Η/Υ, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος. Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενό της έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.
    ΔΕΝ φορολογείται η δαπάνη πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των πιο πάνω συσκευών

ΔΑΝΕΙΑ

    ΔΕΝ φορολογείται η διαφορά επιτοκίου των δανείων παντός είδους (τραπεζικά που χορηγούν οι τράπεζες στο προσωπικό τους, δάνεια με έγγραφη ή μη συμφωνία που δίνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους καθώς και προκαταβολές ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν δοθεί μέχρι 31/12/2013. Αυτό ισχύει ασχέτως του ποσού του δανείου ή του χρόνου αποπληρωμής του.

Όλα τα ανωτέρω ΔΕΝ φορολογούνται γιατί ΔΕΝ θεωρούνται παροχές.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ΔΕΝ φορολογούνται παροχές ως 300 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο, ακόμα και αν η συνολική αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και σε όσα στελέχη εταιριών η αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ,  το όριο των 300 ευρώ λειτουργεί ως αφορολόγητο όριο και θα φορολογηθεί μόνο για το υπερβάλλον

ΕΞΑΙΡΕΣΗ: φορολογούνται μόνον τα αυτοκίνητα σε υψηλόβαθμα στελέχη, με 30% της απόσβεσης ή του μισθώματος (και όχι αυτά που παραχωρούνται για επαγγελματική χρήση), η διαφορά επιτοκίου των δανείων, τα stock options και η παραχώρηση κατοικίας ακόμα και αν είναι κάτω από 300 ευρώ ετησίως.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Έχασε τα 90 δολ. το αργό


Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Τρίτη το αργό χάνοντας το επίπεδο των 90 δολ. το βαρέλι καθώς η υποβάθμιση των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια ανάκαμψη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης στην αγορά.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 1,49 δολ. ή 1,7% στα 88,85 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Το αργό τύπου Brent υποχώρησε 68 cents ή 0,7% στα 92,11 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures exchange του Λονδίνου.


ΠΗΓΗ.capital.gr