Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΜΠΑΤΛΕΡ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ , ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Τέτοια εποχή θυμάμαι ο παππούς μου έλεγε κάτι απίστευτες ιστορίες που έμοιαζαν με παραμύθια αλλά πιθανόν να ήταν βγαλμένες από την ζωή.Το τελευταίο καιρό όμως όλο τριγυρίζει στο μυαλό μου μια αξέχαστη,μάλλον φανταστική ιστορία,που μου είχε πει κάποτε.
Υπήρχε λέει μια εύρωστη εταιρεία στην οποία οι εργαζόμενοι και τα αφεντικά δούλευαν αρμονικά και προσπαθούσαν από κοινού για την πρόοδό της.Τα κέρδη ήταν μεγάλα για το αφεντικό,οι απολαβές ικανοποιητικές για τους εργαζόμενους και τα όποια προβλήματα λύνονταν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.Η μεγαλύτερη όμως κατάκτηση για τους εργαζόμενους ήταν η σύμβασή τους,την οποία διατηρούσαν ως κόρη οφθαλμού.
Λόγω των πολλών κερδών ,η εταιρεία έγινε ελκυστική, άλλαξε αφεντικό και τα πράγματα άλλαξαν.Το νέο αφεντικό έβαλε από την αρχή στο μάτι την σύμβαση.Ήταν το μεγάλο αγκάθι και δεν είχε συνηθίσει να έχει τέτοια θέματα.Οι εργαζόμενοι δεν ήταν όμως διατεθειμένοι  να δεχθούν αμαχητί τις αλλαγές που ήθελε το αφεντικό για να αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του.Γιατί όλες οι αλλαγές που ζητούσε ήταν σε βάρος τους,ενάντια στα εισοδήματά τους και κυρίως στην ασφάλεια της εργασίας τους.Όμως όλα τα κάστρα πέφτουν από μέσα...
Το αφεντικό έψαχνε απεγνωσμένα λύση και λίγο πριν απελπιστεί, βρέθηκε ο πρόθυμος Μπάτλερ.Πρότεινε στο αφεντικό να αναλάβει, με το αζημίωτο,να χειραγωγήσει τους εργαζομένους.
Στην αρχή έφτιαξε μια παρέα από πρόθυμους" επαναστάτες",που μπροστά στο προσωπικό τους συμφέρον δεν υπολόγιζαν τίποτα και έπιασαν δουλειά .Φρόντισαν αρχικά να χτίσουν το προφίλ του Μπάτλερ που μετατράπηκε σε Στρατηγό εν μια νυκτί..Με περίσσιο θράσος μιλούσαν για την προάσπιση της σύμβασης και από την άλλη την.... ξήλωναν συστηματικά με αντάλλαγμα μικρά τυράκια για τους αρεστούς εργαζομένους και μεγάλα... κεφαλοτύρια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Όπως είναι λογικό τα πράγματα έγιναν τραγικά για τους εργαζομένους ,οι οποίοι βλέποντας κάποιους, αρεστούς στην παρέα συναδέλφους, να προοδεύουν και να γίνονται ισχυροί ,εγκλωβίστηκαν σε αυτή τη λογική και ξέχασαν την σύμβασή τους.
Δυστυχώς,ο παππούς δεν μου τελείωσε ποτέ την ιστορία και μου ζητούσε να σκεφτώ ένα δικό μου τέλος.
Ας δώσει λοιπόν ο καθένας μας το δικό του τέλος σ΄αυτή την φανταστική ιστορία ανάλογα με την καρδιά του.Άλλωστε στην μυθοπλασία όλα επιτρέπονται......

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων


Όλοι οι υποψήφιοι σε ένα ψηφοδέλτιο - Με 42% δήμαρχος από τον πρώτο γύρο
Αλλάζει το σύστημα των δημοτικών εκλογών και σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές αφορούν στις αμέσως επόμενες εκλογές του Μαΐου. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» με ρύθμιση της κυβέρνησης δεν ....
θα υπάρχουν πια πολλά ψηφοδέλτια, αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς. 
Το ένα θα είναι για τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Δήμαρχοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προκρίνονται στον δεύτερο γύρο οι πρώτοι υποψήφιοι. 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. 
Οι παραπάνω αλλαγές αυτές συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Μιχελάκη με κύριο στόχο να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον στενό κομματικό εναγκαλισμό.
Πηγή: protothema.gr
 ΠΗΓΗ:.pak-elta.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ «3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974» ΣΤΑ «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ 2013»


Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει γενέθλια. Και τα γιορτάζει. Κάθε χρόνο. Αδιαλείπτως, εδώ και 39 χρόνια. Ουδείς ή ελάχιστοι γνωρίζουν πότε ακριβώς ιδρύθηκαν τα άλλα κόμματα. Κανένα πάντως δεν έχει ημερομηνία ανάλογη της 3ης Σεπτέμβρη.
Είναι κι αυτό ένα από τα μυθολογικά στοιχεία που εισήγαγε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην πολιτική. Συναρπαστικός άνθρωπος, βιρτουόζος πολιτικός, αλλά και άριστος διαχειριστής των συμβόλων. Κατάφερε παράλληλα με την πολιτική να φτιάξει και ημερομηνίες σταθμούς που υπενθύμιζαν, σηματοδοτούσαν και ενίσχυαν την πολιτική πορεία του ιδίου και του Κινήματος που ίδρυσε. Διακήρυξη 3ης Σεπτέμβρη, 1981-Αλλαγή, «βρώμικο ’89».
Μόνον που ο φετινός εορτασμός δεν θυμίζει ακριβώς γενέθλια, αλλά μνημόσυνο για το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα, που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει μία εκδήλωση, για την ιστορική του διακήρυξη, που ουσιαστικά θα την ενταφιάζει.
Είναι η πρώτη φορά που αντί για πολιτική εκδήλωση θα έχουμε επιστημονικό συμπόσιο με ολίγη από πολιτική. Είναι η πρώτη φορά που αντί να διερευνά πολιτικές που θα βάζουν «τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας» θα δικαιολογεί τις πολιτικές συγκυβέρνησης με την Δεξιά. Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ, αντί για δρων πολιτικό υποκείμενο της ιστορίας, θα γίνει το ίδιο αντικείμενο ιστορικής έρευνας.
Όταν κάτι γίνεται αντικείμενο ιστορικής έρευνας και την προσφορά του στον τόπο την αποτιμούν όχι οι πολίτες, αλλά οι επιστήμονες, είναι σαν να ομολογείται ότι μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Θυμίζει τα έγγραφα των υπηρεσιών που μετά από κάποιες δεκαετίες αποχαρακτηρίζονται. Ή όπως το λέει ο λαός στη γλώσσα του «να κάνουμε του μακαρίτη τα σαράντα να τον κλάψουμε».
Είναι η πρώτη φορά, από το 1974, που το ΠΑΣΟΚ έχει ποσοστό 12% (και δημοσκοπικά το ήμισυ), μικρότερο δηλαδή και από αυτό που συγκέντρωσε στις πρώτες του εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που στην ηγεσία του βρίσκεται ένας πολιτικός που, για 15 χρόνια και μέχρι να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν απλώς αντίθετος στην ιδρυτική του διακήρυξη, αλλά και την πολεμούσε με φανατισμό.
Είναι η πρώτη φορά που το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση (Σοσιαλισμός)» είναι για το ΠΑΣΟΚ ένα πουκάμισο αδειανό ή καλύτερα ένα πουκάμισο του Νέσσου, ποτισμένο δηλαδή με (του Μνημονίου το) δηλητήριο που κατατρώει τις σάρκες του. Και προκαλεί θυμηδία αν όχι και οργή να υποστηρίζεται, από τους νεκροθάφτες, ότι «οι στόχοι της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, προσαρμοσμένοι στις σύγχρονες συνθήκες, παραμένουν πάντα επίκαιροι».
Είναι η πρώτη φορά που οι μικρομεσαίοι, οι μη προνομιούχοι Έλληνες, οι εργάτες και οι αγρότες, η κοινωνική του δηλαδή βάση, βρίσκεται τόσο έντονα, με θυμό και λύσσα, απέναντι. Ποιό; Το ΠΑΣΟΚ, που η ηγεμονία του στηρίχθηκε σ’ αυτή την πλατιά κοινωνική συμμαχία.
Είναι η πρώτη φορά που δεν έχει νεολαία, οι ψηφοφόροι, αλλά και τα μέλη του είναι οι «65 άνω». Ποιο; Το ΠΑΣΟΚ, που έκανε αντιπολίτευση με τους εικοσάρηδες και κυβέρνησε με τους τριαντάρηδες.
Είναι η πρώτη φορά που δεν έχει κόμμα, αλλά ένα μηχανισμό διορισμένων-φάντασμα. Ποιο; Το ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία για τους «πρασινοφρουρούς» του, τα Εκτελεστικά του Γραφεία, τις Κεντρικές του Επιτροπές, τα Συνέδριά του, τις Επιτροπές Οργανωτικού και Συνδικαλιστικού.
Είναι η πρώτη φορά που συγκυβερνά με την «επάρατο δεξιά». Ποιο; Το ΠΑΣΟΚ, που έκανε σημαία του το δικομματισμό και το διπολισμό και με βάση την αντίθεση Συντηρητικής – Προοδευτικής παράταξης μεσουράνησε στο πολιτικό στερέωμα της μεταπολίτευσης.
Είναι η πρώτη φορά που στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, τις διαμαρτυρίες, τις διαδηλώσεις, τις πορείες, τις συγκεντρώσεις, τις απεργίες δεν υπάρχει. Όχι μόνον απουσιάζει, αλλά τα (όποια εναπομείναντα κεντρικά του) στελέχη κρύβονται ή οι βουλευτές του, νυν και πρώην, επιζητούν τη φρούρηση της αστυνομίας.
Όταν δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά, όταν από κόμμα μαζών έχεις γίνει ούτε καν κόμμα παραγόντων, αλλά κόμμα ηττημένων βουλευτών, τι γιορτή να κάνεις; Όταν στο ριζοσπαστισμό της «3ης Σεπτέμβρη» αντιπαραθέτεις τον «υπεύθυνο» μνημονιακό λόγο, πόσο άλλο να διαστρέψεις την ιδρυτική σου διακήρυξη; Όταν από φορέας αλλαγής έχεις μεταλλαχθεί σε καθεστωτική συνιστώσα, τι νόημα έχουν οι επετειακές συναθροίσεις;
Όταν οτιδήποτε διαφορετικό ή και καινούργιο πεις για την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, τη μεταρρυθμιστική Αριστερά θα συγκρούεται a priori με τη συμμετοχή σου στην κυβέρνηση, είσαι χαμένος από χέρι. Είναι όπως η παρθένα με το Σατανά.
Αν, ο ερίτιμος κύριος Βενιζέλος, είναι να πει: τελειώσαμε με την «3η Σεπτέμβρη», σκίζουμε την ιδρυτική διακήρυξη, διαγράφουμε το τρίπτυχο, διαλύουμε το ΠΑΣΟΚ, τότε πάσο. Αν είναι να θύσει σπονδές στον Ανδρέα και το ηρωικό παρελθόν, για να εξαγνιστεί ο ίδιος και το σύγχρονο ΚΟΔΗΣΟ του οποίου ηγείται, τότε κάνει λάθος. Θα καταστρέψει και τον εαυτό του και οτιδήποτε επιχειρεί να φτιάξει.
Ούτε να το ανασυστήσει μπορεί ούτε να το αναγεννήσει. Θα ήταν κατόρθωμα εάν μπορούσε να το μετεξελίξει σε σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα και τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάτι που όμως δεν γίνεται απλώς με λόγια, όσο όμορφα κι αν είναι ή λέγονται με ρητορικό στόμφο. Ούτε φυσικά επιτυγχάνεται με την παρουσία των «τοτέμ» του Κινήματος στα «Βενιζέλεια 2013» που οργανώνει.
Ό,τι και να πει ο Βενιζέλος, ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου, η Βάσω, ο Ρέππας, ο Κακλαμάνης, ο Σκανδαλίδης θα είναι κούφια λόγια αφ’ ης στιγμής δεν υπάρχει κοινωνική αντιστοίχηση. Πολιτικές ομιλίες στο όνομα δήθεν του λαού με το λαό να απουσιάζει ή ακόμη χειρότερα με το λαό απέναντι είναι σαν τους επικήδειους λόγους που εκφωνούν οι ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίων στη μνήμη των αποδημησάντων συναδέλφων τους.
Χρειάζεται εθνικό όραμα, πολιτικό σχέδιο, κοινωνικές και πολιτικές αναφορές και δυνάμεις στήριξης, ρήξεις, αγώνες και εμπνευσμένη ηγεσία. Και τέτοια δεν υπάρχουν. Το μόνο που υπάρχει είναι η νεοφιλελεύθερη (συγ)κυβερνητική διαχείριση και τίποτε άλλο. Μόνος και αποκλειστικός στόχος των «Βενιζελείων 2013» είναι να δοθεί η (ψευδής) εντύπωση της ενότητας υπό την ηγεσία Βενιζέλου.
Θεωρούν ότι αυτή η εικόνα μπορεί να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις και στις εκλογές (που παρά τα αντιθέτως λεγόμενα προτιμούν να γίνουν γρήγορα) να λάβουν ένα ποσοστό 8-9% που θα τους εξασφαλίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα 20-25 ατόμων και θα τους διατηρήσει στο παιχνίδι των κυβερνητικών συνεργασιών. Είναι μια κυνική στρατηγική συμμετοχής στην κυβέρνηση για διαχείριση και νομή της κρατικής εξουσίας. Γι’ αυτό και θα αποδειχθεί ατελέσφορη και αδιέξοδη.
Το ΠΑΣΟΚ σαν Κίνημα, σαν κυρίαρχη έκφραση της Δημοκρατικής Παράταξης, σαν ηγεμονικός πόλος της Κεντροαριστεράς, σαν Φορέας σοσιαλιστικών ιδεών, σαν «Κίνημα λαού» τελείωσε. Μπορεί να κρατάει το όνομα, αλλά δεν έχει τη χάρη.
Εφεξής, και με την καθοδήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, μπορεί να είναι ένα κόμμα κεντρώων παραγόντων, μια κοινοβουλευτική συνιστώσα συνεργατικής αστικής διακυβέρνησης, ένα κόμμα «υπευθύνων ανδρών» στη διαχείριση της κρίσης που διέρχεται η χώρα. Μέχρι εκεί. Και καλά είναι -όσο συμπεριφέρεται υπεύθυνα και ανταποκρίνεται με επάρκεια στο ρόλο που διάλεξε.
Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, αλλά δεν τελείωσαν η Δημοκρατική Παράταξη, η Κεντροαριστερά και το Προοδευτικό Κίνημα. Και βεβαίως δεν τελείωσαν οι αγώνες για της ανάγκες της κοινωνίας. Αυτοί οι αγώνες, κοινωνικοί και πολιτικοί, θα αναδείξουν (πιθανώς και μέσα από το ΠΑΣΟΚ) τις νέες ιδέες, τα νέα υποκείμενα και τις νέες ηγεσίες.
Και κάποια στιγμή θα αποτυπωθούν σε μια Νέα Διακήρυξη, όπως αυτή που παρουσίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, και της οποίας το μνημόσυνο θα τελέσει σε μερικές μέρες, παρουσία τεθλιμμένων συγγενών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν ευθύνεται ο ίδιος, ούτε είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το γεγονός. Του έλαχε ο κλήρος; Ας το πούμε κι έτσι…
 ΠΗΓΗ:matrix24.gr

Δούλος εθελοντής με μάσκα επαναστάτη...‏


Τέλος καλοκαιριού και σιγά-σιγά ερχόμαστε στο ακόμη πιό θερμό από αυτό, φθινόπωρο. Θερμό από οικονομικής άποψης αλλά ....
πιθανόν και από πολιτικής, μιας και τα δύο αυτά στοιχεία αλληλοσυνδέονται.

Σκέφτομαι να μην ξαναεκφράσω δημοσίως απόψεις σχετικές με τις αποφάσεις και τις ενέργειες αυτών που καθορίζουν το μέλλον μας,
από οποιοδήποτε χώρο & αν προέρχονται (πολιτικό, συνδικαλιστικό, όργανα της Ε.Ε., κλπ).

Ο λόγος είναι απλός. Κουράστηκα να βλέπω τριγύρω μου ανθρώπους (συγγενείς - φίλους - συναδέλφους - γείτονες - αγνώστους) να γκρινιάζουν, να θυμώνουν από την αδικία που υφίστανται, να μαραζώνουν από την ανασφάλεια για το τι μέλλει γεννέσθαι, αλλά συγχρόνως να μην είναι και διατεθειμένοι-ες ν' αγωνιστούν!
Βαρέθηκα να τους βλέπω να παλεύουν νοητά και μόνον στον φανταστικό τους μικρόκοσμο, κάνοντας σε αυτούς που βιάζουν τη ζωή τους πέντε κεφαλοκλειδώματα, οχτώ άπερκατ και δέκα τριπλά λουπ με αριστερό κροσέ λέγοντας ταυτοχρόνως:

"-Ξες ποιός είμαι εγώ ρε; Τόλμα να κάνεις πράξη αυτούς τους απεχθείς νόμους που έχεις ψηφίσει εσύ με τα δεκανίκια σου και θα δεις εγώ ποιός είμαι να...ουμ".
Άντε μην τα πάρω τώρα και σηκωθώ από τον καναπέ και ...όχι τίποτε άλλο, θα θυμηθώ μετά σε ποιά πλευρά καθόμουν για να ξανακάτσω στην ίδια;».

Τίγκα οι παραλίες μας το καλοκαιράκι που λέτε,οι μπύρες και τα ουζάκια πηγαινοερχόντουσαν & κάπου εκεί μεταξύ χταποδιού και γαρίδας, πεταγόταν και κανένας «νταής» είτε από την παρέα μας, είτε από γειτονική, λέγοντας:«-Εεε ρε, έτσι και τολμήσουν να ξαναπάρουν καινούργια μέτρα..., τελειώσανε, θα τους δείξω εγώ!».
Σιγά ρε κλασομπανιέρα νεοέλληνα, μου ήρθε κάποιες στιγμές ν΄απαντήσω σε κάτι τέτοιους επαναστάτες της φακής. Αφού όταν γίνουν εκλογές είτε σε συνδικαλιστικό,είτε σε βουλευτικό, είτε σε δημοτικό επίπεδο, πάλι με το προ-σταυρωμένο ψηφοδελτιάκι θα πας.
Κράτησα όμως το επίπεδό μου και δεν απάντησα έτσι. Για την ακρίβεια, δεν απάντησα καθόλου και ούτε σκοπεύω να ξαναμπώ στην παντελώς ψυχοφθόρα διαδικασία, του να συζητάς επιχειρηματολογώντας με ρεαλιστικά και κυρίως ειλικρινή στοιχεία, καλή τη πίστει ότι ο εκάστοτε συνομιλητής σου ασπάζεται τις ουσιώδεις και βασικές αρχές ενός ειλικρινούς διαλόγου ενώ αυτός είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων...faux.

Το πήρα απόφαση. Η βλακεία είναι ανίκητη είχε πει κάποτε ο Αϊνστάιν, αν είχε γνωρίσει όμως τους σημερινούς νεοέλληνες, εκτός της βλακείας θα επισύναπτε ως ανίκητη και την δειλία!! 
Φανταστείτε ότι μας πήραν πιά χαμπάρι μέχρι και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.Τόσο ξεφτίλα...
Θα μου πει τώρα κάποιος φίλος-η: «-Και τι να κάνουμε; Να βγούμε έξω στους δρόμους από μόνοι μας; Να περιμένουμε βοήθεια από ποιόν, τη στιγμή που ο ένας είναι χειρότερος του άλλου;»
Συμφωνώ! Εγώ δεν επιθυμώ να χειραγωγήσω κανέναν υπέρ κανενός. Αυτό που θέλω να καταδείξω είναι ακριβώς η εσκεμμένη ανικανότητα της εξουσίας απ' όπου και αν προέρχεται. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε στη λογική, του να βάζουμε αρχηγό στους τυφλούς τον λιγότερο τυφλό.

Οι ανατροπές στην πυραμίδα της εξουσίας, δύναται να γίνουν και από κάτω προς τα πάνω. Αφαιρέστε τη βάση της πυραμίδας, τι πιστεύετε ότι θα γίνει η  κορυφή; Θα μείνει, ή θα σωριαστεί με πάταγο συμπαρασύροντας και την τελευταία πέτρα που στηριζόταν; 
Αν πιστεύουμε ενδόμυχα ότι οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές δεν υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα εργασιακά μας δικαιώματα, αν θεωρούμε ότι ο δήμαρχος της πόλης μας δεν προβιβάζει την ποιότητα ζωής των δημοτών του καθ' ότι υποταγμένος κομματικά στην κεντρική κυβέρνηση, αν διαπιστώνουμε ότι ο περιφερειάρχης δεν προωθεί τα συμφέροντα της περιφέρειάς του αρνούμενος να έρθει σε ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο, εμείς γιατί συνεχίζουμε & ψηφίζουμε πάντα με κομματικά κριτήρια και όχι με βάση την ηθική και τις αξίες που πρεσβεύει ο-η κάθε υποψήφιος;
Αν επιτέλους δεν στηρίξουμε ανθρώπους που κατάφεραν δραπετεύοντας από τον κομματικό σωλήνα να ανεξαρτοποιηθούν, πως θα αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου την αδέκαστη και κοινωνικά δίκαιη διακυβέρνηση της χώρας μας; Ζητώ χίλια συγνώμη από όσους και όσες προσβλήθηκαν από τα λεγόμενά μου, τη στιγμή που ενώ ασπάζονται τις μνημονιακές πολιτικές και τις στηρίζουν δια της ψήφου τους, το δηλώνουν τίμια και ανοιχτά χωρίς να μυξοκλαίγονται και να ψευτο-τσαμπουκαλεύονται.

Δεν ζητώ καμία συγνώμη από όσους και όσες προσβλήθηκαν μεν αλλά ανήκουν στην κρυφο-μνημονιακή κατηγορία δε. Κρατήστε τα ipad σας, την LCD HD TV σας, τα super duper κινητά σας, όλα αυτά που σας δίνει φτηνά τέλος πάντων το ευρώ και οι δημιουργοί του, οι δανειστές και τα μνημόνιά τους, αλλά τουλάχιστον σταματήστε την κλάψα και την μπαρουτοκαπνισμένη επανάσταση των λέξεων.

Λέξεων άδειων, κενών, χωρίς νόημα όταν δεν συνοδεύονται από πράξεις.
Καλό χειμώνα να έχουμε,υγεία σε όλους και όλες....
 ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

Αφρική πεινασμένη εξαιτίας των βιοκαυσίμων


Χιλιάδες άνθρωποι μιας εκ των φτωχότερων αφρικανικών χωρών οδηγούνται στην πείνα εξαιτίας την αρπαγής της γης από εταιρία βιοκαυσίμων χρηματοδοτούμενη από το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης.
Η ActionAid κατηγορεί την ελβετική εταιρία Addax Bioenergy ότι απειλεί τις ζωές των τοπικών κοινωνιών της Σιέρα Λεόνε, όπου λειτουργεί μια τεράστια φάρμα ζαχαρότευτλων. Η εταιρία, που θα ξεκινήσει άμεσα την εμπορία βιοκαυσίμων από την Αφρική στην Ευρώπη, έλαβε μέσα στο 2012-2013 150 εκατομμύρια δολάρια από σχετικό πρόγραμμα του βρετανικού Υπουργείου.

Η δραστηριότητα της Addax ξεκίνησε το 2008 με την εταιρία να νοικιάζει στην βόρεια πλευρά της Σιέρα Λεόνε 57.000 εκτάρια γης για 50 χρόνια. Το πρόγραμμα θα παράγει 85 εκατομμύρια λίτρα αιθανόλης κάθε χρόνο – η ποσότητα αυτή είναι ικανή να καλύψει το 12% των βρετανικών αναγκών.

Το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί ως το υπόδειγμα επένδυσης με περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη. Αλλά κατόπιν των επισκέψεών της στο σημείο, η ActionAid εκτιμά ότι η εταιρία βιοκαυσίμων απειλεί το βιοτικό επίπεδο 13.000 κατοίκων σε 60 χωριά. Το 99% των κατοίκων που ερωτήθηκε σχετικά από την οργάνωση δήλωσε ότι είδε την παραγωγή τροφής να μειώνεται σημαντικά και το 90% αυτών θεωρεί υπαίτια την Addax. Το 85% των κατοίκων δηλώνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε επαρκώς για τα συν και τα πλην της επένδυσης, ενώ το 75% δεν είδε ποτέ τα συμφωνητικά ενοικίασης της γης.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, η Addax λαμβάνει επιχορήγηση από πολλές επενδυτικές τράπεζες και κυβερνητικά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία και το Ταμείο Επείγουσας Ανάπτυξης της Αφρικής, που χρηματοδοτείται ικανοποιητικά από το βρετανικό Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης.

«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το Υπουργείο, που στοχεύει στην μείωση της φτώχειας παγκοσμίως, χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής εξωθώντας τον λαό στην πείνα», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Τιμ Ράις, υπεύθυνος για θέματα βιοκαυσίμων της ActionAid.

Η Φιόνα Χολ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Βιομηχανία, την Έρευνα, την Ενέργεια και την Ανάπτυξη, σχολίασε ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν να εξετάσει το θέμα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε επίσης ότι οι καταγγελίες της ActionAid θα ελεγχθούν. «Το αφρικανικό Ταμείο παίρνει μόνο του τις αποφάσεις του μόνο του για τις επενδύσεις που χρηματοδοτεί. Καθώς εμείς χρηματοδοτούμε αυτούς θα τους ζητήσουμε να ελέγξουν άμεσα το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις και από την εταιρία».

Η Addax σχολίασε ότι το πρόγραμμα «προωθήθηκε και από τις αρχές τις Σιέρα Λεόνε ως υποδειγματικό. Την ίδια γνώμη εξέφρασαν και διεθνείς οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΣΤΟ ΤΕΜΑΧΙΟ 12 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ Την Πέμπτη τελικά ανάβει η φλόγα στην ''Αφροδίτη''

Πετρελαιοπηγή
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανάψει η φλόγα στη πλατφόρμα της εταιρείας Noble στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Η φλόγα με το κυπριακό φυσικό αέριο ήταν να ανάψει σήμερα αλλά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων υπήρξε μικρή καθυστέρηση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Υδρογοναθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπο Έλληνα  η φλόγα θα αποτελέσει τεστ για να γίνουν μελέτες για την ποιότητα και τη ποσότητα του φυσικού αερίου. 

Οι μελέτες θα χρειαστούν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα καθυστερήσει την διαδικασία 3-4 μήνες.
  
Ο κ. Έλληνας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα, αναφέροντας την εκτίμηση του πως το κοίτασμα θα είναι περίπου στα 7 τρις κυβικά πόδια.  Όπως ανέφερε, αν η ποσότητα είναι μεταξύ 6 και 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια θα είμαστε ικανοποιημένοι, αν είναι κάτω από 5 τρις κυβικά πόδια αυτό, όπως είπε, θα είναι ανησυχητικό.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Gazprom: Μας χρέωνει χρυσάφι για το αέριο και βγάζει υπερκέρδη 11,4 δισ. δολάρια

Gazprom: Μας χρέωνει χρυσάφι για το αέριο και βγάζει υπερκέρδη 11,4 δισ. δολάρια
Τα υψηλότερα έσοδα από την πώληση αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα καθαρά κέρδη του ρωσικού κρατικού κολοσσού OAO Gazprom κατά 5% το α' τρίμηνο σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη στο πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 380 δισ. ρούβλια (11,4 δισ. δολάρια) έναντι 361 δισ. ρουβλίωνν πριν από ένα χρόνο. Τα έσοδα αυξήθηκαν 19% στα 1,46 τρισ. ρούβλια από 1,23 τρισ. ρούβλια το 2102

Οι πωλήσεις αερίου στην Ευρώπη, την πιο προσοδοφόρα αγορά της Gazprom, σημείωσαν άνοδο 6% στα 45,3 δισ. κυβικά μέτρα. Αντίθετα, στη Ρωσία οι πωλήσεις αερίου υποχώρησαν 9% στα 90,3 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Gazprom ενέγραψε έσοδα 73,4 δισ. ρουβλίων από προηγούμενες προβλέψεις, αναφορικά με τις αναδρομικές προσαρμογές των τιμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Με “καπέλο” το φυσικό αέριο στους Έλληνες

Σημειώνεται, πάντως, ότι, μετά τα στοιχεία που έδωσε χθες η ρωσική Gazprom στοιχεία για το ύψος των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, (αύξηση 36% στα 12,9 δισ. κ.μ), το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της εταιρείας κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα του κόστους. Σύμφωνα λοιπόν με το στέλεχος της Gazprom, η μέση τιμή του φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Η εταιρεία αναμένει, μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη να μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Στη χώρα μας, ωστόσο, το μέσο κόστος στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούσε οριακά τα 500 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ συγκεκριμένα χθες ο μέσος όρος διαμορφωνόταν στα 499,6 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Άρα το "καπέλο" που πληρώνουμε συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ξεπερνά τα 120 δολάρια, εάν επαληθευτεί η μείωση της μέσης τιμής πώλησης στα 380 δολάρια.

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγες ημέρες μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως ζητούμενο της διαπραγμάτευσης την τροποποίηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που ευθύνεται για το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου.
 ΠΗΓΗ:.newmoney.gr

Μπορεί να μη μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά λύση για τους φτωχοποιημένους Έλληνες υπάρχει…!!!

20130903-141022.jpg 
ΠΗΓΗ:olympia.gr/

Απίστευτο! ...κι' όμως συντάχθηκε το 1947


Αρχές του 1947 η ΑΓΓΛΙΚΗ κυβέρνηση έχει ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν προκειμένου να έχει ιδία άποψη, στέλνει ....
το 1947 τον Paul A. Porter ως επικεφαλής αμερικανικής αποστολής.

Μετά από έναν περίπου μήνα, ο Porter στέλνει επιστολή προς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, γράφοντας μεταξύ των άλλων:

« Εδώ δεν υπάρχει κράτος !
Υπάρχει μόνο μία ιεραρχία πολιτικών, ο ένας χειρότερος από τον άλλον.
Μοναδική τους έννοια , η κατάκτηση της εξουσίας.
Σε ολόκληρη τη χώρα οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και τον φόβο, οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν, οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες.

Και συνεχίζει:
Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη!!!!.
Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται ΒΑΣΕΙ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ( μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους!).

Η δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να προβεί ούτε στην είσπραξη φόρων, ή την επισκευή δρόμων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλιπαρεί για ξένη βοήθεια ,απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος... !!!!
Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια για τη διαιώνιση των προνομιών μιας μικρης κλικας που εχει την εδρα της στην πλατεία Κολωνακίου !.

Υπογραφή :Paul A. Porter
Από την Κέλλυ 

 ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

ΕΛΠΕ: Ενεκρίθη η μεταβίβαση του 35% του ΔΕΣΦΑ στη Socar


Τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της ΕΛΠΕ (35%) στο ΔΕΣΦΑ, στην εταιρεία SOCAR, ή σε νομικό πρόσωπο του ομίλου SOCAR που εκείνη θα υποδείξει, έναντι τιμήματος 212,1 εκατ. ευρώ, ενέκρινε ομόφωνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της πρώτης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα (100% του παρισταμένου εταιρικού κεφαλαίου) και ενέκρινε τη μεταβίβαση του ποσοστού συμμετοχής της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ» (35%) στο «ΔΕΣΦΑ ΑΕ», στην εταιρεία SOCAR, ή σε νομικό πρόσωπο του Ομίλου SOCAR που εκείνη θα υποδείξει, έναντι τιμήματος 212,1 εκατ. ευρώ και επικύρωσε την παροχή εξουσιοδότησης που είχε χορηγήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας με την υπ’ αριθ. 1203/1/2.8.2013 απόφασή του προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο και στελέχη της εταιρείας, προκειμένου να υπογράψουν τη σύμβαση (προσύμφωνο) μεταβίβασης των μετοχών (SPA), καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή δήλωση απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης αυτής.
Ενέκρινε επίσης, ως απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση της παραπάνω μεταβιβάσεως, την απόδοση από τη ΔΕΠΑ του 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στα ΕΛΠΕ, αιτία μειώσεως του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, η οποία θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εν λόγω εταιρείας, μετά την υπογραφή του προσυμφώνου μεταβίβασης των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

«Λουκέτο» σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ χωρίς αποζημιώσεις ζητά η τρόικα


UPDATE) Το άμεσο κλείσιμο των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις στους εργαζομένους ζητά η τρόικα, απορρίπτοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών.
Με το νέο αυτό δεδομένο, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επί του θέματος.
Την αποκάλυψη για την αρνητική εξέλιξη με την τρόικα έκανε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.
«Στείλαμε περασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε – την είχε κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών και έδωσε "πράσινο φως" ο Αντώνας Σαμαράς να σταλεί στην τρόικα» είπε η Φώφη Γεννηματά και εξήγησε πως την περασμένη Πέμπτη έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δανειστών.
«Ανέβαλαν την απάντηση λέγοντας ότι θέλουν λίγο χρόνο να επεξεργαστούν την πρόταση. Χθες λάβαμε email αναφερόμενο στις τρεις εταιρείες - ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ - που απέρριπτε τις προτάσεις ως "μη ρεαλιστικές" και "μη βιώσιμες"».
Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο επιχειρήσεων ακόμη και χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους. Η τρόικα προκρίνει το μοντέλο της πτώχευσης. Η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σε συνομιλία της με τον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τής απάντησε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη».
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια «τεχνοκρατική απάντηση» όπως είπε η Φώφη Γεννηματά ενώ η ίδια επιμένει στα πολιτικά επιχειρήματα υπέρ της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης.
Διαφορετική η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ...
Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι διαφορετική σε σχέση με την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια απόρριψη του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νωρίτερα το energypress.gr έγραφε:
Σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), με τις Βρυξέλλες να εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις.
Το θέμα της εξυγίανσης των τριών εταιρειών, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, συζητήθηκε τη Δευτέρα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκρίθηκε η εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών εταιρειών, με βάση το μοντέλο που είχε προτείνει το υπ. Οικονομικών, και τώρα εκκρεμεί το «ok» της Κομισιόν, το οποίο πάντως δεν είναι σίγουρο.
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η αρχική πρόταση της κυβέρνησης να πουληθεί η εταιρεία ως ενιαίο σύνολο φαίνεται πως δεν «περνά». Γι’ αυτό και η ελληνική πλευρά έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες στη δεύτερη εναλλακτική λύση, αυτήν της διενέργειας δύο διαφορετικών, αλλά παράλληλων διαγωνισμών. Έναν για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αϊ-Γιάννη, και έναν για τα υπόλοιπα ορυχεία, παρέχοντας την δυνατότητα στον επενδυτή που θα κερδίσει τον πρώτο, να πλειοδοτήσει και στον δεύτερο.
Σύμφωνα, ωστόσο με πληροφορίες, ακόμη και σε αυτή την πρόταση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (υπό τον Χ. Αλμούνια) διστάζει να δώσει την έγκρισή της. Και στις Βρυξέλλες κυκλοφορούν και πάλι τα προ ενός έτους σενάρια για «σπάσιμο» της ΛΑΡΚΟ στα δύο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό θα οδηγήσει σε πώληση ξεχωριστά του εργοστασίου από τα ορυχεία, χωρίς παροχή προτιμησιακού δικαιώματος (δηλαδή ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον 1ο διαγωνισμό, δεν θα μπορεί να πλειοδοτήσει και στον 2ο).
Ε.Ε.: Χωρίς δυνατότητα εξαγωγών τα ΕΑΣ
Εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των δύο αμυντικών βιομηχανιών, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Το υπ. Οικονομικών έχει προτείνει ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία για την ΕΛΒΟ και διάσπαση στα δύο των ΕΑΣ. Ειδικά για τα τελευταία, η πρόταση του υπουργείου είναι να "σπάσουν" σε αμυντικό και πολιτικό κομμάτι, να διατηρηθεί μόνο το πρώτο, με παράλληλες απολύσεις 500 περίπου εργαζόμενων και κλείσιμο εργοστασίων. Η Κομισιόν συμφωνεί με την εκκαθάριση των ΕΑΣ, θεωρεί ωστόσο ότι εφόσον το κομμάτι που θα παραμείνει θα χρησιμοποιείται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, αυτοί πρέπει να καλύπτουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες, και να μην υπάρχουν εξαγωγικές δυνατότητες.
Το επιχείρημά της -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι ότι το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε αμυντικές βιομηχανίες κρατών - μελών που εξάγουν πολεμικό υλικό. Αντίθετα, οι κρατικές ενισχύσεις επιτρέπεται να δίνονται όταν το υλικό αυτό προορίζεται αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά. Η στάση της Κομισιόν έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική πρόταση, όπου υπάρχει ειδική μνεία για τη δυνατότητα των ΕΑΣ να συνεχίσουν τις εξαγωγές.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τριών ζημιογόνων επιχειρήσεων δεν θα αργήσει να κλείσει, και σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει πριν από την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, στις 16-17 Σεπτεμβρίου. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr