Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Απίστευτη φάρσα της «Ελληνοφρένεια» ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ “ΦΩΤΙΑ” ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ

Σε μια απίστευτη τηλεφωνική φάρσα προχώρησαν σήμερα οι συντελεστες της «Ελληνοφρένεια», οι οποίοι υποδυόμενοι στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τηλεφώνησαν σε Κύπριους βουλευτές για να τους… επιπλήξουν για το «Όχι″ στη χθεσινή ψηφοφορία!

Ακούστε τους σπαρταριστούς διαλόγους:


ΕΟΠΥΥ: Ερχεται διπλή συμμετοχή στα φάρμακα




Διπλή συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα, εφόσον αυτά είναι ακριβότερα από το προβλεπόμενο όριο, θα ισχύει από την ερχόμενη εβδομάδα, μεταδίδει το iatronet.gr.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς υπογράφει έως την Παρασκευή τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να ισχύσει το αργότερο έως το τέλος του μήνα. 

Η απόφαση περιλαμβάνει τη 'θετική' λίστα συνταγογράφησης με ασφαλιστική τιμή, η οποία θα λειτουργεί ως εξής: 

Κάθε σκεύασμα έχει δύο τιμές. Την ασφαλιστική τιμή, η οποία είναι η αποδεκτή τιμή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ και τη λιανική τιμή, η οποία είναι αυτή που έχει δοθεί με την έγκριση του φαρμάκου. 

Στην περίπτωση που η λιανική υπερβαίνει την ασφαλιστική τιμή, ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με τη συμμετοχή του 25% για την ασφαλιστική τιμή και επιπλέον τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής. 

Συγκεκριμένα, για ένα σκεύασμα με ασφαλιστική τιμή 10 ευρώ και λιανική 12 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει: 2,5 ευρώ ως συμμετοχή (25%) στην ασφαλιστική τιμή και 2 ευρώ για τη διαφορά έως τη λιανική (σύνολο 4,5 ευρώ). 

Προς το παρόν, τη μισή διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής - λιανικής θα την καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά σταδιακά το σύνολο της επιβάρυνσης θα μετακυλιστεί στον ασφαλισμένο.

Στην περίπτωση που η ασφαλιστική είναι ίδια με τη λιανική, ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνον 25% συμμετοχή. 

Διάταξη 

Ο κ. Σαλμάς εκτιμά ότι με το σύστημα αυτό θα υπάρξει συμμετοχή του ασφαλισμένου στη θεραπευτική επιλογή. 

Θα ζητεί, δηλαδή, ο ασφαλισμένος από τον γιατρό του τη θεραπεία, η οποία δεν θα του προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση. 

Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο γιατρός θα υποχρεούται να ενημερώνει τον ασθενή για το επιπλέον κόστος και τις επιλογές που έχει για πιο φθηνή θεραπεία. 

Το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει επιβάρυνση 50 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον ΕΟΠΥΥ, αλλά το ποσό εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί με τη μείωση του φαινομένου υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων, με πιο ακριβά. 

Παραδείγματα 

Το Iatronet.gr παρουσιάζει ορισμένα παραδείγματα σκευασμάτων, τα οποία περιλαμβάνονται στη 'θετική' λίστα, με τη λιανική και την ασφαλιστική τους τιμή αντίστοιχα: 

Antichol 20 mg (26,27 ευρώ - 26, 27 ευρώ). 
Bevostatin 20 mg (13,14 ευρώ - 13,14 ευρώ). 
Simvastatin 20 mg (13,14 ευρώ - 13, 14 ευρώ). 
Pravachol 40 mg (12,72 ευρώ - 10,16 ευρώ). 
Simvastatin 40 mg (13,14 ευρώ - 13,14 ευρώ). 
Vassor 40 mg (8,49 ευρώ - 7,25 ευρώ). 
Zocor 40 mg (10,05 ευρώ - 7,25 ευρώ). 
Arvastatin 40 mg (29,09 ευρώ - 20,31 ευρώ). 
Atorgon 40 mg (16,53 ευρώ - 10,16 ευρώ). 
Lipitor 20 mg (11,62 ευρώ - 10,16 ευρώ). 
Lipogen 40 mg (29,09 ευρώ - 20,31 ευρώ). 
Crestor 20 mg (19,88 ευρώ - 10,16 ευρώ).  
ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με εργόσημο δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ




Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΙΚΑ, Οι αμειβόμενοι με εργόσημο, δεν δικαιούνται παροχές σε χρήμα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επίδομα ασθένειας, ατυχήματος, επαγγελματικής νόσου, ΤΒC, επιδόματα μητρότητας και έξοδα κηδείας).

Κατά συνέπεια, ο χρόνος ασφάλισης με εργόσημο λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος.Για την χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος των αμειβομένων με εργόσημο απαιτούνται εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, στις οποίες μπορούν να συνυπολογιστούν και οι λοιπές ημέρες ασφάλισης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση παροχών σε είδος με βάση τη συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης (ή 50 κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2013) δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης με εργόσημο.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έξτρα φόρος 45% για όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό




Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους έως και 45% βρίσκονται από χθες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έβγαλαν την περίοδο 2009-2011 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά δεν κατάφεραν τελικά να δικαιολογήσουν την «ψαλίδα» σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Στο προσκλητήριο της ΓΓΠΣ για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων ανταποκρίθηκε μόλις. στους δύο φορολογουμένους οι οποίοι έλαβαν το σχετικό ραβασάκι και τώρα αρχίζουν να ράβονται τα κοστούμια των έξτρα φόρων ενώ προετοιμάζεται σαφάρι για τον εντοπισμό αυτών που γύρισαν την πλάτη.

Από τους 24.710 φορολογουμένους στους οποίους εστάλησαν ειδοποιητήρια οι 13.710 υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία είτε αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα είτε επιχειρώντας να καλύψουν τις διαφορές. Τώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι και να βεβαιώσουν πρόσθετους φόρους σε όσους θα αποδειχθεί τελικά ότι επιχείρησαν να γλιτώσουν βγάζοντας στο εξωτερικό κεφάλαια για τα οποία δεν έχουν πληρώσει φόρους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τα 24.710 ειδοποιητήρια, 8.500 επιστολές γύρισαν πίσω χωρίς αποδέκτη. Αφού ξεκαθαρίσουν οι πιο εύκολες υποθέσεις στις οποίες θα επιβληθούν πρόσθετοι φόροι, για τους 8.500 φορολογουμένους θα αναζητηθούν οι συνυπόχρεοι, θα επιστρατευθούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και γενικότερα κάθε μέσο που δίνει ο νόμος προκειμένου να εισπραχθούν φόροι για κεφάλαια τα οποία κρατήθηκαν μακριά από τα μάτια της Εφορίας.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι φάκελοι 2.500 φορολογουμένων οι οποίοι ενώ έλαβαν το ραβασάκι δεν έχουν κάνει καμία κίνηση. Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμάται ότι έχουν ζητήσει «προσωπική» παράταση, πέραν της 20ής Μαρτίου από την εφορία τους.

ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ !



Τo πιο σουρεαλιστικό, τις τελευταίες ημέρες, είναι οι διαφημίσεις των κυπριακών τραπεζών στην τηλεόραση. Σα να έχει κολλήσει η βελόνα του πικάπ που κάποιος ξέχασε, υπενθυμίζοντας οδυνηρά σε πολλούς οτι μπορεί να μην ξαναδούν μέρος ή το σύνολο των χρημάτων τους. Το ίδιο τραγελαφικές κινδυνεύουν να αποδειχθούν οι όποιες προβλέψεις, για το επικίνδυνο πόκερ στο οποίο άφησε τον εαυτό της να μπλεχτεί η Κύπρος - όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια.

Η απόφαση του Eurogroup θα μπορούσε να είναι “μία κάποια λύσις”, που λέει και ο Καβάφης στους “Βαρβάρους”: Η Κύπρος χρειάζεται 17 δισ. και θα πάρει τα 10 από τους Ευρωπαίους. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα βάλει η ίδια. Είναι καλύτερο να τα πληρώνουν επί χρόνια οι Κύπριοι πολίτες, με χαράτσια στην ακίνητη περιουσία ή άλλες έκτακτες εισφορές; Γιατί να μην τα πληρώσουν, μιά κι έξω, αναλογικά, όσοι έχουν λεφτά (και μάλιστα πολλά) στις τράπεζες; Και ανάμεσα σε αυτούς, γιατί να μην πληρώσουν ακόμα περισσότερα οι Ρώσοι ολιγάρχες, φοροφυγάδες και μαφιόζοι, που ξεπλένουν το χρήμα τους στο νησί, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που (όχι μόνο αυτή στην Ευρώπη) τους δίνει ;

Και γιατί να μην πληρώσουν - εν τέλει - και οι Ελλαδίτες καταθέτες, που μετέφεραν τα λεφτά τους στην Κύπρο, όχι γιατί ήταν παράνομα ή αδήλωτα, αλλά γιατί φοβήθηκαν την έξοδο από το ευρώ, πριν τις διπλές περσινές εκλογές; (Η ειρωνία είναι οτι εδώ, αυτοί που φωνάζουν τώρα περισσότερο για τους κινδύνους κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών, είναι αυτοί που προκάλεσαν το φόβο για το ελληνικό bank run, με την απειλή να καταληφθεί η εξουσία από αντιλήψεις τύπου Στρατούλη και Λαφαζάνη). Μπορεί να συγκαταλέγονται στους “αθώους”, αλλά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, από την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα δεν την έπαθε, κατά κύριο λόγο; Στο κάτω-κάτω, για τόκους 20 μηνών ή κάτι τέτοιο πρόκειται... 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέο κοίτασμα στον Κόλπο του Μεξικού




Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Anadarko Petroleum ανακοίνωσε ότι, ανακάλυψε ένα πιθανά γιγαντιαίο κοίτασμα στον Κόλπο του Μεξικού, το οποίο συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα που βρέθηκαν ποτέ στην περιοχή.

Πρόκειται για το κοίτασμα Shenandoah. Η εκτίμηση περί “πιθανού γιγαντιαίου” κοιτάσματος έγινε με την πρόσφατη ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το κοίτασμα φτάνει σε βάθος μέχρι οκτώ χιλιομέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας, της οποίας το βάθος σε εκείνη την περιοχή είναι 1.767 μέτρα. Για το λόγο αυτό θα απαιτηθεί επένδυση δισεκατομμυρίων προκειμένου να αναπτυχθεί εμπορικά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μόνο στο Shenandoah. Το τελευταίο ανήκει κατά 30% στην Anadarko, κατά 30% στην ConocoPhillips, κατά 20% στην Cobalt International Energy και από 10% κατέχουν οι Marathon Oil και Venari Resources αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Διαφωνεί με την Φορολόγηση του Μειωμένου Τιμολογίου που Απολαμβάνουν οι Εργαζόμενοι της ΔΕΗ




Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαφωνεί με την φορολόγηση του μειωμένου τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος που απολαμβάνουν τα μέλη της. 
Η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:
"Για όσους παρακολουθείτε από κοντά την λυσσαλέα επίθεση των συμφερόντων στην ΔΕΗ θα έχετε δει ότι ο πρώτος στόχος όλων όσων θέλουν να λεηλατήσουν, να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την επιχείρηση, είναι το συνδικάτο των εργαζομένων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Είναι το συνδικάτο και οι εργαζόμενοι γιατί είναι οι πρώτοι που αντιστέκoνται στα βρόμικα σχέδια τους.

Από τα «όπλα» που χρησιμοποιούν (και αυτό προκειμένου να αποκόψουν και να αδυνατίσουν το λόγο και τις απόψεις μας από το λαό) είναι το «όπλο» του κοινωνικού αυτοματισμού και του κανιβαλισμού.

Ακριβώς επειδή,

Χρόνια ολόκληρα τώρα τους αντιστεκόμαστε προκειμένου να μας αποκόψουν από την κοινωνία ώστε να μην μας ακούει και κυρίως να μην είναι σύμμαχός μας στον κοινό αγώνα ενάντια στα σχέδια τους, συνειδητά επιχειρούν να μας εμφανίσουν ως προνομιούχους, ρετιρέ και βολεμένους.

Για να φτιάξουν αυτή την εικόνα μας εμφανίζουν ως προκλητικά αμειβόμενους και κυρίως αναδεικνύουν ξανά και ξανά «το τεράστιο, το προκλητικό προνόμιο του μειωμένου τιμολογίου».

Ø Είναι ντροπή τους και είναι κατάπτυστοι

Ø Είναι ντροπή και είναι κατάπτυστοι γιατί καλλιεργούν το μίσος και τον κανιβαλισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Ø Είναι ντροπή και είναι κατάπτυστοι γιατί συνειδητά διαχωρίζουν τους εργαζομένους.

Ø Είναι ντροπή και είναι κατάπτυστοι γιατί ενώ είναι υποτακτικοί των πραγματικών προνομιούχων και ρετιρέ αυτής της χώρας στους οποίους κάνουν τα στραβά μάτια και τις πλάτες για να κλέβουν εκατοντάδες εκατ. € κάθε χρόνο από την ΔΕΗ μέσω διαφόρων απίστευτων σκανδάλων, επιχειρούν να εμφανίσουν τους εργαζομένους ως προνομιούχους και ρετιρέ και ως υπεύθυνους για το κατάντημα της επιχείρησης.

Ø Είναι ντροπή τους και είναι κατάπτυστοι γιατί ενώ έκλεψαν 700 εκατ € από τους μισθούς μας -χωρίς να έχει κάποιο όφελος το δημόσιο- μειώνοντας τη μισθοδοσία μας από 1,7 δις το χρόνο το 2009 σε 1 δις το 2012, έρχονται τώρα (χαρακτηρίζοντας εισόδημα με απόφαση του ΣΤΕ την από το 1945 ρυθμιζόμενη μορφή τιμολόγησης) να φορολογήσουν το όποιο όφελος των εργαζομένων της ΔΕΗ... από το μειωμένο τιμολόγιο.

Ντροπή σας Φαρισαίοι υποκριτές

ü Κλείστε πρώτα τις δεκάδες πληγές και πηγές αφαίμαξης της Επιχείρησης από τους κολλητούς σας

ü Προστατέψτε τη ΔΕΗ που διαλύσατε για λογαριασμό των αφεντικών σας και που εξαιτίας των όσων της αρπάζουν οι φίλοι σας πληρώνει ο φτωχός λαός

και μετά ελάτε να φορολογήσετε το μειωμένο τιμολόγιο.

ü Πείτε μας που βρήκατε τα 50 και 80 ακίνητα ο καθένας σας

και μετά ελάτε να φορολογήσετε το μειωμένο τιμολόγιο.

Κύριοι της Κυβέρνησης

Ότι και να κάνετε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν θα τους ξεκόψετε από την κοινωνία γιατί οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι με την κοινωνία.

Ότι και να κάνετε θα μας βρείτε μπροστά στις πύλες των ορυχείων, των Σταθμών, της Μεταφοράς, της Διανομής, της Εμπορίας.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα περάσει.

Η μαύρη προπαγάνδα σας τελειώνει .

Το μόνο διαχωρισμό που μπορείτε να κάνετε σ' εμάς τους εργαζόμενους αυτής της χώρας το πολύ - πολύ είναι από τη μια μεριά να βάλετε τους φτωχούς εργαζόμενους και από την άλλη τους λιγότερο φτωχούς.

Οι προνομιούχοι είναι στις γραμμές σας και όχι στις γραμμές μας.

Οι εργαζόμενοι στο σύνολο τους είναι στην ίδια μεριά του ποταμού.

Απέναντι είστε εσείς και όσοι κρύβετε στις διάφορες λίστες σας.

Είστε εσείς που επιτρέψατε και ανεχθήκατε τα μεγάλα σκάνδαλα της χώρας.

Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους διαχωρισμούς, αντιστέκονται και θα δώσουν την απάντηση ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα". 
ΠΗΓΗ:energia.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ "Αντιγράφουν" Gazprom για Κύπρο - "Ενεργειακή κοινοπραξία της ΕΕ να δώσει τα κεφάλαια"




Έντρομοι μπροστά σε μία συμφωνία Ρωσίας-Κύπρου που βέβαια κεντρικό αντικείμενο θα έχει - αν υπάρξει - τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα του νησιού, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, Κρίστοφ Λάιτλ. δηλώνει ότι "Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία ενεργειακών ομίλων που να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου"!

Δηλαδή είναι η ίδια πρόταση της Gazprom αλλά από την πλευρά των Ευρωπαίων, οι οποίοι βλέπουν πλέον ως εφιάλτη να χάσουν τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου επειδή ο Β.Σόιμπλε και η Μέρκελ διακατέχονται από καλβινιστικές ιδεοληψίες για την "αγνότητα" του τραπεζικού συστήματος ή καλύτερα θέλουν να αρπάξου γκαγκστερικά τις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις και τις στείλουν στους τραπεζικούς "παραδείσους" της Β.Ευρώπης (Λιχτενστάϊν, Λουξεμβούργο κλπ)

"Αυτή η λύση θα πρέπει να εξεταστεί τάχιστα γιατί οι εξελίξεις μπορούν να μας προλάβουν και να χάσουμε πολύ περισσότερα από πέντε ή δέκα δισ, ευρώ", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ.Λάιτλ ο οποίος συμμετέχει εκ της ιδιότητάς του στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπείων "σοφών".

"Μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν μας συμφέρει" είπε.

"Ακόμη και αν μια τραπεζική χρεοκοπία της Κύπρου δεν σημαίνει κίνδυνο για την Ευρωζώνη, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της χώρας, αυτή θα είχε ωστόσο έναν πολύ αρνητικό συμβολισμό και θα έστελνε εξαιρετικά αρνητικά μηνύματα στην υπόλοιπη ευρωζώνη", σημείωσε ο πρόεδρος του αυστριακού  Οικονομικού Επιμελητηρίου.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Έρχονται Κανόνια στην Εμπορία Πετρελαιοειδών




Με άμεσα νέα λουκέτα εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών απειλείται ορατά ο κλάδος. Κι αυτό γιατί η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά υπολογίζεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο 40%, εξαιτίας κυρίως της καθίζησης της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία εκτιμάται στο 60-70%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών, οι εταιρίες του κλάδου αναμένεται να εγγράψουν στο τετράμηνο ζημίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ιστορικά οι υψηλότερες ως σήμερα. Υπό το βάρος αυτών των ζημιών το ερώτημα που διατυπώνεται είναι πόσες από αυτές θα αντέξουν, με δεδομένο ότι τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν δεν είναι σημερινά, αλλά συνεχίζονται από το προηγούμενο έτος και συνεχώς εντείνονται. Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι τα «κανόνια» θα σκάσουν από το 6μηνο και μετά, ενώ προβλέπεται ότι στο τέλος της οικονομικής κρίσης θα έχουν απομείνει στον κλάδο περί τις 10 εταιρίες, από τις 20 που λειτουργούν σήμερα. 
Πάντως, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν καταγράφεται ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Κι αυτό γιατί, όπως έλεγε παράγοντας της αγοράς στο energia. gr, υπάρχει πολύ διαφορετική εμπορική φιλοσοφία ανάμεσα στις εταιρίες εμπορίας, που θεωρείται «αγκάθι» για οποιαδήποτε συγχώνευση. Συν τοις άλλοις, καταγράφεται απροθυμία από πιο ανθεκτικές εταιρίες να αναλάβουν επιχειρήσεις με πολύ ζημιογόνα χαρτοφυλάκια. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΕΗ: Η Αλήθεια για την Μονάδα Πτολεμαΐδα V




Σε ανακοίνωση προχώρησε την Τετάρτη η ΔΕΗ αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V. Η Επιχείρηση παραθέτει στοιχεία και τονίζει ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απολύτως διαφανείς.
Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ ΑΕ υπέγραψε στην Πτολεμαΐδα τη σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, απόφαση που τίθεται προς επικύρωση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που συγκαλείται στις 29 Μαρτίου 2013.
Η ΔΕΗ τονίζει ότι με πλήρη διαφάνεια έχει ήδη ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ως εισηγμένη εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει προς κάθε ενδιαφερόμενο λεπτομερή στοιχεία για την επένδυση αυτή (http://www.dei.com.gr/Default.aspx?id=64658&nt=18&lang=1).
Συγκεκριμένα, η κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς:
Ø Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
Ø Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
Ø Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ταυτόχρονα:
Ø Η χώρα θα συνεχίσει να αξιοποιεί τον πολύτιμο εγχώριο ορυκτό πλούτο της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας.
Ø Η ΔΕΗ συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας με μια τεράστια αναπτυξιακή επένδυση.
Τα ανωτέρω υπογραμμίζονται από τη ΔΕΗ, "καθώς την ώρα που μια πολύχρονη προσπάθεια βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμβολαιοποίησης, παρατηρείται από μερίδα του Τύπου μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων, χωρίς απολύτως καμία τεκμηρίωση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα των σχετικών δημοσιευμάτων.
Υπογραμμίζεται επιπρόσθετα ότι η εν λόγω σύμβαση αποτελεί το τελικό στάδιο μιας μακράς διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την οποία εφαρμόστηκαν πιστά όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες διαφάνειας καθώς και το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο που διέπει τις σχετικές συμβάσεις που συνάπτει η ΔΕΗ". 
Ειδικότερα υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:
Ø Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός.
Ø Κατατέθηκαν δύο προσφορές στις οποίες συμμετείχαν οι δύο μεγαλύτεροι διεθνώς κατασκευαστές σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη, οι εταιρείες HITACHI και ALSTOM
Ø Αναλυτικότερα, οι δύο προσφορές που κατατέθηκαν αφορούσαν (λεπτομέρειες στο συνημμένο Πίνακα):
o Την ΤΕΡΝΑ ΑΕ με υποπρομηθευτή τη HITACHI.
o Τις εταιρείες ΜΕΤΚΑ / DAMCO / ALSTOM από κοινού.
Ø Μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ (με υποπρομηθευτή τη HITACHI) με τίμημα σημαντικά χαμηλότερο από την προσφορά των εταιρειών ΜΕΤΚΑ / DAMCO / ALSTOM.
Ø Σημειώνεται ότι δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού ούτε προσφυγή στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά συνέπεια, τονίζει η ΔΕΗ, οι ισχυρισμοί ολίγων δημοσιευμάτων περί δήθεν «σκανδάλου» είναι παντελώς αβάσιμοι και αστήριχτοι.
Και καταλήγει:
"Εξίσου αβάσιμοι είναι και οι ισχυρισμοί περί δήθεν ειδικής ρήτρας αποζημίωσης του αναδόχου σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου με υπαιτιότητα της ΔΕΗ. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζεται πως δεν υπάρχει καμία ειδική ρήτρα για το εν λόγω έργο, παρά μόνο ισχύει ο γενικός όρος που προβλέπεται από τον Κανονισμό έργων της Επιχείρησης και που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος σε όλες τις διακηρύξεις και συμβάσεις της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον οποίο, η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση από ανυπαίτια καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της Επιχείρησης για οποιαδήποτε λόγο ανέρχεται κατά μέγιστο σε ποσοστό 3,75% του υπολειπομένου συμβατικού τιμήματος. Ο δε όρος αυτός αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για τον περιορισμό τυχόν απαιτήσεων του εκάστοτε αναδόχου στις περιπτώσεις αυτές". 
ΠΗΓΗ:energia.gr