Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Τι θα κρίνει τη συνεργασία ΕΛΠΕ με Energean για Αρτα - Πρέβεζα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις ύψους 200 εκατ. δολαρίων της Energean. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις νέες έρευνες για παραγωγή πετρελαίου στον Πρίνο.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη, ΕΛΠΕ και Energean κάθισαν την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο τραπέζι για «να τα βρούνε» στην περιοχή Αρτας - Πρέβεζας, καθώς η αρμόδια επιτροπή έκρινε ισοδύναμες τις προσφορές των δύο εταιρειών. Κίνητρο γι’ αυτή τη συνάντηση αποτέλεσε η διαμάχη των δύο εταιρειών για τη διεκδίκηση της περιοχής Αρτας - Πρέβεζας στον διαγωνισμό παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στο θέμα αναφέρθηκε, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Μαθιός Ρήγας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ, τονίζοντας ωστόσο ότι για να προχωρήσει θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα που αποτελούν «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο εταιρειών, που προέκυψε λόγω της εκτέλεσης σεισμικών ερευνών από την Energean στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Τα ΕΛΠΕ έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας την...

Πέντε "χρησμοί" για την αγορά πετρελαίου και τα διυλιστήρια

Αποτέλεσμα εικόνας για διυλιστήρια
Σταθεροποίηση των τιμών σε λίγο μεγαλύτερα επίπεδα, ευκαιρίες στις καθετοποιημένες πετρελαϊκές και συνέχιση της θετικής πορείας του τομέα της διύλισης, είναι μερικές από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προβλέψεις που κάνει η UBS στην έκθεση που δημοσιοποίησε προ ημερών για την πορεία του ευρωπαϊκού κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2016. Ο ελβετικός οίκος τοποθετείται ανοιχτά υπέρ της προοπτικής των δύο ελληνικών διυλιστηρίων, χωρίς να κρύβει μάλιστα ότι θεωρεί πως εμφανίζουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, τα μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την..