Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Πετρέλαιο και το μηδενικό ενδιαφέρον

Από το haniotika-nea.gr

Κύριε διευθυντά,
χώρα η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενέργειας και μάλιστα εκείνο της κίνησης και όχι μόνον, είναι καταδικασμένη να εξαρτάται από δανειστές, μνημόνια, και να παρουσιάζει αρνητικά οικονομικά ισοζύγια στα “πάρε – δώσε” της, στις διακρατικές σχέσεις.

Το πετρέλαιο το λένε και “μαύρο χρυσό”. Είναι πράγματι μαύρος χρυσός, φτάνει να υπάρχει σε ποσότητα, σε μεγάλο βάθος χρόνου, όχι όμως σε μεγάλο βάθος στεριάς ή θάλασσας και να υπάρχει σε ποσότητα ως εξαγώγιμο εμπορικό αγαθό. Και στο παρελθόν είχα γράψει σχετικά άλλα βλέπετε δεν είμαι..

Ανακοίνωση για το Διεθνές Συνέδριο ΠΣΕΕΠ ΕΕΤΙ

Από το pseep.gr

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 8 και 9 Ιουνίου 2017 πραγµατοποιείται το 2ο  ∆ιεθνές Συνέδριο Πετρελαίου στο Ξενοδοχείο Caravel που διοργανώνεται από το Σωµατείο µας σε συνεργασία µε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ), µε θέµα :
                              «Ελλάδα : Τα Αποθέµατα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
                           µπορούν να αποτελέσουν βασικό µοχλό Ανάπτυξης της χώρας». 
Σκοπός του Συνεδρίου είναι.

Δελτίο Τύπου για επαφές ΠΣΕΕΠ με Υπουργεία

Από το pseep.gr
Σε συνέχεια της συνάντησής µας την Τετάρτη 31/05/17 µε τον Υπουργό ΥΠΕΝ κο Γ. Σταθάκη, σήµερα 02/06/17 συναντηθήκαµε και µε τη ∆ιοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆ το οποίο κατέχει και το ποσοστό των ΕΛΠΕ που ανήκουν στο ∆ηµόσιο. Η ατζέντα και των δύο συναντήσεων ήταν η διευκρίνιση πρόθεσης από την πλευρά του ∆ηµοσίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΛΠΕ στο άµεσο και στο µεσοπρόθεσµο µέλλον.

Επίσης ζητήσαµε ενηµέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες προέκυψαν µετά ..

Υπογράφηκε αιφνιδιαστικά η δημιουργία του South Stream 2 από Ρωσία, Ελλάδα και Ιταλία!

Από το pronews.gr
Υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στην Αγία Πετρούπολη η σύμβαση δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Southeast European Pipeline που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Ελλάδας, προς την Ιταλία μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Ιταλίας!

Τις χώρες εκπροσώπησαν οι ΔΕΠΑ, Edison ως αγοράστριες και η Gazprom ως πωλήτρια του αερίου. Δηλαδή υππογράφηκε η συμφωνία που θα μεταφέρει μέσω της Τουρκίας το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη! Πρόκειται κατ'ουσίαν για τον "South Stream 2". O αγωγός θα φτάνει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί μέσω του ελληνικού εδάφους θα οδεύει προς Ιταλία!

Τα κέρδη για την χώρα είναι..

Σταθάκης: Με Fast Track ο Διαγωνισμός για τους Υδρογονάνθρακες στην Κρήτη - Δεν Πωλείται το 35% των ΕΛΠΕ

Από το energia.gr
Με διαδικασίες fast track θα γίνει ο διαγωνισμός για τα «οικόπεδα» της Κρήτης, δηλαδή τις δύο θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες κατέθεσε σχετικό αίτημα η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-ExxonMobil-Total, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

«Θα προχωρήσουμε fast track την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έγινε χθες (σ.σ. προχθές) και ταυτόχρονα, τα οικόπεδα που δεν έχουν ενδιαφέρον θα τα επανα-επεξεργαστούμε με τρόπο να δούμε τι προοπτικές έχουν» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι ..

Shuvalov: Η Gazprom και η Rosneft μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν τα επόμενα 7-10 χρόνια

Από το worldenergynews.gr
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ρωσίας Gazprom και Rosneft ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιγκόρ Σουβάλοφ, όπως μεταδίδει το Itar Tass.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν μέσα σε 7 με 10 χρόνια, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «φυσικά μπορεί». 

Τάχθηκε δε..

Σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο που "ρουφά" CO2 από την ατμόσφαιρα

Από το capital.gr
Η πρώτη στον κόσμο βιομηχανική ομάδα που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα, μόλις τέθηκε σε λειτουργία στην Ελβετία. Το γεγονός αναμένεται να αναζωπυρώσει το δημόσιο διάλογο -και την επιστημονική διαμάχη- κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Το εργοστάσιο της Climeworks AG κοντά στη Ζυρίχη είναι το πρώτο που αφαιρεί άμεσα το διοξείδιο από τον αέρα και μετά το πουλάει σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η μονάδα, σύμφωνα με το "Science", μπορεί να αποσπάσει..

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται "με φόρα" και αυτή δεν είναι πια μόνο η άποψη των αυτοκινητοβιομηχανιών

Από το bankingnews.gr
Οι τιμές των μπαταριών πέφτουν κατά περίπου 20% ετησίως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δαπανούν δισεκατομμύρια για την ηλεκτροδότηση των στόλων τους

Η Total, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να αποτελέσουν σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεων αυτοκινήτων μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Η άνοδος των οχημάτων με μπαταρία θα προκαλέσει πλήγμα..