Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ενδιαφέρον Κίνας για τα κοιτάσματα της Ανταρκτικής


Παρά τη διεθνή συμφωνία που έχει υπογραφεί για την απαγόρευση κάθε είδους εξόρυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Ανταρκτικής, η Κίνα σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξόρυξή τους όταν της δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού Τύπου.

Ως γνωστόν, το υπέδαφος της Ανταρκτικής είναι πλούσιο και διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολύτιμων μεταλλευμάτων.

Εδώ και αρκετό χρονικό διάσημα, η Κίνα έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την παγωμένη Ανταρκτική και έχει αρχίσει ήδη μια σειρά επιστημονικών προγραμμάτων και ερευνών αυξάνοντας και επεκτείνοντας την παρουσία της εκεί, δημιουργώντας νέους σταθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που έχει υπογραφεί απ’ όλους, απαγορεύεται κάθε εξόρυξη στην Ανταρκτική μέχρι και το 2048, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας, Ξι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Αυστραλία τάχθηκε υπέρ της ίδιας συμφωνίας σε συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ των ειδικών στο Χόμπαρτ της Τασμανίας.

Αναφερόμενος στο θέμα μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας, Greg Hunt, δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει καμιά διάθεση να ανατραπεί η πιο πάνω συμφωνία.

Εντελώς διαφορετική γνώμη για το θέμα έχει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Canterbury, Anne Marie Brady, σε σχετικό της βιβλίο με τίτλο «China as a Polar Great Power», που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα, όπου ισχυρίζεται ότι, μετά από έρευνες που έχει κάνει, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν το εντελώς αντίθετο. Όλα δείχνουν, τόνισε η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, ότι η Κίνα ενδιαφέρεται για την εξόρυξη της Ανταρκτικής και ήδη διεξάγει επιστημονικές έρευνες.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Πώς θα Αντιδρούσαν οι Έλληνες σε μία Ανάμιξη στα Εσωτερικά της Χώρας «Αλλιώτικη Απ’ τις Άλλες…»


O Θεός βλέπει το πρόβλημα της Ελλάδας και τον κίνδυνο να καταστραφεί η ιστορική αυτή χώρα και αποφασίζει να κάνει άμεση παρέμβαση.
Κατεβαίνει στη Βουλή των Ελλήνων και μεταξύ των άλλων λέει τα εξής: «Ακούστε, αποφάσισα να σας χαρίσω όλο το χρέος και να πριμοδοτήσω τη χώρα με άλλα τόσα ευρώ, ώστε να αναπτυχθεί και να μεγαλουργήσει. Επίσης, αποφάσισα να λύσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το σκοπιανό και το αλβανικό ζήτημα και εφεξής οι λαοί αυτοί θα ζούνε σε απόλυτη αρμονία μαζί σας. Τέλος, θα ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα, θα σας υποδείξω συγκεκριμένα μέρη όπου θα βγάλετε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πολύτιμα μέταλλα και χαρίζω όλα τα δάνεια των Ελλήνων προς τις τράπεζές τους.»!
Στο άκουσμα όλων αυτών το ελληνικό κοινοβούλιο σείεται από ιαχές, χειροκροτήματα και αγκαλιάσματα όλων των παρατάξεων. Ο Θεός όμως τους κάνει νεύμα να καθίσουν κάτω και τους λέει: «Μισό λεπτό, ακούστε και το τελευταίο: θέλω από εσάς όμως να κάνετε και μια μικρή, ελάχιστη παραχώρηση σε όλα αυτά που δίνω στη χώρα που αγαπάτε...»
Οι βουλευτές ωρύονται από τα έδρανα ενθαρρύνοντας τον Θεό να συνεχίσει. Αυτός λέει: «Θα ήθελα, όσοι έχουν εκλεγεί την τελευταία 20ετία να φύγουν και να μην βάλουν ποτέ ξανά υποψηφιότητα για κυβερνητική θέση.»
Η Βουλή παγώνει και οι βουλευτές αποσύρονται, για να το σκεφτούν.
Σε δύο ώρες εκδίδονται πύρινες ανακοινώσεις από τα κόμματα που καταγγέλλουν την επέμβαση ξένου παράγοντα στη χώρα και την προώθηση εκβιαστικών διλημμάτων για την υποδούλωση της χώρας και του λαού της, ενώ πολλά κανάλια μιλούν για θεσμική εκτροπή από την απρόκλητη και θρασεία επέμβαση του Θεού στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας.
Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.


ΠΗΓΗ:energia.gr

O νέος Σαουδάραβας βασιλιάς στηρίζει τη σταθερή πετρελαϊκή παραγωγή


Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλούς παραγωγούς. 

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας απεβίωσε νωρίς σήμερα και ο αδελφός του Σαλμάν έγινε βασιλιάς, αναφέρεται σε επίσημη δήλωση που εκδόθηκε από το βασιλικό δικαστήριο της κορυφαίας εξαγωγού πετρελαίου στον κόσμο.

Ο Σαλμάν διόρισε πρίγκιπα διάδοχο και κληρονόμο του τον ετεροθαλή αδελφό του Μούκριν, κινούμενος γρήγορα ώστε να προκαταλάβει οποιουσδήποτε φόβους για μια κρίση διαδοχής σε μια στιγμή που η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου αναταραχή στα σύνορά της.

Ο νέος βασιλιάς αναμένεται ευρέως ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές του Αμπντάλα, δήλωσαν αναλυτές.
«Ο βασιλιάς Αμπντάλα ήταν ο αρχιτέκτονας της σημερινής στρατηγικής να διατηρείται η παραγωγή σε υψηλά επίπεδα και να παραμερίζονται μικρότεροι παίκτες, αντί να περικοπεί», δήλωσε ο Τζον Κίλνταφ, της Aigain Capital LLC στη Νέα Υόρκη.

Ο Κίλνταφ πρόσθεσε πως ο Σαλμάν είναι γνωστός ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Σαουδικής Αραβίας και πως η αγορά περιμένει απ' αυτόν ότι θα κρατήσει την παραγωγή ψηλά.

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν αρχικά σήμερα, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν και η διαπραγμάτευσή τους εξακολουθεί να γίνεται σε επίπεδα πάνω από 50% κάτω από τις πιο πρόσφατα ανώτατα επίπεδα στα οποία είχαν φθάσει τον Ιούνιο του 2014.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για το σύστημα εμπορίας ρύπων


Δεν συμφώνησαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ημερομηνία έναρξης της αναμόρφωσης του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS) σε ψηφοφορία που έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η επιτροπή απέρριψε νωρίτερο ψήφισμα που καλούσε να ξεκινήσει η αναμόρφωση από το 2021, προκειμένου να μπορέσει τον επόμενο μήνα να προχωρήσει ο όλος σχεδιασμός στο Ε.Κ.
Η πρόταση της Κομισιόν αφορά την τόνωση των τιμών του άνθρακα και η παρότρυνση της βιομηχανίας να υιοθετήσει πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Προκειμένου να γίνει αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι χρειάζεται η απόσυρση εκατοντάδων εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών από την αγορά, αρχής γενομένης από το 2021.
Ορισμένα κράτη, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, είχαν υποστηρίξει να γίνει αυτό ακόμα νωρίτερα, από το 2017, ενώ άλλες χώρες όπως η Πολωνία αντιστάθηκαν.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κύπρος: Δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου στα τεμάχια 10 και 11


Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου για τα αποτελέσματα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απομακρυσμένη είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η παραμονή της εταιρείας Τotal στην Κύπρο, μετά τις έρευνες της στα τεμάχια 10,11 της κυπριακής ΑΟΖ που έδειξαν, ότι δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο παραδέχθηκε, ότι στην προσέγγιση του ενεργειακού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξαν και υπερβολές.

Ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ανέφερε ότι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Τotal προτίθεται ή εξετάζει τις επιλογές της για αποχώρηση από την κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι λόγοι», είπε, «είναι γεωλογικοί, γεωφυσικοί, οικονομικοί».

Η κυβέρνηση, σημείωσε, επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, τονίζοντας πως προχωρά η ερευνητική δραστηριότητα στο τεμάχιο 9 με τη γεώτρηση «Αμαθούσα» και τις επόμενες βδομάδες αναμένονται αποτελέσματα.

«Συμφωνώ», είπε, ότι «δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αυτού του είδους οι εξελίξεις είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δηλαδή αποτυχημένες γεωτρήσεις ή μη εξεύρεση υδρογονανθράκων είναι περισσότερο ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», προσθέτοντας πως «ακόμη και προχθές είχαμε την εταιρεία Noble να ανακοινώνει αποτυχημένη γεώτρηση στον κόλπο του Μεξικού».



ΠΗΓΗ: defencenet.gr