Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ! Σχέση φτώχειας και ηθικής. Οσο πιο φτωχοί τόσο πιο γενναιόδωροι !

keep your coins_ I WANT CHANGE REVOLUTION EVOLUTION
Σχέση φτώχειας και αξιοκρατίας

Πολλοί πλούσιοι πιστεύουν ότι η δυσλειτουργική συμπεριφορά δημιουργεί τη φτώχεια.

Υποστηρίζουν πως η δική τους επιτυχία, προέρχεται τοσο από τον καλό τους χαρακτήρα οσο και από την αυστηρή εργασιακή ηθική.

Αυτή ωστόσο είναι η μια όψη του νομίσματος. Υ

πάρχουν άφθονα επιχείρηματα που συσχετίσουν τον πλούτο με την ανήθικη συμπεριφορά καθως επίσης και με την έλλειψη ευαισθησίας προς τους άλλους. Υπάρχουν ακόμα αποδείξεις που συνδέουν τον πλούτο με την έλλειψη παραγωγικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι ηι φτωχοί, μαζί με μια μεσαία τάξη που βουλιάζει απέναντί τους, συνθέτουν την αξιοκρατία.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια στοιχειά:

Φτώχεια και Ηθική
Από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά μελέτες ,διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη συμπεριφέρονται πιο ανήθικα σε σχέση με τα άτομα της μεσαίας και κατώτερης κοινωνικής τάξης.

Μια σειρά από πειράματα έδειξε ότι , οι πλούσιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραβιάσουν την νομολογία καθως και να παρουσιάσουν αποκλίνουσες συμπεριφορές,

σε σχέση με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Επίσης έχουν την τάση ,να εξαπατούν τους υπολοίπους η να χρησιμοποιούν δόλο προς επίτευξη προσωπικών τους στόχων.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν χωρίς να εξετάσουμε τις πολλές περιπτώσεις δόλιας συμπεριφοράς στον τραπεζικό κλάδο η να αναφέρουμε περιπτώσεις εξαπάτησης των επενδυτών από εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου καθως και αδίστακτες εταιρικές στρατηγικές φοροδιαφυγής.

Φτώχεια και Κοινωνική Προσφορά
Πολλές αξιόπιστες πηγές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ανήκουν στην κατώτερη τάξη τείνουν να είναι πιο γενναιόδωρα και άξια εμπιστοσύνης, σε σύγκριση με τα άτομα που ανήκουν στην ανώτερη τάξη.

Καθώς οι άνθρωποι αποκτούν πλούτο, εξαρτώνται λιγότερο από τους άλλους, και έτσι έχουν λιγότερους λόγους να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των « λιγότερο τυχερών».

Οι φτωχοί είναι καλύτεροι σε διαπροσωπικές σχέσεις, επειδή χρειάζονται τους συνάνθρωπους τους περισσότερο.

Επίσης ο πλούτος ωθεί σε κοινωνικές ανισότητες ως προς τις ευκαιρίες για εκπαίδευση και έτσι οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο διακρίσεων και ανισοτήτων που εχει τις ρίζες του στο πλούτο άλλα το φάσμα των συνεπειών εξαπλώνεται σε όλη την κοινωνία.

Εγωκεντρισμός και ανώτερη κοινωνική τάξη»
Οι συντάκτες μιας πρόσφατης ψυχολογικής μελέτης υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι άνθρωποι είναι διαφορετικοί επειδή επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Προς υποστήριξη αυτού, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υψηλότερη κοινωνική τάξη συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού. Πολύ συχνά μάλιστα αποδίδουν την επιτυχία τους σε «ανώτερα» χαρακτηριστικά σε αντίθεση με τους ανθρώπους από χαμηλότερα κοινωνικά στρωματά που θεωρούν την εκπαίδευση ως καταλυτικό παράγοντα βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους και κατ επέκταση αλλαγή σε υψηλή κοινωνική τάξη.



Φιλανθρωπίες και κατώτερη κοινωνική τάξη


Έρευνες έχει δείξει ότι οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν πολύ υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φιλανθρωπίες (4,5 % των φτωχών έναντι 2,7 % των πλούσιων). Όσον αφορά την παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, παρατηρείται ότι οι πλούσιοι δίνουν ακόμη λιγότερα. Όπως σημειώνει ο Robert Reich ,περίπου τα δύο τρίτα των «φιλανθρωπικών» δωρεών από τους πλούσιους τοποθετούνται σε υποδομές πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ο Charles Koch είπε, «πιστεύω ότι οι μη κερδοσκοπικές επενδύσεις που πραγματοποιεί η επιχειρηση μου είναι πολύ πιο ευεργετικές για την κοινωνική ευημερία από την αποστολή χρηματικής βοηθείας στην Ουάσιγκτον.»

Το «ναυάγιο» της μεσαίας τάξης
Η δημιουργίας θέσεων εργασίας που έρχεται από τη μεσαία τάξη συνδέεται με το καθεστώς χαμηλού εισοδήματος.

Οι πλούσιοι γενικά δεν διακινδυνεύουν τα χρήματά τους στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Πάνω από το 90% της περιούσιας τους, οφείλετε σε ένα συνδυασμό επενδύσεων χαμηλού κινδύνου (ομόλογα και μετρητά), χρηματιστήριο και ακίνητη περιουσία. Με τη διάλυση της μεσαίας τάξης, μειώνεται η επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με μια έκθεση του ιδρύματος Brooking, το “ποσοστό έναρξης νέων εταιριών”, δηλαδή η εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, μειώθηκε κατά το ήμισυ μεταξύ 1978 και 2011.

Ο μέσος επιχειρηματίας για παράδειγμα της Αμερικής είναι 26 ετών, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι επιβαρύνονται από το χρέος δανείου σπουδαστών γεγονός που δυσχεραίνει τα επιχειρηματικά τους σχεδία.

«Είναι άξιο σεβασμού»
Οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι άξιοι θαυμασμού για την επιμονή τους σε μια κοινωνία όπου λίγοι προνομιούχοι λαμβάνουν σχεδόν τα πάντα. Οι περισσότεροι εργάζονται σε μια άνιση κοινωνία ,χωρίς ευκαιρίες και μοχθούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για τροφή, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .

μετάφραση Natasha hellasforce.com


ΠΗΓΗ:olympia.gr

Alpha Finance: Αναβαθμίζει σε outperform τα ΕΛΠΕ


Αναβαθμίζει σε «outperform» από «neutral» τη σύσταση των ΕΛΠΕ, με ταυτόχρονη μείωση της τιμής-στόχου στα 8,25 ευρώ ανά μετοχή έναντι 8,50 ευρώ, η Alpha Finance, με νέα έκθεσή της στις 31 Μαΐου.
Όπως επισημαίνει η Alpha Finance, από τότε που υποβαθμίστηκαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ για λόγους αποτίμησης τον Νοέμβριο του 2013, έχουν υποχωρήσει κατά 38% και, παρά το ότι τα θεμελιώδη εξακολουθούν να μην εκπλήσσουν, η χρηματιστηριακή αισθάνεται ότι είναι ώρα για αγορά, για τους εξής λόγους:
-Οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον 13x το ομαλοποιημένο EPS, 6,7x το ομαλοποιημένο EBITDA, 0,7x το ομαλοποιημένο BV, με όλους τους πολλαπλασιαστές να κινούνται 15-30% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ της υποβάθμισης.
-Η συνεχιζόμενη αναχρηματοδότηση χρέους με πολύ χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσε να έχει καθαρό όφελος στα ετήσια έξοδα της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, ενώ, υποθέτοντας ότι το καθαρό χρέος θα σταθεροποιηθεί χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΔΕΣΦΑ θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μείωση του χρέους, το όφελος από το 2015 και ύστερα θα είναι άλλα 30 εκατ. ευρώ.
-Αν και τα περιθώρια διύλισης είναι ανεπαρκή, εν όψει της θερινής περιόδου, η Alpha Finance αναμένει τουλάχιστον να υπάρξει ανάκαμψη στην βενζίνη. Επιπλέον, η αναμενόμενη ισχυρότερη εγχώρια θερινή ζήτηση, εν μέρει λόγω του αυξημένου αριθμού των αφίξεων τουριστών, θα μπορούσε να βελτιώσει το γεωγραφικό μείγμα της διύλισης και να τονώσει την κερδοφορία του τμήματος εμπορίας.
-Οι τεχνικές πιέσεις στις μετοχές λόγω της διαγραφής από τον MSCI Standard Greece θα υποχωρήσουν, αν και είναι πιθανό να υπάρξει κάποια περαιτέρω πτωτική πίεση.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Σε fast track μπαίνουν 12 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ


Δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και ο TAP, εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα έργα εντάσσονται στο fast track έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι τα έργα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς η προετοιμασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, καθώς και ότι με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για τα 12 έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCI΄s) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).
Τα έργα που τελικά λαμβάνουν το ok για να προχωρήσουν είναι:
Ηλεκτρική Ενέργεια
- NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη).
1. Διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.
2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).
3. Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.
Φυσικό Αέριο
4. IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora.
5. Σταθμός μόνιμης ανάστροφης ροής στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula.
6. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη- INGS LNG Greece.
7. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου- Aegean LNG import terminal.
8. Εγκατάσταση αποθήκευσης στην περιοχή της Καβάλας.
9. Αγωγός ΤΑΡ.
10. Αγωγός ITGI.
11. Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα, μέσω Κρήτης.
12. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Με την ένταξη των έργων στο fast track, τη διευκόλυνση και τον συντονισμό της διαδικασίας χορήγησης αδειών, θα αναλάβει στο εξής, ως αρμόδια εθνική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο να διασφαλιστούν ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών και μείωση της γραφειοκρατίας.
Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποφασίστηκε η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το εμπορικό κέντρο «The Mall» σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει κρίνει παράνομη την άδεια του εμπορικού κέντρου (εκδόθηκε το 2003 με νόμο για την ολυμπιακή φιλοξενία) καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΙ



ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Διείσδυση αιολικών στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα: πάμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα;


Σήμερα θα δούμε ένα από τα "ωραία" πράγματα, που βρίσκει κανείς όταν κάθεται να ξεφυλλίσει δημοσιευμένες μελέτες για το Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα!
Το θέμα της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αποτέλεσε το αντικείμενο ενός έργου που ανατέθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2007. Το έργο κύρια περιελάμβανε την εκπόνηση μίας μελέτης που αφορούσε την ανάλυση της αξιοπιστίας λειτουργίας και της λειτουργικής απόδοσης του Ελληνικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θεωρώντας τη στάθμη αιολικής διείσδυσης από τα πάρκα τα οποία αναμένονταν να έχουν εγκατασταθεί έως το έτος 2012. Οι επιπτώσεις της αιολικής διείσδυσης αξιολογήθηκαν θεωρώντας ένα βασικό σενάριο 3000MW και τέσσερα επιπρόσθετα σενάρια (4000MW, 5000MW, 4500MW, 5500MW). To 2008, σε συνέχεια του προηγούμενου έργου, η ΡΑΕ ανέθεσε στο ίδιο Εργαστήριο του ΕΜΠ, το έργο της αξιολόγησης των επιπτώσεων της μεγάλης αιολικής διείσδυσης στη λειτουργία του Ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και την εκτίμηση των προϋποθέσεων του κόστους ομαλής ένταξης τους. Τον Οκτώβριο 2008 και τον Αύγουστο 2009 αντίστοιχα υποβλήθηκαν Προκαταρκτική και Ενδιάμεση Τεχνική Έκθεση και το Φεβρουάριο 2011 υποβλήθηκε η Τελική Τεχνική Έκθεση, στοιχεία της οποίας ...
εξετάζουμε από σήμερα, με τίτλο "Μελέτη των επιπτώσεων στη λειτουργία του Ελληνικού συστήματος από την αιολική διείσδυση 5 έως 8GW μέχρι το έτος 2025: Προϋποθέσεις και εκτίμηση του κόστους ομαλής ένταξης τους".

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εκτενή μελέτη, 258 σελίδων, οπότε τις επόμενες μέρες θα δούμε κι άλλα στοιχεία της. Εκεί λοιπόν, στη σελίδα 16 της Έκθεσης, (20 του pdf αρχείου), αναφέρεται το εξής και προσέξτε την επισήμανση: "Ο προσδιορισμός της ετήσιας χρονολογικής καμπύλης της μέσης ωριαίας ισχύος που παράγεται από όλα τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν ή πρόκειται να εγκατασταθούν μελλοντικά, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μία κατάλληλη μέθοδο μοντελοποίησης που έχει αναπτυχθεί και ενσωματωθεί στη μεθοδολογία προσομοίωσης της λειτουργίας του Ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Τελική Τεχνική Έκθεση του προηγούμενου έργου [10], παρουσιάζεται αναλυτικά αυτή η μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί τα σχετικά δεδομένα του ΚΑΠΕ που αφορούν τις σχετικές χρονολογικές καμπύλες της μέσης ωριαίας παραγόμενης ισχύος των αιολικών πάρκων εγκατεστημένων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και έχουν προκύψει από μία σχετική μελέτη του για τη ΡΑΕ [13]. Για τον υπολογισμό αυτών των χρονολογικών καμπύλων έχει χρησιμοποιηθεί μία κατάλληλη διαδικασία χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα του αιολικού δυναμικού (μετρήσεις ταχύτητας ανέμου) σε συγκεκριμένες θέσεις της Ελληνικής Επικράτειας για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό το χρονικό διάστημα έχει πολύ μικρή διάρκεια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δίνει στατιστικώς έγκυρα αποτελέσματα σε σχέση με τη χρονολογική εξάρτηση τους. Όμως, αυτά τα δεδομένα είναι τα μοναδικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα για την ποσοτικοποίηση του αιολικού δυναμικού στην Ελλάδα ενώ η χρησιμοποίηση των ετήσιων χρονολογικών καμπύλων της μέσης ωριαίας παραγόμενης ισχύος είναι απολύτως απαραίτητη για την προσομοίωση της λειτουργίας των αιολικών πάρκων του συστήματος".

Η παράγραφος αυτή μπορεί ίσως να είναι χρήσιμη σε όσους εξετάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα διάφορα αιολικά πάρκα, που υπογράφει σωρηδόν ο Μανιάτης. Ας εξετάσουν τα ανεμολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις ΜΠΕ. 

Η παράγραφος αυτή επίσης ενδεχομένως εξηγεί γιατί Έλληνας πολιτικός, που είχε άδειες αιολικών πάρκων, αποφάσισε πριν τρια χρόνια να τις πουλήσει, όταν έμαθε ότι οι νεότερες μετρήσεις έδειξαν μειωμένες ταχύτητες ανέμου. Δεν έχει νόημα να δημοσιεύσουμε το όνομα ή το κόμμα του πολιτικού, τα πάρκα πάντως ήταν σε νομό της Βόρειας Ελλάδας. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Τον Ιούλιο 2010 έχει βγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ  (και τον Οκτώβριο 2010 η Μπιρμπίλη έχει υπογράψει την απόφαση) ότι θα βάλουμε 7500GW αιολικά μέχρι το 2020.


Ωστόσο, το Φεβρουάριο 2011 το ΕΜΠ έρχεται με την Τεχνική Έκθεση και καταγράφει ότι δεν έχουμε επαρκή διαθέσιμα αιολικά δεδομένα! Τι ωραία! Πάμε στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα ότι θα φυσάει πάντα; Φυσήξτε λοιπόν όλοι μαζί, για να βελτιώσουμε τα δεδομένα και να είμαστε σίγουροι ότι θα γυρίσουν τα αιολικά. Ή βάλτε κανένα ανεμιστήρα να γυρνάει τις φτερωτές, όπως μας δείχνει βρετανική γελοιογραφία από βίντεο με απόψεις του UKIP (Φάρατζ), που κατέθεσε αναγνώστρια στα σχόλια. Ανεμιστήρα που θα δουλεύει φυσικά με αξιόπιστο ρεύμα, από λιγνίτη, υδροηλεκτρικά ή φυσικό αέριο.

Σήμερα είμαστε αισίως στο 2014, ενδέχεται τα ανεμολογικά δεδομένα να έχουν αυξηθεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει το καίριο ερώτημα: η αιολική ενέργεια υπάρχει στην Ελλάδα κάπου τέσσερεις δεκαετίες, γιατί λοιπόν το 2010 δεν υπήρχαν επαρκή ανεμολογικά δεδομένα; Και πώς γίνεται να μην υπάρχουν επαρκή ανεμολογικά δεδομένα, αλλά το γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, να δίνει το χάρτη που γεμίζει όλες τις βουνοκορφές και όλα τα νησιά με αιολικά;

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

ΕΛΠΕ: Απονεμήθηκαν τα βραβεία Retail Championship 2013

ΕΛΠΕ: Απονεμήθηκαν τα βραβεία Retail Championship 2013
Ο διαγωνισμός του Retail Championship 2013 οργανώθηκε και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τις εμπορικές εταιρείες του Ομίλου ΕΛΠΕ. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές του διαγωνισμού σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Maroussi Plaza, στις 26 Μαΐου 2014.
Πρόκειται για το διαγωνισμό αξιολόγησης των πρατηρίων των εμπορικών εταιρειών του Ομίλου ΕΚΟ Ελλάδας, Κύπρου, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας, Σερβίας, ΒΡ Ελλάδας και ΟΚΤΑ. Διεξάγεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και κάθε χώρα συμμετέχει ξεχωριστά. Τα στελέχη των πρατηρίων αλλά κι εκείνα των πωλήσεων των εταιρειών, αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η επίτευξη των στόχων των πρατηρίων, η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των καταναλωτών και, βέβαια, πάντα η διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των πρατηρίων.
Ο θεσμός του Retail Championship αποτελεί την κορυφαία από μια σειρά δραστηριοτήτων που υιοθετεί ο Όμιλος ΕΛΠΕ ώστε να επιτυγχάνει τη συνεχή βελτίωση και αριστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή. Είναι η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων που έχει οδηγήσει τις εταιρείες Εμπορίας του Ομίλου σε ηγετικές θέσεις στον κλάδο τους, στις χώρες που δραστηριοποιούνται.
Καλεσμένος και κύριος ομιλητής στη φετινή εκδήλωση ήταν ο κ. Πέτρος Οικονομίδης, Global Brand Strategist and Communications Consultant. Ο κος Οικονομίδης έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως όπως Coca Cola, Apple, Audi, όπως επίσης έχει εργαστεί για το λανσάρισμα της παγκόσμιας καμπάνιας «Think different» της Apple το 1997.
Τα βραβεία στους νικητές απένειμαν ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και Μέλη της Διοίκησης του Ομίλου ΕΛΠΕ και των θυγατρικών του εταιρειών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι βραβευθέντες και τα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού περιηγήθηκαν στο αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Βγάζουν στο “σφυρί” λίμνες και ποτάμια στη Θράκη – Παρόχθιες περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Nature διατίθενται προς πώληση σε ιδιώτες


Σύμφωνα με το thrakitoday, τις τελευταίες ημέρες και μετά τον έλεγχο άρθρων του σχετικού σχεδίου Νόμου προκύπτουν ενδιαφέροντα και συνάμα τρομακτικά στοιχεία σχετικά με το μέλλον τόσο παραλιών όσο και λιμνών και ποταμιών της χώρας, η εκμετάλλευση των οποίων μπορεί πλέον να περάσει στα χέρια ιδιωτών, με ότι αυτό μπορεί να επιφέρει, θετικό ή αρνητικό.

Πρόσφατα, σε σχετική λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία αφορούσε παραλίες της χώρας οι οποίες έχουν μπει στο “μάτι” του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), φιγούραραν και δύο παραλίες της Ξάνθης αλλά και παραλιακές περιοχές ευρύτερα της Θράκης. Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική σεναριολογία που συνόδευε την ως άνω λίστα, ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένες παραλιακές περιοχές ενδέχεται να περάσουν σε χέρια ιδιωτών, εφόσον προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ενώ το επίμαχο Νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους πιθανούς επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις παραλιακές ζώνες που βρίσκονται περιμετρικά των ακινήτων. Πρακτικά μιλάμε για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επενδυτή να ιδιωτικοποιείται μέρος των παραλιών.

Το ίδιο σχέδιο Νόμου ωστόσο φαίνεται πως παρέχει αντίστοιχες δυνατότητες και σε επενδυτές που θα στραφούν σε ακίνητα παραλίμνιων ή παρόχθιων περιοχών. Το άρθρο 2 του σχετικού νομοσχεδίου ορίζει τις παρόχθιες περιοχές σε 44 λίμνες και ποτάμια της χώρας οι οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για τουριστική ή άλλους είδους ανάπτυξη. Βάσει του νέου νομοσχεδίου, οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν αποκλειστική χρήση στις όχθες λιμνών και ποταμιών αλλά ακόμα και να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, με τους επιστήμονες να μιλούν για μια οικολογική καταστροφή, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο εφαρμοστεί στην πράξη.

Το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα εξαιρεί από κάθε κανόνα προστασίας τη συντριπτικά πλειονότητα των ποταμών και των λιμνών της χώρας, αφού ορίζει όχθες και παρόχθιες ζώνες μόνο σε 17 ποτάμια και 27 φυσικές και τεχνικές λίμνες, ενώ ακόμη και σε αυτά προβλέπει δυνατότητα εξαιρέσεων από κάθε προστασία και μάλιστα με μια κοινή υπουργική απόφαση ή πράξη άλλης Αρχής ώστε να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές επενδύσεις.

Ποτάμια όπως ο Έβρος, δεν διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, άρα και καμία προστασία ενώ την ίδια τύχη επιφυλάσσει το νομοσχέδιο και για λίμνες όπως η Ισμαρίδα στη Θράκη.

“Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό δεν έχει καμία περιβαλλοντική λογική ειδικά σε όσα προβλέπει για τις λίμνες και τα ποτάμια. Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να θεωρείται ότι έχουν όχθες ο Νέστος και η Βιστωνίδα, αλλά όχι η γειτονική Ισμαρίδα” αναφέρει στη Real ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας κ. Μάνος Κουτράκης, προσθέτοντας πως ξ εκτέλεση έργων απαγορεύεται στις παρόχθιες περιοχές που προβλέπει το νομοσχέδιο. “Πρόκειται για περιοχές που εντάσσοντες όλες στην Α’ ζώνη του δικτύου Natura, όπου απαγορεύονται έργα. Είναι προφανές ότι αυτοί που συνέταξαν το νομοσχέδιο δεν έχουν λάβει υπόψιν τους την περιβαλλοντική νομοθεσία”.

ΠΗΓΗ:periergaa.blogspot.gr

Προσφυγή ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ κατέθεσαν οι εργαζόμενοι

Προσφυγή ενάντια στην πώληση της ΔΕΗ κατέθεσαν οι εργαζόμενοι
Εμπόδια στην πώληση του 66% των υποδομών και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δημιουργούν οι συνδικαλιστές, με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με την οποία ζητούν να κριθεί ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί αντισυνταγματικός, παράνομος και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Σύλλογος εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και το Σωματείο Ορυχείων- Σταθμών (ΣΟΣ).

Οι συνδικαλιστές ισχυρίζονται ότι δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη για να υπολογιστεί το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στην ΔΕ. Στηρίζονται ότι με στην πώληση συμπεριλαμβάνονται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα. Θυμίζουμε ότι από Ιούλιο του 1999 στη ΔΕΗ ισχύει ένα ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς, καθώς η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων και συνταξιούχων ενσωματώθηκε στην περιουσία της, ενώ το κράτος αναγνώρισε πλήρως τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το κράτος ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των αναγκών και υποχρεώσεων του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ, ενώ όπως σημειώνεται στην προσφυγή όσο αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα, τόσο αυξάνεται η περιουσία της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση η περιουσία του κράτους.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΠΔΧΒ

.
Η Ομοσπονδία μας με έκπληξη πληροφορήθηκε την απόφαση της Διοίκησης της ΑΣΠΡΟΦΟΣ για περιορισμό του αριθμού των email που αφορούν συνδικαλιστικές ανακοινώνεις τις οποίες αποστέλλει το σωματείο στα μέλη του , στις συνδικαλιστικές οργανώσεις - φορείς και στην Ομοσπονδία . 

Τέτοιες ενέργειες είναι πρωτοφανείς για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και δεν τιμούν κανένα. 

Η διακίνηση ιδεών και πληροφοριών συνδικαλιστικού περιεχομένου είναι ένα δικαίωμα που δεν έχει αμφισβητηθεί έως τώρα στον ΟΜΙΛΟ . 

Πιστεύουμε ότι το κύριο μέλημα της Εταιρείας πρέπει να είναι η ανάπτυξη και η εξασφάλιση 
όλων των θέσεων εργασίας μέσα σε κλίμα επικοινωνίας και συνεννόησης , χωρίς προσπάθειες 
περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών . 

Είναι αυτονόητο ότι η Ομοσπονδία μας είναι αλληλέγγυα και συμπαραστέκεται στο σωματείο της ΑΣΠΡΟΦΟΣ και ζητά από την Διοίκηση της ΑΣΠΡΟΦΟΣ την άμεση διευθέτηση του ζητήματος . 


ΠΗΓΗ:poedxb.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

 Ανταποκρινόµενοι στο κάλεσµα της Οµοσπονδίας µας και σε συνεργασία µε την ΠΕΠΕΚΟ και το ΠΣΕΕΚ, αποφασίστηκε οµόφωνα µετά από έκτακτο ∆.Σ. που πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 30/05/14, η οικονοµική ενίσχυση των πληγέντων συνανθρώπων µας από τις καταστροφικές πληµµύρες στη Σερβία. 
Η παρακράτηση 3 € από την επόµενη µισθοδοσία µας, αποτελεί ένα ελάχιστο δείγµα αλληλεγγύης που οφείλουµε ως άνθρωποι να επιδείξουµε. Σε µία χώρα όπου την τελευταία 20ετία έχει πληγεί µε διάφορους τρόπους και έχει οδηγηθεί σχεδόν στην αποµόνωση, η ελάχιστη αυτή συνεισφορά µας θα 
αποτελέσει αχτίδα ελπίδας και δικαίωµα στο µέλλον. 
Όποιος συνάδελφος δεν επιθυµεί να συνεισφέρει το ποσό αυτό, παρακαλούµε να το δηλώσει στις Γραµµατείες του Σωµατείου έως την Παρασκευή 06/06/14. 
 Η αλληλεγγύη είναι η δύναµή µας


ΠΗΓΗ:pseep.gr

Βακτήρια θα... τρώνε τις πετρελαιοκηλίδες


 Επιστρατεύοντας την ίδια τη φύση, μέσω του ευρωπαϊκού πρότζεκτ KillSpill επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες και ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο αναπτύσσουν μια νέα τεχνική για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων από τα ναυτικά ατυχήματα, η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες μεθόδους. Συντονιστής του KillSpill είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ η τεχνική θα χρωστάει αυτά τα πλεονεκτήματα στο γεγονός ότι θα βασίζεται σε βακτήρια που ζουν στις θάλασσες και τα οποία ούτως ή άλλως αναλαμβάνουν τον ρόλο της απορρύπανσης, αφού «τρέφονται» με τις χημικές ενώσεις του πετρελαίου.
Ωστόσο, παρά το ότι οι μικροοργανισμοί εξαφανίζουν το πετρέλαιο, λειτουργώντας επομένως σαν ένας βιολογικός μηχανισμός άμυνας, το πρόβλημα είναι πως αυτό γίνεται με αργό ρυθμό, με συνέπεια η θάλασσα να χρειάζεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να αυτοκαθαρισθεί. Ετσι, μέχρι το 2016 που θα ολοκληρωθεί το πρότζεκτ, στόχος των ερευνητών είναι να τελειοποιήσουν μια τεχνική που ουσιαστικά δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να επιταχύνει τη φυσική διαδικασία.
Οπως λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Νικόλαος Καλογεράκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο και επιστημονικός υπεύθυνος του KillSpill, «αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε τη δράση των βακτηρίων, ώστε να διασπούν τις πετρελαιοκηλίδες πολύ πιο γρήγορα και συνεπώς να περιορίζουν τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα». Οι οικολογικές καταστροφές που έχουν προκληθεί μέχρι σήμερα, από μικρά και μεγάλα ατυχήματα, δείχνουν πως η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές. Στην περίπτωση ενός ατυχήματος, το πρώτο που γίνεται έως τώρα είναι να ποντίζονται πλωτά φράγματα γύρω από τη διαρροή, με σκοπό να περιορισθεί η εξάπλωσή της.
«Oσον αφορά τον καθαρισμό, αυτός γίνεται με μηχανικά μέσα, δηλαδή με ειδικά μηχανήματα τα οποία συλλέγουν όσο πετρέλαιο βρίσκεται στην επιφάνεια», σημειώνει ο κ. Καλογεράκης. Μια λύση που, όπως προσθέτει, δεν μπορεί να αφαιρέσει από τη θάλασσα περισσότερο από το 15% της ρύπανσης.
Η μέθοδος του KillSpill δεν θα καταργεί, αλλά θα συμπληρώνει τα πλωτά φράγματα και τον μηχανικό καθαρισμό. Επιπλέον, όπως συμβαίνει και τώρα, η περιοχή θα ψεκάζεται με ουσίες που διαλύουν το πετρέλαιο σε μικροσκοπικά σταγονίδια, τα οποία διασπώνται πιο εύκολα από τα βακτήρια. Η βασική της καινοτομία είναι πως παράλληλα η πετρελαιοκηλίδα θα εμπλουτίζεται με φώσφορο και άζωτο – δύο στοιχεία που είναι επίσης απαραίτητα στους μικροοργανισμούς για να αναπτυχθούν και τα οποία δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο θαλασσινό νερό. «Με αυτό τον τρόπο, τα βακτήρια θα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετά πιο νωρίς, ενώ στη συνέχεια θα πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα, καθαρίζοντας επομένως τη θάλασσα σε σαφώς μικρότερο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει ο καθηγητής.
Οπως λέει ο ίδιος, αν σήμερα μια πετρελαιοκηλίδα χρειάζεται 12 μήνες για να εξαφανισθεί, με τη φύση να λειτουργεί στους δικούς της ρυθμούς, χάρις στο επιπλέον άζωτο και φώσφορο, ο χρόνος αυτός θα περιορισθεί σε λίγες εβδομάδες. Μάλιστα, από τον Φεβρουάριο του 2013 που ξεκίνησε το πρότζεκτ, οι ερευνητές αναπτύσσουν ειδικά σωματίδια που θα ενσωματώνουν τα δύο στοιχεία και θα έχουν τέτοια δομή ώστε να κολλάνε πάνω στα σταγονίδια πετρελαίου.
Μέσω των σωματιδίων, ο εμπλουτισμός θα γίνεται «στοχευμένα» στο πετρέλαιο για να μη μολύνεται γενικά το θαλασσινό νερό και να μην καταναλώνεται άσκοπα άζωτο και φώσφορο, κρατώντας το κόστος σε προσιτά επίπεδα.
Κατ’ ανάλογο τρόπο με τα σωματίδια, το σπρέι για τη διάλυση του πετρελαίου θα δημιουργείται από φυτά, για να μην επιβαρύνει κι αυτό με τη σειρά του τη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και με τα βακτήρια, τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς μέρος της τροφικής αλυσίδας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Από την άλλη μεριά, αν και η παρουσία αζώτου και φωσφόρου θα είναι αρκετή για να εξαφανίζουν οι μικροοργανισμοί τις πετρελαιοκηλίδες στην ανοιχτή θάλασσα, όσον αφορά τα ατυχήματα που γίνονται στις ακτές και τις απειλούν με άμεση μόλυνση, ο φυσικός μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται ακόμη πιο γρήγορα.
«Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, θα δημιουργήσουμε στο εργαστήριο καλλιέργειες από βακτήρια που “τρέφονται” με πετρέλαιο και είναι ενδημικά σε διάφορες περιοχές, ώστε να μπορούν να προστεθούν αμέσως στη διαρροή», καταλήγει ο επιστήμονας.

Αναζητούν τρόπους βιοδιάσπασης των πλαστικών στη θάλασσα 

 Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, για το οποίο υπάρχουν βακτήρια στο θαλασσινό νερό που το αποικοδομούν, δεν ισχύει το ίδιο για τα κάθε λογής πλαστικά – αφού για τη συντριπτική πλειονότητα δεν υπάρχουν καν βακτήρια που να τα μεταβολίζουν, ενώ για τα υπόλοιπα οι μικροοργανισμοί που τα διασπούν λειτουργούν σε εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. «Το αποτέλεσμα είναι να θρυμματίζονται σε μικροπλαστικά, δηλαδή σε κομμάτια με διαστάσεις της τάξης των 1-2 χιλιοστών», λέει ο κ. Καλογεράκης από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να υπολογίζει από το 2012 ότι σε κάθε 1 τετραγωνικό μίλι ωκεανού υπάρχουν 13.000 τέτοια μικροσκοπικά κομμάτια, ένα μεγάλο μέρος τους καταναλώνεται από ψάρια και πουλιά, με συνέπεια να γεμίζει το στομάχι τους και έτσι να πεθαίνουν από την πείνα. «Επιπλέον, πάνω σε αυτά τα κομμάτια κολλάνε οι πιο επικίνδυνοι θαλάσσιοι ρύποι, οι οποίοι μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν μαζί με τα μικροπλαστικά στον ανθρώπινο οργανισμό», προσθέτει ο επιστήμονας.
Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δεύτερο ευρωπαϊκό πρότζεκτ στο οποίο συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Με όνομα BioClean, στόχος του πρότζεκτ είναι να βρεθούν ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη σύνθεση των πλαστικών ώστε να βιοδιασπώνται στη θάλασσα. Σε αυτή την περίπτωση, αν ένα τέτοιο πλαστικό καταλήξει στο θαλασσινό νερό, τότε πλέον θα υπάρχουν μικροοργανισμοί που θα το αποικοδομήσουν», αναφέρει ο καθηγητής. Στο πλαίσιο του BioClean, γίνονται επίσης συστηματικές μετρήσεις στις ευρωπαϊκές θάλασσες για να καταγραφεί ο βαθμός της μόλυνσης, όπως και το είδος των ρύπων που «κουβαλούν» τα μικροπλαστικά σε κάθε επιμέρους περιοχή. Ετσι, το Πολυτεχνείο έχει αναλάβει να κάνει μετρήσεις στην παραθαλάσσια περιοχή της Κρήτης
(του Κώστα Δεληγιάννη, Καθημερινή)

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Συλλογη υπογραφών προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Γιατί είναι σημαντικό;

Εμείς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούμε με τους αντιπροσώπους των 28 κράτών μέλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφώνησαν ομόφωνα!!!, στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων.
Από το 1997 μέχρι και το 2005 η Greenpeace παρακολουθεί και αναδεικνύει με επιστημονικές έρευνες τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον από την απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα (που έμενε στο σκοτάδι), πειραματόζωα που τράφηκαν με το ήδη εγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto MON863 παρουσίασαν σημάδια τοξικότητας στο συκώτι και τα νεφρά. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τοξικές επιπτώσεις σε εσωτερικά όργανα από κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν που έχει ήδη πάρει έγκριση για κατανάλωση από ανθρώπους. Τελευταίες μελέτες (2009-2010) αναφέρουν πως ποντίκια-πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στη γονιμότητά τους και προβλήματα στη νεφρική και την ηπατική λειτουργία (έρευνα Dr. Seralini).
Τα μεταλλαγμένα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρξουν με φυσικό τρόπο. Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, διότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι και υποστηρίζει τη βιώσιμη γεωργία, ως τη μόνη λύση που διασφαλίζει καθαρή τροφή και καλλιέργειες, προστατεύει το έδαφος, το νερό και το κλίμα, σέβεται τη βιοποικιλότητα και δεν επιμολύνει το περιβάλλον με χημικά και μεταλλαγμένα.
«Κερκόπορτα» για την ταχύτερη αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών άνοιξαν χτες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το νέο νομικό πλαίσιο θα γίνει πλέον υπερβολικά !!! ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας.
Καλούμε τους υπουργούς Περιβάλλοντος να μην την επικυρώσουν στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο στο Λουξεμβούργο. Καλούμε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μη δώσει το «πράσινο φως» σε μια τέτοια συμφωνία. Λέμε ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας. Απαιτούμε την πλήρη απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων σε Ευρωπαϊκό έδαφος για τους πολύ βασικούς λόγους ΑΠΕΙΛΗΣ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

υπογράφουμε εδώ

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Η αναστολή εργασιών του South Stream ¨ανάβει φωτιές¨ στο Αιγαίο και την Κύπρο;

20140601-221457.jpg
Δημοσιεύθηκε από economikos
Οι συζητήσεις μεταξύ Ε.Ε και Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream αναστέλλονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswire.
Μάλλον οι Ευρωπαίοι το είδαν από άλλη πλευρά…
Πως μπορεί η Ρωσία να ποντίζει διαδρομές υποθαλάσσιων σωλήνων του South Stream στην Μαύρη Θάλασσα και στην επιφάνεια αυτής να περιπλέουν πλοία των Συμμάχων σε κοινές ασκήσεις με τις χώρες του ΝΑΤΟ που βρέχονται από αυτήν;

¨ Η σχετική ανακοίνωση προήλθε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα
ενέργειας, Guenther Oettinger.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις όταν οι Ρώσοι εταίροι μας επανέλθουν στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ο Επίτροπος.

Οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο στην Ε.Ε. παραπαίουν καθώς η Ουκρανική κρίση επισκιάζει τα πάντα, σύμφωνα με την συνέντευξη που παραχώρησε στη FAS.

Ο κ. Oettinger πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί επάνω στην βάση των ενεργειακών νόμων που διέπουν την Ε.Ε. και αυτό είναι ένα επιπλέον προαπαιτούμενο για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τον αγωγό. Πηγή:www.capital.gr Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014 – 18:44¨
Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Βουλγαρία που ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της;
Την στιγμή μάλιστα που πριν λίγο καιρό διαδραματίσθηκε ολόκληρο παρασκήνιο πάνω στο θέμα αυτό.
¨ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τη Βουλγαρία για περίεργη συμπεριφορά αναφορικά με τον αγωγό South Stream¨ αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος για ευρωπαϊκά θέματα Εuractiv, κάνοντας λόγο για απόπειρα της Βουλγαρίας να περάσει νομοθεσία που παρακάμπτει το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ.
Κατά τη Euractiv τα προβλήματα του South Stream διογκώνονται κυρίως από τους ενδοιασμούς που έχουν εκφραστεί από την ΕΝΙ, την ιταλική εταιρεία πετρελαίου, η οποία είναι βασικός μέτοχος στο εγχείρημα South Stream.
Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Τιμτσένκο, που φέρεται νικητής του διαγωνισμού για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού, περιλαμβάνεται στη αμερικανική λίστα κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. 31 Μαρτίου 2014
Το «πράσινο φως» στην υλοποίηση του σχεδίου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream εντός της βουλγαρικής επικράτειας, «άναψε» το κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τροπολογία του Ενεργειακού Νόμου, η οποία καθιερώνει ειδικό καθεστώς του έργου. 04 Απριλίου 2014
Μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream”, για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. 18 Απριλίου 2014 ¨
Η Βουλγαρία λοιπόν από της ¨αυριανής¨ μπαίνει στα βαθειά νερά του γεωπολιτικού ενεργειακού παιχνιδιού και είναι ήδη χαμένη.
Και ποιος φαίνεται να αναβαθμίζεται;
Η Ελλάδα και η Κύπρος που για τους Ευρωπαίους πλέον φαντάζουν σαν το αποκλειστικό ¨πρατήριο καυσίμων ¨τους.
Και μόνο το ταξίδι του Joe Biden στην Κύπρο στις 21 Μαϊου (πρώτη επίσκεψη Αμερικανού αντιπροέδρου στο νησί από το 1962) επισημαίνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής σε πακέτο με την διευθέτηση πολιτικών εκκρεμοτήτων, όπως το Κυπριακό και την εξομάλυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων.

Ο Τούρκος όμως δεν εξομαλύνεται με τίποτα.
Μάλλον τώρα στην νέα χειμερινή περίοδο της κρύας Ευρώπης, με τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες λόγω Ουκρανίας ,θέλει να προκαταλάβει θέσεις πάνω στο μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Μεσογειακής Λεκάνης, απαλλοτριώνοντας αυτά που θέλει.
Και όταν μάλιστα γνωρίζει ότι το τσουνάμι της Φουκουσίμα έκλεισε εσπευσμένα 8 Γερμανικά πυρηνικά εργοστάσια κι έβαλε και τα υπόλοιπα σε τροχιά πρόωρης απόσυρσης .
Όμως πάνω σε αυτή την εμπλοκή με τον South Stream πρέπει να ήταν ενημερωμένος εδώ και καιρό ο Τούρκος για αυτό και το τελευταίο διάστημα ¨φρύαξε¨ στις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου και Θαλάσσιου χώρου μας και άρχισε τις ¨υπερβολές¨ να θέλει να κάνει έρευνες λίγο έξω από το Άγιο Όρος.
Φαίνεται ότι η Βουλγαρία θα είναι ¨μοιραία¨ πάλι σε εμάς όπως ήταν και στην περίπτωση Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη .
Όσο μπαίνουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα ανεβαίνει το θερμόμετρο των εξελίξεων από Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Κύπρο.

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΠΗΓΗ:olympia.gr

Αναζητούνται πατριώτες επιχειρηματίες κι όχι νεο-νταβατζήδες


Όπως είναι γνωστό το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και οι επιχειρηματίες είναι πάντα με το γκουβέρνο, προκειμένου να κάνουν τις δουλειές τους.
Ούτε βεβαίως στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών θέλουν να χάσουν την πίτα που θα μεγαλώνει στην μεταμνημονιακή εποχή της χώρας. Καλώς ή κακώς η χώρα θα βγει από την κρίση με απώλειες αλλά και με πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη, δουλειές ή όπως τις λένε οι επιχειρηματίες των βορείων προαστίων που δεν έπαψαν ποτέ να τρώνε στα πανάκριβα εστιατόρια, «μπίζνες, μπίζνες, μπίζνες».
Η αλλαγή φρουράς στον ΣΕΒ και η αποχώρηση του «αριστερού» και «θορυβώδη» Δ. Δασκαλόπουλου, που ήταν πρόεδρος χωρίς να έχει βιομηχανία δική του, είναι ουσιαστική και συμβολική. Η επιλογή του Θ. Φέσσα, που προέρχεται από τον χώρο των τεχνολογιών είναι ενδεικτική για το που θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια η οικονομία και πώς οι επιχειρηματίες θα κινηθούν. Όμως, δεν είναι μόνον αυτός, αν ρίξει μια ματιά κανείς στο ΔΣ θα καταλάβει ότι η… κοσμογονική αλλαγή στον ΣΕΒ έχει περισσότερους συμβολισμούς απ’ ότι κάποιοι πιστεύουν.
Στο νέο ΔΣ του ΣΕΒ μπαίνουν ο Β. Μυτιληναίος, ο Πάνος Μαρινόπουλος της ΦΑΜΡ, ο Γ. Κώτσαλος της Interamerican και… ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης της Intracom Holdings, γιος του γνωστού και μη εξαιρετέου Σωκράτη Κόκκαλη.
Επίσης, στο ΔΣ μετέχουν μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος της Τιτάν ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita,ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης της Zeus Capital Partners, ο κ. Γιάννης Γιώτης της ομώνυμης βιομηχανίας παιδικών τροφίμων, ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος των ΕΛΠΕ, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης του Ελλάκτορα, ο κ. Βασίλης Φουρλής του ομώνυμου ομίλου και η κ. Σοφία Εφραίμογλου της Vivondi.
Όπως βλέπει κανείς υπάρχουν απ’ όλους τους κλάδους εκπρόσωποι σε έναν Σύνδεσμο που πάντα έπαιζε ρόλο στα οικονομικά πράγματα της χώρας και με τη στάση του, θετική ή αρνητική αλλά τις γνωριμίες του και την παρέμβασή του στην πολιτική καθόριζε πολλές φορές τον τρόπο που γίνεται η μεγάλη μοιρασιά.
Μήπως όμως, προτού ξεκινήσουν να δουλεύουν, όλοι αυτοί οι φωστήρες των επιχειρήσεων που συγκροτούν το νέο ΔΣ. του ΣΕΒ, να θυμηθούμε κι εμείς να θυμηθούν κι αυτοί τι έκαναν οι αγαπητοί επιχειρηματίες στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων; Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων; Βοήθησαν τη χώρα; Ή μήπως την κατέστρεψαν με τις επιλογές τους και την γενικότερη στάση τους;
Ο κόσμος δεν ξεχνά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν έχασε αλλά κέρδισε στα δραματικά αυτά χρόνια. Μπορεί οι περισσότερες επιχειρήσεις τους να παραπαίουν ή να εμφανίζουν ζημιές όμως, οι ίδιοι φούσκωσαν τους λογαριασμούς τους ή έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Σε λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν ή στα νησιά Καϊμάν.
Την ώρα που έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις ή μείωναν τους μισθούς ακόμη και πάνω από 50%, οι ίδιοι συνέχιζαν να καλοπερνάνε γιατί απλά ποτέ δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Στα χρόνια της χρηματιστηριακής τρέλας και των παιχνιδιών στο Χ.Α. όλοι αυτοί κέρδισαν δισεκατομμύρια. Δεν τα μοίρασαν με τους εργαζόμενούς και οι περισσότεροι δεν τα έβαλαν για να αναπτύξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις τους. Στο εξωτερικό τα έβγαλαν και εξασφάλισαν και τα δισέγγονά τους.
Αφήστε που πολλοί από αυτούς είναι κρατικοδίαιτοι που έβγαλαν τρελά λεφτά με τις δουλειές που έκαναν με το δημόσιο.
Στα χρόνια της κρίσης, κι ενώ ο Δασκαλόπουλος φλέρταρε με τον Τσε Γκεβάρα και ζητούσε να σταματήσουν τα μνημόνια και οι περικοπές, ο ίδιος και άλλοι πολλοί επιχειρηματίες συζητούσαν κρυφά με την τρόικα. θα ξεχάσουμε τις καταγγελίες ότι κάποιοι επιχειρηματίες με «κουκούλες» κάρφωναν τα πάντα στην τρόικα ή ότι έδιναν μπιλιετάκια στον Τόμσεν με δικές τους απαιτήσεις και τις εμφάνιζαν ως απαιτήσεις της τρόικας;
Τα χρόνια όμως παρήλθαν και η κρίση σάρωσε τα πάντα. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν τώρα οι επιχειρηματίες είναι να συνεχίσουν να συσσωρεύουν κέρδη και να οδηγούν στην φτωχοποίηση τους εργαζόμενους. Πρέπει να βάλουν πλάτη και με δικά τους λεφτά για την ανάσταση της οικονομίας. Έβγαλαν τεράστια κεφάλαια μόνο και μόνο γιατί το ελληνικό κράτος ήταν ο καλύτερος πελάτης και ταυτόχρονα ο καλύτερος εργοδότης τους.
Αν θέλουν λοιπόν στο νέο ΣΕΒ ή γενικά στην επιχειρηματική σκηνή που δημιουργείται στην μεταμνημονιακή εποχή, να βοηθήσουν την Ελλάδα οφείλουν να μην κάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Και οφείλουν να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες. Να κερδίσουν, δε λέει κανείς όχι, άλλωστε έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά όχι να κάνουν πλιάτσικο στα ερείπια της χώρας. Να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας...
Αναζητούνται πατριώτες επιχειρηματίες κι όχι νεο-νταβατζήδες.

ΠΗΓΗ:antinews.gr

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο για φθηνότερο φυσικό αέριο. Εμείς τι παριστάνουμε;

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο για φθηνότερο φυσικό αέριο. Εμείς τι παριστάνουμε;
Για Τρίτη φορά από το 2012, η ιταλική ΕΝΙ, ένας  από τους πιστότερους συνεργάτες της  Gazprom, πέτυχε  αναθεώρηση της σύμβασης  προμήθειας ρωσικού  φυσικού αερίου. Όπως ανακοίνωσε η ιταλική ενεργειακή  εταιρεία, η νέα συμφωνία με τον προμηθευτή της  προβλέπει ότι η  τιμή του αερίου που αγοράζει, θα είναι συνδεμένη με αυτήν που διαμορφώνεται  στην ελεύθερη αγορά. Θα πάψει  δηλαδή να  συνδεμένη με τις τιμές του αργού και των  προϊόντων πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα όσα με τα όσα μεταδίδουν τα  διεθνή ΜΜΕ,  η  ΕΝΙ ζήτησε  από τη Gazprom την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης, επικαλούμενη  τις αλλαγές που επήλθαν στην εσωτερική αγορά της Ιταλίας.  Έτσι,  παρά το ότι   το 2012  συμφώνησε   με τη  Gazprom μείωση της τιμής, όπως και πάρα πολλές άλλες εταιρείες άλλωστε, τον Ιούνιο του 2013   οι επικεφαλής των δύο εταιρειών  Αlexei  Miller  και  Paolo Scaroni συμφώνησαν   περαιτέρω μείωση των τιμών φυσικού αερίου, το  2014 η φόρμουλα  άλλαξε και πάλι, γιατί η ιταλική εταιρεία το απαίτησε με επιχειρήματα.  

Η αλλαγή των συνθηκών στην εσωτερική αγορά που επικαλέστηκε η  ΕΝΙ, όπως μαθαίνει το Reporter.gr αποτελεί  πραγματικό  και  χειροπιαστό γεγονός. Ξεκίνησε από την απόφαση της ιταλικής  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας,  να εγκρίνει ως εύλογες τιμές με τις οποίες θα χρεώνονται οι καταναλωτές φυσικού αερίου από τους  προμηθευτές τους, αυτές που θα προκύπτουν από τα σημεία  ελεύθερης διαμόρφωσής τους,  δηλαδή τους κόμβους (hubs) όπου γίνονται  συναλλαγές σε φυσικές και   προθεσμιακές  παραδόσεις. 

Η απόφαση της  ιταλικής  Ρυθμιστικής Αρχής,  που ελήφθη  πριν λίγα χρόνια, είχε άμεσες επιπτώσεις  στα οικονομικά αποτελέσματα  των μεγάλων προμηθευτών  φυσικού αερίου της ιταλικής αγοράς,  οι οποίοι  άρχισαν να καταγράφουν ζημιές  από τη δραστηριότητά τους   στη διανομή φυσικού αερίου.  Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τιμές  που προέκυπταν  από τον τρόπο κοστολόγησης του ρωσικού αερίου, ήταν  αρκετά υψηλότερες  από τις τιμές στην αγορά spot.

Σύμφωνα με την ανάλυση   του εξειδικευμένου οίκου Βernstein Research,  η τιμολόγηση του φυσικού αερίου με βάση τις τιμές πετρελαίου   κατέληγε σε χρώση  για την Ιταλία ύψους  10,95 δολαρίων   στο εκατομμύριο BTU (British Thermal Units). Ενώ  η τιμολόγηση με βάση τις τιμές  που διαμορφώνονται στην ελεύθερη αγορά  9,87 δολάρια. Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και διαφορά που προέκυψε,  σύμφωνα με την  ίδια ανάλυση  προσφέρει στην ΕΝΙ  αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, ενώ  θα επιτρέψουν  στην ΕΝΙ και στις άλλες  εταιρείες   που προμηθεύουν αέριο σε τελικούς καταναλωτές, να  εγγράψουν κέρδη από τη δραστηριότητα   αυτή.

Στην Ελλάδα, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του ρώσικου αερίου,  η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν   οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με  χρεώσεις υψηλότερες  από  των άλλων Ευρωπαίων  καταναλωτών.  Οι προμηθευτές   τιμολογούν τους πλάτες τους με το κόστος   αγοράς από τη ΔΕΠΑ συν ένα εύλογο κέρδος. Έτσι η όποια υπερτίμηση του ρωσικού αερίου, λόγω της   φόρμουλας  υπολογισμού της τιμής του,  η οποία στηρίζεται  στα υγρά καύσιμα, μεταφέρεται ατόφια  στον καταναλωτή.  Η επικείμενη αναδιάρθρωση της  αγοράς λιανικής  στο φυσικό αέριο,  ενδεχομένως αποτελεί ευκαιρία και για τη ΡΑΕ να  ακολουθήσει τοπ παράδειγμα  της ιταλικής.

ΠΗΓΗ:reporter.gr

Τουρκία – Ιράκ: Ένταση για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν


«Το θέλγητρο του κέρδους» έχει ως κίνητρο η ανάμειξη της Τουρκίας στις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπως κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική της Βαγδάτης, την ίδια ώρα που αυξάνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία κινητοποιήθηκε από το θέλγητρο του κέρδους για να προσπαθήσει να αναμειχθεί» στις εξαγωγές του «όχι ακριβού ιρακινού πετρελαίου», δήλωσε ο Χουσέιν αλ Σαχριστάνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για τις ενεργειακές υποθέσεις.«Διευκόλυναν αυτό το λαθρεμπόριο και προφανώς αυτό έβλαψε τη σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες, επέμεινε ο Σαχριστάνι.

«Είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο συνεργασίας σχετικά καλό προτού το θέλγητρο του κέρδους πάρει το προβάδισμα ωθώντας την Τουρκία να μετάσχει σε αυτό το λαθρεμπόριο ιρακινού αργού», πρόσθεσε.Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι άρχισε την παράδοση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που προέρχεται από το ιρακινό Κουρδιστάν, την ώρα που η Βαγδάτη αξιώνει όλες οι εξαγωγές πετρελαίου που αντλείται από το ιρακινό έδαφος να περνούν από την κεντρική κυβέρνηση.Η Βαγδάτη, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και χρόνια με τις κουρδικές αρχές του Αρμπίλ για το θέμα αυτό, προσέφυγε στις 23 Μαΐου κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο εδρεύει στο Παρίσι.

Η ιρακινή κυβέρνηση απείλησε παράλληλα σήμερα με την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον οποιουδήποτε αγοράσει πετρέλαιο που εξάγεται μέσω ενός νέου αγωγού από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν στην Τουρκία.Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο United Leadership αναχώρησε πριν από 10 ημέρες από τις τουρκικές ακτές μεταφέροντας το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έχει αντληθεί από το ιρακινό Κουρδιστάν, παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης, η οποία έχει έκτοτε προσφύγει για διεθνή διαιτησία κατά της Άγκυρας για τη διευκόλυνση της πώλησης.

Το Ιράκ δηλώνει ότι ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός που διαχειρίζεται το εμπόριο του πετρελαίου SOMO έχει αποκλειστικά δικαιώματα στις πωλήσεις αργού από ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ιρακινού Κουρδιστάν.«Ο SOMO, εκ μέρους του ιρακινού ομοσπονδιακού υπουργείου Πετρελαίου, προειδοποιεί όλες τις εταιρείες, τους ιδιώτες και τους οργανισμούς όσον αφορά στην αγορά του φορτίου του ιρακινού αργού πετρελαίου που έχει φορτωθεί σε αυτό το πλοίο (το United Leadership)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SOMO την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής του Μάντιντ Αλχίλφι.

«Το ιρακινό ομοσπονδιακό υπουργείο Πετρελαίου και ο SOMO επιφυλάσσονται κάθε νομίμου δικαιώματός τους να αναλάβουν πάσα νομική δράση εναντίον οποιασδήποτε εταιρείας, ιδιώτη και/ή οργανισμού που αγόρασε ή μπορεί να εξετάσει να αγοράσει το προαναφερθέν φορτίο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο SOMO.


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Στη Βουλή το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο στην Πρέβεζα


Η διαδικασία έναρξης ερευνών στην περιοχή της Πρέβεζας και της Άρτας από την εταιρία ENEL TRADE SpA, προχωρά, ωστόσο το θέμα φτάνει μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, καθώς η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, θέτει σε ερώτησή της, εύλογες απορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ειδικότερα η κα Φούντα απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα:

Σε ποια νέα δεδομένα βασίστηκε η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την αποδοχή των τριών αιτήσεων ενδιαφέροντος της ENEL TRADE SpA;

Ποια το ιστορικό και η εξέλιξη των παλαιότερων ερευνών των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και των λοιπών εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα;
Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση από τον κ. υπουργό στην αρμόδια Επιτροπή
Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής;

Φαίνεται πως υπάρχει τεράστια πηγή πλούτου στη Δυτική Ελλάδα και επιχειρήσεις-κολοσσοί, μόνο αδιάφοροι δεν είναι.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr