Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η πολιτική του ΟΠΕΚ και ο ρόλος της Ρωσίας


Ο ΟΠΕΚ είναι αποφασισμένος να μη μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου παρά τις οικονομικές επιπτώσεις ακόμη και στο ισχυρότερο κράτος-μέλος του, τη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, οι μικρότερες χώρες φοβούνται μήπως οι τιμές του αργού πετρελαίου μειωθούν περαιτέρω στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Είναι πιθανή η αναστροφή στη χάραξη πολιτικής αλλά μόνον εάν οι παραγωγείς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα η Ρωσία, συμμετείχαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια για περικοπές στην ημερήσια παραγωγή. Αν και η Ρωσία μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ΟΠΕΚ πριν από τη τακτική εξαμηνιαία συνάντηση των κρατών-μελών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είναι λίγες οι πιθανότητες να λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει την πτώση των τιμών του «μαύρου» χρυσού. Εάν δεν υπάρξει συμμετοχή από...

Ακόμα ένα δυνατό τρίμηνο για τον κλάδο διύλισης

Αποτέλεσμα εικόνας για Ακόμα ένα δυνατό τρίμηνο για τον κλάδο διύλισης
Η περυσινή χρονιά για τα διυλιστήρια ήταν εύκολο να νικηθεί από τα φετινά νούμερα, καθώς τα διεθνή περιθώρια διύλισης είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά πενταετίας. Ωστόσο, αυτό που συνέβη ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Η πίεση των πετρελαϊκών τιμών συνδυάστηκε με αύξηση της ζήτησης των προϊόντων διύλισης, λόγω της μειωμένης προσφοράς επεξεργασμένου προϊόντος μετά το ξεκαθάρισμα παλαιών μονάδων στην Ευρώπη που έλαβε χώρα το 2014, αλλά και της μεγάλης ανάκαμψης του δολαρίου. Αν δεν λάμβαναν χώρα οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου στην εγχώρια αγορά, θα μιλούσαμε για την απόλυτη χρονιά, αφού η εσωτερική κατανάλωση έδειξε υστέρηση στο τρίτο τρίμηνο κοντά στο 7%. Η μείωση αποδίδεται στη δύσκολη διαχείριση των ταμειακών ροών –και ειδικά των απαιτήσεων– από την πλευρά των πρατηρίων σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην άμεση σχεδόν πληρωμή των καυσίμων με την παραλαβή όταν ο κύκλος κινείται μεταξύ 15 και 20 ημερών. Ωστόσο, και στην εσωτερική αγορά οι δύο εταιρείες έκλεισαν το τρίμηνο χωρίς ουσιαστικές απώλειες, διευρύνοντας τα μερίδια αγοράς τους.

Τα δεδομένα

Οι δύο εταιρείες έφεραν ...

Αρχίζει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα: "Μαύρα" τα "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", ο στόχος δεν επετεύχθη.


Τα "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" είναι βέβαια ο τίτλος της πολύ ρομαντικής τανίας του Γούντι Άλεν. Ταιριάζει όμως πολύ με την επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στη Γαλλική πρωτεύουσα μεθαύριο μέσα σε κορύφωση της παγκόσμιας εκστρατείας κλιματικής παράνοιας. Αλλά για πολύ "μαύρα" τα βλέπω τα "Μεσάνυχτα" και θα δούμε σήμερα το γιατί.

152 σχέδια "Σκοπούμενων Εθνικών Συνεισφορών Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου" (Intended Nationally Determined Contributions, INDCs) έχουν υποβληθεί μέχρι και σήμερα, που επιτέλους υπέβαλαν η Τζαμάικα και η Μαλαισία, (η ΕΕ υπέβαλε ενιαίο σχέδιο για όλες τις χώρες), και η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, ανέθεσε σε μια επιτροπή επιστημόνων να μετρήσουν αθροιστικά τις συνεισφορές των 119 σχεδίων που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ώστε να έχει μια εικόνα ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού.

Τα 119 σχέδια αφορούν συνολικά 146 χώρες, (περιλαμβάνεται η ΕΕ), που το 2012 παρήγαγαν το 88% των παγκόσμιων εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Όπως υπολόγισε η επιτροπή, τα σχέδια αυτά, εάν υλοποιηθούν, αθροιστικά συγκεντρώνουν μειώσεις 4-6 γιγατόνων ισοδύναμου CO2 ανά έτος (GtCO2e/yr) το 2030, συγκρινόμενες με τις τωρινές εκπομπές. Οι προβολές για το 2030, βασισμένες στις ήδη υλοποιούμενες πολιτικές, δείχνουν πως οι συνολικές εκπομπές αναμένεται να είναι ...

Ανίχνευσαν αστρονόμοι στην Αυστραλία το πρώτο σήμα από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανίχνευσαν αστρονόμοι στην Αυστραλία το πρώτο σήμα από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό;
Μια σειρά σημάτων τα οποία έρχονται εκτός του γαλαξία μας έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στους αστρονόμους καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι τα πρώτα σήματα που λαμβάνουν από ένα εξωγήινο πολιτισμό.

Οι αστρονόμοι χαρακτηρίζουν τα σήματα που συνέλεξαν από το ραδιοτηλεσκόπιο στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία ως «ριπές» σημάτων ενώ ειδικά ένα «διπλό» σήμα το οποίο ακολουθείται από 4 «μονά» έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων. Η Emily Petroff από το πανεπιστήμιο Swinburne της Μελβούρνης, μέλος της ομάδας που ανίχνευσε τα σήματα, πιστεύει ότι η πηγή τους μπορεί να είναι πραγματικά κάτι που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στο παρελθόν.

«Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει, αλλά είμαστε σίγουροι πως...

Όλες οι εδαφικές διαφορές στον κόσμο μέσα από ένα διαδραστικό χάρτη

MAP
Όλος ο χάρτης είναι "κόκκινος". Οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των κρατών στο κόσμο είναι πολύ περισσότερες απ' ότι μπορεί να πιστεύουμε.

Δημιουργός του ο Max Galka, ο οποίος δημιούργησε έναν εύχρηστο διαδραστικό χάρτη που σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις εδαφικές διαφορές μεταξύ των κρατών.

Πατώντας στην Ελλάδα βλέπουμε ότι ...

Ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys για εξαγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ

Ενδιαφέρον της βελγικής Fluxys για εξαγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους της βελγικής εταιρείας Fluxys, παρουσία του Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, Luc Liebaut.

Στη συνάντηση, ο υπουργός ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον της εταιρείας να εξαγοράσει ποσοστό του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 66% στην τελευταία. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας- στην οποία συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα με σημαντικό ποσοστό το βελγικό Δημόσιο- αναφέρθηκαν επίσης στην μεγάλη εμπειρία της στον τομέα της διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου, καθώς έχει παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στις...

Το ισχυρό δολάριο και η υπερπροσφορά συνεχίζουν να πιέζουν το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ισχυρό δολάριο και η υπερπροσφορά συνεχίζουν να πιέζουν το πετρέλαιο
Το αργό παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισε 3,1% χαμηλότερα στα 41,71 δολάρια στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent υποχώρησε κατά 1,3%, στα 44,86 δολάρια το βαρέλι. 
Τα εμπορεύματα που αποτιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα δέχτηκαν πιέσεις λόγω της σταθερής ισχυροποίησής του.

Ωστόσο, οι αναλυτές είναι ανήσυχοι ταυτόχρονα και για την έλλειψη προοπτικής για τόνωση της ζήτησης για το μαύρο χρυσό ενώ δεν φαίνονται και σημάδια μείωσης της παραγωγής. 

Τα κακά νέα συνεχίστηκαν από την είδηση πως η Ρωσία δεν θα αποστείλει αξιωματούχους στη συνεδρίαση του OPEC, οι χώρες του οποίου πλέον αναμένεται να αποφασίσουν ανενόχλητες να συνεχίσουν στα ίδια επίπεδα παραγωγής για να προστατεύσουν το μερίδιό τους στην αγορά.


ΠΗΓΗ:capital.gr