Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το παραμύθι του σοκ έλαβε επίσημα τέλος.


ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ είπε...
Το παραμύθι του σοκ έλαβε επίσημα τέλος. 

Για σοκ θα μιλούσαμε αν κάποιο πρωί σε πετούσαν ξαφνικά από το σπίτι σου δίχως να το περιμένεις. Τώρα πλέον το περιμένεις. 

Σε προειδοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το άφηναν να διαρρεύσει επί μήνες. Δεν αντέδρασες. Το αντίθετο, πήγες διακοπές. 

Δε σε κατηγορώ. Αυτό είχες ανάγκη. Άλλωστε ίσως και να μην
πίστεψες ότι θα σου πάρουν το σπίτι...Όμως τώρα σε προειδοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Αν δε σου πάρουμε το σπίτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», σου είπε.

Αν μάθαινες ότι ξέσπασε φωτιά κοντά στο σπίτι σου θα επέστρεφες κι από την άλλη άκρη του κόσμου για να παλέψεις να το σώσεις. Τώρα, δεν επέστρεψες. Έμεινες εκεί. Καλά έκανες. Δε σε κατηγορώ.

Δε θα έμαθες ότι για την κατάσχεση του σπιτιού σου θα συνυπολογιστούν οι έννοιες των «αποδεκτών συνθηκών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». 

Πήγες διακοπές. Ή ακόμη κι αν δεν πήγες. 

Έφαγες όμως τρία γεύματα την ημέρα και δε στήθηκες σε συσσίτιο. 

Κάπνισες κι ένα πακέτο τσιγάρα. Ίσως αγόρασες κι ένα παγωτό στα παιδιά. Άρα, ζεις σε «αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης», οπότε θα μπορούσες να πληρώνεις το δάνειό σου τρώγοντας λιγότερο, μην καπνίζοντας και μην αγοράζοντας παγωτό στα παιδιά σου.

Αν έκανες αυτές τις θυσίες «για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες», τότε παίρνεις το παράσημο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οπότε ίσως δε θα χάσεις φέτος το σπίτι σου, αλλά του χρόνου. Αναλόγως πόσο κώλο έστησες στις τράπεζες, θα κερδίσεις κάποιους μήνες κάτω από κεραμίδι.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν ούρλιαξες, δε βγήκες στο δρόμο. 

Δεν πειράζει. Θα σε πετάξουν τώρα στο δρόμο οι τράπεζες. Ο δρόμος, πάντως, ήταν ο μονόδρομός σου. 

Σημασία είχε ο τρόπος που θα έβγαινες στο δρόμο. Αν θα έβγαινες μόνος σου ή αν θα σε πετούσαν. Σου το είχαν ξεκαθαρίσει πριν τους ψηφίσεις. Όμως πήγες και τους ψήφισες. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα.

Κι εσύ, ο κάποιος άλλος, μπορεί να απολυθείς. Βέβαια πρώτα θα αξιολογηθείς. Πόσο νεοδημοκράτης είσαι; Πόσο πιστός πασοκτσής είσαι; 

Ποιος βαθμός συγγένειας σε συνδέει με κάποιον υπουργό; Κι αν είσαι συγγενής κάποιου βουλευτή, πόσο παλιός και χρήσιμος είναι αυτός ο βουλευτής; Είναι ακόμη εν ενεργεία ή όχι;

Η αξιολόγηση θα είναι αντικειμενική. Έχουν εκδοθεί τόσες εκατοντάδες οδηγίες προσμέτρησης και αφαίρεσης μορίων αξιολόγησης που δε μπορείς να βγάλεις άκρη αν αξιολογήθηκες σωστά ή όχι. 

Άρα είναι αντικειμενική η αξιολόγηση. Έφτασες στο έσχατο σημείο αναξιοπρέπειας. 

Κατέκτησες την κορυφή της προσωπικής εξαθλίωσης. 

Σε αξιολογούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Μιχελάκης.

Παρ’ όλη την ξευτίλα δεν επέστρεψες από τις διακοπές σου, δε συσπειρώθηκες, δεν πέταξες πέτρα. 

Δε σε κατηγορώ. Καλά έκανες. 

Το πήρες απόφαση μάλλον ότι αυτή η μοίρα είναι που σου αξίζει. 

Ίσως σκέφτεσαι «σ’ εμένα θα τύχει;». Είναι όπως τα τροχαία. «Εγώ θα σκοτωθώ;». Μέχρι που σκοτώνεσαι και παύεις ν’ αναρωτιέσαι. Όταν όμως τύχει να σου πάρουν το σπίτι και να μείνεις άνεργος, δεν έρχεται η λύτρωση. Θα συνεχίσεις ν’ αναρωτιέσαι. 

Θα έχεις όλο το χρόνο δικό σου για ν’ αναρωτιέσαι πώς συνέβη αυτό. Και θα δηλώνεις σοκαρισμένος.

Αυτός ήταν ο Αύγουστος του φόβου μου. Όχι, δε φοβήθηκα αυτούς. Προειδοποίησαν εγκαίρως. Κυρίως, όμως, απέδειξαν ότι δε μπλοφάρουν. 

Αυτόν τον Αύγουστο φοβήθηκα εσένα που δεν επέστρεψες, δε συσπειρώθηκες, δεν υπερασπίστηκες τίποτα. 

Είσαι χειρότερος κι από τα δέντρα. Τα δέντρα στην πυρκαγιά, αν είχαν πόδια θα έτρεχαν να γλιτώσουν. Εσύ έμεινες ακίνητος. Θα καείς. Έκανες την επιλογή σου. Αυτή φοβήθηκα φέτος τον Αύγουστο. 
ΠΗΓΗ:press-gr.blogspot.gr

ΛΑΡΚΟ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ... ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.


Χθες 20 Αυγούστου του 2013 και στο χώρο του Εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ που βρίσκεται στην Λάρυμνα  του Νομού Φθιώτιδας, ,πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την διατύ-πωση πρότασης σχετικά με την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της εται-ρίας.
Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν Εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους και τους...
συνδικαλιστικούς  τους φορείς (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ), την Περιφερειακή-Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορέων της ευρύτερης περιοχής των έξι Νομών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, τα πολιτικά κόμματα και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Στην σύσκεψη οι εργαζόμενοι τεκμηρίωσαν με στοιχεία την πραγμα-τική αξία και εικόνα της εταιρίας , η οποία συνοπτικά είναι:
•    Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας  που φέρνει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα στην Εθνική Οικονομία που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης  με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων της τάξεως των 20 δις € , έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητο λιμάνι , 3 μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.
Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Άρχισαν να συμψηφίζουν «κόκκινα» δάνεια με καταθέσεις δανειοληπτών


Σε συμψηφισμό των "κόκκινων" δανείων με τις καταθέσεις δανειοληπτών προχωρούν πλέον οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώματα συμψηφισμού θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες όλοι οι δανειολήπτες που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και έχουν καταθέσεις στον ίδιο όμιλο τραπεζών.

Μάλιστα τα σχετικά σημειώματα θα αναφέρουν τα εξής:

"Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ... που έχουμε εναντίον σας στην υπ' αριθμόν... σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις... συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησης σας από τον υπ' αριθμόν... λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ... , το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόνα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ... (ή μηδενίζεται)"

Το κείμενο θα συνοδεύει η παρατήρηση ότι:

"Το παραπάνω ποσό θα σας καταλογισθεί σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα. Η τράπεζα επιφυλάσσεται εναντίον σας και εναντίον κάθε άλλου ενεχομένου για την είσπραξη του υπολοίπου της απαίτησης από την παραπάνω αιτία"

Όπως γράφει η "Καθημερινή", σύμφωνα με την απόφαση 1812/2007 το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση συνδικαιούχων η τράπεζα μπορεί να συμψηφίζει την απαίτηση  που έχει σε ολόκληρο το υπόλοιπο του κοινού λογαριασμού του οποίου ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος εκτός αν οφειλέτης δεν έχει υπογράψει το άνοιγμα του λογαριασμού ούτε έχει προχωρήσει σε συναλλαγή, οπότε η τράπεζα δεν μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό.

Αντίθετα δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ή κατάσχεση επί απαιτήσεων από μισθούς (εξαιρείται η αποζημίωση απόλυσης), συντάξεις, ή ασφαλιστικές παροχές που η καταβολή τους γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με την "Καθημερινή", η Ελληνική Ενωση Τραπεζών  έχει συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό τον εμπλουτισμό των στοιχείων της "Τειρεσίας" ΑΕ -που καταγράφει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τις συνολικές οφειλές των δανειοληπτών- ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες να εντοπίσουν κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Aegean Marine Petroleum


Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Aegean Marine Petroleum Network Inc. (ANW) το δεύτερο τρίμηνο καθώς η ελληνική προμηθεύτρια εταιρεία ναυτιλιακού καυσίμου κατέγραψε μικρότερες απώλειες από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και ένα μικρό κέρδος από τη φορολόγηση εισοδήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 6,6% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς τα ανά μετοχή κέρδη ήταν μικρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Η προμηθεύτρια ναυτιλιακού καυσίμου σε λιμάνια σε όλου του κόσμου έχει παρουσιάσει υψηλότερα κέρδη τα τελευταία τρίμηνα αν και τα έσοδα έχουν υποχωρήσει το τελευταίο έτος.
Η εταιρεία έχει ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά της δυτικής Μεσογείου μέσω της επέκτασης στο λιμάνι του Algeciras ενώ πρόσφατα έκανε γνωστή μία συμφωνία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ασία.
«Κατά τη διάρκεια του τριμήνου εισήλθαμε σε νέες αγορές για να ενισχύσουμε τη βάση των εσόδων, τοποθετώντας στρατηγικά την Aegean για συνεχιζόμενη επιτυχία καθώς η αγορά εξέρχεται του τρέχοντος ναυτιλιακού κύκλου,» δήλωσε ο πρόεδρος Νικόλαος Ταβλάριος.
Η Aegean παρουσίασε κέρδη 5,5 εκατ. δολ., ή 12 σεντς ανά μετοχή, έναντι κερδών 2,7 εκατ. δολ., ή 6 σεντς ανά μετοχή. Εξαιρούμενης της πώλησης μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, τα ανά μετοχή κέρδη υποχώρησαν στα 13 από 15 σεντς. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή 17 σεντς. Τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 10% στα 1,69 δισ. δολ., επιβεβαιώνοντας σχεδόν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η τελευταία περίοδος περιλάμβανε κέρδος από τη φορολόγηση εισοδήματος 15.000 δολ. έναντι εξόδων 2 εκατ. δολ. πέρυσι. Το χρηματοοικονομικά κόστη υποχώρησαν 17%. Οι απώλειες από το συνάλλαγμα μειώθηκαν 93% στα 70.000 δολ.
Η εταιρεία κατέγραψε χαμηλότερα κέρδη για το μεγαλύτερο μέρος του 2011λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Μέχρι το κλείσιμο η μετοχή έχει ενισχυθεί 89% από την αρχή του έτους 

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Βουτιά 2% για το αργό


Μεγάλες απώλειες γνώρισε το αργό την Τρίτη καθώς η λήξη του συμβολαίου Σεπτεμβρίου ενίσχυσε τη μεταβλητότητα και οι επενδυτές επέλεξαν να υιοθετήσουν αμυντική στάση ενόψει της δημοσιοποίησης αύριο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 2,14 δολ. ή 2% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 104,96 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου. Το συμβόλαιο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών. 

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, έχασε 1,75 δολ. ή 1,6% κλείνοντας στα 105,11 δολ. το βαρέλι.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Αφαίρεση Εθνικής Κυριαρχίας – Μνημόνια


Για να μη ξεχνιόμαστε…
Αναρωτιέστε γιατί σήμερα βλέπουμε να μην υπάρχει εθνική κυριαρχία;
Πότε ρώτησαν το λαό και πότε τον ενημέρωσαν για τις συνθήκες που ψήφισαν;
Αυτή είναι η αλήθεια :
Η συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισε η τότε κυβέρνηση έστρωσε το χαλί για την κρίση χρέους που έχουμε σήμερα :

Η Συνθήκη

Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνομολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Μάαστριχτ το 1991 και τέθηκε σε ισχύ το 1993. Είναι επίσης γνωστή ως “Συνθήκη του Μάαστριχτ”. Η απόφαση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) θεσμοθετείται από την εν λόγω Συνθήκη, η οποία οδήγησε στην καθιέρωση της ΟΝΕ και του ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει τροποποιηθεί από μεταγενέστερες Συνθήκες.


Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι οι χώρες της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμά τους. Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη το 1999, είχε 11 μέλη, που αυξήθηκαν σε 12 με την ένταξη της Ελλάδας το 2001. Έκτοτε, άλλα τέσσερα κράτη μέλη (Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβακία) υιοθέτησαν το ενιαίο νόμισμα – ανεβάζοντας το σύνολο σε 16.


Κρατικά ελλείμματα

Κρατικό έλλειμμα προκύπτει όταν οι κρατικές δαπάνες υπερβαίνουν τα συνολικά έσοδα. Όταν τα συνολικά έσοδα είναι ίσα με τις δαπάνες, τότε κάνουμε λόγο για “δημοσιονομική ισορροπία”. Εάν τα έσοδα υπερβαίνουν τις δαπάνες, τότε έχουμε “πλεόνασμα”. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτει όρια στα κρατικά ελλείμματα προκειμένου να διασφαλισθεί ο υγιής και αειφόρος χαρακτήρας των δημοσίων οικονομικών. Έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ θεωρείται υπερβολικό και επιβάλλει τη λήψη διορθωτικών μέτρων.


Κρατικό χρέος

Κρατικό χρέος είναι το χρηματικό ποσό που μια χώρα οφείλει στους δανειστές της. Οι κυβερνήσεις δανείζονται συνήθως χρήματα εκδίδοντας κρατικά ομόλογα τα οποία αγοράζονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης οριοθετεί το κρατικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

http://ec.europa.eu/economy_finance/focuson/inflation/glossary_el.htm#sgp



Η συνθήκη της Συνθήκη της Λισσαβώνας παραχώρησε την Εθνική Κυριαρχία ( Είναι τυχαίο ότι η Ιρλανδία που αρνούταν να την ψηφίσει , ό άλλοτε οικονομικός τίγρης, κατάντησε να τους ζητιανεύει σήμερα; )

:

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:EL:HTML


bluesky4u
 ΠΗΓΗ:olympia.gr

«Πρόκληση» η παιδική εργασία στην Ευρώπη

«Πρόκληση» η παιδική εργασία στην Ευρώπη
Καμπανάκι κινδύνου για χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση

Ζοφερή είναι η πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν τα παιδιά που εργάζονται στις ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Στο σχόλιό του, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί και σήμερα ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ο Επίτροπος αναφέρει ότι σήμερα περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών εργάζονται σ' όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, η πραγματικότητα της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη είναι ζοφερή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unesco, στην Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%.

Στην Ρωσία σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά. Στην Ιταλία μια μελέτη τον Ιούνιο ανέφερε πως εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών.

Στην Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στην Μολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, προσθέτει το ΑΜΠΕ, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για το γεγονός ότι τα παιδιά που αναγκάζονται να εργάζονται στερούνται της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Η επιλογή της εκπαίδευσης σε βάρος της παιδικής εργασίας αποτελεί τον μόνο τρόπο για να αναπτυχθεί μία χώρα, πρόσθεσε ο Επίτροπος. 
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το τελευταίο διάστηµα παρατηρούνται συχνά ατυχήµατα στα διυλιστήρια, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Για το λόγο αυτό το Σωµατείο ζήτησε άµεσα συνάντηση µε τη ∆ιοίκηση της Εταιρείας ώστε να συζητηθούν τα θέµατα ασφάλειας και τη λήψη πρόσθετων µέτρων για την αποφυγή άλλου ατυχήµατος. Τέλος, θα θέλαµε να συγχαρούµε τους συναδέλφους των ΒΕΕ, οι οποίοι µε αυταπάρνηση και επαγγελµατισµό έδρασαν άµεσα σε όλες τις περιπτώσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα.