Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επιτάσσει δημόσιες τις ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ


Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας έχει ως αναγκαία προϋπόθεση έναν ισχυρό και δημόσια ελεγχόμενο ενεργειακό τομέα με τις στρατηγικής σημασίας, δημόσιες εταιρείες (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Αφροδίτη Σταμπουλή, κατά την επίσκεψή τους στον κεντρικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Όπως είπαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί για τη χώρα μας μοχλό ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής, οπότε η πώλησή του στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν θα είναι επιζήμια για την Ελλάδα.
Πέραν αυτού, οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος και δεν αποδέχεται το ξεπούλημα των ενεργειακών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. «Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση, οφείλει να σταματήσει άμεσα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Συνεπώς, τετελεσμένα δεν αναγνωρίζονται και θα ακυρωθούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, μεταξύ αυτών και ο ΔΕΣΦΑ, θα επανέλθουν σε πρώτη φάση, σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, στο νομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως ήταν πριν τις μνημονιακές αποφάσεις.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας έχει ως αναγκαία προϋπόθεση έναν ισχυρό και δημόσια ελεγχόμενο ενεργειακό τομέα με τις στρατηγικής σημασίας, δημόσιες εταιρείες (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), τις οποίες η συγκυβέρνηση σήμερα εκποιεί.
Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν θα στερήσει τη χώρα από έναν αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής. Θα παραδώσει ένα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς Φ.Α., που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελλήνων φορολογουμένων, σε ξένα συμφέροντα, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στους καταναλωτές και την απασχόληση.
Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση, αλλά μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας.
Είναι απαράδεκτο για μια εταιρεία όπως ο ΔΕΣΦΑ, το 65% του προσωπικού του να είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πόσο μάλλον, όταν κάποιοι εργαζόμενοι δουλεύουν στον ΔΕΣΦΑ 15 χρόνια με αυτό το καθεστώς. Οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται για την εταιρεία χρόνια, επιβάλλεται να μονιμοποιηθούν, όχι μόνο γιατί είναι δίκαιο, αλλά γιατί αυτό επιβάλει και το συμφέρον της εταιρεία και ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε να το υλοποιήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν βρέθηκε φυσικό αέριο στη γεώτρηση «Ονασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ

Μία... τρύπα στο νερό: Δεν βρέθηκε φυσικό αέριο στη γεώτρηση «Ονασαγόρας» της κυπριακής ΑΟΖ
Το γεωτρύπανο έφτασε σε βάθος 5.800 μέτρων - Θα προχωρήσει στην επόμενη γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 9 με την επωνυμία «Αμαθούσα»

Το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, με ανακοίνωση του αναφέρει πως η γεώτρηση που έγινε στο κοίτσαμα «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ δεν εντόπισε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Τη γέωτρηση έκανε η εταιρεία ENI/KOGAS και το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.800 μέτρων.

Η γεώτρηση «Ονασαγόρας» ήταν ένας από τους στόχους, οι οποίοι εντοπίστηκαν από την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συλλέγηκαν πριν από την έναρξη του γεωτρητικού προγράμματος. Η συγκεκριμένη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά γεωτρήσεων.  

Η κοινοπραξία ENI/KOGAS επεξεργάζεται και αξιολογεί όλα τα στοιχεία γεωλογικού και άλλου χαρακτήρα που συνέλεξε κατά την πρώτη αυτή γεώτρηση και τα οποία θα είναι πολύ βοηθητικά για τη συνέχεια. H επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν απαιτεί κάποιο χρόνο λόγω του πολύπλοκου γεωλογικού καθεστώτος της περιοχής.

Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα συνεχίσει κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρώντας με την επόμενη γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 9 με την επωνυμία «Αμαθούσα». 

Από την πλευρά της, η Λευκωσία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα, προχωρεί σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της, τόσο σε ό,τι αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες, όσο και σε ό,τι αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

Ελληνογαλλική συμμαχία στη νανοτεχνολογία


Ελληνογαλλική «συμμαχία», στον τομέα της νανοτεχνολογίας, ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας, μεταξύ του Ελληνικού (HΟPE- A) και του Γαλλικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM).

Εκ μέρους του HOPE- A, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρόεδρός του, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ενώ από γαλλικής πλευράς το κείμενο φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του ΑFELIM, Ζαν Ιβ Γκόμεζ. Παρών στην τελετή της υπογραφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου εργαστηρίου, με θέμα: «Δημιουργώντας τη βιομηχανία των οργανικών και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα», ήταν και ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Κριστόφ λε Ριγκολέ.

«Οι συνεργασίες είναι αναγκαίες για την ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας σε τομείς που αναπτύσσονται ταχύτατα και στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, αλλά και σε spin offs, που γεννιούνται μέσα από τα πανεπιστήμια. Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) όπως και του προγράμματος έρευνας και τεχνολογίας "Ηorizon 2020", θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και προοπτικές για τη χρηματοδότηση της έρευνας, της καινοτομίας στα πεδία των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών», υπογράμμισε ο κ. Λογοθετίδης, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε ακόμη ότι οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, όπως και των φορέων που τους εκπροσωπούν, είναι τεράστιες.

Ο ΑFELIM εκπροσωπεί συνολικά τον κλάδο στη Γαλλία και το 40% των μελών του είναι επιχειρήσεις στραμμένες στην παραγωγή και διάθεση οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, εταιρειών, από τους κλάδους των πλαστικών, των ηλεκτρονικών, της χημικής βιομηχανίας, αλλά και της ενέργειας.

Οι εταιρείες συνεργάζονται με τα ερευνητικά κέντρα και, όπως τόνισε ο κ. Γκόμεζ, χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την έρευνα και ανάπτυξη, δίχως να περιμένουν τα πάντα από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Μάλιστα, ο γαλλικός σύνδεσμος, εκτός του ότι διευκολύνει τις συνεργασίες μεταξύ των μελών του, μέσα από τις πλατφόρμες που έχει δημιουργήσει και οργανώσει, παρέχει και υποστήριξη στα προγράμματα που αναζητούν χρηματοδότηση.

Η δημιουργία του HOPE-A και η συμφωνία συνεργασίας, με τον αντίστοιχο σύνδεσμο Επιχειρήσεων στη Γαλλία, είναι ένα μόνο από τα θετικά αποτελέσματα του ROLeMak. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύθηκε η ανταλλαγή ερευνητών, από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (ltfn) του ΑΠΘ σε αντίστοιχα της Ευρώπης και αντίστροφα, αγοράστηκαν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη. 

Επίσης, προέκυψαν 15 νέες έρευνες και 35 ερευνητές, ενώ ενισχύθηκε το δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ με 100 νέα μέλη.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr 

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΕΔΑ


Δελτίο Τύπου-επιστολή Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας σε Πωλ Τόμσεν


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕ ΠΩΛ ΤΟΜΣΕΝ
Επιστολή στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο και συγκεκριμένα στον Πωλ Τόμσεν απέστειλε, μετά από παρέμβαση της ΓΣΕΕ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάρον Μπάρροου.
Στην επιστολή εκφράζεται η έντονη ανησυχία της ΓΣΕΕ, την οποία φυσικά συμμερίζεται η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, για τις νέες σκληρές απαιτήσεις της τρόικας, τονίζεται η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη χώρα μας και ζητείται άμεσα εφαρμογή μια νέας στρατηγικής που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, στη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας και φυσικά στην κοινωνική προστασία.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΔΣΣ)
Προς
Κο Πώλ Τόμσεν
Διευθυντή Τμήματος Ευρώπης
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ουάσινγκτον
ΗΠΑ
Θέμα: Αιρεσιμότητα της εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής στο πρόγραμμα δανειοδότησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Αγαπητέ Κε Τόμσεν,
Θα ήθελα πρώτον να σας συγχαρώ για το διορισμό σας τον προηγούμενο μήνα στη θέση του Διευθυντή Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
Σας γράφω για να εκφράσω την ανησυχία μας για ορισμένους πιθανούς όρους που θέτει το ΔΝΤ και οι εταίροι του στην Ευρωπαϊκή «Τρόϊκα» για τη συνέχιση της καταβολής δόσεων στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειοδοτικού προγράμματος ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για την Ελλάδα ή τη σύναψη νέων συμφωνιών.
Η ΓΣΕΕ, μέλος της ΔΣΣ, μας ενημέρωσε για αιτήματα που γνωρίζει πως διατυπώθηκαν από την Τρόϊκα σχετικά με ουσιαστικές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο της Ελλάδας που θα έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και τη λειτουργία των συνδικάτων.
α) οι αλλαγές θα πλήξουν το δικαίωμα στην απεργία με νέες συνθήκες για τη διαδικασία κήρυξης μιας απεργίας και επαναφορά του εργοδοτικού δικαιώματος για λοκ-άουτ . Ειδικότερα, η απόφαση για απεργία θα λαμβάνεται από γενική συνέλευση με μεγαλύτερο ποσοστό απαρτίας και συμμετοχή στην ψηφοφορία του 50%+1 των μελών του σωματείου (και όχι των παρόντων που ισχύει σήμερα και βασίζεται όχι μόνο στο ν. 1264/1982 αλλά και στον Αστικό Κώδικα).
Αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις 48 ώρες (από 24 ώρες που είναι σήμερα), μέτρο που θα δυσχεράνει σημαντικά την ανάγκη άμεσης αντίδρασης των εργαζομένων στον καταιγισμό μονομερών βλαπτικών μεταβολών τα τελευταία χρόνια.
β) Αλλαγές που παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκηση συνδικαλιστικής δράσης μέσα από την αυστηροποίηση στο καθεστώς των αδειών που χορηγούνται στους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στα συνδικάτα,
γ) Διευκόλυνση της απόλυσης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές να γίνονται πιθανοί στόχοι αντιποίνων,
δ) Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εκπροσώπων και μάλιστα υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του Κράτους παραβιάζοντας την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Σήμερα όλα τα στοιχεία που αφορούν τα συνδικάτα (καταστατικό, πρακτικά εκλογών, νόμιμη εκπροσώπηση) τηρούνται σε ειδικό μητρώο στα Πρωτοδικεία της χώρας. Το προτεινόμενο μητρώο υπό την εποπτεία του Κράτους είναι περιττό και ασυμβίβαστο με τις δημοκρατικές αρχές.
Επιπροσθέτως, διευκολύνεται η απόλυση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Αυτό, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα, φαίνεται να αγνοεί την τριμερή υψηλού επιπέδου διαδικασία με επίκεντρο τις ομαδικές απολύσεις και τη συλλογική δράση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και συντονίστηκε από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και μέσα από την οποία συνδικάτα, εργοδότες και κυβέρνηση επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως τροποποιήθηκαν προσφάτως.
Τέλος, θα πληγούν ακόμα μια φορά οι δικαιούχοι συντάξεων και επιδομάτων πρόνοιας με τις προτάσεις για διετές πάγωμα συντάξεων, 2016 και 2017, και την περαιτέρω αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και των ετών καταβολής εισφορών.
Οι μειώσεις σε συντάξεις και άλλα κοινωνικά επιδόματα σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση των πραγματικών μισθών και το γεγονός ότι το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού βρίσκεται εκτός εργασίας, ζητήματα στα οποία κατ’ επανάληψη έχετε αναφερθεί όταν ήσασταν αρχηγός της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, σημαίνουν πως οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν το κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Περαιτέρω περικοπές στην κοινωνική προστασία και αποδυνάμωση της προστασίας των εργαζομένων και του συστήματος εργασιακών σχέσεων θα μετατοπίσουν ακόμα περισσότερο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες εργαζόμενους. Τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται, δεν βασίζονται σε καμία προφανή οικονομική λογική και, πράγματι, φαίνεται να εκμεταλλεύονται την κρίση και έχουν ως αυτοσκοπό να αποδυναμώσουν τα εργατικά δικαιώματα.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με όσες επιχειρήθηκαν το 2011 και 2012 κατήργησαν στην πράξη το σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα. Ο αριθμός των εργαζόμενων που καλύπτονταν από συλλογικές συμβάσεις μετά από διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα σημείωσε θεαματική πτώση, όπως και οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν τις θεμελιώδεις Συμβάσεις του ILO. Και ακόμα χειρότερα, φαίνεται να έχουν μικρό, εάν όχι καθόλου, θετικό αποτέλεσμα για την Ελληνική οικονομία και αντίθετα αύξησαν τα επίπεδα της φτώχειας και της ανισότητας υπονομεύοντας κάθε ελπίδα για βιώσιμη ανάπτυξη.
Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, σας ζητώ να σκεφτείτε το τρομακτικό βάρος που κλήθηκαν να επωμιστούν οι Έλληνες εργαζόμενοι τα προηγούμενα επτά χρόνια και να στηρίξετε μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τις παραγωγικές θέσεις εργασίας και την ενισχυμένη κοινωνική προστασία. Η ΔΣΣ, μέσα από το γραφείο μας στην Ουάσινγκτον ή από εμένα την ίδια και με τη σύμπραξη της ΓΣΕΕ που είναι οργάνωση μέλος μας, με χαρά θα συμμετείχαμε σε συζητήσεις μαζί σας σχετικά με τα παραπάνω θέματα και για τους τρόπους με τους οποίους το ΔΝΤ θα μπορούσε να στηρίξει μια ανάπτυξη με έντονη αύξηση της απασχόλησης και χωρίς αποκλεισμούς.
Με τιμή
Σάρον Μπάρροου
Γενική Γραμματέας ΔΣΣ


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Γύφτοι τα φτιάξαν τα καρφιά..

  
   Η εποχή που τις αλυσίδες των σκλάβων και τα καρφιά που σταύρωναν τους επαναστάτες τα έφτιαχναν οι σιδεράδες, οι γύφτοι κατά την κοινή ονομασία, τελείωσε.

     Τώρα τα δικά μας καρφιά και τις αλυσίδες τα φτιάχνουν οι σύγχρονοι γύφτοι των καναλιών κι εφημερίδων των ''εθνικών'' εργολάβων, εφοπλιστών, και προμηθευτών.
     Αυτοί απεργάζονται και ''επικοινωνούν'' την χούντα Ψευταρά. Κι αυτοί ίσως είναι πιό επικίνδυνοι απ' όλους.
     Γι αυτό, τους διώχνουμε απ' τα σπίτια μας. Κλείνουμε τις τηλεοράσεις. Στην ανάγκη τις σπάμε! (ο καθένας την δική του). Φιμώνουμε τους πολιτικούς απατεώνες που τρυπώνουν στο σαλόνι και στο κεφάλι μας. Δεν τους δίνουμε βήμα να μολύνουν με τα ψυχικά και ηθικά τους λύματα καθέναν από μας και την κοινωνία σαν σύνολο.

     Για όσους δεν αντέχουν χωρίς τηλεόραση, υπάρχουν ωραιότατα ντοκυμαντέρ για την σεξουαλική ζωή της σαύρας, ας πούμε, απείρως πιό ενδιαφέροντα απ' τις παπαριές του Παπαμαμάκα της νεολαίας Ψευταρά,
     ..καθώς ακόμη και τσόντες, προτιμότερες κι αυτές για τους λάτρεις του είδους, από το να βλέπουν τον δημόσιο καθημερινό αυνανισμό των διάφορων Μπουμπούκων!

     Οι Ψευταράδες, οι Αυτού Χυδαιότητες αντιπρόεδροι, οι κάθε λογής δωσίλογοι της κυβέρνησης υπάρχουν. Και δρούν, και προδίνουν ακατάπαυστα.
     Όταν όμως σταματήσουμε να ακούμε την βοή που παράγουν δεν θα ''υπάρχουν'', για να μας αποπροσανατολίζουν, να μας απειλούν, να μας δηλητηριάζουν με την ''σκέψη'' τους!

     Και έτσι,
     ..ψύχραιμοι και νηφάλιοι,
     ..με μόνο οδηγό μας την οργή,
     ..και το μίσος μας για κάθε μορφή ολοκληρωτισμού,
     ..θα γκρεμίσουμε δωσιλόγους, Ψευταράδες, κάθε λογής προδότες,
     ..και προπαντός αυτούς χωρίς τους οποίους οι προηγούμενοι δεν θα ήταν τίποτα:
     Τους ''γύφτους''!..


     Υπενθύμιση (καθημερινή και μέχρι την 29η του Δεκέμβρη):
     ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
     ..και θα ανταμειφθούν ανάλογα!..


ΠΗΓΗ:mandatoforos.blogspot.gr

Ξεκινά μεγάλος διαγωνισμός για τους σωλήνες του TAP


Η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, ξεκίνησε τη διαδικασία για τον «μέγα» διαγωνισμό προμήθειας των σωλήνων μήκους 780 χιλιομέτρων. Σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη οι χώροι διαχείρισης. Αρχές του 2015 η αξιολόγηση των προμηθευτών.
Ξεκινά ο μεγάλος διαγωνισμός του TAP - Οι όροι για την προμήθεια σωλήνων 780 χιλιομέτρων

Ανακοινώθηκαν από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, οι όροι προεπιλογής των εταιρειών που θα κληθούν να κάνουν προσφορές για την προμήθεια των χαλύβδινων σωλήνων μήκους 780 χιλιομέτρων και βάρους 443.000 τόνων.

Συγκεκριμένα, η προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, διαιρεί τη συνολική προμήθεια των σωλήνων και άλλων εξαρτημάτων του αγωγού, σε έξι μερίδες (lots). Από αυτές οι τρεις αφορούν σε τμήματα αγωγού συνολικού μήκους 680 χιλιομέτρων (250 χιλιόμετρα, 240 και 190) και οι υπόλοιπες σε μικρότερα τμήματα μήκους 88 χιλιομέτρων (23 χιλιόμετρα, 25 και 40), διαμέτρου 48 ιντσών.

Για τη διαχείριση (logistics) ορίζονται περιοχές παράδοσης των σωλήνων και συγκεκριμένα, στην Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, το Δυρράχιο της Αλβανίας και το Μπάρι της Ιταλίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προσφορές θα γίνονται για κάθε μερίδα ξεχωριστά, ενώ διαγωνιζόμενος θα μπορεί να κάνει προσφορά για περισσότερες της μίας μερίδες.

Μεταξύ των όρων για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται ο κύκλος εργασιών της εταιρείας. Για κάθε προσφορά ορίζεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών) ή τα 900 εκατομμύρια ευρώ για προσφορές σε περισσότερες της μίας μερίδες που αφορούν μήκος σωλήνων από 190 – 250 χιλιόμετρα. Για τις μερίδες με τα μικρότερα μήκη, ο κύκλος εργασιών περιορίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή προμηθειών του ΤΑΡ, Knut Steinar Kvindesland, η κατανομή της προμήθειας σωλήνων σε μικρότερα τμήματα, έγινε προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν περισσότερες εταιρείες στη διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης. Ο ίδιος τονίζει ότι η εταιρεία θα τηρήσει με αυστηρότητα τους όρους που έχει θέσει για τη συμμετοχή στη διαδικασία, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας προσωπικού και προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτιμά δε, ότι η διαδικασία της προκαταρκτικής αξιολόγησης θα έχει οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2015.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, συμμετοχή στο διαγωνισμό θα διεκδικήσει η ελληνική Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία έχει αναλάβει έργα παρόμοιου μεγέθους εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ διαθέτει και προηγμένη τεχνογνωσία.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Πετρελαικές Έρευνες: Κακά «Μαντάτα» για Ελλάδα Από τη... Βουλγαρία


Άσχημα νέα για τις έρευνες πετρελαίου, μας έρχονται από τη γειτονική Βουλγαρία. Οι περικοπές στις επενδύσεις των εταιρειών, λόγω χαμηλών τιμών πετρελαίου, υποχρέωσαν την κοινοπραξία που θα ξεκινούσε γεωτρήσεις στο κοίτασμα Χαν Ασπαρούχ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στα μέσα του 2015, να τις αναστείλει για την αρχή ή τα μέσα του 2016.
Στο συγκεκριμένο κοίτασμα η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες Total (Γαλλία), OMV (Αυστρία) και Repsol (Ισπανία), ολοκλήρωσε τις ερευνητικές εργασίες με σεισμικά τριών διαστάσεων που έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα για σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι μόλις πριν από 1,5 μήνα ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των γεωτρήσεων με συνολικό κόστος 260 εκατομμύρια δολάρια. και ξεκίνησαν τις προετοιμασίες με παραγγελίες εξοπλισμού και υπηρεσιών. Ωστόσο με την κατηφόρα που πήραν οι τιμές πετρελαίου και τα έσοδα από τις πωλήσεις του, η κοινοπραξία ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την αναστολή της επένδυσης και την ακύρωση παραγγελιών που είχε κάνει σε προμηθευτές.
Όσο για τα καθ΄ ημάς, αρκεί να σημειωθεί ότι από τα 20 θαλάσσια «μπλοκ» της προκήρυξης για Ιόνιο και Νότια Κρήτη, τα περισσότερα, και όλα νότια της Κρήτης, βρίσκονται σε βαθιά νερά και αχαρτογράφητο γεωλογικό υπόβαθρο. Βρίσκονται δηλαδή σε περιοχές υψηλού ρίσκου, τις οποίες οι πετρελαϊκές εταιρείες αποκλείουν από τα χαρτοφυλάκιά τους, σε περιόδους χαμηλών τιμών.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί, υπ΄όψιν ότι η κατάθεση των προτάσεων έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο, δηλαδή πριν την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΠΕΚ, από τα αποτελέσματα της οποίας θα καθοριστεί το ύψος της ημερήσιας παραγωγής των μελών του και άρα η πορεία των τιμών πετρελαίου. Έτσι, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να κινούνται στο ρυθμό των περικοπών των δαπανών τους, περιορίζοντας τις επενδύσεις σε πρότζεκτ που είναι ώριμα ή έχουν χαμηλό ρίσκο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κοινοπραξία του βουλγάρικου κοιτάσματος Χαν Ασπαρούχ, συνδέει τους πιθανούς χρόνους έναρξης των γεωτρήσεων, με τις γενικές συνελεύσεις του ΟΠΕΚ που γίνονται στα μέσα και στα τέλη του χρόνου.
Όπως δε φαίνεται, εκτιμά η κοινοπραξία ότι η επόμενη γ.σ. του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο του 2015, δεν πρόκειται να αλλάξει το σημερινό τοπίο για αυτό και αναμένει την δεύτερη του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΕΚΑ με αρμοδιότητα σχετική με τις έρευνες, η συμμετοχή στο διαγωνισμό για το Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Όπως επισημαίνει στο Euro2day.gr, τα σχέδια αυτά έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα ολοκλήρωσης, ενώ το μέγιστο ποσοστό των συνολικών απαιτούμενων δαπανών, αφορούν τις γεωτρήσεις, οι οποίες γίνονται προς το τέλος της ερευνητικής περιόδου των οκτώ ετών.
Επίσης εκτιμά ότι ο κύκλος των χαμηλών τιμών πετρελαίου θα έχει βραχυπρόθεσμο και όχι μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Έτσι στο ΥΠΕΚΑ συνεχίζουν να ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στο διαγωνισμό, περισσότερο για τα «μπλοκ» του Ιονίου.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Με ποσοστό 100% η Energean στα Ιωάννινα - Εξαγόρασε το μερίδιο της Petra Petroleum


Στην εξαγορά του μεριδίου 20% που κατέχει η καναδική Petra Petroleum, ως μέλος κ/ξ για τις έρευνες πετρελαίου στα Ιωάννινα, προχώρησε η Energean Oil and Gas, εταιρεία επικεφαλής του εν λόγω κοινοπρακτικού σχήματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση σε διεθνές πρακτορείο, για να ολοκληρωθεί η εξαγορά αναμένεται το "πράσινο φως" του υπουργείου ΠΕΚΑ. Με την επικύρωση της μεταβίβασης, η Energean θα ελέγχει πλέον το 100% της παραχώρησης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά στο αντίτιμο που έχει καταβάλει η Energean για την απόκτηση του μεριδίου της καναδικής πετρελαϊκής.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση στο marketwired.com (στα Αγγλικά) αναφέρει τα εξής:
Petra Petroleum Inc. Announces Assignment of Its 20% Interest in Ioannina Lease in Greece
Petra Petroleum Inc. (the "Corporation" or "Petra") (TSX VENTURE:PTL) wishes to announce that it has signed a Sale and Purchase Agreement with Energean Oil & Gas SA for the assignment of the Corporation's 20% interest in the onshore Ioannina Lease in north-western Greece. The closing of the transaction is subject to the approval of the Greek authorities. The transaction has been undertaken as part of the re-focusing of the Corporation's activities following its recently announced Plan of Arrangement with Mitra Energy Ltd.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Καλιφόρνια: Φωτιά σε διυλιστήριο της Chevron [εικόνες]


Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας σε διυλιστήριο της Chevron στο Ρίτσμοντ της Καλιφόρνια. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φλόγες έχουν τυλίξει το διυλιστήριο και ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την περιοχή.

Πάντως, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας η έκταση της φωτιάς δεν προκαλεί ανησυχία.



ΠΗΓΗ:defencenet.gr


Τα τύμπανα πολέμου χτυπούν οι μηχανικοί


Αντιμέτωπη, για πολλοστή φορά, με «πάγωμα» των μεταβιβάσεων ακινήτων βρίσκεται η αγορά ακινήτων, με τους μηχανικούς να προγραμματίζουν απεργία διαρκείας και κινητοποιήσεις. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)-στο οποίο ανήκουν- να αποστείλει στο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών (ΚΕΑΟ) την λίστα των ασφαλιστικών οφειλών των μηχανικών με στόχο αυτές να συμψηφιστούν με χρέη προς το Δημόσιο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή οδηγεί σε χρεοκοπία τους μηχανικούς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του κλάδου τους, καθώς οδηγεί στην απώλεια της φορολογικής ενημερότητάς τους.

Χθες, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, η διοίκηση του ΤΕΕ εισηγήθηκε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει σήμερα η κεντρική αντιπροσωπεία -υπό διευρυμένη σύνθεση- του Επιμελητηρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΕΕ θα δώσει διορία δύο ημερών (Δευτέρα και Τρίτη) στο υπουργείο Οικονομικών από το οποίο ζητά να μην κάνει δεκτή την λίστα των ασφαλιστικών οφειλών και να «ξηλώσει» την ηγεσία του ΕΤΑΑ υπό τον Αντώνη Σαλλιανάκη.

Όπως έχει αναφέρει το ΤΕΕ με ανακοίνωσή του, οι μηχανικοί καλούνται «ξαφνικά και παράνομα να πληρώσουν αναδρομικά και εφάπαξ,  το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της τετραετίας 2011-2014 και μάλιστα εξωπραγματικά αυξημένες μαζί με επίσης δυσθεώρητες  προσαυξήσεις δήθεν υπερημερίας».

Ο φορέας σημειώνει ακόμη ότι η κίνηση είναι παράνομη, καθώς έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι επικαιροποιημένο και ελεγμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου, με εξοντωτικές και εξωπραγματικές οφειλές, οι οποίες κατά βάση είναι πλαστές. «Δεν έχουν ληφθεί υπόψη χιλιάδες περιπτώσεις ρύθμισης των οφειλών, που ήδη έχουν γίνει και εξυπηρετούνται, οι οποίες τινάζονται στον αέρα, με μεγάλη ζημία του ταμείου και εκδικητική ταλαιπωρία των ασφαλισμένων» σημειώνεται.

Επίσης, «δεν περιλαμβάνονται πλήθος περιπτώσεων, που αφορούν σε νόμιμες ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις ασφαλισμένων, όπως επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη δικαιούχοι που έχουν κινήσει διαδικασίες συνταξιοδότησης,  οι οποίοι οδηγούνται τώρα σε νέο «εισπρακτικό Καιάδα» και χάνουν δικαιώματα τους». Το ΤΕΕ υπολογίζει ότι περίπου 50.000 μηχανικοί κινδυνεύουν με κατασχέσεις, με τη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία να έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και την καθίζηση της οικοδομής.

«Παγώνει» η αγορά

Εάν τα αιτήματα των μηχανικών δεν ικανοποιηθούν δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων (απαιτείται πιστοποιητικό μηχανικού), οι «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων κτισμάτων και σειρά άλλου είδους δραστηριοτήτων σχετικών με την ιδιοκτησία, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Θα επαναληφθεί δηλαδή το σκηνικό του Οκτωβρίου 2012 οπότε οι μηχανικοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια με αποτέλεσμα να παραλύσει τότε η αγορά.

Ας σημειωθεί ότι η «κόντρα» του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία επικεφαλής του ΕΤΑΑ με το ΤΕΕ- του οποίου ο πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ- είναι παλιά. Ενδεικτική είναι παλαιότερη απόφασή της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ βάσει της οποίας ο κ. Σελλιανάκης είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο για το ΤΕΕ και τους μηχανικούς



ΠΗΓΗ.capital.gr