Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΥΡΙΟ

Έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στο Βέλγιο


полигон Оренбург взрыв

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο χημικό εργοστάσιο της εταιρείας Benechim στην πόλη Λέσιν της Βαλλονίας.
Δεν τραυματίστηκε κανείς από τους εργάτες, που εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια και το εργοστάσιο εκκενώθηκε. Στο σημείο έσπευσαν ενισχυμένες δυνάμεις πυροσβεστών. Η κατάσταση εκτιμάται ως σοβαρή, υπάρχει απειλή έκλυσης στην ατμόσφαιρα τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε έπειτα από πυρκαγιά, οι αιτίες της οποίας προς το παρόν δεν διαπιστώθηκαν. Στους ενοίκους των παρακείμενων κατοικιών συστήθηκε να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μην ανοίγουν τα παράθυρά τους. 
ΠΗΓΗ:greek.ruvr.ru

Η ΓΕΝΟΠ κατέβασε τους διακόπτες σε πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής



Πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ τέθηκαν εκτός λειτουργίας σήμερα από απεργούς της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ . Πρόκειται για τις μονάδες Μεγαλόπολη 4, Λαύριο 4, Αγ. Δημήτριος 5, Καρδιά και Αμύνταιο, συνολικής ισχύος 1642 μεγαβάτ.
Η συνολική ισχύς των θερμικών μονάδων (λιγνίτης και φυσικό αέριο) ΔΕΗ και ιδιωτών μαζί με τα υδροηλεκτρικά (χωρίς να υπολογίζονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) διαμορφώνεται στα 12.300 μεγαβάτ, μέγεθος στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση.
Η αιχμή της ζήτησης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διαχειριστή, προβλέπεται να φθάσει απόψε στα 6.400 μεγαβάτ, καθώς οι καιρικές συνθήκες διατηρούν ακόμη χαμηλά τα φορτία.
Πάντως δεν μπορούν να αποκλειστούν διακοπές ρεύματος, δεδομένου ότι οι επόμενες κινήσεις των συνδικαλιστών δεν έχουν γνωστοποιηθεί. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ, ΡΕ ΣΕΙΣ ?...




Δύο, μόλις, μήνες πριν υλοποιηθεί η πρόβλεψη του Νόμου του Λοβέρδου, για τα Ταμεία Υγείας και την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, εφ΄ όσον δεν αποδεικνύονταν βιώσιμα, ο Στούρνος, προκλητικά και εμπαθέστατα, φέρνει τροπολογία την περασμένη εβδομάδα, για την άμεση ένταξή τους.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας, πως πρόκειται για ιταμή πρόκληση και για απόπειρα μηδενισμού του νομοθετικού του έργου, αποφασίζει και καταψηφίζει, (εκτός από κάποιους μαλάκες της κ.ο.), την τροπολογία, η οποία και απορρίπτεται στην ονομαστική ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης.
Ο τζιτζιφιόγκος του ΥΠΟΙΚ αμέσως διαρρέει, πως θα επαναφέρει την απορριφθείσα τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, το οποίο έχει τη μορφή του ενός και μοναδικού άρθρου, προκειμένου να το περάσει εκβιαστικά !
Μέρες τώρα στο ΠΑΣΟΚ συζητάν και ξανασυζητάν το θέμα και , μόλις, σήμερα πήγε μια ομάδα βουλευτών και στελεχών να δει τον Στούρνο, στο υπουργείο του : 3, ολόκληρες ώρες, τους άφησε να περιμένουν στην αίθουσα αναμονής και, τελικά, δεν τους είδε, προφασιζόμενος επικοινωνία του, τάχα, με την τρόϊκα !
Οι ΠΑΣΟΚοι είδαν κι αποείδαν και έφυγαν γυρίζοντας στην Ιπποκράτους, αργά το απόγευμα, χωρίς να μπορέσουν να δουν και να συζητήσουν με τον τζιτζιφιόγκο. Στις 7 το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, με την τροπολογία μέσα και, μάλιστα, σε πιο σκληρή διατύπωση και εκδοχή !
Το μήνυμα του Στούρνου προς το ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές του ξεκάθαρο : σας γράφω στην …τσουτσούνα μου, (τέτοια έχει…) κι εσάς και το κόμμα σας και τους νόμους σας και την αξιοπρέπειά σας και όλα σας ! ΄Αντε να ψηφίσετε και βγάλτε το σκασμό !...
Ξανασυνεδριάζουν, λέει, στο ΠΑΣΟΚ για να δουν και ν΄ αποφασίσουν τι θα κάνουν. ΄Ηθελα νάξερα με τι μέτρα και ποια σταθμά και, κυρίως, με τι μούτρα θα πορευτούν στην κάλπη ?... 
ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ !...



Η αποτελειωτική επέλαση κατά του ελληνικού λαού θα ξεκινήσει αύριο το βράδυ, εφ΄ όσον η Βουλή υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο του Σαμαρά και του Στουρνάρα, που συγκέριασαν με ιδιαίτερη σπουδή και στη βάση ΟΛΩΝ, όσων, οι αιμοδιψείς τροϊκανοί απαίτησαν και επέβαλλαν.
Η πληγωμένη κοινωνία θα δεχθεί τη χαριστική βολή, προς χάρη των συμφερόντων των δανειστών, προς όφελος της πλουτοκρατίας και για τον εξευμενισμό και την εκτόνωση του γερμανικού θηρίου, (Μέρκελ), που με την ιδεολογική και πολιτική παρουσία του και δράση, συμπυκνώνει όλα τα αισχρά και απαίσια χαρακτηριστικά των απεχθών προγόνων του.
Δυο κομπλεξάρες, του κερατά, ένας, τάχα, πρωθυπουργός κι ένας, τάχα, υπουργός και …οικονομολόγος, συνέταξαν και κατέθεσαν για έγκριση, τη θανατική καταδίκη του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου !
Κινδυνολογώντας ασύστολα και εκβιάζοντας αναίσχυντα, αναζητούν τα κουκιά, που θα προωθήσουν το έγκλημά τους. Θα τους τα δώσει η Βουλή ;
Ο λαός στους δρόμους βροντοφωνάζοντας «όχι, δεν πάει άλλο…» και οι εκπρόσωποί του, πίσω από τις κλειστές και φρουρούμενες πόρτες, να απεργάζονται την εξόντωσή του !
Η Ελλάδα, ξανά, η Δημοκρατία, για μια ακόμα φορά, στα κάγκελα !.
 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Δε θα έχουν προλάβει να διαβάσουν το τί θα ψηφίσουν




Αγκαλιά με 500 σελίδες οι βουλευτές !! «Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τις τύχες ενός λαού, με μία απλή ανάγνωση»
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι 300 της βουλής, προκειμένου μέσα σε 48 ώρες θα πρέπει να διαβάσουν περίπου 500 σελίδες, στις οποίες περιέχονται όλα τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου.
Δεν είναι λίγα τα μέλη του κοινοβουλίου, που ήδη εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για το συγκεκριμένο γεγονός. «Δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τις τύχες ενός λαού, με μία απλή ανάγνωση» λένε πολλοί, που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν βουλευτές που δε θα έχουν προλάβει να διαβάσουν το τί θα ψηφίσουν. 
ΠΗΓΗ:.parapolitika.gr

Μυτιληναίος και Μοτορ Όιλ κατέθεσαν πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΠΑ


Μυτιληναίος και η Μοτορ Όιλ κατέθεσαν πρόταση για την ΔΕΠΑ

Μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 100% της Δημόσιας Επιχειρήσης Αερίου υπέβαλλαν από κοινού ο Όμιλος Μυτιληναίος και η Μοτορ Όιλ.
Η πρώτη ανακοίνωση για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από τον Μυτιληναίο και την Μότορ Όιλ είχε γίνει στις 28 Μαρτίου του 2012. Σήμερα με νέα ανακοίνωση η «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» γνωστοποιεί πως την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΔΕΠΑ» μαζί με την εταιρεία «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» και την κοινών συμφερόντων εταιρεία «Μ ΚΑΙ Μ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ».
Η τελευταία έχει οριστεί ως επικεφαλής της κοινοπραξίας με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων. Η κατά 100% θυγατρική της «ΔΕΠΑ» με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.» δεν αποτελεί αντικείμενο της υποβληθείσας προσφοράς.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος της κοινοπραξίας έχει οριστεί η Citigroup Global Markets Limited.
ΠΗΓΗ:.iefimerida.gr

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα Χρονικά Όρια Εργασίας



1.         Από την ισχύ του παρόντος, η παράγραφος 4 του άρθρου 42 του ν. 1892/1990 (Α’ 101), αντικαθίσταται ως εξής:
 «4. Με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορούν να καθορίζονται ζητήματα που αφορούν τις ημέρες εβδομαδιαίας απασχόλησης εργαζομένων στα καταστήματα για συνολικό εβδομαδιαίο συμβατικό ωράριο ....
40 ωρών». 

2.         Το άρθρο 3 του π.δ. 88/1999 (Α’  94) «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ» αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 3
(Άρθρο 3 οδηγίας)
Ημερήσια ανάπαυση
Για κάθε περίοδο εικοσιτεσσάρων (24) ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) συνεχείς ώρες.
Η περίοδος των εικοσιτεσσάρων (24) ωρών αρχίζει την 00:01 και λήγει την 24:00 ώρα»

3.         Το άρθρο 8 του ν. 549/1977 (Α’ 55) κατά το μέρος που κύρωσε το άρθρο 7 της από 26.1.1977 ΕΓΣΣΕ (Β’ 60), και το οποίο είχε τροποποιηθεί με το άρθρο 6 του ν. 3846/2010 (Α’  66), αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 7
 Κατάτμηση Αδείας
i) Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε (5) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών.
ii) Η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο  περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη.
Ειδικά, σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχικό προσωπικό και παρουσιάζουν ιδιαίτερη σώρευση εργασίας που οφείλεται στο είδος ή στο αντικείμενο εργασιών τους, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, για το τακτικό προσωπικό, ο εργοδότης δύναται να χορηγεί το τμήμα της αδείας των 10 εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή 12 επί εξαημέρου, οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.
Η αίτηση αυτή του εργαζόμενου καθώς και η απόφαση του εργοδότη δεν απαιτούν έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρούνται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας.
Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής διέπονται κατά τα λοιπά, από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια.»
 ΠΗΓΗ:pak-elta.gr

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Αποκεφαλίστηκε από τον Β.Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας λόγω Ελλάδας και Συρίας!




Δραματική, αν και αναμενόμενη από πολλούς πολιτικούς παρατηρητές στην Μόσχα, αποπομπή του Ρώσου υπουργού Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ είχαμε πριν από λίγο με προεδρικό διάταγμα του προέδρου της χώρας Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι η πρώτη φορά που αφαιρείται τέτοιο αξίωμα από έναν υπουργό Άμυνας είτε επί προεδρίας Πούτιν, είτε επί προεδρίας Μεντβέντεφ.
Νέος υπουργός Άμυνας της χώρας αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μόσχας και πρώην υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σοϊγκού, στενός συνεργάτης του Β.Πούτιν, ο οποίος είχε ανταποκριθεί πολύ καλά στα καθήκοντα που είχε αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ρωσικού συστήματος εκτάκτων αναγκών, το οποίο είχε καταρρεύσει πριν από δύο χρόνια με τις πυρκαγιές που είχαν κατακάψει τα περίχωρα της Μόσχας. Είναι από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς και επειδή ήταν ενας στρατηγός τεσσάρων αστέρων, χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον στρατό, που στην παρούσα πλανητική συγκυρία, έχει τη σημασία του.
Σε ότι αφορά τους λόγους αποπομπής του Α.Σερντιουκόφ, αυτοί φαίνεται ότι προϋπήρχαν, καθώς υπήρχε δυσαρέσκεια για την αδυναμία του να προχωρήσει τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να προωθήσει την αμυντική συνεργασία με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Έκανε ελάχιστα ταξίδια στο εξωτερικό και οι Ρώσοι πολιτικοί παρατηρητές του καταλογίζουν ότι δεν προέβαινε στην απαραίτητη για ένα κράτος "προβολή στρατιωτικής διπλωματίας και ισχύος". 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παραιτήθηκαν 40 κορυφαίοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος




Μετά την ομαδική παραίτηση 40 κορυφαίων αξιωματούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, σοκ έχει προκληθεί στο εσωτερικό της. Η απόφαση τους οφείλεται στην διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων (άρθρο 6) που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά).
Μεταξύ άλλων παραιτήθηκε ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος Γιάννης Γούσιος ο οποίος αντικαθίσταται από την Βασιλική Ζάκκα που συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης αποχωρούν ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών Ισαάκ Σαμπεθάι, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

216 Σελίδες σε Ένα Άρθρο Μόνο…



Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας το πολυνομοσχέδιο που περιέχει όλες τις διατάξεις των μέτρων.
 Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το πολυνομοσχέδιο 

ΠΗΓΗ:/papaioannou-giannis.net/

Οι ανατροπές σε κατώτατο μισθό και αποζημιώσεις απόλυσης


Οι ανατροπές σε κατώτατο μισθό και αποζημιώσεις απόλυσης

Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σημαντικές αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης προβλέπει το νομοσχέδιο «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016-Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν εφεξής τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας.  Μέχρι δε τη λήξη περιόδου οικονομικής προσαρμογής που προβλέπουν τα Μνημόνια ο νόμιμος κατώτατος μισθός υπαλλήλων και το ημερομίσθιο εργατοτεχνιτών καθορίζεται ως εξής :
Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός  ορίζεται 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.
Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός  ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σερβία: Εκσυγχρονισμένο Διυλιστήριο στο Πάντσεβο




Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, έθεσε επισήμως σε λειτουργία το εκσυγχρονισμένο διυλιστήριο στο Πάντσεβο, του οποίου η ανακατασκευή κόστισε € 547 εκατ.
Σύμφωνα με το Balkans.com, το νέο διυλιστήριο που θα επιτρέψει την παραγωγή καυσίμων «Euro-5», τέθηκε σε λειτουργία παρουσία του Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Neft, Alexander Dyukov και του Γενικού Διευθυντή της Βιομηχανίας Πετρελαίου Σερβίας (NIS), Kirill Kravchenko. 
ΠΗΓΗ:energia.gr

Νέα Γεώτρηση στην Ισραηλινή ΑΟΖ, Δίπλα από το Οικόπεδο 12




Ξεκίνησε η δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο Ισάι του Ισραήλ, το οποίο συνορεύει με το Οικόπεδο 12 της Κύπρου, όπως ανακοίνωσε η Israel Opportunity.
Το εν λόγω οικόπεδο είναι ένα από τα πέντε μικρά οικόπεδα που φέρουν την ονομασία Pelagic και βρίσκεται βορειοδυτικά του Λεβιάθαν και δίπλα από το κυπριακό Οικόπεδο 12. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες που το διαχειρίζονται δηλώνουν αισιόδοξες ότι θα ανακαλυφθεί και εκεί ποσότητα φυσικού αερίου. Μάλιστα, οι γεωλόγοι δίνουν πιθανότητα 76,7% για ανακάλυψη αποθεμάτων 3,7 τρις. κ.π.
Το κόστος της συγκεκριμένης γεώτρησης εκτιμάται στα 103 εκατ. δολάρια και θα φτάσει σε βάθος 6.000 μέτρων στο υπέδαφος, ενώ θα διαρκέσει 87 ημέρες. Σημειώνεται επίσης ότι στο κοίτασμα συμμετέχουν οι Israel Opportunity, Nammax Oil & Gas, Frendum Investments, Daden Investment, ενώ διαχειριστής της γεώτρησης είναι η AGR Petroleum Services.
Την γεώτρηση θα αναλάβει η εξέδρα Homer Ferrington που προηγουμένως είχε απασχοληθεί στο Οικόπεδο 12.
 ΠΗΓΗ:energia.gr

Σε 15 ημέρες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο




Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, σε επτά μήνες, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη.Έτσι, το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία αναδείχθηκε ως πλειοδότρια του σχετικού διαγωνισμού, το οποίο θα «δέσει» στην Ηγουμενίτσα, πιάνει αμέσως δουλειά.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αργότερο έως και τις 15 Νοεμβρίου, το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας, το οποίο έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.
Πάνω στο πλοίο της PGS θα υπάρχει μόνιμα εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, θα εκπαιδευθούν για τρεις μήνες δύο Έλληνες επιστήμονες, ενώ η PGS συμφώνησε να εκπονήσει και σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, πάνω στο πλοίο της θα επιβαίνουν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τόσο για την αλιεία, όσο και για θαλάσσια κήτη.Η σχετική σύμβαση ανάθεσης των σεισμικών ερευνών μεταξύ Δημοσίου και PGS υπογράφηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. 
Το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή ούτε στο κόστος των σεισμικών ερευνών ούτε στα ενδεχόμενα έσοδα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη πώληση των δεδομένων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Σταματάκη, σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014, όπως αναφέρει το «energypress».Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100 - 400 χλμ στο Ιόνιο. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ