Η αναβλητικότητα των Ευρωπαίων προκαλεί αναστάτωση στο ΔΝΤ και ανησυχίες στις αγορές
Κολλημένο στη γραφειοκρατία και στις αντιδράσεις παραμένει το θέμα της προαποφαισμένης -από το Eurogroup- αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη μετακύλιση των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Το θέμα αν και συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ έμεινε ανοιχτό, με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι δεν έγινε εις βάθος συζήτηση ούτε ελήφθη κάποια απόφαση.
Η έκβαση αυτή επηρρεάζει αρνητικά τη διαδικασία επαναγοράς κρατικών ομολόγων που είναι σε εξέλιξη. Η απροθυμία των πολιτικών και τεχνοκρατών στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ να λάβουν άμεσα τις απαιτούμενες αποφάσεις κάνει αίσθηση στις αγορές και ανεβάζει το ρίσκο των επενδύσεων στην Ελλάδα απομακρύνοντας τους εν δυνάμει επενδυτές.
Αυτές οι εξελίξεις προακολούν ανησυχία στο ΔΝΤ και δίνουν χώρο για κριτικη΄στην Ευρωζώνη Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί αθέτηση της συμφωνίας του Eurogroup καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις και συνεπώς η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ τίθεται εν αμφιβόλω.
“Δεν έγινε εις βάθος συζήτηση για ελληνικά ομόλογα. Συζητήσαμε το ζήτημα, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμπέρασμα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να πει οτιδήποτε.
Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά η Ευρωζώνη εμφανίζεται πρόθυμη, υπό προϋποθέσεις, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μεσοπρόθεσμα την Ελλάδα.
“Το σημαντικότερο (στοιχείο) της απόφασης είναι η μεσοπρόθεσμη συμφωνία για πιθανή παροχή νέων χρημάτων στην περίπτωση που η Ελλάδα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει η ίδια. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά”.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απαντώντας σε ερώτηση αν το «φονικό φάρμακο» που λαμβάνει η Ελλάδα δεν αποδίδει, παρατήρησε ότι «εχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, πολύ σημαντική σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και στις μεταρρυθμίσεις. Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση περί φονικού φαρμάκου και ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ είναι ο βασικός χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος».
ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net