Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί σε ΕΣΣΔ


Η ΕΕ, το 2014 μπορεί να επιβάλλει υποχρεωτικό τέλος για όλους όσους διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 100 χιλ. ευρώ, πράγμα το οποίο τελικά θα κάνει την ΕΕ ολοκληρωτικό συνασπισμό με χαμηλό επίπεδο προστασίας της ιδιοκτησίας, όπως της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό αναφέρεται στην πρόβλεψη της Saxo Bank, η οποία παραδοσιακά γίνεται πριν από το νέο έτος.

Η Saxo Bank ειδικεύεται στις συγκλονιστικές προβλέψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Ωστόσο, μερικές φορές μερικές από αυτές αποδεικνύονται εύστοχες.

Σύμφωνα με αναλυτές, το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι τόσο περίπλοκο που πέρασε σε χαοτική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ακόμη και η πιο παράλογη.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Βουλή: "Κοινωνική βόμβα η μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων σε ξένα funds"


Κοινωνική βόμβα χαρακτήρισαν, σήμερα, μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ενδεχόμενο να μεταβιβάζονται οικονομικά δεδομένα οφειλετών, πριν από την τυχόν εκχώρηση δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες σε ξένα funds. Κατά την ακρόαση της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την Αρχή να απαντήσει αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής.

«Εμείς έχουμε υποβάλει τροπολογία για το θέμα των πλειστηριασμών και ανοίγουμε και το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης των προσωπικών δεδομένων των δανειακών συμβάσεων και υποχρεώσεων των ιδιωτών σε ξένα funds, έναντι πινακίου φακής» ανέφερε ο κ. Βούτσης και κάλεσε τα μέλη της Αρχής να απαντήσουν αν κάτι τέτοιο είναι σύννομο. 

«Εάν εγκύρως έχει μεταβιβαστεί, εκχωρηθεί η απαίτηση, τότε προφανώς ο νέος δανειστής μαθαίνει και τα δεδομένα του οφειλέτη. Το πρόβλημα είναι αν προτού μεταβιβαστεί η απαίτηση και προτού η μεταβίβαση αυτή αναγγελθεί στον οφειλέτη, μεταβιβαστούν και στοιχεία του» ανέφεραν τα μέλη της Αρχής. «Αν όμως ξεκινήσει μια τέτοια ιστορία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια κοινωνική βόμβα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δίνονται δεδομένα οφειλετών, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως έγκυρη μεταβίβαση, τότε πράγματι αυτό αποτελεί μια κοινωνική βόμβα» είπαν τα μέλη της Αρχής.

Όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνθηκε, φέτος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με το ερώτημα αν μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των οικονομικών δεδομένων και αυτών που περιλαμβάνονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο πλαίσιο διαβιβάσεως αυτών των στοιχείων δια μέσου της Γενικής Γραμματείας προς ελεγκτικές Αρχές και αντίστροφα. Κρίθηκε, όμως, ότι η υπερσυγκέντρωση οικονομικών δεδομένων σε έναν φορέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και γι΄ αυτό η Αρχή γνωμοδότησε ότι πρέπει ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να είναι καθαρά διαβιβαστικός. 

Κοινή εκτίμηση του προέδρου της Αρχής, Πέτρου Χριστόφορου είναι πως, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσβάλλονται οικονομικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτόν, το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων και τις εισπρακτικές εταιρείες. Οι έρευνες, άλλωστε, που είχαν ξεκινήσει σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων ήταν που οδήγησαν και στην επιβολή προστίμου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε μαζική διαρροή στοιχείων Ε1, Ε2, Ε9, ΕΤΑΚ, της έκτακτης εισφοράς, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης και στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων.

Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και, εκτός από το πρόστιμο, επέβαλε και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή στις συστάσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, βουλευτές, όπως ο κ. Τραγάκης, αναφέρθηκαν και στη χθεσινή δημοσιοποίηση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και είπαν ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι εξαντλητικός, αλλά να μην δημοσιεύεται και η υπογραφή των βουλευτών που κινδυνεύουν να γίνουν βορά σε απατεώνες. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΠΗΓΗ.capital.gr

Πειρατεία σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων (ALTHEA σημαίας Marshall islands,)

Νεότερα για την πειρατεία σε πλοίο ελληνικών  συμφερόντων
Η τύχη ενός έλληνα ναυτικού και του καπετάνιου του motor-tanker ALTHEA σημαίας Marshall islands, αγνοείται μέχρι αυτή την ώρα μετά την επίθεση από ένοπλους άνδρες ανοιχτά της Γουινέας.

Θύμα απαγωγής είναι ο ουκρανός καπετάνιος του πλοίου και ο έλληνας Α μηχανικός.

Η επίθεση σημειώθηκε 35 ναυτικά μίλια νότια της Γουινέας-Νιγηρίας-Καμερούν. Στο πλοίο το οποίο είναι ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στην εταιρεία med Tankers management LTD, επέβαιναν 18 άτομα πλήρωμα κι εκτός από τους δύο απαχθέντες οι υπόλοιποι βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

Η επίθεση έγινε από 10 άτομα, τα οποία απήγαγαν καπετάνιο και μηχανικό, φεύγοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το πλοίο ήταν φορτωμένο με πετρέλαιο ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ είναι σε διαρκή επικοινωνία με τις αρχές της περιοχής.

 ΠΗΓΗ:zougla.gr

«Tυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» φέρνει αυξήσεις έως 276 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ

«Tυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» φέρνει αυξήσεις έως 276 ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ
Την προηγούμενη φορά που χτύπησε ο «τυφώνας ΕΤΜΕΑΡ» (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) ήταν ο Ιούλιος του 2013. Τότε, με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αποφασίστηκε το συγκεκριμένο χαράτσι να αυξηθεί κατά …118,25% προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα. Έγινε η αύξηση, τα ελλείμματα παραμένουν και τώρα καλούμαστε να υποστούμε και νέα αύξηση στο συγκεκριμένο τέλος. Τα ποσοστά που συζητούνται εξωφρενικά: αγγίζουν ακόμη και το 89,9%. Τι θα συμβεί στην τσέπη μας αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια; Δείτε και …κλάψτε.



Το ΕΤΜΕΑΡ μας ήταν σχετικά αδιάφορο μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο καθώς η επιβάρυνση στο λογαριασμό δεν ήταν σημαντική. Μετά όμως το 1ο 115%, το μέσο νοικοκυριό άρχισε να βλέπει σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό χωρίς βέβαια να ευθύνεται γι' αυτό η ΔΕΗ. Τώρα, συζητείται και νέα αύξηση του ειδικού τέλους, το οποίο θεσπίστηκε όχι για να χρημστοδοτείται αποπληρώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά για να κλείνουν οι μαύρες τρύπες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία άνοιξε αυτή η συζήτηση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Περίπου οι μισές πολυκατοικίες στη χώρα (περίπου 300.000 συνολικά) δεν έχουν ανάψει την κεντρική θέρμανση με αποτέλεσμα οι ένοικοι σε αυτές να προσπαθούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Οι καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένες. Και το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, εξαρτάται από την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη και η επιβάρυνση. Συγκεκριμένα:
1.       Πριν τον Ιούλιο του 2013, πληρώναμε 9,53 ευρώ ανά 1000 Κιλοβάτ για το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό αποφασίστηκε να αυξηθεί στα 20,8 ευρώ δηλαδή να αυξηθεί κατά 118,25 ευρώ. Και οδήγησε από μόνο του σε επιβαρύνσεις που κυμαίνονται από 16,63 έως 166,35 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Συγκεκριμένα, διαμέρισμα που καταναλώνει 2400 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ κατανάλωση αρκετά φυσιολογική για ένα διαμέρισμα που αποφασίζει να ζεσταθεί με ρεύμα) υφίσταται επιβάρυνση 33,27 ευρώ το τετράμηνο ή 99,81 ευρώ τον χρόνο.
2.       Συζητείται από την 01/01/2014 το ΕΤΜΕΑΡ να αυξηθεί εκ νέου, αυτή τη φορά από τα 20,8 ευρώ στα 39,5 ευρώ. Αυτή η εξωφρενική αύξηση (σε ποσοστό 89,9%) πρέπει με βάση τους αριθμούς να γίνει, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2014, να μηδενιστεί το έλλειμμα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Αυτή η αύξηση, αποτελεί και την τεχνοκρατική εισήγηση των υπηρεσιών η οποία έγινε με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2014, τα ελλείμματα από τις ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να μηδενιστούν βάσει μνημονιακής πρόβλεψης. Βέβαια, ήδη από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις για την εξάλειψη του ελλείμματος (σ.σ όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι τιμές αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αφήνουν να διαρρεύσει το εξωφρενικό (+89,9%) για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια κάτι ηπιότερο.
Αυτό που ενδιαφέρει όλους εμάς τους καταναλωτές είναι το τι σημαίνει μια ακόμη κεραμίδα για την τσέπη μας. «Τρέξαμε» λοιπόν το σενάριο του +89,9% και ιδού τι προκύπτει για κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά ανάλογα με την κατανάλωση. Όπως βλέπετε, ακόμη και για τις γκαρσονιέρες που καταναλώνουν κάτω από τις 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η επιβάρυνση μπορεί να ξεπερνά τα 50 ευρώ τον χρόνο. 

ΠΗΓΗ:fpress.gr

Ελληνική πρωτοτυπία η ερμηνεία νόμου του 1983...


Η ελληνική πρωτοτυπία για τις ομαδικές απολύσεις επαινέθηκε από τα κοινοτικά όργανα, όπως αναφέρουν πηγές της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται η έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου του νόμου 1387/1983, ο οποίος αφορά τον έλεγχο και τις διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων. Η νέα εγκύκλιος θα διευκολύνει τους εργοδότες να δικαιολογούν τις ομαδικές απολύσεις και τον υπουργό να τις αποδέχεται. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση θα εντάξει στην ερμηνευτική εγκύκλιο όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις που συνάδουν με τις βασικές συνθήκες της Κοινοτικής Οδηγίας 98/59 σχετικά με τα σχέδια ομαδικών απολύσεων και τις υποχρεώσεις διαβούλευσης των εργοδοτών με τους εκπροσώπους εργαζομένων. Οι νέοι όροι θα περιλαμβάνουν την έγκριση ενός σχεδίου ομαδικής απόλυσης μόνο όταν το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από την παροχή οικονομικών στοιχείων της εταιρίας (ισολογισμοί, ασφαλιστική ενημερότητα, ανταγωνιστικότητα εταιρείας κ.λπ.), καθώς και στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση και την κατανομή του προσωπικού ανά κατηγορία και ειδικότητα. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν την εφαρμογή ομαδικών απολύσεων θα οφείλουν επίσης να τεκμηριώνουν ότι οι απολύσεις αποτελούν την ύστατη λύση για την επιβίωσή τους.

Με τον τρόπο αυτόν ένα καλά τεκμηριωμένο σχέδιο ομαδικών απολύσεων (ακόμη και με τη χρήση μεθόδων δημιουργικής λογιστικής) θα υπερακοντίζει το εμπόδιο της μη έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας. Με άλλα λόγια, με την ερμηνευτική εγκύκλιο αίρεται το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις με τρόπο που δεν παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία και απαλλάσσεται ο υπουργός Εργασίας από τις ευθύνες του για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η λύση της εγκυκλίου αποτελεί βέβαια ελληνική πρωτοτυπία και έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στα εργασιακά από τις μνημονιακές κυβερνήσεις (π.χ. Άρθρο 37 του νόμου 4024/ 2011, νόμος 4046/2012, ΠΥΣ 6/2012, νόμος 4093/2012).

Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ο χειρισμός του από κυβερνητικής πλευράς και τρόικας ολοκληρώνει τον σχεδιασμό επιβολής ενός μοντέλου εργασίας και πολιτικής διακυβέρνησης που γεννά φτώχεια, ανισότητα και ανασφάλεια.

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων συνιστά μια δομικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση, η οποία μεταφέρει το βάρος της εξόδου από την κρίση στους ώμους των εργαζομένων και των μελλοντικών γενεών. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα πολυεθνικών επιχειρήσεων και καρτέλ, που επιδιώκουν τη γρήγορη απόσβεση κέρδους από επενδύσεις σε κλάδους παραγωγής εντάσεως εργασίας και χαμηλής παραγωγικότητας. Πρόκειται για μια διάδοχη κατάσταση, η οποία υλοποιείται επιμελώς από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού με την εφαρμογή των Μνημονίων εδώ και τέσσερα χρόνια και η οποία αφορά την προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξης, το κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και την παγίδευση της νέας γενιάς και της εργατικής τάξης σε κακοπληρωμένες και επισφαλείς θέσεις εργασίας.

Η ιστορία των ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας δείχνει ότι η διευκόλυνση των απολύσεων ουδέποτε συνέβαλε στην αύξηση των προσλήψεων. Σε μια εποχή γενικευμένης εργασιακής ανασφάλειας, όπου το δικαίωμα στην εργασία έχει γίνει πολυτέλεια, υπάρχει αυξημένη ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της εργασίας και όχι το αντίθετο.

Το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι ύψιστης πολιτικής σημασίας. Σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων της Ε.Ε. ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως στη λύση της εγκυκλίου προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες νομικές και κοινοβουλευτικές κρίσεις και εμπλοκές.

Η πρόκριση μιας διοικητικού χαρακτήρα λύσης για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας και να μην διαταραχθεί η εύθραυστη πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία, σαφώς και παραβιάζει τις αρχές της δημοκρατίας και δείχνει το μέλλον που επιφυλάσσουν στον κόσμο της εργασίας.

Να θυμίσουμε μόνο ότι παρόμοιες ρυθμίσεις, και μάλιστα κατόπιν γνωμοδοτήσεων και παροχής τεχνογνωσίας από διεθνείς οργανισμούς, προώθησαν οι κυβερνήσεις Μουμπάρακ και Καντάφι λίγο πριν καταρρεύσουν.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ


 ΠΗΓΗ:totekmirio.gr

ΑΝΙΚΗΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ !...


Αν υπάρχει κάτι που επιδεινώνει μια κατάσταση δυσπραγίας και την κάνει ακόμη πιο αφόρητη, είναι να «παίζεις» με τον πόνο του άλλου. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία.

Σε ποιους απευθύνονται και τους συνιστούν να μην καίνε τζάκια και ξυλόσομπες ; Σε αυτούς από τους οποίους στέρησαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και με επιδοτούμενες τιμές ; Σε αυτούς που βλέπουν τα παιδιά τους να κρυώνουν και νιώθουν ανήμποροι να προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στην οικογένειά τους ; Με ποια λογική το κάνουν αυτό, όταν οι ίδιοι νομοθέτησαν την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης προς τα επάνω και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την επικράτεια να καταφύγουν σε πρωτόγονες μορφές θέρμανσης ;

Αν ξετυλίξει κανείς το κουβάρι αυτής της ιστορίας, θα ξεδιπλώσει μπροστά του ένα μακρύ νήμα απίστευτης μυωπίας -για να χρησιμοποιήσουμε έναν ήπιο όρο- σε κάθε προοδευτικό σημείο του οποίου η συνολική εικόνα καθίσταται ολοένα και μελανότερη.

Σε καιρό κρίσης αυξάνουν τη φορολογία στα καύσιμα, μέσω της εξίσωσης του φόρου στα δύο είδη πετρελαίου, με στόχο την πάταξη της λαθρεμπορίας και της συνεπακόλουθης φοροδιαφυγής. Κίνηση ορθή, αρκεί να αφορούσε την εξίσωση του φορολογικού συντελεστή προς τα κάτω και όχι προς τα επάνω.

Η εξίσωση προς τα επάνω, πρώτον, ενέτεινε, τόσο πέρυσι όσο και εφέτος την ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με απαγορευτικά κόστη προμήθειας πετρελαίου. Δεύτερον, επέδρασε αρνητικά στα φορολογικά έσοδα, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και ταυτόχρονα επέδρασε ακόμη αρνητικότερα στα δημόσια οικονομικά, καθώς οδήγησε στη θέσπιση επιδόματος θέρμανσης, αυξάνοντας κατά το ισόποσο τις δημόσιες δαπάνες. Τρίτον, δημιούργησε επιπροσθέτως και μια περιβαλλοντική κρίση, καθώς η αυξημένη χρήση στερεών καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα την αιθαλομίχλη που πνίγει σήμερα τα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ας μην θίξουμε καν τα τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν ανά τη χώρα από μαγκάλια...

Πόσο πιο... μυωπικό θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο ; Πόσο πιο αντικοινωνικό, αντιοικονομικό και τελικά βλακώδες ; Όλα αυτά δε ώστε να καλυφθεί η ανεπάρκεια και η αδυναμία των ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν τη λαθρεμπορία καυσίμων, κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει εάν λειτουργούσε εγκαίρως το σύστημα αυτόματου ελέγχου εισροών - εκροών στα σημεία προμήθειας του καυσίμου, ή εάν είχε εξισωθεί ο φορολογικός συντελεστής προς τα κάτω...

Έχει καθίσει να υπολογίσει κανείς φωστήρας του οικονομικού επιτελείου ποιο είναι το συνολικό κόστος στην ελληνική οικονομία από την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της χώρας ; Έχει υπολογίσει κανείς τους τι σημαίνει για κάποιον να φοβάται να κάνει... ντους στο σπίτι του επειδή κρυώνει ;

Όσοι προωθούν, τώρα, την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, για τις ημέρες έξαρσης της αιθαλομίχλης, έχουν σκεφτεί ότι τζάκια διαθέτουν κυρίως τα σπίτια των μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, που ούτως ή άλλως δεν είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο ; Αντίστοιχα, έχουν σκεφτεί ότι είναι ιδιαίτερα δυσχερής ο υπολογισμός των «δωρεάν» ημερών, αφού τα ρολόγια της ΔΕΗ δεν είναι εξοπλισμένα με τους απαραίτητους μετρητές κατανάλωσης ανά ημέρα ; Τι θα κάνουν ώστε να υπολογίσουν ; Προφανώς θα «κόβουν» ένα αυθαίρετο ποσοστό, το οποίο θα βαρύνει τους υπόλοιπους καταναλωτές, οι οποίοι ούτε πετρέλαιο θα μπορούν να βάλουν, αλλά θα επιβαρύνονται και από την ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής που προέκυψε εξαιτίας ενός αποτυχημένου μέτρου...

Είπαμε, όμως, η βλακεία είναι ανίκητη...

Ν.Γ. Δρόσος 

ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr

Ο Δ. Δασκαλόπουλος αδειάζει τους μνημονιακούς…”Το μνημόνιο δεν προσφέρει πια λύσεις”

ÓÅÂ  ÄÁÓÊÁËÏÐÏÕËÏÓ  ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ
Το μνημόνιο δεν προσφέρει πια λύσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος.

Όπως είπε, το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα που δεν το χρειάζεται πλέον η χώρα μας και δεν δίνει προοπτική στον λαό.

«Το μονότονο πλέον θρίλερ των ανά τρίμηνο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για να πάρουμε τη δόση μας, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Έχουμε βρει στα δανεικά των εταίρων μας ένα σωσίβιο για να μη βουλιάξουμε –αλλά κοντεύουμε να ξεχάσουμε να κολυμπάμε!

Είναι υποτιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα, αδιέξοδο για την οικονομία μας, ταπεινωτικό για την πατρίδα μας.

Η επίτευξη ενός μικρού έστω πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη. Αποτελεί προϋπόθεση για να στέρξουν οι εταίροι μας σε μια αναδιάρθρωση που θα μας δώσει μια κάποια ανάσα από το βάρος του δημόσιου χρέους μας, και θα διευκολύνει ίσως την έξοδό μας στις αγορές.

Δεν αποτελεί, ωστόσο, από μόνο του εγγύηση για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Ακόμα κι αν επικυρωθεί τον Απρίλιο από τη EUROSTAT, θα είναι βασισμένο στη δημοσιονομική συμπίεση και τη μείωση του βιοτικού μας επίπεδου. Δεν είναι ακόμα ένα πραγματικό κεκτημένο της οικονομίας μας –που παραμένει ελλειμματική. Γι’ αυτό, άλλωστε, ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τέλος της ύφεσης το 2014 , δεν προσφέρουν καμία ορατή προοπτική για μείωση της ανεργίας».

Η πραγματική έξοδος από την κρίση και προς την ανάπτυξη περνάει μόνο από την αναγέννηση της οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος. 

ΠΗΓΗ:papaioannou-giannis.net

Εθελοτυφλείς


'Η το παίρνεις απόφαση άμεσα και ψάχνεις τρόπους επιβίωσης ή κάθεσαι κουκουλωμένος με τις κουβέρτες και παρακολουθείς την εβδομάδα παρουσίασης “Η φανερή καβάντζα του βουλευτή”. Διότι εκτός από εβδομάδα των Παθών, εβδομάδα Μόδας, εβδομάδα ταινιών μικρού μήκους κ.α. κάθε χρόνο παρουσιάζεται στο φιλοθεάμον κοινό και ο “ιδρώτας” που δηλώνουν οι σωτήρες στο πόθεν έσχες. Χρόνια τώρα το αίσχος είναι γνωστό, για το πόθεν μόνο αυτοί και οι νταβατζήδες τους γνωρίζουν. 
Βέβαια ως εκπαιδευμένος τηλεθεατής και ψηφοφόρος το μάτι σου κολλάει στο 1,000,000 του Τσουκαλά, στα 800,000 της Βαλαβάνη, στο 1,400,000 αγορά κατοικίας στο Λονδίνο του Μηταράκη, στα 400,000 μετοχές του Τσακαλώτου και πάει λέγοντας. Οργίζεσαι, βρίζεις, αγανακτείς, σκέφτεσαι τι λάθος έκανες εσύ και δεν έχεις ούτε 100 ευρώ στο πορτοφόλι, και μόλις τελειώσει η εβδομάδα παρουσίασης πάλι δικός τους είσαι. Δεν κάνεις τον κόπο να γυρίσεις την σελίδα και να διαβάσεις καταρχάς το πόθεν τους. Οι σωτήρες σου αυτοί και όλοι οι άλλοι συνειδητά ζουν σε ένα σύστημα που λέγεται καπιταλιστικό και χρησιμοποιώντας το έχουν την μεγάλη τους καβάντζα. Δεν έχει σημασία η παράταξη στην οποία ανήκουν αν είναι “αριστερή”, “σοσιαλιστική” ή “φιλελεύθερη”. 
Όλοι απολαμβάνουν τα καλά του συστήματος. Η απορία είναι πώς ένας αριστερός που αντιμάχεται τον καπιταλισμό στον οποίο δρα και βασιλεύει η εταιρεία Blackrock επενδύει σε αυτή με προσπορισμό το κέρδος. Η συγκεκριμένη εταιρεία την τελευταία 5ετία δρα φανερά ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας. Σε μια κόντρα Blackrock- Ελλάδας ο βουλευτής που επενδύει για να κερδίσει με ποιανού μέρος θα είναι; 
Όποιος απαντήσει ότι θα ποντάρει υπέρ της Ελλάδας, καλά να πάθει και ζει στους -2 μέσα στο σπίτι του. Όπως καλά παθαίνει αυτή την στιγμή που κρυώνει και ακούει τον ίδιο βουλευτή να αγορεύει υπέρ των συμφερόντων του λαού από τον οποίο χοντρικά παίρνει  ένα μισθουλάκο 10,000 ευρώ, ενώ τα χοντρά κέρδη έρχονται από την επένδυση στην εταιρεία που σε έβαλε και πουντιάζεις. 
Το μαγικό φανερό πόθεν σε κάνει να παραφρονείς γιατί η δική σου αιθαλομίχλη ξυπνάει το Καίσιο του Τσέρνομπιλ ενώ το αρσενικό που ρίχνει στις Σκουριές η Ελ Ντοράντο από την οποία κέρδισε ο Μηταράκης για να αγοράσει σπιτάκι στο Λονδίνο έναντι 1,400,000 είναι θρεπτικότατο συστατικό για τον οργανισμό σου. 
Πρέπει πραγματικά να τα θέλει ο πισινός σου όταν κάθεσαι και λες “μπράβο, λεβέντη μου” την ώρα που ο Τσουκαλάς ως αριστερός βουλευτής μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών υπέρ του λαού και την ίδια στιγμή να σου δείχνει φανερά ότι ως υπάλληλος ιδιωτικής ολλανδικής τράπεζας κονόμησε τα άντερά του. Κάτσε κοίτα τον και παλαμάκισέ τον όταν σκίζει τα ιμάτιά του για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία την ώρα που ο ίδιος είναι ασφαλισμένος στην ιδιωτική Genesis με πρόγραμμα που και σπυρί να βγάλει θα τον πάνε σε κλινική στην Ελβετία. 
Ως υπάλληλοι του άκρατου καπιταλισμού απολαμβάνουν όλα τα καλά του. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει κατανοητό είναι το ποιο σύστημα θέλουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα σκοτώνοντας και την τελευταία πηγή παραγωγής χρήματος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Διότι καπιταλισμός χωρίς καταναλωτή δεν γίνεται και στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν καταναλωτές για να πληρώνουν Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, Δικαιοσύνη. 
Την ώρα λοιπόν, που τους ακούμε να αγορεύουν για την σωτηρία μας, δείχνοντας φανερότατα από ποια οικονομικά λόμπι στηρίχθηκαν και στηρίζονται, αντί να οργιζόμαστε και να αναρωτιόμαστε για τον πακτωλό χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ας τσεκάρουμε τις φάτσες τους γιατί τελικά πίσω από αυτά τα μούτρα κρύβεται ο πραγματικός εχθρός σου. 
Αν δεν το κάνουμε ας σκεπαστούμε και με μία τρίτη κουβέρτα γιατί το εβδομαδιαίο σόου θα τελειώσει ενώ ο χειμώνας μας θα ριζώσει για πάντα.

 ΠΗΓΗ:lazarouyiannis.blogspot.gr

Η εφορία θα δεσμεύει πλέον και λογαριασμούς μισθοδοσίας εταιρειών

Η εφορία θα δεσμεύει πλέον και λογαριασμούς μισθοδοσίας εταιρειών
Τη δυνατότητα της εφορίας να δεσμεύει ακόμη και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, οι οποίοι προορίζονται για την καταβολή των μισθών των εργαζομένων τους, κάθε φορά που θα εντοπίζει φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ στον ΦΠΑ ή συναλλαγές με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει διάταξη-βόμβα η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του πολυνομοσχεδίου ενσωματώνονται στο νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών τα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, τα οποία λαμβάνονται από τις φορολογικές αρχές στις περιπτώσεις που εντοπίζουν μη καταβολή ποσών ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ με πλαστά ή εικόνα τιμολόγια. 

Τα μέτρα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στο ισχύον σήμερα άρθρο 14 του ν. 2523/1997, προβλέπουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων και του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων τόσο της επιχείρησης όσο και των φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα έναντι των φορολογικών αρχών για την εκπροσώπηση της επιχείρησης.

Ωστόσο, η νέα διάταξη, η οποία ενσωματώνονται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, διαφέρει σημαντικά από την ισχύουσα σήμερα διάταξη για τη «διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου». Η βασικότερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι με βάση την ισχύουσα σήμερα διάταξη του ν. 2523/1997, οι δεσμεύσεις στο 50% των καταθέσεων των επιχειρήσεων δεν μπορούν να επεκταθούν στους λογαριασμούς μέσω των οποίων καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων τους, ενώ η νέα διάταξη επιτρέπει τη δέσμευση του 50% όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων! 

 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον αγωγό ΤΑP


Tην απόφαση να προχωρήσουν στην κατασκευή τού αγωγού TAP έλαβαν σήμερα και επίσημα οι μέτοχοι του έργου, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν.

Η ανακοίνωση έγινε από τις εταιρίες (SOCAR, Statoil, BP, Fluxys, Total, E.ON και Axpo) που μετέχουν στο σχήμα κατασκευής του αγωγού, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

«Στόχος μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού», δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του TAP Κ. Τάνγκλαντ. Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ τονίζει ότι με το άνοιγμα του Νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου θα βελτιωθεί η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και θα ενισχυθεί η στρατηγική σημασία των χωρών κατά μήκος της διαδρομής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστικές εργασίες στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν το 2015 και το 2019 θα ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η κοινοπραξία έχει θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες αποζημίωσης των ιδιοκτητών γης κατά μήκος του αγωγού.

Η επένδυση για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού (συνολικά 550 χλμ από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή Διποταμιά) φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

'Εως και 1,4 δις βαρέλια πετρελαίου στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ


Ποσότητα πετρελαίου από 1,2 έως 1,4 δις βαρέλια διαθέτει το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σε βάθος 24.600 ποδιών ενώ η αξία του μεριδίου της Κύπρου στο πετρέλαιο υπολογίζεται γύρω στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.
Αυτό δείχνουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι λεπτομερείς τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο τεμάχιο, που διαχειρίζονται οι Noble, Delek, Avner.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η πλήρης ανάλυση των δεδομένων θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Απρίλιο, ωστόσο η κύρια εικόνα έχει διαμορφωθεί και οι αποκλίσεις δεν αναμένεται να είναι σημαντικές. Η εικόνα της σημαντικής παρουσίας πετρελαίου -πάντα οι ποσότητες αφορούν μόνο το «12»- φέρνουν και ουσιαστική αλλαγή σκηνικού, αφού το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες, ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για εκμετάλλευσή του.
Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Noble ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέχρι τώρα στοιχεία, στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, με επιφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων. Σήμερα η Noble αναμένεται να δώσει στις ΗΠΑ, σημαντικά νέα στοιχεία για την Κύπρο σε συνάντηση με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, για ευρύτερη ανακοίνωση σε σχέση με τις προοπτικές της. 

ΠΗΓΗ:energypress.gr