Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ANAKOINΩΣΗ ΠΣΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
           Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στους συναδέλφους μας στην ΠΕΠΕΚΟ που αγωνίζονται για την υπογραφή ΕΣΣΕ.
           Δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα τους και καλούμε την Εταιρεία να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων δίνοντας λύση στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.
           Όλοι  οι  εργαζόμενοι του  Ομίλου  ενδιαφέρονται  και  ανησυχούν  για  την     πορεία της χώρας μας και τις πολιτικές επιδιώξεις των μνημονίων που στοχοποιούν τις δυνάμεις  της  εργασίας  και επιδιώκουν να της χρεώσουν ευθύνες και ενοχές.  Αυτές οι  μνημονιακές πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων πρέπει να ανατραπούν  και  να  μην  περνούν ούτε σαν σκέψη στα μυαλά των Διοικούντων του Ομίλου γιατί θα είναι καταστροφικές.

Σοκ: επιβάλλουν "χαρατσόσημο" σε 1,5 εκατομμύριο φτωχούς

Σοκ: επιβάλλουν "χαρατσόσημο" σε 1,5 εκατομμύριο φτωχούς

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλει το υπουργείο Οικονομικών τους φτωχούς της χώρας για να τους διευκολύνει με το χαράτσι της ΔΕΗ. Εκτός του ότι ζητάει αμέτρητα δικαιολογητικά χωρίς να εγγυάται αν θα τους απαλλάξει από την υποχρέωση καταβολής του φόρου απαιτεί και την καταβολή «χαρατσόσημου» στην εφορία μόνο και μόνο για την εξέταση του αιτήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΠΕΚΟ






Συνάδελφοι

Σήμερα, Πέμπτη 16.5.2013, 12:00-15:00, το Σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ. Απεργιακές Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12:30 στα Κεντρικά Γραφεία του Ομίλου ΕΛΠΕ (Μαρούσι) και στην Εγκατάσταση Αλέξανδρος (Θεσσαλονίκη).

Επίσης, με έκτακτη συνεδρίαση του, το ΔΣ της ΠΕΠΕΚΟ αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, τις ημέρες:

Παρασκευή 17.5.2013 από 8:30 έως λήξη
Σάββατο 18.5.2013 από έναρξη μέχρι λήξη του ωραρίου
Δευτέρα 20.5.2013 από έναρξη μέχρι λήξη του ωραρίου

Στη Γενική Συνέλευση της Κυριακής 19.5.2013 (ώρα 12:00, συνεδριακό κέντρο Capsis, οδός Πάρνωνος, πλησίον Κεντρικών Γραφείων, Μαρούσι) θα αποφασισθούν περαιτέρω ενέργειες. 

Ρώσος Πρόξενος: Πιθανότατα σε ρωσικά "χέρια" οι ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ



Την πεποίθηση ότι, «αν τελικά επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια» υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ να περιέλθουν στις ρωσικές επιχειρήσεις «Gazprom» και «Sintez», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας, Αλεξέι Ποπόφ, απευθύνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες από το βήμα του 1ου ελληνορωσικού φόρουμ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Η Ρωσία προσπέρασε τη Γερμανία ως εμπορικός εταίρος της Ελλάδας 

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ιστορικό επίτευγμα» το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, το 2012, η Ρωσία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Γερμανία στη λίστα των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, καταλαμβάνοντας πλέον την πρώτη θέση (σ.σ. αν δεν συμπεριληφθούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά προϊόντα, που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος των ρωσικών εξαγωγών προς Ελλάδα, η εικόνα αλλάζει σημαντικά). 

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας, ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Ρωσίας αυξήθηκε πέρυσι κατά 25% και έφτασε στα 6,58 δισ. ευρώ. 

Κατά τον κ.Ποπόφ, τέλος, η ροή Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 13% το 2012 και οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 700.000, σημαντικό μέρος των οποίων αφορούσε την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. 

Ξεκινούν πτήσεις από Αλεξανδρούπολη προς Μόσχα και Αγ.Πετρούπολη 

Ο ίδιος, μιλώντας ελληνικά, επισήμανε ότι, τόσο παραδοσιακά, όσο και σήμερα, η Ρωσία ενδιαφέρεται «για την ύπαρξη μιας Ελλάδας με σταθερή οικονομία, ως μια φιλική χώρα και συνέταιρο στις οικονομικές της σχέσεις». 

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι στο τέλος Μαΐου πρόκειται να ξεκινήσουν πτήσεις από την Αλεξανδρούπολη προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, γεγονός που θα αναζωογονήσει τον τουρισμό και τη Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΗΓΗ:capital.gr

Πραγματοποιήθηκε στις 14/5/2013 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας η προγραμματισμένη ημερίδα την οποία συνδιοργανώσαμε από κοινού με το ΕΛΙΝΥΑΕ.



Πραγματοποιήθηκε στις 14/5/2013 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας η προγραμματισμένη ημερίδα την οποία συνδιοργανώσαμε από κοινού με το ΕΛΙΝΥΑΕ.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι διοικήσεις των σωματείων της δύναμης του ΕΚΕ-ΔΑ καθώς και οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας πολλών εργασιακών χώρων.

Επίσης παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Τεχνικής Επιθεώρησης κα Ζωγράφου και ο Ιατρός Εργασίας του ΘΡΙΑΣΙΟΥ Νοσοκομείου κος Κωστόπουλος.

Η ημερίδα είχε σκοπό την έναρξη και επίσημα πλέον της αμφίδρομης συνεργασίας μεταξύ ΕΚΕ-ΔΑ και ΕΛΙΝΥΑΕ.

Μία συνεργασία που έχει να κάνει με την ίδρυση παρατηρητηρίου που θα στεγάζεται στο Εργατικό Κέντρο και σκοπό θα έχει την καταγραφή των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, με προοπτική την πρόληψη και την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Επίσης την δημιουργία Ιατρείου Εργασίας μέσα στο Εργατικό Κέντρο όπου θα εξετάζονται εργαζόμενοι οι οποίοι υποψιάζονται ότι η πάθηση ή η νόσος που τους ταλαιπωρεί προέρχεται από την εργασία τους.

Στόχος μας η καταγραφή της πρώτης επαγγελματικής ασθένειας.

Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς ανάλογη προσπάθεια δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν.

Ευελπιστούμε όμως με την θέληση και την προσπάθεια όλων, να ξεκινήσουμε και να δημιουργήσουμε τα πρώτα ορατά οφέλη για τους εργαζόμενους του Θριασίου Πεδίου, για όλα εκείνα τα θέματα που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. 
ΠΗΓΗ:ekeda.gr

AΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΟ


Προειδοποιητικες απεργίες αποφάσισε το σωματείο της ΠΕΠΕΚΟ  Παρασκευή 17/5- Σάββατο 18/5 και Δευτέρα 20/5.Στην Γενική Συνέλευση της Κυριακής θα αποφασίσουν περαιτέρω ενέργειες . Εμείς το  μόνο που μπορούμε να πούμε πως είμαστε μαζί τους σε ότι και εάν χρειαστούν 

Πόσες αποδείξεις χρειάζονται φέτος για να μην πληρώσετε παραπάνω φόρο - Πίνακες και παραδείγματα



Επιπλέον φόρους κινδυνεύουν να πληρώσουν φέτος πολλοί φορολογούμενοι εάν δεν παρουσιάσουν στη φορολογική δήλωση το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Η φορολογική νομοθεσία που ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2012 (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά εντός των προσεχών εβδομάδων) προβλέπει, όπως αναφέρει το money-money.gr, ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα έχουν την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου ατομικού - πραγματικού ή προσδιοριζόμενου βάσει τεκμηρίων - εισοδήματος του έτους 2012, εφόσον το ποσό του εισοδήματος αυτού δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, δηλαδή στο 25% του ποσού των 60.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού και ουσιαστικά θα χάνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ

Συνεπώς, ακόμη κι αν ένας φορολογούμενος έχει ατομικό εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, αν δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του, θα πληρώσει κι αυτός φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει! Ουσιαστικά δηλαδή θα χάσει το αφορολόγητο.

Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις για την υποχρεωτική προσκόμιση αποδείξεων αξίας μέχρι το 25% του ετησίου εισοδήματος κρύβουν μια πολύ μεγάλη παγίδα για τους φορολογούμενους. Η νομοθεσία ορίζει ότι το 25% υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, εάν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το εισόδημα που προσδιορίζεται γι' αυτόν με βάση τα τεκμήρια είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων που πρέπει να έχει μαζέψει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν είναι το 25% των 20.000 ευρώ, δηλαδή δεν είναι το ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά το 25% των 25.000 ευρώ (του μεγαλύτερου εκ των δύο «εισοδημάτων»), δηλαδή το ποσό των 6.250 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα για τις παγίδες επιπλέον φορολόγησης αλλά και για το ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η εφορία και ποιες δεν "μετράνε"
 ΠΗΓΗ:newmoney.gr

ΕΠΑ Αττικής: Νέες μειωμένες τιμές και προσφορές για νέες συνδέσεις



Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής προσφέρει μειωμένες τιμές κατά περίπου 8%  στους καταναλωτές φυσικού αερίου, ενώ κάνει τη σύνδεση με το δίκτυο πιο προσιτή με τις νέες προσφορές που περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης και χρηματοδότηση της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου.
Μετακυλώντας άμεσα, ήδη από τον Μάρτιο, τη μόνιμη έκπτωση στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου που έλαβε από τη ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής αξιοποιεί τώρα και το εφάπαξ ποσό έκπτωσης που έλαβε, ενσωματώνοντάς το στα τιμολόγια πώλησης από το Μάιο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Σημειώνεται ότι το ενδεικτικό ύψος της μηνιαίας μείωσης της τιμής πώλησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 0,62 λεπτά ανά kWh (συμπ. ΦΠΑ). Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο στα 7 λεπτά ανά KWh (συμπ. ΦΠΑ).
Επιπλέον, από 14 Μαΐου έως 5 Ιουλίου 2013 τίθενται σε ισχύ οι νέες προσφορές της ΕΠΑ Αττικής. Συγκεκριμένα  για κεντρικές θερμάνσεις κτιρίων, αυτονομίες κι επαγγελματίες και ανάλογα την εγκατεστημένη ισχύ δίνεται  έκπτωση στα τέλη σύνδεσης που κυμαίνεται από 50% έως 100%.  Επίσης για την ίδια περίοδο τίθεται σε ισχύ το σχήμα χρηματοδότησης της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου απευθείας από την ΕΠΑ Αττικής, με το χρηματοδοτούμενο ποσό να ανέρχεται έως 12.300€.
Αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους του προγράμματος προσφορών και του προγράμματος χρηματοδότησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας, www.aerioattikis.gr, στο 1133, την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών, στα σημεία εξυπηρέτησης Πελατών (Σύνταγμα: Ξενοφώντος 8 & Φιλελλήνων, Αθήνα: Λεωφ. Αθηνών 31-33 & Σπ. Πάτση) καθώς και στο δίκτυο των Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Και μετά τη ΔΕΠΑ, σειρά παίρνουν τα ΕΛΠΕ



Με την ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη ΔΕΠΑ να έχει οριστεί στις 29 Μαΐου, η πρώτη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, μετά τον έλεγχο των προσφορών και την ανάδειξη του προτιμητέου αγοραστή. Βεβαίως ακόμη η πώληση θα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της (με την οριστικοποίηση του deal να αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους και αφού έχει πρώτα λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Κομισιόν) ωστόσο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να πάρει σειρά μια άλλη μεγάλη αποκρατικοποίηση του τομέα, αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων.
Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, πλέον το momentum για τη συγκεκριμένη πώληση φαντάζει ιδανικό και τα αναμενόμενα έσοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά: αυτό τουλάχιστον φάνηκε και μετά τη θετική δημοσιότητα που εξασφάλισε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ το γεγονός ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ ήταν η τρίτη ελληνική εταιρεία που εξέδωσε δικό της ομόλογο με εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για μία ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει διαβατήριο επιτυχίας στην προοπτική πώλησης του ποσοστού του δημοσίου στον όμιλο.
Την ίδια στιγμή τα ΕΛΠΕ, έχοντας ολοκληρώσει την επένδυση της Ελευσίνας έχουν επιτύχει να διαφοροποιήσουν σημαντικά το προφίλ του ομίλου και να ενισχύσουν το εξαγωγικό του προφίλ, στρέφοντας σημαντικό μέρος των πωλήσεων προς τις διεθνείς αγορές. Ακόμη και οι ξένες χρηματιστηριακές στις αναλύσεις τους έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον όμιλο και περιλαμβάνουν τον ελληνικό όμιλο μεταξύ των εταιρειών διύλισης που θα έχουν ρόλο στην επόμενη ημέρα της ευρωπαϊκής αγοράς downstream.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το ΤΑΙΠΕΔ έχει βάλει μπροστά τις προκαταρκτικές διαδικασίες καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 35% του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ προσδιορίζεται για το α’ 3μηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει – όπως φαίνεται –  ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ. Ήδη πάντως από τις 29 Ιανουαρίου η έκτακτη ΓΣ των ΕΛΠΕ, ενέκρινε την αλλαγή του καταστατικού που επιτρέπει να πέσει και κάτω από το 35% η συμμετοχή του δημοσίου, αίροντας όλα τα ειδικά δικαιώματα που διέθετε ως μέτοχος του ομίλου.
Ως προς την περαιτέρω προετοιμασία της αποκρατικοποίησης πάντως, πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει και να εξετάζονται και άλλες κινήσεις, οι οποίες μάλιστα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και αλλαγές ακόμη και στο εσωτερικό του ομίλου αλλά και σε διοικητικό επίπεδο.
Όμιλος Λάτση
Το επικρατέστερο σενάριο πάντως για τη διαδικασία πώλησης είναι μαζί με το ποσοστό 35,48% που θα διαθέσει το Δημόσιο να παραχωρηθεί και ένα ποσοστό από τον έτερο μεγάλο μέτοχο του ομίλου δηλαδή την πλευρά της Paneuropean του ομίλου Λάτση. Η απόφαση πρέπει να θεωρείται ειλημμένη χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές τι ύψος από το 42% θα παραχωρηθεί. Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για ένα πακέτο από 5 έως 15% που θα μείωνε ποσοστό που ελέγχει ο όμιλος Λάτση κοντά στο 30%.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο νέος στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό , γεγονός που μεταφράζεται και σε αυξημένο τίμημα πώλησης. Φυσικά στη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα εμπλακεί εκ των πραγμάτων και η πλευρά Λάτση, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις για την επόμενη μέρα.
Εκείνο που απομένει να φανεί μόλις ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία με την πρόσκληση ενδιαφέροντος, είναι εάν για το ελληνικό διυλιστήριο θα εμφανιστούν ως ενδιαφερόμενοι ρωσικές εταιρείες και το Κατάρ, όπως έχει ήδη διαφανεί ή θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Πως η Τροικα καταστρέφει τη ΔΕΗ…


ΔΕΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌΣ
Η Γερμανία μετά το ατύχημα του Πυρηνικού Εργοστασίου στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι στην επόμενη δεκαετία θα κλείσουν ολα τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία ενώ η εξάρτηση στο φυσικό Αέριο της Ρωσίας είναι ένα μεγάλο “αγκάθι” για την Γερμανική ενεργειακή αυτάρκεια.
Αρα έχουμε ως δεδομένο ότι η Γερμάνια, όπως και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο “διψάει” για ενεργειακά αποθέματα.
Ως γνωστόν η φθηνότερη ενέργεια παράγεται από τα Υδροηλεκτρικά (εφεξής Υ/Η) κι από τον λιγνίτη. Τα φωτοβολταϊκά ( εφεξής Φ/Β ) κι οι Ανεμογεννήτριες (εφ. Α/Γ ) αν και “καθαρά” είναι εκτός από πανάκριβα, αλλά κι αδύνατον να αντικαταστήσουν της άλλες μορφές παραγωγής, είναι μόνο συμπληρωματικές (πχ Φ/Β μόνο λίγες ώρες της ημέρας.)
Εχουμε λοιπόν :
1) Για ένα “περίεργο” λόγο τα Υ/Η στο λογαριασμό της ΔΕΗ (βλέπε Α) δεν αναφέρονται ως ΑΠΕ ενώ είναι “καθαρή” από ρύπους ενέργεια ! Θα μου πείτε..διεθνής πρακτική (sic)
2) Η Ελλάδα μαζί με το Κόσσοβο έχουν από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, του πάμφθηνου λιγνίτη. Εν μέσω κρίσης λοιπόν η ΡΑΕ βάζει «τέλος δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη (royalties)» ! Δηλαδή η ΔΕΗ να πληρώνει φόρο (στον εαυτό της;) που έχει το “προνόμιο” να έχει η Ελλάδα λιγνίτη ! Η πρόφαση είναι το έσοδο από το «τέλος δικαιωμάτων εξόρυξης/χρήσης λιγνίτη» χρησιμοποιείται για να καλύπτει το τέλος ΑΠΕ ! Δηλαδή ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΚΙ ΕΝ ΜΕΡΗ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΑΠΕ ! (energypress.gr)
3) Oι πανάκριβες ΑΠΕ κι η εμμονή να κάνουμε “Πράσινη Ανάπτυξη” εν μέσω κρίσης, το μόνο που κατάφερε είναι η ΛΑΓΗΕ να έχει ζημιές, σε λίγους μήνες, ύψους 300.000.000,00€ που πρέπει να “μπαλώσουν” με αυξηση τιμών και φόρο λιγνίτη ! Μεταξωτοί κώλοι….ή bussiness τύπου Υποβρυχίων…!
4) Φόρο εκπομπής…αερίων (βλέπε Β). Αν λέγατε πριν από μερικά χρόνια σε αγράμματο γιδοβοσκό, ότι θα πληρώνατε φόρο για αέρα…κοπανιστό, το λιγότερο θα σας πέταγε την Γκλίτσα…Κι Ομως ! Πληρώνουμε αέρα ! Το “ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων” (ΕΤΜΕΑΡ) που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε τις ΑΠΕ, με την πρόφαση ότι θα μειωθούν οι ρύποι ! Συγκεκριμένα, κατάτην περίοδο Ιανουάριος 2009 – Απρίλιος 2012, ο Έλληνας καταναλωτής πλήρωσε συνολικά 336,1 εκατ. Ευρώ υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Τέλος Α.Π.Ε. ή Τέλος Μείωσης Εκπομπών. Από το ποσό αυτό, μόνο το 40% ή 134,4 εκατ. Ευρώ αξιοποιήθηκε πράγματι υπέρ των Α.Π.Ε. ενώ τα υπόλοιπα 201,7 εκατ. Ευρώ επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. (www.eletaen.gr)
5) Ακριβότερο Ρεύμα για…επενδύσεις. Το σκεπτικό είναι απλό. Οπως μας λένε ότι οι μισθοί πρέπει να χαμηλώσουν για να είμαστε ανταγωνιστικοί,αυτό είναι ακριβώς…το αντίθετο! Η ΔΕΗ είναι τόσο ανταγωνιστική που μπορεί να σαρώσει τους βορειοευρωπαίους. Αλλά η Τροικα τί έκανε; Ακριβαίνει το Τιμολόγιο, ωστε αντί να εξάγουμε ενέργεια, να μπορούν να έρθουν αυτοί και να πουλάνε φθηνότερα σε εμάς. Αν νομίζεται ότι είναι παράλογο, απλώς κοιτάξτε τι έκαναν οι δυο εταιρείες που φαλίρισαν πριν από μερικούς μήνες. Η ΔΕΗ ακρίβυνε πχ από τα 10€ στα 20€, οι “πονηροί” νοίκιασαν μια γκαρσονιέρα με μια τηλεφωνήτρια, αγόραζαν Ρεύμα χονδρική στα 15€ πουλούσαν “ανταγωνιστικά” 18€ κι ήταν όλοι… ευχαριστημένοι. Αλλά οι Γύπες της Γερμανίας δεν ήρθαν για τους πάρουν τη δουλειά μερικά λαμόγια και τους έκλεισαν. “Επενδύσεις” θα έρθουν, αλλά όχι για εμάς.
Το θέμα με το λιγνίτη και των αέριων ρύπων το έχει αναλύσει με το παραπάνω ο Αρχαιοπτέρυξ, απλώς θα σας κάνω μια αναφορά για να σκεφτείτε.
Ο λιγνίτης παράγει κυρίως CO2 . Το CO2 είναι βασικό συστατικό της ζωής, χωρίς αυτό δεν υπάρχει φωτοσύνθεση κι άρα ζωή στο πλανήτη.
Οι άνθρωποι εκπνέουν CO2 ! Το λέμε ψύχω, ΑΝΑΠΝΕΩ !
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προς κατάργηση τα κέρματα του ενός και δύο σεντ



Τα κέρματα του ενός και των δύο λεπτών έχουν αποδειχθεί αποτυχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τι θα κάνει, με τα σενάρια να προβλέπουν και απόσυρσή τους με δύο τρόπους. «Η παραγωγή τους είναι ξεκαθάρα ζημιογόνος και η σωρευτική ζημιά φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ» αναφέρει χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη σχετική έρευνα που έκανε. Στην πράξη, πολλοί στην Ευρωζώνη θεωρούν τα κέρματα μηδενικής αξίας και τα χρησιμοποιούν ελάχιστα. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες είναι ήδη ουσιαστικά «νεκρά».

Στην ανάλυσή της, η Επιτροπή περιγράφει τα τέσσερα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα. Το πρώτο είναι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, να συνεχίσουν δηλαδή να κατασκευάζονται νέα κέρματα με τις ίδιες προδιαγραφές υλικών. Το δεύτερο είναι η διατήρηση των κερμάτων στη ζωή, αλλά με μειωμένο κόστος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με αλλαγή στο υλικό που χρησιμοποιείται είτε με βελτιστοποίηση της κατασκευής τους, είτε και με τα δύο.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει γρήγορη απόσυρση των κερμάτων. Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα κέρματα θα παραμένουν χρήμα και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις τράπεζες μέχρι μία καθορισμένη ημερομηνία, μετά την οποία δεν θα θεωρείται ότι έχουν αξία. Το τέταρτο σενάριο είναι ο αργός θάνατος: Σταματά η κατασκευή νέων νομισμάτων, οι πολίτες μπορούν να τα αλλάξουν στις τράπεζες αλλά τα κέρματα διατηρούν επ' αόριστον την ιδιότητα του χρήματος -μόνο όμως για στρογγυλοποιημένες πληρωμές. Τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το τρίτο σενάριο, η εξαφάνισή τους. 
ΠΗΓΗ:citypress.gr

ΣΟΚ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ "Το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της!"



Ο Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο».  

Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ