Για προχειρότητα, διγλωσσία και γελοιοποίηση της χώρας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, κατηγορεί την κυβέρνηση η Greenpeace, μετά την κοινοποίηση έκθεσης του ΥΠΕΚΑ, που αποκαλύπτει ότι 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς μόνωση έως το 2020.
Στην έκθεση του ΥΠΕΚΑστην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που ορίζει η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (ΕΕ 2012/27) αποκαλύπτεται ότι το σημαντικότερο μέτρο για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία προβλέπεται ότι θα ισχύει έως το 2020, ενώ περιγράφονται ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.
Την ώρα που η πολιτική της εξάρτησης από το πετρέλαιο έχει χρεοκοπήσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα όρια της ενεργειακής φτώχειας με τρομακτικές επιπτώσεις για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι λιγότερες από 230.000 κατοικίες θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως το 2020. Σήμερα, περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης στην Ελλάδα. Ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων είναι μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία για τη χώρα, η έκθεση του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η προώθηση επενδύσεων που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα.
«Η ανάδειξη του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ως το σημαντικότερο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας μοιάζει με κακόγουστη φάρσα. Σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση μόλις του 5% των νοικοκυριών έως το 2020, προκαλεί οργή»,
τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, συνεχίζοντας:
«Μέσα από μία προχειρογραμμένη έκθεση, το ΥΠΕΚΑ περιέγραψε το όραμά του για το μέλλον μας: εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος του ψύχους ή του καύσωνα, αιθαλομίχλη, λαθροϋλοτόμηση και μία κρίση που διαρκώς θα βαθαίνει. Αυτό είναι κάτι που η κοινωνία δεν πρέπει να ανεχθεί».
Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξαντλεί την πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με την ενεργειακή φτώχεια, στο δίπολο ανάμεσα στη μείωση ή τη διατήρηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στον αντίποδα, η ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κατοικιών έως το 2020 θα εξοικονομούσε για τους καταναλωτές 9 δις ευρώ από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η αντιπαράθεση αυτή υπονομεύει την ουσία του προβλήματος, εξυπηρετεί το λόμπι του πετρελαίου που ευνοείται μέσω των επιδομάτων θέρμανσης, κρατάει εξαρτημένη την ελληνική οικονομία από ενεργειακές εισαγωγέςκαι τελικά οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια.
Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:
να προχωρήσει αμέσως σε ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας
να εκπονήσει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος με στόχο την αναβάθμιση τουλάχιστον 1.000.000 κατοικιών έως το 2020, όπως προέβλεπαν οι στόχοι του προγράμματος ‘Χτίζοντας το Μέλλον’, ενός προγράμματος που δεν υποστηρίχθηκε ποτέ πραγματικά.
Η Greenpeace καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση:
να εγκαταλείψει την ρητορική του ‘φθηνού πετρελαίου’, να υποστηρίξει δημόσια την εξοικονόμηση ενέργειας ως κοινωνική πολιτική αναπτυξιακού χαρακτήρα και να επεξεργαστεί πραγματικές λύσεις, όχι για την προώθηση της κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά για την εξοικονόμησή του, ως την πιο αποδοτική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους.
ΠΗΓΗ:greenpeace.org