Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ....

Στα 113 δολάρια βλέπει η Deutsche Bank το πετρέλαιο το 2012



H Deutsche Bank αναβάθμισε την πρόβλεψη για την τιμή του αργού πετρελαίου Brent το 2012, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά είναι «βαρύτερες» από την σημαντική πτώση στην ζήτηση.
Η τράπεζα προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα κινηθεί στον μέσο όρο των 113 δολ. ανά βαρέλι το 2012, σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουλίου για 107 δολ. ανά βαρέλι.
Για το 2013, η Deutsche Bank προβλέπει μέση τιμή του Brent στα 113,5 δολ. ανά βαρέλι.
Ο οίκος αναφέρει ότι οι ανησυχίες για την προσφορά εξαιτίας και/ή αναταραχών στις εξαγωγές για γεωπολιτικούς λόγους θα αποδειχθούν ισχυρότεροι από την πτώση στην ζήτηση.
Το συμβόλαιο Νοεμβρίου του Brent διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 112,23 δολ. ανά βαρέλι. 
ΠΗΓΗ:.energypress.gr

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα (4-10 Οκτώβρη στην Αθήνα)



Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο για τον Ernesto Che Guevara συνδιοργανώνουν η New Star σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από τη δολοφονία του, στις 9 Οκτωβρίου 1967.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 4 – 10 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο “ΤΙΤΑΝΙΑ” (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και θα προβάλλονται ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όπως απαθανατίζονται από...
καλλιτέχνες όλου του κόσμου (Κούβα, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή, Ιταλία, Γαλλία, Η.Π.Α, Καναδά αλλά και την Ελλάδα).
Πολλά από αυτά τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρώτη φορά οι θεατές θα μπορούν να απολαύσουν συγκεντρωμένο τέτοιο όγκο ανεκτίμητου φιλμικού υλικού γύρω από το πρόσωπο του Τσε.
Τα ντοκιμαντέρ περιέχουν σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό απ’ ευθείας από τα αρχεία της Κούβας, ανέκδοτες εικόνες και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας Γκεβάρα, φίλους και συντρόφους, ενώ περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της ζωής του θρυλικού επαναστάτη: από τη γέννηση και τα χρόνια της νιότης, την περιπλάνηση στη Λατινική Αμερική, τη συνάντηση με τον Φιδέλ Κάστρο, τα ταξίδια του ως υπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης μέχρι τη δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας στην τελευταία προσπάθεια να διευρύνει τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εως 800 εκατ. χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων



Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση για κάθε Έλληνα πολίτη ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων συνιστά χρόνια και χαίνουσα πληγή για την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Οι απώλειες σε φορολογικά έσοδα για το ελληνικό κράτος κυμαίνονται από 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό μπορεί σήμερα να ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Τα παραπάνω, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ, σχολιάζοντας τη μελέτη με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων» που συντάχθηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δ. Μάρδα για λογαριασμό του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΠΕΚ παρουσιάζεται την προσεχή Πέμπτη.
Όπως σημειώνεται, στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ομιλία του στη Βουλή, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών από αυτές τις «σκιώδεις συναλλαγές» στην αγορά καυσίμων υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, τονίζοντας παράλληλα ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτελεί πληγή για το ίδιο το Κράτος Δικαίου.
Ανεξάρτητα, όμως, από το ακριβές ποσό που χάνει το ελληνικό κράτος ετησίως, το ζητούμενο σήμερα είναι: (α) εάν και κατά πόσο η κοινωνία μας και ειδικότερα το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει το κατάλληλο θεσμικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την είσπραξη αυτών των πολύτιμων στη σημερινή συγκυρία εσόδων και (β) εάν και κατά πόσο το ήδη υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς και οι ειδικές του προβλέψεις υλοποιούνται και εφαρμόζονται.
Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) αποφάσισε τη σύνταξη μιας αρχικής μελέτης με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της νοθείας στην αγορά των καυσίμων. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κύριο Δημήτρη Μάρδα.
 ΠΗΓΗ:energypress.gr

Και η Ρωσία στον χορό των αποκρατικοποιήσεων



Κέρδη ύψους 5,75 δισ. Ευρώ αναμένεται να αποκομίσει η Ρωσία από την πώληση μετοχών μεγάλων κρατικών εταιρειών, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε για το συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός αφού τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης του είναι η επέκταση των αποκρατικοποιήσεων, άκουσε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρμόδιο για την επίβλεψη των οικονομικών ζητημάτων Ίγκορ Σουβάλοφ να του λέει πως στην ναυαρχίδα των κρατικών εταιρειών που θα πουλήσουν μέρος των μετοχών τους θα είναι η Sberbank, της οποία θα τεθεί  προς πώληση το 7,58% των μετοχών της.
Εκτός από την Sberbank  θα πωληθεί το 100% των μετοχών της εταιρείας σιδηροδρόμων( SG-trans) και το 20% της εταιρείας λιπασμάτων Apatit. O αντιπρέοδρος της ρωσικής κυβέρνησης υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγγελίες για την διαδικασία διαφάνειας των ιδιωτικοποιήσεων. 
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Νάτα μας! Η Τουρκία χορηγεί ένα δις δολάρια δάνειο στην Αίγυπτο



Συνεχίζοντας τις πολιτικές δημιουργίας Νεοοθωμανικού χώρου στην Μεσόγειο η Τουρκία με γεμάτες τις τσέπες από λεφτά (η έτσι νομίζει) ξεκινάει και τους δανεισμούς για να προσδέσει στο άρμα της τις μουσουλμανικές χώρες. Η Δημοκρατία της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία δανείου με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου ύψους 1 δις δολαρίων ΗΠΑ.
Από το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλί Μπαμπατζάν εξεδόθη γραπτή δήλωση χθες, στην οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία δανείου κατά τη συνεδρίαση που έγινε παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμαντ Μούρσι.
Η συμφωνία αναφέρεται στην παροχή 1 δις δολαρίων ΗΠΑ. Εκ  μέρους της Αιγύπτου η συμφωνία υπεγράφη ‘εξ ονόματος του υπουργού Οικονομικών της Αιγύπτου Μομτάζ Ελ Σαίεντ’.
Σύμφωνα με τη δήλωση  η τουρκική ‘Eximbank’ υπέγραψε τη χορήγηση προς την Αίγυπτο εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών, αξίας πάνω από $1 δις ευρώ, για τη χρηματοδότηση μελετών και  τη συνέχεια της παροχής χρηματοδοτικών διευκολύνσεων.
Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι η αύξηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΠΛάκα μας κάνουν; Ο Ε.Βενιζέλος είχε την λίστα με τους "βασιλιάδες της φοροδιαφυγής"!



Eδώ η λίστα, εκεί η λίστα, τελικά ποιος είχε την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι; Ο ... Ευάγγελος Βενιζέλος! Ναι, στην χώρα που συμβαίνουν όλα τα τρελά και τα απίστευτα η λίστα με τους Έλληνες "βασιλιάδες της φοροδιαφυγής", συνολικά 2000 άτομα περίπου, δεν υπήρχε στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών, ούτε στα χέρια του ΣΔΟΕ, αλλά στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος την είχε ... κρατήσει φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών! 
Γιατί; Δεν το εξήγησε, αν και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τέτοιους είδους στοιχεία δεν τα παίρνουν σπίτι τους οι υπουργοί φαύγοντας από το υπουργείο. 
Η υπόθεση αφορά την περιβόητη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιέχει 1.991 Έλληνες μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης, την οποία εδώ και 18 μήνες δεν έχει δει κανένας. Η λίστα αυτή παραδόθηκε ιδιοχείρως από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτός την παρέδωσε στον Ι.Διώτη του ΣΔΟΕ και προφανώς αυτός την έδωσε στον διάδοχο του Γ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Βενιζέλο καθώς τα στοιχεία ... τσούζουν και αφορούν το σύνολο, σχεδόν, της πολιτικής και οικονομικής ελιτ της χώρας! 
Τώρα ο Ε.Βενιζέλος λέει ότι "Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά η λίστα, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής"! Δηλαδή ξέρουμε τους απατεώνες που θησύρισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού και έκλεψαν το δημόσιο, αλλά "έχουμε νομικό πρόβλημα γιατί η λίστα είναι προϊόν κλοπής"! Και η Γερμανία που πλήρωσε 2,5 εκατ. ευρώ σε αυτούς που της παρέδωσαν ανάλογο CD με ονόματα Γερμανών φοροκλεπτών, γιατί δεν έχει νομικό πρόβλημα; .
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση (η κυβέρνηση το αρνείται) και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς (!) τη χώρα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Citigroup: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013



Μειωμένες πιθανότητες για τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και σενάρια που θέλουν τηνελλάδανα μένει εκτός ευρώ στην νέα 10σέλιδη έκθεση της Citigroup
Απίθανη συνεχιζεί να θεωρεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ η Citigroup, ο οίκος που έχει τοποθετήσει στο 90% τις πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου σε ορίζοντα 12-18 μηνών.
Όπως αναφέρει στην τελευταία 10σέλιδη έκθεσή του ο οίκος, με τίτλο “Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update – Germany gearing up for 2013 Election” και ημερομηνία 1 Οκτωβρίου, η συνεχιζόμενη συζήτηση επί ευρωπαϊκού εδάφους, περί αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αντανακλά το γεγονός πως οι πιθανότητες παραμονής τηςελλάδαςστην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Για την εκτίμησή της αυτή η Citigroup, επικαλείται την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Robert Fico, πως μια, ίσως και δύο χώρες της Ευρωζώνης θα εγκαταλείψουν το ευρώ.
Μεταξύ των χωρών, φυσικά, ο Fico, συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σπάρτακος για τη νέα αύξηση εισφορών των εργαζομένων σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής



Ανακοίνωση για τη νέα αύξηση των εισφορών για τους εργαζομένους στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής εξέδωσε ο Σπάρτακος, που όπως αναφέρει χαρατκηριστικά, θεωρεί απαράδεκτη και άκρως άδικη την αλλαγή του ποσοστού, όταν μάλιστα αυτή βαραίνει περισσότερο τους εργαζόμενους σε σχέση με τους εργοδότες.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, επισημαίνονται τα εξής:
Κουίζ: 1.  Ποιους άραγε να  επιβαρύνει η αλλαγή του ποσοστού κρατήσεων που έγινε στις πρόσθετες ειδικές εισφορές των ΥΒΑΕ;
2. Ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εργοδότη ποιος άραγε να επιβαρύνεται περισσότερο επί των αποδοχών του;
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νόμου 4075/12, καθορίστηκε ενιαίο ποσοστό πρόσθετων ειδικών εισφορών που καταβάλλονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στο ΕΤΕΑΜ, αλλαγή που εφαρμόζεται και στους ασφαλισμένους της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίοι απασχολούνται σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα.
Μάλλον δεν θέλει και πολύ λοιπόν για να καταλάβει κάποιος ότι δεν έχει σταματημό ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να εφευρίσκουν τρόπους περαιτέρω αφαίμαξης των εργαζομένων, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, που υπηρετούν τόσο νευραλγικά πόστα και προσφέρουν τόσο ζωτικές υπηρεσίες, που καθιστούν τις νέες αλλαγές λίαν προκλητικές.
Η αλλαγή στα ποσοστά των κρατήσεων προς όφελος του εργοδότη, προκαλεί οργή και κατάπληξη στους εργαζόμενους στα Ορυχεία, στους Σταθμούς παραγωγής καθώς και στα δίκτυα μεταφοράς.
Η κυβέρνηση μείωσε τις εισφορές του εργοδότη από 5% σε 2,70% και αύξησε τις εισφορές των εργαζόμενων από 2,5% σε 4,30%. Πρόκειται μάλιστα για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής, που το προσδοκώμενο ζωής δεν ξεπερνά τα 62 χρόνια !!! 
Αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους η κυβέρνηση έρχεται να τους «επιβραβεύσει» –για την τεράστια προσφορά τους στην παραγωγή του πολυτιμότερου αγαθού- με μια νέα επιβάρυνση. Την ίδια μάλιστα ώρα που αυξάνουν τις εισφορές, δε διστάζουν να μειώσουν τις συντάξεις και να αυξήσουν τα όρια ηλικίας. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

Κατατέθηκαν τα 600 δισεκατομμύρια από τους Ομογενείς!


Κατατέθηκαν τα 600 δισεκατομμύρια από τους Ομογενείς!
Σε μία κατάμεστη αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, η ομάδα Ε.Ν.D. (End National Debt –Τέλος Δημόσιου Χρέους), απαρτιζόμενη από Έλληνες του απόδημου ελληνισμού, παρουσίασε στο κοινό την δυνατότητά της να εξαγοράσει ακόμη και αύριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος.
 Το ίδιο μπορεί να κάνει και με το χρέος της Κύπρου. Οι κ.κ. Σόρας και Λαμπράκης που ηγούνται της προσπάθειας της E.N.D. έδωσαν και τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.
Έχουν ήδη καταθέσει τα χρήματα και συγκεκριμένα 600 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ελλάδα και 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την Κύπρο, σε τράπεζες του Τορόντο και του Οντάριο του Καναδά αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το pentapospasma.gr στην ομιλία τους η οποία είχε έντονα πατριωτικό χαρακτήρα, τόσο ο κ. Σόρας όσο και ο κ. Λαμπράκης, τόνισαν ότι απευθύνονται στους ελεύθερους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι θα παραμείνουν ελεύθεροι. «Αυτό τον τόπο δεν θα τον πτωχεύσουν επειδή το θέλουν κάποιοι. Θα παραμείνει ελεύθερος και θα διαφεντεύεται από τους Έλληνες».
Ο κ. Σόρας συγκεκριμένα είπε: «Δεν Θα μπορούσαν να πτωχεύσουν την Ελλάδα, γιατί είναι ήδη κατατεθειμένα 600 δις δολάρια κατατεθειμένα στο λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας με κάποιους όρους. Ο βασικός όρος είναι να γίνει εξονυχιστικός λογιστικός έλεγχος για το που πήγαν τα λεφτά. Διότι εμένα δεν μου βγαίνει ο λογαριασμός. Και αυτοί που μαγειρέψανε το έλλειμμα θα λογοδοτήσουν. Μ' ενδιαφέρει, αυτός που έφερε εδώ τη χώρα, τι κακό έχει κάνει στην χώρα με την υπογραφή του». 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοβαρό κενό ασφαλείας εντοπίστηκε στο twitter



Ένα σοβαρό κενό ασφαλείας ανακάλυψαν χρήστες της δημοφιλούς υπηρεσίας micro blogging, το οποίο ίσως κάνει πιο εύκολο σε επιτήδειους να παραβιάσουν και να αλλάξουν τα προφίλ των χρηστών. Φαίνεται μάλιστα πως κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός, ήδη έχουν ξεκινήσει να κλέβουν και να πουλούν λογαριασμούς χρηστών σε συγκεκριμένα forums.
Ένα από τα πρώτα θύματα κλοπής είναι ο χρήστης Daniel Dennis Jones, @blanket στο Twitter. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε από το Twitter πως είχε αλλάξει ο κωδικός του, κάτι που βέβαια δεν έκανε ο ίδιος και σήμαινε πως κάποιος επιχειρούσε να εισέλθει στον λογαριασμό του.
Όταν κατάφερε να συνδεθεί και πάλι στην υπηρεσία, μετά από επικοινωνία με την εξυπηρέτηση πλατών, ανακάλυψε ότι το όνομα χρήστη του είχε αλλάξει σε ένα υβριστικό, το κανονικό username του χρησιμοποιούταν από κάποιον άλλο λογαριασμό, ενώ είχαν σβηστεί όλα τα tweets του και είχαν μειωθεί αρκετά οι followers του. Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στο διαδίκτυο ανακάλυψε την ύπαρξη ενός forum με όνομα ForumKorner, στο οποίο κάποιο χρήστες πουλούσαν ψευδώνυμα λογαριασμών, μεταξύ αυτών και το δικό του!
Όπως εξηγεί το BuzzFeed, οι περισσότερες ιστοσελίδες απενεργοποιούν, «μαρκάρουν» ως παραβιασμένους ή ζητούν επιβεβαίωση μέσω CAPTCHA στους λογαριασμούς στους οποίους σημειώνονται συνεχόμενες προσπάθειες εισόδου με λανθασμένο κωδικό. Ενώ όμως άλλες υπηρεσίες περιορίζουν τον αριθμό προσπαθειών που μπορεί να κάνει ένας χρήστης με βάση τον ίδιο τον λογαριασμό, το twitter περιορίζει πολλαπλές απόπειρες με βάση την IP του χρήστη. Αυτό σημαίνει πως οι hackers μπορούν να αποπειραθούν να «σπάσουν» όποιον κωδικό θέλουν, όσες φορές θέλουν, αρκεί να χρησιμοποιούν διαφορετική IP κάθε φορά.
ΠΗΓΗ: defencenet.

Ποιοι διέρρηξαν και τι στοιχεία πήραν από το σπίτι του Έλληνα "Άρχοντα του Πολέμου";



Μια περίεργη διάρρηξη και κλοπή στο πολυτελές διαμέρισμα του κορυφαίου Έλληνα αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων, και ιδιοκτήτη της εταιρείας ΑΧΟΝ, αλλά και πολλών άλλων εταιρειών (Euromedica, εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ κλπ) Θωμά Λιακουνάκου συνέβη τη νύχτα της 15ης Αυγούστου, Θωμά Λιακουνάκου στο Ψυχικό.
Και λέμε "περίεργη" γιατί ούτε ο συναγερμός κτύπησε ενώ και το χρηματοκιβώτιο από το οποίο αφαιρέθηκαν ρευστό, τιμαλφή και διάφορα έγγραφα και δισκέτες του μεγαλοεπιχειρηματία, δεν διαρρήχθηκε, αλλά ήταν ανοιγμένο φυσιολογικά!
Το θέμα το αποκάλυψε ο Διονύσης Θανάσουλας στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το περασμένο Σάββατο και όπως αναφέρει, περιέργως στις έρευνες ενεπλάκη και η ... αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Το γεγονός ότι δεν κτύπησε ο συναγερμός, αλλά και ότι το χρηματοκιβώτιο ανοίχθηκε χωρίς να διαρρηχθεί, παραπέμπει σε όχι συνηθισμένους κλέφτες. Όπως επίσης και ότι αφαιρέθηκαν μαζί με τα χρήματα και τα τιμαλφή (σειρά πανάκριβων ρολογιών του επιχειρηματία) και έγγραφα, μαζί με ηλεκτρονικές εγγραφές σε δισκέτες.
Να θυμήσουμε ότι ο επιχειρηματίας "φωτογραφίστηκε" εσχάτως με "νεότερα στοιχεία" που ήρθαν στα χέρια των αρχών για εμπλοκή του στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και ειδικά στην περίπτωση της συζύγου του Γκούντρουν, μήπως έχει σχέση με το όλο θέμα; Μην ξεχνάμε ότι "φως" στην υπόθεση του Άκη άρχισε να πέφτει μετά από ανάλογη διάρρηξη στο σπίτι του από το οποίο είχαν επίσης αφαιρεθεί διάφορα έγγρφα. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Σκυλάνθρωποι": Μια Ελβετίδα γράφει γιατί οι Ευρωπαίοι μισούν τους Έλληνες!



Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, με τίτλο «Σκυλάνθρωποι» μία Ελβετίδα εξηγεί γιατί τόσο η ίδια, όσο και οι Ευρωπαίοι μισούν τους Έλληνες. Μάλιστα, δίνει την δική της απάντηση στο γιατί συμπεριφέρονται όλοι με «άθλιο» τρόπο στον ελληνικό λαό!
Ωστόσο, μεταξύ άλλων, εκμυστηρεύεται ότι παρόλο που υπάρχει ένα συναίσθημα μίσους από την πλευρά της, την ίδια στιγμή θαυμάζει και σέβεται το ελληνικό πνεύμα και τους αρχαίους Έλληνες.
«Τα ζώα δεν συγχωρούν ποτέ στον άνθρωπο τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους, γιατί νιώθουν ότι αυτή η βελτίωση τ' απομακρύνει από τη φύση τους. και όποτε δίνεται η ευκαιρία το μίσος εκρήγνυται» {...}
{...} «Είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει μ' εμάς τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες! Αν υπάρχει μια φυλή στον κόσμο που κυριολεκτικά τη μισώ αφόρητα, αυτή η φυλή είναι οι Έλληνες»! Και τεκμηριώνει την άποψή της λέγοντας ότι στα γυμνασιακά της χρόνια ένιωθε "ψυχικά καταπιεσμένη" γιατί "Οι Σοφοί μας Δάσκαλοι δεν μας δίδαξαν τίποτα που να μην το είχαν ήδη Ανακαλύψει, Εξηγήσει, να μην να μην το είχαν Τεκμηριώσει, να μην το είχαν Τελειοποιήσει οι Αρχαίοι Έλληνες"!
Κι αν κάποτε ανέφεραν κανένα άλλον συγγενή της Γνώσης και της Σοφίας, που δεν ήταν Έλληνας, στο τέλος πάντα κατέληγαν ότι η Γνώση του και η Σοφία του ήταν βασισμένη επάνω στη Σοφία κάποιου Έλληνα Φιλόσοφου! Σιγά σιγά ένιωθα πως οι Γνώσεις μου, οι Σκέψεις μου, τα Αισθήματά μου, η Προσωπικότητά μου, ο Κόσμος μου, η Ύπαρξή μου ως το πιο έσχατο κύτταρό μου ήταν όλα επηρεασμένα, ήταν ταγμένα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε "*Η Φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων*"! {...} 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διαβάστε τον απολογισμό από την έκρηξη στο διυλιστήριο του Αμουάι στη Βενεζουέλα. Σε 39 ανήλθαν οι νεκροί και σε περισσότερους από 80 οι τραυματίες



Σε 39 ανήλθαν οι νεκροί και σε περισσότερους από 80 οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Βενεζουέλας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της χώρας.
Ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή "έρευνας σε βάθος για τις συνθήκες και τα αίτια" της έκρηξης στο διυλιστήριο.
"Θέλω να εκφράσω τον βαθύτατο πόνο που ένιωσα όταν άρχισα να πληροφορούμαι γι'αυτήν την τραγωδία", δήλωσε ο Τσάβες σε τηλεφώνημά του στην κρατική τηλεόραση.
"Αυτήν την ώρα, ο αριθμός των συμπατριωτών μας που είναι νεκροί ανέρχεται σε 39: οι 18 είναι στρατιώτες, μέλη της εθνικής φρουράς, 15 είναι πολίτες και 6 σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ελίας Χάουα, ανεβάζοντας τον προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για 26 νεκρούς.
Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα παιδί δέκα ετών, δήλωσε παράλληλα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο VTV η Στέλλα Λούγο, κυβερνήτης της πολιτείας Φάλκον.
Η έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από διαρροή αερίου, σημειώθηκε χθες στη 01:11 τοπική ώρα (08:41 ώρα Ελλάδας) στο διυλιστήριο του Αμουάι, το οποίο βρίσκεται στην πολιτεία Φάλκον, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βενεζουέλας, και το οποίο διαχειρίζεται η εθνική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.            
ΠΗΓΗ:news247.gr

Ετοιμαστείτε για την ανώμαλη προσγείωση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα - Κίνδυνος να μείνει ο Draghi με ανενεργό πρόγραμμα, εάν οι Ευρωπαίοι παραμένουν πίσω από τα συμφέροντά τους



Σε λίγο καιρό οι επενδυτές θα προσγειωθούν στην ευρωπαϊκή, ή μάλλον στην γερμανική πραγματικότητα, μόλις τρεις εβδομάδες ευφορίας που επικράτησαν με την ανακοίνωση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, να αγοράζει κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τον αναλυτή των Financial Times, Wolfgang Münchau.
Η κοινή ανακοίνωση Γερμανίας - Φινλανδίας - Ολλανδίας ότι δεν θα επιτραπεί στην Ισπανία να μεταβιβάσει το ρίσκο των τραπεζών της από τον προϋπολογισμό της στον μηχανισμό European Stability Mechanism (ESM), καθιστούν πλέον σαφές ότι οι αποφάσεις της 29ης Ιουνίου θα μείνουν κενό γράμμα, και ότι η τραπεζική ένωση θα καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρωθεί. Για ακόμη μία φορά οι πιέσεις που άσκησαν η Ιταλία και η Ισπανία εκείνη τη νύχτα για συνολική λύση, αποδεικνύονται πυροτεχνήματα από Monti και Rajoy για εσωτερική κατανάλωση. 
Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Wolfgang Schäuble αντιλαμβάνονται διαφορετικά την επίλυση της κρίσης. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουν τραπεζική ενοποίηση, δεν θέλουν εποπτικό ρόλο για την ΕΚΤ, δεν θέλουν κοινή ασφάλιση καταθέσεων, δεν θέλουν αμοιβαιοποίηση των βαρών, και δεν θέλουν ο ESM να αναλάβει άμεσες τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η τραπεζική ενοποίηση. Κι αυτό θα χρειαστεί πολλά χρόνια.
Αν παρατηρήσουμε τις εσωτερικές διαμάχες στη Γερμανία, η χώρα δεν είναι έτοιμη για κανενός είδους μηχανισμό δημοσιονομικών πληρωμών, αλλά ούτε και για τραπεζική ένωση. Επομένως οι αναγνώστες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να σκεφτούν ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού. Ο Draghi θα παραμείνει σε δύσκολη θέση καθώς το πρόγραμμα του δεν θα αποδώσει χωρίς τραπεζική ενοποίηση. 
Μια τραπεζική ενοποίηση μπορεί να λήξει τον φαύλο κύκλο της σύνδεσης τραπεζών - κυβερνήσεων, αλλά δεν θα λήξει τους εξίσου πανίσχυρους φαύλους κύκλους της λιτότητας και της ύφεσης. Κάθε φορά που βοηθά η ΕΚΤ, η πολιτική διαδικασία θα επιβραδύνεται. Αυτή είναι η πραγματική τραγωδία της διαχείρισης της κρίσης της ευρωζώνης.
ΠΗΓΗ:bankingnews.gr

Ο ΧΑΤΖΗΑΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ !...


Αφιερωμένο σ΄ όλους αυτούς που έχουν πάρει παραμάσχαλα τον σύγχρονο …Χατζηαβάτη, που κυκλοφορεί με το όνομα «Ρουμελιώτης» και ρυπαίνει την πιάτσα μ΄ ένα σωρό μαλακίες, που αραδιάζει.
Το ό,τι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία δεν θέλει, δα και πολύ τεκμηρίωση, μιας κι ο συγκεκριμένος αχυράνθρωπος, εμφανίζεται σήμερα να υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα, απ΄ όσα έλεγε λίγους μήνες πριν.
Η αφιέρωση αφορά, όπως είπα, τ΄ αφεντικά του εν λόγω γελοίου τύπου, που είτε τούδωσαν δουλειά, είτε του εκδώσανε βιβλίο, αλλά και τα μαλακιστήρια του Σαββατοκύριακου, που βιάζουν, ποικιλοτρόπως, την επικαιρότητα, μέσα από το κανάλι της διαπλοκής.
Η parapolitiki βρήκε και μπουμπούνιξε στο you tube, μια συνέντευξη του τότε εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στο Flash και τους Γιώργο Κύρτσο και Κάτια Μακρή.
Είμαστε στις 8 Νοέμβρη του 2010, ο Στρος Καν έχει έλθει στην Ελλάδα κι ο μετέπειτα «κατήγορος» του Γ. Παπανδρέου, μιλάει για όλα : το Μνημόνιο (που τώρα αμφισβητεί), τα προβλήματα της χώρας, τα μέτρα και τα πρώτα αποτελέσματα τους, τη διαχρονική ατολμία των πολιτικών και το πολιτικό θάρρος του Γιώργου κι άλλα πολλά και, άκρως, ενδιαφέροντα.
Πατήστε κι ακούστε τον. Μπορεί να φρίξετε, αλλά αξίζει τον κόπο !...


 ΠΗΓΗ:logoplokies.blogspot.gr/

Ψήφος Εμπιστοσύνης από Merrill Lynch σε Motor Oil



Η Motor Oil παραμένει κορυφαία επιλογή της Merrill Lynch από τον κλάδο των πετρελαιοειδών στην Ευρώπη, ενώ διατηρείται η σύσταση "buy" και η τιμή-στόχος στα 9,7 ευρώ.
Παράλληλα, η Merrill Lynch θεωρεί ότι η εταιρία είναι καλά τοποθετημένη ώστε να επωφεληθεί από τα ισχυρά περιθώρια. Σημειώνεται ότι με βάση την τιμή-στόχο, το περιθώριο ανόδου που διαβλέπει ο οίκος για την MOH υπερβαίνει το 60%.  
ΠΗΓΗ:energia.gr

Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση η "εξαφανισμένη" λίστα Λαγκάρντ



Σε μείζον πολιτικό θέμα αλλά και σε προτεραιότητα, ηθικής τάξης ζήτημα για την κυβέρνηση, έχει αναχθεί η… εξεύρεση του περιβόητου cd με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ενός cd που φέρεται να έχει «χαθεί» κάτω από συνθήκες που προς ώρας παραμένουν αδιευκρίνιστες αλλά προφανέστατα εγείρουν πληθώρα ερωτημάτων …
Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε. Ειδικότερα ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε:
«Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».
Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συλλαμβανόταν ψευδόμενος, αφού επίσημα έγγραφα που φέρουν την υπογραφή του αλλά και δικές του έγγραφες απαντήσεις στην Βουλή τον αφήνουν εκτεθειμένο για το μείζον θέμα του απολεσθέντος CD που περιέχει ονόματα χιλιάδων ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

PKK προς Erdogan: “Απελευθερώστε τον Ocalan”



Την απελευθέρωση του Ocalan ζητά ο Jemil Bayik ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PKK για να ανταποκριθεί το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην πρόσκληση του Ερντογάν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Azadiya Welat οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος είχαν διακοπεί το Καλοκαίρι του 2011. Σήμερα με το PKK να αποτελεί αναμφίβολα τον κερδισμένο στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή το PKK ζητά 
την απελευθέρωση του Ocalan ως προϋπόθεση για να καθίσουν οι Κούρδοι και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίλυση του Κουρδικού.
Ο Jemil Bayik διευκρίνισε στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ότι δεν ζητούν την 
μετατροπή της ποινής σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά για απελευθέρωση του Ocalan, που κρατείται στο Imrali από το 1999, που συνελήφθη στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
ΠΗΓΗ:defencenet.gr

Πετρέλαιο θέρμανσης: οι ζώνες, η τιμή και το επίδομα



Από 180 έως 900 ευρώ θα κυμαίνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. 
Με τιμή 1,45 έως 1,48 θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Το ποσό θα προσδιορίζεται με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η περιοχή και η επιφάνεια της κατοικίας και προφανώς η εισοδηματική κατάσταση των δικαιούχων.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό που κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση του επιδόματος και οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
*Να χορηγείται αποζημίωση μετά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απόφαση - σκάνδαλο: Μειωμένο έως και 60% το χαράτσι της ΔΕΗ για μεγαλοϊδιοκτήτες



Μια ακόμη απόφαση - σκάνδαλο επιβεβαιώνει ότι η οικονομική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων έχει στο στόχαστρό της μόνο τους φτωχούς, τον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας...
Έτσι, χάρις σε σκανδαλώδη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων καταβάλλουν μέχρι 60% μειωμένο το χαράτσι της ΔΕΗ. 
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου του 2011 για το γνωστό «χαράτσι στα ακίνητα», της οποίας εμπνευστής ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η συγκεκριμένη Πράξη είναι σκανδαλώδης και προσφέρει χαριστική μείωση στους έχοντες και κατέχοντες. 
Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα α΄ υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου».
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, υπόσχεται να προβεί σε αποκαλύψεις για μεγάλα εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και γενικώς κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. 
Το «παραθυράκι» εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες κατοικιών πολλών τετραγωνικών. Τα δηλώνουν ψευδώς ως επαγγελματική στέγη, ώστε να ευνοηθούν από τη ρύθμιση.  
ΠΗΓΗ:left.gr

Κατατέθηκε στη βουλή το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013



Κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013. το οποίο ενσωματώνει φορολογικά βάρη ύψους 7,8 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί μέρος του «πακέτου» των 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ύφεση θα κλείσει με 6,5% το 2012 και με 3,8% το 2013 και η ανεργία θα φτάσει στο 24,7%, από 23,5% φέτος με παράλληλη μείωση της απασχόλησης κατά 3%.
Από τα 7,8 δισ. ευρώ νέα μέτρα, τα 7,3 δισ. ευρώ προέρχονται από περικοπή δαπανών και τα υπόλοιπα από παρεμβάσεις στα έσοδα. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα μειωθούν από τα 48,9 δισ. ευρώ στα 46,7 δισ. ευρώ εξαιτίας των μειώσεων μισθών συντάξεων και επιδομάτων, οι οποίες θα εντείνουν την ύφεση. Όσον αφορά το έλλειμμα, φέτος να αναμένεται να κλείσει στο 6,6% από 9% το 2011 και το 2013 να υποχωρήσει στο 4,2% του ΑΕΠ ή στα 8 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος θα αγγίξει 182,5% του ΑΕΠ ή στα 352.320 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα βάσει του οποίου αξιολογεί η τρόικα την Ελλάδα, φέτος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, έχοντας απόκλιση από το στόχο που αναγράφεται στο μνημόνιο (1% του ΑΕΠ). Το 2013 με τις παρεμβάσεις των 7,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2013, επηρεαζόμενος κυρίως από τη χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η μεταβολή του εναρμονισμένου πληθωρισμού το 2013 εκτιμάται στο 0,7%.
Από την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, η χώρα έχει επιχειρήσει δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 49 δισ. ευρώ ή 22,6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012. 
ΠΗΓΗ:koutipandoras.gr

Total Εναντίον Shell με Αφορμή τις Γεωτρήσεις στην Αρκτική



Η διοίκηση της γαλλικής Total στράφηκε την περασμένη εβδομάδα ενάντια στις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που σχεδιάζουν και υλοποιούν αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές στην περιοχή της Αρκτικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος, Κριστόφ ντε Μαρτζερί, τόνισε μιλώντας στους Financial Times ότι ο κίνδυνος από μια πιθανή διαρροή πετρελαίου είναι πολύ μεγάλος, καθώς οι γεωτρήσεις αυτές απέχουν πάρα πολύ από τις ακτές και τα πλησιέστερα κέντρα που μπορούν να συνδράμουν.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν δεκτές με θερμά σχόλια από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Shell στην Αλάσκα. Η Shell έχει αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα και μηνύσεις από τοπικούς πληθυσμούς, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο σχεδιασμός της. Παράλληλα, έχει δαπανήσει 4,5 δις. δολάρια τα τελευταία επτά χρόνια για την προετοιμασία των εργασιών στην Αλάσκα, πράγμα που σημαίνει ότι υπολογίζει στην ολοκλήρωσή τους.
Οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαϊκές πάντως φαίνεται πως δεν συμφωνούν με την Total, αφού συνεχίζουν απτόητες τα σχέδιά τους για εξόρυξη στην Αρκτική.  
ΠΗΓΗ:energia.gr