Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Συνάντηση Εταιρείας και σωματείο ΠΕΠΕΚΟ



Άκαρπη και  η σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μεταξύ Εταιρίας και ΠΕΠΕΚΟ. Η αγωνία των εργαζομένων δυστυχώς συνεχίζεται.... 

ΗΠΑ: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού


Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 0,338 εκατ. βαρέλια στα 394,552 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,015 εκατ. βαρέλια στα 220,667 εκατ. βαρέλια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (προς τους συναδέλφους των ΒΕΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            Αύριο Πέμπτη 23/05/13 και ώρα 16:00 σε αίθουσα του Control room των ΒΕΕ, καλούνται οι συνάδελφοι Επόπτες, Συντονιστές, Εργοδηγοί, Χειριστές Α΄ και Χειριστές από όλα τα ψηφία, να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη νέα διαδικασία έκδοσης αδειών καθώς επίσης και θέματα οργανογραμμάτων.
 ΠΗΓΗ:pseep.gr


Βραβείο στην πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με τίτλο «Συνεργασία για την Ασφάλεια, Τριετές Πρόγραμμα Ασφάλειας για την βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων και συμπεριφορών όλων των διευθυντικών στελεχών, προϊσταμένων και εργοδηγών»


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) διοργανώνει τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Καλής Πρακτικής στον τομέα της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.  Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εκστρατεία της περιόδου 2012 – 2013, με θέμα «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων», ξεκίνησε με την υποβολή των προτάσεων στις 31 Αυγούστου του 2012 προς όλες τις αρμόδιες αρχές των Κρατών – Μελών.  Για την Ελλάδα, αρμόδια υπηρεσία – εθνικός εστιακός πόλος για την αξιολόγηση των συμμετοχών και την πρόταση των δύο καλυτέρων προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό είναι η Διεύθυνση Διαχείρισης της Πληροφορίας & Παρακολούθησης Πολιτικής Συνθηκών Εργασίας για θέματα Ασφάλειας & Υγείας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Απασχόλησης.

Η πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. με τίτλο «Συνεργασία για την Ασφάλεια, Τριετές Πρόγραμμα Ασφάλειας για την βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων και συμπεριφορών όλων των διευθυντικών στελεχών, προϊσταμένων και εργοδηγών», επιλογή από το ευρύτερο Πρόγραμμα Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου.  Το Δεκέμβριο του 2012, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης και επελέγη για την Ελλάδα η πρόταση του Ομίλου μας καθώς και μία πρόταση από τον χώρο της Ναυτιλίας.

Στη φετινή διοργάνωση, την 11η στη σειρά, συναγωνίστηκαν μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους, από 29 κράτη εντός και εκτός της ΕΕ και ο EU-OSHA βράβευσε τα βέλτιστα παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον τομέα της πρόληψης κινδύνων.

Οι βραβεύσεις – διακρίσεις ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου “Ασφάλεια και Υγεία στις μικρές επιχειρήσεις και στους χώρους εργασίας: η πρόκληση και η ευκαιρία”, που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο από την Ιρλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στις 29 Απριλίου, μόλις μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (28 Απριλίου).  Σε αυτή την εκδήλωση απονεμήθηκαν δέκα βραβεία και δέκα διακρίσεις καλής πρακτικής από 52 προτάσεις που είχαν διακριθεί σε επίπεδο χώρας, σε αντίστοιχες εταιρείες και οργανισμούς.  Στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. απονεμήθηκε η διάκριση καλής πρακτικής η οποία δόθηκε από τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης κ. László Andor και την Dr. Christa Sedlatschek, Διευθύντρια του EU-OSHA.  Με τη  διάκριση αυτή, εκτός από την προβολή της πρότασης και της Εταιρείας συνολικά κατά την τελετή βράβευσης, το παράδειγμα που υποβάλλαμε εντάχθηκε στο εγχειρίδιο καλών πρακτικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού. 


Χώρα
Επιχείρηση
Θέμα
ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ
Aυστρία
Mahle Filtersysteme Austria GmbH
Ενθάρρυνση των εργαζομένων να αναφέρουν προβλήματα ασφάλειας
Φινλανδία
Lujatalo Oy
Μείωση της σωματικής καταπόνησης στον κατασκευαστικό κλάδο
Γαλλία
Armor SA
Ενσωμάτωση της υγείας και της ασφάλειας στην εταιρική στρατηγική
Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ
Καλλιέργεια νοοτροπίας ασφάλειας στον κλάδο της διύλισης πετρελαίου
Iρλανδία
Construction Safety Partnership
Βελτίωση των προτύπων ασφάλειας σε εργοτάξια
Noρβηγία
GE Healthcare Norway AS
Ένταξη της υγείας και της ασφάλειας στις προτεραιότητες των εργαζομένων και της διοίκησης
Πολωνία
CEMEX Polska
Ο επιτελικός ρόλος των διοικητικών στελεχών στην πρόληψη ατυχημάτων
Σλοβακία
U.S. Steel Kosice, s.r.o
Αποτελεσματική αναφορά ζητημάτων ασφάλειας σε μια μεγάλη χαλυβουργία
Σλοβενία
ASCOM D.O.O
Μείωση των μυοσκελετικών προβλημάτων στον κλάδο της μεταποίησης
Ηνωμένο Βασίλειο
Step Change in Safety
Βελτίωση της συμμετοχής των εργαζομένων στον κλάδο της υπεράκτιας εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου

 ΠΗΓΗ:osha.europa.eu

Συμμετοχή των εργαζομένων στην πρόληψη των κινδύνων


Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους γνωρίζουν πολύ καλά πώς επιτελούνται οι εργασίες στην πράξη και πώς μπορούν να καταστούν ασφαλέστερες. Για τον λόγο αυτόν, στους χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι συμβάλλουν ενεργά στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας, καταγράφονται συνήθως χαμηλότερα επίπεδα επαγγελματικών κινδύνων και χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων.

Ενημερωθείτε για τους οδηγούς και το υπόλοιπο υλικό του EU-OSHA που μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους να βελτιώσουν την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γρηγόρης Λαμπράκης: 50 χρόνια από τη δολοφονία του


Σήμερα 22 Μαΐου, συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του ηγέτη του κινήματος ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

 Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα ....
εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος. 

 Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
 
 Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).

 lambrakis-1
 Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία. 
LAMPRAKIS

  Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. 
 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φαινόμενα Παραβίασης Δικαιωμάτων και Εξαπάτησης Ανέργων από Επιχειρήσεις της Ιδιωτικής Αγοράς Επαγγελματικής Κατάρτισης


Η ΓΣΕΕ καταδικάζει τις γενικευμένες πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύχθηκαν από παρόχους κατάρτισης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών» με συνέπεια τη «στρέβλωση» των όρων υλοποίησής της και «θύματα» χιλιάδες άνεργους νέους.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη μερίδα των παρόχων κατάρτισης επιδόθηκε στη συστηματική παραπληροφόρηση των ανέργων υποστηρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να αιτηθούν τη σχετική συμμετοχή τους, ενώ παρουσιάστηκαν ως δήθεν «μεσολαβητές» για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς τους.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα προσωπικά δεδομένα των ανέργων, υπέβαλλαν ηλεκτρονικά την αίτηση για λογαριασμό τους, και σκοπίμως παρέλειψαν να τους γνωστοποιήσουν το μοναδικό κωδικό Κ.Α.Υ.Α.Σ. (Κωδικός Αριθμού Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής).
Κατ΄αυτό τον τρόπο διαμορφώθηκε ένα ιδιότυπο καθεστώς «ομηρίας» των ανέργων και επιχειρήθηκε η χειραγώγησή τους με την παραβίαση του προβλεπόμενου δικαιώματός τους να επιλέγουν ελεύθερα τόσο τον πάροχο όσο και το Πρόγραμμα Κατάρτισης με γνώμονα την αξιολόγηση της προσφερόμενης ποιότητας, τις ιδιαίτερες ανάγκες και την εξειδίκευσή τους, τις δυνατότητες και τις προσδοκίες τους.
Η ΓΣΕΕ τονίζει προς τους ανέργους που θα ενταχθούν τελικώς στο πρόγραμμα, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το «κουπόνι κατάρτισης» (training voucher) σε όποιο κέντρο επαγγελμα-τικής κατάρτισης επιθυμούν που είναι φυσικά πάροχος κατάρτισης, ανεξάρτητα από τον πάροχο που ενδεχομένως «μεσολάβησε» για τη συμμετοχή τους.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μετατρέπεται η αγωνία των ανέργων σε «πεδίο» κερδο-σκοπικής παραπλάνησης από επιχειρήσεις της ιδιωτικής αγοράς επαγγελματικής κατάρτισης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΓΣΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανέργους και πρωταρχική επιδίωξη τη βέλτιστη κοινωνική και αναπτυξιακή αποτελεσματικότητα της εν λόγω Δράσης προχώρησε στη σύνταξη ενός συνοπτικού Οδηγού Πληροφόρησης-Ενημέρωσής τους, ώστε να απεγκλωβιστούν οι άνεργοι από τις «κατασκευασμένες» δεσμεύσεις που έθεσαν οι κάθε λογής επιτήδειοι.
Για τη Συνομοσπονδία η θεωρητική κατάρτιση επιβάλλεται να έχει ξεκάθαρη στόχευση που δεν πρέπει να είναι άλλη από την ουσιαστική αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, και σε καμία περίπτωση να μη λειτουργεί ως «μανδύας» για την καταχρηστική κάλυψη θέσεων μισθωτής εργασίας από Προγράμματα Πρακτικής ¶σκησης. Κάθε τέτοια λογική θα μας βρίσκει σθεναρά απέναντί της.
Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αφενός μεν να ενημερώσουν τους ανέργους για τα δικαιώματά τους και αφετέρου να διαφυλάξουν την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Επισυνάπτεται ο Οδηγός Ενημέρωσης-Πληροφόρησης των ανέργων που συμμετείχαν στη Πρόσκληση «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών»


Συνοπτικός Οδηγός Πληροφόρησης-Ενημέρωσης Ανέργων 
για τη συμμετοχή τους στην Πρόσκληση
«Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους έως 29 ετών»
1. Η επίσημη ενημέρωση γίνεται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα: https://www.voucher.gov.gr
2. Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία αναγράφονται ρητά στην πρόσκληση του Προγράμματος (βλ. Διαδικασία Επιλογής των Ωφελούμενων και Κριτήρια Μοριοδότησης) στην ιστοσελίδα: https://www.voucher.gov.gr και σε καμία περίπτωση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία «υπόσχεσης» ή «μεσολάβησης». Καλούμε τους ανέργους να διαβάζουν προσεκτικά τη μοριοδότησή τους με βάση τους τελικούς πίνακες κατάταξης.
3. Τα προγράμματα κατάρτισης με «training voucher» έχουν ως επιδίωξη οι άνεργοι να επιλέγουν τους παρόχους κατάρτισης που επιθυμούν με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα κριτήριά τους, και όχι το αντίθετο.
4. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα: https://www.voucher.gov.gr, στην οποία αναρτώνται και οι πίνακες κατάταξης των ωφελούμενων. Οι πίνακες κατάταξης του Μητρώου Ωφελούμενων περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς (ΚΑΥΑΣ) των συμμετεχόντων.
5. Οι επιτυχόντες επιλέγονται από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Δεν υπάρχει κανένα μητρώο ΚΕΚ από το οποίο αντλούνται άνεργοι και μάλιστα με προτεραιότητα. 
6. Οι άνεργοι δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση έναντι των παρόχων κατάρτισης πριν παραλάβουν την «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας. Οποιοδήποτε προσύμφωνο συνεργασίας πριν την παραλαβή της επιταγής δεν είναι δεσμευτικό και είναι παράνομο.
7. Οι άνεργοι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά στους παρόχους κατάρτισης πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ιστοσελίδα https://www.voucher.gov.gr
8. Μετά την παραλαβή της «επιταγής εισόδου» στην αγορά εργασίας από τους ωφελούμενους συνάπτεται σύμβαση συνεργασίας (που συνιστά ενεργοποίηση της επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας) με τον πάροχο κατάρτισης και την επιχείρηση όπου θα υλοποιηθεί η 5μηνη πρακτική άσκηση, η οποία ωστόσο δεν αποτελεί σύμβαση εργασίας. Ο ωφελούμενος στο διάστημα αυτό και μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι καταρτιζόμενος και δικαιούται το εκπαιδευτικό επίδομα.
9. Η παραπάνω σύμβαση συνεργασίας έχει ισχύ 90 ημερολογιακών ημερών. Εάν παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα και ο πάροχος κατάρτισης δεν υποβάλει Δήλωση Έναρξης Τμήματος, τότε λύεται αυτοδίκαια η σύμβαση μεταξύ ωφελούμενου, παρόχου κατάρτισης και επιχείρησης. Σε αυτή τη φάση ο ωφελούμενος δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με παραπάνω από έναν πάροχο κατάρτισης.
10. Μετά τη λήξη της 5μηνης Πρακτικής ¶σκησης και εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί μπορεί να προσλάβει τον καταρτιζόμενο ως εργαζόμενο, συνάπτοντας μαζί του σύμβαση εργασίας.
11. Κατά την υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας και πριν την ολοκλήρωση της Κατάρτισης, οι άνεργοι δεν πρέπει να παραδίδουν την πρωτότυπη επιταγή, αλλά μία απλή φωτοτυπία.
12. Τέλος, όσοι από τους ανέργους έχουν καταστεί θύματα τέτοιας παραπληροφόρησης μπορούν να απαιτήσουν από τον πάροχο κατάρτισης –ο οποίος έκανε την αίτηση για τους ίδιους– να τους γνωστοποιήσει τον κωδικό Κ.Α.Υ.Α.Σ. (Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής) προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι ίδιοι πρόσβαση στα αποτελέσματα επιλογής μέσα από την ιστοσελίδα: https://www.voucher.gov.gr, χωρίς φυσικά καμία δέσμευση απέναντί του. 
ΠΗΓΗ:gsee.gr

Υιοθετήθηκε Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο

Πετρελαιοπηγή
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες την νέα ευρωπαϊκή Οδηγία όσον αφορά στην ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα να αποδεικνύουν την ικανότητα τους για κάλυψη ζημιών προτού αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, καθώς και να υποβάλλον εκθέσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κινδύνων και ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις δραστηριότητες τους.
Σύμφωνα με την νέα Οδηγία, όλοι οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν πρόσβαση σε επαρκείς υλικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την πρόληψη σοβαρών ατυχημάτων, ενώ δεν πρόκειται να τους χορηγείται άδεια, εφ’ όσον δεν προσκομίσουν τα απαραίτητα χαρτιά. Επιπλέον, οι εταιρείες θα παρέχουν ένα εσωτερικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, δίδοντας μια πλήρη περιγραφή του εξοπλισμού και των διαθέσιμων πόρων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ατυχήματος και όλες τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό των κινδύνων και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών.
«Χρειαζόμαστε αυστηρότερα πρότυπα σε ό, τι αφορά στην διαχείριση κινδύνου. Πιστεύουμε ότι οι κανόνες που υιοθετήσαμε σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Ίβο Μπέλετ, που εισηγήθηκε στην σχετική Οδηγία. Αναφερόμενος στην Αρκτική, ο ίδιος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία στα ύδατα του Βορείου Πόλου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να επιβάλει κάποιο μορατόριουμ στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να καταρτίζουν εξωτερικά σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που θα καλύπτουν όλες τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις γεωτρήσεως εντός της δικαιοδοσίας τους. 
ΠΗΓΗ:.energia.gr

ΜΟΗ: Ζημιές 14 εκ. ευρώ προβλέπει για το α΄ τρίμηνο η IBG


Ζημιές 14,2 εκατ. ευρώ αναμένει για τη Motor Oil το α΄ τρίμηνο η Επενδυτική Τράπεζα, η οποία αποδίδει τα αποτελέσματα στις επιπτώσεις της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου και της έκτακτης επιβάρυνσης 15 εκατ. από φορολογία.
Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι ζημιές από αποθέματα αναμένονται στα 9 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι κερδών 10 εκατ. στο Q1 του 2012. Τα κέρδη της εταιρίας, εξαιρουμένων των έκτακτων παραγόντων, εκτιμώνται στα 10 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA της εταιρίας αναμένονται στα 42,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ετήσια βάση
 ΠΗΓΗ:energypress.

ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, MAMIDOIL JETOIL βραβεύθηκαν από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης


Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και MAMIDOIL JETOIL βραβεύθηκαν για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών για το 2012, βάσει του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index).
Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index - διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης - πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα για 5η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).
Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν –σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά– τις επιδόσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα κριτήρια της αξιολόγησης φέτος παρουσίασαν αυξημένη δυσκολία, λόγω της αναθεώρησής τους από τo BITC, που προσπαθεί διαρκώς να ανανεώνει τη μεθοδολογία του, καθρεφτίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της Εταιρικής Ευθύνης. Παράλληλα, νέες εταιρείες συμμετείχαν φέτος στην αξιολόγηση, διευρύνοντας την “οικογένεια” του CR INDEΧ.
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.
Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι εταιρείες:
στην κατηγορία PLATINUM: DIAGEO Hellas, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς
στην κατηγορία GOLD: Ideales, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
στην κατηγορία SILVER: GENESIS Pharma, MAMIDOIL JETOIL, Novartis Hellas, VODAFONE
στην κατηγορία BRONZE: ALPHA BANK, SCA Hygiene Products, ΔΕΠΑ
Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο:
Best progress PLATINUM award: DIAGEO Hellas, ΟΤΕ
Best Progress GOLD award: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Best progress SILVER award: GENESIS Pharma
Best progress BRONZE award: ΔΕΠΑ
Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Novartis Hellas
Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: VODAFONE 
ΠΗΓΗ:energypress.gr

ΕΛΠΕ: Αύξηση τιμής - στόχου και σύσταση "hold" από Societe Generale


Σε αύξηση της τιμής – στόχου στα 9,4 ευρώ ανά μετοχή από 8,1 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Societe Generale για τα ΕΛΠΕ, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση από “buy” σε “hold”.
Όσον αφορά τα καθαρά EBITDA του συνόλου της χρήσης 2013, ο οίκος προχωρά σε αναβάθμιση στα 493 εκατ. ευρώ από 593 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, ορισμένες από τις δραστηριότητες decoking στο διυλιστήριο της Ελευσίνας περιόρισαν σημαντικά την παραγωγή το α’ τρίμηνο και έτσι αναμένει αρνητική συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη από την Ελευσίνα το α’ τρίμηνο.
Ο οίκος προβλέπει «καθαρά» EBITDA στα 73 εκατ. ευρώ για τον όμιλο (από 75 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 78 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2012).
Παράλληλα, μειώνει την πρόβλεψή της για τα καθαρά κέρδη του συνόλου της χρήσης στα 141 εκατ. ευρώ, από 262 εκατ. ευρώ προηγουμένως. 
ΠΗΓΗ:energypress.gr