Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Βίντεο: Εξευτέλισαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ - Επίσημα δεκτά τα Σκόπια ως "Μακεδονία"


Εξευτέλισαν την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, υποδεχόμενοι στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών ως "υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας" με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Φ.Ράσμουνσεν στο άκουσμα της υβριστικής φράσης για την Ελλάδα να χαμογελά πλατιά και να υποδέχεται με μία θερμή χειραψία τον Σκοπιανό,, όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ.Κάμερον!

Πρακτικά προσπάθησαν  να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ από το "πράθυρο" με μία de facto ενέργεια παρακάμπτοντας την απόφαση του Βουκουρεστίου τον Μάϊο 2008 που ήταν και μία από τις αιτίες που υπονομεύθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ε.Βενιζέλος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ο, κάποτε, "σκοπιοφάγος πατριώτης" που υποτίθεται ότι είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την στάση της στο θέμα των Σκοπίων, έκανε το όλο θέμα "γαργάρα".

Η υποδοχή του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών από τον τελετάρχη ως "υπουργού Εξωτερικών της Μακεδονίας" και η θερμή υποδοχή του από τον γ.γ. του νΑΤΟ Φ.Ράσμουνσεν είναι ένα εθνικό σκάνδαλο.

Και πηγές του ΥΠΕΞ έλεγαν ότι "Έκανε λάθος ο τελετάρχης" και κλείνουν εκεί το θέμα! Λες και υπάρχει περίπτωση ο τελετάρχης (μάλλον ένας Βρετανός αξιωματικός, αν καταλάβαμε καλά από την προφορά του) υπήρχε πρίπτωση να χαρακτηρίσει με την ονομασία που δεν έχει, ο εκπροσωπος ενός κρατιδίου "της πλάκας" όπως τα Σκόπια.

Ενα λάθος που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο και βέβαια όταν ο ίδιος ο Φ.Ράσμουνσεν και ο νο 2 μετά τον Μ.Ομπάμα στο ΝΑΤΟ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ.Κάμερον, κάνουν δεκτό τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ με μία "φαρδιά αγκαλιά" ως "υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας" και δεν υπήρξε άμεση αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, ουσιαστικά και de facto αποδέχθηκε ότι εντος του ΝΑΤΟ τα Σκόπια μπορούν να χαρακτηρίζονται ως "Μακεδονία".
Ολα αυτά ενώ τα ευρήματα στην Αμφίπολη πάνω στα οποία ηκυβέρνηση έχει στήσει ολόκληρο πολιτικό παιχνίδι, είναι αποστομωτικά για τους Σκοπιανούς και τους ουσιαστικούς συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.



ΠΗΓΗ:defencenet.gr

ΣΚΛΗΡΟ ΠΑΡΙΣΙ




ΠΗΓΗ:skitsoblog.blogspot.gr

Ο Βενιζέλος υπερηφανεύτηκε ότι απέτρεψε το δημοψήφισμα και χειροκροτήθηκε!!!

venizelos-pasok-zappeio-660
Να λοιπόν σε τι δημοκρατία ζούμε. Να λοιπόν ποιο είναι το πολιτικό μας σύστημα. Κατά τη χθεσινή ομιλία του στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, υπερηφανεύτηκε ότι αγωνίστηκε να αποτρέψει το γνωστό δημοψήφισμα που είχε προαναγγείλει ο κ. Παπανδρέου.

Πως είναι δυνατόν να το λέει αυτό ένας αρχηγός κόμματος και υπουργός;; Πως είναι δυνατόν να υπερηφανεύεται ότι απέτρεψε την προσφυγή στον ίδιο το λαό, του οποίου υποτίθεται ότι είναι αντιπρόσωπος, ώστε ο λαός να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του, ακόμα και αν έπρεπε να αποφασίσει αν ήθελε να παραμείνει ή να φύγει από το ευρώ και την αγκαλιά των Γερμανών;;

Τι να υποθέσουμε; Να υποθέσουμε ότι ο λαός δεν κρίνεται από τους πολιτικούς ως ικανός να πάρει μια τέτοια απόφαση, αλλά παρόλα αυτά είναι ικανός να ψηφίζει τον κ. Βενιζέλο και τους άλλους πολιτικούς που έχουν την ίδια άποψη;

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι βρέθηκαν Έλληνες στο ακροατήριο (προφανώς κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ) που χειροκρότησαν αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος.

Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο ακόμα για τη δημοκρατία, η οποία είναι και η μόνη λύση εξόδου από την κρίση.

Πέτρος Χασάπης


ΠΗΓΗ:olympia.gr

ΠΟΠΕΚ: Πετρέλαιο Κίνησης Χρησιμοποιείται για Θέρμανση


Το πετρέλαιο κίνησης χρησιμοποιείται και ως πετρέλαιο θέρμανσης και έτσι δικαιολογείται η αύξηση της κατανάλωσης του, όταν τα υπόλοιπα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων και των βενζινών, παρουσιάζουν μείωση.
Την άποψη αυτή υποστηρίζει η ΠΟΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι η αποφορολόγηση του πετρελαίου κίνησης ευνοεί όσους μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση του, καθώς καταλήγει έτσι να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στο 10μηνο του 2013 ήταν 11% και στο σύνολο του έτους έκλεισε με μια αύξηση της τάξης του 8%. Οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται και μέσα στο τρέχον έτος, αν και επίσημα στοιχεία προς το παρόν δεν δίνονται, καθώς εντοπίζονται υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες αμφισβητούνται και για το λόγο αυτό επιδιώκεται να ελεγχθούν.
Η ΠΟΠΕΚ θεωρεί ότι η διαρκώς εντεινόμενη ύφεση της οικονομίας δεν δικαιολογεί την αύξηση στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαγγελματίες, αλλά και αγρότες, οι οποίοι προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης για τις ανάγκες των επιχειρήσεων τους, μέρος του οποίου προορίζουν για θέρμανση. Έτσι, η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να συνέβαλε στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, αλλά οδήγησε τελικά στην κακή χρήση του πετρελαίου κίνησης, εκτιμά η ΠΟΠΕΚ. Όσοι μπορούν, αντί να χρησιμοποιούν το τελευταίο αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους, το προορίζουν και για τη θέρμανση των κατοικιών τους. Με την αποφορολόγηση του πετρελαίου κίνησης κερδίζουν διπλά. Και στην τιμή, αλλά και στην επίδειξη εξόδων για την επιχείρηση τους. Έτσι, βέβαια, φαίνεται να εμφανίζεται μια παράλογη εικόνα. Αυτοί οι οποίοι κακώς χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο θέρμανσης αντί κίνησης πριν από την εξίσωση του ΕΦΚ, τώρα χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης και για τη θέρμανση τους.
Η ΠΟΠΕΚ επιμένει στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, για να ζωντανέψει η κατανάλωση του και προτείνει στις αρμόδιες κρατικές αρχές, αφενός να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε επιχειρήσεις προκειμένου να διασταυρώσουν αν οι δαπάνες τους για πετρέλαιο κίνησης συνάδουν με τον κύκλο εργασιών τους και αφετέρου η αποφορόλογηση του πετρελαίου κίνησης να συμπίπτει με του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι πρατηριούχοι παραδέχονται ότι η κάθετη πτώση στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των υπόλοιπων καυσίμων, είχαν σαν αποτέλεσμα οι κεφαλαιουχικές ανάγκες τους να αυξηθούν κατακόρυφα. Το 65-75% των πρατηρίων, σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, υποχρεώνονται να προπληρώνουν προκειμένου να αγοράσουν καύσιμα για το πρατήριο τους. Η συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν να οδηγηθούν, όπως λέει η ΠΟΠΕΚ, πολλά πρατήρια σε κλείσιμο από το 2008 έως σήμερα, ενώ σταδιακά αρκετά είναι αυτά που μετατρέπονται σε ιδιολειτουργούμενα από τις εταιρίες εμπορίας. Το 2008, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ, από τα 8.500 πρατήρια εν λειτουργία, τα 300 ήταν ιδιολειτουργούμενα, ενώ φέτος από τα 6.500 πρατήρια που υπάρχουν τα 1000 ανήκουν στην ιδιοκτησία εταιριών, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φθάσει στα τέλη του 2015 στα 1500-1800 πρατήρια.
Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης θα απασχολήσει τη διοίκηση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, που προγραμματίζεται να συνεδριάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Συνεπώς, η επίσημη τοποθέτηση του Συνδέσμου και πάνω στις θέσεις που ανέπτυξε η ΠΟΠΕΚ, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του.

ΠΗΓΗ:energia.gr

Rosneft: Καταργεί 1.000 θέσεις εργασίας στελεχών


Εως και χίλιες θέσεις εργασίας, αναμένεται να καταργήσει η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ» οι καταργήσεις θέσεων εργασίας μπορεί να αφορούν το 20% ως το 25% των στελεχών, δηλαδή περίπου χίλια πρόσωπα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το προσωπικό των γραφείων της Μόσχας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και η τάση ενισχύθηκε με την εξαγορά πέρυσι της εταιρείας TNK-BP, ανταγωνίστριας της Rosneft, έναντι 55 δισεκ. δολαρίων.

«Η Rosneft εργάζεται για να μειώσει τις δαπάνες της, μεταξύ άλλων και αριστοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της», δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, διαψεύδοντας ότι θα υπάρξουν «μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας».


ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία: ατελείωτα πεταμένα λεφτά στις αγορές ηλεκτρισμού, στην Ευρώπη του στασιμοπληθωρισμού.


Η ηλεκτρική ενέργεια έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό, που τη διαφοροποιεί από οποιοδήποτε άλλο βιομηχανικό προϊόν: δεν αποθηκεύεται σε μεγάλες ποσότητες με οικονομικά αποδεκτό τρόπο. Επιπλέον, διακινείται με καλώδια, τα οποία έχουν συγκεκριμένη κάθε φορά χωρητικότητα, δεν υπάρχει η έννοια της άπειρης μεταφορικής ικανότητας. Η μεταφορά σε πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις γίνεται ακριβή υπόθεση, καθόσον η ενέργεια πρέπει να έχει και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οποιαδήποτε χρονική στιγμή η παραγωγή πρέπει να υπερκαλύπτει τη ζήτηση, αφού στην αντίστροφη περίπτωση κάποια φορτία δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η "αγορά" συνεπώς είναι η ζήτηση που διαμορφώνεται κάθε στιγμή.

Για το λόγο αυτό, αν κατασκευάσουμε άπειρα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, για λόγους ανταγωνισμού των παραγωγών μεταξύ τους, ειδικά στον ηλεκτρισμό καταλήγουμε να έχουμε εργοστάσια που κάθονται, αφού δεν υπάρχει ...
αγορά να πουλήσουν ενέργεια. Τα εργοστάσια όμως για να γίνουν χρειάζονται κεφάλαια, πολλά κεφάλαια, τα οποία κατά κανόνα δεν υπάρχουν και εξασφαλίζονται με δανεισμό. Καταλήγουμε με δανεισμένα παρκαρισμένα κεφάλαια σε ανενεργά εργοστάσια, εργοστάσια που όταν κατασκευάζονται το γνωρίζουμε ότι θα είναι ανενεργά. Αυτά δεν ισχύουν μόνο για την Ελλάδα, ισχύουν για όλο τον πλανήτη. Και ισχύουν ιδίως για την Ευρωζώνη, με τα αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα, λόγω της πολιτικής της λιτότητας και του "σκληρού" ευρώ, που έχει επιβάλλει παντού η Γερμανία.

Όταν τα κεφάλαια παρκάρονται σε ανενεργά εργοστάσια και δεν εξυπηρετούνται, υπάρχει συνολικό πρόβλημα για την κοινωνία. Τα κεφάλαια, ιδιαίτερα σε χρεοκοπημένες χώρες, είναι είδος σε ανεπάρκεια και είναι υπερβολική πολυτέλεια να παρκάρονται. Αυτό έχει συμβεί ιδίως τώρα με τις επενδύσεις που έγιναν στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στην Ισπανία, στη Γερμανία, φυσικά και στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες όπου έχει χαθεί το μέτρο. Την ίδια στιγμή η οικονομική κατάσταση ολόκληρης της Ευρωζώνης πάει απ' το κακό στο χειρότερο.

Στην Ισπανία η Iberdrola ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά το 2014-16 και θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό. Απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η εξαγγελία της, αφού σύμφωνα με τους Financial Times, "Spain’s power stations can generate up to 108GW, or more than twice the highest demand they have ever had to meet, which was 45GW in 2007- τα εργοστάσια ηλεκτρισμού της Ισπανίας έχουν δυνατότητα να παράγουν έως 108GW, ή πάνω από δυο φορές την υψηλότερη ζήτηση που σημειώθηκε ποτέ, που ήταν 45GWτο 2007". Εδώ βέβαια να διευκρινίσουμε ότι οι FT τα ΄χουν λίγο μπερδέψει, το 108GW είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Ισπανίας μαζί με τις ΑΠΕ και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση το σύστημα να παράγει 108GW.

Από το 2008 ήρθε και στην Ισπανία η κρίση και η ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε, αλλά συνέχισαν να βάζουν "πρασινάδες" σαν να μην έτρεχε τίποτα. Η αιχμή φορτίου το 2013 ήταν 39,963GW και, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ζήτηση στο ηπειρωτικό σύστημα, (χωρίς τα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες), ήταν μόλις 36,054GW. Κατέληξαν με ένα πελώριο έλλειμμα, 30 δισ. ευρώ, και τώρα χτυπούν το κεφάλι τους. Όταν έσκασε η φούσκα των ΑΠΕ στην Ισπανία χρειάστηκε να κόψουν και να ξανακόψουν τις ταρίφες και να αυξήσουν τη φορολογία, με αποτέλεσμα τώρα η Iberdrola -και όχι μόνο αυτή- να γκρινιάζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς της κόστισαν το 2013 801 εκατ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο 2014 255 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Επειδή βέβαια κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις, αυτά είναι λεφτά που γλύτωσαν οι Ισπανοί καταναλωτές, όσο κι αν αυτό δεν ενδιαφέρει την Iberdrola.

Μαντέψατε μήπως τώρα ποια άλλη χώρα, εκτός απ' τη Γερμανία, ενδιαφέρεται να κάνει διασυνδέσεις δικτύων υψηλής τάσης με "έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος"; Για να μπορέσει όμως να πουλήσει η Ισπανία στην Ευρώπη, ακόμα κι αν γίνουν διασυνδέσεις, πρέπει να είναι πιο φθηνή από την Γαλλία και τη Γερμανία, κάτι που δεν συμβαίνει. Η Γαλλία κάθεται πάνω στα πυρηνικά της και δεν ασχολείται με "πρασινάδες", ενώ η Γερμανία ψάχνει πώς και πώς να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα, έχει μεγάλη παραγωγή και χαμηλές τιμές,  σε ένα ιδιότυπο dumping ενέργειας.

Για τη Γερμανία τα έχουμε γράψει πρόσφατα, "η πιο πράσινη από ποτέ" ηλεκτροδοτείται κυρίως από λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικά.

Και στην Ελλάδα, που δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι είμαστε ένα σχεδόν απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα στη ΝΑ εσχατιά της ηπείρου και δεν έχουμε τη γεωγραφική θέση της Αυστρίας ή της Ελβετίας, αφού επί 15 χρόνια βάζουμε φυσικό αέριο και "πρασινάδες", τώρα ψάχνουμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε τα κεφάλαια που πετάξαμε. Η τελευταία εφεύρεση, για να πληρωθούν λεφτά σε εργοστάσια που διαφορετικά θα κλείσουν, λέγεται "ευελιξία". Όλοι βέβαια ξέρουμε ότι όταν κλείνουν εργοστάσια και δεν γίνονται επενδύσεις, η φυσιολογική κατάληξη είναι να γίνει "της Καλιφόρνιας", να καταρρεύσει το ηλεκτρικό σύστημα και να έχουμε ένα μεγαλόπρεπο μπλακ-άουτ. Αυτό κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το θέλει, άρα κάποια λύση πρέπει να βρεθεί, χωρίς ο καταναλωτής να επιβαρύνεται άσκοπα.

Όπως λοιπόν είδαμε στο energia.gr, "το θέμα της ευελιξίας αποτελεί τον πυρήνα της μελέτης του καθηγητή του ΕΜΠ Παντελή Κάπρου, που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ και στην οποία βασίζεται η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής για την αναδιοργάνωση των ΑΔΙ. Με βάση τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών, που αναμένεται να ενταθεί ως το 2020, η μελέτη εκτιμά ότι το θέμα της επάρκειας ισχύος δεν περιορίζεται μόνον στις ώρες αιχμής του φορτίου, αλλά μπορεί να εμφανισθεί και στη διάρκεια της ημέρας, με απότομες μεταβολές, που αποδίδονται στη μεταβλητότητα των ΑΠΕ. Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη ευέλικτων μονάδων, που θα μπορούν να εισέρχονται άμεσα στο σύστημα για να θεραπεύουν τη μεταβαλλόμενη ισχύ και να αποτρέψουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο ενός black out. Οι μονάδες αυτές είναι του φυσικού αερίου και μόνον, σύμφωνα με τη μελέτη".

Δεν βρήκαμε κάπου τη μελέτη, αλλά απ' την πιο πάνω παράγραφο φαίνεται ότι κάποιοι "ανακάλυψαν την Αμερική" και βλέπουν μετασχηματισμό του ηλεκτρικού συστήματος, που να βασίζεται εφεξής σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Πανάκριβες οι ΑΠΕ στην Ελλάδα, πανάκριβο και πλέον και επισφαλές το φυσικό αέριο, τι θα πληρώνει στο τέλος ο καταναλωτής;

Λέει όμως κι άλλα ωραία το δημοσίευμα: "Η αμοιβή της ευελιξίας αποτελεί επί της ουσίας εξαιρετικά μοντέρνα επιλογή, που άρχισε να εφαρμόζεται εδώ και λίγο καιρό στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.Στην Ευρώπη καμία χώρα δεν την έχει υιοθετήσει ως τώρα, αν και ως θέμα απασχολεί τις αρμόδιες κατά τόπους αρχές.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της μελέτης Κάπρου έχουν τύχει θετικής έγκρισης και από την Κομισιόν και έρχονται να θεραπεύσουν όχι μόνον τις σημερινές αδυναμίες του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά και να καλύψουν τις αιτιάσεις της τρόικας για την αναδιοργάνωση της εγχώριας αγοράς".

Είμαστε "ωραίοι, μοντέρνοι και πρωτοπόροι στην Ευρώπη"! Το "χρεοκοπημένοι", πολύ βολεύει ώρες-ώρες να το ξεχνάμε; Κι αφού το ενέκρινε(;) η Κομισιόν, τι τις θέλετε τις διαβουλεύσεις; Και ποιές αιτιάσεις μπορεί να έχει η τρόικα για την εγχώρια αγορά; Εδώ μόλις τον Ιούλιο ψηφίστηκε το νομοσχέδιο διάλυσης της ΔΕΗ, έχει η τρόικα αιτιάσεις; Ή απλά άνοιξε η όρεξη στους ντόπιους καρχαρίες της ενέργειας και για μια ακόμα φορά βγάζουν μπροστά την τρόικα, για να σβήσουν τελείως τον ενοχλητικό λιγνίτη, που όλο μπλέκεται στα πόδια τους κι επιμένει να παράγει τη φθηνότερη κιλοβατώρα;


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Η μείωση του εργατικού Δυναμικού και η προσωρινή επιδοτούμενη απασχόληση έχουν σταθεροποιήσει την ανεργία, λέει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Η μείωση του εργατικού Δυναμικού και η προσωρινή επιδοτούμενη απασχόληση έχουν σταθεροποιήσει την ανεργία, λέει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
*Μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι έχασαν 43 δισ απ' τον πραγματικό τους μισθό και γύρισαν στην εποχή του 1984 με βάση την αγοραστική τους δύναμη

*Υψηλή θα διατηρηθεί η ανεργία (το 2020 θα κυμαίνεται 22%-23%)

Αυτά είναι κάποια ..ενδεικτικά  ανησυχητικά στοιχεία τα οποία διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2014  , σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πσνεπιστημίου και Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΕ που συντόνισε την εκπόνηση της μελέτης «όσο συνεχίζονται οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας θα συνεχιστεί και το αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία.»

Στην Έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία, εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

-Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010 - 2013 κατά 41 δισ ευρώ. Έως το τέλος του 2014 η μείωση θα είναι επιπλέον 2 δισ ευρώ. 

Επισημαίνεται ότι οι αποδοχές μειώθηκαν από 10% έως 50% κυρίως μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, την τελευταία τριετία.

Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.

Όσον αφορά στην ανεργία για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (λιγότεροι περίπου 80.000 άνεργοι) η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22-23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα παραμένει στοχευμένη με προσήλωση στη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των εσόδων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, δε θα βοηθήσει αλλά αντιθέτως θα επιδεινώσει εκτός των άλλων την κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Τα 14,5 δισ ευρώ τα οποία θα είναι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη στόχευση δε θα επιτύχουν το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Δυσμενείς επίσης εξελίξεις προβλέπονται στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος οι οποίες σηματοδοτούν την «ώρα μηδέν» για το ασφαλιστικό.

Το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του ΣΚΑ είναι το 2016 γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Έντονη κινητικότητα στα ΕΛ.ΠΕ.

Έντονη κινητικότητα στα ΕΛ.ΠΕ.
Έντονη κινητικότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια με την μετοχή να κινείται στα 5,40 ευρώ και συναλλαγές πάνω από 100 χιλιάδες τεμάχια. Τα επίπεδα τιμών, όμως, της μετοχής βρίσκονται σε επίπεδα τιμών κοντά στις 860-900 μονάδες (Νοέμβριος 2012) ενώ η εταιρεία από τότε έχει διανύσει σημαντική απόσταση.

Για την μετοχή επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον ξένος οίκος του εξωτερικού που δραστηριοποιείται στην Αθήνα, καθώς έχει πελάτες από την Σαουδική Αραβία. 


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ανακάμπτουν οι ελληνικές εξαγωγές στα πετρελαιοειδή


Μπορεί στο πρώτο πεντάμηνο οι εξαγωγές στα πετρελαιοειδή να υποχώρησαν κατά περίπου 13%, ωστόσο τον Ιούνιο η πτώση δείχνει να φρενάρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη πορεία των εξαγωγών, αλλά και τα όσα ανακοίνωσε προ ημερών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι εξαγωγές πετρελαιοειδών στο εξάμηνο ανέκαμψαν με συνέπεια να αποκλιμακωθούν και οι πτωτικές τάσεις. Ετσι, από 8%, που ήταν η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο 5μηνο του έτους, περιορίστηκε στο 4%.
Συνολικά, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, αλλά υπολείπονται ελαφρώς των περυσινών επιδόσεων, κι αυτό μάλλον οφείλεται στις εργασίες συντήρησης που είχαν γίνει στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Το Μάρτιο, η λειτουργία του διυλιστηρίου σταμάτησε για απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης.
Αλλά μετά την ολοκλήρωσή τους το διυλιστήριο επανήλθε σε πλήρη λειτουργία, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι εξαγωγές πετρελαιοειδών ανέκαμψαν τον Ιούνιο.
Τέσσερις-πέντε αγορές
Τα τελευταία χρόνια, τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν βάλει σαν στόχο τέσσερις- πέντε τεράστιες πληθυσμιακά αγορές, προκειμένου με "όπλο" τους το διυλιστήριο της Ελευσίνας να καταφέρουν ως το 2015 να εξάγουν το 40% της παραγωγής τους σε πετρελαιοειδή.
Ποιές είναι οι εν λόγω αγορές; Τουρκία, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και επιλεκτικές αγορές της Ευρώπης.
Εκεί θα εστιάσουν την αύξηση των εξαγωγών τους τα Ελληνικά Πετρέλαια για να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση πωλήσεων στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μια σειρά από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της ΝΑ Μεσογείου, δηλαδή σε Αίγυπτο, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, και τα χιλιάδες φορτηγά και οχήματα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στους δρόμους, έχουν μεγάλη ανάγκη για ντίζελ, ένα αυξανόμενα ελλειμματικό προιόν.
Η ζήτηση για πετρελαιοειδή στις χώρες αυτές, από 3,76 εκατ. μετρικούς τόνους το 2010, αναμένεται να φτάσει στα 4,16 εκατ. τόνους το 2025, κυρίως λόγω του ντίζελ κίνησης (σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Wood Mackenzie, Regional Outlook Mediterranean).
Μόνο η γειτονική Τουρκία υπολογίζεται ότι θα έχει ένα έλλειμμα σε ντίζελ της τάξης των 6 εκατ. τόνων κατʼ έτος. Επίσης, στη γειτονική μας χώρα, τα ΕΛΠΕ, εκτός από καύσιμα, διανέμουν ήδη μεγάλες ποσότητες σε πετροχημικά.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Αθώο η κάτι κρύβει ;


Το εκκαθαριστικό του μήνα πια με ηλεκτρονική μορφή ( email ). Αθώο η κάτι κρύβει ;

Αλβανικό πετρελαϊκό deal με ελληνικό… «χρώμα»


Η είδηση έρχεται από τη γειτονική Αλβανία ωστόσο για πολλούς και σημαντικούς λόγους εμφανίζει και ελληνικό ενδιαφέρον.
Ο λόγος για τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας Stream Oil & Gas του έλληνα μηχανικού Σωτήρη Καποτά στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Transatlantic έναντι 41,2 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από την αμερικανική Transatlantiv, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε και από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Έτσι η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο.
Η αμερικανική Transatlantic με έδρα το Dallas, είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1985 και στο παρελθόν είχε ενεργή παρουσία σε χώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία και η Τυνησία, οι ΗΠΑ ενώ τελευταία διατηρεί συμφέροντα στην Τουρκία και  τη Βουλγαρία.
Τι έφερε λοιπόν τους αμερικανούς της Transatlantic στην Αλβανία; Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Stream Oil & Gas ανακάλυψε και διαχειρίζεται το περίφημο πεδίο Delvina Gas στη Β. Ήπειρο.
Το Delvina Gas λοιπόν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Stream εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη με 615 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Στο πεδίο σημειωτέον υπάρχει ήδη εγκατεστημένη παραγωγική γεώτρηση, δηλαδή η ύπαρξη κοιτάσματος είναι διαπιστωμένη.
Και βέβαια το νέο αυτό πετρελαϊκό deal  επί αλβανικού εδάφους (θυμίζουμε το farm in της Shell στο πεδίο της Petromanas το 2012) δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό και σοβαρό ενδιαφέρον από τους παίκτες της αγοράς πετρελαίου για την περιοχή.
Και με δεδομένο ότι το Delvina Gas βρίσκεται στην περιοχή Δέλβινο, της Βορείου Ηπείρου απέχοντας λίγα χιλιόμετρα από τα Ελληνο - Αλβανικά σύνορα και από την παραχώρηση των Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας, υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες θεωρούν τα Ιωάννινα ως τη γεωλογική συνέχεια της Αδριατικής πλάκας όπου ανήκουν τα αλβανικά κοιτάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η εκμετάλλευση της περιοχής των Ιωαννίνων έχει παραχωρηθεί μέσω του διαγωνισμού open door στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas με την καναδική πετρελαϊκή Petra Petroleum.
Σημειώνεται ότι Αλβανία έχει πολυετή παράδοση και σημαντική παραγωγή υδρογονανθράκων με επίκεντρο το σημαντικό κοίτασμα PatosMaritza. Αυτή τη στιγμή μάλιστα η παραγωγή πετρελαίου της γειτονικής χώρας είναι πολλαπλάσια από τη χώρα μας με 17 χιλιάδες βαρέλι αργού, την ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τέλος στο ερώτημα γιατί πουλήθηκε η Stream στην Transatlantic, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία είχε το τελευταίο διάστημα, δυσκολίες συνεννόησης με την αλβανική κυβέρνηση, καθώς μάλιστα είχε υπογράψει τις συμφωνίες παραχώρησης με την προηγούμενη κυβέρνηση Μπερίσα.
Το θετικό μήνυμα πάντως ενόψει και του ελληνικού γύρου παραχωρήσεων, που περιλαμβάνει οικόπεδα και στο Β. Ιόνιο, μια επίσης συγγενή γεωλογικά περιοχή με την Αλβανία, είναι ότι η αγορά παρακολουθεί την περιοχή μας με ενδιαφέρον και προσδοκίες.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δελτίο Τύπου ΤΕΕ:Συνάντηση προέδρου ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη


Ο ιδιαίτερος ρόλος και η καθοριστική συμβολή του ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και φορέα του ελληνικού επιστημονικού τεχνικού δυναμικού, στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας αναδείχθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πλαισιωμένος από κλιμάκιο ειδικών του κόμματος, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστο Σπίρτζη. Στη συνάντηση εκ μέρους του ΤΕΕ πήραν μέρος και τα Μέλη του προεδρείου της ΔΕ του ΤΕΕ, οι Θεόδωρος Σεραφίδης, Α αντιπρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ, Χρόνης Ακριτίδης, γενικός γραμματέας ΔΕ ΤΕΕ, Τώνια Μοροπούλου, Β΄ αντιπροέδρος ΔΕ ΤΕΕ, Γιάννης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Πέτη Πέρκα μέλος ΔΕ ΤΕΕ και Αντώνης Πρωτονοτάριος, Α’ αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.
Κατά τη συνάντηση τα Μέλη του προεδρείου του ΤΕΕ μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν ήταν:
Η Ανεργία και η πτώση τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων έργων. Η έλλειψη ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ενός ιεραρχημένου προγράμματος των δημόσιων επενδύσεων και υποδομών, που θα υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε η επαναδιαπραγμάτευση του ΣΕΣ.
Επίσης, τόνισαν την παντελή απουσία της χώρας στη διαμόρφωση ευρωπαϊκών οδηγιών και προτύπων και πρότειναν την κοινωνική εκπροσώπηση της χώρας και της διαπραγμάτευσης για το ποσοστό ευρωπαϊκής παραγωγής που ανήκει στη χώρα μας.
Για το Ασφαλιστικό τονίστηκε η ανάγκη για τη διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου, ενώ τέθηκε το θέμα των αβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών, της μη κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των ανάλγητων κατασχέσεων μέσω του ΚΕΑΟ.
Επισήμαναν την αδιαφανή λειτουργία και τους όρους χρηματοδότησης και εγγυοδοσίας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τον στόχο για τη διατήρηση της Τράπεζας Αττικής από τον Ασφαλιστικό Φορέα των Μηχανικών, ώστε να μην υπάρχει πλήρης έλεγχος του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος από την Ε.Κ.Τ. και για να αποτελέσει εργαλείο για τον τεχνικό κόσμο και την ανάπτυξη της χώρας.
Επισήμαναν ακόμη, ότι οι πραγματικές διαθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται δεν γίνονται, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το περιουσιολόγιο, το δασολόγιο, τις δαιδαλώδεις και αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικών έργων, ενώ ταυτόχρονα η δημόσια διοίκηση τελεί υπό διάλυση.
Η θεσμική απορρύθμιση συνεχίζεται στον χώρο της Παιδείας στο ΤΕΕ, στους Σύλλογοι και τους Συνδικαλιστικούς Φορείς των Μηχανικών και στον Ασφαλιστικό μας Φορέα.
Με το άλλοθι των διαθρωτικών αλλαγών συντελείται η παντελής ισοπέδωση του χωροταξικού – πολεοδομικού – σχεδιασμού, της προστασίας του περιβάλλοντος (αιγιαλός, δάση, κλπ) προς εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων (Τουριστική κατοικία, Ελληνικό, κλπ).
Σε αυτό το πλαίσιο, και με τη «βοήθεια» δήθεν ανεξάρτητων αρχών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβάλλεται ο επανακαθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της απορύθμισης και όχι του εξορθολογισμού τους.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε την απόφαση του ΤΕΕ να συμβάλλει με ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων και παρεμβάσεων στην σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας, προτάσσοντας ένα δυναμικό και ιεραρχημένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Επισήμανε παράλληλα ότι κατά τη συνάντηση τους, που έγινε σε πολύ κάλο κλίμα, συνεργασίας και ανάληψης κοινών δραστηριοτήτων για την προώθηση λύσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε το ενδιαφέρον του τόσο στις αναπτυξιακές προτάσεις του ΤΕΕ, όσο και στα οξύτατα προβλήματα που δυναστεύουν τους έλληνες μηχανικούς, όπως η ανεργία, οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, η επιστημονική μετανάστευση και οι άλλες μεγάλες συνέπειες της κρίσης και της πολυετούς ύφεσης. Ταυτοχρόνως ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι από την πλευρά του ΤΕΕ έχουν κατατεθεί προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία πλήθος προτάσεων για αναπτυξιακές δράσεις, έργα και προγράμματα όσο και για την δημιουργία των όρων και προϋποθέσεων, που είναι αναγκαίοι για τη διέξοδο από την κρίση, δυστυχώς χωρίς να έχουν εισακουστεί.
Η πλήρης δήλωση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη προς τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:
“Είχαμε μια πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνήσαμε για κοινές δράσεις, σε σχέση με την σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θίχθηκαν θέματα που αγγίζουν όλο το θεσμικό εύρος και του τεχνικού κόσμου, των διπλωματούχων μηχανικών αλλά και γενικότερα θέματα της κοινωνίας. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συμφωνήθηκαν και άλλες κοινές δράσεις για την προώθηση λύσεων και στα οξυμένα θέματα που αντιμετωπίζει ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος, όπως το ασφαλιστικό πρόβλημα, η υψηλότατη ανεργία και γενικότερα οι συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης, με λύσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε καθοριστικά, σύμφωνα με το θεσμικό ρόλο που έχει το ΤΕΕ, ώστε να συνταχθεί ένα εθνικό Σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Έχουμε πλήρεις προτάσεις τόσο για το μέγεθος όσο και για τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν. Επισημαίνουμε ότι έχουμε καταθέσει και στην κυβέρνηση προτάσεις, που η υλοποίηση τους δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, χρειάζεται πολιτική βούληση. Πρόκειται για προτάσεις, που θα συμβάλουν να ξεπεραστεί η κρίση. Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις-μπορώ να σας πω ενδεικτικά ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, ότι έχουμε προτείνει τα Ναυπηγεία να μετατραπούν σε παραγωγική μονάδα κατασκευής ελληνικών ανεμογεννητριών, για να προσδοθεί εθνική εγχώρια αξία στον τομέα των ΑΠΕ. Αυτό δεν θέλει ούτε ένα ευρώ. Δεν έχει γίνει. Υπήρχαν προτάσεις για αλλαγή του χαρακτήρα της Αμυντικής Βιομηχανίας ώστε από συρρικνωμένος τομέας να μετατραπεί σε μία ανθούσα βιομηχανία για την επόμενη εικοσαετία. Δεν έχει εισακουστεί. Υπήρχαν θεσμικές παρεμβάσεις μας, πως πρέπει να αξιοποιείται η γεωθερμία στη χώρα σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Δεν έχουν αξιοποιηθεί. Υπήρχαν προτάσεις για την ενέργεια και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Δεν έχουν εισακουστεί. Και μια σειρά άλλα θέματα, που έχουν να κάνουν τόσο με αναπτυξιακά μέτρα έργα και προγράμματα όσο και με το να δημιουργήσουμε τα αναγκαία εργαλεία, για να μπορούμε να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης. Παραδείγματος χάρη, οι αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να αλλάξει ο άθλιος τρόπος που αδειοδοτούνται σήμερα τα ιδιωτικά έργα. Ούτε σε αυτή την περίπτωση δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που επιθυμούσαμε. Μία θετική εξαίρεση ήταν ότι έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις μας για τον εκσυγχρονισμό και την ηλεκτρονική λειτουργία των πολεοδομικών γραφείων, πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώσαμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο. Δεν εισακούονται, όμως, οι περισσότερες και βασικές προτάσεις μας, όπως για την αλλαγή του πλαισίου παραγωγής των έργων, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στον τομέα των έργων, που έχει ως αποτέλεσμα να σωρεύονται τα δημόσια έργα σε πολύ μεγάλες εταιρίες και πάρα πολλά άλλα. Αυτά δεν χρειάζονται χρηματοδότηση, χρειάζονται μόνον πολιτική βούληση. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν τη διαθέτει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε θετικός σε αυτές τις προτάσεις μας και όχι μόνον. Εστίασε την προσοχή του κυρίως στις προτάσεις μας για την επίλυση των μεγάλων θεμάτων, που επιβαρύνουν την καθημερινότητα του μηχανικού, κατανοώντας το αδιέξοδο που έχει φτάσει ο έλληνας μηχανικός, τα χρέη του λόγω των αυξήσεων του ασφαλιστικού συστήματος, το πρόβλημα της ανεργίας, τον εξαναγκασμό των συναδέλφων που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία και όλες τις άλλες συνέπειες της κρίσης, της ύφεσης και της διαρκούς περιθωριοποίησης του ελληνικού τεχνικού επιστημονικού δυναμικού».


ΠΗΓΗ:web.tee.gr


Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΓΣΕΕ Νικ.Κιουτσούκη μετά τη συνάντηση με τον Αρχηγό Αξιωμ.Αντιπολ'ίτευσης


Στην συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:
1. Την ένταση του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού και τη διαμόρφωση ενός μοντέλου άνισης ανάπτυξης εντός των χώρων της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή των ελλειμμάτων του Νότου σε πλεονάσματα του Βορρά οδηγώντας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και όχι σε μια Πολιτική και Κοινωνική Ένωση υψηλής οικονομικής ταχύτητας.
2. Την ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει σθεναρά τη διαμόρφωση ενιαίων όρων και κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την επακόλουθη εφαρμογή εθνικών πολιτικών που θα επιτρέψουν την επάνοδό της σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης με τα πιο αναπτυγμένα κράτη-μέλη επισημαίνοντας ότι με τις μισθολογικές μειώσεις της τελευταίας τετραετίας, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. μετά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
3. Την απαίτηση για αλλαγή των ακολουθούμενων ευρωπαϊκών πολιτικών ακραίας λιτότητας που όχι μόνο δεν οδηγούν στην υπέρβαση των αδιεξόδων της κρίσης αλλά αντιθέτως -όπως διαφαίνεται και από την τρέχουσα ευρωπαϊκή συγκυρία π.χ. Γαλλία, Ιταλία, δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κλπ- απειλούν να καταδικάσουν την Ε.Ε. σε μια νέα φάση ύφεσης και περιδίνησης.
4. Την “υπογραφή” ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κυβερνώντων, εργαζομένων και εργοδοτών για τη δυναμική επαναδιαπραγμάτευση των Δανειακών Συμβάσεων και την υπέρβαση των μέτρων που επιβάλλουν ακόμη και με μονομερείς ενέργειες σε κρίσιμα αναπτυξιακά, κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα. Ένα νέο, δηλαδή, αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγικής και τεχνολογικής ανασυγκρότησης του Τόπου στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς που θα συνδυάζει ισόρροπα την κοινωνική δικαιοσύνη με την αύξηση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας.
5. Τις διαλυτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις των ανάλγητων παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο Σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων τόσο για τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, όσο και για την πραγματική οικονομία, όπως επίσης και την ανάγκη υιοθέτησης της “ρήτρας ανάπτυξης”, ζητήματα για τα οποία υπήρξε ταύτιση απόψεων του κ. Τσίπρα με το σύνολο της αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ.
Η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στο 1980 πιστοποιώντας μια ευρύτατη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Η χώρα μας, όμως, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται ούτε ένα νέο 1981, ούτε ένα νέο 2009 καλπονοθευτικής εμπνεύσεως “λεφτά υπάρχουν”, ούτε φυσικά μνημονιακές πολιτικές ή “γενόσημες” ιδεολογίες που κατέστησαν τη θεραπεία δραματικά χειρότερη από την ασθένεια.
Ο ριζοσπαστικός-κοινωνικός φιλελευθερισμός προάγει το μέτρο και τη μετριοπάθεια, απομονώνει τις ακραίες πολιτικές και ενισχύει την κοινωνική συνοχή που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα η Πατρίδα μας. Είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια κοινωνικά βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Για αυτόν το δρόμο αγωνιζόμαστε, αυτόν τον δρόμο θα διεκδικήσουμε μέχρις έσχατων.


ΠΗΓΗ:gsee.gr

Ένα Ταμείο, μια σύνταξη για όλους τους Έλληνες από το 2017

Ένα Ταμείο, μια σύνταξη για όλους τους Έλληνες από το 2017
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζονται στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με την ενοποίηση  όλων των βασικών λειτουργιών των Ταμείων κύριας ασφάλισης υπό «ενιαίες αρχές»  και μιας σύνταξης για 11 εκατομμύρια Έλληνες.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάζει η εφημερίδα “Τα Νέα”, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και προβλέπουν τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων απ' όπου ουσιαστικά θα δίδονται όλες οι συντάξεις.

Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο  Εργασίας προβλέπει επίσης και η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών εσόδων.
Με βάση το πρωτοσέλιδο της εφημερίας, το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων και με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδει τη σύνταξη.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα γίνει η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Στο νέο ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

Ειδικότερα:
-Αρχικά θα γίνει ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ
-Στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το νέο Ταμείο που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
-Θα αναδιοργανωθεί ο ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο-γίγας που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Το Ταμείο αυτό, θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων, ενώ από αυτό θα καθορίζονται και οι συντάξεις ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του καθένα.
Στο Ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

Το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Ανέκαμψε το πετρέλαιο από το χαμηλό 7 μηνών με φόντο τα νέα από την Ουκρανία

 Ανέκαμψε το πετρέλαιο από το χαμηλό 7 μηνών με φόντο τα νέα από την Ουκρανία
Τα futures του αργού σημείωσαν ισχυρή άνοδο την Τετάρτη, καθώς έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία θα οδηγήσει σε σταθερότητα την περιοχή.

Το αργό παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 2,66 δολαρίων ή 2,9% στα 95,54 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο κλείσιμο της εβδομάδας.

Το Brent παράδοσης Οκτωβρίου κατέγραψε κέρδη 2,43% ή 2,4% στα 102,77 δολάρια το βαρέλι, σπάζοντας το 2μερο πτωτικό σερί. Ήταν το υψηλότερο κλείσιμο του Brent από τις 12 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Αρχίζει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στη Κυπριακή ΑΟΖ η ENI-KOGAS


Στις 25 Σεπτεμβρίου η ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ENI- KOGAS  θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» από το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 στη Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Υπουργείου Ενέργειας, με Οδηγία προς Ναυτιλομένους μέσω του συστήματος NAVTEX δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις.

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας των τουλάχιστον δύο διαδοχικών γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει η ΕΝΙ-KOGAS στο επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε περιοχή έκτασης 1.800 τετρ. χλμ περίπου που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα του θαλάσσιου οικοπέδου «9» όπου βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση με την ονομασία «Ιάσονας» όπως έχει ονομαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας και την ΕΝΙ, η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕΔΑ

Συμμετοχή του ΕΚΕ-ΔΑ στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιεί η Γ.Σ.Ε.Ε. το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 στις 18:00 στο άγαλμα του Βενιζέλο και στην πορεία διαμαρτυρίας

Η κυβέρνηση συνεχίζει σε ρόλο οδοστρωτήρα να ισοπεδώνει και τα τελευταία αναχώματα των Ελλήνων πολιτών.

 Νομοθετεί νόμους που σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια και εξαθλίωση.

Βαρέλι δίχως πάτο, η κυβερνητική τους πολιτική.

Άδικη, αναποτελεσματική και βάρβαρη.

Μοναδικός τους στόχος η ισορροπία των δημοσιονομικών στόχων και των ελλειμμάτων, και πάντα κατ΄εντολή των δανειστών.

Μπαλώνουν συνέχεια την ίδια τρύπια κάλτσα.

Η ίδια αδιέξοδη πολιτική των τελευταίων χρόνων.

Φορτώνουν όλα τα βάρη στις πλάτες των αδυνάτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους έχοντες και κατέχοντες.

Στη συνέχεια ξεπουλούν όλα τα ασημικά της χώρας, μιλώντας για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Με λίγα λόγια τα δικά μας δικά τους και τα δικά τους παραμένουν πάλι δικά τους.

Έχουν την εύκολη λύση.

Πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, διαλύουν την Υγεία και την Παιδεία, καταλύουν κάθε έννοια της Δημοκρατίας, επιβάλλοντας τον αυταρχισμό από την πλευρά τους με την συνηθισμένη τακτική άλλων εποχών « εμείς αποφασίζουμε και εμείς διατάζουμε».

Ζητούν και επιβάλλουν φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις και απειλούν με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών.

Βρισκόμαστε στο παρά-πέντε της ανοχής μας.

 Εξαντλούνται τα όρια της αντοχής μας.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κατ΄επέκταση οι Έλληνες κυβερνώντες ότι αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική και κοινωνική πολιτική η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν έχουν καμιά τύχη.

Θα πέσει σε πιο μακρά και χειρότερη ύφεση και κρίση, με αποτέλεσμα αφενός οι πολίτες να υποστούν μεγαλύτερη φτωχοποίηση και εξαθλίωση, και αφετέρου οι τύχες των κρατών θα περάσουν σε φασιστικές και υπερεθνικιστικές αντιλήψεις, θυμίζοντας εποχές μεσοπολέμου.

Οφείλουν με αίσθημα ευθύνης να δώσουν με προοδευτικές πολιτικές προτεραιότητα στην έξοδο από την κρίση με στόχο την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύοντας στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

 Οφείλουμε εμείς ως εργαζόμενοι να συνεχίσουμε τον Μαραθώνιο αγώνα για την αντίσταση και τέλος την ανατροπή αυτή της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι νίκες που μας κάνουν δυνατούς, αλλά οι μάχες που δίνουμε.

Μάχες οι οποίες στο τέλος θα είναι νικηφόρες , καθώς θα αποκαταστήσουν το δίκαιο για την εργατική τάξη.  


ΠΗΓΗ:ekeda.gr