Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

A. Mammadov: Δεν μας έχει προταθεί εναλλακτική για ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεσφα
Από το capital.gr
Αποφασισμένος να τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί της αντιπαράθεσης με τη Socar εμφανίζεται ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το διαφαινόμενο ναυάγιο της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν. Όπως χαρακτηριστικά αποκαλύπτει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο "Κεφάλαιο" ο ισχυρός άνδρας της Socar Greece, Anar Mammadov, ούτε το υπουργείο Ενέργειας αλλά ούτε και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν μέχρι στιγμής επικοινωνήσει με την πλευρά των ξένων επενδυτών μετά την πρόσφατη τροπολογία Σκουρλέτη, μέσω της οποίας αλλάζουν τα δεδομένα για τα έσοδα του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.

Ο ίδιος ο κ. Mammadov, ο οποίος ως γνωστόν έχει αναχωρήσει από την Ελλάδα, ενόψει του διαφαινόμενου κλεισίματος των γραφείων της εταιρείας, τονίζει ότι η πλευρά των επενδυτών προσβλέπει σε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για λύση. "Δεν έχουμε λάβει καμία πρόταση από την ελληνική πλευρά, θα ήμασταν ευτυχείς να δούμε κάποια εναλλακτική, αλλά δεν πρόκειται εμείς να αναλάβουμε πρωτοβουλία", τονίζει.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ..

Σύντομο ιστορικό των ερευνών υδρογονανθράκων στον Ελλαδικό χώρο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη στην ελλαδα
Από το ypeka.gr
 Το ιστορικό ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο μπορεί, σε γενικές γραμμές, να συστηματοποιηθεί σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, στη βάση τόσο των συνεχώς εξελισσόμενων μεθόδων έρευνας, όσο και του εμπλουτισμού των γνώσεων για τη γεωλογική δομή του. Είναι επίσης άμεσα συσχετισμένο και με το νομικό πλαίσιο, και την εξέλιξη του, το οποίο διέπει την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Α. Αρχές 20ου αιώνα έως αρχές δεκαετίας του 60

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα ανάγονται στις αρχές του 20ου αιώνα (1903), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αναφορές για κάποιες προσπάθειες οι οποίες έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1860. 
Οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες εκτελέστηκαν από εταιρείες όπως..

Καράκας και Τεχεράνη για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Καράκας και Τεχεράνη για σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου
Από το capital.gr
Η Βενεζουέλα και το Ιράν συνεχίζουν να επιδιώκουν τη συναίνεση όσον αφορά τρόπους να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου και να ενισχυθεί ο ΟΠΕΚ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

"Συνεχίζουμε" τις προσπάθειες για να διαμορφωθεί "μια νέα συναίνεση για τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου, την ενίσχυση των βιομηχανιών, την ενίσχυση του ΟΠΕΚ", δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια μιας τελετής η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Ο Μαδούρο είπε ..

Το έξυπνο χρήμα της Wall Street είναι έτοιμο να ποντάρει σε μια λαβωμένη βιομηχανία

Αποτέλεσμα εικόνας για Το έξυπνο χρήμα της Wall Street είναι έτοιμο να ποντάρει σε μια λαβωμένη βιομηχανία
Από το mononews.gr
Όσο η τιμή του αδιύλιστου πετρελαίου έπεφτε τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια στην Wall Street κινήθηκαν στο περιθώριο του ενέργειακού εταιρικού χρέους.  Σύμφωνα με τον Thomas McNulty, έναν σύμβουλο για ζητήματα αποτίμησης και πρακτικής διαχειρίσης του χρηματοοικονομικού κινδύνου ο οποιος εργάζεται στην εταιρία Νάβιγκαντ με έδρα το Χιούστον, τα επενδυτικα κεφάλαια παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Κατι που προοιωνίζει την σύναψη μεγάλων συμφωνιών στο τομέα, λόγω της συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Αυτοί οι παίκτες παρατηρούν πως ίσως αυτό είναι το τέλος της καθοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον McNulty, δείκτης του ότι αναστρέφεται το κλίμα της ευρύτερης εβδομάδας αποτελούν οι εταιρίες του πετρελαιο-παραγωγικού τομέα, που χτυπήθηκαν περισσότερο από την καθοδικη πορεία του πετρελαίου.

“Όταν βλέπεις πως έχουν..